Page 1

Mød årets juleand Stegt julesalat med pesto Når småt er godt

Aarstidernes nyhedsbrev uge 49


Når småt er godt

af Mette Schmidt

Først den dårlige nyhed: Vores måltider påvirker klimaet. Produktion og transport af fødevarer udleder drivhusgasser. Og så den gode: Det klimavenlige køkken er både nemt, billigt og sundt - både for atmosfæren og din krop. Det handler først og fremmest om at spise flere af årstidens grøntsager. For nylig blev vi bedt om at bidrage med en klimaret til en ny kogebog fra Fødevareministeriet. Og vi er da noget stolte af at have lavet et måltid med absolut bundscore. Når man regner i et måltids CO2-fodaftryk gælder det nemlig om at score så lavt som muligt. Vores minestrone og grønkålstatar med aioli på ristet rugbrød har et klimaaftryk på 1,0 kg CO2. Du finder opskriften på vores hjemmeside. Har du lyst til selv at gøre en indsats hjemme i køkkenet, får du her nogle nemme "dogmeregler" til at lette dine måltiders CO2-fodaftryk: • Spis mere grønt. Lad grøntsager og frugter fylde dine måltider. Råvarer fra frilandsproduktion har den mindste CO2-udledning. • Spis mindre kød. Produktion af kød er en af de landbrugsvarer, der udleder mest CO2. Oksekød mest, dernæst svinekød og så fjerkræ. • Spis mere dansk. Transport af varer spiller en stor rolle for fødevarernes klimaaftryk. Dansk frugt og grønt har kort vej fra jord til bord. • Spis efter årstiden. Frugt og grønt købt uden for deres naturlige sæson er ofte dyrket i opvarmede væksthuse, har ligget på kølelager eller er transporteret til landet langvejs fra. • Spis raw food. Skær ned på tilberedningen af dine grøntsager, det sparer energi i køkkenet, og det er lig med mindre CO2-udledning. • Undgå madspild. Udnyt hele råvaren og planlæg dine måltider, så du bruger rester til madpakken eller næste dags middag. Mellem 10 og 20 pct. af vores fødevarer ender i skraldespanden.

mst@aarstiderne.com


Basis, Stor Basis, Kuk, MonsterBasis

Puré af rosenkål med sprøde blade 4 personer. Tilberedning ca. 25 minutter 1 stok rosenkål ½ l mælk et nip sukker havsalt og kværnet sort peber 1 skalotteløg 2 spsk olivenolie 1 spsk æbleeddike Pluk rosenkålen af stokken og rens dem. Tag 5-6 rosenkål fra og kom resten i en gryde. Dæk med mælk og kog møre ved lav varme. Pil imens de 5-6 rosenkål i blade og kom dem i en skål. Skær skalotteløg i meget tynde ringe. Rør en dressing af eddike, salt, peber og pisk olie i. Når rosenkålene i gryden er helt møre, hældes mælken fra men gem den. Blend rosenkålene med en stavblender og juster konsistensen med den varme mælk. Kør helt glat og smag til med lidt sukker, salt og peber. Kom puréen på et fad med kant. Vend bladene med dressingen og top dem oven på puréen. Server straks f.eks. til frikadeller, koteletter eller stegt fisk.

Basis, Stor Basis, Kuk, MonsterBasis

Rosenkål med perlebyg og Grape-honningdressing 4 personer. Tilberedning ca. 25 minutter 1 stok rosenkål 100 g perlebyg 1 spsk honning saft af ½ grapefrugt 2 spsk rapsolie havsalt og kværnet sort peber Sæt perlebyg over at koge i vand med salt. Kog møre i ca. 15 minutter og lad dem trække i 5. Pil rosenkål af stokken og snit dem i meget fine skiver. Rør honning med grapesaft, salt og peber og pisk olie i. Smag til og vend i de lune perlebyg. Lad gerne kornene trække 15-60 minutter med dressingen på, inden de snittede rosenkål vendes i.

Basis, Stor Basis, Kuk, MonsterBasis

Helbagt selleri 3-4 personer. Tilberedning 1,5 time 1 knoldselleri olivenolie havsalt Tænd ovnen på 180 grader. Skur sellerien og skær roddelen af. Sæt den i et ovnfast fad, gnid med lidt olie og krydr med salt. Sær fadet i ovnen og bag den 1-1,5 time, efter størrelse. Tag fadet ud af ovnen, dæk sellerien med et viskestykke og lad den hvile i 30 min.

Mix, Stor Mix og MonsterMix

Gulerodssalat med Citrusfrugt 4 personer som tilbehør Tilberedning ca. 10 minutter 300 g gulerødder 2 appelsiner 1 grapefrugt, saft og reven skal Skræl gulerødderne med en tyndskræller, og forsæt med at ”skrælle” gulerødderne i tynde strimler. Skær skallen af citrusfrugterne med en skarp kniv. Skær så fileter af appelsiner og grape ved at følge lamellerne. Pres saften fra lamellerne ud over fileterne. Vend gulerødderne med citrusfileter og saft og kom på fint fad. Spis som frugtsalat eller til kraftige gryderetter.

Dogme og Kedelig

Broccolitatar med rugbrødscroutoner

Alle kasser (dog ikke Dogme)

Hapser til 4. Tilberedning ca. 10 min. 1 bundt broccoli lidt grønkål eller spidskål 1 løg 2 spsk mayonnaise 2 skiver rugbrød Finthakket broccoli, kål og løg vendes i mayonnaisen og smages til med salt og peber.Rugbrød skæres i tynde skiver og tørres sprøde i ovnen med lidt fedtstof. Tataren kommes på rugbrødsskiverne og serveres straks som en lille happer.

3-4 personer. Tilberedning ca. 20 min. 2 løg eller 4 skalotteløg 1 blomkål eller romanescokål 2 spsk rapsolie 1 hel stang kanel 2 spsk god karry ½-1 tsk chiliflager finthakket hvidløg revet ingefær 1 dåse hakkede tomater 1 dl vand 2 dl drænet yoghurt salt

TIP! Stokken kan også hakkes med i tataren, den kan skæres i stave og spises som snack eller steges i en wokret sammen med andre grøntsager.

Hak løg, del kålen i buketter og skær stokken i tern. Varm olie op i en gryde, kom karry i og lad den stege godt til den dufter uden at være brændt.

Vegekarry med blomkål


Single, Lille, Mix, Stor Mix og MonsterMix

PastinakPurésuppe med porrer og æble

4 personer. Tilberedning ca. 20 minutter 1 bundt pastinakker 1 bundt porrer 2 laurbærblade 1 appelsin, reven skal og saft 2 dl mælk 2 æbler Skur eller skræl pastinakkerne og skær dem i tern. Rens porrerne og skær det hvide i ringe - gem de grønne porretoppe. Kom de snittede grøntsager i en gryde sammen med hvidløg og laurbærblade, dæk med vand og kom låg på gryden. Kog alt helt mørt uden salt i vandet, ca. 20 minutter. Skær æblerne i fine tern og snit porretoppene meget fint. Kom i en skål og smag til med reven appelsinskal, saft, salt og peber. Hæld lidt af vandet fra suppen, men gem det, blend suppen og juster evt. konsistensen med vandet. Kog igennem med mælk og smag til med salt, peber og appelsinsaft. Spis med groft brød eller sprøde brødcroutoner samt æble-porrerdrysset.

Knoldselleri

Lad dig ikke afskrække af knoldselleriens grove ydre og markante smag. Der er masser af muligheder for delikat knoldemad - også i det finere køkken. Kunsten ligger i at vælge helt friske selleri direkte fra marken i de første efterårsmåneder. I køkkenet Knoldselleri kan spises rå – i små mængder. Den kan bages i ovn sammen med andre rodfrugter, strimles til wokken, kommes i gryderetter og supper eller blandes i en skøn rodfrugtmos – du kan stort set bruge selleri, som du ville bruge gulerødder. Får du en selleri med top, så brug de friske blade som grønt drys.

TIP! Du kan sautere grøntsagerne og krydre suppen med karry inden kogning. Prøv evt. også at servere suppen med sprøde bacontern eller nøddeknas.

I maven Selleri indeholder masser af gode grove kostfibre, C- og K-vitamin

Dogme Tilsæt løg og resten af krydderierne, hvidløg og ingefær og sauter 5 minutter, kom blomkål i og steg med 3-4 minutter. Hæld tomat og vand ved og kog sagte i 5 minutter. Sluk for varmen, vend yoghurt i og smag til. Server med kogte ris og chutney.

Ovnbagt græskar 4 personer. Tilberedning ca. 25 minutter 1 sweet dumbling græskar 2 spsk olivenolie 3-4 kviste timian, blade tørret knust chili efter smag 1-2 tsk æbleeddike græsk yoghurt 10 %

TIP! Du kan tilsætte kartofler i tern og kvarte champignon til retten. Rød peberfrugt og aubergine er også godt fyld i en vegekarry.

1945

og B6 samt mineralet kalium.

Tænd ovnen på 190 grader. Skræl græskarret og skær det i både som en melon. Tag kernerne fra. Pensl med olie, drys med timianblade, salt og chili og bag i 15-20 min. i ovnen. Dryp med lidt eddike og server med yoghurt til at dryppe over. Sødt og varmt kylling, når du alligevel har gang i ovnen eller til fisk, steg eller frikadeller.

Opbevaring Selleri kan holde op til fire måneder, hvis knolden opbevares mørkt og køligt – lige over frysepunktet. Holdbarheden er væsentligt kortere ved stuetemperatur 5-7 dage.


Den Traditionelle KødKasse

Oksekødsboller med citronskal og kanel 4 personer. Tilberedning 30 min. 400 g hakket oksekød ½ tsk. kanel evt. lidt chili 1 æg 1 citron 2-3 spsk. mælk 2-3 spsk. mel olivenolie ½ knoldselleri 1 peberfrugt 1 løg 3 tomater havsalt og friskkværnet peber Rør oksekødet sejt med ca. 1 tsk. salt og rør det sammenpiskede æg i. Tilsæt fintrevet citronskal og krydderier og juster konsistensen med mælk og mel. Farsen skal være fugtig, men ikke våd. Form ca. 20 kødboller på størrelse med valnødder og steg dem gyldne i lidt olivenolie. Skær selleri, peberfrugt og løg i tern og sauter ved middelvarme i 4-5 minutter. Tilsæt tomaterne i grove tern og steg videre til væsken fra tomaterne har samlet retten. Smag til med salt, peber og citronsaft og evt. lidt sukker, og vend kødbollerne i. Varm retten igennem, og server med fuldkornspasta og lidt god olivenolie.

Basis, Stor Basis, Kuk, Monsterbasis (Kedelig og Single)

Stegte rosenkål og champignon med soja og birkes 4 personer. Tilberedning ca. 20 min.

1 1 2 4 1

bakke champignon stok rosenkål spsk olie spsk soja spsk blå birkes

Rens champignon, bevar dem hele men del de største i halve. Knæk rosenkål af stokken, fjern evt. kedelige blade og halver rosenkålene. Varm lidt olie i en dyb pande, kom champignon i og steg ved moderat varme i et par minutter. Kom rosenkål ved og steg yderligere 2-3 minutter, til møre med bid og let gyldne. Kom soja på og lad det koge ind omkring svampe og kål, så det nærmest glaseres, det tager 3-4 minutter. Vend til sidst med birkes. Spis til koteletter, frikadeller eller blot med lidt ris eller nudler.

TIP! Rosenkål kan erstattes af broccoli eller romanescokål, der er delt i buketter og stokken skåret i stave eller tern.

Mix og Store Mix

Stegt julesalat med pesto 4 personer som tilbehør. Tilberedning ca. 20 min. 1-2 julesalat lidt smør 50 g hvedemel pesto parmesan Tag fat om endivien og drej rundt om stokken med en kartoffelskræller. Tag stokken ud, og kassér den. Kog endivierne med lidt salt i 5-8 min., lad dem dryppe af, læg dem i et rent klæde og tryk dem fri for væde. Del dem i to, vend dem i mel, og steg dem gyldenbrune i smør eller olie. Læg dem på et fad, giv dem et pres citronsaft, og server med pesto og parmesan i grove flager.

Mød årets juleand - live!

Den første weekend i december - 5. og 6. december kl. 10-16 holder vi økologisk julemarked på Krogerup Avlsgaard. Gården får besøg af en delegation rappe juleænder direkte fra Vinderup i Vestjylland, så du kan møde juleanden inden juleaften. Du kan købe årets juletræ og pyntegran fra Aarstidernes bæredygtige og FSC-mærkede skov, og vores kokke tilbereder skønne grønne juleretter og lidt søde julelækkerier. Traditionen tro er vores gård i Humlebæk vært for Den Store Hjælpenisseprøve, hvor børn med de helt rigtige julefornemmelser kan blive hjælpenisser for julemanden. Der er gratis adgang til julemarkedet - alle er velkomne.


TIP TIL KASSERNE

MIXKASSEN - 198 kr. Gulerodsmix, kl. I: Billeslund*, DK Porrer, kl. I: Billeslund*, DK Pastinak, kl. I: Billeslund*, DK Romanesco, kl. I: Cucho Verde, Spanien Rød peber, kl. I: Cucho Verde, Spanien Laurbærblade på gren , kl. I: Cucho Verde Semillero, Spanien Julesalat, kl. I: Øko-One, DK Grapefrugt , kl. I, Al-Arbuli, Spanien Æbler, kl. I: Coteaux Nantais, Frankrig Appelsiner, kl. I, Al-Arbuli, Spanien Clementiner, kl. I: Azahar, Spanien STOR MIX - 229 kr. Gulerodsmix, kl. I: Billeslund*, DK Porrer, kl. I: Billeslund*, DK Pastinak, kl. I: Billeslund*, DK Broccoli, kl. I: Agrinatura, Italien Rød peber, kl. I: Cucho Verde Semillero, Spanien Laurbærblade på gren , kl. I: Cucho Verde Semillero, Spanien Julesalat, kl. I: Øko-One, DK Tomater, kl. I: Productos Ecologicos Del Sur, Spanien Spidskål, kl. I: Cucho Verde,Spanien Grapefrugt , kl. I, Al-Arbuli, Spanien Æbler, kl. I: Coteaux Nantais, Frankrig Appelsiner, kl. I, Al-Arbuli, Spanien Clementiner, kl. I: Azahar, Spanien MONSTERMIX - 271 kr. Gulerodsmix, kl. I: Billeslund*, DK Porrer, kl. I: Billeslund*, DK Pastinak, kl. I: Billeslund*, DK Romanesco, kl. I: Cucho Verde Semillero, Spanien Rød peber, kl. I: Cucho Verde Semillero, Spanien Laurbærblade på gren, kl. I: Cucho Verde Semillero, Spanien Salat, kl. I: Brio, Italien Grapefrugt , kl. I: Al-Arbuli, Spanien Æbler, kl. I: Coteaux Nantais, Frankrig Appelsiner kl. I: Al-Arbuli, Spanien Clementiner, kl. I: Azahar, Spanien Æblejuice med brus, Coteaux Nantais Fuldkornsspaghetti Tiptree Chutney Cashewnødder, saltede

STOR Basis - 249 kr. Kartofler, kl. I: Billeslund*, DK Gulerodsmix, kl. I: Billeslund*, DK Skalotteløg, kl. I: Billeslund*, DK Salat, kl. I: Brio, Italien Blomkål, kl. I: Cucho Verde,Spanien Selleri, kl. I: Tinggård Økobrug,DK Agurk, kl. I: Cucho Verde, Spanien Tomater, kl. I: Productos Ecologicos Del Sur, Spanien Rosenkål på stok, kl. I: Tinggård Økobrug, DK Brune champignon, kl. I: Holland Grapefrugt, kl. I: Al-Arbuli, Spanien Spidskål, kl. I: Cucho Verde,Spanien Rødbeder, kl. I: Billeslund*, DK Aubergine, kl. I: Cucho Verde Semillero, Spanien MonsterBasis - 271 kr. Kartofler, kl. I: Billeslund*, DK Gulerodsmix, kl. I: Billeslund*, DK Skalotteløg, kl. I: Billeslund*, DK Salat, kl. I: Brio, Italien Blomkål, kl. I: Cucho Verde,Spanien Selleri, kl. I: Tinggård Økobrug, DK Agurk, kl. I: Cucho Verde, Spanien Tomater, kl. I: Productos Ecologicos Del Sur, Spanien Rosenkål på stok, kl. I: Tinggård Økobrug, DK Brune champignon, kl. I: Holland Grapefrugt, kl. I, Al-Arbuli, Spanien Sennep Hot English 185 gram Saltå Kvarn Sorte Bønner Müsli egen produktion DOGMEKassen - 198 kr. Kartofler, kl. I, Billeslund*, DK Gulerodsmix, kl. I, Billeslund*,DK Majroer, kl. I, Billeslund*, DK Julesalat, kl. I: Øko-One, DK Hvidkål, kl. I: Tinggård Økobrug,DK Porrer, kl. I, Billeslund*, DK Broccoli, kl. I: Tinggård Økobrug,DK Grønkål, kl. I: Tinggård Økobrug,DK Timian, kl. I: Tinggård Økobrug,DK Græskar, Sweet Dumbling, , kl. I, Billeslund*, DK

Hver uge kan du nu kigge med, når en af vores kokke giver tips til grøntsagerne i ugens kasser. Kig med på www.aarstiderne.com > Opskrifter > MadBio Nyt! MadBio på iPhone eller Smartphone.

Singlekassen - 223 kr. Porrer, kl. I: Billeslund*, DK Romanesco, kl. I: Cucho Verde Semillero, Spanien Tomater, kl. I: Productos Ecologicos Del Sur, Spanien Pastinak, kl. I: Billeslund*, DK Brune champignon, kl. I: Holland Grapefrugt , kl. I: Al-Arbuli, Spanien Æbler, kl. I: Allesø Frugt, DK Appelsiner, kl. I: Al-Arbuli, Spanien Bananer, kl. I: Savid, Den Dominikanske Republik Clementiner, kl. I: Al-Arbuli, Spanien Rugbrød Æblejuice med brus, Coteaux Nantais Cashewnødder, saltede KUKKASSEN - 209 kr. Gulerodsmix, kl. I: Billeslund*, DK Skalotteløg, kl. I: Billeslund*, DK Salat, kl. I: Brio, Italien Blomkål, kl. I: Cucho Verde,Spanien Selleri, kl. I: Tinggård Økobrug,DK Agurk, kl. I: Cucho Verde, Spanien Tomater, kl. I: Productos Ecologicos Del Sur, Spanien Rosenkål på stok, kl. I: Tinggård Økobrug, DK Brune champignon, kl. I: Holland Grapefrugt, kl. I: Al-Arbuli, Spanien Spidskål, kl. I: Cucho Verde,Spanien Aubergine, kl. I: Cucho Verde Semillero, Spanien KEdELIGKasse - 198 kr. Kartofler, kl. I, Billeslund*, DK Gulerodsmix, kl. I, Billeslund*,DK Porrer, kl. I, Billeslund*,DK Transport Kompagniet

Broccoli, kl. I: Agrinatura, Italien Tomater, kl. I: Productos Ecologicos Del Sur, Spanien Spidskål, kl. I: Cucho Verde,Spanien Agurk, kl. I: Cucho Verde, Spanien Brune champignon, kl. I: Holland Salat, kl. I: Brio, Italien Rød peber, kl. I: Cucho Verde Semillero, Spanien LILLE GRØNT - 112 kr. Porrer, kl. I, Billeslund*, DK Blomkål, kl. I: Cucho Verde,Spanien Agurk, kl. I: Cucho Verde, Spanien Salat, kl. I: Brio, Italien Pastinak, kl. I, Billeslund*, DK Tomater, kl. I: Productos Ecologicos Del Sur, Spanien FRUGTKassen - 135 kr. Appelsiner , kl. I: Al-Arbuli,Spanien Bananer, kl. I: Savid, Den Dominikanske Republik Æbler, Rød Ingrid, kl. I: Allesø Frugtplantage, DK Clementiner, kl. I: Al-Arbuli, Spanien Kiwi, kl. I: Grækenland stor fRUGT - 198 kr. Appelsiner , kl. I: Al-Arbuli,Spanien Bananer, kl. I: Savid, Den Dominikanske Republik Æbler, Rød Ingrid, kl. I: Allesø Frugtplantage, DK Æbler, Golden Delicious, kl. I: Biosanz, Spanien Clementiner, kl. I: Al-Arbuli, Spanien Ananas, kl. I: Costa Rica Blåbær, kl. I: Chile MONSTErfrugt - 271 kr. Hyldeblomstdrik, Svane Rosinboller Abrikoser, Saltå Kvarn Dansk Økologisk Honning Appelsiner , kl. I: Al-Arbuli,Spanien Bananer, kl. I: Savid, Den Dominikanske Republik Æbler, Rød Ingrid, kl. I: Allesø Frugtplantage, DK Æbler, Golden Delicious, kl. I Biosanz, Spanien Clementiner, kl. I: Azahar, Spanien Ananas, kl. I: Costa Rica Blåbær, kl. I: Chile FRUGTPOSEN - 97 kr. Æbler, kl. I: Allesø Frugt, DK Clementiner, kl. I: Al-Arbuli, Spanien Bananer, kl. I: Savid, Dominikanske Republik

Aarstiderne, Krogerupvej 3, 3050 Humlebæk • Tlf: 7026 0066, fax: 7026 0067 • eksp: mandag kl. 9-16, tirsdag- fredag kl. 9-17 • info@aarstiderne.com

Layout: Aarstiderne. Foto: Columbus Leth/Olivia & Aarstiderne. Tryk: TrykXperten. * Dyrket på Aarstidernes egen gård.

Uge 49

BasisKassen - 198 kr. Kartofler, kl. I: Billeslund*, DK Gulerodsmix, kl. I: Billeslund*, DK Skalotteløg, kl. I: Billeslund*, DK Salat, kl. I: Brio, Italien Blomkål, kl. I: Cucho Verde,Spanien Selleri, kl. I: Tinggård Økobrug,DK Agurk, kl. I: Cucho Verde, Spanien Tomater, kl. I: Productos Ecologicos Del Sur, Spanien Rosenkål på stok, kl. I: Tinggård Økobrug, DK Brune champignon, kl. I: Holland Grapefrugt, kl. I: Al-Arbuli, Spanien

Nyhedsbrev uge 49  

Aarstidernes nyhedsbrev uge 49 - Her får du nemme opskrifter på god hverdagsmad, du kan læse nyt fra Aarstidernes verden, og du får en række...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you