Page 1


Résumé


ALBERTO BALLESTEROS BAREA 08/08/1994 | Madrid, Spain +34 608 04 13 44 alballesba@gmail.com

EDUCATION Escuela Técnica Superior de Arquitectura, Universidad Politécnica de Madrid Degree in Architecture | 2012-present Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo Master exchange student | 2015-2016 Colegio San Agustín, Madrid Baccalaureate in Science and Technology | 2010-2012 Escuela de Música San Germán, Madrid Elementary degree in Piano and Music Theory | 2007-2011

PROFESSIONAL EXPERIENCE Internship at FRPO Architects. Madrid, Spain | Sept 2017-Jan 2018 Internship at Ruiz Esquíroz Arquitectos. Madrid, Spain | Jul-Sept 2016 Collaborator in De Lapuerta+Asensio Arquitectos. Madrid, Spain | Dec 2015 Undergraduate teaching assistant in Architecture Analysis with Prof. Ana Esteban Maluenda. Escuela Técnica Superior de Arquitectura, Madrid | 2015 Participant in Spanish Tuition Program conducted by Department of Linguistic Applied to Science and Technology. Escuela Técnica Superior de Arquitectura, Madrid | 2015 Private tutor in various school subjects, science-related | 2012-present Solidarity food campaigns managing at Colegio San Agustín, Madrid | 2011-2012

EXHIBITIONS / WORKSHOPS 120 Hours. Ingensteds. Oslo, Norway | Mar 2016 Longyearbyen som by og Svalbard som flytende territorium. University Centre of Svalbard. Longyearbyen, Svalbard, Norway | Feb 2016 Digital Fabrication. Workshop with Christoph Schindler, of schindlersalmerón and the team of Fellesverkstedet Oslo | Jan 2016 Narratives. Workshop with Håkon Aasarød, of Fantastic Norway AS | Oct 2015 Gym graphique. Casa de Velázquez (Académie de France à Madrid / École des Hautes Études Hispaniques et Iberiques). Madrid, Spain | Mar 2013


COMPETITIONS ‘jumpthegap’ 7th Interntional Design Contest. Roca, Spain | 2017 ‘Mobiliario ETSAM’ 14th F. J. Sáenz de Oíza prize. Cátedra Blanca CEMEX, Spain | 2016 ‘A house without function’ competition for students. 120 Hours, Norway | 2016 ‘Ante la Naturaleza’ 13th F. J. Sáenz de Oíza prize. Cátedra Blanca CEMEX, Spain | 2015 ‘Rethinking Tarifa’ competition for students. Rethinking Competitions, Spain | 2014 ‘Dubai Global Energy Forum’ competition for students. Archmedium, Spain | 2014 ‘Balancing Pavilion’ international competition. Art-Ovrag, Russia | 2013

AWARDS Project awarded among The Best Student Design-Build Projects Worldwide by Archdaily | 2016 Nominee to the Pax Prize for Excellence in Architectural Writing | 2016 Project awarded with Honourable Mention in ‘Ante la Naturaleza’ 13th F. J. Sáenz de Oíza prize | 2015 Project awarded with Honourable Mention in ‘Dubai Global Energy Forum’ architecture competition | 2014 First-year Excellence Scholarship granted by the Ministry of Education of Spain | 2012 Certificate of Excellence in General Education | 2012 Special mention in UK Associated Board of Royal Schools of Music Examinations | 2011

PUBLISHED WORK Temporary housing for surfers in Tarifa. Rethinking Competitions and RU Books. ISBN 978-84-941838-8-1 | 2015 2012-2013 Year Book. Department of Graphic Ideation, ETSAM. Mairea Libros. ISBN 978-84-942794-6-1 | 2014 BBB Bueno, bonito, barato ‘Malasaña’. Department of Architectural Projects, ETSAM. Mairea Libros. ISBN 978-84-941317-6-9 | 2014 http://www.roomofpossibilities.com/


Architectural works


In the northern coast of Majorca, a new watchtower overlooks a sand beach bathed by the Mediterranean. The tower is conceived as a set of horizontal platforms supported by timber pillars. One is for the use of the rescue personnel and the one above provides shade, which becomes indispensable due to the scorching aestival sun. A flight of stairs is laid out hanging from the platforms, connecting them and leading downward. The wooden slats that define the steps are further used to generate shade and shelter, creating a suitable environment to endure lifeguard’s long working hours. As a sail which is hoisted on the shore, this element aims to emphasise verticality within an overwhelmingly horizontal space dominated by the vast extensions of sea and sky.

Hoisted sail Watchtower in Playa de Sant Pere Majorca, ES Prof. FernĂĄndez-Galiano // Architectural Design #2


Nestled on a remarkably abrupt hill and facing the Mediterranean Sea, the thermal baths rise over the source of a hot spring which flows into a tranquil pond. Following the curves of the topography, connected planes at different levels define juxtaposed rectangular volumes. The outdoor terraces give shape to a solid podium which emerges from the ground and articulates the rest of the volumes. The sequence of spaces unfolds as a promenade begins from the approach on the main road, climbing the hill and involving surrounding nature as an active element in the relaxation process. A wraparound outdoor deck acts as a transitional space between the open cold pools. Enclosed spaces contain the warm pool and the sauna, in which an elemental palette of filtered light is used throughout to provide an immersive sanctuary. Besides the sun, water and nature, architecture aspires to become a relevant feature in the purification ritual.

Salus per aquam Thermal baths in Alcudia Majorca, ES Prof. Fernรกndez-Galiano // Architectural Design #2


Already in the 16th century poets and literati satirised the lavish and disproportioned bridges that crossed the rachitic watercourse which was –and still is– the River Manzanares. Besides material economy and the structural problem itself, the scale of this new intervention consequently requires a simplified logic. Two metallic box beams arranged perpendicularly define the structure. One of them forms the ground plane, whereas a more slender beam is used to acquire the required depth for the given span and create the footbridge parapet. Both elements are stiffened by a second order of metal ribs, and a set of folded sheets provide surfaces continuity. With a minimum of components, the footbridge brings the city closer to the new park extended along the opposite bank, connecting two areas historically unrelated despite the little distance between both sides.

LamĂŠntase Manzanares Footbridge over river Manzanares Madrid, ES Prof. Campo Baeza // Architectural Design #4


The void left after the demolition of a football stadium by Madrid’s river would be a major opportunity for introducing a large scale mixed-use project within the consolidated urban fabric. The growth in height is demanded due to economic reasons, but this imposition is further taken as a strategy to release the ground floor and give continuity to the newly-created park extended along the river. The combination of public functions with office and housing spaces leads to a division in two large volumes, one vertical –the tower– and one horizontal –the podium.–. Therefore the tower acquires a double scale. On one hand, the project is the key to joining two different areas of River Manzanares park, and an important piece in Madrid’s skyline on the other, becoming a city reference.

Monolith High-rise building in Madrid Río Park Madrid, ES Prof. Campo Baeza // Architectural Design #4


ROOFTOP

DWELLINGS

OFFICES

PODIUM


As a void inserted in Madrid’s ensanche, two large warehouses interrupt the connection of the surrounding residential fabric. Once host of the State-owned vehicles fleet, an integral rehabilitation has now been proposed in order to house new functions and emphasise its architectural value. The gastronomic centre synthesises a multi-scale study of needs and potential uses, comprising three basic functions –a market, a culinary school, and a street food venue– and ranging from basic routines in neighbourhood life to major municipal issues. A new reference is created for both the district and the city. When built, each warehouse was conceived in a different logic –one in concrete, one using metallic frame- but the intervention intends to provide unity through a basic operation: stripping the structures and refilling them with a new hierarchy of volumes, contrasting full and empty, indoor and outdoor. A set of platforms, stairs and ramps knit a dense network of spaces, interlocking several levels and adjacent streets and reactivating the life within the block.

Madr-EAT! Gatronomic centre Madrid, ES [w/ Elena Tejero, Manuel Villalaín] Prof. Maroto // Architectural design #5


Despite Svalbard is becoming dependent on tourism, Longyearbyen is not the destination of the visits itself. As a result, the local administration has conceived a new tourism masterplan in which the city centre is moved to the harbour, better integrated with the future tourism development. This proposal is a critical reaction against this possible forthcoming scenario. The current city centre works well. There is no need of a large scale urban intervention, only improving spaces in order to adapt them to the new situation. Small changes are sufficient to reach the same effects. In parallel, Longyearbyen hosts different social groups in terms of age, occupation and temporality, but they have different gathering spaces and do not really interact. Through small interventions, the city centre becomes more attractive for tourists. By using the concept of “extraordinary ordinary�, we are creating interesting opportunities for tourists as well as showing the daily life in a unique context. Besides, these interventions are used to generate interaction among the different groups by creating places to meet and gather along the pedestrian street.

An (extra)ordinary street City centre social cluster Longyearbyen, Svalbard, NO [w/ Nadine Schmauser] Prof. Hemmersam // Urban design. Arctic city


What appears to be a disrupting element between the city and the neighbouring meadows —Granada’s ring road—, a priori generates an unsurmountable boundary. However, this is an apparent reality. The Alhambra city is such intimately bonded to its rural hinterland that a mere motorway cannot create a separative border. There are several points in which the paths alongside the road meet, assuring continuity between the urban fabric and the farmlands. The project intends to answer similarly, creating an interstitial space able to host new city functions without compromising the traditional links with the Vega. Three significantly long volumes aim to build connections not only from the fields and a metropolitan park, but also from the road itself, either by laying along it, either by crossing it over. Each of the ‘tubes’ keeps one end in contact with the ground, tied to the walkway network, whereas the other end is lifted above the motorway, pursuing further views of the rich landscape surrounding Granada.

Leviathan Centre for Hydrographic Studies Granada, ES Prof. Sancho // Architectural Design #8


Sección JJ’

Sección KK’

Sección LL’

Sección MM’

Sección NN’

Sección OO’

Sección PP’

Sección QQ’

Sección RR’


Sección AA’

Sección BB’

Sección CC’

Sección DD’

Sección EE’

Sección FF’

Sección GG’

Sección HH’

Sección II’


Malla metálica

Perfil de sujeción de la envolvente

Suelo técnico registrable

Plot regulable

Mallazo de reparto 10x10 cm

Chapa colaborante

Perfil alveolar IPE 3000

Vidrio templado

Carpintería metálica

Diagonales: tubo cuadrado 30x30

Cuaderna metálica de sección 90x45


The design of the barn emerges from an extension of the undulating topography, which the building picks up and extends, generating the volume required by the functions of the barn. In order not to disturb the continuity of the topography, the entrance doors are placed at the back in the space between the building and the woods. In pursuance of the integration of the barn to its landscape, the expression of the building envelope is highly muted, and it is in the interior that the envelope of the barn displays its structural articulation. The choice of OSB sheets as the main structural material was due to economic and ease of building reasons. The construction reflects the eloquence of a rough material when acquiring structural predominance.

LĂ…VE / LY Barn for a pocket farm Skogbygda, Nes, NO [w/ The Scarcity and Creativity Studio] Prof. Hermansen // SmĂĽbruk: Pocket Farm


METAL SHEET

DOORS

CLADDING

FRAMES

BRACING

SIDE WALLS

SLAB

SUPPORTS


Other work


Dubai Global Energy Forum Convention centre Dubai, AE [w/ Jorge Fernández, Enrique Morillo, Eduardo Pacual, Cristina Ramírez] ARCHmedium Student Competitions // ES // 2014


Ante la Naturaleza Mountain refuge in Playa de Poo Asturias, ES [w/ Enrique Morillo, Cristina Ramírez] 13th F. J. Sáenz de Oíza Prize. Cátedra Blanca // ES // 2015


A house without function [w/ Christos Pampafikos, Marc Sรกnchez] 120 Hours Competition // NO // 2016


The non-existing tangible

becoming

As architects, we know much about the elements which form architecture –the container.– However, we often forget its content –air.– In the same way we need to assume the concept of light to understand darkness, the definition of void is undoubtedly related to the mass that it needs in order to be defined. Containing air as we conceive the solid. Having in mind the spatial experience. And not using programmatic pragmatisms. As John Cage is able to make silence audible, the contrast between spaces in both floors of the house makes the air tangible. Something that does not exist cannot be defined but with the help of things that exist. The solid in the upper floor can be experienced through the void in the lower floor, and vice versa. Therefore, building the air becomes as important as containing the solid that conforms it. There are the two sides of the same coin. This is not a purely theoretical exercise. By juxtaposing both levels, one part complements the other. A house without function as an architectural object in which taken decisions respond only to the experience of void – and solid– and not to how this is conformed.

1596

We make a vessel from a lump of clay, it is the empty space within the vessel that makes it useful. We make doors and windows for a room, but it is these empty spaces that make the room livable. Thus while the tangible has advantages; it is the intangible that makes it meaningful. Lao Tzu (c. 550 BC)

1596


Reinterpreting the design process and formal ideas of the early Modernist Spanish architect Pedro Muguruza, the brief was to develop a new construction project for one of his most significant buildings, Madrid’s Palacio de la Prensa. Maintaining the original volumetry and some of its representative elements, the reconstruction incorporates new constructive systems and involves the detailing of the excavation, foundations, structure, façades and roofing, as well as technical equipment and services.

Palacio de la Prensa reconstruction Madrid, ES [w/ Andrea Magán, Enrique Morillo, Elena Tejero] Prof. De Dios // Construction and Building Technologies #2


The aim of this study is to establish the building location of a series of new services which are required in Tielmes, a small village near Madrid. Several analysis are conducted in order to understand the physical reality of the village surroundings, and subsequently determine a favourability range for each new service, according to the different uses that coexist within the municipal boundaries (farmland, urban fabric and landscape values).

Territorial and landscape analysis Tielmes, Madrid, ES [w/ Marta Gayoso, Enrique Morillo, Cristina RamĂ­rez] Profs. GonzĂĄlez, Verdaguer // The City and the Built Environment


Clinometry

Land uses

EXLUDED AREA LANDSCAPE ANALYSIS

UNFAVOURABLE ACCEPTABLE FAVOURABLE

AGRARIAN ANALYSIS

UNFAVOURABLE ACCEPTABLE FAVOURABLE

URBAN ANALYSIS

UNFAVOURABLE ACCEPTABLE FAVOURABLE

Hydrography

Sun / shade

Hydrology

Vegetation

Geology

Geotechnical study


What is verticality? How is it achieved? Through revisioning photographic material, the intention is to associate forms and give continuity to lines and figures, as well as appreciate colour as an instrument to join/connect or divide/separate.

Hybrid vertical landscape Artistic project Cuenca, ES Profs. MuĂąoz, GarcĂ­a Gil // Drawing, Analysis and Creation


Free-hand sketching


Alberto Ballesteros Barea alballesba@gmail.com +34 608 04 13 44


Portfolio