Page 1

SKK

De StudieKeuzeKrant

Go Pabo s Social Wo

pecial

rk special

VOOR ELKE SCHOLIER (ÉN JE OUDERS) Januari 2018, 5e jaargang nr 20

Verspreid op de 232 grootste vo-scholen

Inhoud Studiekeuzekrant Goed voorbereid naar de pabo

3

Inhoud Baangarantie.nu Baangarantie.nu

Pabo: top-investering in jezelf

7

Wat is een baangarantie?

nl nt. ra

tudiekeuzek eS D

9 10

Kies eerst een beroep, dan een opleiding 11 Welke social worker ben jij?

7 Jij gaat het maken!

15


zaterdag 10 februari 10.00-12.30

OPEN DAG      WWW.THOMASMOREHS.NL

PABO ÄŠ VERPLEEGKUNDE ÄŠ SOCIAL WORK ÄŠ KIND EN EDUCATIE GODSDIENSTLERAAR ÄŠ GODSDIENST-PASTORAAL WERK

LERAAR BASISONDERWIJS: Maak het verschil voor       NTIE! kinderen in   A GAR

Leraar basisonderwijs wordeN? “Ik kan mijn talenten ontwikkelen en laten zien wie ik ben.�

OPEN DAG 20 januari 10.00 -13.00 uur Amsterdam en Alkmaar

óók universitaire pabo en sportklas

www.ipabo.nl Start je studie met een baangarantie!


SKK

3

Colofon

Goed voorbereid naar de pabo

Wilt u extra exemplaren van De SKK nabestellen? Stuur een email naar: uitgeverijaandeslag@gmail.com

De krant wordt vijf keer per jaar verspreid op de 232 grootste vo- en mbo-scholen.

DE STUDIEKEUZEKRANT is een uitgave van: Uitgeverij Aan de slag Houtmarkt 57 2011 AL Haarlem www.aan-de-slag.nl

Volgende uitgave Baangarantie.NU en De Studiekeuzekrant Deadline: 2 maart 2018 Op de scholen: 7 maart 2018

Contactpersoon Frank Meijer

Start jij straks met een pabo-opleiding? Gefeliciteerd met je keuze voor een beroep met

M 06 - 44718618 E info@aan-de-slag.nl

toekomst; met je pabo-diploma ben je vezekerd van een superleuke baan. De nieuwe toelatingseisen voor de lerarenopleiding basisionderwijs zijn vast geen

Redactie

nieuws voor je. Hoe bereid je je daar op voor? Hier zijn tips!

Yvette Doornbosch, Tauns de Hond, Frank Meijer, Han Sjakes, Elvira Steijne

Met dank aan: Studiekeuze 123

Advertentieverkoop: Frank Meijer Tel. 06 4471 8618

Voor een studie aan de pabo gelden toelatingseisen. Het gaat daarbij om de vooropleiding en de kennis die je moet hebben voordat je aan de pabo mag beginnen. Goed onderwijs is belangrijk voor de toekomst van de kinderen en dus voor de toekomst van ons land. De extra eisen zullen de kwaliteit van het onderwijs verbeteren. Bovendien is jouw kans op een succesvolle carrière in het onderwijs groter.

uitgeverijaandeslag@gmail.com

Vormgeving: Floppy Design

Druk: Rodi Rotatiedruk, Diemen

Artikelen of delen daarvan, evenals illustraties en advertenties, mogen uitsluitend na schriftelijke toestemming van de uitgever worden overgenomen. Auteursrechten voorbehouden aan de uitgever. Hoewel deze krant met de grootst mogelijke zorg werd samengesteld, aanvaardt de uitgever geen enkele aansprakelijkheid voor schade als gevolg van niet of onjuiste vermelding van de gegevens in deze krant. De uitgever is niet aansprakelijk voor de inhoud van de ingezonden redactie en advertenties.za

Wat is nieuw op de pabo? Nieuw voor jou op de pabo, net als bij iedere andere hbo- of universitaire studie, is je eigen verantwoordelijkheid en je zelfstandigheid. Je maakt afspraken met jezelf in plaats van afspraken met de leraar op de middelbare school. Op de lerarenopleiding zijn je taal- en rekenvaardigheden belangrijk. Je krijgt veel praktische vakken met bijbehorend huiswerk: je bent bijvoorbeeld veel tijd kwijt aan het schrijven van verslagen en het voorbereiden van lessen. Wat doe je tijdens je opleiding? In het eerste jaar (propedeusejaar) leer je veel over onderwijzen. Bijvoorbeeld hoe je kinderen kunt begeleiden in hun gedrag en hoe je hen iets op de juiste wijze kunt

www.destudiekeuzekrant.nl

aanleren. Je maakt kennis met de verschillende lesmethoden in het basisonderwijs en je loopt minimaal een dag per week stage op een school. Daarnaast krijg je les in de vakken die je gaat geven op de basisschool: rekenen, taal, biologie, aardrijkskunde, geschiedenis, godsdienst, handvaardigheid, tekenen en muziek. Ook bordschrijven, poppenkastspelen en voorlezen horen daarbij. In het tweede jaar werk je zelfstandig aan praktijk- en stage-opdrachten om je competenties te verbeteren. Als je moeite hebt met een didactische vaardigheid, bijvoorbeeld instructie geven, zijn er bepaalde stage-opdrachten waarmee je de vaardigheid kunt verbeteren. In het derde jaar ga je je specialiseren. Je kunt kiezen uit twee hoofdspecialisaties: het jonge kind (groep 1 tot en met 4) of het oudere kind (groep 5 tot en met 8) In de eerste helft van het vierde studiejaar stel je uit verschillende bijvakken (minors) je eigen programma samen. Voorbeelden van minors zijn ICT, muziek, bewegingsonderwijs, rekenen/wiskunde, taal, buitenland en Speciaal Onderwijs, Jenaplan en Dalton onderwijs.  Het vierde jaar wordt afgesloten met een stage van vijf maanden, je bent dan Leraar In Opleiding. Je werkt als volwaardig leerkracht en je krijgt meestal een salaris.

Slimme pabo-websites Dit artikel had niet geschreven kunnen worden zonder deze websites: Paboforum.nl: steengoed forum met tips en lesideeën door pabo-studenten, beginnende en ervaren leraren. Hier kun je antwoorden op duizenden vragen vinden. Carrieretijger.nl: biedt informatie en inspiratie die je nodig hebt om je loopbaan te sturen. Een must voor je voorbereiding op studeren op het hbo en wo. Goedvoorbereidnaardepabo.nl: deze website is speciaal voor havoleerlingen en mbo-studenten die naar de pabo willen. Met de website kun jij je voorbereiden op de strengere toelatingseisen voor de pabo’s. Ook leuk: Op de website van de Marnix Academie, onder Leraar worden en Ervaringen vind je 7 pabo-studenten die een blog schrijven over hun pabo-opleding. Neem je jezelf serieus als aankomeend leraar? Bekijk deze sites dan eens.

Open dagen op de pabo Wil je een open dag bezoeken van een pabo-opleiding? Kijk dan in de agenda van alle open dagen bij hogescholen en universiteiten op www.studiekeuze123.nl. Je vindt er zo een pabo bij jou in de buurt.

januari 2018


Kom je sfeer pro even op de Open Dag van HAN Pabo? Spreek me t studenten en d ocenten!

rt 2018 a a m 0 1 : n e g e m Open Dag Nij 2018 t r a a m 7 1 : m e h n Open Dag Ar

Meer wetenen?dag en www.han.nl/pabo www.han.nl/op

OPEN DAG

ZA 3 FEB 2018 10.00 - 15.00 UUR

Verpleegkunde / Social Work / Journalistiek /

Het leven zit vol mogelijkheden De Christelijke Hogeschool Ede helpt je om jouw talenten te ontdekken en leidt je op tot een professional. Omdat de wereld mensen nodig heeft die stevig in hun schoenen staan, er zijn voor een ander en groepen kunnen verbinden. Ontdek de mogelijkheden die de CHE jou te bieden heeft.

Communicatie / Bedrijfskunde / Human Resource Management /

Leraar Basisonderwijs / Leraar Godsdienst/Levensbeschouwing / Godsdienst Pastoraal Werk /

Nieuw: HBO-ICT Meer info op CHE.nl


SKK

5

Vrijeschool Pabo: Creatief bezig zijn, gecombineerd met lesgeven “Eigenlijk zocht ik iets in het hbo met kunst en creativiteit,” zegt de 22-jarige Isabelle Kaijser, student Vrijeschool Pabo aan Hogeschool Leiden. “Ik bezocht de Open Dagen van Kunstacademies, maar kon niet echt mijn creatieve uitdaging vinden. Toen kreeg ik de tip dat de Vrijeschool Pabo wel iets voor mij was.” Isabelle moest nog wel overtuigd worden, want: “Ik had het beeld dat een typische Vrijeschool-juf vooral heel zweverig was, alleen biologisch at en geen make-up droeg. Maar mijn eerste stagementor was eigenlijk net zoals ik. Ze deed wel wat van een Vrijeschool-juf wordt verwacht, maar met een hele eigen draai. Toen dacht ik: Oh, zo kan het dus ook.” Wat is de Vrijeschool Pabo dan wel? Isabelle: “We kijken meer naar de kinderen als individu, en niet dat een kind moet zijn zoals iedereen. Dat kinderen niet alleen met het hoofd bezig zijn, maar dat er ook veel natuur- en kunstzinnig onderwijs is: tekenen, muziek. We leren bijvoorbeeld schilderles geven. Zo kom je zelf ook tot ontwikkeling.” De individuele en creatieve benadering vinden veel ouders en kinderen fijn, daarom groeit het aantal Vrijeschoolleerlingen de

Isabelle Kaijser, student Vrijeschool Pabo: “Als je schilderles geeft kom je zelf ook tot ontwikkeling.”

laatste jaren flink. Er zijn al ruim honderd vrijebasisscholen in Nederland en België. Maar met het Vrijeschool-diploma mag je ook op ‘gewone’ basisscholen lesgeven. De Vrijeschool Pabo bij Hogeschool Leiden is een kleine en warme opleiding die vier jaar duurt. “Ik ken alle studenten wel van gezicht, en de meeste ook van naam,” legt de studente uit. “Er zijn veel bijeenkomsten met elkaar, ook met de andere klassen!”

“Als je je wilt verdiepen in het onderwijs en het fijn vindt om creatief te zijn, dan moet je zeker de Vrijeschool Pabo overwegen. En natuurlijk moet je het leuk vinden om met kinderen om te gaan, haha.”

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je meer weten? Kom dan naar een van onze Open Dagen: hsleiden.nl/opendag

FAQ over de Pabo Q: Welke vooropleiding heb ik nodig voor de pabo? A: Voor de pabo heb je een vwo-, havo- of mbo4-diploma nodig. Vwo is sowieso genoeg. Bij mbo en havo moet je aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek hebben gehad. Als dat niet zo is, moet je een toelatingstoets doen. Q: Ik heb een AD-diploma (Associate Degree). Kan ik dan naar de pabo? A: Ja dat kan, maar vaak moet je dan eerst een toelatingstoets doen. Je mag naar de pabo als je kan laten zien dat je

3 redenen om blij te worden van de pabo

genoeg weet van aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek. Je kunt je laten bijscholen. Kijk op goedvoorbereidnaardepabo.nl als je precies wilt weten hoe het zit.

1. Goede kans op een baan Veel meesters, juffen en docenten zijn aardig op leeftijd. Zij gaan in de komende jaren met pensioen. Er komen dus banen bij. De kansen op een baan zijn gunstig vanaf 2018. Vooral in de grote steden stijgt de vraag naar leraren en leraressen voor basisscholen.

Q: Ik zit in havo-3. Wat is het slimste vakkenpakket voor mij? A: Zorg voor een combinatie van profiel en vakkenpakket met aardrijkskunde en geschiedenis, plus óf biologie óf natuurkunde óf natuur, leven en technologie (NTL). Overleg hierover met je decaan, want niet alle havo-scholen hebben dezelfde keuzemogelijkheden.

5 redenen om géén leraar te worden 1. als je een pesthekel hebt aan kinderen. 2. als je 11 weken vakantie per jaar zonde van je tijd vindt. 3. als je jaloers bent op mensen die zich razendsnel ontwikkelen. 4. als je liever hebt dat elke nieuwe dag lijkt op de vorige. 5. als er echt níets meer over is van het kind in jezelf.

Wordt happy, blijf jong ‘Je kunt de hele dag met je passie bezig zijn. Wat is er fijner dan dat? Ik ben al ruim 20 jaar leraar. Heb nog nooit een saaie dag gehad.’ Jacqueline Boerefijn (58). Zij schreef het boek ‘Gelukkig voor de klas’.

www.destudiekeuzekrant.nl

‘Het is dankbaar en mooi werk. Je wordt er zelf ook een beter mens van. Kinderen houden je jong.’ Ex-leraar Mark van der Werf (40)

2. Afwisselende opleiding Je leert natuurlijk hoe je moet lesgeven. Met vakken als onderwijskunde en didactiek. Maar je krijgt ook les in de vakken die je geeft op de basisschool, zoals biologie, aardrijkskunde, taal en geschiedenis. En er zijn ook veel praktische vakken, zoals toneel, handvaardigheid, tekenen en muziek. 3. Leren op de pabo is dóen Op de pabo zit je niet de hele dag met je neus in de boeken. Studeren op de pabo betekent heel veel dóen. Je loopt sowieso al vanaf het eerste jaar minimaal één dag stage op een basisschool.

januari 2018


Kom studeren bij NHL Stenden

Creatieve Therapie Social Work Kun je je goed inleven in anderen, vind je het belangrijk dat iedereen actief kan deelnemen aan de maatschappij? Ben je een verbinder en ondernemend ingesteld? Dan is Social Work jouw studie!

Help je graag andere mensen? Lijkt het je interessant en leuk om mensen met psychische problemen te helpen via kunst of drama? Dan is de opleiding Creatieve Therapie jouw studie! Daarom NHL Stenden! › Je wordt specialist in de therapievorm drama of beeldend vormen. › Met onderzoek ondersteun je de hulpverlening. › Je doet veel praktijkervaring op. › Je werkt samen in kleine groepen en krijgt veel persoonlijke aandacht. › De opleiding biedt mogelijkheden voor internationale uitwisseling en stage.

Daarom NHL Stenden! › Je volgt een brede, innovatieve opleiding met kans op uiteenlopende banen als sociaal werker. › Je ontwikkelt een scala aan vaardigheden, passend bij jouw talenten, die jou helpen het verschil te maken. › Vanaf het begin van je studie leer je in de praktijk, samen met andere studenten en professionals in leerbedrijven. › De opleiding biedt mogelijkheden voor internationale uitwisseling en stage.

Kom naar de open dag op zaterdag 17 februari. Check nhlstenden.com/opendag voor meer info!

Pabo

De grootste van Noord-Nederland Bij NHL Stenden Hogeschool kies je de pabo die het beste bij je past. Er zijn vijf locaties met ieder een eigen specialisatie: Leeuwarden, Groningen, Meppel, Emmen en Assen. Daarom NHL Stenden! › De enige internationale pabo in Nederland, (International Teacher Education for Primary Schools) in Meppel. › Keuze uit verschillende specialisaties bijvoorbeeld ‘Meertaligheid’ en ‘Wetenschap & Technologie’. › Academische Pabo in Groningen. › Je volgt een kleinschalige opleiding en krijgt veel persoonlijke begeleiding. › Je staat tijdens de opleiding veel voor de klas.


SKK

7

De pabo: top-investering in… jezelf? Met een pabo-diploma ben je dik verzekerd van een baan; bovendien kun je doorgroeien met een vervolgopleiding. Een pabo-opleiding is breed: je ontwikkelt je creativiteit en je staat midden in de maatschappij; een top-investering in jezelf dus. Goede kansen op mooie banen Stel dat je kiest voor het basisonderwijs, hoe zit het dan met de kans op een baan? Nou, de vooruitzichten zijn heel goed! De situatie op de arbeidsmarkt in het basisonderwijs ziet er heel gunstig uit. Dat is tenminste de verwachting, want niemand kan in de toekomst kijken. Wat onderzoekers wél kunnen voorspellen is het aantal onderwijzers en onderwijzeressen dat de komende jaren met pensioen gaat. En dat zijn er heel veel. Meer dan een derde van de leraren op de basisschool is op dit moment namelijk ouder dan vijftig jaar. Dit betekent natuurlijk dat er de komende jaren banen vrijkomen voor jonge mensen. Tegelijkertijd zijn er de laatste jaren minder jongeren naar de pabo gegaan. Er komen dus niet alleen banen vrij, als jij nu voor de pabo kiest, heb je straks ook nog eens minder concurrentie op de arbeidsmarkt. Kortom, de verwachtingen zijn hartstikke gunstig! (Bron: Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt, Universiteit van Maastricht)

Juf of meester, maar dan anders Na de pabo mag je lesgeven in het basisonderwijs, maar er zijn nog andere beroepen mogelijk. We noemen er een paar: ■ Educatief medewerker in een museum: Leuke educatieve dingen voor kinderen en jongeren bedenken en organiseren. ■ Onderwijskundig medewerker in de volwasseneneducatie ■ Remedial teacher: Kinderen helpen die moeite hebben met leren ■ Interne begeleider (IB’er): Als IB’er help je kinderen die extra aandacht nodig hebben en/of je coacht andere leerkrachten ■ Trainer in het bedrijfsleven: Opleidingen verzorgen voor het personeel. Verder leren na de pabo Met een pabo-diploma kun je doorstromen naar het voortgezet onderwijs. Je kiest dan eerst een van de vele vakken, bijvoorbeeld een taal, aardrijkskunde, techniek, drama of muziek – er zijn talloze vakrichtingen in het vmbo en havo/vwo. Vervolgens kun je in deeltijd voor de klas staan en daarnaast bij een lerarenopleiding voor het voortgezet onderwijs studeren voor je lesbevoegdheid. Open dagen op de pabo Wil je een open dag bezoeken van een pabo-opleiding? Kijk dan op de agenda van alle open dagen bij hogescholen en universiteiten op www.studiekeuze123.nl. Je vindt er zo een pabo bij jou in de buurt.

Welke social worker ben jij? Kies wat het beste bij je past. 1. ‘Het groepsproces boeit me. Ik wil werken met groepen of gezinnen.’ Dan is SPH jouw ding. Waarom? Met de opleiding Sociaal Pedagogisch Hulpverlener word je meestal hulpverlener in groepsverband. SPH-ers zijn mensen die goed kunnen luisteren zonder meteen een oordeel te hebben en staan altijd voor mensen klaar. Ben je gewend dat mensen met hun problemen naar jou toekomen? Dan ben je ervaren op dit gebied. Je helpt bijvoorbeeld kinderen of jongeren met problemen thuis. Of je werkt in de lichamelijke of verstandelijke gehandicaptenzorg, de ouderenzorg, verslavingszorg, psychiatrie of justitiële hulpverlening.

met jongeren of ‘risicojongeren’ willen samenleving worden betrokken. Je werken. Je leert hoe je jongeren met werkt voor en met jong en oud, voor problemen kunt helpen terug te keren mensen van allerlei niveaus en achternaar de maatschappij. gronden. Na je afstuderen kun je aan CMV is een vak voor doeners: praktijkde slag bij kunstzinnige en culturele ingericht. Als je ondernemend bent, met stellingen. mensen wilt werken en geïnteresseerd bent in cultureel werk zou dit je vak wel 3. ‘Met groepen mensen kan ik niet zoeens kunnen zijn. veel. 1 op 1 ben ik heel sterk.’ CMV-professionals organiseren cultuMaatschappelijk Werk en Dienstverrele evenementen of werken bijvoorlening past bij jou. Waarom? beeld met jongeren en minderheden. Je helpt mensen op weg en zorgt erDe MWD-er heeft in haar of zijn werk voor dat ze zich weer ergens voor invaak 1 op 1 contact met de cliënt. zetten, met als doel dat zij meer bij de Veel docenten op de opleiding Maat-

schappelijk Werk en Dienstverlening komen uit de praktijk, dus je hebt het bijna altijd over de praktijk. Je loopt verschillende stages, bijvoorbeeld bij vluchtelingenwerk, in een gezin of op een vmbo. Je werkt met een casus: je gaat bijvoorbeeld uit van een gezin met problemen. Jij moet dan een hulpverleningsplan voor het gezin schrijven, met hulp van deskundigen. Je doet ook rollenspellen in de klas. Je leert om niet alleen naar een persoon te luisteren, maar ook te kijken naar wat er achter het verhaal van die persoon schuil gaat.

Een groot voordeel is dat je met deze studie veel kanten op kunt. Als je nu bijvoorbeeld graag met kinderen wilt werken, kan het makkelijk gebeuren dat je na je studie in de psychiatrie gaat werken. 2. ‘Jongeren interesseren mij het meest, omdat ze flexibel zijn. Ik wil werken met probleemjongeren.’ Dan kun je kiezen voor CMV. Waarom? Veel studenten kiezen voor Cultureel Maatschappelijke Vorming omdat ze

www.destudiekeuzekrant.nl

januari 2018


SKK

8 ‘Hoe help ik mijn kind bij studiekeuze?’ Tips!

Tips voor een goed gesprek met uw kind ‘Hoe help ik mijn kind bij studiekeuze?’ Ouders die hun kinderen graag terzijde staan bij het zoeken naar een geschikte studierichting kunnen veel voor ze betekenen mits ze het goed aanpakken. Als u met uw kind in gesprek bent, denkt u meestal vooral aan wat u inhoudelijk wilt overbrengen. Maar of u daarin slaagt, is afhankelijk van hoe uw relatie met uw kind op dat moment is. Is er sprake van een vriendelijke, gemoedelijke sfeer? Bent u enthousiast in gesprek of juist verwikkeld in een verbeten discussie die op ruzie dreigt uit te lopen? Er zijn verschillende manieren waarop u met uw kinderen kunt praten..

met u doet aan de orde te stellen, maakt u het voor uw kind mogelijk om van u te leren, van zichzelf te leren.

Annemiek van Kessel, schrijfster en loopbaanprofessional, legt uit wat voor haar dé voorwaarde is voor een succesvolle loopbaanoriëntatie van leerlingen: “Motivatie vormt de basis voor een succesvolle loopbaan. Als scholieren weten wat hen motiveert, vinden ze makkelijker een studie die bij ze past en is de kans groot dat zij die afmaken. Ze vinden sneller werk waarin zij zich thuis voelen. Als ouders hun eigen ambities ten aanzien van hun kroost opzij durven te zetten, kunnen zij hun kinderen helpen ontdekken wat hen in beweging brengt, waar ze warm voor lopen en wat ze gemotiveerd houdt. Een win-winsituatie voor ouder, kind en school.” Als u wilt dat de inhoud van uw boodschap goed overkomt, kunt u er beter voor zorgen dat wat u zegt zo goed mogelijk ondersteund wordt door de manier waarop u het zegt en de omstandigheden waaronder het gesprek plaatsvindt. Aandacht besteden aan de omstandigheden waaronder u het gesprek met uw kind aangaat, loont. Stel uzelf bijvoorbeeld de vraag: Maak ik het officieel, in de trant van ‘wij moeten praten als je straks uit school komt’ of wil ik een spontaan moment aangrijpen, bijvoorbeeld onder het eten of tijdens een winkeluitje? U kunt er ook voor kiezen om een moment te ensceneren. Zoals een wandeling of een museumbezoek. Afhankelijk van wat u wilt bespreken, te weten wilt komen of over wilt brengen, kunt u de omstandigheden enigszins naar uw hand zetten. En soms helpt u uw kind door uw ideeën of mening niet rechtstreeks met uw kind te bespreken maar bijvoorbeeld via uw partner, een ander kind, vriend of vriendin, uiteraard binnen gehoorsafstand van uw kind. De informatie komt dan heus wel binnen en uw kind kan er daarna mee doen wat hij zelf nodig vindt.

3 tips Wees nieuwsgierig Uw kind wil graag zijn of haar verhaal vertellen. Wees nieuwsgierig naar de verhalen die zij of hij te vertellen heeft, vraag naar haar of zijn mening. Want heus, de mening is er al en de ideeën zijn er, al staan ze nog in kinderschoenen. Waardeer het kind om wat zij of hij te vertellen heeft en wat het vindt. Op die manier creëert u een gevoel van veiligheid die uitnodigt om open te zijn. Voorbeeldvragen: ■ ‘Je vertelde laatste dat Pauline architect wil worden; wat vind jij daar eigenlijk van?’ ■ ‘Weten Jasper en Adriaan al wat ze gaan studeren? Wat verwacht jij dat ze gaan doen?’ ■ ‘Jij had het een poosje geleden over Econometrie. Hoe ben je op dat idee gekomen?’ ‘Kun je mij vertellen wat die studie inhoudt?’ ■ ‘Hoe was de open dag op de Hogeschool van Amsterdam?’ ■ ‘Even los van je vooropleiding: wat zou je nou het allerliefste willen doen?’ Wees duidelijk en geef ruimte Maak de manier waarop het gesprek verloopt bespreekbaar. Dit kan zeer effectief zijn als het gesprek in eerste instantie niet wil vlotten. Wees duidelijk over uw bedoeling tijdens het gesprek. U herkent vast wel de situatie dat u verstrikt raakt in een gesprek waarin irritatie optreedt, bij u of bij uw kind en naarmate het gesprek vordert, wordt het er niet beter op. Dan kan het helpen om te benoemen wat u ervaart ‘Joh, dit gesprek loopt helemaal niet zoals ik het hoopte, eigenlijk wilde ik graag jouw mening horen.’ Zo’n onderbreking kan helpen

www.destudiekeuzekrant.nl

om de gemoederen weer tot bedaren te brengen en de focus weer op de inhoud te leggen. Om een voorbeeld te noemen: ‘Je vertelt nu drie dingen tegelijk, ik kan het daardoor niet meer volgen. Wat vind jij het belangrijkste om te vertellen?’ Of ‘Ik vind het heel belangrijk om hier over te praten.’ Druk gerust uw gevoelens uit tijdens het gesprek, wat uitspraken met u doen, wat de sfeer van het gesprek met u doet. Soms is het zinvol om het doel van het gesprek van tevoren duidelijk te maken: ‘Ik wil graag even met je praten over je studiekeuze. Zullen we het daar na het eten even over hebben?’ Geef uw kind ruimte om dingen te laten bezinken, geef ook ruimte aan stilte. Wees u ervan bewust dat uw kind druk bezig is om te leren hoe communicatie werkt. Door de wijze van communicatie zelf en wat het

Toon respect De gelijkwaardigheid en het respect waarmee u uw kind bejegent zijn erg belangrijk. Uw kind is tijdens de adolescentie erg gevoelig voor signalen dat hij niet serieus genomen wordt of dat zijn mening gebagatelliseerd wordt. Laat uw kind dus merken dat u open staat voor zijn ideeën en meningen, stel ze ter discussie, spreek erover. Kortom, stel uw kind in de gelegenheid om zichzelf, zijn zelfbeeld en zijn wereldbeeld te ontwikkelen. Voorbeeldvragen: ■ ‘Heb je gehoord dat er een 15-jarig meisje is geronseld voor de jihad in Syrië. (…) Wat vind je daarvan?’ ■ ‘Zou jij minder willen werken (en dus minder geld verdienen) als daardoor meer mensen een betaalde baan zouden krijgen?’ www.annemiekvankessel.nl

Annemiek van Kessel Annemiek van Kessel studeerde Sociale Wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. In 1995 startte ze een adviesbureau voor personeelszaken. Ze verdiept zich graag in wat mensen drijft en hoe ze hun mogelijkheden optimaal kunnen benutten. In 2007 besloot Annemiek haar hart te volgen en te doen waar ze van houdt: schrijven. Samen met Marion van Hoof schreef ze, speciaal voor ouders de Studiekeuzegids, help uw kind op weg (2010). Andere publicaties: Zieleroerselen, portretten van vijftien psychiaters (2008), De kracht van motivatie (2013) en Let niet op de rommel (2013) .

januari 2018


BAANGARANTIE.NU BOUW – INFRA - ZORG – TECHNIEK – ONDERWIJS – INDUSTRIE – LOGISTIEK – TRANSPORT OPLEIDINGEN MET BAANGARANTIE VOOR ELKE SCHOLIER

Kiezen met een baangarantie

10

Vet salaris of fluitend naar je werk? 11 Heb jij hart voor de zorg?

12

“Straks ben ik Bachelor of Science” 15 Jij gaat het maken!

16

nl nt. ra

januari 2018, 5e jaargang nr 20. Verspreid op de 232 grootste vo-scholen.

tudiekeuzek eS D


Baangarantie.nu

10

Opleiding met baangarantie Wat is een baangarantie?

Jij kiest: een opleiding die je leuk vindt, maar waar straks misschien geen werk in is te krijgen. Of: je kiest de opleiding met 100 procent baangarantie! It’s up to you…

In dit artikel lees je: # Wat is een baangarantie? # Studiekeuze: geen hobby, maar je toekomst # “Waarom zou ik verder kijken als ik het al zeker weet?”

der hebt gedaan, of wat je niet moeilijk vindt om te doen. Dat is veilig. Als je een veilige keuze maakt geeft dat je vertrouwen. Dat is begrijpelijk. Maar door alleen maar te kiezen voor iets dat je leuk vind, kun je bedrogen uitkomen. Studiekeuze gaat niet om je hobby, maar om je toekomst.

# “Je begrijpt toch wel dat ik voor een dik salaris kies?” # Wat is een baangarantie? Een baangarantie betekent dat je na je opleiding zeker bent van een baan. Opleidingen en werkgevers kunnen die garantie geven op basis van de economische verwachtingen en gegevens over de arbeidsmarkt. Bijvoorbeeld: door de vergrijzing onder leerkrachten ontstaat een groot tekort aan leerkrachten. Veel leraren gaan met pensioen en er is onvoldoende nieuwe instroom van jonge leraren. Sinds 2017 bieden sommige pabo’s opleidingen aan ‘met 100 procent baangaran-

tie’; die pabo’s garanderen dat je meteen na de opleiding een baan in het onderwijs hebt. Een opleiding met baangarantie geeft in ieder geval meer kans op een baan dan een opleiding zonder baangarantie. Tip: als een opleiding of een werkgever een baangarantie geeft, check dit dan zeker ook bij andere opleidingen of werkgevers. Want het gaat om jouw toekomst! # “Ik kies toch een opleiding die ik leuk vind?” Natuurlijk ga je bij je keuze uit van wat je leuk vindt. Of je gaat uit van wat je al eer-

www.destudiekeuzekrant.nl

januari 2018


Baangarantie.nu

11

Kies een studie die bij je past "Wij zeggen eigenlijk: kies een studie die bij je past, maar kijk ook naar de arbeidsmarkt. Het is zonde als je niks kunt met dat waar je voor bent opgeleid." (Arbeidsmarktadviseur bij het UWV Mechelien van der Aalst, bron: NOS)

# “Waarom zou ik verder kijken als ik het al zeker weet?” Verder kijken kan nooit kwaad. Sterker nog: met verder kijken vergroot je je perspectief. Je komt in aanraking met een wereld die je nog niet kent en je doet ontdekkingen. Je wordt misschien even uit je comfort-zone gehaald. Dat is in ieder geval een goede ervaring, omdat je jezelf beter leert kennen. # “Je begrijpt toch wel dat ik een opleiding kies, waarmee ik straks een dik salaris kan verdienen?” Niet helemaal. Er zijn meer overwegingen die een rol spelen bij een goede studiekeuze dan alleen geld. Misschien ben je uiteindelijk helemaal niet op je plaats in die job met dat vette salaris. Die keuze voor het vette salaris is snel gemaakt, maar of het een goede keus is?

Veel carrièrejagers lopen vast in hun carrièrejacht en besluiten daarna iets doen wat ze écht de moeite waard vinden; bijvoorbeeld mensen helpen of een baan met leuke collega’s en veel minder werkdruk. # “Wat raad je mij nu aan?” Ook al staat je studiekeuze vast, bezoek

toch eens een open dag van een opleiding onderwijs, transport, zorg, techniek, ICT of bouw. Maak een rondleiding in een fabriek als je er nog nooit bent geweest. Praat eens met je huisarts over zijn of haar beroep. Vraag eens aan een politieagent of-ie een leuk beroep heeft. En denk dan nog eens na over jouw keuze.

Je hebt nog tot 1 mei om je in te schrijven voor een opleiding aan het hbo en de universiteit. Daarmee heb je recht op een studiekeuzecheck en heb je tot 1 september de tijd om je studiekeuze te veranderen.

Kies eerst een beroep, dan een opleiding! Leuk als een bepaalde opleiding je aanspreekt, maar kún je er ook wat mee? Anders gezegd: is er straks ook werk in te vinden? En past het beroep, dat je met de opleiding van je keuze straks beoefent, wel bij jou? Ga bij je keuze dus eerst na welk beroep bij je past. Deze vragen kunnen je op weg helpen: # Werk je graag met en voor mensen? # Werk je solo of liever in een team? # Kun je goed tegen werkdruk en stress? # Spreken uitdagingen je aan, of juist niet? # Ben jij een binnen- of een buitenmens? Check ook: http://www.studieperspectief.nl/ De organisaties en bedrijven op de volgende pagina’s bieden opleidingen en/of vacatures met 100% baangarantie aan. Nu. En in de toekomst!

www.destudiekeuzekrant.nl

januari 2018


)BSUWPPSEF[PSH

8JK[JKO PQ[PFL OBBSKPV %F3BQIBqMTUJDIUJOHCJFEU[PSHBBOLJOEFSFO  KPOHFSFOFOWPMXBTTFOFONFUFFOCFQFSLJOH PQMPDBUJFTJO/PPSEFO;VJE)PMMBOE ,JKLPQXXXSBQIBFMTUJDIUJOHOM

7F>7_BIJ?9>J?D= ;PSHWBONFOTUPUNFOT


Baangarantie.nu

13

Procestechniek heeft toekomst voor jou! Als je een opleiding in de richting procestechniek hebt gedaan, kun je meestal snel aan de slag. De komende jaren gaan er veel werknemers in de procestechniek met pensioen en komen er veel banen vrij voor jonge mensen die net klaar zijn met hun opleiding. Van stratenmaker tot procesoperator Naam, leeftijd, woonplaats: Vooropleiding: Welke opleiding doe je nu: Stage of baan en werkgever:

Jeffrey Bakker, 25, Heerlen Vapro B Vapro C Procesoperator bij OCI Nitrogen

1. Waarom heb je voor dit beroep gekozen? “Ik ben vroegtijdig gestopt met school en was aan het werk als stratenmaker/hovenier. Dat is zwaar werk. Toen heb ik besloten om iets TOTAAL anders te gaan doen. Iets waarmee je meer met je brein werkt, zonder dat ik daarvoor 10 jaar naar school moest. Ik was immers al 19 jaar; dus de procestechniek lag voor de hand. Betere verdiensten, minder belastend werk en je kunt meer met je hoofd werken. Van de één op de andere dag was mijn leven totaal veranderd. Naar school, geen inkomsten meer, maar wel een beter vooruitzicht.” 2. Ben jij technisch? “Dat was ik totaal niet. Nu merk ik dat ik wel degelijk technischer ben geworden. Het mooie aan het operatorvak is dat alles wat jijzelf repareert, niet meer door andere firma's hoeft te worden gedaan. Dat maakt je scherp.” 3. Wat maakt dit werk bijzonder voor jou? “Je bent samen met je collega's verantwoordelijk voor een multinational. Iedereen is bekwaam en probeert zijn steentje bij te dragen. Ik liet me door een collega vertellen dat de ploeg (ons vaste team) eigenlijk een orkest is: we hebben elkaar allemaal nodig, en we vullen elkaar prima aan. Iedereen heeft zo zijn kwaliteiten (binnen of buiten, theoretisch of praktisch) en probeert zijn steentje bij te dragen. Niet alleen als het gaat om het werk, maar ook sociaal gezien.

Daarnaast vind ik het werken in diensten ook zeer prettig. Ik kan bijna iedere dag (naast mijn werk en studie) sporten. Ik doe tegenwoordig aan triatlon.” 4. Wat wil je in de toekomst bereiken? “Mijn hoofddoel is al bereikt! Van stratenmaker tot fulltime procesoperator in 3 jaar bij een chemische topper als OCI Nitrogen. Ik studeer nog steeds (vapro-c). Als ik mijn vapro-c diploma heb kan ik altijd nog uitgroeien tot meetkameroperator of als je zeer bekwaam bent tot top-operator. Ik heb nog jaren te gaan voordat ik een écht goede operator ben met ervaring en brede kennis van alle fabrieken. Nog werk genoeg dus! Tot die tijd blijf ik gewoon doen wat ik nu doe: met plezier naar mijn werk gaan, inzet tonen, studeren en sporten als uitlaatklep. ...En vooral (hier weten we op de ploeg ook wel raad mee); altijd blijven lachen!!!”

Liset maakt carrière in de zorg Liset Kennepohl uit Pijnacker maakt carrière in het werken met mensen met een beperking. Ze is met haar 20 jaar al een echte professional. Liset heeft een hele staat van dienst: na het vmbo-kader startte ze met de BOL-opleiding MMZ3 (Gehandicaptenzorg) aan het Albeda College in Rotterdam. Het klaslokaal beviel Liset niet zo, liever steekt ze de handen uit de mouwen in de praktijk. Na een half jaar ging ze een half jaar aan het werk in de kinderopvang om vervolgens verder te gaan met de opleiding SPW3 als BBL-er. Daarna behaalde zij haar diploma en begon ze aan de opleiding Persoonlijk Begeleider Gehandicaptenzorg niveau 4, ook BBL. Hoe ben je ertoe gekomen om te werken met mensen met een beperking?

‘Op het vmbo heb ik handel/administratie gedaan. Maar toen al sprak dit werk me erg aan. Het zit niet in de familie of zoiets. Ik ben van nature zorgzaam en ik hou van hard werken.’

www.destudiekeuzekrant.nl

Hoe ziet jouw werkdag eruit? ‘Uit het creëren van de basisbehoeften voor de mensen op het verblijf. En ook sfeer creëren. Je gaat steeds in op de individuele behoeften van de cliënt: een

spelletje doen, wandelen, praten, zingen. Veiligheid bieden is ook heel belangrijk. Dat vraagt van mij dat ik steeds rustig en consequent naar de cliënten toe moet blijven.’

januari 2018


ET IE M NT N A E R G A N G I D N I A E A L P O 0% B 10

Een écht vak in de metaal leer je op de werkvloer! Metalent verbindt talent, bedrijf en school!

• Verspaners • Constructiebankwerkers • Lassers

WIL JIJ EEN LEERWERKBAAN? VMBO • MBO • HBO

• Monteurs • Engineers en meer...

Meer weten? Kijk op www.metalent.nl of bel 0180 645 455


Baangarantie.nu

15

Merel, Stijn en Michelle twijfelden over hun toekomst en gaan het maken! Merel loopt een dag mee op de bouwplaats

Stijn kiest Civiele Techniek: “Over een jaar ben ik Bachelor of Science”

Merel van Burgsteden, student hbo Bouwkunde, twijfelde welke richting ze binnen de bouw op wilde. Daarom liep ze een dag mee op de bouwplaats met uitvoerder Jeroen van Friso Bouwgroep.

“Eigenlijk wist ik helemaal niet zo goed wat ik wilde doen na de middelbare school. Ik had Natuur & Techniek als profiel gekozen. Dus ik wist dat ik techniek mooi vind en dat ICT vet is. Ik hou ervan om terug te kijken op iets moois dat je hebt helpen creëren, maken of bouwen. Iets dat je kunt aanraken. Ik wil ook altijd nieuwe dingen blijven leren. Ben ook best nieuwsgierig. En een tikkie eigenwijs, zeggen ze. Nou, het zal wel. Maar echt helder was het niet, wat ik als vervolgopleiding na mijn havo wilde doen.

“Ik begon om kwart voor 7. Eerst ging ik met Jeroen praten. Ondertussen kwamen er steeds meer bouwvakkers op de bouwplaats. Ik heb me aan iedereen voorgesteld en zij vertelden wat voor werk ze deden.

Anyway, een online beroepskeuzetest bracht uitkomst. Hieruit kwam hbo Civiele Techniek. Dat is helemaal mijn ding: werken met cijfers, in teamverband met andere studenten nadenken over het vakgebied Built Environment. Van bruggen tot gebouwen: we bedenken hoe die constructies zijn opgebouwd en welke krachten daarbij komen kijken. Het lijkt me geweldig dat er straks op basis van mijn berekeningen constructies als bruggen, havens of zelfs een vliegveld gebouwd kunnen worden. Nog één jaar en dan ben ik toch maar mooi Bachelor of Science. En met een beetje geluk krijg ik straks een afstudeerplek die nog deels betaald wordt ook!”

Om 8 uur was er een bouwvergadering met de uitvoerder, de hoofduitvoerder, de werkvoorbereider en de installateurs. Ik vond het erg interessant om hierbij te zijn. Na de vergadering zijn we met de hoofduitvoerder en de werkvoorbereider de bouwplaats op gegaan en hebben we gekeken hoe ver de bouw is en of alles volgens plan gaat. Er worden 17 woningen gebouwd waarvan vier aardbevingsbestendig. Jeroen liet zien hoe de aardbevingsbestendige woningen worden gebouwd. Daarnaast zijn we nog bij de metselaars, stukadoren, installateurs langs geweest om te kijken waar zij die dag mee bezig waren. De dag vloog echt voorbij. Het was al heel snel vier uur en toen ging iedereen naar huis. In februari ga ik nog een dag met Jeroen meelopen wanneer de woningen worden opgeleverd.”

www.destudiekeuzekrant.nl

Metaalbewerker Michelle bedenkt nieuwe oplossingen Michelle is metaalbewerker en bedenkt steeds nieuwe oplossingen voor onverwachte uitdagingen. “Ik maak onderdelen voor machines in de betonindustrie. Sommige van die machines worden over de hele wereld gebruikt. Als er een onderdeel stuk is, moet ik het onderdeel namaken. Vaak is er geen tekening van zo’n onderdeel en zijn de maten onbekend. “Na vmbo tl heb ik Middenkader Engineering (Werktuigbouwkunde) mbo niveau 4 gedaan. Ik wilde graag in de techniek werken. Met deze opleiding kun je veel kanten op en er is veel werk in te vinden. Je bent nooit uitgeleerd, er komen steeds nieuwere machines en besturingssystemen op de markt. Voor deze opleiding heb je minimaal vmbo kbl, gl of tl nodig, meestal met sector techniek of een andere sector met wiskunde of nask1.”

januari 2018


Studiekeuzekrant januari 2018  

Studiekeuzekrant, januari 2018. GoPabo & Baangarantie.nu

Studiekeuzekrant januari 2018  

Studiekeuzekrant, januari 2018. GoPabo & Baangarantie.nu

Advertisement