a product message image
{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade

Page 1

EN

STAGES

VOOR

Verspreid op de grootste vmbo- en mbo-scholen

NU INSCHRIJVEN BIJ EEN MBO EN IN SEPTEMBER STARTEN

Foto: Bonaire Break

Inhoud 1 april: deadline aanmelden mbo

3

Mbo outdoor/wildernis-opleiding

3

Je leerbaan fixen

5

Van stress naar succes met je examen

9

Draai de krant om voor De Studiekeuzekrant: 26 maart: De Tussenjaarbeurs

7

Manieren om je tussenjaar te financieren

7

VMBO/MBO

VAKMENSEN

R O O B VO O/M B

LEERBANEN

VM

FIX MIJN LEERBAAN


Unica, daar word je wijzer van!

Rik: stagiair ICT

Lisa: stagiair beveiligingstechniek

Zaid: leerling elektrotechnicus

ZOEK JIJ EEN TOFFE STAGE OF LEERPLEK?

WWW.WERKENBIJUNICA.NL Unica is dĂŠ allround technisch dienstverlener van Nederland en trendsetter in duurzame innovaties. We lossen alle vraagstukken op het gebied van techniek in en om gebouwen op die je kunt bedenken. Denk aan het toepassen van oplossingen op het gebied van installatietechniek, energie, ICT, internet of things (IOT) en smart buildings die bijdragen aan functionele, gezonde en veilige leef- en werkomgevingen. Wij zetten de wensen en behoeften van onze klanten om in een kwalitatieve oplossing op maat. Unica heeft meer dan 2.500 medewerkers en een omzet van â‚Ź 477 miljoen. Unica bestaat uit een netwerk. In dit netwerk zijn veel verschillende stage en leerwerkplek mogelijkheden. Alle actuele stage en leerbanen staan op www.stagemarkt.nl

advertentie UNICA VMBO/MBOkrant_01.indd 1

16-01-2020 11:55


3

FixMijnLeerbaan.nl Voshaar Outdoor and Education

Colofon

De enige mbo outdoor/wildernis-opleiding in Europa

EXEMPLAREN BIJBESTELLEN Wilt u extra kranten van FIX MIJN LEERBAAN bijstellen? Stuur ons een e-mail en wij FIXEN het: info@aan-de-slag.nl

Deze krant wordt vijf keer per jaar verspreid op de grootste vmbo- en mbo-scholen.

FIX MIJN LEERBAAN is een uitgave van Uitgeverij Aan de Slag

Volgende editie ???????????? 2020 Deadline: ???????????? 2020

Contactpersoon Frank Meijer M 06 - 44718618 E info@aan-de-slag.nl

Redactie Yvette Doornbosch, Tauns de Hond, Frank Meijer, Han Sjakes, Elvira Steijne

Met dank aan

Altijd al instructeur willen worden - het leukste beroep in de buitenlucht?

Paul van Wezenberg (s-bb.nl)

Kajakken en raften op de mooiste rivieren, klimmen en hiken naar de hoogste toppen? Leren overleven op afgelegen plekken? Op zoek gaan naar grizzly’s, wolven en andere dieren in het ruige Canada en onderwezen worden door ervaringsdeskundigen? Ben je sportief, energiek en niet bang om je grenzen te verleggen? Dan bieden wij jou de juiste uitdaging.

Advertentieverkoop: Frank Meijer Tel. 06 4471 8618 uitgeverijaandeslag@gmail.com

Vormgeving:

Let op: alleen voor bikkels Onze opleiding is de enige complete mbo

Floppy Design

outdoor/wildernis-opleiding van Nederland en Europa. In het eerste jaar word je opgeleid tot allround instructeur. Vanaf het tweede jaar ga je je specialiseren in de richting ‘Outdoor’, ‘Wilderness’ of kies je voor beide specialisaties. Dit alles doe je in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Polen & Canada. Interesse? Kijk dan gauw op www.mbooutdoor.com en hopelijk zien wij je snel.

Interesse in de open dag? Op 13 maart aanstaande ben je welkom. Of kijk op onze site voor een andere datum.

Op Facebook zijn wij te volgen op @VoshaarOutdoorandEducation. Op Instagram op voshaaroutdoorandeducation.

Druk:

Geen grap: 1 april deadline voor aanmelden mbo

Rodi Rotatiedruk, Diemen

Je bent er uit! Je weet welke studie je wilt volgen en op welke school je dat wil doen. Hoe zorg je er voor dat je kan beginnen met die studie en wat moet je doen?

Op tijd aanmelden is dus erg belangrijk. Je kan je voor meerdere opleidingen aanmelden en ook kan je na de aanmelding je opleidingskeuze binnen de school nog wijzigen.

Aanmelden bij de school Heb je je keuze gemaakt? Meld je dan aan bij de school van je keuze. Ga naar de website van de school. Daar vind je de aanmeldprocedure.

Eerder aanmelden mag Je kunt je ook al eerder aanmelden. Bij populaire opleidingen is dit handig, omdat de opleiding anders vol kan zitten.

1 april: deadline voor het mbo Let op! Meld je aan op uiterlijk 1 april voor de start van het nieuwe schooljaar. Alleen als je je voor die datum hebt aangemeld, heb je een toegangsrecht voor de opleiding van je keuze.

Een mbo-opleiding is een goede stap op weg naar een leuke baan. Tijdens je opleiding ben je veel bezig in de praktijk. Vaak bij verschillende bedrijven of instellingen. Je ontdekt waar je goed in bent en wat je leuk vindt. Zo kom je er achter welk werk goed bij je past.

Wanneer je je niet op 1 april hebt aangemeld, dan kan de mbo-school je weigeren.

Vaardigheden voor een beroep Op het mbo doe je een beroepsopleiding.

Artikelen of delen daarvan, evenals illustraties en advertenties, mogen uitsluitend na schriftelijke toestemming van de uitgever worden overgenomen. Auteursrechten voorbehouden aan de uitgever. Hoewel deze krant met de grootst mogelijke zorg werd samengesteld, aanvaardt de uitgever geen enkele aansprakelijkheid voor schade als gevolg van niet of onjuiste vermelding van de gegevens in deze krant. De uitgever is niet aansprakelijk voor de inhoud van de ingezonden redactie en advertenties.za

In de opleidingen wordt aandacht besteed aan de theorie van een bepaald beroep. De vaardigheden en competenties leer je vooral in de praktijk. Dit gebeurt zowel op school als in de beroepspraktijk waar je voor wordt opgeleid. Algemene vaardigheden In een mbo-opleiding ben je niet alleen bezig met je toekomstige beroep. Er is ook aandacht voor kennis en vaardigheden die je nodig hebt om te functioneren in de maatschappij en om eventueel door te leren. Het gaat dan om algemene vaardigheden zoals Nederlands, rekenen, Engels (bij mbo-opleidingen op niveau 4) en loopbaan- en burgerschapsvaardigheden.

VIND JE STAGE OF LEERBAAN OP FIXMIJNLEERBAAN.NL


VIND JE STAGE OF LEERBAAN OP FIXMIJNLEERBAAN.NL


5

FixMijnLeerbaan.nl

Jouw leerbaan of stage… zo gefixt! 1. Waar vind ik een stageplaats? Op Stagemarkt.nl Je kunt zoeken op leerbedrijf, opleiding en plaats. Daarna kun je ‘beschikbare leerplaatsen’ aanvinken. Op Fixmijnleerbaan.nl Zoek op provincie en je profiel. 2. Wat kost een mbo-opleiding? Dat vind je op Studeermeteenplan.nl Klik op ‘mbo’ en op ‘geld’. Je vindt hier veel meer informatie over ‘Leren in de praktijk’ en ‘Aanmelden mbo’. 3. Waar zijn de mbo open dagen? Op Kiesmbo.nl Klik op ‘Bekijk alle open dagen’ en zoek per provincie. Onmisbare website voor elke vmbo-er! Kijk zeker ook op ‘Interesses’ en ‘Vergelijken’. 4. Wat is een baangarantie? Een baangarantie betekent dat je na je opleiding zeker bent van een baan. Bijvoorbeeld: er zijn nu veel te weinig leraren. Veel leraren gaan met pensioen en er komen te weinig nieuwe jonge leraren bij. 5. “Je begrijpt toch wel dat ik een opleiding kies, waarmee ik straks een dik salaris verdien?” Niet helemaal. Want misschien vind je die job met dat vette salaris helemaal niet leuk. Veel carrièrejagers lopen uiteindelijk vast. Omdat ze hun baan of hun collega’s niet meer ok vinden.

Sommigen stoppen er dan mee en gaan doen wat ze écht de moeite waard vinden; bijvoorbeeld mensen helpen of een baan met leuke collega’s en veel minder werkdruk.

6. “Welk beroep past het best bij mij?” Hoe kom je erachter welk beroep het best bij je past? Deze vragen kunnen je op weg helpen om je beroep te vinden:

# Werk je graag met en voor mensen? # Werk je solo of liever in een team? # Kun je goed tegen werkdruk en stress? # Spreken uitdagingen je aan, of juist niet? # Ben jij een binnen- of een buitenmens?

VIND JE STAGE OF LEERBAAN OP FIXMIJNLEERBAAN.NL


Word wegenbouwer! Open dag 12 MAART 16:00-20:00 uur

Tot dan! Een brug over het water passeren of rijden over een superstrak wegdek. Voor jou misschien heel gewoon, maar als je erover nadenkt is het een knap staaltje techniek! Diep onder de grond ligt ook nog eens een goed en functioneel buizenstelsel verborgen. Vakmensen in de grond-, weg- en waterbouw hebben de basis gelegd voor al deze bruggen, wegen en rioleringen. Ook jíj kunt werken aan de infrastructuur van Nederland! Kom je een opleiding volgen bij InfraVak? Wat doe je zoal? Je bent dagelijks bezig met het voorbereiden, opknappen en mooier maken van de woonomgeving. Je werkt bij een infrabedrijf aan diverse weg- en waterbouwkundige constructies, maar ook aan rioleringen, bestratingen en bermen.

vak

Het is afwisselend werk met altijd zichtbaar resultaat. Vaak kom je je eigen werk weer tegen! Gemiddeld ga je één dag per week naar school en de overige vier dagen werk je aan jouw praktijk skills bij één van de 40 leerbedrijven. Kan jij jezelf hierin vinden? Bel of mail ons!

Produktieweg 13, 7451 PR Holten T 0548 - 370550 E info@infravak.nl

Zet jij jouw skills in? Dan zorgen wij voor: • Een leerwerkplek die bij jou past • De juiste begeleiding • Een goed salaris en goede arbeidsvoorwaarden • Een contract voor de duur van jouw opleiding • Aanvullende praktijkscholing • Tegemoetkoming in de opleidingskosten (lesgeld en boekengeld)

wordwegenbouwer.nl


7

FixMijnLeerbaan.nl

Melanie Naber, assistent-ontwerper bij ingenieursbureau Roelofs:

“Je bent in de bouw geen vrouw meer in een mannenwereld, ik ben gewoon een collega” “Na de havo heb ik een half jaar fysiotherapie gestudeerd. Maar techniek is meer mijn ding. Ik hou van concreet. Het werd de opleiding Civiele Techniek bij Saxion.” Melanie Naber uit Vroomshoop is kraakhelder over haar keuze voor bouw en infra. “Techniek zit bij ons in de familie. Mijn vader is ook ooit bij de Roelofs begonnen. Ik ging vroeger als kleine gup mee naar het werk met hem. Techniek is mij dus letterlijk met de paplepel ingegoten”, vertelt ze. Tijdens haar opleiding liep Melanie stage bij ingenieursbureau Roelofs in Overijssel en ze hield er een bijbaan aan over. En sinds juli 2018 is zij als assistent-ontwerper bij Roelofs in dienst. Het bedrijf voert duurzame projecten uit in de grond-, weg- en waterbouw. Bijvoorbeeld: de renovatie van een woonwijk, onderhoud aan wegen of de aanleg van fietspaden. Hoe ziet je werk eruit? Melanie: “Ik maak bouwtekeningen en planningen. Je werkt altijd aan meerdere pro-

jecten. Het is dus heel veelzijdig werk. Je hebt met veel mensen te maken. Voor een project in Arnhem ben ik omgevingscoördinator. Dan heb je contact met omwonenden en bedrijven; die moet ik informeren over de voortgang van het project. En ik beheer de website en de Facebook-pagina van het project in Arnhem. Dus ik heb altijd een fotocamera achterin de auto. Zo laat ik iedereen echt zien wat wij doen.” Is de bouw een mannenwereld? Melanie: “De bouw was een mannenwereld, dat verandert nu. Eén op de vier studenten van mijn opleiding is een vrouw. Je bent tegenwoordig in de bouw geen vrouw meer in een mannenwereld. Ik ben gewoon een van de collega’s.” Heb je nog contact met de meiden van je opleiding? Melanie: “Jazeker! Af en toe spreken we af met elkaar. Dan drinken we wat en kletsen we gezellig bij. Ze hebben trouwens allemaal direct na het afstuderen een baan gevonden.”

“Ik beheer de website en de Facebook-pagina. Dus ik heb altijd een fotocamera achterin de auto.”

De Ontdekdezorgweek komt eraan, zet in je agenda! Interesse gehad in een carrière in de zorg en welzijn? Ontdek of het werken in de zorg echt iets voor jou is tijdens de Ontdekdezorgweek.

Van 16 t/m 21 maart zijn er in heel Nederland verschillende interessante en leerzame evenementen plaats. Tijdens deze bijeenkomsten kun jij in contact komen met

werkgevers en alles ontdekken over het leren en werken in zorg en welzijn. Kijk hier wat er bij jou in de buurt te doen is: www.ontdekdezorgweek.nl

11 redenen om te kiezen voor een mbo-opleiding 1. Er is veel werk voor mbo’ers 2. Je leert op school en in de praktijk 3. Je loopt veel stages tijdens je opleiding 4. Je kunt geld verdienen tijdens je stage 5. Je kan na het mbo naar het hbo 6. Al tijdens je opleiding kun je een baan aangeboden krijgen 7. Je bouwt een netwerk op tijdens je studie 8. Je leert hoe een bedrijf werkt 9. Je werkt veel samen op school 10. Je leert naar jezelf te kijken 11. Je leert plannen en organiseren zelfstandig werken

VIND JE STAGE OF LEERBAAN OP FIXMIJNLEERBAAN.NL


Vacatures leren & werken: Bekijk n onze ope s vacature

& n e r e L t e m n werke k e i n h c e t kt jou! Wildkamp zoe

> > > > >

(junior) accountmanager (assistent) verkoper verkoopspecialist commercieel medewerker ďŹ liaalmanager

Wildkamp in cijfers:

1972 350 de start

medewerkers

45

vestigingen

Wildkamp is een technische groothandel & familiebedrijf met 45 vestigingen en gemotiveerde medewerkers met verstand van techniek. Elke dag proberen zij volgens de kernwaarden plezier & prestatie samen met de klant tot de best mogelijke oplossingen voor technische vraagstukken te komen.

Ben je nieuwsgierig geworden? Kijk op werkenbijwildkamp.nl of s-bb.nl

> werken in een klein team > met actieve begeleiding > verantwoordelijkheden

> carrièremogelijkheden > goede beloning > reis- en studiekostenvergoeding

)BSUWPPSEF[PSH

8JK[JKO PQ[PFL OBBSKPV %F3BQIBqMTUJDIUJOHCJFEU[PSHBBOLJOEFSFO  KPOHFSFOFOWPMXBTTFOFONFUFFOCFQFSLJOH PQMPDBUJFTJO/PPSEFO;VJE)PMMBOE ,JKLPQXXXSBQIBFMTUJDIUJOHOM

7F>7_BIJ?9>J?D= ;PSHWBONFOTUPUNFOT


9

FixMijnLeerbaan.nl

Eindexamen: van stress naar succes

Stress heeft een functie: in een stress situatie gaat je hart sneller kloppen en maak je stresshormonen aan die ervoor zorgen dat je optimaal kunt presteren. Het is helemaal oké om stress te voelen. Je lichaam is gemaakt om ermee om te kunnen gaan zolang je jezelf ook momenten van rust gunt! Deze tips helpen je stress te voorkomen. ■

Plan en structureer. Maak een realistisch leerplan en hou je eraan. Dit zorgt ervoor dat je weet wat je op welk moment te doen hebt en dat je trots op jezelf kunt zijn als je die taak hebt afgerond. Dat geeft zelfvertrouwen en rust. En als je niet meer op schema ligt, dan pas je je plan aan. Zorg dat het actueel blijft. Het is handig om iemand om hulp te vragen bij het maken van je plan om te checken of het realistisch en uitvoerbaar is.

Zorg voor een rustige leeromgeving waar je niet afgeleid wordt. Dus leg je telefoon weg tijdens het leren!

Neem pauzes. Uren achter elkaar doorleren is vermoeiend en niet effectief. Gun jezelf een pauze van 10 minuten na 45 minuten leren zodat je weer fris en helder verder kunt.

Zorg voor beweging. En dat hoeft niet gelijk in de sportschool te zijn! Je lichaam bewegen helpt enorm om stress te verminderen. Even een blokje om, de trap aflopen, een gek dansje doen of hoelahoepen is ook bewegen. Even alle aandacht uit je hoofd en in je lichaam.

Doe een ademhalingsoefening. Als je dit nu al goed oefent dan heb je daar straks tijdens je examens veel baat bij. Voel de beweging van de ademhaling in je lichaam en concentreer je op het op

Iedere keer dat je afgeleid bent duurt het 8 minuten voor je weer de concentratie terug hebt. en neer gaan van je buik of borst. Adem 4 tellen in en 6 of 8 tellen uit en doe dat eens 2 minuten lang. Zet de timer op je telefoon. Je hartslag daalt en je voelt je gelijk rustiger worden. Hoe vaker je dit oefent hoe vaker je op verschillende momenten van de dag jezelf zult herinneren om even tot rust te komen met de ademhaling. Je traint je hersenen daarmee om dit steeds vaker vanzelf te doen. Dus hoe vaker je nú oefent, hoe makkelijker het wordt om tijdens je examens jezelf tot rust te brengen.

Zorg voor voldoende nachtrust! Met een uitgeslapen hoofd kun je echt veel beter denken. Jongeren hebben eigenlijk wel 9,5 uur slaap nodig, maar daar komt bijna niemand aan. Chronisch slaaptekort heeft een negatief effect op stress. Dus af en toe uitslapen is heel gezond!

Telefoon en andere beeldschermen weg voordat je gaat slapen. Het licht van de schermen en de activiteit van je hersenen zorgen ervoor dat je moeilijker in slaap komt en minder goed uitrust.

Doe een ontspanningsoefening om op te laden of om makkelijker in slaap te vallen. Zorg dat je niet gestoord kan worden en gun jezelf 10 minuten om te luisteren naar de Relax: www.tobeyoung.nl/media

Eet en drink gezond! Eet veel groente en fruit, drink veel water (of kruidenthee) en laat energy drankjes en koffie staan. De enorme hoeveelheid suiker en cafeïne in die drankjes geven je even een boost, maar zorgen er juist voor dat je daarna heel moe bent.

Dit artikel is samengesteld door Jolanda Ruissen. Haar bedrijf To Be Young, biedt yoga en mindfulness aan voor jongeren op scholen en in kleine groepen in de eigen studio in Rotterdam. Jolanda: “Met yoga, mindfulness en coaching help ik jongeren om meer te ontspannen en de wijsheid in zichzelf te ontdekken. Zodat ze betere keuzes kunnen maken voor een leuke en succesvolle toekomst.”

VIND JE STAGE OF LEERBAAN OP FIXMIJNLEERBAAN.NL

Profile for Uitgeverij Aan de Slag

Fix Mijn Leerbaan, maart 2020  

Fix Mijn Leerbaan, maart 2020  

Profile for aandeslag
Advertisement