Page 15

éKompas | issue no.4 |

15

Limpi is een startup bedrijf op Curaçao met als doel een verschil te maken aan hoe Curaçao omgaat met plastic. Ze willen nieuwe producten maken van de plastic afval dat op Curaçao gevonden wordt. Limpi wilt de mensen bewust maken van de overlast die plastic afval veroorzaakt en hoopt Curaçao een duurzamer eiland te maken. Limpi wil de kinderen bewust maken, door workshops en presentaties te geven en hoopt in de tussentijd Curaçao in ook wat schoner te maken. Limpi betekent schoon in de moedertaal van Curaçao, Papiamentu. Limpi is opgericht door twee jonge entrepreneurs, Debrah Nijdam en Mitchell Lammering. Debrah is een yu di Korsou, geboren en opgegroeid op Curaçao. Ze vond het altijd leuk om te knutselen en lekker bezig te zijn. Hierdoor kon ze niet gelukkiger zijn met haar gekozen studie. In 2012 is ze naar Nederland verhuisd om Industrieel Product Ontwerpen te studeren aan de Hogeschool van Rotterdam. Hier ontmoette ze Mitchell. Hij is opgegroeid in Rotterdam. Hij is super handig en kan bijna alles repareren wat je hem aanreikt.

Ontstaan

Maar waarom eigenlijk plastic?

In 2016 zijn Debrah en Mitchell allebei afgestudeerd. Tijdens het afstuderen kwam Debrah met het idee om met Limpi te beginnen. Ze wilde van het afval plastic nieuwe producten maken. Hoe en met wat voor machines ze dit ging doen moest allemaal uitgevonden worden. Toen kwamen ze Precious Plastic tegen, een open source platform waar er wordt uitgelegd hoe je zelf machines kunt bouwen, om plastic te recyclen. Dit was natuurlijk perfect voor Limpi. Ze hoefde het wiel niet opnieuw uit te vinden. Na het afstuderen gingen Debrah en Mitchell aan de slag. In augustus 2016 zijn ze begonnen met het maken van twee machines. De Shredder; een machine die plastic in kleine stukjes versnipperd en de Extruder; een machine die van het versnipperde plastic een draad maakt.

Niet iedereen weet wat voor schade plastic veroorzaakt aan de natuur. Plastic is een materiaal, die niet natuurlijk afbreekt. Wanneer het wordt weggegooid blijft het nog voor honderden jaren bestaan. Dit zorgt voor overvolle vuilnisbelten en verbranding die leiden tot vervuiling van de lucht. Veel van het plastic belandt ook in de zee. Dit is een gevaar omdat de dieren plastic vaak aanzien als voedsel. Plastic wordt niet verteerd in de maag en verlaat het lichaam niet. Dit veroorzaakt meerdere problemen waaronder het sterven van deze dieren. Het plastic komt via de voedselketen ook in onze maag en bloed terecht wat ook voor de mensen een groot gevaar kan vormen. Om nieuwe plastic te maken wordt er olie gebruikt, door te recyclen vermijd je deze stap.

Ekompas voorjaar 2017  
Ekompas voorjaar 2017  
Advertisement