Page 1

Het Schuurhuis


Het Schuurhuis


De opgave een woonhuis in het buitengebied ten zuiden van Eelde te maken roept de vraag op in hoeverre de bestaande typologie van de boerenschuur hiervoor geschikt is, zonder te vervallen in een historiserende architectuur. Als vervangende nieuwbouw van een schuur voor deze nieuwe functie aan de orde is, rijst de vraag of binnen de traditionele vorm een woonhuis gemaakt kan worden dat de moderne woonbehoefte met comfort, privacy en een zachte overgang tussen buiten en binnen kan huisvesten. Het Schuurhuis speelt hier op in door enerzijds de klassieke typologie te omarmen, en anderzijds de nieuwe woonbehoefte vorm te geven. Een schil van houten lamellen omsluit zowel binnenruimten als buitenruimten: een huis staat in een houten schuur. Door binnen deze schil overdekte buitenruimten te maken ontstaat een zachte overgang tussen binnen en buiten [waardoor privacy en comfort gewaarborgd zijn], zonder dat het eenduidige beeld van de Drentse schuur wordt verlaten. Hierdoor past het nieuwe wonen naadloos in het klassieke landschap, en blijft het visuele karakter van het buitengebied behouden. Het Schuurhuis geeft opnieuw vorm aan wonen in het buitengebied. Het huis werd genomineerd als BNA Gebouw van het Jaar 2006 en kreeg de Drentse Architectuurprijs 2007. Dit boekje geeft een beeldimpressie van het huis in haar landschap.


In het landschap


De schuur ligt ingebed tussen beukenhagen en bloemperken.


Vrijheid


De lamellen openen zich en geven uitzicht, privacy of weren de zon uit het interieur.


Het erf geeft ruimte


e

De entree aan de noordzijde opent het huis naar het riante erf.


Ruim binnen


Prachtige hoge ruimten geven het wonen een extra dimensie.


De slaapkamers kijken naar het oosten: de zon wekt de bewoners, elke dag opnieuw.


Gast vrijheid


De buitenkamer op het zuidwesten nodigt uit.


Het tuinontwerp koppelt het Schuurhuis elegant aan het landschap.


Buitenwonen


Het hele huis ademt buiten.


Genieten


Fantastische keuken maakt het koken tot een feest. Eet binnen of buiten.


De kleedkamer is gekoppeld aan de slaap- en badkamer.


Ontdekken


Bij het huis of bij het water, er wacht altijd een mooie plek om ontdekt te worden.


Ontspannen


Ruime carport en schuur met voldoende bergruimte: relaxt wonen.


Het Schuurhuis is een zeer exclusief landhuis dat dichtbij de stad Groningen ligt. Het huis combineert de schoonheid van het Drentse Landschap met een onderscheidende architectuur, een hoogwaardige afwerking en een landschapstuin van ruim 4 ha. Het Schuurhuis heeft als belangrijkste uitgangspunt een harmonieuze samenhang tussen wonen, tuin en landschap, en geeft deze samenhang op een vernieuwende manier vorm. Mede daarom werd het in 2007 door deskundigen uitgeroepen als winnaar van de Drentse Architectuurprijs. De woning is voorzien van een extra schil aan de buitenzijde van onderhoudsarme red cedar lamellen in stalen frames. Hierdoor laat de woning zich naar buiten openen, wat als voordeel biedt dat de lichttoetreding voor een groot deel regelbaar is. Bovendien zorgt deze voorziening voor een optimale combinatie van privacy en weidse uitzichten. In gesloten toestand is er sprake van een ingetogen uitstraling die aansluit bij de vormgeving van traditionele boerderijen in de omgeving. Als de lamellen geopend zijn krijgt het

huis daarentegen een bijzondere en extroverte uitstraling. Deze tijdloze vormgeving zorgt voor langdurige schoonheid. Vanwege de open indeling en de hoogwaardige afwerking is er sprake van een uitzonderlijk wooncomfort. De ruimtelijke structuur verbindt de diverse vertrekken op een doordachte manier, waardoor een bijzondere combinatie van visuele privacy en akoestische nabijheid ontstaat. Het is daardoor een gezellig huis, waarin je een eigen plek kunt vinden en tegelijkertijd bij elkaar kunt zijn. De kleurstelling is ingetogen en harmonieus en de materialen zijn hoogwaardig en duurzaam. Het terras rond het Schuurhuis is aangelegd met gevoel voor detail, waardoor het landschap zich met het wonen verbindt. Dit zorgt voor een aangename en rustgevende sfeer. De tuin heeft een landelijke en bescheiden uitstraling. Door het toepassen van moderne elementen vormt de tuin een eenheid met de woning. Kenmerkend zijn diverse zichtlijnen die bijzondere plekken met elkaar verbinden.Ter plaatse van de vijver wordt de tuin door een kruispunt van diagonalen op een prachtige manier

Facts & figures


gekoppeld aan het landschap. De sfeervolle woonomgeving laat zich het best typeren als een typisch noord Drents kamerlandschap, waarbij rust en ruimte nog ruimschoots aanwezig zijn. Omdat diverse belendingen in eigendom zijn van Stichting Natuurmonumenten is behoud van het unieke karakter gegarandeerd. De ligging in de driehoek Groningen - Assen Drachten zorgt voor een uitgebreid voorzieningenaanbod op comfortabele afstand. De woning is uit privacy overwegingen op enige afstand van de weg gesitueerd. De toegang vindt plaats door middel van een oprit, waarbij de bezoeker door zorgvuldig geplaatste bomen wordt begeleidt naar een erf. Op het erf is een deels overdekte parkeervoorziening aanwezig voor zeven auto’s, gekoppeld aan een garage en berging. Een paar woorden over de indeling: de woning kent een inpandige parkeervoorziening, een overdekte entree, een hal met garderobe en toiletvoorziening, riante kelder en bijkeuken, een luxe woonkeuken met daaraan gekoppeld een prachtige buitenkamer met houthaard, een ruime

woonkamer met designhaard en op de begane grond een grote slaapkamer in combinatie met kleed- en badkamer. Op de verdieping bevinden zich drie ruime slaapkamers, waarvan twee met toegang tot een balkon en een werkkamer met eigen balkon, een badkamer en diverse begrvertrekken. De verdiepingen zijn door een grote vide met elkaar verbonden. De inhoud van het huis meet ca. 1650 m3, de woonoppervlakken zijn ca. 350 m2 groot. Bouwjaar 2005 - 2006. Exterieur: western red cedar lamellen in thermisch verzinkt stalen frames, red cedar kozijnen, rvs dubbel geĂŻsoleerde rookgasafvoeren, geĂŻsoleerd stucwerk gevels, hr++ beglazing, zonnecollectoren op zuidelijk dakvlak, aluminium daklamellen, massief bankirai terras. Interieur: bamboe en natuurstenen vloerafwerking met vloerverwarming, stucwerk, bamboe plafonds, verdiepingshoge massieve hpl deuren, d-line rvs hang- en sluitwerk, glasmozaiek tegelwerken, Ansorg projectverlichting, maatwerk kastenwanden en maatwerk designkeuken.


Plattegrond verdieping 9 Open werkkamer 10 Balkon 11 Vide loggia 12 Vide woonkamer 13 Slaapkamer 14 Slaapkamer 15 Werkkamer 16 Badkamer 17 Installaties, berging


Plattegrond begane grond 1 Entree en carport 2 Bijkeuken 3 Keuken 4 Loggia, buitenkamer 5 Woonkamer 6 Slaapkamer 1 7 Kleedkamer met badkamer 8 Buitenterras 18 Kelder


Oostgevel

oostgevel

Noordgevel

noordgevel


Zuidgevel

zuidgevel

Westgevel


Het Schuurhuis is teamwork

Aannemer: Bouwbedrijf Buiteveld, Oosterwolde, www.buiteveld.nl Staalconstructies: Graafstra Staalconstructies, Oosterwolde, www.graafstra.nl Installaties: Bakker Hofstra Installatietechniek, Oosterwolde, www.installatiebedrijfbakkerbv.nl Schilderwerk: Sikkens Schilders, Norg, www.schildersbedrijfsikkens.nl Kozijnen en lamellen:Timmerfabriek Harryvan, Slochteren, www.harryvan.nl Grondwerk: Loonwerk en Grondverzetbedrijf Henk Bousema, Zeijerveld, www.henkbousema.nl Beplantingen: Hoveniersbedrijf Bert Kammer, Zuidlaren Interieur maatwerk: Linthorst Interieurbouw, Lunteren, www.linthorst-interieurbouw.nl Interieur advies: Meijer Wonen, Heerde, www.meijerwonen.nl Ontwerp licht: Svend Eric Panjer, Bique Lichtontwerp, Huizen, www.biquelighting.nl Landschapsarchitect: Eric van der Kooij, Laren, vanderkooij.bakker@hetnet.nl Architect: Aat Vos, Donderen, www.siloshapes.com Fotografie: Erik Hesmerg, Jan Bartelsman, Suuz & Aat Vos Fotografie omslag: Erik Hesmerg Ontwerp: www.siloshapes.com Druk: www.blurb.com Uitgave: www.blurb.com Awards

BNA Gebouw van het Jaar 2006, nominatie Nationale Staalprijs 2006, nominatie Drentse Architectuurprijs 2007

Teamwork


De opgave een woonhuis in het buitengebied ten zuiden van Eelde te maken roept de vraag op in hoeverre de bestaande typologie van de boerenschuur hiervoor geschikt is, zonder te vervallen in een historiserende architectuur. Het Schuurhuis is op deze vraag een antwoord en geeft opnieuw vorm aan wonen in het buitengebied. Het huis werd genomineerd als BNA Gebouw van het Jaar 2006 en kreeg de Drentse Architectuurprijs 2007. Een beeldimpressie van het huis in haar landschap.

Het Schuurhuis  

An open book on an award winning barnhouse at a beautiful site in the north of Holland. With lots of beautiful pictures and drawings.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you