Issuu on Google+

Aaron Tourtellot Undergraduate Portfolio


1


This portfolio is intended to showcase the undergraduate architectural work of

aaron

tourtellot

and showcase the design ciency thereof. I hope you

profienjoy! 2


3


4


DESIGN IS THE METHOD OF PUTTING FORM CONTENT TOGETHER.

DESIGN, JUST AS ART, HAS

MULTIPLE DEFINTIONS THERE IS NO

SINGLE DEFINITION. DESIGN CAN BE ART. DESIGN CAN BE

AESTHETICS. DESIGN IS SIMPLE, THAT’S WHY IT IS SO COMPLICATED. PROVIDING MEANING TO A MASS OF UNRELATED NEEDS. IDEAS, WORDS, AND PICTURES - IT IS THE DESIGNER’S JOB TO SELECT AND FIT THIS MATERIAL

TOGETHER AND MAKE IT INTERESTING. IS

DESIGN

...EVERYTHING. 5

PAUL RAND

EVERYTHING


2011 jan feb mar apr may jun jul aug oct nov dec

table of contents

2010 jan feb mar apr may jun jul aug oct nov dec

2009 jan feb mar apr may jun jul aug oct nov dec

[tc]

No. 1 green crescent design build

[db]

[rd]

resturaunt

N o. 3 22@ barcelona urban development

[ud]

Page

42

N o. 4

8

No. 2 Page

22

32

train station transporation design

[td]

N o. 5 [t]

Page

Page

personal selected works

[p]

N o. 6 travel european misadventures

Page

Page

54

6

48


7


green crescent design build

[db]

professor. dan. harding. summer 2011 duration - 6 weeks community development I design

8

N o. 1


6 Mile Hwy

North Forest

Central

Daniel High School

6 Mile Hwy

12 Mile Recreation

College Ave

Seneca

Tiger B lvd

Clemson Downtown Old Greenville Hwy

Clemson University

Sheep Barn

Ch er ry

Ro ad

o rR e te im Per

ad

scent| |project Projectscope Site Map cent

1.1 + 01 phase 1 - threshold -The objective of Clemson University Studio South, Design Build is to bring elegant, environmentally sustainable design, to life through the process of first hand design, and construction. Emphasis is placed on combining integral design techniques with real-word construction and design feasibility factors. In my semester of Studio South, I was placed into a group and given the task of designing a threshold into the Green Crescent area of the North Forest of Clemson University that aided in the multi-use, safety, and orientation of the trail system within the forest. Great emphasis was placed on the idea of sustainability within the forest; therefore all methods are sustainable. 1.1 + 02 images The above maps show the overall site, as well as proposed design thresholds within the North Forest. The area is used for mountain biking, horseback riding, trail running, hiking, forestry, and other forms of outdoor recreation.

9


1.1 + 03 design - A design language was realized with respect to the three main objectives, multi-use, safety, and orientation. In order to facilitate the objectives, steel “tree� structures were designed that defined space without enclosing it; therefore allowing for maximum enjoyment and absorption of everything the North Forest has to offer. The main design took into account all the objectives set forth, and was able to provide a better, more user friendly environment, within the North Forest, as well as within the Clemson campus.

10


11


1.1 + 01 conceptualization - Conceptualization was key to understanding how the design could potentially benefit the North Forest. The design incorporates an accessible threshold into the forest with, seating, maps, informational signage, and bike racks. The environment within the design is one of adaption, in that the space accommodates a multitude of potential uses. **Image above and at the right designed by myself entirely.

12


13


1.1 + 01 construction - Once the design was conceptualized, and approved, we set out to construct our design. Through the use of steel fabrication, we were able to bring our design to life. Every piece of steel used in the design was hand cut, grinded, welded, bent, and installed within the site by the green crescent team. The white color was designed to act as a beacon within the forest that provided significant orientation to users. 1.1 + 02 image - This image shows installation of the benches and “tree” structures within the North Forest lower site.

1.1 + 03 image - This image shows how the design incorporates a multiuse system. The structure acts as a bike rack for the user. 1.1 + 04 image - This image shows the use of the “tree” structures as well as informational graphics to aid in safety and orientation of the forest.

14


1.1 + 01 images - The images show differing stages of the fabrication, construction, and installation process, as well as the use of the site during a mountain biking competition(above).

15


1.1 + 02 image - The above image shows myself and fellow classmate bending the steel bar for the construction of the bench system. Each piece was hand bent, using a basic steel bender, aided by a make-shift design jig.

1.1 + 03 image - The image at the left shows the finished signage of one of the site threshold areas. Easily understandable graphics aid in the use of the trail systems.

16


1.2 + 01 phase 2 - connectivity -The second phase of design centered around the idea of connecting the North Forest to the heart of campus by making it accessible to multiple forms of transportation. The idea being that, a user could bike to and from the North Forest to the Clemson campus safely and efficiently. Emphasis was placed on the idea of pedestrian and bicycle traffic as environmentally sustainable modes of campus transportation. The design focuses on the conceptual connection of the two sites and the advent of greater pedestrian traffic. The above diagram shows this connection, as well as a geographical campus breakdown.

17

SUSTAINABLE Of,

relating

to,

or

being

a

meth

source so that the resource is not


- \sə-ˈstā-nə-bəl\

hod

of

harvesting

or

using

a

re-

t depleted or permanently damaged.

1.2 + 02 sheep barn -The next step in the design was to propose a redesignation of the site condition through the reuse of an existing campus building. This structure is currently on the SC Historic Registry as a 19th Century Sheep Barn. The proposed designed calls for the redesign of the interior space to accommodate a “bike barn” and campus activities venue. The exterior was left in the same condition due to of historic significance. A new interior, as well as exterior common space, was proposed to serve as the main connection between the Clemson campus and the North Forest.

18


19


1.2 + 01 render -This image shows the proposed design of the space. The design allows for userfriendly, environmentally conscious space, that provides the primary connection between the two sites. The design language is continuous with relation to the design of the North Forest. This aids in the visual connectivity of the two sites, and provides another threshold into the campus environment. **This image was designed by myself and used as the main image for the design proposal that was presented to the Clemson University Board of Trustees.

20


21


[rd]

restaurant rural design

N o. 2

professor. robert. bruhns. fall 2011 duration - 2.5 weeks fine dining I rural architecture site - seneca, sc

22


2.0 + 01 design -The restaurant, at its most basic level, is an experience. For this project I was assigned the task of designing a fine dining restaurant in the rural area of Seneca, SC. I have always been attracted to elegant, polished design, but sometimes the site dictates the level of sophistication a building can have. The rural nature of the site, and its agrarian history became the basis for the entire design. After studying typical agrarian architecture, I decided try to design a structure with a minimalist, functional shape that acknowledged the area history, but at the same time exuded elegance. The result was a fine dining experience.

23


2.0 + 02 concept -The design begins by studying a series of modest volumetric shapes with relation to the site. The shape of the structure is adapted to the shape of the site. All the lines of the building footprint are offset from the site perimeter. The front glass curtain wall is recessed into the building to allow for sun shading, while still framing the view of the front of the site. The entrance areas are hydraulic hinged doors that swing open depending on the programmatic needs of the space. When closed these doors blend in with the facade making the entire west elevation a fluid wall. The facade were designed to represent the solid/void concept, by allowing for adaption based on spatial needs. The structure was designed to be minimalist and to allow for maximum square footage. Material usage is wooden slats, steel structure, glass curtain walls, and concrete foundation.

24


2.0 + 01 plan -The plan of the structure is a direct offset of the site. This provides perfect circulation for restaurant patrons.

25


2.0 + 02 plan -The second floor was designed to be a floating mezzanine floor that added dining area, but did not divide the space.

26


27


2.0 + 01 render -This image shows the final design of the restaurant. The objective to provide architectural design that serves as a fine dining restaurant, in a rural setting is accomplished through the use of minimalist agrarian structural techniques with modern style.

28


2.0 + 01 elevation

29


30


31


22@ barcelona urban development

[ud]

professor. santi. and jord. fall 2010 duration - 10 weeks permeability I urban infrastructure site - 22@ barcelona, spain

32

N o. 3


1

2

3

4

5

6

7

3.0 + 01 philosophy -In modern Barcelona urban density rules. The connectivity of spaces is hindered by the advent of sprawling buildings. Spatial restrictions forced buildings into close proximity and the idea of space is lost. By defining a design focused on permeability, we can aid in the connectivity of the urban space.

33


“

Cities have always been the fireplaces of civilization, whence light and heat radiated out into the dark. -Theodore Parke

�

34


C. PALLARS

BUS

BUS

C. ROC BORONAT

C. DE LA CIUTAT DE GRANADA

M BICING

C. PUJADES

C. PALLARS

C. PALLARS BUS

BUS

C. ROC BORONAT

C. DE LA CIUTAT DE GRANADA

M

BICING

C. PUJADES

BUS

BUS

BUS

C. ROC BORONAT

C. DE LA CIUTAT DE GRANADA

M BICING

C. ROC BORONAT

C. DE LA CIUTAT DE GRANADA

BUS

C. PALLARS

C. PUJADES

C. PALLARS

M BUS

BUS

C. ROC BORONAT

C. DE LA CIUTAT DE GRANADA

BICING

C. PUJADES

M BICING

C. PUJADES

M

M

35

M

M

3.0 + 01 mapping -To understand the site, one must first understand its uses. In order to understand the space, pedestrian use was mapped in and around the block. This allowed for the identification of site connections that aided in the permeability of the city block. The main focus throughout these phases of the project was opening up the paths and creating variety and interest in the circulation, similar to that of Bulevard Rosa. Ideally, the circulation would contain areas of high and low speeds, based on characteristics such as intersections, corridor width, and ground materiality. These operative maps show the proposed design and renovation of the 22@ site, by depicting walking speeds, site deconstruction, site construction, and pathway accessibility through the site.


3.0 + 02 proposed construction -The design breaks the 22@ site down into permeable blocks that allow for accessibility between the entire block. The proposed structure aids in the development and flow of the pathway systems and uses scrim wall systems to allow for facade permeability. The design is adaptive to the space and is based on the normal use of the block.

36


3.0 + 01 diagrams - The shape and design of the scrim wall is diagrammed with direct relation to the shape of the pathways. The design is then applied to the block and exploded into an axonometric view, which details the layering process that allows for connectivity and permeability through the block.

37


3.0 + 02 renders -Permeability is the advent of space. By opening up the block based on the pedestrian use, one can navigate through the interior of the city block. Urban density can be combative to spatial movement; therefore the issue must be addressed by providing breaks in the massive density of the 22@ city block.

3.0 + 03 renders -These renders detail the ground level design of the site. The scrim wall system allows for permeability, but aids in the development of the pathways through the block. The ground cover and spacing of the scrim wall pieces are a direct representation of the spatial uses of the area. Pedestrian traffic can then be understood based on the design of the scrim wall, building shape, and ground cover. The space is united allowing for community and inner-city development.

38


3.0 + 01 site section -Showing the adaptivity of the space and the spatial permeability.

39


40


41


train station transportation design

[td]

N o. 4

professor. peter. laurence. spring 2010 train station I volumetric axes honourable mention- AIA Columbia Design Competition

42


43


5.0 + 01 volumetric proportionality -By understanding the rail system, one can derive the needs of a rail station and through the study of volumetric proportionality one is able to define a design criteria that analyses shape as it relates to function. This design uses basic geometric volumes, offset according to spatial and programmatic restrictions, to create a functional railway station. 5.0 + 02 site adherence -The plan is adaptive to the site of downtown Anderson, SC and keeps the tradition structural shape seen in the existing buildings. The design allows for multi- directional and multi- level connectivity. This connectivity aids in the innate use of the railway station. The building is accessible from the North, South, and East.

5.0 + 02 model -These model photos depict the overall volumetric shape of the building, as well as, show the skin of the building that is adaptive to changing indoor, and outdoor environmental conditions. The design allows for easy circulation and orientation throughout the space, making railway transportation easy.

44


45


5.0 + 01 exterior render -From main street. 5.0 + 02 interior render

5.0 + 03 interior render -From the north facade.

46


47


personal selected works

[p]

selected works indiscriminate design mediums everything else creative 2009-Present

48

N o. 5


49


50


6.0 + 01 hand drawing -Analysis of spatial relations.

51


6.0 + 02 hand drawing -Analysis of spatial relations.

52


53


[t]

travel european misadventures

Universitat de Politecnica de Catalunya barcelona, spain - fall 2010 countries: spain, france, italy, germany, england, ireland, scotland, netherlands, switzerland

54

N o. 6


55


56


Undergraduate Architecture Portfolio