Page 1

Maandblad van Sint Antonius van Padua

De

Liefdadigheid December 2012 Nr12. 118de jaar

De glimlach van Maria


Inhoud pagina 4 De glimlach van Maria Jean-Luc Dubart

pagina 7

De Liefdadigheid December 2012 Nr12

© Ab Editions, A. Delzennestraat nr9, 7800 Aat. België. Ver. uit.: M. Valentin

http://www.DeLiefdadigheid.be Omslag: Abonnementen (Ab Editions bvba): België: 1 jaar, 12 nummers: 22 €, andere landen: 30,00 €, te storten naar: BIC : CPHBBE75 IBAN : BE 06 1262 0212 3822 (126-2021238-22)

De Kerstwake en de geboorte van de Heer ! Pastoor Paul De Cock

pagina 9 Geschenken, vertellingen... lachkruid ! Carlos d’Aguila

pagina 12 De Psalmen en het leven van Christus... 8. Parousie of (weder)komst en verlossing Françoise Vandenneucker

pagina 19 Sint Nicolaas Marek Bennett

pagina 22 Patattensaga — Op veroveringstocht Snoopy Gates

pagina 30 Werk der Broden van Sint Antonius « De Liefdadigheid » est aussi disponible en français sous le titre « La Charité ».


2013

Abonnementen

Het jaar 2013 komt inderdaad met rasse schreden naderbij... en voor ons wordt het dus tijd om aan het hernieuwen van de abonnementen te denken ! Bij dit tijdschrift zult U een brief vinden met een stortingsbulletin. Het abonnement vangt aan met het nummer van januari en eindigt met dat van december. Wij zijn nog niet in januari, maar de voorbereiding van een tijdschrift vergt heel wat tijd en elk jaar moeten wij vooruitzien om zeker te zijn dat de financiële regeling van het tijdschrift voor mekaar komt. Als het tijdschrift «De Liefdadigheid» na 119 jaar nog steeds bestaat, dan is dat te danken aan zijn trouwe abonnees. Blijf trouw en help ons nieuwe lezers aan te werven. Dank U. Wij wensen U een zalig kerstfeest en een voorspoedig 2013 !

1998-2013


De glimlach van Maria Jean-Luc Dubart Zoveel namen zijn er voor Maria, zoveel glimlachjes die getuigen van een kinderlijke liefde, vol vertrouwen, ontwapend en ontwapenend. Er gaan individuele of gemeenschappelijke aanroepingen achter schuil, maar altijd zijn ze doordrongen van poëzie: van de duinen die de stranden omkransen tot de beboste hoogvlakten van de Ardennen, overal overstijgt de Mariacultus ons begrip en al wat onze verbeelding zou kunnen voorzien, want de eredienst van Maria vindt zijn oorsprong in haar glimlach, iets dat geen enkele rationele redenering ten gronde kan benaderen. De angstige glimlach van een jong meisje van een jaar of 14, 15, gericht aan een boodschapper die een krankzinnig verzoek heeft: of ze het kind wil dragen van HEM die in eeuwigheid leeft en – dat is wel het sterkste ! – wenst een te worden met God. Een ontroerde glimlach naar het kind dat haar buik doet opbollen. Een glimlach naar een verloofde, die nietbegrijpend accepteert, aanvaardt wat komt, ongeacht de wet, enige rancune of wraakzucht. De berus-

4

tende glimlach na de bevalling, als alles nochtans nog moet komen. De vertederde glimlach van een moeder die haar kind ziet opgroeien terwijl ze zich bezighoudt met haar tuin, van rozen en doornen. Een glimlach voor die man die ongrijpbaar is, die een vreemde voor haar lijkt, en voor het mysterie van een radicale, revolutionair nieuwe zingeving. Een glimlach tenslotte van een vrouw die weent om haar kind, dat dood en verdriet is geworden en haar hart doorboort.

Om de tijd te verschalken De glimlach van Maria vind je overal. In prachtige gebouwen als in Lourdes, Fatima, Oostakker, Val-Dieu, Bon-Secours, Tongeren... maar ook in meer bescheiden oorden van gebed. Je zult hun aanwezigheid vermoeden in bescheiden kapelletjes op het kruispunt van twee wegen, bij een verhakkelde Sint Antonius van Padua of een verminkt kindje Jezus van Praag, in nissen boven de deur van een huis, tegen de gevel van een schuur, in een boomholte naast een steenuiltje of een specht. Er is niet een dorp waar geen kapel staat die aan de Heilige Maagd is gewijd. Overal een glimlach, zoals ik al zei, maar daarmee onlosmakelijke verbonden ook de geuren die er hun lokale eigenheid aan geven - en alle schoonheid : Onze-


voor meer...


schrijf u in !

"De Liefdadigheid" December 2012 - 118de jaar  

Maandblad van Sint Antonius van Padua... Schrijf u in !