Page 1

ARCHITECTURAL

PORTFOLIO ANTONIOS ASMPACH Architect - Urban Designer & Development Manager DESIGN

DETAIL

EXPERIENCE


ABOUT

“Holding an MSc in Architecture from Katholique University of Leuven (BE) and having already experience more than 5 years of experience in Architecture & Development Industry. I am a creative and strategic thinker looking beyond the ‘red line’. My varied work history and my broad skill set have proven to be transferable and adaptable. My aim is to take this forward in a challenging, creative and collaborative working environment”.


WORK

DEVELOPMENTS

CONCEPT DESIGN

REALISED

COMPETITIONS

Town Square Dubai

Asas Marina Coral Towers

Thalassa Resort

Bamiyan Cultural Centre

Emirati Mosque Design

AG Vespa

Porto Pool Promenade

Sea Palace Development

MH17 Memorial

Green is the new black


* The Visual material shown in this Chapter is not created by Antonios Asmpach. In addition, this information is only shown for illustrative purposes and further understanding of Antonios’s experience on reviewed and managed launched projects

DEVELOPMENTS


Town Square Dubai TYPE / MIXED USE RESIDENTIAL DEVELOPMENT STATUS / CONSTRUCTION & LAUNCH ONGOING CLIENT / NSHAMA EMPLOYER / NSHAMA

Town Square is a mega project launched in Dubai in early March 2015. Located along Al Qudra Road, the development is 750 acres in size and will eventually consist of 3,000 townhouses and 18,000 apartments. According to the developer, NSHAMA, the entire project will be built over 10 years. The development will consist of a central public space the size of 11 football fields, 500 retail outlets, a cinema to be managed by Reel Cinemas and a Vida Hotel.

* The Visual material shown in this portfolio is not created by Antonios Asmpach. In addition, this information is only shown for illustrative purposes and further understanding of my working experience and the projects reviewed and managed


Town Square Dubai, Naseem Townhouses TYPE / TOWNHOUSE COMMUNITY STATUS / LAUNCHED CLIENT / NSHAMA EMPLOYER / NSHAMA

Being one of the most sought-after in Dubai, Naseem Townhouses is a perfect community providing you both, a comfort living and easy access to the greens outdoors. A COMFORT LIVING Located prominently within Town Square Dubai, Naseem Townhouses offers you a choice of three and four bedrooms. Easily accessible community park and green landscaped trails that will leave you feeling relaxed and at home. LOCATION Close to the entrance of Town Square and Al Qudra street, you will be well connected to all the features the community has to offer.

* The Visual material shown in this portfolio is not created by Antonios Asmpach. In addition, this information is only shown for illustrative purposes and further understanding of my working experience and the projects reviewed and managed


Town Square Dubai, UNA Apartments TYPE / MIXED USE RESIDENTIAL DEVELOPMENT STATUS / LAUNCHED CLIENT / NSHAMA EMPLOYER / NSHAMA

UNA has been created for the new generation of millennials, fast-paced entrepreneurs and creative minds longing for a collaborative, sustainable and urban hub that provides a holistic environment of living. AN ARRAY OF SUBCULTURES UNA is a reflection of our thriving city and is a blend of sustainability and influence in an urban setting that features the most cutting-edge equipment catering to individuals and collaborative communities. Luxurious and convenient features are integrated throughout in order to mirror a lavish yet organic environment.

* The Visual material shown in this portfolio is not created by Antonios Asmpach. In addition, this information is only shown for illustrative purposes and further understanding of Antonios’s experience on reviewed and managed


CONCEPT DESIGN


Asas Marina Coral Towers TYPE / RESIDENTIAL TOWER COMPLEXT WITH PODIUM LEVEL AND RETAIL PHASE / CONCEPT DESIGN YEAR / 2015-2016 STATUS / CONCEPT DESIGN PHASE AUTHORS / ANTONIOS ASMPACH BASSEL OMARA - (SENIOR ARCHITECT) HARIDAS NARVEKAR - (JUNIOR ARCHITECT) CLIENT / SHEIKH SULTAN BIN ZAYED AL NAHYAN , ABU DHABI, (UAE) AWARD / SHORTLISTED EMPLOYER / DORSCH GRUPPE DC, ABU DHABI, (UAE)

Three multistory residential towers with one common multistory podium located at the heart of one of the most prestigious areas in Doha, Qatar, namely Lusail City in Marina District. The plot is situated on the water frontage of the Marina District and is surrounded by the district’s main shopping mall, hotel zone, civic and school facilities, and other mix use developments. It is bound on all sides by wide roads and has direct access to Lusail’s light rail transport and public parking facilities


+146.7m

+92.3m +109.3m

TOWERS RECTANGULAR EXTRUDED MASSES

ADAPTATION ACCORDING TO MARINA AND SEA VIEWS

DIVISION GIVING SPACE BETWEEN THE BLOCKS

TWIST ROTATING EACH BLOCK BY 60o

SCREEN PERFORATED SCREEN WITH CORAL OPENINGS


Emirati Housing Development, Development Mosque Design TYPE / NEIGHBOURHOOD DEVELOPMENT MOSQUE YEAR / 2015-2016 STATUS / CONCEPT DESIGN PHASE AUTHOR / ANTONIOS ASMPACH BASSEL OMARA HARIDAS NARVEKAR CLIENT / MUSANADA, ABU DHABI, (UAE)

“Masterplan development and Architectural Concept Design for three Masterplans in UAE” Locations: Al Saad (306 villas) / Al Sweihan (204 villas) / Al Samha (206 villas) The residential neighborhoods include traditional Emirati villas / Mosques / Community centers. As a part of the architectural concept design team I participated on the concept design of the above, defining livable communities for the United Arab Emirates.The project shows the concept design for the Jame’e Mosque in Al Saad, (UAE)


MOSQUE RECTANGULAR EXTRUDED MASS

QIBLA DIRECTION 7.87o FROM WEST TOWARD SOUTH ORIENTATING THE MASS TOWARDS THE QIBLA

LINEAR ORGANIZATION TRANSFORM TO SCALE AND PROPORTION

OPEN VS CLOSED MAKING THE SAHAN OPEN AND PROVIDE VISIBILITY FROM ALL SIDES


FLOOR PLANS 1

2

3

4

5

6

A

7

8

9

10

11

12

13

14

1

A

MIHRAB 9.3 m²

B

C

D

2

3

4

5

6

A

7

8

9

10

11

12

13

14

A

A

A

B

B

B

C

C

C

D

D

D

E

E

E

MALE PRAYER HALL 851.2 m² 945 MALE WORSHIPPERS

E

COLUMNS RETAINED TO HOLD THE FLOOR ABOVE FOR FEMALE PRAYER HALL

F

STAIRS 12.5 m²

LIFT 8.7 m²

F

LIFT 8.7 m²

STAIRS 12.5 m²

F

LIFT 8.7 m²

STAIRS 12.3 m²

STAIRS 12.5 m²

F

LIFT 8.7 m²

MEP 11.9 m²

G

G LOBBY 8.1 m²

H

KEY LEGEND

CRECHE 24.2 m²

G

QUR'ANIC CLASSES/ EXTRA MALE PRAYER HALL 123.1 m²

FEMALE PRAYER HALL 154.3 m²

G

171 FEMALE WORSHIPPERS

LOBBY 21.1 m²

LOBBY 21.1 m²

LOBBY 21.2 m²

FEMALE ABLUTION 8.1 m² 4 UNITS

SHOE RACK 26.9 m²

H

H

H

I

I

J

J

K

K

L

L

M

M

N

N

O

O

P

P

Q

Q

TOILET 15.6 m²

I

I SHOWER 4.9 m²

Prayer Hall

J

MALE ABLUTION 30.5 m²

J SHOWER 6.1 m²

20 UNITS

Riwaq

RIWAQ 426.8 m²

Shoe Racks

K

K

Sahan L

L TOILETS 40.4 m²

Shoe Rack

SHOE RACK 26.5 m²

C.C.TV 3.8 m²

M

M WATER COOLER AREA

Services Vertical Circulation

SAHAN 852.4 m²

STORAGE 15.6 m²

N

N

O

O

SPIRAL STAIRCASE

MEP Minaret No shoe / shoe zone threshold

MINARET 3.6 m²

P

P

Q

Q

1

2

3

4

5

6

7

A'

8

9

10

11

12

13

14

1

2

3

4

5

6

7

A'

8

9

10

11

12

0 1m

13

5m

14

10m


Sea Palace Development TYPE / NEIGHBOURHOOD DEVELOPMENT HIGH END VILLA DESIGN / RETAIL / URBAN INSTALLATION PHASE / CONCEPT DESIGN YEAR / 2015-2016 STATUS / CONCEPT DESIGN PHASE AUTHORS / ANTONIOS ASMPACH MUHANNAD SH. ASSAM VINNEETH KANNOTH RISHI SAPRA CLIENT / SHEIKH SULTAN BIN ZAYED AL NAHYAN , ABU DHABI, (UAE) AWARD / SHORTLISTED

The Management of H.H Sheikh Sultan Bin Zayed Al Nahyan invited BEAD Architects and Engineers to participate in this Design&Fee Competition for consultancy services to be performed with respect to the project C-107 Sea Palace Development in Abu Dhabi. The new development offers: High-end Villas / Boutique Mall / Promenade (Restaurants&Cafes)


Design aims on a visually compelling and harmonious composition of buildings and environments which serves as much to highlight the iconic nature of the development as it does to increase the feasibility, functionality and connectivity with the surrounding community and city. The project is designed as a state of the art mixed-use development that incorporates the latest technologies to position it as a singular destination it as a singular destination for public and private commercial facilities, tourism  and entertainment for the people of Abu Dhabi, as well as for national and international visitors. The project aids in the transformation of the site as part of the new vision for Abu Dhabi becoming a dynamic urban hub that celebrates local culture and recreation.


A15-04 SEA PALACE DEVELOPMENT

BEAD ARCHITECTS & ENGINEERS

DESIGN&TECHNICAL REPORT

AUG 2015 REV. 0

The Boatyard

RECEPTION & SERVICES FOR GATED COMMUNITIES

6 BEDROOM VILLAS (11 NOS.)

VEHICLE CIRCULATION & PARKING

Masterplan Evolution

PROMENADE SHADING & RETAIL

5 BEDROOM VILLAS (21 NOS)

GATED COMMUNITIES

BOUTIQUE MALL

4 BEDROOM VILLAS (21 NOS)

PEDESTRIAN CIRCULATION

HEALTH&YACHT CLUB

ROYAL VILLAS (3 NOS.)

FINAL MASTERPLAN

43


COMPETITIONS


Bamiyan Cultural Centre, Bamiyan, (IR) TYPE / CULTURAL PHASE / COMPETITION ENTRY YEAR / 2014 STATUS / MENTIONED AUTHORS / ANTONIOS ASMPACH ATHANASIOS CHRYSOMALLIS - (LEAD ARCH) KIMON LOUIZIS - (ARCHITECT) ORGANISED BY / UNESCO AREA / 20.000 m2 EMPLOYER / OFFICETWENTYFIVEARCHITECTS

The Bamiyan valley has been a crossroad of civilisations and their activities for thousands of years. The Bamiyan cultural centre should lean on this multicultural past, arise beyond conflict and become a social space, connect with the rest of the world. The new building includes the spirit of the cultures that shaped the essense of Bamiyan. The Macedonian distant past, the silk road and the connection to the Buddhist and Hindu culture, along with its Islamic past and present should blend and become keystones to support the bright future. In this project, several elements of this shared heritage have been used. Architectural forms or artifacts, symbols, letters and imagery in obvious or subtler forms and expressions.


Porto Pool Promenade, Porto, (PR) TYPE / PROMENADE PARK PHASE / COMPETITION ENTRY YEAR / 2014 STATUS / MENTIONED AUTHORS / ANTONIOS ASMPACH SEMINA PAPADOPOULOU - (ARCHITECT) KIMON LOUIZIS - (ARCHITECT) CRHYSA KECHAGIA - (ARCHITECT) ORGANISED BY / CTRLSPACE AREA / 10 HECTARES EMPLOYER / OFFICETWENTYFIVEARCHITECTS

Focusing on Porto’s variety of activities, people spend a lot of time outdoors, affecting the usage of public spaces. Standing next to the historic Luis I Bridge this proposal aims to be a new place of public gathering enriched with events and atmospheres. The atmospheres arise by the city and its users. Relations are translated to fragments creating the proposal’s form. The evolution of the design takes into consideration the people of Porto and promotes swimming. At the same time the design aims to raise awareness about the usage of Douro river. Using the site’s potential and topography, the architectural language of the proposal evolves by the surroundings in a harmonic way.


Events Tracking down city’s activities

Create Fragments Extend city’s activities to the site By giving the opportunity to touch the river and swim next to it, the design aims to create a new relationship with the water. The final outcome gives a flexible space ready to accept Porto’s locals and tourists, a new attraction with 24h programs, open to day/night winter and summer.

Relate Form follows relationships

Site Plan 1 Entrance 2 Park

Evolve Fragments connected giving life and form to the final design

3 Bar 4 Restaurant

5 Performance 6 Swimming pools

7 Cafe 8 Changing rooms/ lavatory

9 Docks

Elevation


MH17 Memorial Park_Wing of Hope

TYPE / COMPETITION ENTRY YEAR / 2014 STATUS / CONCEPTUAL DESIGN AUTHORS / ANTONIOS ASMPACH SEMINA PAPADOPOULOU KIMON LOUIZIS CHRYSA KECHAGIA SPONSOR / MATTERBETTER EMPLOYER / OFFICETWENTYFIVEARCHITECTS AREA / 80 HECTARES LOCATION / AMSTERDAM, (NL)

The exit from the wing brings the visitor back to hope and optimism. As emotions progress from grief to happiness, the visitor exits the monument following the footsteps of the victims on the landscape keeping alive their memory. The geometry of the landscape relates to a naturla flow which determines movement and stance of the visitors. The exterior creates shells to accomodate necessary facilities and buildings. The natural habitat comes as a reminder of how vulnerable the human essense is , Creating a dialogue between the monument and the river of the landscape allows the tide to flood and reshape it.


Tip of the airplane magnified

Isolating geometry and unserstanding dynamics

Dynamics extend downwards and grow

Growth into movement dynamics on both directions

Main body splits in two and further growth in dynamis


Final stage: Split volume and frozen dynamics

The exit from the wing brings the visitor back to hope and optimism. As emotions progress from grief to happiness, the visitor exits the monument following the footsteps of the victims on the landscape keeping alive their memory. The geometry of the landscape relates to a naturla flow which determines movement and stance of the visitors. The exterior creates shells to accomodate necessary facilities and buildings. The natural habitat comes as a reminder of how vulnerable the human essense is , Creating a dialogue between the monument and the river of the landscape allows the tide to flood and reshape it.


Green is the new black TYPE / URBAN INSTALLATION YEAR / 2014 STATUS / COMPETITION ENTRY / CONCEPTUAL DESIGN AUTHOR / ANTONIOS ASMPACH VIT FORMAN LOCATION / TøYENPARKEN, OSLO, NORWAY AREA / 40m2

A birch tree is enclosed inside a black metal structure. Passersby can see, but cannot touch it. They cannot touch it because it is protected. This act of protection is translated into the installation that we propose for Tøyenparken. We choose the tree which stands on 59.918727, 10.774664. Aim is to create a continuity of different experiences. Firstly, by using the height of the cubic installation (10m) we provide an easyto-see spot. The public space around the tree is reconfigurated turning the installation into a meeting point, which drags attention day and night. By getting closer to the installation, the user explores what’s inside the box. The visual connection between tree and user is desired in order to give to the installation a little taste of interactivity. During the festival, the installation stands on a strategic point close to the main entrance and the temporary night club which is set especially for the event’s days. Finally, at night the installation is lightened from the inside creating interesting lighting effects which enable gatherings and also an escape during the festival. Finally, we wanted to raise consiousness about the way that people think about sustainability.


“We often think of it as green in colour and material. This project wants to show another vision of sustainability, coloured black but being green from the inside�.


REALISED


Thalassa Resort, Corfu, (GR) TYPE / SUMMER RESORT HOUSING PHASE / REALISED YEAR / 2014 STATUS / CONCEPT DESIGN AUTHORS / ANTONIOS ASMPACH ATHANASIOS CHRYSOMALLIS - (LEAD ARCH) SEMINA PAPADOPOULOU - (ARCHITECT) CHRYSA KECHAGIA - (ARCHITECT) CLIENT / SIDIRODROMIKA ERGA (S.E) EMPLOYER / OFFICETWENTYFIVEARCHITECTS

Thalassa resort is composed of three separate assemblies autonomously, with suites, which grow on one or two levels, depending on their size. The resort develops in a particularly privileged plot, standing first in front of the coast and surrounded by dense vegetation. The two swimming pools are combined with artificial creek running water. The image, the flow and the sound of the water in relationship with the green and colorful flowers are designed in order to create a quiet environment, ready to welcome and accommodate the visitor.


PROJECT ON SITE

GORGO, ARPE, DREPANE, SHARKI RESTAURANT The three building complexes, ‘Gorgo’ in the South, ‘Arpe’ in the East and ‘Drepane’ in the West. Among them, flows the small river, which connects the two pools, following the North-South axis of the plot. ‘Gorgo’, offers six single-storey suites and six more in the first level. Each suite offers a living room with small kitchen, a bedroom and a bathroom. They are designed to accommodate up to four people and all have views to the pools and the sea. The ‘Arpe’ has four suites on the ground floor, similar to the ’Gorgo‘, capable of accommodating up to four people. Five more suites develop at two


DREPANE

GORGO

ARPE

levels (first floor and attic) and are designed with two bedrooms, two bathrooms and a living room with kitchenette, so to accomodate up to six guests. All suites offer views both to the pools and the sea. At the northern end of ‘Arpe’, next to the big pool and beach bar, we designed the ‘Sharki’, restaurant,serving guests and external customers, as well as the need for food at the beach bar. In the same building and in contact with ‘Sharki’ we find the reception area of the resort. The ‘Drepane’ has six suites on the ground floor and six more two-level lofts upstairs,following the same concept. Again, all suites have views of the pools and the sea.


AG Vespa, Hoboken, (BE) TYPE / HOUSING PHASE / CONCEPT DESIGN YEAR / 2012 STATUS / REALISED AUTHOR / ANTONIOS ASMPACH EMPLOYER / BUROBILL


The experiment takes takes place in the elevation of the community house. The different variations of the patterns of the bricks organise different realms between the built and the open space. The patterns consist of different types of bricks with different dimensions.


THANK YOU

Linkedin: www.linkedin.com/in/aasbah

tel:(+971) 501100206

email:antonios.asmpach@gmail.com

Portfolio Α. Αsmpach  
Portfolio Α. Αsmpach  
Advertisement