Page 1

7 1 0 2

INTRODUKTION

7 1 20

DAGE I ÅRHUS

ÅRHUS SOM MANGFOLDIG BY SPROGSKOLEN LÆRDANSK ÅRHUS’ MINIKORTLÆGNING: TEMAUGEN ”MIN BY” Lærdansk Århus underviser pt. 2200 kursister fra 116 nationer. Lærdansk Århus hører under den private, humanitære organisation Dansk Flygtningehjælp og er en del af det største netværk for sprogcentre i Danmark. Aarhus 2017 opfordrede Lærdansk Århus’ kursister til at reflektere over byens særlige kendetegn som bidrag til udstillingen af første fase i forberedelserne til at blive Europæisk Kulturhovedstad – nemlig de ”kulturelle kortlægninger” af Århus i 2009/10. Seks sproghold og i alt 66 kursister deltog i temaugen ”Min by”, som blev afholdt på sprogskolen Lærdansk Århus den 8. til den 12. februar 2010.

2017

Min første dag i Århus Jeg kom til Århus for to år siden. Jeg husker godt min første dag her. Jeg tog en tur i mit lokale område. På den tid boede jeg på Dalgas Avenue. De gamle huse, gaderne, mange, mange cykler, den rolige og stille atmosfære... det var det som jeg elskede. Jeg fandt også ud af, at marinaen var nær min nye lejlighed. Jeg bestemte mig for at gå derhen. Det var fantastisk! Havnen, havet, stranden og dejlige skibe... Det var forår, så alt var så grønt. Det imponerede mig meget! I Polen boede jeg i Szczecin. Det er også en havneby, så jeg følte mig lidt som hjemme. Selvfølgelig savnede jeg min familie, men jeg var også meget glad for at Aarhus er lidt som min by derhjemme.

Hvordan byen opleves, afhænger meget af ens individuelle erfaringsbaggrunde – herunder oprindelsesland, -by og –kultur samt uddannelse og sproglige forudsætninger. Hvad der for nogle vil føles fremmed, vil for andre føles velkendt. Nogle betragtninger over særlige fænomener vil være udtryk for noget specifikt århusiansk, mens andre vil forekomme mere generelt ’danske’ eller måske nordiske eller europæiske.

Mit yndlingssted i Århus Mit yndlingssted i Århus er Brabrand Sø. Det er et dejligt sted hvor man kan slappe af og være i naturen. Der er mange aktiviteter du kan lave rundt om søen. Mange mennesker tager på en tur med deres venner. Søens omegn er så stille og fredfyldt at det er et godt sted til at tænke. Der er også mennesker der cykler her. Familier kan lære deres små børn at cykle på cykelstier uden biler der kører forbi. Dem, der har lyst til motion, cykler eller løber rundt om søen. Der er mange fugle nær søen, især ænder. Der er også få huse og sommerhuse nær søen. Nogen nye og nogen gamle der er interessante at kigge på.

Når vi i disse år skal finde frem til, hvilke bærende styrker og udviklingspotentialer byen har som kandidat til at blive Europæisk Kulturhovedstad i 2017, kan subjektive refleksioner som disse måske minde os om, at vi skal løfte diskussionerne ud af det indforståede, det ’givne’ og det indlysende – og hjælpe os til at se byen med nye øjne.

Min bedste dag i Århus Min bedste dag i Århus siden jeg kom hertil var d.23. juni 2009. Først og fremmest var vejret fantastisk. Hvis jeg husker rigtigt, var det 25 grader og blå himmel. Men det vigtigste den dag var aftenen! Den aften, hvor alle danskere (i det mindste mange) tager en tur på stranden. Jeg cyklede til stranden med min kæreste og en ven. På stranden mødte vi nogle venner. Vi tændte et bål og lavede ”snobrød”. Det smagte virkelig godt og jeg syntes at det var sjovt at lave. Bagefter spillede vi fodbold og volleyball. Da det begyndte at blive mørkt, tændte nogle mennesker et stort bål. Måske er det derfor den dag hedder ”Sankt Hans aften”. Faktisk er det en tradition i Danmark den dag, og det sker hvert år.

Temaet ”Min by” blev fortolket meget forskelligt af de individuelle kursister og sproghold. Produkterne blev samlet på Lærdansk Århus’ intranet, og der var alt fra private, personlige beretninger til gruppearbejde om et fælles produkt. På plancherne vises et lille udpluk af dagbogsoptegnelser, små tekster om Århus samt en fotoserie. På skærmen vises en række præsentationer af Århus, som kursisterne har produceret i fællesskab samt en række statements om Århus, som kursisterne har lagt på Voicethread. com.

foto: Visitdenmark KANDIDAT 2017 AARHUS EUROPÆISK KULTURHOVEDSTAD

3/6

KANDIDAT 2017 AARHUS EUROPÆISK KULTURHOVEDSTAD

foto: Visitdenmark KANDIDAT 2017 AARHUS EUROPÆISK KULTURHOVEDSTAD


EN DAG I ÅRHUS Udgangspunktet for temaarbejdet var en præsentation af et projekt, som Nationalmuseet i København lavede tilbage i 1992, hvor alle danskere blev bedt om at skrive dagbog samme dag. Kursisterne valgte at skrive dagbog den 14. februar 2010. Dagbogsoptegnelserne er meget personlige. Dog kan man spørge: ”når man her siger, vi mødes kl. 10, så mener man det bogstaveligt” – er det noget særlig dansk eller århusiansk?!

EN DAG I ÅRHUS

2017

2017

1 0 2

BROER

BROER I ÅRHUS

Et enkelt hold, Studieværkstedet på Lærdansk Århus, valgte at fortolke temaet ”Min by” helt frit og illustrere et forhold, de mener karakteriserer Århus, nemlig de mange små broer, der er i byens centrum. Det blev til fotoserien ”Broer forener”, der kan ses som diasserie på udstillingen “Her er Aarhus!” i Ridehuset.

Efter turen kører jeg med min mand til hans kontor: han skal rydde op, mens jeg læser i et par timer. Vi har nu vænnet os til at læse og arbejde i weekenden hver anden uge, når børn er hos deres mor. Det fungerer godt, synes jeg. I eftermiddag tager vi bilen igen fra kontoret ud til et værtshus i byen. Jeg får en varmchokolade og min mand en øl. Nu kører vi hjem igen. Jeg vil lave indisk mad. Jeg er temmelig god til det bortset fra at lave brød. Jeg har prøvet at lære det i Indien, men det er ikke det samme: man skal have en meget stort varme, og det har jeg ikke i mit køkken. Så skal vi have noget indisk brød, som jeg har købt i Føtex i stedet. Efter en tidlig aftensmad ser vi en Hitchcock film i fjernsynet, der kalder ”The problem with Harry”. Det er en komedie, med den passer fint til en søndags aften. Før jeg går i seng, læser jeg mere om social psykologi, om sociale værdier, om klichéer og den slags… Et af mine favoritemner.” KANDIDAT 2017 AARHUS EUROPÆISK KULTURHOVEDSTAD

1/6

KANDIDAT 2017 AARHUS EUROPÆISK KULTURHOVEDSTAD

2/6

ÅRHUS SOM MANGFOLDIG BY - LÆRDANSK ÅRHUS: MIN BY

Sikke et ”moderigtigt” ægtepar! Vi snakker meget og højt, fordi min mand er tunghør. Vi sidder ved bordet og snakker om de sidste verdensomspændende nyheder, som vi har læst i aviserne eller på nettet: Obamas popularitet, Al Qaida, Haiti,… men ikke så meget om Danmark. Det er mærkeligt. Måske er det fordi at, når jeg ser nyhederne i fjernsynet, har jeg altid det indtryk, at jeg kun kan forstå det halve af hvad jeg hører. Jeg håber at det snart vil ændre sig til bedre. Midt i vores samtale banker det på døren. Det er Lotte med sin hund, ”Josefine”. Jeg har glemt igen: vi skal gå en tur på stranden klokken ti. Hvorfor glemmer jeg altid at, når man her siger ”vi ses klokken ti”, mener man det bogstaveligt. Før var jeg meget frustreret over, at skulle lære at dukke op en halv time senere til arbejdsmøder, og nu skal jeg lære at lave lige det modsatte.

AARHUS KANDIDAT EUROPÆISK KULTURHOVEDSTAD

DAGBOG 14.02.2010 ”Jeg ligger på en stor, mørk seng i et lille hvidt soveværelse. Der er en masse lys i værelset. Det er sandsynligvis sent. Nu får jeg øje på et søvnigt ansigt tæt på mig: det er min mands. Han sover godt. I min drøm var jeg alligevel i mit tidligere hjem ved kysten. Her i Danmark bor jeg heller ikke så langt væk fra stranden, men stederne kan slet ikke sammenlignes. Solen skinnede næsten altid derovre, her har vi haft sne i to måneder. To overordentlig modsatte situationer, men jeg har altid foretrukket ekstremer. Måske er det fordi jeg kommer fra en meget konventionel familie, fra en meget almindelig by, midt i Frankrig. Nu står min mand og laver pandekager i køkkenet. Jeg står tæt på ham og drikker en stor kop kaffe. Han har sin favorit rødbrune slåbrok på, én jeg slet ikke kan lide, og jeg har en gammel ulden og affarvet pyjamas på.

Aarhus 2017_LAERDANSK_web  

2017 AARHUS foto: Visitdenmarkfoto:Visitdenmark ÅRHUS SOM MANGFOLDIG BY SPROGSKOLEN LÆRDANSK ÅRHUS’ MINIKORTLÆGNING: TEMAUGEN ”MIN BY” EUROP...