Page 1

DESIGN STORIES TÄYDELLINEN MATTAPINTA

Kährs ylpeänä esittelee uudet Lux- ja Lumen-mallistojen puulattiat, joissa on ultramattalakattu heijastamaton pinta.

LUO OMA TYYLISI...

...puulattian avulla. Sisustusideoita upeista kodeista eri puolilta Eurooppaa.

160 VUOTTA

Intohimoinen suhtautuminen puuhun sukupolvesta toiseen. Tutustu työntekijöihimme – heidän ansiostaan Kährs on sekä vanhin että innovatiivisin yritys alallaan.


Uutta. Matta on uusi musta.

SHORE


Kährs Design Stories 3

160 vuotta laatua ja kauneutta Kährsin 160-vuotinen historia alkoi Etelä-Ruotsin metsien sydämessä sijaitsevan pienen paikkakunnan pienestä puusepänverstaasta. Tänään yritys on yksi maailman johtavista modernien puulattioiden valmistajista ja alansa edelläkävijä ja innovoija. Kährsin tarina on tarina intohimosta luontoon ja ympäristöön sekä puuhun materiaalina ja sisustuselementtinä yhdistettynä uudenlaiseen ajatteluun ja korkeimpiin laatustandardeihin sitoutumiseen. Nykyisin Kährs myy kauniita, kestäviä puulattioita yli 60 markkina-alueella ympäri maailman – mikä on enemmän kuin mihin kukaan muu valmistaja on yltänyt. ”Koko maailma asuu ja elää meidän tekemillämme lattioilla”, kuten eräs kährsiläinen kerran totesi. Design Stories -lehden uusin numero juhlistaa sitä, mitä olemme Kährsillä sukupolvien aikana saavuttaneet. Unohtaa ei sovi myöskään niitä luovia kykyjä, joiden ansiosta menestystarinamme puulattioiden edistyksellisimpänä muotoilijana ja kehittäjänä jatkuu myös tulevaisuudessa. Design Stories esittelee mitä erilaisempia sisustustyylejä, jotka ovat innostaneet meitä kehittämään uudenlaisia puulattioita. Tervetuloa tutustumaan koteihin Saksassa, Ranskassa, Tanskassa ja Ruotsissa. Toivomme, että saat lehdestämme runsaasti innostavia sisustusideoita. Osoitteesta www.kahrs.com löydät lisää innostavia ideoita sekä myös tärkeää käytännön tietoa puumateriaalista ja puulattioista. Hyviä lukuhetkiä!

 4

Pelkistettyä kauneutta

10

Perinteenä uudenlainen ajattelu

12

Puuosaamista sukupolvelta toiselle

14

Provence

20 Puhdasta kauneutta 24 Talo dyynien keskellä 28 Väriraportti 17 32

Berliini

38 Johtotähtenä täydellisyyden tavoittelu 42 Itä kohtaa lännen

KANSI: YDRE


4  Kährs Design Stories

PELKISTETTYÄ KAUNEUTTA

Sanonta ”Less is more” ei tee oikeutta tälle Ruotsin länsirannikolla sijaitsevalle, juuri valmistuneelle kesähuvilalle.


HORIZON


6  Kährs Design Stories

Eteläseinusta antaa auringonvalon tulvia sisään leveistä liukuovista, jotka tuovat ulkotilan osaksi sisätilaa. Coast-parketin täysin mattamainen pinta on täydellinen valinta, kun tavoitteena on häivyttää ulkoterassin raakapuun ja sisätilan puulattian välinen raja.

COAST


Kährs Design Stories 7


8  Kährs Design Stories

COAST


Kährs Design Stories 9

Pelkistetyn puisen julkisivun perusteella arvaa sisätilojen seurailevan samaa, minimalistista linjaa. Eikä sisältä löydykään yhtään sellaista, mitä huvilan omistajat eivät ehdottomasti tarvitse rentojen kesäpäivien viettoon kaukana kaupungin arkisesta hälystä. Koko sisustusratkaisu henkii tyyntä rauhaa ja sen keskiössä on kesä: pelit ja leikit, pyöräretket ja muutaman minuutin kävelymatkan päässä oleva merenranta.

TWILIGHT

Muut patinoidun vaikutelman antavat lattiavaihtoehdot. Tutustu koko valikoimaan osoitteessa www.kahrs.com

ALLOY

NOUVEAU GRAY

NOUVEAU GREIGE


10  Kährs Design Stories

PERINTEENÄ UUDENLAINEN

AJATTELU

Kokemuksesta kumpuaa uusia ideoita ja ajatuksia. 160-vuotias Kährs on maailman vanhimpia puulattioiden valmistajia, ja myös yksi innovatiivisimmista. Vuosikymmenien kuluessa karttunutta puualan tuntemusta on jaettu sukupolvelta toiselle ja pohdimme jatkuvasti yhdessä erilaisia tapoja kehittää puulattioitamme entisestään. Uudet ideat testataan sitten yhä uudelleen ja uudelleen, ja välillä sattuu myös epäonnistumisia – mutta lopussa kiitos seisoo. Tavoite on aina sama: yhä kauniimpi, kestävämpi, ympäristöystävällisempi ja helpommin asennettava lattia.

Kährsin yhdistelmä perinteitä, osaamista ja huipputeknologiaa on puulattioiden valmistajien parissa ainutlaatuinen. Se on auttanut meitä ajattelemaan epätavallisella tavalla ja käyttämään puuta innovatiivisesti. Tästä hyötyvät sekä nykyiset että tulevat sukupolvet. Vuonna 1857 Johan Kähr vanhempi perusti puusepän verstaan Nybrohon, keskelle Etelä-Ruotsin metsiä.

Tänään, 160 vuotta myöhemmin, Kährs toimii edelleen samalla paikkakunnalla.

uusia tapoja hyödyntää ympäristöystävällistä puumateriaalia ja parantaa sen kestävyyttä rakennusmateriaalina.

Vuonna 1919, perustajan pojanpoika Gustaf Kähr, siirtyi yrityksen johtoon ja muutti sen nimeksi AB Gustaf Kähr. Uuden johdon alaisuudessa yritys kasvoi ja kehittyi tärkeäksi ja edistykselliseksi puuovien, -lelujen, -huonekalujen ja -lattioiden valmistajaksi. Gustafin keskeisenä tavoitteena oli keksiä tehokkaita

Vuonna 1937 Gustafin pitkäjännitteisyys palkittiin, kun Kährsin uudenaikainen, monikerroksinen puuovi patentoitiin. Menestyksen siivittämänä Gustaf jatkoi väsymätöntä pyrkimystään löytää ratkaisu massiivipuulattioiden tyypillisiin ongelmiin eli rakoiluun, kiertymiseen ja käyristymiseen.


Kährs Design Stories 11

Vuonna 1941 Kährsin uudenaikaiselle, monikerroksiselle puulattialle myönnettiin patentti. ­Toisen maailmansodan jälkeen Ruotsin markkinat kasvoivat, ja monet perheet rakensivat oman talon. Tämä merkitsi kysynnän kasvua, sillä parkettilattia haluttiin asentaa kaikkiin kodin asuintiloihin.

prosessin käynnistettyään oman ympäristöohjelmansa kauan ennen kuin siitä tuli alalla yleinen käytäntö.

Vuonna 1958 valmistettiin ensimmäinen tehtaassa lakattu lattia Kährsin kehittämään menetelmään perustuen. Tätä ennen lattiat hiottiin ja lakattiin paikan päällä asennuksen jälkeen. Tehdaslakatun lattian valmistaminen vaatii suurta tarkkuutta, sillä lattian pinnan on oltava sileä ja käytössä kestävä.

Vuonna 2007 Kährsin juhli 150-vuotista taivaltaan Vuonna 1995 Kährs toi markkinoille uuden sukupolven puulattiat: Linnea-lattiassa on ohut puukerros, yrityksenä, jonka puulattioita satoine eri tyyleineen mutta se on silti erittäin kova ja kestävä sekä helppo ja pintakäsittelyineen myytiin yli 30 maassa. asentaa. Vuonna 2009 Kährs toi markkinoille Woodloc®lukkoponttijärjestelmän uuden version Woodloc® 5S:n. Vuonna 1997 Kährsille myönnettiin ISO 14001 -ympäristösertifikaatti. Niitä tukin osia, joita ei voida Tämän uuden lukkopontin ansiosta asentaminen on käyttää lattioiden valmistukseen, käytetään tehtaan entistäkin nopeampaa ja helpompaa, ja lattiasta tulee ympäristön kaukolämpöjärjestelmän polttoaineena. vahvempi. Jäljelle jäävä tuhka käytetään metsän lannoitteena. Vuonna 2015 uraa uurtava korkean teknologian Vuonna 1999 Kährs esitteli maailman ensimmäisen robotisoitu design-tuotantolinja otettiin käyttöön puulattian, jossa on liimaton Woodloc®-lukkopontti. Nybron tehtaalla. Linjalla voidaan toteuttaa ­järjestelmään ohjelmoiduista kuvioinneista jokaiselle Ponttia pidettiin mullistavana, sillä se nopeuttaa laudalle yksilöllinen viimeistely. asennusta ja takaa virheettömän lattiapinnan.

Vuonna 1965 Kährs patentoi aivan uudenlaisen ­urheiluun tarkoitetun lattiarakenteen, jossa laudat kiinnitettiin joustaviin listoihin. Näin saatiin aikaan iskuja vaimentava lattia, joka toimi paremmin ­urheilualustana. 1980-luvulla Kährs käynnisti maailmanvalloituksen laajentuen useille eurooppalaisille markkinoille, kuten Pohjoismaihin, Saksaan ja Ranskaan, sekä myös ­Y hdysvaltoihin. 1990-luvun puolivälissä Kährs aloitti liiketoiminnan myös Itä-Euroopan ja Aasian markkinoilla, kuten Venäjällä ja Kiinassa. Vuonna 1984 Kährs otti ensimmäisenä lattiavalmistajana käyttöön täysin liuotteettoman valmistus-

Vuonna 1993 Kährsistä tuli ensimmäinen puulattioiden valmistaja, jolle myönnettiin ISO 9001 -laatusertifikaatti.

Vuonna 2004 Kährs julkisti uuden urheilulattian. Sen etuna on nopeampi asennus ja soveltuvuus laajemmille lattia-aloille. Se on hyväksytty maailmanlaajuisen urheilulattioita koskevan DIN-standardin mukaiseksi, ja sitä käytetään monissa tärkeissä ­urheilutapahtumissa.

Pitkän aikavälin tavoitteena on parantaa entisestään kestävään kehitykseen pohjautuvaa puulattian tuotantoprosessia – raaka-aineesta aina kierrätykseen saakka huomioiden lattian koko elinkaari.

Vuonna 2017, jolloin yritys juhlii 160-vuotista historiaansa, lanseerataan joukko uusia, innovatiivisia lattioita. Pitkän aikavälin tavoitteena on parantaa entisestään kestävään kehitykseen pohjautuvaa puulattian tuotantoprosessia – raaka-aineesta aina kierrätykseen saakka huomioiden lattian koko elinkaari.


12  Kährs Design Stories

”Koko maailma elää ja asuu meidän tekemillämme lattioilla. Totta kai olen siitä ylpeä”

PUUOSAAMISTA

SUKUPOLVELTA TOISELLE Mikä tekee tuotteesta hyvää paremman? Meille on selvää, että menestyksen salaisuus piilee ihmisissä. Heidän ammatillisen tinkimättömyytensä ja tietämyksenä ansiosta toimittamiemme lattioiden laatu on se, mikä erottaa meidät kilpailijoista. Monet työntekijöistämme ovat olleet Nybron tehtaan palveluksessa vuosikymmeniä – joissain tapauksissa useammassa polvessa – ja juuri he jakavat osaamistaan perheenjäsenille, tuttaville ja naapureille, jotka aloittavat meillä uusina työntekijöinä. Tutustu kolmeen yrityksemme kantavaan voimaan.


Kährs Design Stories 13

”Kuin toinen perhe.” Näin haastattelemamme Kährsin Nybron tehtaan työntekijät kuvaavat työyhteisöään. Vaikka heillä on erilaiset taustat ja tehtävät tuotantoprosessissa, yhdistää heitä kaikkia pitkä työsuhde yrityksessä, syvällinen puuasiantuntemus ja intohimo lopputuotetta kohtaan. Suuri osa Smoolannin metsämaiden kupeessa sijaitsevan Nybron kaupungin toiminnasta liittyy jollakin tapaa puulattiatehtaaseen, joka tarjoaa monelle paikkakuntalaiselle niin työpaikan kuin luontevan tapaamispaikan sekä lämmitysenergiaa kaukolämmön muodossa.

ZORAN STANKOVIC, toisen polven kährsiläinen: – Opin joka päivä jotakin uutta. Sen jälkeen, kun siirryin pois Kährsiltä vuonna 2003, on tuotantoprosesseissa tapahtunut suuria muutoksia. Ilmapiiri on kuitenkin edelleen yhtä hyvä kuin ennenkin ja ihmiset jakavat mielellään tietoa ja osaamistaan. Se on yksi syy, miksi viihdyn Kährsillä ja miksi päätin palata tänne, sanoo Zoran Stankovic, joka on ollut Kährsin palveluksessa 1994–2003 ja jälleen vuoden 2016 elokuusta välikerroksen valmistuksessa edeten nopeasti vuoropäälliköksi.

– Isäni oli Kährsin palveluksessa 40 vuotta. Hän opetti minut pitämään työstäni. Nuorena ajattelin, että tämä oli loistava paikka. Tietenkin välistä tuntuu, että olisi paikallaan kokeilla jotain muutakin. Pyöritin omaa yritystä joitakin vuosia, mutta nyt oli mukava taas palata Kährsille. –Kaikki täällä ovat tosissaan ja haluavat olla mukana valmistamassa kauniita, laadukkaita puulattioita. Toisin sanoen koko maailma asuu ja elää juuri meidän tekemillämme lattioilla. Totta kai olen ylpeä.

ADIVIJE DALIPI, 31 vuotta Kährsin palveluksessa: –Rakastan puun tuoksua ja sileän laudan samettista pintaa. Tunnen suurta ylpeyttä siitä, että juuri me valmistamme maailman laadukkaimpia puulattioita, sanoo Adivije ­Dalipi, joka aloitti tehtaan palveluksessa 18-vuotiaana isänsä jalanjäljissä. –Työpaikka tuntui luonnolliselta valinnalta. Isäni lisäksi täällä ovat töissä kolme sisartani, veljeni, mieheni ja sisarieni miehet ja monta entistä koulukaveriani. Tämä on kuin toinen koti, sanoo Adivije, joka työskentelee tuo-

STEFAN LARSSON, 28 vuotta Kährsin palveluksessa:

tietopohja, joten meidän ei tarvitse joka kerta keksiä pyörää uudestaan. On t­ odella motivoivaa keskustella ­uusista mahdollisuuksista nuorempien kollegojen kanssa ja jakaa heille tietämystä, jota olemme vuosikymmenten saatossa kerryttäneet, Stefan sanoo.

– Olen vuosien saatossa työstänyt useimpia puulajeja. Tiedän, miten ne reagoivat kosteuteen, lattialämmitykseen, paineeseen ja ilmastonvaihteluun. Olen nähnyt mikä on mahdollista ja mikä ei, sanoo Stefan Larsson, joka –Oli mukava palata opintojen ja työskentelee teknisissä kehitystehtävissä ­muutaman muun työpaikan jälkeen Kährsin Nybron tehtaalla. Nybro­hon. Täällä on mahtavaa asua ja tehdä töitä. Metsä on minulle erittäin –Minusta on hienoa päästä toteuttatärkeä, ja vietän suurimman osan vapaamaan aina jotakin uutta ideaa – ja on aikaani pyöräillen lähimaastoissa. ollut myös hyödyllistä kartuttaa laaja

tantolinjalla varmistamassa, että kuhunkin lattiaan tulee juuri oikeanlainen puumateriaali. –Kährs on varmaan jo meillä geeneissä, Adivije nauraa. –Vanhempani saapuivat Nybrohon Makedoniasta 60-luvulla, jolloin isälleni tarjottiin paikkaa Kährsillä. Yritys merkitsee meille todella paljon. Tunnen Kährsiä kohtaan vahvaa hengenheimo­laisuutta ja pyrin aina tekemään parhaani. Kotona meillä on kauniit Kährs-puulattiat – joten iso osa elämääni pyörii kirjaimellisestikin yrityksen ympärillä.


14  Kährs Design Stories

PROVENCE Näyttävä kivitalo on ensivaikutelmaltaan kuin edustuskartano, jossa kuuluu lekotella uima-altaalla tai puutarhassa. Tosiasiassa talo on toimivan maatilan päärakennus, jonka ympärillä on lukemattomia oliivipuita ja jonka kumpuilevilla pelloilla kasvaa erilaisia viljakasveja.


UNICO YDRE NOUVEAU GREIGE


YDRE


18  Kährs Design Stories

YDRE


Kährs Design Stories 19

Sisustus on perinteiseen maalaistaloon varsin yllättävä. Omistajat ovat kiinnostuneita sisustussuunnittelusta ja he ovat luoneet kodistaan käytännöllisen ja modernin ilmavan kokonaisuuden korkeine huoneineen.

BACKA

Rustiikkisten ja minimalististen kalusteiden tyylikäs yhdistely sekä suuret, upottavat sohvat houkuttelevat rentoutumaan. Talon kaikissa huoneissa on puulattia ja sen kaunis öljytty pinta pehmentää vaikutelmaa täydentäen sisustuksen värejä ja tunnelmaa.

Muut rustiikit lattiavaihtoehdot. Tutustu koko valikoimaan osoitteessa www.kahrs.com

VEDBO

MÖRE

VINGA

STURE


PUHDASTA KAUNEUTTA Kährs ylpeänä esittelee kaksi uutta mallistoa: Lux ja Lumen – ensimmäiset täysin heijastamattomat, mattapintaiset lattiat. Ultramattalakkaus saa puun ­näyttämään ja tuntumaan käsittelemättömältä vasta sahatulta puulta, mutta ­antaa lattialle silkinhimmeän, huomaamattoman ja kestävän suojan.

SHORE KILESAND


ECLIPSE


Kährs Design Stories 23

Luonnonvalo tulvii sisään suurista ikkunoista Nykyarkkitehtuurin keskeisiä trendejä ovat suuret ­m aisemaikkunat, minkä vuoksi lattiapinta saattaa ­h eijastella häiritsevästi ja värejä vääristäen. Lux- ja ­Lumen-mallistojen lattiat ovat täysin mattapintaisia ja valoa heijastamattomia, mikä korostaa lattian väriä ja materiaalia tuoden esille niiden todellisen kauneuden.

AIR

SKY

HORIZON

COAST

SHORE

SUN

TERRA

Lux-malliston yksisauvaiset parketit on saatavana seitsemässä eri värissä asteikon vaihdellessa vaaleasta tummaan. Lumen-mallistossa on kuusi eri sävyistä kolmesauvaista lattiavaihtoehtoa. Molempien mallistojen lattiat on valmistettu puusta, joka on värisävyltään pehmeän luonnollinen.

RIME

MIST

TWILIGHT

ECLIPSE

DAWN

DUSK


24  Kährs Design Stories

TALO DYYNIEN KESKELLÄ

Tanskan länsirannikolla sijaitseva pieni kesämökki on alle 100 metrin päässä Pohjanmeren rannasta. Silmänkantamattomiin jatkuvat dyynit vaimentavat navakat länsituulet. Maisemat ovat henkeäsalpaavan kauniit säästä ja vuodenajasta riippumatta. Ympäröivä luonto luo mielenrauhaa.


NOUVEAU BLONDE


26  Kährs Design Stories

NOUVEAU BLONDE


Kährs Design Stories 27

PALE

Pienen mökin sydämenä on yhdistetty tupakeittiö, ruokailutila ja olohuone, joihin ympärillä olevat kolme makuuhuonetta yhdistyvät visuaalisesti vaalean puulattian ansiosta. Vaalea puulattia on käytännöllinen pitää puhtaana, vaikka kenkien, paljaiden jalkojen ja tuulen mukana sisään kulkeutuukin hiekkaa.

Muut vaaleat lattiat. Tutustu koko valikoimaan osoitteessa www.kahrs.com

VISTA

KILESAND

PALE


28  Kährs Design Stories

VÄRIRAPORTTI 17 Kährs tekee yhteistyötä johtavien maalinvalmistajien kanssa tarjotakseen inspiraatioita ja ideoita seinävärien ja Kährsin puulattioiden yhdistämiseen, jotta saat upean lopputuloksen sisustaessasi kotiasi. Seuraavilla sivuilla näet millaisia uusia, jännittäviä ja trendikkäitä värisävyjä Nordsjö, Jotun ja Tikkurila tarjoavat vuodelle 2017. Löydät näiden yritysten koko valikoiman kotisivuillamme olevien linkkien kautta.

SININEN – ELÄMÄN VÄRI

Nordsjö

Sininen on aina läsnä elämässämme, toteaa Nordsjö esitellessään vuoden värinsä – Denim Drift! Nordsjö on kehittänyt kokonaisen sinisten sävyjen paletin syvimmästä musteen sinisestä vaaleimpaan usvan siniseen, jotka edustavat kaikkia elämän alueita juhlien tummista puvuista arjen farkkuihin. Sinisen sävyt ovat edustettuina myös Tikkurilan Clay Collection -valikoimassa ja Jotunin Nordic Living -paletissa.

DENIM DRIFT NORDSJÖ

S9.30.40 NORDSJÖ

S0.05.65 NORDSJÖ

BERLIN

NOUVEAU GREIGE

FREDRIK

STURE

jotun.com nordsjo.se tikkurila.com

Nordsjö

N429 TIKKURILA

LADY 530 JOTUN


Kährs Design Stories 29

KIRKKAAN LÄMPIMIÄ PASTELLEJA

Nordsjö

Miten kodin seinät voi saada kuvastamaan siellä asuvien ihmisten yksilöllistä persoonallisuutta? Kyse on lämpimien, kodikkaiden värien yhteispelistä. Näin Nordsjö taustoittaa uuden palettinsa filosofiaa: jaettua yksilöllisyyttä maalivärivalikoimalla, joka on sekoitus kirkkaita, eloisia ja pehmeitä värejä. Tutustu Nordsjön koko valikoimaan nordsjo.se.

ZN.02.73 NORDSJÖ

F1.35.65 NORDSJÖ

C6.22.61 NORDSJÖ

LADY 2782 JOTUN

K 498 TIKKURILA

F 390 TIKKURILA

Tikkurilan urbaani väripaletti ja Jotunin Urban Living -valikoima kulkevat samaan suuntaan ja yhdistävät kauniita boheemeja värejä raikkaiden ja vaaleiden sävyjen kanssa, jotka kukoistavat yhdessä uutta alkua lupaillen.

TVETA

VISTA

NOUVEAU TAWNY

Nordsjö jotun.com nordsjo.se tikkurila.com

ULF


30  Kährs Design Stories

Jotun

POHJOISMAISIA NEUTRAALEJA VÄREJÄ ”Uusi elämäntapa” pois liiasta materialismista ja omaisuuden keräämisestä on kasvussa. Tätä trendiä edustaa yksi Nordsjön vuoden 2017 paleteista, jossa pelkistetty värivalikoima kuvastaa tätä uutta suuntausta. Jotun esittelee myös valikoiman, joka kuvaa pohjoismaisen elämäntavan ydintä, jossa kaupunkilaiset ”suuntaavat yhä enemmän metsiin ja luontoon”, ja tuo luonnon tunteen ja tunnelman kotiin tasapainottamaan teknologiaa, joka usein dominoi elämäämme. Tikkurilan vuoden väri, Angora (H466), painottaa hienostuneisuuden ja aristokraattisen elämän tunnelmaa.

E4.05.65 NORDSJÖ

G0.05.75 NORDSJÖ

G9.03.88 NORDSJÖ

LADY 10679 JOTUN

LADY 1624 JOTUN

H 466 TIKKURILA

Nordsjö

NOUVEAU GRAY

ASPELAND

PARIS

Nordsjö jotun.com nordsjo.se tikkurila.com

VISTA


Kährs Design Stories 31

RETROSEINÄT Vuodesta 2017 löytyy myös hieman nostalgiaa 1950-luvusta ja 1960-luvun alusta muistuttavien värien myötä. Nordsjön ”working homes” -valikoima sisältää värejä, joilla voi luoda työtä ja leikkiä innoittavia tiloja. Värivalikoiman innoituksen lähteitä ovat Eames ja Corbusier.

F6.55.54 NORDSJÖ

C3.46.30 NORDSJÖ

LADY 10428 JOTUN

LADY 1362 JOTUN

LADY 2996 JOTUN

H 494 TIKKURILA

N 411 TIKKURILA

Vahvoja värejä on myös Jotunin Continental Living -paletissa, jonka värit muistuttavat itämaihin suuntautuneiden matkojen mausteista ja matkamuistoista, kun taas Tikkurila esittelee maanläheisiä lämpimiä sävyjä ja rustiikkisia värejä.

NOUVEAU BLONDE

STURE

OLOF

COAST

jotun.com nordsjo.se tikkurila.com


32  Kährs Design Stories

BERLIINI Tämä suuri kiinteistö Itä-Berliinissä rakennettiin 1930-luvulla pienteollisuuden ja käsityöläisten käyttöön. Nykyisin rakennuksessa sijaitsee tilavia asuntoja sekä lähinnä markkinointi-, elokuva- ja viestintäalan toimitiloja.


PALAZZO FUMO


PALAZZO FUMO


36  Kährs Design Stories

PALAZZO FUMO


Kährs Design Stories 37

PALAZZO FUMO

Kiinteistössä sijaitsevan 300-neliöisen kolmen huoneen asunnon omistaja valitsi tärkeimmäksi sisustuselementikseen koko asunnon kattavan puulattian. Se antaa isolle tilalle pehmeää kodikkuutta.

Muut ihastuttavat lattiat. Tutustu koko valikoimaan osoitteessa www.kahrs.com

PALAZZO BIANCO

PALAZZO ROVERE


JOHTOTÄHTENÄ

TÄYDELLISYYDEN ­TAVOITTELU


Kährs Design Stories 39

Kehitys perustuu lujaan uskoon. Tarkkaan näkemykseen. Meille kehitys on aina tarkoittanut uusia tapoja korostaa puun luonnollista kauneutta samalla kun suunnittelemme yhä kestävämpiä ja ympäristöystävällisempiä ratkaisuja. ”Työmme on ihmisen ja koneen kohtaamista – luovuus kohtaa käytännöllisyyden”, sanoo Patrik Antonsson, teknisen kehitystyön projektipäällikkö.

Ripaus muotia. Hieman elektroniikkaa, tekstiilejä, väriä ja muotoilua. Kourallinen teknologiaa. Annos kemiaa. Näistä aineksista syntyy innovaatioiden ja kokemuksen ansiosta jotakin uutta. Ja kaikki nämä ainekset ovat tarpeellisia uuden puulattian suunnittelussa. Kährs on aina ollut edelläkävijä puulattioiden valmistuksessa. Nykyisin kehitystiimimme koostuu muotoilualan kokemuksesta ja asiantuntemuksesta sekä teknologian ja kemian tuntemuksesta, joita yhdistämällä syntyy uusia lattiainnovaatioita. Prosessin sysää tavallisesti liikkeelle idea uudenlaisesta tyylistä, väristä ja pinnasta. –Saan inspiraationi mitä erilaisimmista lähteistä – muotilehdistä, sisustuksista, huonekaluista, tekstiileistä ja joka kodin elektroniikasta. Kun ideat siir-

retään lattiasuunnitteluun, tavoitellaan kuitenkin aina luonnollista ilmettä, koska tärkeä seikka lattioissamme on se, että niiden ulkonäkö miellyttää myös kaukana tulevaisuudessa”, sanoo Emanuel Lidberg, Kährsin luova johtaja. –Otamme huomioon myös arkkitehtuurin trendit, eli sen, millaisia taloja kulloinkin rakennetaan. Tällä hetkellä Pohjoismaissa suositaan isoja ikkunoita, jotka ulottuvat seinästä seinään ja lattiasta kattoon. Tämä tarkoittaa sitä, että tilaan saadaan suuri määrä valoa, joka heijastelee lattiasta vääristäen värejä. Tämän vuoksi suunnittelemme nimenomaan mattapintaisia lattiapintoja, jotka ovat lähes kokonaan valoa heijastamattomia, Lidberg jatkaa.


40  Kährs Design Stories

Koskaan ei saa tyytyä siihen, mitä on jo saavuttanut. Teemme tiivistä yhteistyötä suunnittelutiimin kanssa ja haastamme toisiamme jatkuvasti, kertoo Patrik. IHMINEN KOHTAA KONEEN UUDESSA MALLISTOSSA Luovuus ei kuitenkaan rajoitu vain ulkonäköön. Yritys tunnetaan erityisesti myös puulattioiden valmistusprosessin uudistajana. Yksi tuoreimmista investoinneista Nybron tehtaalla on robotisoitu linja, jonka edistyksellisen teknologian ansiosta jokainen lauta voidaan kuvioida erikseen järjestelmään ­ohjelmoitujen vaihtoehtojen mukaan tietynlaisen lopputuloksen aikaansaamiseksi. –Design-tuotanlinjan ansiosta voimme luoda monenlaisia eri tyylejä, rustiikkeja tai yhdenmukaisia korostamalla tai häivyttämällä puun luonnollisia ominaisuuksia kuten syykuvioita”, Patrik Antonsson kuvailee. Patrik, jonka äiti ja isoisä ovat molemmat työskennelleet Kährsillä ja joka näin ollen on elänyt ja hengittänyt puuta koko ikänsä, on ollut keskeisessä roolissa uuden, innovatiivisen linjan 2,5 vuotta kestäneessä kehitystyössä. –Haaste oli melkoinen, mutta oli myös äärimmäisen kiinnostavaa rakentaa konetta, joka ajattelee kuin ihminen. Kehitystyössä

tarvittiin monen osaajan asiantuntemusta Ruotsin lisäksi Saksasta ja Italiasta, hän sanoo. Kährsillä haetaan jatkuvasti uusia tapoja parantaa tuotantoprosessia monelta eri ­k annalta – päätavoitteena on käyttää raakaainetta tehokkaammin etenkin ympäristönsuojelullisista syistä. Suuri osa Kährsin valmistamista puulattioista on perinteisesti tammea. Nykyisin kehityshankkeissa keskitytään myös muihin puulajeihin – yhdessä uuden teknologian kanssa niitä saatetaan voida hyödyntää haluttujen tyylien ja ominaisuuksien kehittämisessä. –Koskaan ei saa tyytyä siihen, mitä on jo saavuttanut. Teemme tiivistä yhteistyötä suunnittelutiimin kanssa ja haastamme toisiamme jatkuvasti, kertoo Patrik. PINTA ON SE MIKÄ NÄKYY – JA TUNTUU Lattian tärkeimpiä osia on sen pinta. Kemian insinööri Sara Hagman toimii Kährsillä ­kehitysinsinöörinä ja pintakäsittelyjen asian­ tuntijana. Toimenkuvaan kuuluu enim­ mäkseen projektinhallintaa. Hänen läheisiä yhteistyökumppaneitaan ovat Kährsin kehitystiimi sekä myös pintakäsittelyaineiden


Kährs Design Stories 41

Pinnan tuntu ja tekstuuri vaikuttaa yhtä paljon kuin väri siihen, kuinka miellyttäväksi lattia koetaan toimittajat, joiden kanssa yhteistyössä kehitetään ulkonäöltään, kestävyydeltään ja ympäristöystävällisyydeltään entistäkin parempia pintakäsittelyjä. –Tällä sektorilla on tapahtunut paljon sen jälkeen, kun seitsemän vuotta sitten aloitin Kährsin palveluksessa. Painopisteenä ovat esteettiset näkökohdat kuten väri ja ulkoasu, tekniset ominaisuudet ja ympäristönsuojelulliset näkökohdat, Sara sanoo. Ennen kuin esimerkiksi uusi lakka voidaan ottaa käyttöön, testataan se useaan otteeseen sekä Kährsin, pinnoitetoimittajien että ulkopuolisten ­testauslaitosten toimesta, jotta voidaan varmistua siitä, että tuote vastaa ­yrityksen korkeita laatuvaatimuksia. –Joskus minulta kysytään, kuinka voinkin ottaa niin vakavasti jonkin yksityiskohdan, joka heidän silmäänsä näyttää melko vähäiseltä. Kyseessä ei ole ­pelkästään yhdenlainen pintakäsittely, tyyli tai ominaisuus. Kaikkia niitä on useita! Jokaisella lattialla on yksilölliset ominaisuudet ja takana on paljon ­kehitystyötä. Pinta vaikuttaa todella merkittävästi siihen, kuinka miellyttäväksi ­lattia koetaan, ja mikä tärkeintä, se myös suojaa lattiaa. Jokainen pienikin ­yksityiskohta vaatii tarkkaa paneutumista, mikä on todella kiehtovaa”, Sara sanoo.


42  Kährs Design Stories

ITÄ KOHTAA LÄNNEN

CORNWALL


Kährs Design Stories 43


44  Kährs Design Stories

Tämän yksikerroksisen kodin omistaja tuo Aasiasta käsintehtyjä sisustusesineitä, joita hän on sijoitellut runsaasti myös omaan kotiinsa.

VERONA

Puhdaslinjainen luonnollinen tammilattia jatkuu läpi koko asunnon täydentäen ja raikastaen sisustusta ja korostaen tummia ja eksoottisia kalusteita ja esineitä, seiniä ja ovia.

VERONA

CORNWALL


CORNWALL


46  Kährs Design Stories

CORNWALL


Kährs Design Stories 47

CORNWALL

Muut luonnollisen tammen sävyiset lattiat. Tutustu koko valikoimaan osoitteessa www.kahrs.com

TOWER

DUBLIN

HAMPSHIRE

SIENA


6862112FI 2017

www.kahrs.com

Karelia-Upofloor Oy Puhelin: 020 740 9780 www.kahrs.com

AB Gustaf Kähr www.kahrs.com info@kahrs.com Sweden

Kährs Norge AS www.kahrs.com info.norge@kahrs.com Norway

Kährs Parkett www.kahrs.com info.de@kahrs.com Germany

Kährs France S.A.R.L. www.kahrs.com France

Kährs Parquet www.kahrs.com info@kahrs.it Italy

AB Gustaf Kähr www.kahrs.com infodanmark@kahrs.se Denmark

Birgisson www.birgisson.is birgisson@birgisson.is Iceland

Kährs UK Ltd www.kahrs.com sales@kahrs.com United Kingdom

Ekkia Floors, s.l. www.ekkiafloors.es comercial@ekkiafloors.es Spain

Kahrs USA www.kahrs.com info@kahrs.com USA

kahrs-magazine-2017-1-fi.pdf  
kahrs-magazine-2017-1-fi.pdf