Special Bouw&Techniek van De Studiekeuzekrant, oktober 2018

Page 1

SKK

De StudieKeuzeKrant

l a i c e Sp k e i n h c e T & Bouw

VOOR ELKE SCHOLIER (ÉN JE OUDERS) oktober 2018, 5e jaargang nr 23

Verspreid op de 232 grootste vo-scholen

Foto: Bonaire Break

Inhoud ‘Ik ben 16 jaar en ik heb werk, salaris en opleiding’ Jouw toekomstmogelijkheden met mbo, havo of vwo

3 4/5

Jouw toekomstmogelijkheden met vmbo

7

Challenge! Doe mee en win € 3.000,-

8

15 november: vmbo Career Day Delft

9

Meeloopdagen in Friesland

11

‘Leren en werken: de beste praktijkervaring’

13

Vlogger gezocht! Maak kans op € 5.000,-!

173 Colofon Wilt u extra exemplaren van De SKK nabestellen? Stuur een email naar: uitgeverijaandeslag@gmail.com

Special Bouw & Techniek

SKK

Leren en werken bij Bouwmensen KZW

“Als ik 16 ben heb ik een baan, een salaris en een opleiding”

De krant wordt vijf keer per jaar verspreid op de 232 grootste vo- en mbo-scholen.

Bouw & Techniek/De Studiekeuzekrant is een uitgave van Uitgeverij Aan de Slag in samenwerking met Bouwend Nederland/ JeGaatHetMaken www.jegaathetmaken.nl

Volgende uitgave De Studiekeuzekrant Deadline: 25 oktober 2018 Op de scholen: 30 oktober 2018

Contactpersoon Frank Meijer M 06 - 44718618 E info@aan-de-slag.nl

Redactie Yvette Doornbosch, Tauns de Hond, Frank Meijer, Han Sjakes, Elvira Steijne

Begin juli namen 20 jongens deel aan de introductieweek van Bouwmensen KZW (Kennemerland Zaanstreek Waterland) in Zaandam: 14 timmerlieden en 6 metselaars in opleiding. Bouw&Techniek ging op bezoek en sprak met de jongens die straks werken in de bouw, de grote banenmotor van Nederland. “Het zijn allemaal gemotiveerde jongens, die de handen uit de mouwen willen steken”, zegt instructeur Jery Bruinsma. “Na deze introductieweek krijgen ze een leerplan op maat. In september start hun opleiding. Die duurt maximaal vier maanden en ze leren er de basisvaardigheden. Binnen vier maanden zijn ze aan het werk bij een aannemer hier in de buurt.”

Advertentieverkoop: Frank Meijer Tel. 06 4471 8618 uitgeverijaandeslag@gmail.com

Vormgeving: Floppy Design

Betaalde BBL-plek De jongens hebben dan gegarandeerd een betaalde BBL-plek: 4 dagen de praktijk in en 1 dag theorie op het Regio College in Zaandam. In de introductieweek zijn de jongens van 7.00 tot 16.00 uur aanwezig. In de werkplaats stellen ze profielen en maken ze betonbekistingen. Ze leren met de vandiktebank te werken. Instructeurs Jery Bruinsma en Jakob Beentjes geven de nodige tekst en uitleg.

“Veel mensen denken dat wij een school zijn, maar Bouwmensen is een bedrijf dat is opgericht door aannemers. Wij bieden onze leerlingen de garantie van werk, opleiding en inkomen”, aldus instructeur Bruinsma. Er zijn bijna dertig Bouwmensen-vestigingen in Nederland. Bouwmensen zorgt voor vakbekwaam personeel voor de toekomst via regionale opleidingen. Zo zijn de werknemers verzekerd van een baan en doorgroeimogelijkheden en halen bouwbedrijven het maximale uit hun personeel. ‘Je ziet wat je maakt’ Snoo Chen uit Zaandam valt op in de groep door zijn leeftijd. Hij is 28, de meeste jongens zijn 15 of 16 jaar. Snoo maakt een carrièreswitch, hij was desktoppublisher. “Ik werkte op kantoor achter de computer. De producten die ik maakte kreeg ik nooit in handen. Het beviel mij niet. Ik werk graag met hout en ik hou van afwisselend werk.” Het is nu de tweede dag van de introductieweek bij Bouwmensen en Snoo heeft het erg naar zijn zin. “De mensen in de bouw zijn direct, dat is anders in de kantoorwereld” zegt hij. “Je

Druk: Rodi Rotatiedruk, Diemen

Artikelen of delen daarvan, evenals illustraties en advertenties, mogen uitsluitend na schriftelijke toestemming van de uitgever worden overgenomen. Auteursrechten voorbehouden aan de uitgever. Hoewel deze krant met de grootst mogelijke zorg werd samengesteld, aanvaardt de uitgever geen enkele aansprakelijkheid voor schade als gevolg van niet of onjuiste vermelding van de gegevens in deze krant. De uitgever is niet aansprakelijk voor de inhoud van de ingezonden redactie en advertenties.za

www.jegaathetmaken.nl

werkt veel buiten in de bouw. Je werkt met mensen en je zit niet de hele dag achter de computer. En je wordt natuurlijk heel handig, je leert van alles. Je ziet onder je handen wat je maakt!” Carrière kickstart Bodhi Bieze (15) uit Landsmeer stapte na twee jaar havo over naar vmbo-kader. Zijn broer Lee werkt ook bij Bouwmensen KZW dus het was voor Bodhi een kleine stap om zich voor deze introductieweek aan te melden. En zo te zien zit Bodhi hier op de goede plek. “Het is leerzaam en hartstikke leuk hier”, vindt hij .”Er is veel vraag naar timmerlieden, dus met deze opleiding kun je altijd geld verdienen. Dat vind ik belangrijk. Mijn ouders staan er ook helemaal achter.” Hij wil na de BBL-opleiding ook mbo-niveau 3 gaan doen. Het is een warme dag. Een docent van het Regio College komt binnen en trakteert op ijsjes. Na een korte pauze gaan de jongens weer aan de slag. “Veel van mijn klasgenoten op het vmbo weten nog niet wat ze moeten kiezen. Over een paar maanden word ik 16 en dan heb ik een baan met een salaris en ik doe een opleiding”, zegt Bodhi en hij gaat weer aan het werk met profielen stellen.


4

SKK

Special Bouw & Techniek

Bijna klaar met mbo, havo of vwo? Dit Werkvoorbereider (hbo of mbo niveau 4 met aanvullende cursus(-sen) Toelatingseisen: havo/vwo met overgangsbewijs van klas 3 naar 4 Een werkvoorbereider bekijkt de bouwtekeningen en maakt op basis daarvan een overzichtelijke planning en een ‘boodschappenlijst’ voor het benodigde materiaal. Ook brengt hij in beeld welke onderaannemers worden ingeschakeld en waar ze verantwoordelijk voor zijn. Hij overlegt veel en vaak, vooral met de uitvoerder. Zo kan de planning tijdens de bouw snel worden bijgesteld.

Voorman (mbo niveau 4) Toelatingseisen: mbo niveau 3 De voorman is de rechterhand van de uitvoerder. Hij houdt in de gaten dat er op de bouwplaats op de juiste manier wordt gewerkt. Zorgvuldig en veilig. En dat de deadlines worden gehaald. Een voorman heeft veel praktijkervaring (vaak als bouwplaatsmedewerker) en vindt het leuk om mensen aan te sturen. Een voorman die niet bang is voor verantwoordelijkheid en bereid is een aanvullende (avond-)opleiding te doen, kan doorgroeien tot werkvoorbereider of uitvoerder.

goed en veilig doet, dat het project op tijd klaar is en het budget niet wordt overschreden. Je begint vaak op een klein project en je gaat steeds grotere en complexere bouwplaatsen managen.

Calculator (hbo of mbo niveau 4 met aanvullende cursus(-sen) Toelatingseisen: havo/vwo met overgangsbewijs van klas 3 naar 4 Een calculator maakt projectbegrotingen: voordat een project gebouwd wordt, rekent hij uit wat het gaat kosten. Als de projectbegroting klaar is, kan het bouwbedrijf aan de opdrachtgever laten weten voor welk bedrag hij het project kan bouwen. Maar let op: je concurreert met andere bouw- of infrabedrijven. De juiste mix van kwaliteit, prijs, duurzaamheid en slimme oplossingen bepaalt of jij het project binnenhaalt.

Architect (universiteit) Toelatingseisen: vwo Een architect ontwerpt gebouwen, kantoren of bruggen. Hij bedenkt hoe het eruit moet komen te zien en daar maakt hij tekeningen van. Als de tekeningen klaar zijn, kan het bouwbedrijf aan de slag. Een architect kan met zijn ontwerp de gebouwde omgeving een heel eigen sfeer of karakter geven.

worden. Je werkt bouwkundige schetsontwerpen uit in een grafisch 3D programma. Daarbij maak je gebruik van een grote database met bestaande bouwmaterialen. Als je klaar bent met modelleren, stuur je de data met één druk op de knop naar de constructeur, installateur, calculator en werkvoorbereider.

Constructeur

Uitvoerder of bouwplaatsmanager (hbo of mbo niveau 4 met aanvullende cursus(-sen) Toelatingseisen: havo/vwo met overgangsbewijs van klas 3 naar 4 Omdat een bouw- of infraproject altijd goed wordt voorbereid, weet de bouwplaatsmanager precies wie op de bouwplaats wat in welke volgorde moet doen. Hij zorgt er voor dat iedereen z’n werk

(hbo of universiteit) Toelatingseisen: havo voor hbo, vwo voor universiteit

BIM-modelleur (hbo of mbo niveau 4 met aanvullende cursus(-sen) Toelatingseisen: havo/vwo met overgangsbewijs van klas 3 naar 4 Vind je het bouwen van een huis het leukste onderdeel van Minecraft? Dan heb je alles in je om een goede BIM-modelleur te

Als een constructeur een bouw- of infraontwerp ziet, bedenkt hij hoe je dat moet bouwen. Het moet sterk, stabiel en stijf zijn én blijven. Kan de fundering het gewicht van het gebouw aan? Zakt de brug niet in door de trillingen van het verkeer? Een gebouw of een brug moet veilig gebouwd kunnen worden en moet over 50 jaar nog steeds veilig te onderhouden en te gebruiken zijn. De constructeur weet hoe hij dat moet berekenen.

Contractmanager (hbo of universiteit) Toelatingseisen: havo voor hbo, vwo voor universiteit Als contractmanager in de bouw zorg je dat er heldere contracten tussen opdrachtgever en aannemer worden gemaakt. Contracten waarin afspraken zijn vastgelegd over welke prestaties geleverd moeten worden en wie wat doet en waar verantwoordelijk voor is. Vooraf heb je goed gekeken welke risico’s er zijn. Tijdens de bouw hou je alles goed in de gaten. Zijn er afwijkingen ten opzichte van wat in het contract met elkaar is afgesproken? Zo ja, dan trek je aan de bel.

www.jegaathetmaken.nl

Coördinator grondwatertechniek (hbo of mbo niveau 4 met aanvullende cursus(-sen) Toelatingseisen: havo/vwo met overgangsbewijs van klas 3 naar 4 Het grondwaterpeil in Nederland is hoog. Dat is niet fijn als je een ondergrondse parkeergarage wilt bouwen. Dus moet je maatregelen treffen om te zorgen dat de bouwput tijdens de bouw droog blijft én dat de structuur van de ondergrond behouden blijft. Daarbij moet je constant rekening houden met verrassingen van Moeder Natuur, zeker met de huidige klimaatverandering.

Directeur van je eigen bedrijf (hbo of mbo niveau 4 met aanvullende cursus(-sen) Toelatingseisen: havo/vwo met overgangsbewijs van klas 3 naar 4 De bouwsector biedt veel mogelijkheden om een eigen bedrijf te beginnen of over te nemen. Een bouw- of klusbedrijf, of als specialistisch vakman of specialistisch adviseur. Ons advies: word eerst goed in je vak en spijker vervolgens je ondernemersvaardigheden bij. Dat geldt zowel voor mbo’ers als voor hbo’ers. Want ondernemer zijn is echt een vak apart.

Engineer (hbo of mbo niveau 4 met aanvullende cursus(-sen) Toelatingseisen: havo/vwo met overgangsbewijs van klas 3 naar 4 De engineer lost technische problemen op. Dat kan een probleem zijn in een ontwerp. Of een vervelende storing die alsmaar te-


5

SKK

Special Bouw & Techniek

zijn jouw toekomstmogelijkheden! rugkomt. Of je moet iets verzinnen om totaal verschillende installaties met elkaar te laten ‘samenwerken’. Je bent zowel technisch als creatief en je houdt van puzzelen en problemen oplossen.

EPA-adviseur (hbo of mbo niveau 4 met aanvullende cursus(-sen) Toelatingseisen: havo/vwo met overgangsbewijs van klas 3 naar 4 Een gebouw in Nederland moet een energielabel hebben. Dan weet je of het gebouw energiezuinig is of juist niet. Zo’n energielabel heet een Energie Prestatie Advies ofwel EPA. Stel je voor dat je een vrij oud huis hebt, zonder dubbel glas. Dan heeft je huis waarschijnlijk een energielabel E of F. Je verbruikt dan veel energie. Een EPA-adviseur weet wat je kunt doen om minder energie te verbruiken en een lagere energierekening te krijgen.

Kopersbegeleider (hbo of mbo niveau 4 met aanvullende cursus(-sen) Toelatingseisen: havo/vwo met overgangsbewijs van klas 3 naar 4 Als kopersbegeleider ben je in het bouwproces hét aanspreekpunt voor de klant. Je denkt mee en je begeleidt kopers van een nieuwbouwhuis bij het kiezen van extra opties (bijvoorbeeld een dakkapel). Of je begeleidt huurders bij renovatieprojecten. Je bent contactpersoon voor de makelaar, de notaris en de keukenleverancier.

wensen van de opdrachtgever in uitvoerbare plannen, bewaakt het ontwerpproces en gaat op zoek naar een bouwbedrijf. Hij vraagt vergunningen aan en zorgt voor de contracten. Hij overlegt met alle partijen in het bouwproces en weet hoe hij aan de juiste touwtjes moet trekken om tot een goed eindresultaat te komen.

Steeds vaker wordt er gebouwd op locaties waar weinig ruimte is en die moeilijk bereikbaar zijn. Daarom wordt er iets verderop een ‘hub’ ingericht waar bouwmaterialen afgeleverd en opgeslagen worden. Tussen de hub en de bouwlocatie rijdt een vrachtwagen die alle materialen voor de komende paar uur vervoert, voor alle partijen op de bouwplaats. Afval en restmateriaal wordt gelijk weer mee teruggenomen. Dat vereist veel afstemming, planning en organisatie.

Projectleider (hbo of universiteit) Toelatingseisen: havo voor hbo, vwo voor universiteit Een projectleider zorgt dat een bouwproject van de grond komt. Hij vertaalt de

tie moeten eerst zelf gemaakt worden. Denk aan trappen, kozijnen, deuren en beelden.

Middenkaderfunctie restauratie

Restauratie-architect

(hbo of mbo niveau 4 met aanvullende cursus(-sen) Toelatingseisen: havo/vwo met overgangsbewijs van klas 3 naar 4

(universiteit) Toelatingseisen: vwo

Adviseur duurzaam bouwen (hbo of universiteit) Toelatingseisen: havo voor hbo, vwo voor universiteit

Medewerker toeleveringslogistiek (hbo of mbo niveau 4 met aanvullende cursus(-sen) Toelatingseisen: havo/vwo met overgangsbewijs van klas 3 naar 4

goede balans vinden tussen wensen, belangen en oplossingen.

Duurzaam en energiezuinig bouwen is een nieuw vakgebied binnen de sector. Veel vastomlijnde functies zijn er dan ook nog niet. Maar als jij een opleiding hebt gedaan op het gebied van energie en klimaat en je hebt goede ideeën over hoe je op een slimme manier duurzaam en energiezuinig (ver-)bouwt of infrastructuur aanlegt en onderhoudt, kun je bij veel bouw- en infrabedrijven terecht.

De middenkaderfuncties in de restauratie zijn hetzelfde als op een ‘gewone’ bouwplaats, maar de omstandigheden op een restauratiebouwplaats zijn vaak net even anders. De uitvoerder komt vaker voor verrassingen te staan dan op een ‘gewone’ bouwplaats, er zijn veel meer voorschriften en richtlijnen en je kunt niet even naar de bouwmarkt voor een doos schroeven. Veel materialen die nodig zijn voor een restaura-

Omgevingsmanager (hbo met aanvullende cursus(-sen) Toelatingseisen: havo of vwo Een bouwproject in een woonwijk of het renoveren van een drukke weg: dat brengt overlast met zich mee. Die overlast is niet altijd te voorkomen en daarom is het juist belangrijk om er goed over te communiceren en om duidelijke afspraken te maken. Niet heien vóór 08.00 uur ’s morgens bijvoorbeeld. Extra borden neerzetten om de bereikbaarheid van winkels te verbeteren. Dat is het werk van de omgevingsmanager: luisteren naar de belanghebbenden en een

www.jegaathetmaken.nl

Als je een gebouw restaureert, herstel je een gebouw in zijn oorspronkelijke staat. Dat kan een kasteel of kathedraal zijn. Maar ook een grachtenpand, een oude molen of een boerderij. Als het even kan met het comfort van nu en een lage energierekening. Een restauratie-architect weet hoe dat moet. Hij kent de bouwstijlen en de bouwtechnieken van vroeger. En weet hoe hij die combineert met moderne technieken.7

Special Bouw & Techniek

SKK

Bijna klaar met vmbo-basis of -kader? Dit zijn jouw toekomstmogelijkheden! Bouwplaatsmedewerker (mbo niveau 2 en 3) Toelatingseisen: minimaal vmbo-basis Timmermannen, metselaars, straatmakers, installatiemonteurs, stukadoors, tegelzetters, kozijnen- en gevelmonteurs, betontimmermannen, betonboorders en schilders. Deze beroepen vind je op elke bouwplaats. Het zijn vakmensen met een mboopleiding. Meestal hebben ze hun vak geleerd via de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) op het roc: een paar dagen in de week werken en een dag in de week naar school. Lerend werken met een goed salaris en uitstekende vooruitzichten.

Monteur ondergrondse infratechniek (mbo niveau 2 en 3) Toelatingseisen: minimaal vmbo-basis Een monteur in de ondergrondse infratechniek weet alles van elektriciteitskabels of van gas-, water- en warmteleidingen in de openbare grond. Hij weet hoe hij de kabels en leidingen op een veilige manier moet aanleggen. Ook weet hij hoe hij storingen moet localiseren. Hij heeft altijd een laptop of een tablet bij zich. Daarmee beschikt hij online over de meest actuele informatie over het ondergrondse kabel- en leidingnetwerk.

Machinist grond-, weg- en waterbouw (mbo niveau 3) Toelatingseisen: minimaal vmbo-kader Als machinist werk je met de grootste, sterkste en zwaarste machines in de grond-, weg- en waterbouw. Dat kan niet iedereen. Je moet de machine volledig kennen en beheersen om de klus op tijd te klaren. Maar ook veilig kunnen werken op een terrein waar van alles gebeurt. Je moet dus goed weten waar je mee bezig bent. Je krijgt als machinist op een grond-

verzet- of wegenbouwmachine te maken met collega’s, uitvoerders, opdrachtgevers, omwonenden, voorbijgangers, politie en uiteraard ook verkeersdeelnemers. Teamwork en goed overleg zijn belangrijk.

Servicemedewerker gebouwen (mbo niveau 2 en 3) Toelatingseisen: minimaal vmbo-basis Als servicemedewerker gebouwen ben je een creatieve alleskunner met twee rechterhanden. Je bent een allround klusser die allerlei onderhoudsklussen doet, meestal voor bewoners van een huurwoning. Denk aan het vervangen van een deurslot, het verhelpen van een lekkende kraan, het vastzetten van een trapleuning en het voorkomen van een lekkende dakgoot. Je bent handig, zelfstandig, zorgvuldig en je vindt het leuk om met bewoners om te gaan.

Zonnepanelenmonteur (mbo niveau 3) Toelatingseisen: minimaal vmbo-kader Een zonnepanelenmonteur is verantwoordelijk voor de installatie van zonnepanelen. Je kijkt hoe de zonnepanelen het beste geplaatst kunnen worden en of alle aansluitingen op de juiste plek zitten. Daarna ga je de zonnepanelen installeren. Je werkt in een duo dat meestal bestaat uit iemand met een bouwkundige achtergrond en iemand met een elektrotechnische achtergrond. De bouwkundige is verantwoordelijk voor de werkzaamheden op het dak en de elektrotechnicus zorgt dat de installatie perfect werkt.

Vakman grond-, weg- en waterbouw (GWW) (mbo niveau 2 en 3) Toelatingseisen: minimaal vmbo-basis Een vakman GWW legt wegen, rioleringen en waterbouwkundige werken aan en onderhoudt ze. Het is stoer werk en je bent vaak buiten. Je komt van alles tegen: van ondergelopen parkeerkelders tot het op basis van een digitale tekening uitzetten van rioleringen. Je werkt samen met de uitvoerder en de machinist van de graafmachine, maar je maakt ook een praatje met de buurtbewoners. Machinist hijswerk (mbo niveau 3) Toelatingseisen: minimaal vmbo-kader Als machinist hijswerk werk je zelfstandig op een hijskraan. Dit kan een mobiele kraan zijn, een mobiele torenkraan of een torenkraan. Waar nodig rijd je met de hijskraan over de weg naar de bouwplaats of je zet de hijskraan op een transportmiddel.

www.jegaathetmaken.nl

Het met een hijskraan verplaatsen van zware materialen op de bouwplaats is verantwoordelijk werk. Het werk moet goed, snel en vooral veilig gebeuren. Weliswaar zit je in je eentje op grote hoogte in je cabine, maar teamwork met de collega’s op de grond is heel belangrijk.

Machinist funderingsmachine (mbo niveau 3) Toelatingseisen: minimaal vmbo-kader In Nederland is de bodem bijna overal zacht en drassig. Als je daar iets op bouwt, verzakt of scheurt het. Daarom wordt er eerst een fundering gemaakt voordat er gebouwd wordt. Meestal zijn dat betonnen (hei-)palen. Die palen worden met een funderingsmachine in de grond geslagen. Of in de grond gevormd, dat geeft minder overlast voor de omgeving. De machinist van een funderingsmachine werkt heipalen de grond in, schroeft buizen in de grond en zet damwanden. Hij is verantwoordelijk voor de voorbereiding, uitvoering en controle van zijn werk.

Bouwplaatsmedewerker restauratie (mbo niveau 3) Toelatingseisen: minimaal vmbo-kader Een bouwplaatsmedewerker restauratie weet hoe en met welke materialen er vroeger gebouwd werd. Dat geldt voor timmermannen, metselaars, voegers, stukadoors, schilders, steenhouwers en dakdekkers. Hoe zat een houtconstructie in elkaar? Met welk materiaal werden vroeger de stenen gevoegd? En waarmee werd een muur gestukt? Vaak moet je oplossingen verzinnen voor problemen die niemand voorzien had en die best lastig op te lossen zijn. Daar moet je creatief voor zijn. En ook voorzichtig.


8

Special Bouw & Techniek

SKK

Boomhut in de aula? Chillplek op schoolplein?

Doe mee aan de Bouwbazen Challenge en... win! Leerlingen van klas 1, 2 en 3 van middelbare scholen kunnen met het beste bouwidee voor hun school of directe leefomgeving een bedrag van € 3.000,- winnen. Een windmolen gemaakt van afval, een boomhut in de aula, een energiezuinige chillplek; alles is mogelijk en niets is te gek! Met deze challenge worden jongeren uitgedaagd om iets leuks te bedenken voor hun eigen school of leefomgeving en dat dan ook echt wordt gebouwd! Zo maken zij kennis met de mogelijkheden van de bouw. Dus motiveer en enthousiasmeer je school of docent om mee te doen!

Duurzame mobiele opslag De winnaars van Bouwbazen 2018 zijn leerlingen van De Baander, school voor praktijkonderwijs in Amersfoort. De leerlingen bedachten een mobiele opslag voor hout en grote werkstukken. De materialen slingeren vaak door het lokaal en met een opslag wordt het een stuk veiliger. De leerlingen kunnen de mobiele opslag zelf maken en hergebruiken daarvoor materialen. Ze combineren hout, metaal, glas en elektra voor de opslag. Bouwbazen wordt mede ondersteund door de landelijke campagne Jegaathetmaken.nl Aanmelden: bouwbazen.nl/contact Meer informatie: www.bouwbazen.nl

DOE T JOUW SCHOOL AL MEE? Win € 3.000,- voor het beste bouwidee

Vraag het aan je mentor!

BOUWBAZEN.NL

Je opstap naar betontimmerman, voorman of uitvoerder

Telefoon Website Email Whatsapp

085-273 831 51 www.civilion.nl info@civilion.nl 06-13 24 59 34

CIVILION


9

Special Bouw & Techniek

SKK

"De toekomst heeft mbo'ers nodig!" In Living Lab Palenstein Aardgasvrij in Zoetermeer werken studenten samen met bedrijven om woonwijken aardgasvrij te maken. Dit project biedt mogelijkheden voor samenwerking van vmbo-, mbo- en hbo-studenten en voor onderwijs op maat aan bedrijven. Living Lab Palenstein is een initiatief van het Centrum voor Innovatief Vakmanschap (CIV) Smart Technology. Het Living Lab Palenstein Aardgasvrij is op woensdag 14 maart 2018 van start gegaan. “Living Lab Palenstein Aardgasvrij is een prachtig voorbeeld van hoe je een echt project kunt verbinden aan onderwijs. Zo ontstaat er een levensechte experimenteeren leeromgeving. In de toekomst moet dit op veel meer plekken in de stad gebeuren: Zoetermeer als living-lab. Het grote voordeel van living-labs is de aansluiting op de arbeidsmarkt: studenten leren wat in de praktijk nodig is. Daar hebben zowel de studenten als de werkgevers voordeel van,’’ zei Isabelle Vugs, wethouder bij de gemeente Zoetermeer tijdens de start.

Schot in de roos Jan Willem van der Groep van Factory Zero en leverancier van de bouwcomponenten

bij Living Lab Palenstein is het hiermee eens: “Wat dat betreft is dit living lab een schot in de roos. De toekomst heeft name-

lijk behoefte aan jonge mensen met veel basiskennis en die vind je vooral op het mbo.”

Ontdek je toekomst op de vmbo Career Day in Delft Een speciale vmbo-editie van de Career Day bij de TU Delft. Die mag je niet missen! Jet-Net & TechNet organiseren samen met HaTech, Gemeente Delft, TechNet-kringen Nieuwe Waterweg Noord en Techforce Rijnmond deze dag op 15 november aanstaande. Tijdens de Career Day ontdekken leerlingen vmbo-3 tl de grote variatie aan technische beroepen en bedrijven. De Career Day is de ideale plek om te ontdekken wat technologie is, waar technologie is, wie er werken in de technologie en wat jij er zelf mee kunt. Jet-Net/TechNet nodigt 250 vmbo-3 tl leerlingen uit met een technisch profiel. Deze leerlingen hebben, gezien hun keuze voor

een technisch profiel, al interesse in techniek en het is de uitdaging om deze interesse verder uit te bouwen. Workshops Tijdens het evenement bezoeken de leerlingen in totaal 5 workshops van bedrijven. Tijdens de workshop komen leerlingen meer te weten over de werkzaamheden, technologieën en beroepen door zelf aan de slag te gaan!

Technasium-leerlingen maken 3D-ontwerpen voor woningen In april bezocht een klas van het Technasium Northgo College uit Noordwijk het Bouwbedrijf IBB Kondor in Oegstgeest. De leerlingen kregen een opdracht voor het vak O&O (Onderzoeken & Ontwerpen): ze moesten ‘virtueel bouwen’ of BIMMEN. BIM staat voor: Building Information Modeling, oftewel: Bouw Informatie Modellering. De leerlingen gingen in groepjes een aantal woningen ontwerpen en uitwerken. Ze werkten met het computerprogramma SketchUp. SketchUp is een eenvoudig programma waarmee driedimensionaal (3D) kan wor-

www.jegaathetmaken.nl

den getekend. Hierbij moesten de leerlingen natuurlijk rekening houden met de wensen van toekomstige bewoners, maar ook met elkaar: de woningen die door de leerlingen zijn bedacht vormden samen namelijk één woonwijk.


Hoe tof! Aan dit project heb ik gewerkt...

ÉCHT, DIE KANTOORBAAN KAN ALTIJD NOG… KOM MET ONS MENSEN GELUKKIG MAKEN Na je vervolgstudie wil je een baan vol afwisseling en vrijheid Jij wilt er met je werk toe doen Je wilt trots zijn op wat je doet En je wilt niets liever dan mensen gelukkig maken Te gek! Klinkt alsof jij helemaal past in ons team... JOIN OUR TEAM: KOM LEREN OF WERKEN BIJ ERA CONTOUR! Moet jouw toekomstige baan aan deze vier eisen voldoen, dan kies je straks misschien zomaar voor de bouw. Goede keuze! En zoek je dan een leerwerkplek, een super interessante afstudeerstage of die eerste uitdagende baan? Bel ons dan gewoon!

Het maakt écht niet uit of je een denker of een doener bent. Of je als de beste wilt leren metselen van onze ervaren leermeesters, baanbrekend onderzoek wilt doen voor je afstuderen, ingewikkelde planningen wilt maken, de kosten van een project tot in detail wilt doorrekenen of een groot project wilt leiden. Voor leergierige, enthousiaste toppers hebben we altijd plek in ons team! Wij helpen je om je steeds verder te ontwikkelen. En laat je zien wat je kunt? Dan krijg je mooie kansen!

díe woning krijgt die hij wenst. En de overhandiging van de sleutel van zijn woning tot een feestje te maken!

GELUKKIGE KLANTEN ERA Contour bouwt huizen. Mooie huizen. En fijne buurten. Helemaal op de wensen van onze klanten afgestemd. Wij hebben maar één doel: onze klant ultiem gelukkig maken. Niet alleen door een mooi huis te bouwen, maar vooral door hem daarbij te betrekken. Hem zelf keuzes te laten maken, zodat hij precies

EN EEN SUPER LEUK TEAM Dat doen wij overigens nooit alleen, maar altijd samen met onze partners. Én met onze collega’s op de bouwplaatsen en op kantoor. Dat doen we ál-le-maal met passie voor ons vak. En met heel veel plezier. Want samen lachen kunnen we als de beste. Samen sporten overigens ook. Dus, join our team!

ERACONTOUR.NL/VACATURES

STERKE STEDEN Als het even kan, bouwen wij die woningen in de stad. Stoere projecten, waarmee wij de steden sterker maken. Want dat is wat wij het liefst doen. Door fijne, duurzame buurten te bedenken én maken. Buurten waar onze klanten – maar zéker ook de bestaande omwonenden – met veel plezier samen wonen.

079 - 317 01 70

TWITTER.COM/ERACONTOUR FACEBOOK.COM/ERACONTOUR #wieslimiskiestvooreracontour #sterkesteden #gelukkige klanten #trotsopjewerk #ikdoeertoe #werkenmetpassie #opjekontzittenkanaltijdnog


11

Special Bouw & Techniek

SKK

Zit je op school in Friesland? Meld je hier aan voor je eigen meeloopdag! Zit je op het vmbo, havo of vwo in Friesland en ben je aan het kijken welke richting je later op wilt? Of doe je al een bouw/infraopleiding en wil je weten welk beroep bij je past? Probeer het maar eens uit op een meeloopdag of -middag. Zo ontdek je wat er bij een bouwbedrijf gebeurt en wat je in een bepaald beroep precies doet. Dat geeft een stevige basis om een goede opleidings- en beroepskeuze te maken. Jij bepaalt wat je doet! Misschien wil je gewoon zien wat er allemaal op de bouwplaats of op kantoor gebeurt, maar je mag ook met één van de vakmensen meelopen. Alex van der Veen twijfelde over zijn opleiding- en beroepskeuze. Hij meldde zich aan voor een meeloopdag en ging bij bouwbedrijf Talsma in Drachten op bezoek. Alex vertelt: ‘‘Iedereen was heel geïnteresseerd in wat ik nu doe en wat voor oplei-

ding ik in de toekomst wil doen. Ik heb meegelopen met Jan-Rikus Talsma, directeur van het bouwbedrijf. Hij heeft mij uitgelegd wat een bedrijf in de bouw precies doet. Ook kreeg ik een rondleiding door

het pand. Heel gaaf om te zien hoe alles in zijn werk gaat! Toen kreeg Jan-Rikus het idee om bij een klus in de buurt te kijken. Zo kon ik de praktijk zien. Heel interessant! Een zeer geslaagde en informatieve dag!’’

Wil jij je eigen meeloopdag in Friesland? Hier kun je je aanmelden: www.debouwietsvoorjou.nl/ maak-het-mee/meeloopdagen

Challenge voor leerlingen basisscholen: Bouw je eigen eco-keet, win een bouwfeest! Scholieren in de groepen 7 en 8 van basisscholen in de drie noordelijke provincies kunnen meedoen met de challenge Eco-keet. Met deze challenge leren zij wat er allemaal bij komt kijken als je een energiezuinige keet wilt bouwen. Niet door saaie theorielessen, maar door het bouwproces zelf stap-voor-stap door te nemen en de handen uit de mouwen te steken.

De challenge start met de feelgood film ‘Het Spijkerpaleis’ (www.dealdeserie.nl/ afleveringen/het-spijkerpaleis), over de veertienjarige Marieke die met haar broer wedt dat ze zelf een energiezuinige keet kan bouwen. Daarna ontwerpen de kinderen een eigen keet voor op het schoolplein. Van hun ontwerp bouwen zij een klein model op schaal. De Eco-keet moet een creatieve plek worden voor acht kinderen. Ze moeten er bijvoorbeeld kunnen vergaderen over een schoolfeest, vlogs kunnen opnemen of graffiti kunnen maken. Ook aan zaken als Wi-Fi, verlichting en verwarming moet dus worden gedacht.

www.jegaathetmaken.nl

Win een bouwfeest! Meedoen aan deze challenge doen de kinderen niet voor niets. Met het plan voor een Eco-keet maken de leerlingen kans op een spannend en uitdagend bouwfeest in hun eigen provincie. Per provincie wijst een deskundige jury de vier beste ontwerpen aan. De winnaars gaan met de hele klas het bouwfeest beleven. De challenge is een initiatief van Bouwend Nederland Noord en is bedoeld om kinderen enthousiast te maken voor een toekomst in de bouw. De challenge wordt mede ondersteund door de landelijke campagne Jegaathetmaken.nl Basisscholen kunnen zich hier aanmelden: www.debouwietsvoorjou.nl/ de-eco-keet-basisscholen


12

Special Bouw & Techniek

SKK

Studenten gaan graag op bezoek bij bouwbedrijven Eind mei bezochten zeven enthousiaste tweedejaarsstudenten van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN) Nikkels Bouwbedrijf in Twello. Nikkels Bouwbedrijf organiseert nu al zo’n vijf jaar bouworiëntatiedagen. “Een bedrijfsbezoek geeft veel meer nieuwe informatie en indrukken dan wanneer je in de schoolbanken blijft zitten”, vertelt Emiel Nikkels, planvormer bij het bedrijf. En dat bleek ook wel uit de reacties van de deelnemende studenten, zoals: “een leerzame dag” en “het heeft mijn beeld van het werk van een bouwteam positief veranderd.” Binnen het bedrijf is er veel aandacht voor jongeren. “Wij vinden dat de jeugd de toekomst is. Elk jaar hebben wij gemiddeld negen mbo- en hbo-stagiaires”, aldus Nikkels. “Zij gaan aan de slag als rechterhand van de uitvoerder, op de bouw zelf of op kantoor bij de IT-afdeling, de administratie of werkvoorbereiding. Wij zijn al jarenlang

een opleidingsbedrijf en hebben nu 24 leerlingen vanuit Bouwmensen aan het werk. Velen zien we na hun opleiding weer bij ons terug.” ‘De jeugd heeft de toekomst’ Voor veertien eerstejaarsstudenten Civiele Techniek van de HAN, startte hun Bouworiëntatiedag in de collegebanken. Dusseldorp Infra, Sloop en Milieutechniek uit Arnhem gaf uitleg over het bedrijf en het werk, waarna één van de stagiaires vertelde over haar stage. Daarna ging de groep langs bij het Arnhemse project ‘Groot onderhoud Geitenkamp fase 2’ waar riolering en bestrating worden vervangen. hbo-stagiaires, zes afstudeerders en twee Ook bij Dusseldorp zijn veel stagiaires, aftrainees”, vertelt Stef de Beijer, vestigingsstudeerders of trainees te vinden. “Momen- leider bij Dusseldorp. teel hebben wij drie mbo- en vier “Mogelijk komt dat door bouworiëntatieda-

gen, techniekdagen of uitleg op scholen over ons bedrijf en ons vak. Jonge instroom is belangrijk voor de toekomst van ons vak.”


13

Special Bouw & Techniek

SKK

Melanie Naber (23), assistent-ontwerper bij ingenieursbureau Roelofs:

“Je bent in de bouw geen vrouw meer in een mannenwereld, ik ben gewoon een collega” “Na de havo heb ik een half jaar fysiotherapie gestudeerd. Maar techniek is meer mijn ding. Ik hou van concreet. Het werd de opleiding Civiele Techniek bij Saxion.” Melanie Naber uit Vroomshoop is kraakhelder over haar keuze voor bouw en infra. “Techniek zit bij ons in de familie. Mijn vader is ook ooit bij de Roelofs begonnen. Ik ging vroeger als kleine gup mee naar het werk met hem. Techniek is mij dus letterlijk met de paplepel ingegoten”, vertelt ze. Tijdens haar opleiding liep Melanie stage bij ingenieursbureau Roelofs in Overijssel en ze hield er een bijbaan aan over. En sinds juli 2018 is zij als assistent-ontwerper bij Roelofs in dienst. Het bedrijf voert duurzame projecten uit in de grond-, weg- en waterbouw. Bijvoorbeeld: de renovatie van een woonwijk, onderhoud aan wegen of de aanleg van fietspaden. Hoe ziet je werk eruit? Melanie: “Ik maak bouwtekeningen en planningen. Je werkt altijd aan meerdere pro-

jecten. Het is dus heel veelzijdig werk. Je hebt met veel mensen te maken. Voor een project in Arnhem ben ik omgevingscoördinator. Dan heb je contact met omwonenden en bedrijven; die moet ik informeren over de voortgang van het project. En ik beheer de website en de Facebook-pagina van het project in Arnhem. Dus ik heb altijd een fotocamera achterin de auto. Zo laat ik iedereen echt zien wat wij doen.” Is de bouw een mannenwereld? Melanie: “De bouw was een mannenwereld, dat verandert nu. Eén op de vier studenten van mijn opleiding is een vrouw. Je bent tegenwoordig in de bouw geen vrouw meer in een mannenwereld. Ik ben gewoon een van de collega’s.” Heb je nog contact met de meiden van je opleiding? Melanie: “Jazeker! Af en toe spreken we af met elkaar. Dan drinken we wat en kletsen we gezellig bij. Ze hebben trouwens allemaal direct na het afstuderen een baan gevonden.”

“Ik beheer de website en de Facebook-pagina. Dus ik heb altijd een fotocamera achterin de auto.” Assistent-uitvoerder Willem Snijders bij NTP Groep:

“Leren en werken biedt de beste praktijkervaring” ”Toen ik na 2,5 jaar stopte met de hbo-opleiding Civiele Techniek moest ik van mijn ouders aan het werk. Ik kwam terecht bij InfraVak, opleidingsbedrijf voor wegenbouwers. Sinds een maand ben ik assistent-uitvoerder bij mijn voormalig stagebedrijf NTP Groep.” Willem Snijders (29) uit Oldenzaal is de koning te rijk met zijn job en de vele toekomstmogelijkheden die de infra hem biedt. Hij startte bij InfraVak met de opleiding Vakman Grond- Weg- en Waterbouw (mbo-2). Hij ging daarna meteen door met de opleiding Allround Vakman GWW (mbo-3). En tot slot rondde hij de mbo-4 opleiding Middenkader Functionaris met succes af. Hoe was het om na het hbo op het mbo te starten? Willem: “Het hbo was de kortste route naar de functie die ik nu heb. Maar het

mbo is beter qua praktijkervaring. Er zitten vooral leerlingen die meteen aan het werk willen. Daar voelde ik me thuis. Ik heb geen enkele spijt van mijn keuze.” Hoe ziet je werkdag eruit? Willem: “Ik draai nu twee projecten. Een ervan is de reconstructie van een straat in mijn woonplaats. Het riool wordt gescheiden en het straatwerk wordt vernieuwd. “Dit doe ik: materialen bestellen, contact houden met de bouwopzichter, bouwvergaderingen bijwonen, de financiën, zorgen dat de goede jongens op de goede plek werken en vooruit kijken.” Wil je nog verder leren? Willem: “Dat wordt me meer gevraagd ja. Ik zit bij NTP Groep helemaal op mijn plek: ik heb m’n mbo-4, ik werk bij een mooi bedrijf met leuke collega’s. Als je je best doet krijg je bij dit bedrijf en deze bedrijfstak veel kansen. Daar wil ik me nu op richten.”

‘Voelde me op mbo thuis’ www.jegaathetmaken.nl


MELD JE AAN VOOR EEN OPLEIDING BIJ BOUWSCHOOL BREDA Bouw aan je toekomst met BouwSchool Breda! Wil je ook werken met je handen, hoofd en hart? Dan zijn wij opzoek naar jou: jonge mensen die graag de handen uit de mouwen willen steken en opgeleid willen worden tot vakman of -vrouw in de prachtige bouwwereld. Vakopleiding tot: TIMMEREN METSELEN TEGELZETTEN DRIEJARIGE VAKOPLEIDING TIMMEREN LEIDINGGEVENDE IN DE BOUW Uniek: De Driejarige Vakopleiding Timmeren is de BOL/BBL-opleiding voor leerlingen afkomstig van de mavo of havo. Na het 1e jaar van deze opleiding heb je de mogelijkheid nog de keuze te maken om in te stromen in het 2e leerjaar van niveau 4.

Interesse in een opleiding bij BOUWSCHOOL BREDA? Kijk snel op onze website en meld je aan: www.bouwschoolbreda.nl


15

Special Bouw & Techniek

SKK

Drie vrouwen over hun keuze voor de bouw Student bouwkunde Yasmin: “Je haalt het beste uit jezelf”

Junior adviseur Anouk: “Op mijn stage ontdekte ik wat ik wilde”

“Is het overdreven om te denken dat ik de wereld een beetje mooier en beter kan maken? Misschien. Maar die ambitie heb ik in ieder geval wel. Ik ben Yasmin, 20 jaar en tweedejaars student bouwkunde aan de Technische Universiteit Eindhoven.” “Ik heb mijn propedeuse op zak, dus nu wil ik me verder verdiepen in het vakgebied. Na het derde jaar – als ik mijn diploma heb gehaald – ben ik Bachelor of Science. Klinkt goed, maar voor mij is dat niet genoeg. Ik wil architect worden en daarom ga ik daarna nog een jaar door voor mijn master, maximaal twee jaar. Dan heb ik een universitair diploma. “Deze studie is best pittig. Je moet zelfdiscipline hebben en zelf dingen in gang zetten om ergens te komen. Dan haal je het beste uit jezelf. Het creatieve deel van het vak vind ik mooi: vormgeven van de ruimte, hoe je die invult. Ik wil het vooral beter maken. Dat jouw ontwerp bijdraagt aan een gebouw dat past in de omgeving en echt wat te bieden heeft voor bewoners en gebruikers. “Ik ben opgegroeid in een niet al te beste woonwijk en dat motiveert mij om het anders te willen. Want ik denk dat het beter kan. En het gaat me niet alleen om woningen, maar ook bijvoorbeeld om kantoren, sportcomplexen of scholen. Dat zo’n bouwproject tot stand komt volgens mijn ideeën en tekeningen, dat lijkt me echt heel gaaf.

Anouk van Dam is 20 jaar en werkt als junior adviseur bij Mees Ruimte & Milieu, een adviesbureau gespecialiseerd in permissiemanagement. Dit houdt in dat Mees een ontwikkeling begeleidt van ‘willen’ naar ‘mogen’ bouwen. Na haar eindexamen ging Anouk hboRechten studeren aan de Hogeschool Leiden.

“Als ik afgestudeerd ben kan ik aan het werk bij een ontwerp- of adviesbureau, een projectontwikkelaar of ik kan voor mezelf beginnen als architect. Lijkt me heel spannend! Of ik kan promoveren in bouwkunde. Mogelijkheden genoeg!”

“Ik wil graag mensen helpen, onder andere met juridische vragen. In het eerste jaar van mijn rechtenstudie kwam ik in aanraking met bestuursrecht. Hierin vond ik het verschil tussen de macht van de overheid en de wensen van de burger erg interessant. In mijn derde jaar heb ik tien maanden stage gelopen bij Mees Ruimte & Milieu en ik ben er gebleven. Wat ik zo leuk vind aan mijn baan als adviseur is allereerst het juridische aspect; vergunningen en procedures die allemaal doorlopen moeten worden om te kunnen bouwen. De uitdaging hierbij is de juiste procedure te kiezen zodat zo snel mogelijk gebouwd kan worden. Daarnaast spreekt de communicatieve kant mij ook erg aan. Zoals het overleg met je opdrachtgever en de overige betrokken partijen.” “Je bent eigenlijk continue onbewust bezig met recht. Als er bijvoorbeeld ergens een bord staat met ‘hier wordt ontwikkeld’, was ik me er eerst nooit bewust van dat daar enorm veel procedures aan vooraf zijn gegaan om überhaupt te kunnen bouwen. Dat vind ik super interessant en ik draag daar graag mijn steentje aan bij.” Anouk is in juni 2017 afgestudeerd aan de Hogeschool Leiden. Voor haar scriptie heeft zij onderzoek gedaan naar de eisen en beperkingen van de kruimelgevallenregelingen en de positie daarvan in de Omgevingswet. Haar scriptie werd beoordeeld met een 9,1.

Werkvoorbereider Esmé: “Je hebt een belangrijke rol in het bouwproces” “Hoe dat is, als vrouw in de bouw? Ik zou niets anders willen!’ Ik ben Esmé, 21 jaar, en ik werk als werkvoorbereider bij een constructiebedrijf. En dit is waarom dat zo leuk is: als werkvoorbereider heb je een belangrijke rol in het bouwproces. Als ik mijn werk niet goed doe, hebben de bouwers bijvoorbeeld niet op tijd de juiste materialen.” “Ik controleer of de bouwtekeningen juist zijn, heb veel overleg met de opdrachtgever, met de architect en met leveranciers. Ik houd de administratie bij en ik houd de kosten in de gaten. Je moet een project begeleiden, dus je moet niet bang uitgevallen zijn. Je zoekt actief contact met mensen, ze durven bellen én aanspreken hoort daarbij. Communicatie is dus erg belangrijk. En je moet stressbestendig zijn. Maar dat leer je snel genoeg. “Om zelfstandig zulk specialistisch, uitvoerend werk te kunnen doen had ik minimaal mbo niveau 4 nodig. Je kunt naar niveau 4 met vmbo-gt/tl. Of als je havo/vwo van klas 3 naar 4 hebt gehaald. Zo ben ik begonnen. Maar volgens mij kun je het ook halen als je al een baan hebt, bijvoorbeeld door ‘s avonds naar school te gaan of met zelfstudie online. “Je hoort vaak dat de bouw mannenwerk is. Maar behalve écht zwaar sjouwwerk, kunnen wij net zo goed doen wat mannen doen. En sommige dingen misschien zelfs beter. Haha!”


en! ens m

Dé o ple

g voor vak n i id

w

er .n l

ww

.

w

or

dwegenbou

w

Word wegenbouwer!

InfraVak is hét opleidingsbedrijf voor de wegenbouw in Noord- en Oost Nederland. Je volgt een BBL-opleiding, waarbij je theorie- én praktijkles krijgt in ons opleidingscentrum. Tevens werk je onder leiding van een ervaren vakman bij een wegenbouwbedrijf bij jou in

de buurt. Je verdient direct een prima salaris! We hebben opleidingen op niveau 2, 3 & 4 en een speciale entreeopleiding. Wil je ook je diploma halen terwijl je lekker buiten werkt? Meld je dan aan of of maak een afspraak voor een kennismaking!

Open dagen: 13 december 2018 16-19 uur 25 januari 2019 15-20 uur 26 januari 2019 10-14 uur

www.wordwegenbouwer.nl Produktieweg 13, 7451 PR Holten T 0548 - 370550 E info@infravak.nl

Kijk op Facebook en Instagram voor het laatste nieuws!

vak


17

SKK

Special Bouw & Techniek

Vlog over de bouw

John Quote wint € 5.000,- met Fortnite Game kast Vlogger John Quote is afgelopen jaar uitgeroepen tot winnaar van de vlogwedstrijd Vlog Over De Bouw. Hij wint daarmee de vette vlogdeal ter waarde van € 5.000,- en dat betekent dat hij nog meer vlogs over werken in de bouwen infra-sector gaat maken. Zijn winnende vlog over het bouwen van een game kast werd meer dan 180.000 keer bekeken. De bouwsector zit te springen om jonge vakmensen zoals timmerlui en metselaars. Met de Vlog Over De Bouw brengt John het werk in de bouw en infra onder de aandacht bij veel volgers en viewers. De vlogcampagne maakt deel uit van de landelijke campagne www.jegaathetmaken.nl van Bouwend Nederland. De initiatiefnemers willen jongeren andere jongeren nog veel meer laten vertellen: dat er volop nieuwe technieken worden ingezet in de bouw bijvoorbeeld; dat je er kunt doorgroeien en carrière kunt maken.

De winnende vlog bekijken?Kijk op: www.jegaathetmaken.nl/ watch_this

En: dat je als vakman erg gewaardeerd wordt en goed wordt betaald! En de vlogactie smaakt naar meer. Dit najaar start deze vlogwedstrijd opnieuw. Dus wil jij de opvolger zijn van John Quote? Blijf de website volgen: www.jegaathetmaken.nl/vlogoverdebouw

Enne… wat ga jij doen na je eindexamen? Ooit gedacht aan de bouw? Daar is genoeg werk dus je bent zeker van een baan. En je helpt Nederland en de rest van de wereld mooier en beter te maken. Ben jij een denker? Een doener? Een maker? Een uitvinder? Een wereldverbeteraar? Check Jegaathetmaken.nl

n n n n n n

Ontdek jouw mogelijkheden Coole vlogs en video’s Challenges Battles Chats Events

Download jouw toekomstmogelijkheden in Bouw en Infra met de QR-code:

www.jegaathetmaken.nl


18

Special Bouw & Techniek

SKK

Merel, Stijn en Michelle twijfelden over hun toekomst en gaan het maken! Merel loopt een dag mee op de bouwplaats

Stijn kiest Civiele Techniek: “Over een jaar ben ik Bachelor of Science”

Merel van Burgsteden, student hbo Bouwkunde, twijfelde welke richting ze binnen de bouw op wilde. Daarom liep ze een dag mee op de bouwplaats met uitvoerder Jeroen van Friso Bouwgroep.

“Eigenlijk wist ik helemaal niet zo goed wat ik wilde doen na de middelbare school. Ik had Natuur & Techniek als profiel gekozen. Dus ik wist dat ik techniek mooi vind en dat ICT vet is. Ik hou ervan om terug te kijken op iets moois dat je hebt helpen creëren, maken of bouwen. Iets dat je kunt aanraken. Ik wil ook altijd nieuwe dingen blijven leren. Ben ook best nieuwsgierig. En een tikkie eigenwijs, zeggen ze. Nou, het zal wel. Maar echt helder was het niet, wat ik als vervolgopleiding na mijn havo wilde doen. Anyway, een online beroepskeuzetest bracht uitkomst. Hieruit kwam hbo Civiele Techniek. Dat is helemaal mijn ding: werken met cijfers, in teamverband met andere studenten nadenken over het vakgebied Built Environment. Van bruggen tot gebouwen: we bedenken hoe die constructies zijn opgebouwd en welke krachten daarbij komen kijken. Het lijkt me geweldig dat er straks op basis van mijn berekeningen constructies als bruggen, havens of zelfs een vliegveld gebouwd kunnen worden. Nog één jaar en dan ben ik toch maar mooi Bachelor of Science. En met een beetje geluk krijg ik straks een afstudeerplek die nog deels betaald wordt ook!”

“Ik begon om kwart voor 7. Eerst ging ik met Jeroen praten. Ondertussen kwamen er steeds meer bouwvakkers op de bouwplaats. Ik heb me aan iedereen voorgesteld en zij vertelden wat voor werk ze deden. Om 8 uur was er een bouwvergadering met de uitvoerder, de hoofduitvoerder, de werkvoorbereider en de installateurs. Ik vond het erg interessant om hierbij te zijn. Na de vergadering zijn we met de hoofduitvoerder en de werkvoorbereider de bouwplaats op gegaan en hebben we gekeken hoe ver de bouw is en of alles volgens plan gaat. Er worden 17 woningen gebouwd waarvan vier aardbevingsbestendig. Jeroen liet zien hoe de aardbevingsbestendige woningen worden gebouwd. Daarnaast zijn we nog bij de metselaars, stukadoors en installateurs langs geweest om te kijken waar zij die dag mee bezig waren. De dag vloog echt voorbij. Het was al heel snel vier uur en toen ging iedereen naar huis. In februari ga ik nog een dag met Jeroen meelopen wanneer de woningen worden opgeleverd.”

Metaalbewerker Michelle bedenkt nieuwe oplossingen Michelle is metaalbewerker en bedenkt steeds nieuwe oplossingen voor onverwachte uitdagingen. “Ik maak onderdelen voor machines in de betonindustrie. Sommige van die machines worden over de hele wereld gebruikt. Als er een onderdeel stuk is, moet ik het onderdeel namaken. Vaak is er geen tekening van zo’n onderdeel en zijn de maten onbekend. “Na vmbo tl heb ik Middenkader Engineering (Werktuigbouwkunde) mbo niveau 4 gedaan. Ik wilde graag in de techniek werken. Met deze opleiding kun je veel kanten op en er is veel werk in te vinden. Je bent nooit uitgeleerd, er komen steeds nieuwere machines en besturingssystemen op de markt. Voor deze opleiding heb je minimaal vmbo kbl, gl of tl nodig, meestal met sector techniek of een andere sector met wiskunde of nask1.”

Ontwikkel jezelf tot een bouwkundig professional! Werken bij van Wanrooij

Van Wanrooij Bouw & Ontwikkeling


19

SKK

Special Bouw & Techniek

Feitjes & Weetjes

Kies een carrière in een groeisector!

KONING WILLEM-A LEXANDE R: “De ambit ie is om pe r jaar gemiddeld 75.000 woningen te bouwen .” (T roonrede

6 redenen om voor de bouw te kiezen

2018)

Altijd werk op elk niveau

1. Er is heel veel werk 2. Je kunt rekenen op een goed salaris en doorgroeimogelijkheden

De komende vijf jaar zijn er naar verwachting 55.000 mensen extra nodig in de bouw en infra. Bedrijven zitten te springen om jonge vakmensen met een vmbo- en mbo-diploma, maar ook om schoolverlaters van havo, vwo of technasium. In de bouw is werk op elk niveau!

3. Je gaat werken met de nieuwste technologie, want de veranderingen gaan snel (Virtual Reality, 3D) 4. Er zijn veel opleidingsmogelijkheden 5. Je helpt mee om Nederland duurzamer te maken 6. Je bent buiten en binnen welkom! Op bouwplaats en op kantoor

Top 5 meest voorkomende beroepen in bouw en infra

Volop werk in bouw & infra

1. Timmerman (24.000)

n

137.000 kilometer wegen

2. Uitvoerder (9.500)

n

6.200 kilometer vaarwegen

3. Werkvoorbereider (7.000)

n

6.000 kilometer spoorlijn

4. Machinist (4.500)

n

2.100 kilometer dijken

5. Metselaar (4.000)

n

1.8 miljoen kilometer kabels en leidingen

Baangarantie Bouw en Infra Top 3 1. Vakmensen op mbo-2 en mbo-3 niveau 2. Werkvoorbereiders, calculators, BIM-modelleurs 3. Uitvoerders en projectleiders

www.jegaathetmaken.nl

Meer vrouwen in de bouw “De bouw was een mannenwereld, dat verandert nu. Eén op de vier studenten van mijn opleiding is een vrouw. Je bent in de bouw geen vrouw meer in een mannenwereld. Ik ben gewoon een van de collega’s. ” (Melanie Naber, zie interview op pagina 13)


Bouw

t s m o k e o t e d n a a mee

! d n a l r e d e N l e e h n a v n e f l e z e j van

Kijk op www.bamcareers.nl

en laat je inspireren door de mogelijkheden bij BAM.