Page 1

LA VEU DEL CAMP DE L’ARPA I N F O R M AT I U D E L ´ A S S O C I A C I Ó D E V E Ï N S I C O M E R C I A N T S D E L C A M P D E L ´ A R PA 1 º Tr i m e s t r e 2 0 1 2 - N ú m . 1 0

CONTINGUTS : Pag. Pag. Pag. Pag.

1. 2. 3. 4.

Portada Editorial: Escoles Bressol Solar Trinxant / Meridiana Trinxant 28” Situació Limit”

Pag. Pag. Pag. Pag.

5. 6. 7. 8.

Carnaval Campanya Reis La Finestra / Raco del Comerç Enquesta valoració


EDITORIAL En defensa de l'escola bressol pública ! Barcelona, i en bona mesura Catalunya, s'han significat a les darreres dècades per la qualitat i diversitat d'oferta, de l'ensenyament públic. Des dels 0 anys i fins el límit de l'edat d'escolaritat obligatòria, les famílies catalanes hem trobat en l'educació pública un lloc on els nostres fills i filles han conviscut, après i s'han sociabilitzat, amb dignitat i qualitat. En aquest contexte, l'escola bressol a la ciutat de Barcelona, fruit de 32 anys d'esforços inverssors, de creença en el sistema i de compromís en la configuració d'un ensenyament públic i qualitatiu, ha desenvolupat una xarxa d'Escoles Bressols punteres arreu del país. Si bé vàrem rebre amb suma preocupació les declaracions del regidor d'Enseyament de l'Ajuntament de Barcelona referint-se a la necessitat d'establir un canvi de model, de sistema i de plantejament de l'escola bressol actual, l'anunci d'una nova retallada social del govern de CiU des de la Generalitat a l'ensenyament públic, no pas al privat, no fa més que accentuar l'engoixa i preocupació pels plans nacionalistes d'una banda i altra de la plaça Sant Jaume. Fins ara, lluny del desig de mantenir un sistema públic d'escoles bressol a la ciutat, rebem l'impacte d'una disminució del 25% del pressupost destinat a aquesta educació a més del plà de liquidar l'actual sistema públic i escometre una reconversió o privatització del sistema educatiu, del que des del consistori consideren ni prioritari ni d'obligació per un municipi. Considerem l'escola bressol com una inversió de futur i no pas com una despesa innecessaria. No veiem per exemple, que un municipi mantingui una Oficina de Relacions Religioses i no es permeti el luxe de mantenir un sistema educatiu públic pels seus infants, ciutadans del futur. Assumim de ple la preocupació de la Federació d'Associacions de Pares i Mares de Catalunya i les línies de defensa a ultrança d'un sistema educatiu de caire públic i manifestem el rebuig frontal a l'intent de privatitzar aquest sector. Lamentem la manca de diàleg en aquest sentit i considerem imprescindible:

UNA ESCOLA PÚBLICA I DE QUALITAT PER A TOTS I TOTES

- 2 -

!


SOLAR TRINXANT / MERIDIANA Todo arranca en Julio de 2006 con el derribo de las viviendas ubicadas en la avenida Meridiana esquina Trinxant, lo que constituyó la primera de las acciones de la 1ª fase de construcción del proyecto de recuperación de esta área del Camp de l'Arpa. La desaparición de las viviendas llevó a una situación con un solar que fue cerrado al acceso de vehículos y a la construcción en Marzo de 2007 de una zona de juegos infantiles vallada. El rápido uso que, determinados colectivos dieron a esta zona fue el inicio de los problemas para el vecindario; uso diario de indigentes a todas horas, basuras abandonas, colchones, muebles para desguazar, etc. Hasta Noviembre de 2007, el solar sirvió también como parque de control y accesos a las maquinarias y operarios de la empresa constructora, responsable de las obras de los equipamientos urbanos proyectados para esta zona. Poco tardó el entorno en degradarse por completo, con una medida controvertida que, pese a tratarse de un gesto municipal hacia los vecinos que se vieron afectados por las obras de construcción del AVE a su paso por Mallorca, entre Navas y Meridiana, agravó aun más la situación tan lamentable que arrastra esta zona desde el inicio de las obras de reconversión de esta fase. La decisión era simple y debía ser efectiva durante un año, plazo máximo de duración de las obras del AVE en las calles afectadas colindantes. Por desgracia, el solar continúa a día de hoy abierto a cualquier automóvil que desee acceder, disponiendo de algo más de terreno ampliado para desaliento de los que deseamos una solución definitiva al entorno. Durante este proceso de construcción de la 1ª fase, solo se ha recibido una buena noticia, la construcción y puesta en funcionamiento de la guardería pública. Aun así, la degradación ha sido más que evidente y los vecinos hemos sufrido; ratas, ocupaciones de las ruinas, peleas entre indigentes, ruidos y molestias de los ocupantes a los vecinos, incendios y hasta la ubicación y abandono de automóviles en el solar. La situación actual, con una escuela y niños y familias paseando a diario por esa zona no es mejor. El área circundante a la guardería es usada por algunos como almacén de desguaces, zona de defecaciones improvisada para perros y hasta de urinario público para otros tantos, especialmente para un grupo de acampados que duermen y ensucian el área, todo ello pegados a las rejas de la guardería, con el consecuente espectáculo. Los vecinos de esta zona deseamos una pronta solución y coincidimos con la interlocución de la Associació de Veïns i Comerciants del Camp de l'Arpa en solicitar: *

Eliminación inmediata de la funcionalidad de aparcamiento provisional.

*

Cierre y vallado de la zona, que impida el acceso a los incívicos.

*

Plantear al distrito la posible conversión del solar en aparcamiento municipal de pago, cerrado y con barrera, que de servicio al barrio e ingresos al consistorio.

*

No creemos que una zona verde permita una mejora sustancial en el entorno, por cuanto los actos incívicos pueden reproducirse si no se toman medidas de coacción y penalización de dichas actitu des.

Deseamos una pronta solución y recordar que, cuando el solar se mantuvo cerrado y sin vehículos, la zona no estuvo tan degrada como en la actualidad. Artur Pastor Veï del carrer Meridiana / Trinxant.

- 3 -


TRINXANT Nº 28, SITUACIÓ LÍMIT Volem denunciar des d'aquest mitjà la situació actual en la que es troven els veïns i veïnes de la finca del carrer Trinxant nº 28. La finca, ubicada a l'àrea afectada per la primera fase de remodelació dels carrers Trinxant, Degà Bahí i Avinguda Meridiana, es trova en un estat de manteniment precari. Ja al març de 2010, la primera demanda del veinat va obligar a apuntalar-ne els baixos, al haver cedit una de les bigues interiors. Recentment, i de nou a demanda dels veïns, s'ha actuat a la finca; la façana presenta problemes d'arrebossament i el morter és inestable, éssent necessària una rápida actuació a fi d'evitar despreniments sobre la via pública, si és deixa en l'estat actual. Pisos de la primera planta es troven ja apuntalats amb bigues. Aquelles bigues estructurals properes a la façana han estat reforçades i ben aviat caldrà substituir-ne alguna per a garantir la seguretat dels inquilins. Un d'aquests pisos, presenta una deformació força important a la biga de fusta, i és imprescindible actuar per a garantir-ne l'estabilitat estructural, i será necessari igualment, segons els serveis tècnics municipals, procedir a apuntalar la biga (tres puntals telescòpics) i a donar continuitat a la descàrrega d'esforços a la planta baixa. La darrera intervenció ha obligat alhora, a apuntalar una de les habitacions dels baixos, al produïr-se una trencadissa en un dels revolts. Amb aquesta intervenció es dona certa estabilitat estructural a la finca, tot i que els mateixos serveis tècnics veuen necessària una actuació general de conservació de la finca per part de la propietat. L'antiguetat de la finca i la poca qualitat de la construcció fan urgent una actuació del propietari per a garantir la seguretat dels qui hi viuen. Demanem a la propietat una resposta urgent i, tot i poder entendre que al tractar-se d'una zona afectada no es veu un futur gaire clar, considerem que aquesta no pot supeditar-se a permetre mal viure els actuals veïns. Fem un prec al Consell de Districte de Sant Martí per que romani atent a la situación i actui i prengui part si en fos necessari, pressionant i exigint la propietat prengui mesures de rehabilitació de la finca.

- 4 -


CARNAVAL, TORNEM AL S.XVI Amants de les tradicions probablement, els gestors municipals ocupats d'organitzar l'actual edició del carnaval a la ciutat, treballaren per fer reviure els actes propis d'una societat postmedieval. O no coneixen els actes que en són propis per carnaval o bé l'afany de fer reviure els símbols del passat els han fet perdre el rumb de l'actualitat. La decissió del Comissionat de Participació de l'Ajuntament de Barcelona de cancelar la Rua central de Barcelona, ha generat una gran polseguera social i política, que ha obligat el govern de CIU i a l'alcalde Xavier Trias a rectificar i reprogramar el que, fins ara, ha estat el símbol dels carnavals barcelonins, la seva rua. Desenes de milers de ciutadans gaudint del pas de la rua, més de seixanta comparses representants d'entitats, grups i associacions de divers caire, una avinguda Paral·lel engalanada per l'ocasió i una ciutat vibrant en ple hivern amb el color, la música, la llum i els ritmes de les carrosses i els seus participants. Aquesta llibertat de desfilar i gaudir plenament de la festa és l'autèntica essència del carnaval. Això és la Rua de Carnaval de Barcelona. Val a dir que la decissió del consistori, llevat del seu mateix grup polític, no ha satisfet ningú, i més, després que una abrumadora majoria política del Consell Municipal de la ciutat, acordà el passat desembre un model de Carnaval amb una rua central. Recordar que la determinació dels grups polítics que adoptaren aquesta mesura de configurar aquest model de carnaval amb rua, tenia com a pretexte reconvertir l'avinguda Paral·lel i revifar-ne la seva vida cultural, generadora d'iniciatives populars i festives. L'amenaça i denuncia per la premura, les formes i la insostenible manca d'explicacions, la pressió d'un gran nombre d'entitats d'origen llatinoamericà i el rebuig absolut de tota l'opisició en ple al consistori, han fet recular a l'equip de govern. Sobta que, els clars missatges llançats pel mateix alcalde al llarg de la precampanya a les eleccions municipals, no han tingut durant aquesta primera etapa de mandat de CiU al front del municipi, una projecció de les bones paraules en fets. Dessitgem que l'Ajuntament actuï comptant ambg les entitats, les associacions i la ciutadania en general. Gestionar i gobernar és escoltar i cercar el consens. Ho esperem.

DIA DE L'ASSOCIAT/DA: ANEM DE SORTIDA A… Com ja fa un parell d'anys, l'associació organitza el Dia de l'Associat/da, jornada festiva que celebrem amb una sortida en grup a algún racó de Catalunya. Aquest any no farem d emenys i ja ens hem posat fil a l'agulla. En breu, us informarem de la data, lloc I preu, que tenint en compte la situació de crisi económica actual, intentarem que estigui a l'abast de totes les butxaques. Esperem comptar amb la vostra assistència.

- 5 -


CAMPANYA DE REIS Un any més, l'Associació de Veïns i Comerciants del Camp de l'Arpa ha participat de forma activa a la campanya de Nadal i Reis al barri, amb una especial col·laboració en la campanya de recollida de joguines pels infants necessitats del barri, organitzada per la Federació d'Entitats del Clot i Camp de l'Arpa. Per aquest any, vàrem repetir l'experiència d'acollir la carpa reial del Rei Melcior al vestíbul de La Formiga Martinenca. El Rei i les seves patges vàren satsfer curiosos, recollir cartes dels menuts, així com algún que altre xumet, i fins i tot van poder retratar el momento per la posteritat. Un any més, la campanya de recollida de joguines per infants i regals per la gent gran, va repetir-se a La Formiga, tot i que com a novetat, des de l'associació vàrem incorporar dues carpes mòbils a la zona nord del Camp de l'Arpa, on es van recollir un bon grapat de joguines noves i regals per la tercera edat. Els punts de recollida han estat tot un èxit i ens impulsen a continuar l'any vinent amb més ambicions solidàries. L'inesperat èxit de la recollida cal atribuïr-la a la voluntat, cooperación, solidaritat i bona intenció de les veïnes i veïns que han fet un geste impagable, tot i la galopant crisi económica que vivim. La fi de la campanya nadalenca va arribar amb la rua de Reis. Al compàs de bons ritmes, músiques marxoses, diversió i centenars de quilos de caramels, la comparsa de l'associació amb col·laboració amb La Formiga, vàrem sortir als carrers del barri, acompanyant a altres tantes comparses i carrosses, per a diversió dels milers de veïns que ens vàren acompanyar la vigilia d'una de les jornades més màgiques de l'any.

- 6 -


LA FINESTRA Quina valoració en fas de l'estat de la neteja als carrers i places del Camp de l'Arpa?

MANEL GARCIA (Bar Canti) Tot i que ha millorat respecte a la situación de finals d'any, no es fa suficient per a mantenir els carrers nets. Haurien d'incrementar la freqüència de neteja. La situación s'agreuja i estem pitjor que ara fa un any.

ARTUR PASTOR ( Veï )

JOSE Mª BLANCH ( Veï )

Darrerement, sembla que hi ha un esforç per mantenir l'entorn un xic més net. Sembla que alguna cosa ha millorat, tot i que s'hauria d'incrementar l'actual sistema de neteja i fer-lo més eficient i freqüent.

La situació actual sembla que millori despres de que fa mes de 6 mesos que era insostenible, esperem que continui aixi, lo que mes molesta es el soroll que fan els camions que retiren les deixalles per la nit sobre tot a les dues de la matinada.

ANNA SANVISENS (Craf, suministraments de fotografia) La situació a nivel de neteja és dolenta, no se'n fa prou i el poc que es fa és insuficient. Estem pitjor que fa un any. Algú ha de prendre nota i solucionar-ho aviat.

EL RACÓ DEL COMERÇ Obrim una nova secció dedicada al comerç de barri, tot recollint la historia dels nostres comerços, dels homes i dones que, des d'una botiga, ofereixent un servei de qualitat al veïnat.

Centre Digital Rogent, Mònica Giralt 1. Any d'obertura de l'establiment Vàrem obrir al març de 1992, ara fa gairabé vint anys. 2. Tipus de comerç i productes a la venta Fotografia, tot i que ens hem renovat, introduint les noves tecnologies i incorporant un servei de copistería. 3. Heu notat la crisi? Sí, imagino que com tots. Encara que sempre pensem en què podem fer més, i sempre anant renovant el negoci. És sabut que hi ha moments bons i dolents, però cada dia obro la botiga amb energía i començo la jornada pensant en tirar endevant. 4. Que hi manca al barri per veure créixer un xic més el teu negoci? Donar-nos a conéixer dins l'àmbit del comerç de Barcelona. Per això és important la feina que feu des de l'Associació de Veïns i Comerciants del Camp de l'Arpa o des de l'Eix Clot, per fer tot el ressò posible i fer-nos un nom a la ciutat. Això implica tenir un carrer amb botigues actuals i disposar de tota mena de productes, a fi que els clients no hagin de sortir del barri per comprar.Cal donar una bona qualitat i un millor servei. Com tots sabem, el nostre barri és i continuarà éssent un barri de comerciants, amb algunes botigues centenàries. Aquest fet ens ha de motivar a continuar fent créixer els nostres negocis. Ara el repte és potenciar les noves tecnologies i les xarxes socials com a anals de comunicació amb els clients fidels i els potencials que no ens coneixen. - 7 -


ENQUESTA DE VALORACIÓ "EL CAMP DE L'ARPA" COM VALORES LA NETEJA DELS CARRERS ? Trïa una sola opció

COM VALORES LA SEGURETAT DEL CAMP DE L'ARPA ? Trïa una sola opció Molt Insegur Insegur Regular Bé, no tinc sensació d'inseguretat Molt bé, visc a un lloc molt segur COM VALORES L'ENLLUMENAT PÚBLIC DEL CAMP DE L'ARPA ? Trïa una sola opció

Molt malament, visc a un barri molt brut Malament, s'hauria de netejar més i millor Regular, depen de l'àrea Bé, en general hi ha sensació de netadat Molt Bé,visc a un barri molt nèt COM VALORES EL TRANSPORT AL BARRI ? Trïa una sola opció

Molt insuficient Insuficient, manca llum Regular, depen de la zona Bé, tenim la llum suficient Molt Bé COM VALORES L'ESTAT DELS CARRERS DEL CAMP DE L'ARPA ? Trïa una sola opció Molt mal cuidats, calen reformes a la majoria de vies Malament, alguns carrers estan en mal estat Regular, depen dels carrers Bé, el manteniment és correcte a la majoria de vies Molt Bé, no cal reformes COM VALORES LA SENYALITZACIÓ DELS EQUIPAMENTS ? Trïa una sola opció

Manca un Bus de Barri Cal més freqüència de pas del bus actual Ja estem ben servits Podrien instal·lar una parada de bicing Visc a un barri ben comunicat POTS INDICAR EL NOM DEL CARRER ON VIUS ? Ens ajudarà a concretar millor les necessitats per àrees.

Carrer :

Molt malament, no hi ha informació Malament, manquen senyals Regular, depen de l'indret Bé, els principals ja estan senyalitzats Molt Bé, al barri està tot senyalitzat

**Respon l’enquesta i lliura-la a l’entitat al Carrer Mallorca nº 580 o bé per internet a: http:aavvcampdelarpa.blogspot.com

- 8 -

BUTLLETI LA VEU DE L'ARPA Nº 10  

Revista de l'Associació de Veïns i Comerciants del Camp de l'Arpa. 1er Trimestre de 2012