Page 1

Den komplette julemenu Stegesikre tips til juleaften Æblekage med julekrydderier

Aarstidernes nyhedsbrev uge 52


Stegesikre tips til juleaften

af Sanne Holden Venlov

Juleaften samles de fleste af os om et fint pyntet julebord med mad i lange baner. And og flæskesteg er på menuen i mange hjem og har det med at give sved på panden hos værterne i køkkenet. Her får du et par gode råd til veltilberedt and og flæskesteg, så julefreden trygt kan sænke sig blandt potter og pander. Sådan får du flæskesteg med sprød svær Kødet bliver mere mørt og saftigt, når det steges ved lav ovntemperatur. Og så er perfekt stegning nemmest med et stegetermometer. Stik stegetermometret ind midt i stegen fra siden. Du kan lade termometeret sidde i stegen under stegning eller tage stegen ud af ovnen og kontrollere temperaturen. Kom salt ned mellem hver enkelt svær. Læg stegen på en rist i en lille bradepande, så sværen ligger så lige som muligt. Læg evt. et stykke kartoffel under stegen, hvor den er tyndest, for at få sværen til at ligge helt vandret. Hæld ½ l vand i bradepanden og sæt stegen midt i en kold ovn og tænd ovnen på 100 grader. Kontroller kødets temperatur efter ca. 2 timer. Når kødets centrumtemperatur er 50 grader skrues ovnen op på 250 grader, indtil centrumtemperaturen når 60-65 grader. Hold øje med at sværen ikke bliver for mørk undervejs. Hvis du vil have boblende svær, skal ovnens temperatur op på 225-250 grader de sidste 10-15 minutter af stegetiden. Lad altid flæskestegen hvile i 10-12 minutter ude af ovnen, inden du skærer i den. Sådan får du saftig andesteg Hvis anden har været frosset, tøs den langsomt op i køleskab i 2-4 dage. Før stegning skal fuglen have stuetemperatur, så tag den ud af køleskabet i god tid. Kødet bliver mere mørt og saftigt, når det steges ved lav ovntemperatur - 160 grader. Rens anden for rester af indmad og tør efter med køkkenrulle. Gnid anden med havsalt og friskkværnet sort peber såvel indvendig som udvendig, og følg stegeanvisningen i opskriften på næste side. Dryp jævnligt anden med stegesky under stegningen, så den ikke bliver tør. Under stegningen skal der konstant være vand i bradepanden for ikke at brænde det gode andefedt. God jul og velbekomme!

shv@aarstiderne.com


Juleand/julegås med det hele 1 fersk and el. gås ½ æble pr. person 6 svesker pr. person ½ kg rodfrugter, f.eks. gulerod, pastinak, persillerod 1 stor kvist timian og/el. 1 laurbærblad evt. cognac salt og friskkværnet peber Tænd ovnen på 160 grader. Overhæld evt. sveskerne med en smule cognac og lad dem trække. Rens anden for indmad og tør efter med køkkenrulle. Skær det yderste vingeled af. Skræl æblerne, skær dem i både og fjern kernehuset. Vend dem med sveskerne, tilsæt plukket timian/laurbærblad, salt og peber. Fyld æble-/sveskeblandingen i kræet. Bind det op med bomuldssnor, så lårene sidder tæt til brystet og beskytter det. Gnid anden ind i groft salt, og stil den på en rist over en bradepande med ca. ½ liter vand.

Læg vingespidser og evt. indmad samt grove tern af urter i bradepanden. Steg fuglen ved 160 grader i 50-60 minutter pr. kg. Stegen vendes ca. hver ½ time og dryppes jævnligt med den gode stegesky fra bradepanden, tilsæt evt. mere vand. Når fuglen næsten er stegt færdig, skrues op for varmen til 200 grader, og stegen brunes, til den er flot gylden. Hvis du stikker i overlåret og klar væske siver ud, er fuglen gennemstegt. Er væsken lidt blodig, skal fuglen stege videre. Når den er mør, trækker den ca. 20 min. – gerne mere – og parteres herefter.

Snit kålen fint og giv den et opkog i kogende vand. Kassér kogevandet, og kom kålen i en gryde sammen med olie, eddike, halvdelen af saften og lidt salt. Kog den ved svag varme i ca. 45 minutter. Tilsæt sukker og smag til med resten af saften. Før servering rundes smagen af med lidt fedt fra and/gås/svin.

Varm Rødkål 1 kg rødkål 3 spsk. olie 1 dl lagereddike 50 g sukker, gerne moscovado 1-2 dl sød saft, f.eks. ribssaft el. æblejuice ande-, gåse- el. svinefedt salt og peber

Kog kartoflerne med skræl i en gryde med vand og salt – de skal stadig være faste. Afkøl let og pil kartoflerne. Smelt sukker på en pande ved jævn varme. Når sukkeret er karamelliseret, tilsættes en klat smør og kartoflerne. Tilsæt en lille sjat vand, det gør det lidt nemmere. Vend kartoflerne rundt, til de er jævnt brunede, og drys med en lille smule salt.

sukkerbrunede kartofler 500 g små, runde kartofler 75 g sukker 25 g smør salt


Brun sovs ande-, gåse- el. svinefedt stegesky bagte rodfrugter mel rødvin Sigt fedtet og stegeskyen ned i en skål. Skum fedtet fra, og hæld stegeskyen i en gryde. Fedtet anvendes til jævning, til rødkål og til sildemaden 1. juledag. Mos rodfrugterne fra bradepanden ned i gryden gennem en sigte. Bag mel af med lidt af fedtet, rør det op med lidt stegesky og jævn sovsen hermed. Smag til med salt og peber, og rund smagen af med rødvin.

TIP! Du kan finde opskrift på ris a la mande på vores hjemmeside.

Basis, Stor Basis, Kuk, MonsterBasis, Lille, Dogme, Kedelig

Salat af rødkål med fåreyoghurt, æbler og ristede mandler 4 personer. Tilberedning ca. 15 min. 1 håndfuld mandler ½ rødkål 1-2 æbler 2 dl fåreyoghurt citronsaft havsalt og kværnet sort peber Kom mandlerne på en pande og rist gyldne. Halver og fjern stokken på rødkålen. Snit det meget fint i lange strimler. Skær æblerne i tynde både og dryp med lidt citronsaft så de ikke bliver brune. Smag yoghurten til med citronsaft, salt og peber. Lige inden servering vendes kål og æblebåde skødesløst med dressingen, så begge dele fremstår og ikke er vendt helt sammen. Anret kålen på et stort fad og drys med ristede mandler.

TIP! Du kan finde flere varianter af rødkålssalater på vores hjemmeside, bl.a. en julet udgave med appelsin, valnødder, æble og nellike.

StorBasis, Kuk, Kedelig, Single, Mix, Stor Mix og MonsterMix

Dampet kål med Karsecreme 3-4 personer. Tilberedning ca. 15 min. 1 blomkål eller romanescokål 1 løg salt Karsecreme: 1 bakke karse 2 dl yoghurt 2 tsk sennep havsalt og kværnet sort peber

Nytårsmenu med maner

Til nytårsaften har vores indkøber Max fundet nogle dejlige danske delikatesser. Han har skaffet friske østers og to fine stykker oksekød til årets sidste menu. LIMFJORDSØSTERS De danske østers fra Limfjorden

Begynd med karsecremen: Rør yoghurt med sennep, salt og peber. Tilsæt klippet karse og smag til. Del kålen i halve og derefter i smalle både gennem stokken. Hak løget meget fint. Damp kålen i 2 dl kogende vand med salt, afdryp og anret på et fad. Drys finthakket løg og kværnet peber over kålen og server med karsecreme på eller til. Godt tilbehør til fisk eller fugl.

TIP! Karsecremen er også dejlig som sandwichsmørrelse, som dip til rå grøntsagsstave eller dampede grønsager eller som sauce til fisk.

har en suveræn og meget intens smag. De er mere mineralske og mindre salte, end de fleste franske østers. De skal helst nydes sammen med det fjordvand, der naturligt blander sig med kødet i skallen. Kødet er blankt og indbydende, og der er masser af det. 10 stk. ØSTERS

Kr. 209,-

Mix, Stor Mix, MonsterMix og Single

Kålsalat med karse, avocado og tomater 4 personer. Tilberedning ca. 20 min. 1 romanesco eller blomkål 2 avocado 2 tomater 2 spsk olivenolie 1/2 citron 3 spsk olivenolie 1 bakke karse

BLIV KLOG PÅ ØSTERS I MADBIO Kokken Thomas Hess giver gode råd om tilberedning af østers. Se videoen på vores hjemmeside under Opskrifter > MadBio.

Rør citron med salt og peber og pisk olie i. Tag kødet ud af avocadoerne ved at halvere dem, skære kødet i tern og skrab ud med en ske. Vend med dressingen. Pluk kålen i små buketter og skær tomaterne i tern. Vend med avocado og dressing og smag til med salt, peber og klippet karse.

CULOTTE OG OKSEFILET Fra det økologiske landbrug Mineslund ved Kalunborg har vi krogmodnet oksekød af høj kvalitet til nytårsaftens festmåltid.

TIP! Du kan undlade avocado i denne opskrift og i stedet bruge agurk.

1945

1 KG OKSEFILET

Kr. 299,-

1,5 KG CULOTTE

Kr. 348,-

Bestil på www.aarstiderne.com


Single

Svamperisotto 2-3 personer. Tilberedning ca. 30 min. 3-4 dl risottoris 2 løg 1 bakke champignon 2-3 spsk oliven olie havsalt og kværnet sort peber vand evt. parmesan eller revet ost Hak løg fint og sauter dem klare i lidt olie i en gryde. Tilsæt risen og sauter videre et minut og dæk risen med kogende vand. Lad risen simre, rør i gryden fra tid til anden og tilsæt lidt kogende vand undervejs. Forsæt til risen er møre med lidt bid, ca. 20 minutter. Skær champignoner i skiver og steg dem gyldne i lidt olie, krydr med salt og peber. Kom de stegte svampe i risottoen, tilsæt evt. revet ost eller parmesan og smag til med salt og peber. Giv en sprød salat og evt. lidt kød eller fjerkræ til.

DIN KASSE KOMMER EN DAG TIDLIGERE I UGE 52 OG 53 I forbindelse med julen og nytåret har vi været nødt til at ændre på leveringsdage og deadlines for bestilling af kasser og ekstra varer. Uge 52 - kasser til jul Tirsdagskunder får leveret mandag 21. december. Onsdagskunder får leveret tirsdag 22. december. Torsdagskunder får leveret onsdag 23. december. Uge 53 - kasser til nytår Tirsdagskunder får leveret mandag 28. december. Onsdagskunder får leveret tirsdag 29. december. Torsdagskunder får leveret onsdag 30. december. Fredagskunder får leveret torsdag 31. december. Ændrede deadlines for bestilling af varer Vi beder dig også være opmærksom på, at sidste frist for bestilling/

Fra alle os til alle jer...

Æblekage med julekrydderier

ændring af varer til nytår også er rykket frem. Se de nye frister på vores hjemmeside. Kig under "Kundeservice" og "Jul & nytår"

6-8 personer. Tilberedning ca. 1 time 600 g madæbler (renset vægt, ikke skrællet) Dej: 300 g hvedemel 400 g rørsukker 2 tsk natron ½ tsk havsalt 1 spsk stødt kanel 1 tsk stødt nellike ½ tsk revet muskatnød 4 æg, sammenpisket 1 dl mild rapsolie Skær æblerne i grove tern, fjern kernehus men lad skrællen sidde på. Dej: Bland mel, sukker, natron, havsalt og krydderier grundigt sammen. Vend dejen forsigtigt med æblerne. Tilsæt æggene og olien. Kom dejen i firkantet form, ca. 25 x 30 cm, smurt med smør og drysset med mel. Læg bagepapir over formen og bag den i en 170 grader varm ovn i ca. 45 min. Tag papiret af og bag yderligere 15-30 min. Prik med en strikkepind eller tandstik i kagen; hvis der hænger dej ved, skal kagen bage lidt længere. Kagen smager bedst lun med lidt cremefraiche, men er også god kold.

Sikken voldsom trængsel og alarm...

Julen er en travl tid - og ikke kun for julemanden - også vores chauffører har mange kasser og varer, som de skal have gennem en tætpakket juletrafik. Derfor kan du opleve, at dine varer bliver leveret senere på dagen, end du er vant til. God jul og godt nytår fra Pia og Mette og alle de andre rødder i Aarstiderne


MIXKASSEN - 198 kr. Gulerødder , kl. I: Billeslund*, DK Løg, kl. I: Billeslund*, DK Salat, kl. I: Biogarden, Frankrig Romanesco, kl. I: Cucho Verde Semillero, Spanien Tomater, kl. I: Productos Ecologicos Del Sur, Spanien Persillerod, kl. I: Tinggård Økobrug, DK Avocado, kl. I: Cucho Verde Semillero, Spanien Karse, kl. I: Biostar, Holland Æbler, kl. II: Coteaux Nantais, Frankrig Clementiner, kl. I: Cucho Verde Semillero, Spanien Bananer, kl. I: Dom. Republik Appelsiner, kl. I: Al-Arbuli, Spanien STOR MIX - 229 kr. Gulerødder, kl. I: Billeslund*, DK Løg, kl. I: Billeslund*, DK Salat, kl. I: Biogarden, Frankrig Romanesco, kl. I: Cucho Verde Semillero, Spanien Tomater, kl. I: Productos Ecologicos Del Sur, Spanien Persillerod, kl. I: Tinggård Økobrug, DK Avocado, kl. I: Cucho Verde Semillero, Spanien Karse, kl. I: Biostar, Holland Æbler, kl. II: Bent Jensen, DK Clementiner, kl. I: Cucho Verde Semillero, Spanien Bananer, kl. I: Dom. Republik Appelsiner, kl. I: Azahar, Spanien Mango, kl. I: Brasilien MONSTERMIX - 271 kr. Gulerødder, kl. I: Billeslund*, DK Løg, kl. I: Billeslund*, DK Salat, kl. I: Biogarden, Frankrig Romanesco, kl. I: Cucho Verde Semillero, Spanien Tomater, kl. I: Productos Ecologicos Del Sur, Spanien Persillerod, kl. I: Tinggård Økobrug, DK Avocado, kl. I: Cucho Verde Semillero, Spanien Karse, kl. I: Biostar, Holland Æbler, kl. II: Allesø Frugt, DK Clementiner, kl. I: Azahar, Spanien Bananer, kl. I: Dom. Republik Appelsiner, kl. I: Al-Arbuli, Spanien Æblejuice Coteaux Nantais Pastapenne Saltå Kvarn sesambar Jordbærmarmelade

STOR Basis - 249 kr. Kartofler, kl. I: Gartneriet Marienlyst, DK Aspargeskartofler, kl. I: Jan Nielsen, DK Gulerødder , kl. I: Billeslund*, DK Løg, kl. I: Billeslund*, DK Persillerod, kl. I: Gartneriet Marienlyst, DK Rødkål, kl. I: Tinggård, DK Agurk, kl. I: Cucho Verde Semillero, Spanien Timian, kl. I: Tinggård, DK Karse, kl. I: Biostar, Holland Tomater, kl. I: Productos Ecologicos Del Sur, Spanien Æbler, Belle de Boscop, kl. II: Allesø Frugt, DK Salat, kl. I: Italien Romanesco, kl. I: Cucho Verde Semillero, Spanien Hvidløg, kl. I: Spanien MonsterBasis - 271 kr. Kartofler, kl. I: Gartneriet Marienlyst, DK Aspargeskartofler, kl. I: Jan Nielsen, DK Gulerødder , kl. I: Billeslund*, DK Løg, kl. I: Billeslund*, DK Persillerod, kl. I: Gartneriet Marienlyst, DK Rødkål, kl. I: Skovlyst, DK Agurk, kl. I: Cucho Verde Semillero, Spanien Timian, kl. I: Tinggård, DK Karse, kl. I: Biostar, Holland Tomater, kl. I: Cucho Verde Semillero, Spanien Æbler, Belle de Boscop, kl. II: Allesø Frugt, DK Grødris Kirsebærsovs Saltå Kvarn mandler DOGMEKassen - 198 kr. Kartofler, kl. I: Gartneriet Marienlyst, DK Aspargeskartofler, kl. I: Jan Nielsen, DK Gulerødder , kl. I: Billeslund*, DK Løg, kl. I: Billeslund*, DK

SØDE JULERIER Ikke kun grøntsagerne er sæsonbestemte. Æbleskiver og vafler spiser vi først og fremmest omkring jul. Du finder opskrifterne på vores hjemmeside.

Persillerod, kl. I: Gartneriet Marienlyst, DK Rødkål, kl. I: Skovlyst, DK Timian, kl. I: Tinggård, DK Selleriknold, kl. I: Tinggård Økobrug, DK Æbler, Belle de Boscop, kl. II: Allesø Frugt, DK Singlekassen - 223 kr. Gulerødder , kl. I: Billeslund*, DK Løg, kl. I: Billeslund*, DK Blomkål, kl. I: Cucho Verde Semillero, Spanien Tomater, kl. I: Productos Ecologicos Del Sur, Spanien Brune champignon, kl. I: Heereco of Uden, Holland Avocado, kl. I: Cucho Verde Semillero, Spanien Karse, kl. I: Biostar, Holland Æbler, kl. I: Coteaux Nantais, Frankrig Bananer, kl. I: Dom. Republik Mango, kl. I: Brasilien Clementiner, kl. I: Azahar, Spanien Middelhavssuppe med linser Saltå Kvarn risotto arborioris Æble/solbær juice Coteaux KUKKASSEN - 209 kr. Blomkål, kl. I: Cucho Verde Semillero, Spanien Salat, kl. I: Italien Gulerødder , kl. I: Billeslund*, DK Løg, kl. I: Billeslund*, DK Persillerod, kl. I: Gartneriet Marienlyst, DK Rødkål, kl. I: Skovlyst, DK Agurk, kl. I: Cucho Verde Semillero, Spanien Timian, kl. I: Tinggård, DK Karse, kl. I: Biostar, Holland Tomater, kl. I: Productos Ecologicos Del Sur, Spanien Æbler, Belle de Boscop, kl. II: Allesø Frugt, DK KEdELIGKasse - 198 kr. Kartofler, kl. I: Gartneriet Marienlyst, DK Aspargeskartofler, kl. I: Jan

Nielsen, DK Gulerødder , kl. I: Billeslund*, DK Løg, kl. I: Billeslund*, DK Blomkål, kl. I: Cucho Verde Semillero, Spanien Rødkål, kl. I: Tinggård Økobrug, DK Agurk, kl. I: Cucho Verde Semillero, Spanien Karse, kl. I: Biostar, Holland Salat, kl. I: Biogarden, Frankrig Tomater, kl. I: Productos Ecologicos Del Sur, Spanien Æbler, Belle de Boscop, kl. II: Allesø Frugtplantage, DK LILLE GRØNT - 112 kr. Aspargeskartofler, kl. I: Jan Nielsen, DK Gulerødder , kl. I: Billeslund*, DK Løg, kl. I: Billeslund*, DK Rødkål, kl. I: Skovlyst, DK Æbler, Belle de Boscop, kl. II: Allesø Frugtplantage, DK Karse, kl. I: Biostar, Holland Timian, kl. I: Tinggård Økobrug, DK FRUGTKassen - 135 kr. Æbler, kl. I: Coteaux Nantais, DK Bananer, kl. I: Dom. Republik Clementiner, kl. I: Azahar, Spanien Mango, kl. I: Brasilien Pærer, kl. II: Holland stor fRUGT - 198 kr. Bananer, kl. I: Dom. Republik Appelsiner, kl. I: Al-Arbuli, Spanien Æbler, kl. I: Coteaux Nantais, Frankrig Clementiner, kl. I: Azahar, Spanien Ananas, kl. I: Ghana Mango, kl. I: Brasilien Pærer, kl. II: Holland MONSTErfrugt - 271 kr. Bananer, kl. I: Dom. Republik Appelsiner, kl. I: Al-Arbuli, Spanien Æbler, kl. I: Coteaux Nantais, Frankrig Clementiner, kl. I: Cucho Verde Semillero, Spanien Ananas, kl. I: Ghana Mango, kl. I: Brasilien Pærer, kl. II: Holland Pæresaft Valnøddeboller Californiske dadler Saltå Kvarn sesambar frugtposen - 97 kr. Æbler, kl. II: Allesø Frugt, DK Pærer, kl. II: Holland

Clementiner, kl. I: Cucho Verde Semillero, Spanien

Aarstiderne, Krogerupvej 3, 3050 Humlebæk • Tlf: 7026 0066, fax: 7026 0067 • eksp: mandag kl. 9-16, tirsdag- fredag kl. 9-17 • info@aarstiderne.com

Layout: Aarstiderne. Foto: Columbus Leth/Olivia & Aarstiderne. Tryk: TrykXperten. * Dyrket på Aarstidernes egen gård.

Uge 52

BasisKassen - 198 kr. Kartofler, kl. I: Gartneriet Marienlyst, DK Aspargeskartofler, kl. I: Jan Nielsen, DK Gulerødder , kl. I: Billeslund*, DK Løg, kl. I: Billeslund*, DK Persillerod, kl. I: Gartneriet Marienlyst, DK Rødkål, kl. I: Tinggård, DK Agurk, kl. I: Cucho Verde Semillero, Spanien Timian, kl. I: Tinggård, DK Karse, kl. I: Biostar, Holland Tomater, kl. I: Productos Ecologicos Del Sur, Spanien Æbler, Belle de Boscop, kl. II: Allesø Frugt, DK

dk2009uge52  

Æblekage med julekrydderier Stegesikre tips til juleaften Aarstidernes nyhedsbrev uge 52

dk2009uge52  

Æblekage med julekrydderier Stegesikre tips til juleaften Aarstidernes nyhedsbrev uge 52

Advertisement