{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade.

Page 1

De StudieKeuzeKrant

R O O W VO O/V AV H

SKK

GoPabo/ Social Work

Nov Ope embe r: nD age n

Tusse n finan jaar ciere n

VOOR ELKE HAV0/VWO SCHOLIER (ÉN JE OUDERS) oktober/november 2019, 6e jaargang nr 27

Verspreid op de 232 grootste vo-scholen

Foto: Bonaire Break

Nog nooit een saaie dag gehad: GoPabo

3

Ben jij hun held van de toekomst?

5

Social Work: afwisselend en flexibel

7

Naar De Studiekeuzebeurs!

8

Bereid je voor op een open dag

9

Zo betaal je een tussenjaar

11


“Leraar zijn geeft mij de voldoening die ik in een andere opleiding niet kon vinden.”

OPEN AVOND

5 november 19.00 - 21.00 uur Amsterdam en Alkmaar

óók universitaire pabo en sportklas

www.ipabo.nl

Word leraar basisonderwijs!

WIE WIL JIJ ZIJN VOOR DE WERELD VAN MORGEN?

OPEN DAG

ZATERDAG 2 NOV 2019 10.00 - 15.00 UUR

Kijk op avans.nl voor meer informatie over de opleiding Social Work in Breda en ’s-Hertogenbosch.

Studeren doe je in Ede De Christelijke Hogeschool Ede helpt je om jouw talenten te ontdekken en leidt je op tot een professional. Omdat de wereld mensen nodig heeft die stevig in hun schoenen staan, er zijn voor een ander en groepen kunnen verbinden. Ontdek de mogelijkheden die de CHE jou te bieden heeft.

/ Bedrijfskunde / Communicatie

/ HBO-ICT / Leraar Basisonderwijs

/ Theologie / Social Work

/ Human Resource

/ Leraar Godsdienst /

/ Verpleegkunde / Journalistiek

Management

Levensbeschouwing

Kijk voor meer informatie op CHE.nl


SKK

3 Colofon EXEMPLAREN BIJBESTELLEN Wilt u extra kranten van De Studiekeuzekrant bijstellen? Stuur ons een e-mail en wij regelen

GoPabo: ‘Nog nooit een saaie dag gehad’ De pabo is meer dan leren om onderwijs te geven aan kinderen. De pabo is een creatieve, veelzijdige, uitdagende opleiding. Het is nuttig en belangrijk werk, maar het werken met kinderen in het basisonderwijs verveelt nooit en je kunt heel veel voor ze betekenen. ‘Je wordt er zelf ook een beter mens van’, zegt een leraar.

het: info@aan-de-slag.nl

De krant wordt vijf keer per jaar verspreid op de 232 grootste vo- en mbo-scholen.

DE STUDIEKEUZEKRANT is een uitgave van: Uitgeverij Aan de slag Houtmarkt 57 2011 AL Haarlem www.aan-de-slag.nl

Volgende editie 26 november 2019 Deadline : 21 november 2019

Contactpersoon

(Foto: Frank Hoyinck, Hogeschool Leiden)

Frank Meijer M 06 - 44718618 E info@aan-de-slag.nl

Redactie Yvette Doornbosch, Tauns de Hond, Frank Meijer, Han Sjakes, Elvira Steijne

Advertentieverkoop: Frank Meijer Tel. 06 4471 8618 uitgeverijaandeslag@gmail.com

Vormgeving: Floppy Design

Druk: Rodi Rotatiedruk, Diemen

Met een pabo-diploma ben je verzekerd van een baan; bovendien kun je doorgroeien met een vervolgopleiding. Een pabo-opleiding is breed: je ontwikkelt je creativiteit en je staat midden in de maatschappij. Lees het hele artikel: destudiekeuzekrant.nl/pabo-is-een-topinvestering-in-jezelf Zeg nou zelf “Het leuke aan lesgeven vind ik het contact met de kinderen en om te zien hoe ze elke keer weer iets nieuws leren en altijd zo enthousiast zijn over nieuwe dingen.” Laura Voorberg, student pabo Den Haag “Je ziet kinderen echt groeien, niet alleen in lengte, maar ook in de ontwikkeling van het brein. Dat is mooi om te zien en het is een uitdaging om zo veel mogelijk uit een kind te halen.”

2 november 2019 10.00 - 15.00 uur

11 december 2019 18.00 - 21.00 uur

5 februari 2020 15.00 - 20.00 uur

Izak Lavooij, student pabo Rotterdam “De kinderen op de basisschool zijn nog zó spontaan, ze willen gelijk aan de slag en antwoorden geven. Dat maakt les geven in het basisonderwijs bijzonder.” Daniël Kleiterp, student pabo Leeuwarden

Artikelen of delen daarvan, evenals illustraties en advertenties, mogen uitsluitend na schriftelijke toestemming van de uitgever worden overgenomen. Auteursrechten voorbehouden aan de uitgever. Hoewel deze krant met de grootst mogelijke zorg werd samengesteld, aanvaardt de uitgever geen enkele aansprakelijkheid voor schade als gevolg van niet of onjuiste vermelding van de gegevens in deze krant. De uitgever is niet aansprakelijk voor de inhoud van de ingezonden redactie en advertenties.za

“Als juf ben je een van de belangrijkste personen in het leven van een kind. Dat vind ik een hele mooie kans en een hele mooie uitdaging. Om ze iets te leren, maar ook om ze een veilige plaats te bieden in de klas.” Marjet van Laar, student pabo Ede

www.destudiekeuzekrant.nl

oktober/november 2018


SKK

5

Ben jij hun held van de toekomst? De drie grootste misverstanden over mannen voor de klas

Kinderen (jongens én meisjes), ouders en professionals binnen het onderwijs zijn het erover eens: Meer mannen voor de klas zijn nodig. Een goede verdeling van mannen en vrouwen op de basisschool is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen.

1. Dat zijn softies Als je dat denkt, lees het volgende dan even. Aan het woord is Leraar van het Jaar Primair Onderwijs 2016, Wouter Siebers: “‘Ik nam een keer een klas over, waar ik al gauw merkte dat één meisje totaal genegeerd werd. Niet gepest, maar er werd gewoon niet tegen haar gesproken. Thuis heb ik daarover nagedacht, wat zou ik doen? Ik heb toen dat meisje eerst mijn vertrouwen gegeven en gezegd: “Er is iets aan de hand en je kunt het me vertellen”. Eerst zei ze van niet, maar na drie dagen kwam ze huilend bij m’n bureau. Daarna heb ik de groep er deelgenoot van gemaakt, en heel open gevraagd: ‘Hoe gaan jullie dit oplossen?” Ik wilde dat de klas het zelf deed. Na een tijdje werd het meisje weer in de groep opgenomen.” (Bron: Delerarenagenda.nl)

In deze tekst lees je: ■ Jongens zijn van harte welkom op de pabo ■ De drie grootste misverstanden over mannen voor de klas ■ Waarom Coen overstapte van de IT naar de klas Waarom jongens van harte welkom zijn op de pabo: ■ mannen vinden vaak leuker om computerles te geven en kunnen het vaak beter ■ mannen vullen beweging-onderwijs anders in ■ mannen communiceren anders dan vrouwen

mannen herkennen het gedrag van jongens en hebben hier meer begrip voor. Dat geldt ook voor de manier waarop jongens leren en zich ontwikkelen. jongens voelen zich vaak meer aangesproken door mannen. Mannen zijn voor hen een inspiratiebron. Bijvoorbeeld om later ook te kiezen voor het onderwijs. als voorbereiding op het voortgezet onderwijs en de maatschappij (waarbij kinderen met vrouwen en mannen te maken krijgen) is het belangrijk dat zij gewend zijn aan vrouwen én mannen voor de klas. werken in teams met vrouwen én mannen geeft een andere (betere) dynamiek

FAQ over de Pabo Q: Welke vooropleiding heb ik nodig voor de pabo? A: Voor de pabo heb je een vwo-, havo- of mbo4-diploma nodig. Vwo is sowieso genoeg. Bij mbo en havo moet je aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek hebben gehad. Als dat niet zo is, moet je een toelatingstoets doen. Q: Ik heb een AD-diploma (Associate Degree). Kan ik dan naar de pabo? A: Ja dat kan, maar vaak moet je dan eerst een toelatingstoets doen. Je mag naar de pabo als je kan laten zien dat je genoeg weet van aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek. Je kunt je laten bijscholen. Kijk op goedvoorbereidnaardepabo.nl als je precies wilt weten hoe het zit. Q: Ik zit in havo-3. Wat is het slimste vakkenpakket voor mij? A: Zorg voor een combinatie van profiel en vakkenpakket met aardrijkskunde en geschiedenis, plus óf biologie óf natuurkunde óf natuur, leven en technologie (NTL). Overleg hierover met je decaan, want niet alle havo-scholen hebben dezelfde keuzemogelijkheden.

www.destudiekeuzekrant.nl

2. Kinderen hebben niks aan mannen voor de klas Mannen relativeren over het algemeen

meer en gebruiken meer humor in hun taal dan vrouwen. Daarom is het goed voor zowel jongens als meisjes dat er vrouwen én mannen voor de klas staan. 3. Mannen horen niet in het onderwijs Vrouwen geven even goed les als mannen. Onderzoek toont aan dat kinderen (en ouders) hun schooltijd anders beleven als er ook een man voor de klas staat.

Coen: van IT Naar onderwijs Student Coen Timmer kwam na de havo in de informatietechnologie terecht, op een helpdesk en als systeembeheerder. Hij ontdekte dat hij liever een band met mensen heeft dan met computers. Zijn collega's in de informatietechnologie begrepen zijn stap naar de pabo niet. Coen: "Sommigen begrijpen absoluut niet waarom ik uit de IT-business naar het onderwijs overstap. Voor het geld doe ik het in ieder geval niet, ook al verdien je als leraar basisonderwijs niet eens heel slecht." (Bron: Het Onderwijsblad)

3 redenen om blij te worden van de pabo 1. Goede kans op een baan Veel meesters, juffen en docenten zijn aardig op leeftijd. Zij gaan in de komende jaren met pensioen. Er komen dus banen bij. De kansen op een baan zijn gunstig vanaf 2018. Vooral in de grote steden stijgt de vraag naar leraren en leraressen voor basisscholen. 2. Afwisselende opleiding Je leert natuurlijk hoe je moet lesgeven. Met vakken als onderwijskunde en didactiek. Maar je krijgt ook les in de vakken die je geeft op de basisschool, zoals biologie, aardrijkskunde, taal en geschiedenis. En er zijn ook veel praktische vakken, zoals toneel, handvaardigheid, tekenen en muziek. 3. Leren op de pabo is dóen Op de pabo zit je niet de hele dag met je neus in de boeken. Studeren op de pabo betekent heel veel dóen. Je loopt sowieso al vanaf het eerste jaar minimaal één dag stage op een basisschool.

oktober/november 2018


Kom studeren bij NHL Stenden

Vaktherapie (voorheen Creatieve Therapie)

Help je graag andere mensen? Lijkt het je interessant en leuk om mensen met psychische problemen te helpen via kunst of drama? Dan is de opleiding Vaktherapie jouw studie!

Social Work Kun je je goed inleven in anderen, vind je het belangrijk dat iedereen actief kan deelnemen aan de maatschappij? Ben je een verbinder en ondernemend ingesteld? Dan is Social Work jouw studie!

Daarom NHL Stenden! › Je wordt specialist in de therapievorm drama of beeldend vormen. › Met onderzoek ondersteun je de hulpverlening. › Je doet veel praktijkervaring op. › Je werkt samen in kleine groepen en krijgt veel persoonlijke aandacht. › De opleiding biedt mogelijkheden voor internationale uitwisseling en stage.

Pabo

De grootste van Noord-Nederland Bij NHL Stenden Hogeschool kies je de pabo die het beste bij je past. Er zijn vier locaties met ieder een eigen specialisatie: Leeuwarden, Groningen, Meppel en Emmen. Daarom NHL Stenden! › De enige internationale pabo in Nederland, (International Teacher Education for Primary Schools) in Meppel. › Keuze uit verschillende specialisaties bijvoorbeeld ‘Meertaligheid’ en ‘Wetenschap & Technologie’. › Academische Pabo in Groningen. › Je volgt een kleinschalige opleiding en krijgt veel persoonlijke begeleiding. › Je staat tijdens de opleiding veel voor de klas.

Daarom NHL Stenden! › Je geeft zelf vorm aan je studie en bepaalt, in overleg met je begeleider, hoe je jouw profiel invult. › Je ziet in wat mensen nodig hebben en je bent ondernemend. › Je leert in hechte groepen waar onderwijs en werkveld samenkomen. › Je gaat tijdens de studie werkplekleren, waarbij je aan de slag gaat bij leerbedrijven en instellingen. › Je ontwikkelt een scala aan vaardigheden, passend bij jouw talenten, die jou helpen het verschil te maken.

Kom naar de Open Dag op zaterdag 16 november 2019. Check nhlstenden.com/opendag voor meer info!

www.destudiekeuzekrant.nl

oktober/november 2018


SKK

7

Social Work: is de samenleving jouw ding? Ben je geïnteresseerd in mensen? Ben je nieuwsgierig naar wat mensen zélf willen en kunnen? Wil je hulp verlenen aan en opkomen voor mensen die het moeilijk hebben? Sta je stevig in je schoenen?

Als je deze vragen met ja beantwoordt, lees dan even verder. De kans is groot dat jij straks wilt werken met mensen. Een studie social work leidt je op tot een van de mooiste beroepen: werken met en voor mensen. In de opleiding social work komen drie opleidingen samen: Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (MWD), Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) en Cultureel Maatschappelijke Vorming (CMV). Welke vooropleiding heb je nodig voor Social Work: ■ Havo en vwo: met alle profielen ■ Mbo: niveau 4 Wat en hoe leer je? ■ Je krijgt les in onder andere psychologie, pedagogie, socialisatie. Je leert bijvoorbeeld over stoornissen; er kan in een groep worden gewerkt met acteurs of met mensen met een stoornis. Je leert om te gaan met mensen met een probleem. ■ Je leert om niet alleen naar een persoon te luisteren, maar ook te kijken naar wat er achter het verhaal van die persoon schuilgaat. ■ Je leert leidinggeven aan groepen mensen en hoe je met een groep mensen omgaat.

Je helpt mensen op weg en zorgt ervoor dat ze zich weer ergens voor inzetten, met als doel dat zij meer bij de samenleving worden betrokken.

Waar loop je stage? ■ Je loopt verschillende stages, bijvoorbeeld bij vluchtelingenwerk, in een gezin of op een vmbo.

Je werkt met een casus: je gaat bijvoorbeeld uit van een gezin met problemen. Jij moet dan een hulpverleningsplan voor het gezin schrijven, met hulp van deskundigen.

Hoe ziet je werk of je toekomst eruit? ■ Je werkt voor en met jong en oud, voor mensen van allerlei niveaus en achter-

gronden. Na je afstuderen kun je aan de slag in de hulpverlenende en dienstverlenende sector. Een groot voordeel is dat je met deze studie veel kanten op kunt. Als je nu bijvoorbeeld graag met kinderen wilt werken, kan het makkelijk gebeuren dat je na je studie in de psychiatrie gaat werken.

Social Work bachelor deeltijd: afwisselend en flexibel programma De deeltijdopleiding Social Work is een flexibele opleiding met een afwisselend programma, dat je aanpast aan je eigen situatie en werkplek. Je ontwikkelt een brede basis én kiest daarnaast een uitstroomprofiel: Welzijn & Samenleving, Zorg of Jeugd. Leren op de werkplek is een essentieel onderdeel binnen de opleiding. Vanaf de start van de opleiding Social Work doe je opdrachten voor zorg- en welzijnsorganisaties. Dit kan vanuit je huidige werkgever zijn of een leerbedrijf verbonden aan NHL Stenden. Maar je kunt ook aan de slag in een organisatie waarvoor je vrijwilligerswerk doet. Zo’n praktijkleerplek is belangrijk om de verschillende modules te kunnen afronden.

zelf. De totale studielast verschilt per persoon.

Breng je al werkervaring of een diploma mee, dan kun je sneller je diploma halen. Op deze manier richt je een studie in die bij jouw ontwikkeling en studieambities past. Met een brede praktijkgerichte basis ben je op veel verschillende plekken inzetbaar als sociaal werker. Daarnaast kun je ook aan de slag als specialist op één bepaald gebied. Denk bijvoorbeeld aan functies als reclasseHet onderwijsprogramma bestaat uit 8 mo- ringswerker, jongerenwerker, ouderenwerdules van ongeveer een half jaar. Elke mo- ker, gezinsvoogd en jeugdzorgwerker. Je dule is 30 EC’s (studiepunten). In totaal kunt ook werken in een gebiedsteam of moet je 240 EC’s halen voor een diploma. wijkteam, of als ambulant begeleider binnen Het tempo en de volgorde waarin je de mo- residentiële en langdurige zorg. dules doorloopt, bepaal je voor een deel (Bron: NHL Stenden Hogeschool)

www.destudiekeuzekrant.nl

oktober/november 2018


22 & 23 NOV.

JAARBEURS UTRECHT

L N . S R U E B E Z U STUDIEKE

22 & 23 NOVEMBER JAARBEURS UTRECHT

BUITENLANDBEURS.NL


SKK

9

Studiekeuze + twijfel = TOP! Twijfelen over je studiekeuze en je carrière, is de gewoonste zaak van de wereld. Zelfs mensen waarvan je denkt dat ze alles perfect hebben uitgedokterd, voelen zich soms verward. En dat is ook helemaal niet erg. Twijfel is juist goed en gezond. Het houdt je scherp. En om meer redenen is twijfelen top… 1. Je bent niet getrouwd met je diploma Een studiekeuze maken of beslissen of je eigenlijk wel wil verder studeren, kan zeer beangstigend zijn. Het is namelijk niet gemakkelijk om het juiste evenwicht te vinden tussen jouw interesses en ambities. Want wat als je niet goed weet wat je wil? Wat als je van gedachten verandert? Laat je niet overweldigen. Een studierichting (niet) kiezen is geen levenslange verbintenis zoals het huwelijk. Natuurlijk moet je goed nadenken over je keuze. Maar je leert overal vaardigheden die nodig zijn op de arbeidsmarkt, wat je ook studeert. Bovendien zou je versteld staan van het aantal mensen dat eigenlijk een heel andere richting is uitgegaan na hun studie.

2. Je eerste keuze is niet je laatste Hoe weet je zeker of je een job graag zal doen? Helaas, vaak weet je dit gewoon niet. Soms moet je gewoon iets uitproberen om te beseffen dat het eigenlijk jouw ding niet is. En soms is die minder voor de hand liggende keuze juist wat je wil en nodig hebt. Ook al ben je niet gek op je eerste job, je kan er altijd iets van leren. Aandacht besteden aan wat je (niet) graag doet, kan al heel wat verwarring doen verdwijnen. Als

je de omgeving het beste vindt aan je huidige job, dan weet je dat je bij een toekomstige baan goed moet kijken naar de bedrijfscultuur. Ook ontdekken dat je het liefst werkt aan soloprojecten, kan een inspiratie zijn om een functie te zoeken die focust op zelfstandig werk. Je groeit in je carrière en geleidelijk aan achterhaal je vanzelf wat je gelukkig maakt. Wie ontevreden is, zoekt best uit wat hier de redenen voor zijn. Kan je het oplossen, ga er dan ook voor. Zo niet, kijk dan uit naar andere mogelijkheden.

3. Je hebt niet alle antwoorden nodig Weet je ongeveer welke richting je uit wil, dan is het helemaal niet erg dat je niet alles exact hebt uitgedokterd. Tijdens je hele carrière zullen soms vragen rijzen en het maakt niet uit dat je op sommige momenten de antwoorden gewoon niet hebt. Zelfs leidinggevenden die boven aan de top staan, hebben hun twijfels. Verwarring over je carrière is goed, aangezien dit betekent dat je het erg belangrijk vindt wat je doet en waar je precies naartoe gaat.

Zo ga je goed voorbereid naar een open dag Probeer tijdens een open dag vooral studenten te spreken die de opleiding volgen. Dan hoor je zelf waarom ze een opleiding leuk vinden en wat lastig is. Bedenk ook waar je zelf de voorkeur aan geeft. Vind je het prettig om deel uit te maken van een grote groep studenten of wil je juist in kleine groepen werken? Werk je graag onder begeleiding of liever zelfstandig?

■ ■ ■

■ ■

Hier nog wat slimme vragen: ■ Wat houdt de opleiding precies in? ■ Hoeveel college-uren of contacturen heb je per week? ■ Krijg je hoorcolleges, practica, werkgroepen of werkcolleges? ■ Werk je veel samen?

www.destudiekeuzekrant.nl

Hoe groot zijn de groepen? Hoe is het contact met de docenten? Hoeveel uur per week moet je gemiddeld studeren? Hoeveel studenten zitten in het eerste jaar? Hoeveel studenten vallen uit? Waarom? Zijn er bepaalde ‘struikelvakken’ die lastig zijn? Heb je tips om die wel te halen? Is er een bindend studieadvies en wat houdt dat in? Hoe wordt er getoetst? Zijn er veel tentamens of moet je juist opdrachten maken? Waarin verschilt deze opleiding ten opzichte van deze lfde opleiding in andere plaatsen? In welke beroepen komen de meeste studenten terecht? Zijn er ook studenten- of studieverenigingen verbonden aan deze studie? Is er een introductieperiode/kamp en hoe gaat dat?

oktober/november 2018


Wat kies jij? Iets met Onderwijs & Opvoeding Iets met Taal & Communicatie Iets met Mensen Iets met Sport & Beweging Iets met Gezondheid Iets met Technologie en ICT Iets Creatiefs Iets met Economie

Kijk op fontys.nl/studeren voor hulp bij studiekeuze en bezoek ĂŠĂŠn van de open dagen op 9 en 16 november a.s.

www.destudiekeuzekrant.nl

oktober/november 2018


SKK

11

Manieren om je tussenjaar te financieren “Een tussenjaar in het buitenland maakt de meeste studenten zekerder van hun vervolgstudie. Uit onderzoek blijkt dat de ruime meerderheid (twee derde tot driekwart) van de eerstejaars die instromen na een tussenjaar sterker overtuigd is van hun studiekeuze.” (Bron: De organisatie WilWeg adviseert jongeren over werken, studeren en studiekeuzes tijdens een tussenjaar na de middelbare school)

De laatste paar jaar zijn er veel aanbieders van programma’s voor een tussenjaar in binnen- en buitenland bijgekomen. Ook opleidingen bieden trajecten voor studiekeuze aan die je in een tussenjaar kan doen. Die vind je hier: http://destudiekeuzekrant.nl/studiekeuzetrajecten/ Kosten tussenjaar De kosten van een tussenjaar kunnen zo laag blijven als je zelf wilt. Het is helemaal afhankelijk van wat je gaat doen, hoe lang je weg gaat, waar je naartoe gaat en of je het zelf regelt of via een organisatie. Werken en sparen Veel scholieren werken en sparen zelf voor hun tussenjaar. Je kunt de zomer na je eindexamen of de eerste maanden van je tussenjaar gebruiken om te werken en sparen voordat je vertrekt naar het buitenland.

Subsidie Voor vrijwilligerswerk in Europa kun je subsidie aanvragen bij het European Voluntary Service-programma. Het EVS-programma biedt jongeren tussen de 17 en 30 jaar de mogelijkheid om maximaal 12 maanden vrijwilligerswerk te doen in het buitenland. Je draagt dan bij aan het dagelijks werk van organisaties in Europa op het gebied van jongerenwerk, kunst en cultuur, milieu en duurzaamheid, sociaal-cultureel werk, zorg en welzijn en cultureel erfgoed. Het EVSprogramma is onderdeel van Erasmusplus.nl Ouders Vaak dragen ouders ook bij. Steeds vaker zien ouders een goed doordacht tussenjaar als een investering in je toekomst. Sponsoring Als je je gaat inzetten voor anderen, in de vorm van vrijwilligers- of projectwerk, kun

je ook een sponsoractie op touw zetten om geld in te zamelen. Bedenk een leuke actie waarmee je sponsoring vraagt om je te kunnen inzetten voor een betere wereld. Bijvoorbeeld: ■ Een benefietdiner ■ Tapas of taartjes op een markt verkopen

jou te sponsoren. Je laat op een creatieve wijze zien wat de uitwisseling, stage of onderzoeksperiode jou oplevert en hoe jouw omgeving van je ervaring kan profiteren. Gaat dit goed, dan kun je zelfs onbekenden, zoals bedrijven, overtuigen te investeren in jouw buitenlanddroom!

Crowdfunding Crowdfunding vereist een slimme campagne die je goed moet begeleiden. Een campagne opzetten kost veel tijd en inzet. Maar crowdfunding is meer dan financiering alleen. Het kan je ook nieuwe kennis en contacten opleveren. En je kunt er ambassadeurs mee vinden die je helpen bekendheid te creëren voor je project.

Bekijk eens een aantal voorbeelden van crowdfund-projecten: ■ crowdaboutnow.nl/carliesmiddleeast ■ voorjebuurt.nl/nl/projects/milesthatmatter/results

Wat is crowdfunding? Via crowdfunding kun je jouw crowd (zoals familie, vrienden en buren) betrekken bij jouw buitenland-ervaring en hen vragen

Werken in het buitenland Het is natuurlijk ook mogelijk om in het buitenland te werken. Dan sla je twee vliegen in één klap: je dekt de kosten van je tussenjaar terwijl je in het buitenland bent. Je kunt werken tegen betaling, maar ook tegen kost en inwoning (en soms nog een extra zakcentje). (Bron: WilWeg.nl)

‘Het tussenjaar voor mijn toekomst’ “In het begin van mijn studie besefte ik dat ik eigenlijk niet wist wat ik de rest van mijn leven wilde doen. De druk om af te studeren was groot, maar ik had tijd nodig. Een jaar geleden besloot ik een reis te maken om aan mezelf te werken. Dat vond ik belangrijker dan klakkeloos de stappen te volgen die de maatschappij mij voorschotelde. Door Alberto Senna

In het afgelopen jaar heb ik veel fantastische ervaringen opgedaan. Ik ben verschillende aspecten van mezelf tegengekomen waarvan ik geen idee had dat ze bestonden. Ik heb mezelf leren kennen. Eén van de meest intense ervaringen is de Sufi Trail-wandeling geweest. Een wandeltocht door Turkije, van Istanbul naar Konya, 801 kilometer.

Alberto Senna uit Brazilië, 24 jaar

Ik ontdekte dat gewoon wandelen een unieke kans is om dicht bij jezelf te komen, omringd door de natuur en de stilte.

ontmoet die me vertelden over hun geschiedenis. Ze vertelden verhalen die je alleen in een museum kunt ontdekken.

Ik heb gereisd door gebieden waar toeristen nooit zullen komen. Ik heb dorpelingen

Het belangrijkste is dat ik een evenwichtige relatie met mezelf heb opgebouwd.

www.destudiekeuzekrant.nl

Dit jaar heb ik geleerd om mijn eigen tempo te respecteren, temidden van de natuur, of waar ik ook ben. Ik ben en ik voel me klaar voor mijn toekomst.” www.sufitrail.com

oktober/november 2018


Tussenjaartips voor ouders van studiekiezers

Travel. Grow. Learn.

Word een au pair met Cultural Care

Lastminute aanmelden voor een opleiding is meestal geen goed plan. Adviseer uw kind goed na te denken over zijn of haar studiekeuze. Kan uw kind een goede keuze maken? Fijn! Bij heel wat jongvolwassenen lukt dat namelijk niet meteen na havo of vwo. Steeds meer aanstaande studenten kiezen voor een jaar ‘iets anders’ voordat zij gaan studeren. Deze tussenjaartips voor ouders helpen u misschien bij het samen vormgeven van een goed tussenjaar. Door: Hermien Miltenburg, Relatiemarketeer en oudervoorlichter bij Wageningen University & Research: “Ik ben oudervoorlichter en heb zelf drie studerende kinderen. Ondanks mijn onderwijsachtergrond vond ik het lastig mijn kinderen te coachen bij studiekeuze. Daarom heb ik me verdiept in de rol van ouders tijdens het studiekeuzeproces en in het eerste studiejaar. Mijn kennis en ervaring vindt u op Studiekeuzekind Blog, weblog.wur.nl/studiekeuzekind.” Tip 1: Een goede studiekeuze is belangrijk. Maar niet alle jongvolwassenen zijn toe aan een uitgebalanceerde studiekeuze na hun havo of vwo. Zet niet teveel druk op het studiekeuzeproces, ik ken heel wat jongeren die lijden onder ‘keuzestress’. Een studiekeuze lastminute forceren heeft geen zin. Denk samen eens na over een tussenjaar. Tip2: Een goed tussenjaar moet je plannen. Maak afspraken met uw kind over wat hij wil gaan doen en wat hij daarmee denkt te bereiken. Maak ook een planning bijvoorbeeld: werken en nadenken over studiekeuze in de herfst, een wereldreis maken in de lente.

Tip 3: Doorstuderen is niet voor elke jongvolwassene hét toekomstideaal. Praat ook eens over werken of een eigen bedrijf. Maar kiest uw kind voor doorstuderen, stimuleer uw kind dan in het tussenjaar echt te focussen op studiekeuze. Verdiep u in het studiekeuzeproces en praat met uw kind over de stappen die hij zet. Bijna 50% van de jongeren ziet de familie als de belangrijkste studiekeuzeadviseur(-s). Tip 4: Uw kind is volwassen, de verantwoordelijkheid voor de studiekeuze en het eventuele tussenjaar ligt bij hem. Maar samen eens kijken naar de invulling van een tussenjaar kan geen kwaad. Spreek vooral een dagbesteding af die uw kind verder helpt in zijn studiekeuze en zelfontdekking. De decaan van de middelbare school van uw kind kan misschien ook nog coachen, en decanen kennen ook studiekeuzeprofessionals en studiekeuzeprogramma’s van bijvoorbeeld hbo’s die uw kind verder kunnen helpen. Tip 5: Maakt u zich geen zorgen. Een goed gepland tussenjaar is voor veel studenten een verrijking. Ze weten na zo’n jaar beter wie ze zijn, wat ze kunnen en wat ze de komende jaren met hun leven willen doen!

Cultural Care au pairs wonen bij een Amerikaans gastgezin, reizen door Amerika, volgen een cursus aan een Amerikaanse universiteit en bouwen een internationale werkervaring met kinderen op. Kom meer te weten over deze unieke ervaring!

Schrijf je nu in voor een gratis informatiebijeenkomst!

Culturalcare.nl

Work and travel your way around the world with Ten Travel!

Werken in Europa: wij bieden animatie- en toeristische banen in Spanje en Griekenland Werken en reizen in Australië: werken met paarden, als dierenarts, nanny of op de boerderij Backpacken: boek onze avontuurlijke starters packages in o.a. Vietnam, Bali, Thailand of Colombia Stages lopen: voor diverse opleidingen bieden we stages. Alles leren over de Vietnamese keuken als kok in Vietnam? Wordt receptionist op Cyprus, sportinstructeur in Spanje, paardentrainer of boer in Australië, lerares in Colombia Studie- en werkprogramma Spanje: Spaanse taalcursus met aansluitend een betaalde baan in het toerisme Studie- en werkprogramma Latijns-Amerika: Spaanse taalcursus met aansluitend een vrijwilligersproject Group travel and unsettled holidays: travel like a local, en ga op reis met andere avonturiers! Samen backen door Vietnam, Bali of Thailand.

Voor meer informatie www.tentravel.nl of mail info@tentravel.nl


SKK

13 100% garantie op gezelligheid en zekerheid

Naar Australië met NL-groep en NL-crew Australian Backpackers (opgericht in 1994) is de enige Nederlandse Australiëspecialist met een eigen kantoor en eigen crew in Australië! Ons Nederlandstalige team in Sydney is 24/7 en 365 dagen per jaar bereikbaar voor thuisblijvers en familie! Het Sydney Beach Hostel is onze basis in Australië. Aan het strand dus! Australië is DÉ droombestemming voor een tussenjaar. Naast heerlijk reizen kun je er ook goed geld verdienen. Plus het is er altijd wel ergens zomer! Je reis begint op Schiphol waar je jouw groep Australian Backpackers meteen ontmoet. Samen check je in en tijdens de vliegreis zit je bij elkaar. Dus meteen ontspannen kennis maken en verhalen uitwisselen. Maar: je kunt ook zelf naar Australië vliegen en je aansluiten bij de introductieweek in Sydney. Australian Backpackers heeft de stoelen ingekocht bij een top airline tegen scherpe tarieven. Je hoeft niet zelf te zoeken naar flexibele tickets, zodat je altijd naar huis kan wanneer je wil. En wil je na Australië door naar Azië (ligt om de hoek) met je verdiende geld… go for it! Startpakket Op het vliegveld van Sydney word je ontvangen door de NL crew van Backpackers. En de crew heeft niet stil gezeten; werkelijk álles hebben de medewerkers voor jou voorbereid. Deze service heet het Startpakket. Want daar sta je dan: vreemd land, vreemde taal – en dan al die regeltjes van overheid, bank en belasting. Daar heb je geen omkijken naar.

Marit Schuiten en vader Peter, vlak voor haar vertrek naar Sydney voor De Grote Reis

Australian Backpackers weet dankzij 25 jaar ervaring de weg naar de instanties voor een vakantiebaantje, belasting, visum, telefoonkaart, bankpas, verzekeringen en vliegtickets. Zodra jij bent geland liggen alle spullen voor je klaar. Binnen 3 tot 7 dagen ben jij helemaal klaar om te reizen en te werken in Australië. (Let op: als je dit zelf gaat regelen kost dat je zeker drie weken!) ‘Ver weg, maar niet alleen’ In maart vertrok Marit Schuiten (20) uit Noord-Scharwoude met een Backpackersgroep naar Down Under. Vlak voor haar vertrek spraken we haar. Marit: “Bij Backpackers werken echt heel lieve mensen. Ze helpen en regelen alles voor me in Sydney.

Ik ben ver weg, maar toch niet alleen.” “Een collega was heel enthousiast omdat haar dochter had gereisd met deze organisatie,” zegt moeder Carolien Schuiten. “We zijn bij Backpackers in Alkmaar geweest en vanaf het begin voelt het als een goede thuisbasis. Er staat altijd iemand voor Marit klaar. Waarom zijn deze reizen er niet voor 50-plussers?” Vader Peter Schuiten, geboren in Australië: “Ik had een beetje moeite met de plannen van Marit. Maar alles wijst de goede kant op. Dankzij Backpackers heb ik een heel goed gevoel over haar reis.” Volg Marit op reis: www.polarsteps.com/MaritSchuiten/148885 0-australie ‘Niet op de bonnefooi’ “Prima dat je naar Australië gaat, maar niet op de bonnefooi,” zei vader Berry Westerhof uit Ulft toen zoon Jop zijn ouders inlichtte over z’n reisplannen. “Ik moest wennen aan het idee; maar ik vind het heel stoer van ‘m! Tijdens een open dag hebben we goede informatie gekregen en met backpackers gesproken. Dat geeft veel vertrouwen.” Jop (19) heeft zich ingeschreven voor een nieuwe studie; voordat hij daarmee start ‘wil ik eerst de tijd van mijn leven hebben’. “Ik hoop mezelf tegen te komen op deze reis. Het is een goed gevoel dat mijn ouders kunnen terugvallen op de medewerkers in Sydney als ik op reis ben.” Kijk voor filmpjes en alle info op: www.backpackers.nl Of bel Australian Backpackers: 072-5116697 Je bent welkom op ons kantoor: Tuinstraat 28, Alkmaar

www.destudiekeuzekrant.nl

UNIEK! Wijzigbare flexibele jaar retour retour tickets v.a. € 1320 ALL-IN met gratis data wijzigen hele jaar door! All-in betekent dat alle toeslagen en belastingen bij de prijs zijn inbegrepen. Net zoals alle maaltijden en drankjes aan boord! Wifi kan je aan boord kopen tegen een kleine vergoeding. Vanaf Schiphol zit je binnen 24uur met maximaal 1 tussenstop comfortabel en snel in Australië, met top 3 airline Cathay Pacific Airways! Je mag landen in Sydney/Melbourne/ Brisbane/Cairns/Adelaide of Perth in Australië. En Auckland of Christchurch in Nieuw Zeeland. Terug kan je vanaf een andere plaats dan je heen gevlogen bent. Ook vanuit Azië (kies uit Bangkok of Bali). Dat is echt uniek! Dus heen naar Sydney en terug vanaf Cairns of Bali is geen probleem! Je mag 1 jaar wegblijven met onze tickets. Daarnaast mag je ook nog eens 30 kg (!) bagage meenemen naast 7 kilo handbagage. Enkeltjes v.a. € 695 ALL-IN. Maaltijden en drankjes ook weer inclusief net als alle toeslagen en belastingen. Wifi koop je weer aan boord tegen een kleine vergoeding. Vanaf Schiphol ben je wederom binnen 24 uur in Sydney, Melbourne of Brisbane. Onze unieke enkele reis tickets worden uitgevoerd door top 5 airline Etihad Airways! Dit keer mag je 23 kg bagage meenemen naast 8 kg handbagage.

Kom naar de Infomiddag Wil jij graag weten wat je moet regelen voor een reis naar Australië? Kom dan geheel vrijblijvend naar onze Infomiddag in Alkmaar! Zaterdag 16 november, 14.00-15.30 uur. Inschrijven kan hier: backpackers.nl

oktober/november 2018

Profile for Uitgeverij Aan de Slag

De Studiekeuzekrant, oktober 2019  

GoPabo, Open Dagen, Studiekeuzebeurs, tussenjaar mogelijkheden, Social Work.

De Studiekeuzekrant, oktober 2019  

GoPabo, Open Dagen, Studiekeuzebeurs, tussenjaar mogelijkheden, Social Work.

Profile for aandeslag
Advertisement