Page 1


CREATIVE WORKS

BY AARON ESCAMILLA


TABLE OF CONTENTS 1. KINGS NEST 2. MAKERBOT FACTORIES 3. ECO-URBAN 4. NATIONAL ROWING BOATHOUSE 5. MICRODWELL 2014 6. ALGATECH


Kings Nest

The Thick-Billed King Bird creates a unique nest at the very top of cottonwood trees for protection against predators. The structure of it is constructed very loosely in order to allow traces of light to shine through. Being inspired by the King Bird’s nest, I decided to create a viewing platform that would allow visitors of Papago Park to experience the park at a different angle while focusing the view on to where these particular birds nest. This viewing structure would be located on a 30 foot cliff overlooking a grove of cottonwoods and sycamores that gives easy view of these birds. The form and pattern of the Thick-Billed King Bird’s nest is expressed through the path layout of the site, planting patterns, as well as the structure itself.


MAKERBOT FACTORIES Due to the technology implemented in MakerBot 3D printers, the gap between designer and manufacture has been bridged. This building, in the same manner, intends to bridge the gap between the office workers and the machine operators. The building helps to create a relationship between the office workers and the operators, thus helping create a much better product. This high-rise factory takes advantages of the height by placing the raw materials at the top. As they trickle down through the floors, they go through the production and assembly process. The products then arrive at street level where they will be sold at the store or shipped out.


In the Markerbot factory, the housing units are set up to immolate a traditional arrival sequence that a worker would normally take into their rural home. The unit arrangements allow this sequence to occur at a high-rise level. Although the residential units are attached it was important to maintain a mental separation between work and dwelling. This is achieved by creating a private floor for each unit, where the “front lawn� could be created to imitate the arrival sequence.


ECO-URBAN

This project was created as an addition to the Architecture and Landscape Architecture School at Arizona State University. The addition would include classrooms, studios, lecture rooms, and faculty offices. Communication between the landscape and building needed to be strong because of the high levels of tension that are experienced in a studio setting. Calming sights of vegetation are achieved through the design and arrangement of spaces throughout the building.


A micro climate is created through the courtyard which becomes the focal point of the school and the welcoming entrance to the campus.


NATIONAL ROWING BOATHOUSE For this project, our studio was divided into three groups, each with a unique proposal for the new National Rowing Team Boathouse. Our clients, the coach as well as some rowers, met with us several times during the process. The purpose of the studio was to create and work in a collaborative setting where each designer was assigned specific roles much like a firm. The building responds to the constraints and opportunities of the site, creating an elevated campus where rowers will live and train.


w at

er

de pt h

2’ 4’

6’

4’

4’

viewing gazebo 2’

auxille

ry pa

rking

gabions outlet

on

wo erf

Future New Milford Riverwalk public viewing

dg white house (existining)

boat run

boat launch

general parking regatta gathering space regatta veiwing

barn (existining)

power lines

historical sycamore tree (existing)


Increased dependency of foreign oil is a constant problem here in the U.S. In this project we search to relieve our growing fuel dependency, as well as its harmful effects to our environment. Our solution is a symbiotic system that incorporates power plants, cattle farms, cities, and algae farms together. It will cater to our current and future needs in the transportation and energy sectors, creating a unique built environment through improved technology.


The project became the winning entry to the ASU Cluster Project challenge. Multi-disciplinary teams where created throughout the design school. Our team was comprised of two industrial designers, one interior designer, one landscape architect and myself as the Architect. Being from different majors we learned how to work with each other’s skill sets and talents in order to create a successful project.


Microdwell was an exhibition put on by the Shemer Center for the Arts, with the challenge of creating examples of unique small dwellings using reclaimed materials. The team was composed of a graphic designer, two landscape architects, two interior designers, and two architects. Our entry was created for an artist as a mobile studio. When the studio wall opens up to create a deck area it allows the architecture, landscape, and interior to blend and have a dialect with one another.


The 8 foot long, 4 feet wide, and 32 square foot trailer was salvaged and repurposed to become our studio and living area. It contains a drop down wall that becomes a deck or stage, a desk, shelves, a bed, and 32 cubic feet of storage under the floor. All interior furniture folds flat against the walls so that the artist can appropriate the space as they need it.


Aaron Escamilla Portfolio  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you