Page 1

Magazine exclusief voor medewerkers, leden en agrarische ondernemers jaargang 2 nr. 2 - oktober 2013

De Abianter Nieuws Van der Flier Column Nicole Bijen Bedrijfsreportage Leendert Vreugdenhil Veilig werken

Robots doen het werk en de boer zit aan de knoppen Visie op de landbouw in 2030


Voorwoord Zeven dagen Abiant heeft zijn eigen ‘Keek op de week’. Van management­ team, afdelingen op het hoofdkantoor tot de teams in de regio. Aan het begin van iedere week wordt met elkaar stilgestaan bij wat de week voor een ieder brengt. Prioriteiten worden gesteld. In alles wat we doen, zijn we resultaatgericht. We streven naar duurzame totaaloplossingen tegen lage kosten. Daarbij zit onze meerwaarde in een goed advies en betrokkenheid bij de uitdagingen waar onze klanten voor staan.

Colofon De Abianter is een uitgave van Abiant voor leden, opdrachtgevers, relaties en haar eigen medewerkers. Redactieadres Abiant NL BV t.a.v. redactie De Abianter Postbus 10 9780 AA Bedum t 050 317 26 60 e pr@abiant.nl Redactiecoördinatie Arien Huijssoon Redactie Jacqueline Bongers, Dirk Bruin en Froukje Knol

In de afgelopen weken stonden de gevolgen van SEPA (Single Euro Payments Area) voor onze organisatie regelmatig op de agenda. Per 1 februari 2014 ontstaat één Europese betaalmarkt waardoor pinnen en geld overmaken binnen Europa eenvoudiger wordt. Om dit mogelijk te maken is het IBAN-nummer (International Bank Account Number) ingevoerd. Daarnaast voeren de banken nieuwe betaalstandaarden in. Eén van de gevolgen is dat de wekelijkse uitbetaling van de lonen aan uitzendmedewerkers van Abiant verschuift van de donderdag naar de vrijdag.

Met medewerking van Nicole Bartelds (LimeTri), Nicole Beijen en Jaap Vink (IBM)

De week is een mooie maat. Zeven dagen om doelen te realiseren, nieuwe plannen te maken, relaties te bezoeken en een stap verder te komen. Ik hoop dat u deze week tijd heeft om De Abianter te lezen. Het is één van onze manieren om te werken aan langetermijnrelaties met leden van de coöperatie, met klanten en medewerkers. Zodat u goed geïnformeerd bent over hoe het werkt bij Abiant, met interviews, verhalen en nieuws.

Oplage 2.200

Metske Kloppenburg Directeur Abiant NL BV

Wilt u de volgende keer geen exemplaar ontvangen, stuur dan een mail met uw adresgegevens naar pr@abiant.nl. Hier kunt u ook uw vragen, suggesties of opmerkingen naar aanleiding van de inhoud van deze De Abianter naar toe mailen.

Grafische vormgeving Dizain Drukwerk Zalsman Groningen

Fotografie Abiant Sander Drooglever (Xandro Media)

Niets in deze uitgave mag, in welke vorm en op welke wijze dan ook, worden overgenomen zonder voorafgaande toestemming van de redactie. Hoewel De Abianter zeer zorgvuldig wordt samengesteld, staan Abiant en redactie niet in voor eventuele onvolkomenheden in de inhoud en kunnen hiervoor niet aansprakelijk worden gesteld.

www.abiant.nl


Inhoudsopgave

Bedrijfsreportage

Leendert Vreugdenhil doet het liefst alles weer zelf Lees het op pagina 5

Vestiging in beeld

Abiant sponsort

Ledenraadslid onder de loep

Scheemda

FC Groningen

Johan Veenstra & Berendina van der Wal

pagina 4

pagina 6

pagina 8 Bedrijfsreportage

Informatief

Medewerker in beeld

Van der Flier

Robots aan het werk

Kasper Bouwkamp

pagina 14

pagina 16

pagina 10

Verder in dit nummer: Column Nicole Bijen 7 Veilig werken 7 Personeelstip 9 De cursus 9 Nieuws 12 De Abianter

3


Vestiging in beeld

V.l.n.r.: Arjan Veninga, Erik de Jonge, Gea Leemhuis, Kim Pijper, Bert Kuipers, Douwe Zuur.

Scheemda

Ervaren, doortastend en meedenkend team Aan de Stationsstraat 8 is het filiaal van Abiant in Scheemda gevestigd. Toen in 1995 besloten werd om meerdere vestigingen in de provincie Groningen te openen was Scheemda de eerste vestiging buiten Bedum. In het begin organiseerden de planners vooral de bedrijfsverzorging en de personeelsvoorziening bij de agrarische leden. Tegenwoordig is Abiant een brede personeelsleverancier. Opdrachtgevers uit vrijwel alle branches leggen hun personeelsvraag neer bij de vestiging in Scheemda. De grond-, weg- en waterbouw, groenvoorziening, boomkwekerijen, bouw- en schilders­ bedrijven, productie en het beroeps­ goederenvervoer worden naast de agrarische sector goed bediend. Het gaat daarbij lang niet alleen om uitvoerend personeel, maar ook voor de administratieve kracht kunnen opdrachtgevers in Scheemda terecht. De vestiging verzorgt met werving en selectie het complete proces van aantrekken, selecteren een aanstellen van geschikte kandidaten.

in Oost-Groningen. We proberen in onze contacten duidelijk, doortastend en meedenkend te zijn. Doordat we onze opdrachtgevers goed kennen, weten we wat er gevraagd en verwacht wordt. Dit geldt andersom ook voor onze medewerkers, we weten wat de mensen kunnen zodat we goed inschatten wie waar het beste past. Zo doen we het al jaren.” De vestiging in Scheemda biedt zowel uitzenden, detacheren als payroll aan. Abiant levert gedreven en vakkundig personeel in diverse branches. Voor langere en kortere tijd. Met verschillende opleidings- en ervaringsniveaus en uiteenlopende specialisaties. Met andere woorden van bouwopruimer tot directeur.

Compleet pakket De vestiging gaat langdurige relaties aan met klanten. Vestigingsleider Erik de Jonge: “Een eenmalige actie is mooi, maar het streven is vaste klanten, die tevreden zijn en regelmatig medewerkers terug vragen. Bijna alle vestigingsmedewerkers wonen in de buurt en spreken ‘de taal’ van de klant 4

De Abianter

Betrokken uitzendkrachten Flexibel en betrokken zijn twee eigenschappen die Abiant, ondanks de ogenschijnlijke tegenstrijdigheid, heeft weten te combineren in de dienstverlening richting opdrachtgevers, maar ook zeker richting de uitzendkrachten die dagelijks werkzaam

zijn voor Abiant. Vestigingsleider Erik de Jonge licht dit toe: “Bij Abiant neemt de uitzendkracht een centrale positie in binnen de organisatie en stemmen wij onze dienstverlening dusdanig af dat ook de uitzendkracht zich betrokken voelt bij de organisatie. Dit doen we door ook tijdens de periodes tussen de werkzaamheden contact te houden met de uitzendkracht en actief te bemiddelen. Bij het aangaan van een overeenkomst wordt daarnaast zo veel mogelijk rekening gehouden met de wensen van de medewerker.”

Team vestiging Scheemda In het team van vestiging Scheemda werken momenteel zes vestigings­ medewerkers. De personeelsplanners Gea Leemhuis en Arjan Veninga zorgen er dagelijks voor dat de juiste personen naar de juiste opdrachtgevers gaan. Bert Kuipers en Douwe Zuur zijn het gezicht naar buiten, waarbij Douwe Zuur zich volledig richt op de dienstverlening in de agrarische sector in Oost-Groningen. Kim Pijper verzorgt de administratie van de vestiging en Erik de Jonge is als vestigingsleider eindverantwoordelijk.


Bedrijfsreportage Leendert Vreugdenhil

‘Vuurvreter’

Leendert Vreugdenhil (l) en Martin Bos (r).

Leendert Vreugdenhil doet het liefst alles weer zelf Bedrijfsverzorger Martin Bos is aan het werk bij veehouderij Vreugdenhil in Zuidwending. Het melken is net klaar. Martin wijst de weg naar de keuken. Aan tafel zitten Leendert en Arjanne Vreugdenhil met hun jongste dochter van twee. Ze hebben vier kinderen; drie dochters en een zoon. Leendert heeft eind augustus een hartklep-reparatie gehad. Zijn borstbeen is daarvoor open gemaakt. Een grote operatie, waar normaal tien dagen verblijf in het ziekenhuis voor staat. Leendert was na vijf dagen weer thuis. Het geeft aan hoe Leendert Vreugdenhil in elkaar zit. Een gedreven man met een goede conditie.

Hulp van Abiant

De operatie heeft goed geholpen. Het liefst zou Vreugdenhil weer alles zelf doen. Daar is het nog te vroeg voor. “Het is beter om nog niet te tillen. Voor de rest is het vooral luisteren naar je lichaam wat je wel kan en wat niet.” Je zou Leendert Vreugdenhil een ‘vuurvreter’ kunnen noemen. Het is daarom niet verwonderlijk dat hij het voor de coöperatie belangrijk vindt dat alleen een beroep wordt gedaan op de reductieregeling als het echt nodig is. “Anders is het reguliere hulp.” Vreugdenhil is van mening dat de uitvoering van het reglement dit moet waarborgen. “Misbruik van de regeling ondermijnt de coöperatieve gedachte.” “Het lidmaatschap van coöperatie Abiant is er vooral om je als bedrijf in te dekken. Ik wil het bedrijf niet overlaten aan stagiaires. Die zijn nog te onervaren. Met Abiant heb je de zekerheid dat je ervaren mensen krijgt waar je op terug kunt vallen als het nodig is.”

Voor het eerst heeft Vreugdenhil de hulp van een bedrijfsverzorger van Abiant. Hoewel hij sinds zijn 18e lid is van de coöperatie was het eerder niet nodig om een bedrijfsverzorger in te schakelen. Als het al eens nodig was om anderen te vragen, dan was er altijd wel een bekende in de buurt die het bedrijf draaiende kon houden. Het ging ook altijd om een korte periode van één of hooguit een paar dagen. Maar het liefst doet Leendert alles in de stal zelf. Begin dit jaar werd duidelijk dat er een hartoperatie aan zat te komen. Twee jaar eerder stelde de huisarts vast dat een ruis was te horen die veroorzaakt werd door een lekke hartklep. Volgens de specialist zou Leendert binnen twee jaar onder het mes moeten. “Hij heeft gelijk gekregen. Nadat ik ook hartritmestoornissen kreeg, werd een afspraak voor een operatie gemaakt.”

Alleen als het echt nodig is In de zomer werd Leendert opgeroepen. Hij realiseerde zich dat het vanwege de vakantieperiode wel eens lastig kon worden om een vaste bedrijfsverzorger te krijgen. In overleg met het ziekenhuis en de planning van de bedrijfsverzorging is een nieuwe afspraak gepland direct na de vakanties. “Daardoor kon iedereen er vroegtijdig rekening mee houden en had ik vanaf het begin dezelfde bedrijfsverzorger. Martin Bos is hier goed bekend en behoort ook tot mijn vriendenkring. Dit is toevallig zo gekozen. Ik heb zelf niet om Martin gevraagd. Het had ook iemand anders kunnen zijn.”

Bedrijfsgegevens Veehouderij Vreugdenhil heeft: 150 melkkoeien 120 stuks jongvee 25 ha maïs 43 ha grasland

Er wordt 1,2 miljoen liter melk geproduceerd. De Abianter

5


Abiant sponsort

FC Groningen Met het lidmaatschap van de boerenbox is Abiant sponsor van FC Groningen. Daarmee is Abiant één van de ruim 1100 bedrijven die op de één of andere manier aan de ‘Trots van het Noorden’ een bijdrage levert. De boerenbox is begin dit jaar opgezet naast de al bestaande themalounges om bedrijven in en rondom de agrarische sector een platform te bieden. Geert Kuiper, salesmanager bij de FC, vindt de boerenbox een goede aanvulling op het geheel aan businessruimtes en is vanaf het begin enthousiast over het initiatief. De boerenbox heeft 25 business seats. Op dit moment is bijna tweederde van de beschikbare stoelen bezet door voornamelijk dienstverlenende bedrijven met een agrarische klantenkring.

Abiant is als sponsor betrokken bij diverse evenementen, verenigingen en sportclubs. 6

De Abianter

Hier leg je contact Bedrijven uit de agrarische sector die FC Groningen willen ondersteunen hebben de keus uit een drietal sponsorpakketten. Volgens Kuiper is de boerenbox bij uitstek geschikt om de eerste contacten te leggen. “Het werkt als je het spelletje leuk vindt en kunt netwerken. We bieden de faciliteiten en gaan samen met de leden activiteiten ontwikkelen. Directe zaken doe je hier niet, hier leg je contact.” Geert Kuiper is heel blij dat Abiant participeert in de boerenbox. “Abiant is toch een bedrijf met een groot netwerk aan bedrijven om zich heen. De bedoeling van een box is dat de leden relaties meenemen naar een wedstrijd, waardoor kruisbestuiving ontstaat.” Na de wedstrijd is er gelegenheid om bij te praten en na te praten in een prettige ambiance. Hans Willems, accountmanager van vestiging Leek, bezoekt regelmatig met relaties de wedstrijden van FC Groningen. “We nemen relaties mee waar we regelmatig mee samenwerken. Zo creëer je een band en onderhouden wij de contacten op een leuke en informele manier.”


Column

Op een zonnige toekomst

Nicole Bijen Nicole Bijen is getrouwd met Peter. Samen hebben ze vier kinderen. Peter runt samen met zijn ouders een melkveebedrijf. Afgelopen voorjaar zijn ze gestart op de nieuwe locatie in Stedum. In Overschild, waar zij voor die tijd woonden en boerden, is een bedrijfsleider aangesteld.

Crisis of niet. Wij ondernemen vrolijk door en met ons nog velen zie ik als ik door het Groninger landschap tour. De agrarisch ondernemer is niet bij de pakken neer gaan zitten en laat zich ook nu niet uit het veld slaan door de voorspelde ‘hete’ herfst op economisch gebied. Er wordt nog geïnvesteerd en de nieuwe stallen schieten nog net niet als paddenstoelen uit de grond om maar bij het herfstthema te blijven. We blijven natuurlijk niet helemaal buiten schot. Zo is de rode diesel afgeschaft en daar balen we van en zowel in onze bedrijfs- als privéportemonnee kunnen we het merken, maar we redden het. We zijn afgelopen maart gestart op de nieuwe locatie. Hoewel we na afronding van de nieuwbouw nu vooral geld moeten gaan verdienen in plaats van uitgeven, zien we de toekomst zonnig tegemoet. De melkprijs is goed en dat is fijn in zo’n opstartfase. Dat zal weer een keer anders worden, maar dat hebben we eerder meegemaakt en overwonnen. Om de crisis te beslechten is durven investeren en ondernemen

nog belangrijker dan bezuinigen. Een flink aantal agrarisch ondernemers gaat deze uitdaging aan. Daar kunnen bedrijven in andere sectoren nog wat van leren. Nu de ‘rust’ in huize Bijen weer wat wedergekeerd is na bouw, verhuizing en babyperikelen, begin ik ook weer zin te krijgen in een nieuwe uitdaging, een baan buitenshuis. Er is thuis en op het bedrijf uiteraard nog genoeg werk om dágen mee te vullen, maar ik mis het werken in mijn eigen vakgebied: communicatie en zie uit naar andere gesprekken dan die van agrarische of opvoedkundige aard. Kom daar maar eens om in deze tijd. Tot eind 2011 ging het vinden van een baan bij mij altijd van een leien dakje. Die tijd is voorbij. Waar wij juist personeel hebben aangenomen, bezuinigen veel bedrijven hier op. Jammer, maar ik laat me niet uit het veld slaan. Ook ik blijf investeren, in tijd en energie en zie de toekomst zonnig tegemoet. Tot die tijd laat ik mijn communicatieve vaardigheden nog wel even los op mijn kinderen en man.

Veilig werken

Achteruitrijden met machines In de top 5 van ongevallen in de agrarische en groene sectoren staat ‘achteruitrijden met machines’. Ieder jaar gebeuren hierbij ongelukken. Vooral op het erf tijdens de oogstperiode als lange dagen worden gemaakt en er haast is.

Check: • O  f er geen kinderen op en rond het erf spelen wanneer er met trekkers en andere machines wordt rondgereden. • Of er geen bezoekers op het erf zijn. • Zorg voor voldoende spiegels, inclusief een dode hoekspiegel.

Hulpmiddelen Veilig achteruitrijden met trekkers met groot getrokken materieel, zoals een aardappelrooier of grote kipper is lastig. Hetzelfde geldt voor zelfrijdende grote machines zoals een combine. Omdat de chauffeur bijna niet kan zien wat er achter de trekker of machine gebeurt is de kans op ongelukken groot.

Als met de spiegels niet goed achter de machine kan worden gekeken, installeer dan een achteruitrijdcamera. Andere hulpmiddelen zijn een geluidsignaal als het voertuig in de achteruit wordt gezet en parkeersensoren. Nieuwe machines kunnen uitgerust worden met achteruitrijdbeveiliging om de bestuurder te informeren of zelfs het voertuig automatisch te laten stoppen.

De Abianter

7


Ledenraadslid onder de Johan Veenstra Leeftijd: 47 jaar Woonplaats: Godlinze Soort en omvang bedrijf: Melkveehouderij, 90 melkkoeien en 65 jongvee. 45 hectare grasland, 8 hectare snijmaïs, 8 hectare verhuur pootgoed.

Berendina van der Wal Leeftijd: 39 jaar Woonplaats: Alteveer (Gn) Soort en omvang bedrijf: Vleesvarkens, 1700 plaatsen.

Waarom bent u lid van de ledenraad geworden? Johan - Ik ben lid geworden omdat ik het belangrijk vind dat de Coöperatie Abiant een goede hoor en wederhoor heeft met zijn leden. Berendina - In 2009 werd ik benaderd met de vraag of ik wilde deelnemen in de ledenraad. De ledenraad werd behoorlijk uitgebreid en er werden leden voor de ledenraad gezocht uit alle delen van de provincie en als vertegenwoordiger van de verschillende vakgebieden. Ook moest een bepaald deel uit vrouwelijke leden bestaan. Ik heb ingestemd omdat ik op deze manier kan meepraten dan wel meebeslissen over actuele onderwerpen en de belangen van de leden uit de varkenshouderij kan behartigen. Tevens vind ik het fantastisch om de ontwikkeling van een inspirerend bedrijf als Abiant van dichtbij te mogen volgen; het draagt bij aan mijn persoonlijke ontwikkeling.

Wat wilt u bereiken als ledenraadslid? Johan - Dat de belangen van de leden en de bedrijfsverzorging, in een steeds in ontwikkeling zijnde organisatie als Abiant, gewaarborgd blijven. Berendina - Het belangrijkste is dat het belang van de leden voorop staat bij alle belangrijke beslissingen. Jezelf steeds maar weer de vraag stellen: ‘Mooi plan, maar wat hebben wij als leden eraan?’ Dus kritische vragen stellen en soms brainstormen met andere ledenraadsleden over mogelijke oplossingen. Wat zijn de voordelen en wat zijn de nadelen. Het

8

De Abianter

is verhelderend om te zien dat er veel ledenraadsleden zijn die ieder weer een bepaalde richting op denken en daarmee de belangen van hun sector behartigen. Dan moet er een oplossing gezocht worden waar iedereen zich in kan vinden. Een interessant proces.

Wat vindt u een belangrijk onder­ werp waar de ledenraad over meepraat of over meebeslist? Johan - De reductieregeling, omdat dit de reden is dat boeren lid zijn en lid willen worden van Abiant. Een goede tariefstelling, duidelijke voorwaarden en een overzichtelijke regeling. Behoud van kwalitatief goede bedrijfsverzorgers. Berendina - In principe zijn alle onderwerpen belangrijk, maar ik wil de vergadering over de hoogte van de lidmaatschapsbijdragen als voorbeeld noemen van een belangrijk onderwerp. Daarbij komt de inhoud van de reductie­ regeling ter sprake in relatie tot het lidmaatschap. Maar ook de voorwaarden waar je aan moet voldoen om gebruik te kunnen maken van de reductieregeling. Een andere belangrijke beslissing voor agrarische ondernemers met personeel is dat medewerkers nu ook in de reductie­ regeling mee kunnen doen. En dan denk ik met name aan varkenshouders met een wat grotere bedrijfsomvang, alhoewel dit ook bij andere bedrijfstakken steeds meer een rol gaat spelen. De schaalvergroting gaat nog wel even door.


Personeelstip #3 Gebruik een gespreksagenda als houvast bij een functioneringsgesprek. Het functioneringsgesprek gaat over de wijze waarop de medewerker zijn werk uitvoert, de collegialiteit en samenwerking met collega’s, leidinggevende en klanten. Naar de toekomst toe worden ontwikkelingsmogelijkheden binnen de organisatie besproken.

Daarnaast is het ook altijd goed om de werkomstandigheden te bespreken en te horen of daarin knelpunten zijn. Kondig een functioneringsgesprek minstens twee weken van te voren aan en maak een agenda. Een agenda geeft structuur aan het gesprek.

Geef de medewerker ter voorbereiding van het gesprek de agenda en geef de mede­werker de ruimte om ook zelf agendapunten in te brengen. Stel de gespreksagenda uiteindelijk samen op, zodat ieders punten aan bod komen. Zorg dat er voldoende tijd is om ongestoord alle punten te bespreken en maak na afloop een verslag met de gemaakte afspraken.

“Geef de medewerker de ruimte om ook zelf agendapunten in te brengen.” De cursus

Bemesting en gewasbescherming in de akkerbouw Tien bedrijfsverzorgers die veel werken in de akkerbouw zijn het afgelopen jaar in vier bijeenkomsten bijgeschoold over bemesting en gewasbescherming in de akkerbouw. In de winter heeft de groep zich gebogen over bemesting en regelgeving op klei-&zavelgronden en zand-&veengronden. In het groeiseizoen hebben ze vervolgens gekeken naar de

DLV-er Wijncko Tonkens (m) deelt zijn kennis met de bedrijfsverzorgers van Abiant.

stand van de gewassen. Onder de deskundige leiding van Wijncko Tonckens van DLV Plant zijn in juni en juli de gewassen bekeken van Rubertus Cleveringa in Den Andel. Er werd onder andere gesproken over luizendruk, phytophthora, knolzetting, bietenkever, gebreksziekten, gewasbeschermingsstrategieën en het optimale tijdstip van bijbemesten. De taal van specialisten onder elkaar. Ervaringen werden uitgewisseld en verschillen in de regio besproken.

Ook de één jaar oude Agrifac-veldspuit werd bekeken. Cleveringa legde uit dat hij minder water nodig heeft met deze spuit doordat water- en luchtdruk apart te regelen zijn. Tonckens sluit hierop aan door het belang van een goed gewasbeschermingsplan te benadrukken. Goed opschrijven en vastleggen wat je spuit, is zijn advies. De regelgeving is strak en de controles zijn scherp. De Abianter

9


Bedrijfsreportage

Van der Flier

denkt in oplossingen Mark (l) en Kor van der Flier.

Twee actieve, ondernemende broers, Mark en Kor van der Flier hebben de leiding over Van der Flier bv. Een innovatief bedrijf, actief in grondverzet, zuig­techniek en machineverhuur. Samen sloegen de broers een nieuwe weg in met een eeuwenoud bedrijf. In 2010 verhuisde het bedrijf naar Winschoten, de plaats waar het 250 jaar geleden begon.

De werkplek Het kantoor in Winschoten heeft een strakke uitstraling zonder opsmuk met volop ruimte voor groei. Gekocht uit een faillissement. De bureau’s zijn gemaakt van oud steigerhout en staan op onderstellen van rolsteigers. De timmerman had voor het eerste bureau nieuwe steigerplanken gebruikt. “Dat vonden we niet mooi”, vertelt Mark van der Flier. “De timmerman vroeg hoe hij aan gebruikte steigerplanken moest komen. Je hebt nu toch nieuwe steigerplanken, zei ik. Dan kun je ze bij een aannemer ruilen voor oude.” Het is kenmerkend voor de twee broers: altijd denken in oplossingen.

“Van tegenwind krijg je sterke benen.” 10

De Abianter

Werkwijze In relatief korte tijd hebben de twee broers een bedrijf van omvang in het grondverzet, de zuigtechniek en de verhuur van machines weten op te bouwen. In economisch moeilijke tijden is het volgens de broers makkelijker om te groeien dan in tijden van hoogconjunctuur. Dat verklaren ze als volgt: in tijden van laagconjunctuur zijn de machines goedkoper en is het aanbod van personeel ruimer. Van der Flier kiest er bewust voor om geen klussen aan te nemen, maar op uurbasis te werken. “Als we klussen zouden gaan aannemen, worden we concurrenten van andere aannemers waar we nu veel voor werken, zoals KWS, Oosterhof-Holman en de BAM”, legt Mark uit.

Grondverzet In 1997 werd de switch gemaakt van agrarisch loonwerk naar grondverzet. Vader van der Flier vroeg of Mark belangstelling had voor het bedrijf. Zo niet, dan wilde hij stoppen. Mark had een opleiding in de gww gevolgd en was op zoek naar een baan buitenshuis. “Ik koos voor het bedrijf en besloot het roer om te gooien. Ik wilde verder onder de naam Van der Flier in de grond-, weg- en waterbouw. Ik stopte met het agrarische loonwerk en schafte een tweedehands mobiele kraan aan waarop ik zelf de machinist was. Overal waar ik kwam, hield ik mijn ogen en oren goed open. Na twee jaar kocht ik een kleine rupskraan op vrachtwagen erbij. Een spannende investering. Vanaf toen ging ik met personeel werken. Daarna kwam er ongeveer ieder jaar een kraan bij. Maar zo spannend als die eerste twee kranen zijn investeringen nooit meer geweest.”


Ontzorgen In 2001 kwam Mark ongelukkig ten val toen hij van een kraan afstapte. Het resultaat was een dubbele botbreuk. Mark moest gedwongen rust nemen. “Ik zat met mijn telefoon op de bank en verveelde me. Ik ging opdrachtgevers bellen met de vraag: Wat kan ik voor je doen? Ik kan machines regelen, materiaal, grond. Al gauw ontdekten bedrijven hoe handig het is als je dat kunt uitbesteden.” Mark ontdekte op zijn beurt dat hij het regelwerk leuker vond dan kraanwerk en dat er meer mee te verdienen viel. Hij heeft nooit weer op de kraan gezeten. Ontzorgen van bedrijven werd zijn motto. “We zeggen nooit ‘nee’ als we een verzoek krijgen. Dat betekent wel dat we wel eens tot ’s avonds laat bezig zijn om alles te regelen.”

Bijna failliet Mark breidde het bedrijf uit met trekkers en dumpers. Broer Kor van der Flier ging in 2003 in het familiebedrijf aan de slag als kraanmachinist. Zijn interesse in het bedrijf groeide en de wens kwam om gezamenlijk het bedrijf van vader over te nemen. Bijna ging de overname in 2007 niet door. Het faillissement van een grote klant gooide roet in het eten. Van der Flier werd meegesleurd en dreigde zelf failliet te gaan. Achteraf zegt Mark hierover: “Het is een goede leerschool geweest. Van tegenwind krijg je sterke benen. We zijn meer bewust geworden van de kosten en de risico’s. Gelukkig hebben we na de overname goede jaren gehad zodat we weer reserves konden opbouwen.”

Zuigauto Toen Kor van machinist mede-eigenaar werd, moesten ze op zoek naar een andere taakverdeling, om te voorkomen dat ze elkaar voor de voeten gingen lopen. Mark hield het kraanwerk, de verreikers en het personeel onder zijn beheer. Kor ging op zoek naar wat nieuws. Dat werd de zuigauto. Alles wat door een slang van 250 mm past, kan de auto opzuigen. In 2008 kochten ze de eerste. Kor werd de chauffeur en ging aan het bellen. “In NoordNederland was de zuigauto nog onbekend zodat zijn eerste klus in Rotterdam was. In 2009 was er al voldoende werk om een tweede auto aan te schaffen. Dankzij financial lease is het mogelijk om snel te groeien. We hebben een kapitaalintensief bedrijf.” Kor is nu verantwoordelijk voor de zuigauto’s, de maaiboten en het onderhoud.

Historie In 1763 richtte Edens in Winschoten een molen op. In de loop van de tijd kwam er een pakhuis bij. Na de komst van gewasbeschermingsmiddelen, in de jaren veertig van de vorige eeuw, werd de molen daarvoor een verkooppunt. Omdat boeren vroegen of Edens ook de middelen kon spuiten werd een trekker met spuit aangeschaft. Dit was het begin van het loonbedrijf. Toen mevrouw Edens weduwe werd en het bedrijf wilde verkopen nam opa van der Flier, die daar al werkte, het bedrijf over in 1946. Opa ging verder onder de naam Edens. Al snel kwam vader Van der Flier in het bedrijf. Hij breidde het loonbedrijf flink uit; ging aardappels poten en rooien, had een stropers en handelde in stro. Vader verhuisde het bedrijf naar Beerta omdat het in Winschoten te klein werd. Later moest hij inkrimpen doordat steeds meer akkerbouwers zelf machines aanschaften. In 1997 werd begonnen met grondverzet en werd het agrarische loonwerk afgebouwd. Later volgde uitbreiding met verhuur van machines en zuigtechniek.

Maaiboten Een ander voorbeeld van innovatief ondernemerschap zijn de maaiboten die op het Oldambtmeer varen. “Blauwe Stad kwam bij ons met de vraag of we een oplossing wisten voor de waterplantenoverlast in het Oldambtmeer. Hoewel dat voor ons een nieuw vakgebied was, hebben we ons erin verdiept en een maaiverzamelboot laten bouwen. Afgelopen zomer hebben we de derde boot aangeschaft.”

Personeel Het streven van de broers is dat het personeelsbestand voor de helft uit eigen personeel bestaat en voor de helft uit ingeleend personeel. “Daarmee blijven we flexibel. Januari en februari zijn voor ons altijd slappe maanden. We hebben 20 werknemers in dienst en huren er ongeveer 20 in.” Ook op het personeel hebben ze een niet-alledaagse kijk. Voor de (personeels)administratie op kantoor namen ze een jongedame aan die de kunstacademie had gedaan. Mark legt uit: “Iemand van buiten de sector heeft een blanco, frisse blik. Daar houd ik van.” De jongedame heeft zich overigens uitstekend ontwikkeld. Ze bleek grote interesse te hebben voor arbo en veiligheid en is nu gediplomeerd hogere veiligheidskundige. Van der Flier detacheert haar nu voor een groot deel bij klanten, zoals de NAM. Van der Flier is VCA en ISO-gecertificeerd. “We doen daarom uitsluitend zaken met uitzendbureaus die VCA-gecertificeerd zijn. De meeste uitzendkrachten die we inlenen, komen van Abiant. We hebben een goede relatie met de mensen van de vestiging in Scheemda. Ze weten wat we zoeken en werken oplossingsgericht.”

De Abianter

11


Nieuws

Nieuwbouw hoofdkantoor op schema De nieuwbouw van het hoofdkantoor verloopt volgens plan. Na de bouwvak zijn de buitenmuren verder opgemetseld en is het installatiewerk begonnen. De bedoeling is dat de kantoormedewerkers die nu nog in hoofdkantoor in Bedum werken in februari naar het nieuwe kantoorpand aan de Kieler Bocht 64 verhuizen.

De groei die uitzenden, detacheren en payrollen van personeel heeft doorgemaakt en de uitbreiding van de facilitaire ondersteuning voor alle diensten maakte nieuwbouw op een centrale plek noodzakelijk. Overigens blijft vestiging Groningen aan de Kieler Bocht 9d gevestigd. Daarin verandert niets. Mogelijk dat op termijn de medewerkers van vestiging Bedum verhuizen naar het veel ruimere kantoor aan de Industrieweg 39 in Bedum.

Goed gekeurd door Abiant

p Se

Aug

Jul

Jun

i

r Ap

Me

kt

O

De Abianter

v

12

Feb t Mr

No

Wilt u er zeker van zijn dat u met veilige machines werkt die aan de geldende eisen voldoen? Laat onze gecertificeerde keurmeesters jaarlijks een inspectie uitvoeren! Van elk gekeurd arbeidsmiddel krijgt u een keuringsrapport waarop de keuringsresultaten staan vermeld.

Jan Dec

Elektrische arbeidsmiddelen en klimmaterialen, mogen op de werkplek geen gevaar opleveren voor uw werknemers. Echter gebruik of invloeden van buitenaf leiden tot slijtage, veroudering of verslechtering. Daarom moet u deze arbeidsmiddelen periodiek (laten) keuren. Goedgekeurde arbeidsmiddelen hebben een keuringssticker die aangeeft tot wanneer de keuring geldig is.


Aansprakelijkheid bij schade Hoewel iedereen dat natuurlijk probeert te voorkomen kan er door medewerkers schade ontstaan op het werk. Bijvoorbeeld er wordt per abuis penicilline in de tank gemolken. De vraag is dan of iemand aansprakelijk is voor de schade. Abiant, de coöperatie en de onderliggende BV’s zijn niet aansprakelijk te stellen voor geleden schade. In de statuten en de algemene voorwaarden van Abiant staat exact beschreven hoe de aansprakelijkheid is geregeld. Leden en/of klanten dienen zich daarom afdoende te verzekeren op het moment dat zij medewerkers inhuren.

Most liked Deze zomer is Abiant op Facebook een leuke actie met zonnebrillen gestart om de Facebookpagina van Abiant meer onder de aandacht te brengen. Iedereen die een foto van zichzelf met de blauwe zonnebril van Abiant deelde, maakte kans op een midweek of een weekend weg. Uiteindelijk ging Rudie Michael Delamore met de prijs op reis.

Abiant wederom hoofdsponsor Lycurgus Onder leiding van het trainersduo Arjan Taaij en Gerard Smit is Abiant Lycurgus begonnen aan het volleybalseizoen 2013-2014. Abiant Uitzendgroep heeft zich opnieuw opgeworpen als hoofdsponsor van Abiant Lycurgus. Doordoor kan Abiant Lycurgus voor het elfde achtereen­ volgende jaar spelen in de Eredivisie. In deze competitie strijden tien teams om het kampioen­­schap van Nederland.

Relatiedag geslaagd Op 26 september en 2 oktober hebben klanten en prospects achter de schermen kunnen kijken bij RTV Noord. Er was een rondleiding in de studio’s en werd duidelijk wie de ‘kloukste’ klant van Abiant is. De middag werd afgesloten met een lopend buffet bij het Noorderpoortcollege in de Euroborg.

Scholingsaanbod voor leden Speciaal voor leden van coöperatie Abiant verschijnt eind dit jaar een catalogus met cursussen. Het cursusaanbod bestaat naast (vak)technische opleidingen uit opleidingen op het gebied van arbeidsomstandigheden en veiligheid. Bij de uitvoering van de scholing worden waar mogelijk de eigen vakspecialisten ingezet en nauw samengewerkt met het opleidingsinstituut van Talos en andere externe partijen.

De Abianter

13


Informatief

Robots doen het werk en de boer zit aan de knoppen Precisielandbouw is praktijk aan het worden. De opkomst van sensoren in de landbouw maakt dat steeds meer actuele informatie (zoals luchtfoto’s, bodem-, gewas-, klimatologische data) geo-gerefereerd beschikbaar komt voor de boer. Denk hierbij aan gewas- en bodemgerelateerde informatie afkomstig van satellieten, vliegtuigjes en sensoren op de trekker. Volgens Jaap Vink (zie kader) duurt het niet lang meer tot er bijvoorbeeld een kleine drone satellietgestuurd over de akker vliegt om videogegevens te verzamelen. Een drone of UAV (Unmanned Aerial Vehicle) is een onbemand vliegtuigje dat op afstand wordt bestuurd. Met een drone zijn filmbeelden en foto’s te maken. De technieken zijn beschikbaar om met videoanalyse bijvoorbeeld achterblijvende groei te lokaliseren.

Anticiperen op beschikbare data Jaap Vink schetst het perspectief voor de agrarische sector vanuit de ontwikkelingen in de ICT. “Wat je in de agrarische sector ziet is dat er vanuit verschillende bronnen steeds meer data beschikbaar komt. Allerlei sensoren leveren gegevens die boeren kunnen gebruiken om het agrarisch bedrijf efficiënter en effectiever te organiseren, voor het optimaliseren van opbrengsten, 14

De Abianter

het voldoen aan regelgeving en om een duurzame bedrijfsvoering te kunnen realiseren. Gemiddeld is niet goed genoeg. Het gaat om de plaatspecifieke acties die op het bedrijf nodig zijn. De vraag wordt: Hoe kan ik op mijn bedrijf, met mijn gewas en mijn optimale omstandigheden, gecombineerd met een precisie weersvoorspelling de beste beslissingen nemen?” Als deze ontwikkeling zich verder doorzet zal dit betekenen dat de rol van de boer verandert. “Nu reageert de landbouwer vooral op de dagelijkse actualiteit van het ecosysteem. Geleidelijk verschuift dit in de richting van de boer als strategische stuurman. Het verschil is dat de boer dan niet reageert maar anticipeert op de beschikbare informatie die uit de diverse bronnen komt.”, is de visie van Jaap Vink. In de toekomst gaat het om het stellen van de juiste vragen. “De boer definieert de richting en de analyse vormt het dashboard.” Gegevens zijn

op een scherm grafisch te presenteren. Zo ontwikkelt de smartphone zich tot afstandsbediening en controlepaneel.

De toekomst is vandaag “De agrarische sector loopt voorop in het vertalen van technische mogelijkheden en dataverzamelingen naar praktische systemen. Kijk maar naar de toepassingen van GPS-navigatie. De trekker rijdt zelfstandig over het land en wordt aangestuurd door satellieten en sensoren op, boven en in de akker. De machines laten zich tot op de centimeter nauwkeurig sturen.” Ook de robots in de melkveehouderij zijn een voorbeeld. Dat komt door het landbouwkundig onderzoek en het innovatief vermogen van de sector. Hoewel de kosten van de sensoren vaak nog een rem zijn op de introductie, wordt er in projecten en proefopstellingen naar praktijktoepassingen gekeken. Een uitdaging is nog hoe de losse


toepassingen een geïntegreerd beeld voor het bedrijf kunnen vormen. Volgens Jaap Vink is dat een kwestie van tijd. Leren van de analyses, nieuwe vragen stellen, uitproberen en leren van ervaringen van anderen, bijvoorbeeld via social computing, zet stapsgewijs de geschetste verandering in.”

de gegevens kan de akkerbouwer locatie­specifiek maatregelen nemen. “Het boerenbedrijf wordt informatieen kennisintensiever. Er zijn steeds meer informatiebronnen, eigen gegevens, boordcomputerregistratie, satellietbeelden en weersverwachtingen. Met AgroSense wordt er één geheel van gemaakt. Verschillende projecten in de precisielandbouw hebben in de afgelopen jaren bijdragen geleverd aan het systeem. Voor de analyse zijn nu nog adviseurs nodig, maar dit zou in de toekomst best automatisch kunnen.

Nieuwe toepassingen

Nicole Bartelds.

De praktijk Nicole Bartelds, directeur van ICT-bedrijf LimeTri, was als toehoorder bij ‘Proef de toekomst!’ aanwezig (zie kader). LimeTri biedt onder de naam Agrosense een open source bedrijfsinformatiesysteem om de gegevens afkomstig van verschillende bronnen te verzamelen, te presenteren en uit te wisselen. Zij onderschrijft de visie van Jaap Vink van IBM en is daar in de praktijk al volop mee bezig. Data is te koppelen aan geografische informatie. Sensorgegevens vanuit de precisie landbouw worden ondersteund en zijn met AgroSense te volgen. Met

Met de introductie van GPS-navigatie in de landbouw zijn er allerlei nieuwe toepassingen aan het ontstaan die meet­ gegevens verbinden met geografische data. Zo ontstaat er een ruimtelijke verdeling. “Met die informatie kun je heel nauwkeurig de betere plekken en slechte plekken digitaal in kaart brengen. Als je weet wat de oorzaak is kun je pleksgewijs ingrijpen en dat maakt een geautomatiseerde en kostenbesparende aanpak mogelijk. Het integreren van de gegevens in de dagelijkse bedrijfsvoering van land­bouw­bedrijven staat op het punt van doorbreken. De kennis en de technische mogelijkheden zijn er. De praktijk moet er nog mee leren werken.” Dit sluit aan bij wat Jaap Vink van IBM daar over heeft gezegd. Namelijk de verdere introductie en gebruik in de praktijk is een leerproces. “Door hiermee aan de slag te gaan komen er gaande weg meer toepassingen in de praktijk beschikbaar.”

Proef de toekomst! In de week van de akkerbouw van 27 tot 31 augustus stond de Nederlandse akkerbouwsector centraal. Naast een open dag op akkerbouwbedrijven werd er in die week een seminar georganiseerd: Proef de toekomst! Daarin gaven sprekers vanuit verschillende invalshoeken hun visie op de akkerbouw in 2030. Jaap Vink, worldwide predictive analytics leader bij IBM, was één van de sprekers bij het seminar Proef de toekomst! in de week van de akkerbouw. In zijn presentatie schetste hij de ontwikkelingen in de computertechniek waar IBM’s wetenschappers en klanten aan werken. Simpel gezegd komt het er op neer dat computers meer op mensen gaan lijken. IBM voorziet dat de volgende generatie computers informatie verwerkt zoals hersenen dat doen. De ontwikkelingen in de landbouw zijn vanwege het datagebruik en het innovatief karakter interessant voor IBM. De belangrijke functie van de sector in de wereldwijde voedselvoorziening en het landschapbeheer speelt daarbij een rol. Hoewel de aandacht vanuit zijn functie vooral uitgaat naar de public sector en health care, heeft Jaap Vink zijn affiniteit met de landbouw vooral te danken aan zijn ouders. Beiden studeerden aan de Landbouwuniversiteit in Wageningen.

Managementcyclus precisielandbouw

bedrijfsinformatie meetgegevens data

evalueren opbrengstmeting

optimaliseren van bedrijfsresultaten

analyse en advies

verbeteringen toepassen

Jaap Vink.

De Abianter

15


Medewerker in beeld Kasper Bouwkamp werkt al zeventien jaar als agrarisch medewerker voor Abiant. Daarnaast zit hij in een maatschap. Niet met zijn ouders maar met de heer Hofman. Met de bedoeling om zijn melkveebedrijf over te nemen. Een verhaal van een man die altijd bezig is, maar papierwerk het liefst uitbesteed. Zeventien jaar was Kasper toen hij via Abiant ging werken. Hij volgde een werk-leertraject; ging een dag in de week naar school en was vier dagen aan het werk. Na school kon hij bij Abiant blijven. Wel veranderde hij regelmatig van werkadres. “Dat is leerzaam geweest”, vertelt Kasper. “Ik heb er veel van opgestoken. Je pikt overal dingen op.” Met een onderbreking van vier jaar werkte hij voor Abiant. Tijdens die onderbreking werkte hij bij een groot melkveebedrijf in Hornhuizen. Samen met een andere medewerker runde Kasper het bedrijf. De boer was druk met zijn bestuursfuncties. “Soms zagen we hem alleen aan het begin van de week een keer. Na vier jaar kwam de zoon in het bedrijf en ging ik op zoek naar ander werk.” Zo kwam Kasper terug bij Abiant. Toch bleef de wens om zelf boer te zijn. Helemaal je eigen boerderij. Samen met zijn vrouw Geertje plaatsten ze een oproep in De Veldpost.

Daar kwam een reactie op van de heer Hofman. Hij had een melkveebedrijf en geen opvolger. Er werd contact gelegd en dat resulteerde zes jaar geleden in een maatschap. Hoe is dat te combineren? In loondienst, in een maatschap en een gezin met vier jonge kinderen. Kasper vult aan dat er ook nog een koppel van circa 80 schapen is. “Sinds mijn vijfde heb ik altijd schapen gehad.” Over dat combineren. “Gelukkig melkt Hofman zelf nog en kan ik vrij lang met weinig slaap. Mijn vrouw Geertje staat helemaal achter de plannen. Zij kan zich goed redden als een schaap moet lammeren en ik niet thuis ben. En Geertje is goed met papierwerk. Daar heb ik zo’n hekel aan. Zij doet de administratie voor de maatschap.” Nog dit jaar gaan de families Hofman en Bouwkamp van huis ruilen. Over enkele jaren hopen de Bouwkamps het bedrijf over te nemen en gaat een jongensdroom in vervulling.

Industrieweg 39 Postbus 10 9780 AA BEDUM t 050 317 26 60 e pr@abiant.nl @abiantwerkt facebook.com/abiantuitzendgroep

“Sinds mijn vijfde heb ik altijd schapen gehad.” Kasper Bouwkamp

Abiant is in de agrarische sector de grootste personeels­bemiddelaar in de regio. Abiant heeft voor bijna alle personeelsvraagstukken een oplossing. Bij ziekte, arbeidspieken en een structureel arbeidstekort. Speciaal voor ondernemers in de agrarische sector heeft Abiant diverse specialistische diensten ontwikkeld. Abiant is een coöperatie en heeft ongeveer 1.500 leden verdeeld over Nederland en Duitsland.

De Abianter agrarische sector oktober 2013