Page 1

Aarstidens kartofler

Sommersuppe med miso og spĂŚde urter

Grillet spidskĂĽl

Aarstidernes nyhedsbrev uge 26


Aarstidens kartofler af Thomas Hess ? og svar om kartofler

Efter et par sæsoner uden kartofler i

Hvordan koger jeg nye kartofler? Vask kartoflerne og kog dem i 10 minutter i en tykbundet gryde med havsalt. Lad herefter kartoflerne trække i 5-10 minutter til de er møre, men faste. Hvordan koger jeg ældre kartofler? - Vask kartoflerne og kog dem i 15-20 minutter i en tykbundet gryde med havsalt. Lad herefter kartoflerne trække i 5-10 minutter til de er møre, men faste.

på vores helt egen giga køkkenhave i

Kan jeg koge kartofler i ganske lidt vand? Vask kartoflerne og kog dem i 20-30 minutter i en tykbundet gryde med låg og havsalt og et par centimeter vand. Bedst til nye og små kartofler. Kan kartofler spises rå? Ja men det er hårdt for maven og smager sjældent godt. Kan dog være fint i tynde skiver med ramsløg og rapsolie. Er kartofler sunde? ja i mindre mængder og helst med skræl Hvad med ”grønne” kartofler – de er giftige - skær det grønne af eller kasser hele kartoflen Hvor meget energi indeholder kartofler? 342 KJ pr. 100 g. Hvordan opbevares kartofler? Tørt og koldt. 4-6 grader.

egen plovfuge vælter de nu op af jorden Sønderjylland. Frank har været på jagt og fundet ni rigtig dejlige kartoffelsorter til os alle sammen. Sæsonens kartofler – i nogenlunde den rækkefølge de kommer... • Sofia – en fin og meget tidlig kartoffel. Gul og meget velsmagende. • Solist – tidlig sort, der skal nydes lige imens den er der, men med sart tilberedning er det en kokke-favorit. • Sava – rund blød smag. God all round kartoffel med en flot gul farve. • Ditta – regelmæssige aflange knolde. Kogefaste og rigtig gode til ovn og stegning. • Allians – mange små knolde og med en skøn smag. Den økologiske ”aspargeskartoffel”. • Belana – dejlig kartoffel – gul kogefast og meget velsmagende vinterkartoffel. • Marabel – mildt smagende kartoffel. God ovnstegt fx med urter – ovnstegning fremhæver sødmen. • King Edward - en gammel kending. En melet sort med rigtig god smag - perfekt til kartoffelmos. • Rød raja – røde i skallen, gule i kødet. Steg dem, mos dem og bag dem. Onde tunger hævder at kartofler er det rene gift for kroppen, men det passer ikke. Kartofler er sunde, og de indeholder mange kulhydrater, fibre, mineraler, vitaminer. Derudover mætter de rigtig godt, og indeholder intet fedt. Det er dog rigtigt, at energien du får fra kartoflerne er kulhydrater (sukkerstoffer) og fra kartoflerne er det de sukkerstoffer man kalder disaccarider. Det betyder at sukkerstofferne er på linje med hvid pasta og hvidt mel. Disse optages hurtigt i blodet med dertil forhøjet blodsukker. Spis derfor kartofler i mindre mængder og altid sammen med andre grøntsager. Nyd dem helst med skræl eller tilbered dem med skrællen på. thn@aarstiderne.com


Stor Basis, KUK, Ekstra Stor Mix

Tomat, melon, avocado og forårsløg i skøn forening med feta 4 personer. Tilberedning ca. 15 minutter 3-4 tomater 1 galia melon 1-2 avocado eller agurk i tern 1 bundt forårsløg 100 g feta, i tern eller brud Olivenolie Citron Havsalt og kværnet sort peber Evt. salat eller babyleaves Skær tomaterne i store tern, og kom dem i en skål. Halver melonen, tag kernerne ud med en ske, og kasser dem. Læg melonen med skærefladen nedad og ”barber” skrællen af med en skarp kniv. Skær melonkødet i tern, som tomaterne, og kom dem i skålen. Flæk avocadoen, og skrab kødet ud med en ske, kom dem i skålen. Snit forårsløgene meget fint, også toppene. Krydr salaten med salt og peber, og dryp med citronsaft og olivenolie. Smag til, og server salaten iskold, drysset med feta, evt. vendt med salat og gerne til fisk eller fjerkræ.

3 dl 100 g smuttede mandler Ca. 200 g røde peberfrugter (4-5 små stegepeberfrugter eller 1 alm.) Rød chili, frisk eller tørret 1 tsk. paprika 1 spsk. eddike eller citronsaft 1 dl olivenolie 3 tomater, grofthakket Salt og peber

sauce. Smag til med salt og peber, kom på et fad og drys med ristede mandler, og server til fisk eller lyst kød. Tip til Ekstra Stor Mix: du kan anvende rå glaskål i stave, fint snittet broccoli, asparges evt. dampet let, grøn salat eller gourmetbønner på samme måde.

Grill hele peberfrugter i ovnen eller på grillpande, til skallen er helt sort. Halver, befri for skind, og skrab frøene ud med en ske. Rist mandlerne gyldne, og krydr med salt. Kør peber, chili, mandler og resten af ingredienserne til en tyk sauce i blenderen. Smag til med salt, chili og eddike/ citron.

Lynstegt broccoli med mandler

Stor Basis

Skyl broccoli grundigt, og skær dem i mundrette buketter, ned igennem stokken så den også bliver spist.

4 personer. Tilberedning ca. 15 minutter 1 spidskål Olivenolie Havsalt og kværnet sort peber Parmesanost

Varm en wok op, kom olie på, og steg broccoli ca. 3 minutter, og tilsæt mandlerne, det må gerne blive let gyldent og sprødt, men ryst godt i wokken, så det

Grillet spidskål med romescosauce

Tænd grillen. Skær spidskålet i kvarte både på langs, pensl med lidt olivenolie, og drys med salt. Læg dem på grillen og lad dem blive let møre med fint grillmønster. Kom på et fad og dryp lidt romescosauce på og høvl parmesanost over. Server lun med grillede bøffer, fisk eller pølser og nye kartofler. Tip: andre typer kål kan grilles på samme måde.

Basis, Stor Basis, KUK, Kedelig Basis, Stor Basis, KUK, Kedelig, Mix, Stor Mix, MonsterMix, Ekstra Stor Mix

Romescusauce

Saucen her smager vanvittig godt til nye kartofler, som dip til rå eller grillede grønsager, i en sandwich eller på salat. Du kan selv justere styrken af chili og paprika, men den må gerne have lidt bid. Pas på ikke at riste mandlerne for meget, så bliver de bitre, og det klæder ikke den søde peberfrugtsmag.

Rå blomkålssalat med romescosauce 4 personer. Tilberedning ca. 10 minutter 1 blomkål 1-2 dl romescosauce 1 håndfuld mandler, ristet Pil bladene af blomkålen, og kom den i en skål med koldt vand. Skyl godt og afdryp. Skær blomkålen i tynde skiver gennem stokken og vend sammen med romesco-

Dogme, Single, Mix, Stor Mix, Ekstra Stor Mix

2-3 personer. Tilberedning ca. 30 minutter 1 broccoli 1 forårsløg Citron, lidt revet skal 2 spsk. mandler 2-3 spsk. olivenolie Havsalt og kværnet sort peber


ikke branker. Krydr med salt og peber, og vend fintsnittet forårsløg og revet citronskal i. Server evt. med romescosauce eller lidt drænet yoghurt smagt til med hvidløg og krydderurter, og gerne med lidt stegt kylling, skaldyr eller fisk.

Basis, Stor Basis, KUK, Lille, Dogme, Kedelig, Single, Mix, Stor Mix, MonsterMix, Ekstra Stor Mix

Sommersuppe med miso, spæde urter og nudler 4 personer Miso Miso er fremstillet af fermenterede sojabønner og en fast ingrediens i det japanske køkken. Miso er vanvittig sundt, det indeholder E-vitamin og mineraler, og har en lang række sundhedsfremmende egenskaber. Det kan f.eks. sænke blodtryk og kolesterolindholdet i blodet. Miso er desuden, og vigtigst af det hele, en fremragende smagsgiver. Anvend den i stedet for bouillon og salt i supper, gryderetter og saucer. Miso tilsættes i sidste sekund, da de enzymatiske stoffer samt den fine smag ikke tåler kogning.

Misosuppe er en traditionel japansk suppe. Suppen fremstilles ofte med en dashi, som er en grundsuppe og meget anvendt i det japanske køkken. Dashien kan udmærket undlades, som her i en vegetarisk udgave. Hvis du ikke har mod på at prøve miso, så kan du sagtens lave suppen med en god grønsagsbouillon i stedet. Suppen serveres oftest i små suppeskåle gerne med låg.

3-4 spsk. miso 1 l kogende vand 1 bundt forårsløg ¼ blomkål eller broccoli ¼ bundt gulerødder eller gourmetbønner Evt. 2 håndfulde spinat eller baby leaves 2-3 spsk. sojasauce Citronsaft 100 g nudler, kogte Evt. lidt ingefær, hvidløg og friske koriander Bring vandet op til kogepunktet. Kom misopastaen i en lille skål, tilsæt lidt kogende vand, og rør miso og vand til en jævn pasta. Smag suppen til med misopastaen, soja, citronsaft samt fint hakket ingefær og hvidløg, og lad den trække et par minutter. Snit forårsløg i meget fine ringe. Blomkål i meget små buketter og gulerødderne i diagonale skiver, bevar gerne 1 cm top på. Kom nudler og grøntsagerne i suppeskålene, og hæld misosuppe over, lad suppen trække 1 minut og server. Drys evt. med korianderblade og spis straks. Tip: du kan bruge alle slags fine nye urter til denne slags suppe. Hvis du er så heldig at have mange forskellige, kan du vælge at snitte grønsagerne og komme dem i skåle, og servere dem med den kogende suppe. Så kan gæsterne selv forsyne deres suppeskål med nudler og deres yndlingsgrønsager og overhælde med den kogende suppe.

Fisk

Fiskefilet med sommerremoulade 4 personer, tilberedningstid ca. 30 minutter 4-5 spsk. drænet yoghurt 2 tsk. dijonsennep 2-3 tsk. ristet karry Salt 2 gulerødder, i små bitte terninger (eller revet) 2 dl små bitte blomkålsbuketter (eller revet) 1 bundt purløg, hakket ½ dl kapers 1 pakke skrubbefileter Rugmel Lidt smør og olie til stegning Salt

TILBEHØR Rugbrød, salat eller dampede grøntsager Rør yoghurten med sennep og karry, og smag til med salt. Vend dressingen med gulerødder, blomkål, purløg og kapers og smag til. Lad remouladen trække, imens du steger fisken. Dup fisken tør med køkkenrulle, vend dem i rugmel, og steg dem i lidt smør og olie på en varm pande (eller to), til de er gyldne. Krydr med salt, og servér straks fisk, sommerremoulade med rugbrød og salat eller grønt.


Basis, Stor Basis, KUK, Dogme, Kedelig, Stor Mix, MonsterMix

Lun gulerodssalat

Tilbehør til 2-4 personer. Tilberedning ca. 15 minutter. 1 citron ½ tsk. sukker 1 dl vand 1 spsk. smør Lidt salt 1 bundt gulerødder, vaskede 1 rødløg ½ bundt bredbladet persille Lidt olivenolie 50 g ristede mandler, hakkede Riv skallen af citronen fint, rør citronskal, citronsaft og sukker sammen. Kom smør, salt og vand i en dyb pande. Kom gulerødderne i, og damp dem i et minut eller to. Skær løget i supertynde skiver, gerne på et mandolinjern. Pluk persillen og hak den. Vend gulerødder, persille, løg, citronsaft og olivenolie, smag til med salt, og anret med et drys ristede mandler.

Single

Stegte gourmetbønner med tomat og cashewnødder 2 personer. Tilberedning ca. 15 minutter 1 bundt gourmetbønner 2 fed hvidløg 3 tomater 1 lime 1 bæger cashewnødder Havsalt og kværnet sort peber Nip bønnerne, og skær dem i mindre stykker. Snit hvidløg fint, og skær tomaterne i tern. Varm lidt olie op på en pande, og kom bønnerne på, steg et par minutter og kom hvidløg samt tomater ved. Sving panden, og lad det koge sammen. Smag til med revet limeskal og lidt saft, salt og peber. Drys med ristede cashewnødder, og server med nye kartofler, ris eller nudler. Tip: du kan supplere eller erstatte med broccoli i mindre buketter og stokken skåret i stave.

Den Moderne

Spicy kalv med tomater og rød peber 4 personer. Tilberedning ca. 35 minutter 1 kg kartofler Salt Lidt smør Plukket koriander 1 pakke kalvekød i strimler Salt og peber Lidt olivenolie 4 fed hvidløg, i tynde skiver 2 tsk. stødt spidskommen ½- 1 tsk. cayennepeber 3-4 dl vand 1 bakke tomater, 500 g 2 røde peberfrugter Salt Ristede mandler Evt. en grøn salat Evt. fladbrød eller naan Kog kartoflerne i saltet vand, der akkurat dækker i ca. 12 minutter under låg. Lad dem trække møre, dræn vandet fra, og vend dem med lidt smør og plukket koriander, lige inden servering. Pak kødet ud, dup det tørt med køkkenrulle, og krydr det med salt og peber. Rist kødet i lidt olie i en dyb pande eller stor gryde. Lad det tage godt med farve. Kom hvidløg, spidskommen og cayennepeber i. Hæld vand på, og lad det hele simre i 10-15 minutter, eller til kødet er mørt. Tilsæt evt. mere vand. Skær tomaterne i tern og peberfrugterne i strimler. Tilsæt begge dele til kødet, når vandet er kogt næsten væk. Lad det koge op, smag til med salt, og servér straks et drys ristede mandler og kartofler til. Giv gerne grøn salat til og evt. fladbrød eller naan.

Dessert til 2 – tilberedningstid ca. 35 minutter

1 bakke stikkelsbær, 200 g ½ dl sukker ½ spsk. revet ingefær ½ dl mel ½ dl havregryn ½ dl sukker 80 g cashewnødder, hakkede 1 tsk. stødt kanel ½ tsk. stødt kardemomme 1 knsp. salt 40 g koldt smør TILBEHØR: Cremefraiche eller flødeskum Vend stikkelsbærrene med sukker og ingefær, og fyld dem i to små ramekiner. Bland imens mel, havregryn, sukker, cashewnødder, kanel, kardemomme, salt og smør til det har konsistens som brødkrummer. Kom crumblemassen ovenpå stikkelsbærrene, og bag dem i en forvarmet ovn ved 180 grader i ca. 30 minutter, eller til tærten er sprød ovenpå og bærrene bobler indeni. Servér din crumble lun eller ved stuetemperatur og gerne med cremefraiche eller flødeskum. Opskrifter af Louisa Lorang og Sanne Holden Venlov

HUSK FERIEN Kassen står for døren - og det samme gør sommeren. Du kan få leveret på din sommeradresse eller melde

Single

Stikkelsbær crumble Stikkelsbær egner sig både i det søde og i det salte køkken. Prøv en hurtig crumble eller kom hele stikkelsbær i en kasserolle med en smule revet ingefær og lidt flydende honning, lad dem lune i et par minutter, uden at de flækker og brug dem lune i grønsalat, gerne til fisk. Eller lav en lille kompot af stikkelsbær, lidt løg, sukker, en smule eddike eller citron og lidt hakket chili.

ferie i lige så lang tid, som du har brug for. Meld ferie på www.aarstiderne.com eller send os en e-mail på info@aarstiderne.com. God sommerferie!


MonsterMix

Singlekassen

stor fRUGT

Calvals mandarin Chokolade macaroons Hjemmebagt rugbrød med kerner Gulerødder m. top Forårsløg, kl. I: Billeslund*, DK Salat, kl. I: Billeslund*, DK Tomater, kl. I: Lykkesholm, DK Agurk, kl. I: Cucho Verde Semillero, Spanien Lime, kl. I: Mexico Rød peber, kl. I: Hortamira, Spanien Æbler, kl. I: Argentina Pærer, kl. I: Argentina Kirsebær, kl. I: Grupo Alba Int., Spanien Bananer, kl. I: Den Dominikanske Republik

Limonade CalVals Gulerodskage Cashewnødder Æbler, kl. I: Argentina Pærer, kl. I: Argentina Stikkelsbær, kl. I: Holland Kirsebær, kl. I: Grupo Alba Int., Spanien Gourmet-bønner, kl. I: Cucho Verde Semillero, Spanien Babyleaf, kl. I: Billeslund*, DK Tomater, kl. I: Lykkesholm, DK Agurk, kl. I: Lykkesholm, DK Lime, kl. I: Mexico Broccoli, kl. I: Tinggård Økobrug, DK KUKKASSEN

Æbler - Crisp Pink, kl. I: Argentina Bananer, kl. I: Den Dominikanske Republik Ferskner, kl. I: Frutas Biomova, Spanien Melon, kl. I: Cucho Verde Semillero, Spanien Pærer - Packham, kl. I: Argentina Appelsin, kl. I: Sydafrika Blommer, kl. I: Frutas Biomova, Spanien

Uge 26 MixKASSEN

- 198 kr.

Broccoli, kl. I: Tinggård Økobrug, DK Forårsløg, kl. I: Billeslund*, DK Salat, kl. I: Billeslund*, DK Tomater, kl. I: Lykkesholm, DK Agurk, kl. I: Lykkesholm, DK Rød peber, kl. I: Hortamira, Spanien Æbler, kl. I: Argentina Pærer, kl. I: Argentina Kirsebær, kl. I: Grupo Alba Int., Spanien Bananer, kl. I: Den Dominikanske Republik STOR Mix - 229 kr. Gulerødder m. top, kl. I: Billeslund*, DK Forårsløg, kl. I: Billeslund*, DK Spidskål, kl. I: Tinggård Økobrug, DK Salat, kl. I: Billeslund*, DK Tomater, kl. I: Lykkesholm, DK Agurk, kl. I: Cucho Verde Semillero, Spanien Rød peber, kl. I: Hortamira, Spanien Æbler, kl. I: Argentina Pærer, kl. I: Argentina Bananer, kl. I: Den Dominikanske Republik Ferskner, kl. I: Frutas Biomova, Spanien Kiwi, kl. I: Cooperativa Primavera, Italien Ekstra Mix - 298 kr. Glaskål, kl. I: Tinggård Økobrug, DK Forårsløg, kl. I: Billeslund*, DK Sommerhvidkål, kl. I: Tinggård Økobrug, DK Tomater, kl. I: Lykkesholm, DK Agurk, kl. I: Cucho Verde Semillero, Spanien Salat, kl. I: Billeslund*, DK Citron, kl. II: Al-Arbuli S.C.A., Spanien Rød peber, kl. I: Hortamira, Spanien Broccoli, kl. I: Tinggård Økobrug, DK Æbler, kl. I: Argentina Pærer, kl. I: Argentina Kirsebær, kl. I: Grupo Alba Int., Spanien Bananer, kl. I: Den Dominikanske Republik Ferskner, kl. I: Frutas Biomova, Spanien Appelsin, kl. I: Sydafrika Melon, kl. I: Cucho Verde Semillero, Spanien

BasisKassen

- 198 kr.

Nye kartofler, DK, kl. I: Billeslund*, DK Gulerødder m. top, kl. I: Billeslund*, DK Rødløg i bundt, kl. I: Billeslund*, DK Små stegepeberfrugter, kl. I: Cucho Verde Semillero, Spanien Agurk, kl. I: Cucho Verde Semillero, Spanien Blomkål, kl. I: Tinggård Økobrug, DK Tomater, kl. I: Lykkesholm, DK Avocado, kl. I: Sydafrika Salat, kl. I: Billeslund*, DK Citron, kl. II: Al-Arbuli S.C.A., Spanien Stor Basis

- 249 kr.

Nye kartofler, DK, kl. I: Billeslund*, DK Gulerødder m. top, kl. I: Billeslund*, DK Forårsløg, kl. I: Billeslund*, DK Rød peber, kl. I: Hortamira, Spanien Agurk, kl. I: Cucho Verde Semillero, Spanien Blomkål, kl. I: Tinggård Økobrug, DK Tomater, kl. I: Lykkesholm, DK Babyleaf Wok, kl. I: Billeslund*, DK Spidskål, kl. I: Tinggård Økobrug, DK Avocado, kl. I: Sydafrika Melon, kl. I: Cucho Verde Semillero, Spanien Salat, kl. I: Billeslund*, DK Citron, kl. II: Al-Arbuli S.C.A., Spanien DogmeKassen

- 198 kr.

Nye kartofler, DK, kl. I: Billeslund*, DK Gulerødder m. top, kl. I: Billeslund*, DK Rødløg i bundt, kl. I: Billeslund*, DK Salat, kl. I: Billeslund*, DK Broccoli, kl. I: Tinggård Økobrug, DK Agurk, kl. I: Lykkesholm, DK Tomater, kl. I: Lykkesholm, DK Aubergine, kl. I: Lykkesholm, DK Fennikel, kl. I: Tinggård Økobrug, DK Bredbladet persille, kl. I: Tinggård Økobrug, DK

- 223 kr.

- 209 kr.

Gulerødder m. top, kl. I: Billeslund*, DK Forårsløg, kl. I: Billeslund*, DK Rød peber, kl. I: Hortamira, Spanien Agurk, kl. I: Cucho Verde Semillero, Spanien Blomkål, kl. I: Tinggård Økobrug, DK Tomater, kl. I: Lykkesholm, DK Salat, kl. I: Billeslund*, DK Avocado, kl. I: Sydafrika Melon, kl. I: Cucho Verde Semillero, Spanien Citron, kl. II: Al-Arbuli S.C.A., Spanien KedeligKasse

- 198 kr.

Nye kartofler, DK, kl. I: Billeslund*, DK Gulerødder m. top, kl. I: Billeslund*, DK Forårsløg, kl. I: Billeslund*, DK Rød peber, kl. I: Hortamira, Spanien Agurk, kl. I: Lykkesholm, DK Blomkål, kl. I: Tinggård Økobrug, DK Tomater, kl. I: Lykkesholm, DK Avocado, kl. I: Sydafrika Salat, kl. I: Billeslund*, DK Citron, kl. II: Al-Arbuli S.C.A., Spanien Lille Grønt

- 112 kr.

Forårsløg, kl. I: Billeslund*, DK Salat, kl. I: Billeslund*, DK Blomkål, kl. I: Tinggård Økobrug, DK Tomater, kl. I: Lykkesholm, DK Brune champignon, kl. I: Holland

- 198 kr.

ekstra Frugt

- 258 kr.

Æbler - Crisp Pink, kl. I: Argentina Æbler Granny Smith, kl. I: Argentina Bananer, kl. I: Den Dominikanske Republik Ferskner, kl. I: Frutas Biomova, Spanien Melon, kl. I: Cucho Verde Semillero, Spanien Pærer - Packham, kl. I: Argentina Clementin, kl. I: Sydafrika Blommer, kl. I: Frutas Biomova, Spanien Blåbær, kl. I: Flor de Donna, Spanien Ananas, kl. I: Ghana Kirsebær, kl. I: Grupo Alba Int., Spanien MONSTErfrugt

- 271 kr.

Bellingehus æblemost Orange and ginger chocolate Blommekompot: Coteaux Nantais Rosiner Æbler - Crisp Pink, kl. I: Argentina Bananer, kl. I: Den Dominikanske Republik Abrikoser, kl. I: Biosanz, Spanien Melon, kl. I: Cucho Verde Semillero, Spanien Pærer - Packham, kl. I: Argentina Appelsin, kl. I: Sydafrika Blommer, kl. I: Frutas Biomova, Spanien frugtposen

- 97 kr.

Æbler - Crisp Pink, kl. I: Argentina Clementin, kl. I: Sydafrika Bananer, kl. I: Den Dominikanske Republik ! Forbehold for ændringer i kasserne.

FRUGTKassen

- 135 kr.

Æbler - Crisp Pink, kl. I: Argentina Bananer, kl. I: Den Dominikanske Republik Ferskner, kl. I: Frutas Biomova, Spanien Ananas, kl. I: Ghana Pærer - Packham, kl. I: Argentina

Aarstiderne, Krogerupvej 3, 3050 Humlebæk • Tlf: 7026 0066, fax: 7026 0067 • eksp: mandag kl. 9-16, tirsdag- fredag kl. 9-17 • info@aarstiderne.com

Layout: Aarstiderne. Foto: Columbus Leth/Olivia & Aarstiderne. Tryk: TrykXperten. * Dyrket på Aarstidernes egen gård.

- 271 kr.

dk2010uge26  

Aarstidernes nyhedsbrev

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you