Page 1

AAYUSH DAS ANAT B.Architecture portfolio


Aayush Das Anat B.Architecture School of Architecture + Design Virginia Polytechnic Institute and State University Class of 2020 My first year at The School of Architecture + Design has served as a foundation, and familiarized me with a range of different techniques and approaches to the design process. Projects over my second year lay a heavy emphasis on ‘program’ and how it influenced one’s design decisions. In addition, each project demanded me to interpret demands made of a clientele, thus exposing me to a wide range of ‘real-context’ issues. email: aayush97@vt.edu aayushdas1997@gmail.com


contents

1

2

3

boathouse

second-year competition

historic preservation [ in progress ]

1

5

8


4

kinetic sculpture

12

5

the cube

13


1

1


BOATHOUSE

Professor: Henri De Hahn, Michael Ermann, Kathryn Albrite 09.15.16 - 12.12.16 Individual

In 2015, the Luthi family saw the destruction of their boat, boathouse and dock. We were to come up with a new design proposal for the family.


The proposal, as asked by the family, needs the following functions- a Dock, an Outside living area, i.e., a dining area for ten, cooking area with refrigeration capacity and a storage area, and finally a boat shelter. The family yearns for wood construction, seeking the warmth the wood offers to the eyes and the touch. Site: 36 °57’23.18’’N, 88°14’14.12’’, elev. 373 [KY, USA] Pre-existing plan

2


The boathouse, and the walkway leading to it, are located on the east side of the property. This ensures that the existing residential house ‘s view of the lake is hampered by the boathouse. The dock makes one go on a journey within nature. This journey is then rewarded by reaching the boathouse, which gracefully floats above the water . Proposal


Open Semi-open Closed


A

The boathouse looks over the sun as it rises, and light devours the interior of the boathouse.

B

In the living area, one is encompassed by an array of shadows,thus defining a beautiful moment.

C

The setting sun hits the staircase, creating an array of shadows which engulf the interior of the boathouse.

D

As one ends the day within the boathouse, one has dinner with sun setting over the horizon.

A B

D C


Arriving

The meandering, organic dock invites one to experience a sense of mystique. A wall of marsh surrounds you , preventing your from looking whats ahead of you along with making you one with nature. One becomes part of a closed, natural space.

4


Inhibiting

One is exposed to a harmonious transition from a natural and closed element, to a more ‘human’ and open space. One then enters the boathouse, a completely open space, and is greeted by a sunken ‘relaxing lounge’ looking gloriously over Kentucky lake.


2

5


SECOND YEAR COMPETITION Individual 17.01.17 - 24.01.17

Achievment: Honor Award Site: Fictional pine forest provided by jury. Prompt: Create three towers, each between 20-50’. Each should host three gongs, and answer the following questions: How does space influence sound? How do the towers meet the sky? How do the towers touch the ground?


An underground tower, enclosed by the earth in all the dimensions, proves to have a unique acoustic quality. One strikes the gong, and the gong resonates furiously, completely filling up this closed-underground space.

6


Semi-underground, and semi-above, the tower is an intermediate of its companion towers. It, too provides a unique experience, as a partial amount of sound from the gong is allowed to escape, while the rest remains and resonates.


As soon as one strikes the gong, the sound emanates in all directions and is allowed to escape the tower. The experience, ergo, is completely different from the experience hosted by its companions, both acoustically and spatially.

7


Aligned on a mutual axis, the towers incept to act as a singular entity. This creates an unbroken relationship between the three towers, and with the site itself. The body grows out of the ground, and reaches for the sky.


3

8


HISTORIC PRESERVATION Professor: Henri De Hahn 24.01.17 - in progress

Create, within an existing building confine, living quarters for a couple - Dr. Dan Rowland and Dr. Wendy Rowland


The site of intervention is in downtown Lexington, Kentucky- a short walking distance, from the historic Gratz Park district and a vibrant downtown city lfe. Owners, Dr. Dan and Wendy Rowland welcomed us to their apartment, the top storey of a historic industrial building, and allowed us to question and interact with the existing apartment design. Site: 38°02’43.80’’N, 84°29’40.98’’, elev. 966 [KY, USA]

9


Thesis “Why, in an apartment, are rooms always stuck towards the edges?” The aim is to design an apartment, where the functions aren’t allocated to the corner, or the edges of the apartment, but rather as entities in the heart of the apartment. Loud

Quiet

Public

Private


10


Public Bathroom

Washer + Dryer Overhead mezzanine storage

Galleries

Guest Room Master Bedroom

Library + Work space


A

11

B

C

D


A

Guest Room

B

Gallery

C

Master Bedroom

D

Gallery

*project in progress


5

Inspired from the escapement mechanism which is commonly found in pendulum clocks

An escapement is a device in mechanical watches and clocks that transfers energy to the timekeeping element

Escapement powers pendulum.

12


KINETIC SCULPTURE Professor: Gregory Tew 03.28.16 - 05.28.16

Drop a 5 lb weight from 5 feet, in 5 minutes to incept movement in design.  5 lb weight drops, and moves large gear. Large gear has a ‘stopper plate’ attached on other end, which moves with it. It also moves the small gear.

Stopper plate pushes the pendulam, causing it to oscillate

Small gear moves the elliptical cam

Cam pushes the wings.

YouTube: https:// goo.gl/Ec3CEW


4

13


THE CUBE

Professor: Gregory Tew 09.25.15 - 10.25.15 Individual

A study on negative space. The Cube is an 8� x 8� model with the following objectivesIt is a cube, but not a cube Each face is unique Should express volumetric understanding of negative and positive space.


14


B. Architecture selected works AAYUSH DAS ANAT

Architecture Portfolio  

Selects from freshman and sophomore year in The School of Architecture + Design, Virginia Polytechnic Institute and State University.