Page 1

e

d

a r

r

k

f r e

a

t if

m

r

ø

s

t

k s p o

h

jordforbindelse

Aarstidernes opskrifter og nyheder, uge 37, efterår 2011 Basis, Stor Basis, Kuk, Dogme, Kedelig

Stegte grønne bønner med frisk basilikum, tørret koriander og salat Antal personer: 4 250 g friske grønne bønner 1 tsk. korianderfrø 1 spsk. sesamolie 1 bdt. frisk basilikum Evt. lidt små salatblade

Nip enderne af bønnerne, skyl dem og skær dem midt over. Rist korianderen i en tør wok, så de æteriske olier fremhæves. Tilsæt sesamolie og sauter bønnerne kort. Tilsæt 2 spiseskefulde vand og damp dem møre. Tilsæt salatbladene og plukket basilikum og krydr med salt og peber. Server straks.


KUK, Mix, Stor Mix, MonsterMix, Ekstra Stor Mix, Single

Asiatisk gazpacho med majs Tilberedning: 25 min. 500 g tomater 1 løg Chili 2 majskolber 1/2 agurk Soja Eddike Ingefær

Skær løg, tomater og agurk i tern, vend med havsalt og evt. ingefær, hvidløg og chili. Lad grøntsagerne marinere ca. 30 minutter. Skær kornene af kolberne, vend med de marinerede grøntsager, blend til en grov suppe og smag til med krydderierne, eddike samt soja. Server suppen kølig og giv evt. lidt stegt fisk eller teriyaki-laks til.

MonsterMix

Dal suppe med røde linser, gulerødder og tomat Antal personer: 4. Tilberedning: Ca. 30 min. 2 løg 400 g farvede gulerødder Olie 1 bæger DalMix eller 2-3 spsk. god karrypasta 300 g røde linser 1 flaske mosede tomater (0,7 l) Vand 1 laurbærblad Skær løg og gulerødder i skiver, og sauter dem i lidt olie, 4-5 minutter. Tilsæt krydderimix eller karry og laurbær, steg et minut og tilsæt linserne. Steg kort og tilsæt mosede tomater og 2-3 dl vand og lad det koge sagte til linser og grønsager er møre. Smag suppen til med curry paste, salt og lidt citronsaft. Blend evt. og server med et dejligt brød evt. naan brød og en sprød kålsalat eller raita.

Basis, Stor Basis, KUK, Dogme, Kedelig, Mix, Stor Mix, MonsterMix, Ekstra Stor Mix

Chiliwok med spidskål, oksekød og sesamfrø Tilberedning: 25 min. Antal personer: 4

½-1 spidskål 1 spsk. sesamolie 2 spsk. rapsolie 400 g oksekød skåret i fine strimler 1 rød chili 50 g sesamfrø Lidt frisk ingefær 2 spsk. fishsauce 1 dl æblejuice Snit spidskål i fine strimler og steg det ved høj varme i halvdelen af olien, til strimlerne er gyldne. Hæld kålen i en skål. Steg oksekødsstrimlerne i resten af olien ved god varme, til de er gyldne. Vent med at røre i kødet, til det har fået rigtig god varme, ellers koger det i stedet for at stege. Tilsæt chili renset for frø, sesamfrø, revet ingefær og den stegte kål.

Vent ½ minut, og sving så retten sammen med fishsauce og æblejuice. Kog retten hurtigt igennem, smag til med salt og peber og server straks.

Basis, Stor Basis, KUK, Dogme, Kedelig, Mix, Stor Mix, MonsterMix og Ekstra Stor Mix

Raita

Antal personer: 4. Tilberedning: Ca. 15 min.

1 agurk eller 2 majs 200 g tomater, i små tern og uden kerner (kernerne kommes i linsesuppen) 3 dl yoghurt naturel ½ spsk. spidskommen, ristet og knust Havsalt og friskkværnet sort peber Hakket persille eller koriander

Skær agurken i små fine tern. Skær tomaterne i kvarte, skrab kernerne ud og kom dem i suppen, skær tomatkødet i tern som agurken. Skær kornene af majskolberne. Vend majskorn/agurke- og tomattern med yoghurten i en skål. Rist spidskommen på en tør, hed pande, stød i en morter og bland i. Smag til med salt og peber og drys med krydderurter.


Basis, Stor Basis, KUK, Lille Grønt, Dogme, Ekstra Stor Mix

KORNSALAT MED SPICY FETA PESTO Antal personer: 4-6 3 dl perlebyg, spelt, rug eller brune ris 200 g pastinakker, hokkaido og/eller gulerødder 2 porrer 1 peberfrugt Lidt olie Evt. timian Saft af 1 citron Lidt olie og eddike

Pesto: 1 bundt persille 50 g ristede mandler 1 fed hvidløg 1 dl olivenolie 1 nip knust chili 75 g fåre- eller gedefeta

Tænd ovnen på 180 grader. Skyl perlebyggen/korn eller ris i koldt vand og kog den i rigeligt, saltet vand, til den er mør, ca. 15-20 minutter. Lad den dryppe af i en si, og vend den med en smule olivenolie. Skur pastinakker, hokkaido og gulerødder og skær dem i tern, vend med olie, salt, lidt plukket timian og citronsaft. Skær porrer i ringe og peberfrugter i store tern, vend med pastinak, hokkaido m.v. og bag dem i 15-20 minutter i den varme ovn. Lad dem køle lidt af. Pesto: Pluk persillen og blend den med mandler, hvidløg og olivenolie. Blend ikke for fint, den må gerne have lidt tekstur. Vend den med chiliflager og smuldret feta. Vend perlebyg sammen med fetapesto og bagte rødder, pebre samt løg. Smag til med salt og servér.

Basis, Stor Basis, KUK, Dogme, Lille Grønt, Kedelig

Tomater med feta og rødløg

Tilberedning: 20 min. Antal personer: 4 6-8 tomater 1 løg 100 g feta Friske krydderurter: f.eks. merian, kørvel eller basilikum Balsamico Olivenolie

Skær tomaterne i skiver, skær løget i fine tern, og bræk fetaen i stykker. Pluk krydderurterne og vend dem sammen med de øvrige ingredienser. Rør balsamico og olivenolie sammen med salt og peber, hæld det over salaten, og lad den trække 5 min. inden servering.

RAZ EL HANOUT Er et himmelsk marokkansk krydderimix, som består af mange forskellige krydderier. Raz el hanout er en slags karry, det kan købes i utallige forskellige kombinationer, eller du kan lave din egen blanding. Det er ret skønt at eksperimentere og lege med smage og aromaer. Her et par råd og en opskrift, som naturligvis kun er en vejledning. Smag og prøv dig frem og find din egen blanding. Køb så vidt muligt hele krydderier, de besidder et væld af aromastoffer, som ligger i ”dvale” i olierne under skallen. For at vække disse aromastoffer skal krydderierne ristes, ganske kort, på en meget varm tør pande til de ”springer” og dufter. Pas på de ikke brankes og bliver bitre. Krydderierne kommes direkte fra panden over i en morter eller kaffemølle (kun til dette formål, kaffe skal smage af kaffe) og stødes/ males. Hvor fint pulveret stødes og om det sigtes er en smagssag, jeg kan godt lide at det ikke er for fint.

Raz el hanout 2 spsk. hel spidskommen 2 spsk. hele korianderfrø 3 nelliker 1 tsk. stødt ingefær 1 tsk. gurkemeje 1 tsk. salt 1 tsk. friskkværnet sort peber ½ tsk. chili, stødt ½ tsk. reven muskatnød ½ tsk. allehånde, stødt Rist spidskommen, koriander og nelliker på en tør pande, til de springer og dufter. Kom dem i en morter og tilsæt de andre krydderier, og mal til et fint pulver. Anvend i tagine, simreretter, retter med couscous, bønner, kikærter og linser m.v. Opbevar krydderiet i en lufttæt beholder/ dåse gerne køligt ca. 1 måned.

Send os din bedste opskrift og vind en MåltidsKasse

Hvad gemmer sig under dine gryde-

Reglerne er enkle. Opskriften skal

Vi håber du

låg? Lad os se din bedste opskrift - så

være din egen. Og vi er jo Aarsti-

vil være med

deltager du i konkurrencen om en

derne... så der skal altså være en

til at

MåltidsKasse efter eget valg. Send

grøntsag eller en frugt på ingrediens-

inspirere

opskriften til os på www.aarstiderne.

listen. Vi vælger den bedste opskrift

med en opskrift til glæde for os alle.

com. På forsiden af vores hjemmeside

ud blandt de indsendte og sætter den

God fornøjelse i køkkenet og ved

kan du se hvordan.

i nyhedsbrevet.

tasterne.


TAK FOR BESØGET! Krogerup Avlsgaard dannede traditionen tro ramme om Aarstidernes Høstmarked i forrige weekend. Solguderne smilede ned til os og

gården var fuld af glade besøgende. Markedspladsen lokkede med friskhøstede grøntsager, nybagt brød, friskbrygget kaffe, økologisk kage, vin og en hel masse mere. Store og små blev hoppet trætte på halmborgen og sulten blev stillet i en af de udendørs restauranter, der bl.a. bød på masser af friske salater, grillede grøntsager og vores nye 80/20 hotdog. Vi havde en skøn weekend tak for besøget!

Saftige kanelsnegle Antal: Ca. 30 stk. 2 dl lunken mælk 25 g gær 50 g sukker 175 g smør 3 tsk. stødt kardemomme 500 g hvedemel

Fyld: 200 g blødt smør 200 g rørsukker 2 spsk. stødt kanel 1 tsk. stødt kardemomme Flormelis og vand til glasur eller mørk chokolade  Dejen hæver 1-2 timer. Rulles ud til en lang rektangel. Smøres med fyldet, der er rørt sammen og rulles sammen på den lange led til en lang ”pølse”. Skæres i passende, gerne tykke, skiver og lægges i papirforme og efterhæver 20 minutter inden de bages ved 200 grader i ca. 12 minutter

Høstmarked: 3 små retter fra kokkeskolen Fisk

Skindstegt hornfisk med kikærter og tomater Antal personer: 4. Tilberedning: Ca. 40 min. 600 g hornfisk i fileter 100 g kikærter 250 g tomater 1 bundt krydderurter 1 fed hvidløg 1 citron Olivenolie, havsalt, sort peber og 2-3 spsk. raz el hanout Gå fisken efter for små ben, skær den i passende portionsstykker, krydr den med salt og dryp med citronsaft. Kog kikærterne 20 minutter og steg dem i raz el hanout krydderierne og knust hvidløg. Vend dem med tomater i tern og hakkede krydderurter og smag til. Steg hornfiskefileterne på skindsiden, ca. 3 minutter, vend og sluk for varmen og lad dem trække ½-1 minut. Server de sprødstegte hornfisk med lun kikærtesalat.

Basis, Stor Basis, KUK, Dogme, Kedelig, Single, Mix, Stor Mix, MonsterMix, Ekstra Stor Mix

Kålsalat med miso, soja og ristet sesam

Antal personer: 4. Tilberedning: Ca. 15 min. 800 g kål – spidskål, blomkål og/eller romanescokål Evt. andre slags kål eller grove grønsager som gulerødder, pastinakker m.v.

Dressing: ½ dl yoghurt naturel 3 spsk. hvid miso 1-2 spsk. soja 1 spsk. sesamolie Revet skal og saft af ½ citron 1 fed hvidløg 30 g sesam Snit kålen meget fint og riv evt. gulerødder m.v. Rør yoghurt med miso, soja, olie og smag til med citron og hvidløg. Rist sesamfrø på en tør pande og afkøl let. Vend kål med dressingen, kom i en fin skål og drys med ristet sesam. Server til stegt fisk, grøntretter eller en svinekotelet.

Mix, Stor Mix, MonsterMix, Ekstra Stor Mix, Single, Frugt, Stor Frugt, MonsterFrugt, Ekstra Stor Frugt, FrugtPosen

Æbletærte med kanel og honningcreme ½ kg æbler 50-100 g rørsukker 1 vaniljestang

dessert Mørdej: 100 g mel 50 g saltet smør 1 spsk. rørsukker 1 æggeblomme 1-2 spsk. vand Kanelsukker, yoghurt og honning

Ælt mørdejen sammen, ved at smuldre smørret ud i melet. Tilsæt sukker og saml dejen med æggeblomme og evt. vand. Lad den hvile i køleskabet 1 time. Del æblerne i mindre stykker og kog dem med sukkeret og vaniljestangen. Afkøl let og kom æblekompot i små skåle Rul dejen tyndt ud og stik runde plader ud efter skålenes størrelse, kom tærtedej ovenpå, drys med kanelsukker og bag 10 minutter i en varm ovn. Server med drænet yoghurt.


NATURSTRIBER af Jesper Leegaard, Billeslund

Vi forsøger hele tiden at dyrke vores grøntsager med størst mulig hensyn til naturen. Ved at dyrke vores jord økologisk er vi allerede nået langt, men med små tiltag prøver vi at gøre det bedre. I år er vi med i et projekt, som Økologisk Landsforening står bag. Projektet går ud på at anlægge striber af natur midt i de dyrkede marker. I foråret såede vi derfor ca. 3 km striber med forskellige hjemmehørende blomster og urter. Efter at vi har sået, er jorden ikke blevet rørt overhovedet. Det har fuglene og dyrene haft glæde af. De første til at rykke ind på naturstriberne var sanglærkerne, men efterhånden som naturstriberne skød op, blev de også et yndet gemmested for harekillinger.

I løbet af sensommeren har der været et flor af blomster, som har tiltrukket et utal af insekter. Ved at forbedre levestederne for insekterne kan de være med til at bekæmpe f.eks. lus, og på den måde gøre det nemmere for os at dyrke gode og sunde grøntsager. jlg@aarstiderne.com

Lev

til g i n eri

UGE 38

EKSTRA VARER

I uge 37 kan du bestille disse og andre varer til uge 38

www.aarstiderne.com/ekstravarer.aspx

æblesirup 4 x 0,45 l - 148 kr.

Côteaux Nantais æblesirup

dansk

lavet på ufiltreret æblemost.

æblekasse

Kan blandes til saft.

Lige nu bugner det med danske æbler. Vi har sammensat en kasse med 3 forskellig friskplukkede danske æblesorter:

forårsrullekit 99 kr.

Rød Aroma

Holsteiner Cox

Santana

bagekassen 139 kr.

3 slags mel fra Aurion - og tørgær. Kom i gang med hjemmebageriet. Opskrifter følger med.

specialmelkassen 179 kr. Svedjerugmel,

4 pakker a 10

kamutmel, jom-

plader. Tynde og

frubygkerner og

nemme at arbejde

Firkornsmüsli. Til

med.

bagning, grød og madlavning.


MixKASSEN - 208 kr.

Farvede gulerødder, kl. I: Billeslund, DK* Majskolber, kl. I: Billeslund, DK* Salat, kl. I: Billeslund, DK* Spidskål, kl. I: Tinggård Økobrug, DK Porrer, kl. I: Billeslund, DK* Cherrytomater på gren, kl. I: Italien Melon, kl. I: Cucho Verde Semillero, Spanien Bananer, kl. I: Den Dominikanske Republik Danske æbler, kl. I: Allesø Frugtplantage, DK Blommer, kl. I: Frutas Biomova, Spanien STOR Mix - 241 kr.

Farvede gulerødder, kl. I: Billeslund, DK* Majskolber, kl. I: Billeslund, DK* Salat, kl. I: Billeslund, DK* Spidskål, kl. I: Tinggård Økobrug, DK Porrer, kl. I: Billeslund, DK* Cherrytomater på gren, kl. I: Italien Agurk, kl. I: Lykkesholm, DK Melon, kl. I: Cucho Verde Semillero, Spanien Bananer, kl. I: Den Dominikanske Republik Danske æbler, kl. I: Allesø Frugtplantage, DK Blommer, kl. I: Frutas Biomova, Spanien

ekstra STOR Mix - 313 kr.

Farvede gulerødder, kl. I: Billeslund, DK* Majskolber, kl. I: Billeslund, DK* Salat, kl. I: Billeslund, DK* Spidskål, kl. I: Tinggård Økobrug, DK Porrer, kl. I: Billeslund, DK* Cherrytomater på gren, kl. I: Italien Agurk, kl. I: Lykkesholm, DK Rød peber, kl. I: Holland Pastinak, kl. I: Billeslund, DK* Melon, kl. I: Cucho Verde Semillero, Spanien Bananer, kl. I: Den Dominikanske Republik Danske æbler, kl. I: Allesø Frugtplantage, DK Blommer, kl. I: Frutas Biomova, Spanien Pærer, kl. I: Italien Druer, kl. I: Italien MonsterMix - 285 kr.

Æble-/hindbærjuice Røde linser DalMix Hindbærblad the Farvede gulerødder, kl. I: Billeslund, DK* Majskolber, kl. I: Billeslund, DK* Salat, kl. I: Billeslund, DK* Spidskål, kl. I: Tinggård Økobrug, DK Cherrytomater på gren, kl. I: Italien Melon, kl. I: Cucho Verde Semillero, Spanien Bananer, kl. I: Den Dominikanske Republik Danske æbler, kl. I: Allesø Frugtplantage, DK Blommer, kl. I: Frutas Biomova, Spanien BasisKassen - 208 kr.

DogmeKassen - 213 kr.

MONSTErfrugt - 278 kr.

Nye danske kartofler, kl. I: Billeslund, DK* Farvede gulerødder, kl. I: Billeslund, DK* Porrer, kl. I: Billeslund, DK* Pastinak, kl. I: Billeslund, DK* Salat, kl. I: Billeslund, DK* Spidskål, kl. I: Tinggård Økobrug, DK Agurk, kl. I: Lykkesholm, DK Grønne bønner, kl. I: Billeslund, DK* MixTomater, kl. I: Lykkesholm, DK Mild chili, kl. I: Broendegården, DK

Appelsinjuice: Cal Valls Jordbærmarmelade: Bio Lo'Klock Risgaletter med boghvede Danske æbler, kl. I: Allesø Frugtplantage, DK Druer, kl. I: Las Cabezuelas S.Coop, Spanien Melon, kl. I: Cucho Verde Semillero, Spanien Bananer, kl. I: Den Dominikanske Republik Pærer, kl. I: María Isabel González Corral, Spanien Blommer, kl. I: Frutas Biomova, Spanien Ananas, kl. I: Ghana

Singlekassen - 235 kr.

stor specialfrugt - 203 kr.

Hindbærblad the Brune ris Harissa Chili pasta Speltnøddetoppe Snack gulerødder, kl. I: Billeslund, DK* Majskolber, kl. I: Billeslund, DK* Romanesco, kl. I: Tinggård Økobrug, DK Porrer, kl. I: Billeslund, DK* Melon, kl. I: Cucho Verde Semillero, Spanien Bananer, kl. I: Den Dominikanske Republik Danske æbler, kl. I: Allesø Frugtplantage, DK

Fersken, kl. I: Biosanz, Spanien Friske figner, kl. I: Biosanz, Spanien Blåbær, kl. I: Holland Druer, kl. I: Las Cabezuelas S.Coop, Spanien Ananas, kl. I: Ghana Grapefrugt, kl. II: Sydafrika Kiwi, kl. I: Chile Blommer, kl. I: Frutas Biomova, Spanien Vandmelon, kl. I: Las Cabezuelas S.Coop, Spanien

KUKKASSEN - 219 kr.

Majskolber, kl. I: Billeslund, DK* Farvede gulerødder, kl. I: Billeslund, DK* Porrer, kl. I: Billeslund, DK* Pastinak, kl. I: Billeslund, DK* Salat, kl. I: Billeslund, DK* Spidskål, kl. I: Tinggård Økobrug, DK Agurk, kl. I: Lykkesholm, DK Rød peber, kl. I: Holland Grønne bønner, kl. I: Billeslund, DK* MixTomater, kl. I: Lykkesholm, DK KedeligKasse - 208 kr.

Nye danske kartofler, kl. I: Billeslund, DK* Snack gulerødder, kl. I: Billeslund, DK* Porrer, kl. I: Billeslund, DK* Blomkål, kl. I: Tinggård Økobrug, DK Salat, kl. I: Billeslund, DK* Spidskål, kl. I: Tinggård Økobrug, DK Agurk, kl. I: Lykkesholm, DK Grønne bønner, kl. I: Billeslund, DK* Frilands tomater, kl. I: Bio Lo'Klock, Frankrig Lille Grønt - 118 kr.

Farvede gulerødder, kl. I: Billeslund, DK* Pastinak, kl. I: Billeslund, DK* Spinat, kl. I: Tinggård Økobrug, DK Rød peber, kl. I: Holland MixTomater, kl. I: Lykkesholm, DK

Bananer, kl. I: Den Dominikanske Republik Danske æbler, kl. I: Allesø Frugtplantage, DK Druer, kl. I: Las Cabezuelas S.Coop, Spanien

Danske æbler i kasserne Vi har i de kommende uger og måneder overvejende danske æbler i kasserne. Det er vi rigtig stolte af. De første danske æbler, kommer friskplukkede i kasserne i de næste uger. Danske æbler er både friske og søde - og har har en mere kompleks smag, end de oversøiske. I løbet af den danske æblesæson vil der være 14-16 forskellige sorter i kasserne, så du kan opleve den store variation i smagen.

FRUGTKassen - 138 kr.

Danske æbler, kl. I: Allesø Frugtplantage, DK Druer, kl. I: Las Cabezuelas S.Coop, Spanien Melon, kl. I: Cucho Verde Semillero, Spanien Bananer, kl. I: Den Dominikanske Republik Pærer, kl. I: María Isabel González Corral, Spanien

Nye danske kartofler, kl. I: Billeslund, DK* Farvede gulerødder, kl. I: Billeslund, DK* Porrer, kl. I: Billeslund, DK* Pastinak, kl. I: Billeslund, DK* Salat, kl. I: Billeslund, DK* Spidskål, kl. I: Tinggård Økobrug, DK Agurk, kl. I: Lykkesholm, DK Rød peber, kl. I: Holland Grønne bønner, kl. I: Billeslund, DK* MixTomater, kl. I: Lykkesholm, DK

stor fRUGT - 203 kr.

Stor Basis - 261 kr.

Danske æbler, kl. I: Allesø Frugtplantage, DK Druer, kl. I: Las Cabezuelas S.Coop, Spanien Melon, kl. I: Cucho Verde Semillero, Spanien Bananer, kl. I: Den Dominikanske Republik Pærer, kl. I: María Isabel González Corral, Spanien Blommer, kl. I: Frutas Biomova, Spanien Ananas, kl. I: Ghana Friske figner, kl. I: Biosanz, Spanien Blåbær, kl. I: Holland Grapefrugt, kl. II: Sydafrika

Nye danske kartofler, kl. I: Billeslund, DK* Farvede gulerødder, kl. I: Billeslund, DK* Porrer, kl. I: Billeslund, DK* Pastinak, kl. I: Billeslund, DK* Salat, kl. I: Billeslund, DK* Spidskål, kl. I: Tinggård Økobrug, DK Agurk, kl. I: Lykkesholm, DK Rød peber, kl. I: Holland Grønne bønner, kl. I: Billeslund, DK* Frilands tomater, kl. I: Bio Lo'Klock, Frankrig Hokkaido græskar, kl. I: Billeslund, DK* Kruspersille, kl. I: Billeslund, DK*

frugtposen - 99 kr.

Layout: Aarstiderne. Foto: Columbus Leth/Olivia & Aarstiderne. Tryk: Strandbygaard. * Dyrket på Aarstidernes egen gård. Forbehold for trykfejl og prisændringer.

Uge 37

Danske æbler, kl. I: Allesø Frugtplantage, DK Druer, kl. I: Las Cabezuelas S.Coop, Spanien Melon, kl. I: Cucho Verde Semillero, Spanien Bananer, kl. I: Den Dominikanske Republik Pærer, kl. I: María Isabel González Corral, Spanien Blommer, kl. I: Frutas Biomova, Spanien Ananas, kl. I: Ghana

Aarstiderne Krogerupvej 3, 3050 Humlebæk Tlf: 7026 0066, fax: 7026 0067 Email: info@aarstiderne.com Eksp: man kl. 9-16, tir-fre kl. 9-17 www.aarstiderne.com

ekstra stor Frugt - 264 kr.

zzz

Aarstidernes nyhedsbrev 2011, uge 37  

Aarstidernes nyhedsbrev 2011, uge 37

Advertisement