{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade.

Page 1

EN

STAGES

VOOR

VMBO/MBO

Verspreid op de grootste vmbo- en mbo-scholen

Foto’s: S-BB

In deze krant Zo fix je een leerbaan of stage Vmbo-basis of -kader? Check jouw mogelijkheden Wat wordt jouw wereld in de techniek? Bijbaantje? Belasting terugvragen “Leren en werken is beste praktijkervaring”

3 5 7 9 11

Foto: Bouwend Nederland

VAKMENSEN

R O O B VO O/M B

LEERBANEN

VM

FIX MIJN LEERBAAN


FixMijnLeerbaan.nl

3

Jouw leerbaan of stage… zo gefixt!

Colofon EXEMPLAREN BIJBESTELLEN Wilt u extra kranten van FIX MIJN LEERBAAN bijstellen? Stuur ons een e-mail en wij FIXEN het: info@aan-de-slag.nl

Deze krant wordt vijf keer per jaar verspreid op de grootste vmbo- en mbo-scholen.

FIX MIJN LEERBAAN is een uitgave van Uitgeverij Aan de Slag

Volgende editie 26 november 2019 Deadline: 21 november 2019

Contactpersoon Frank Meijer M 06 - 44718618 E info@aan-de-slag.nl

Redactie Yvette Doornbosch, Tauns de Hond, Frank Meijer, Han Sjakes, Elvira Steijne

Met dank aan

1. Waar vind ik een stageplaats? Op Stagemarkt.nl Je kunt zoeken op leerbedrijf, opleiding en plaats. Daarna kun je ‘beschikbare leerplaatsen’ aanvinken.

Paul van Wezenberg (s-bb.nl)

Op Fixmijnleerbaan.nl Zoek op provincie en je profiel. 2. Wat kost een mbo-opleiding? Dat vind je op Studeermeteenplan.nl Klik op ‘mbo’ en op ‘geld’. Je vindt hier veel meer informatie over ‘Leren in de praktijk’ en ‘Aanmelden mbo’.

Advertentieverkoop: Frank Meijer Tel. 06 4471 8618

3. Waar zijn de mbo open dagen? Op Kiesmbo.nl Klik op ‘Bekijk alle open dagen’ en zoek per provincie. Onmisbare website voor elke vmbo-er! Kijk zeker ook op ‘Interesses’ en ‘Vergelijken’.

uitgeverijaandeslag@gmail.com

Vormgeving: Floppy Design

4. Wat is een baangarantie? Een baangarantie betekent dat je na je opleiding zeker bent van een baan. Bijvoorbeeld: er zijn nu veel te weinig leraren. Veel leraren gaan met pensioen en er komen te weinig nieuwe jonge leraren bij.

Druk: Rodi Rotatiedruk, Diemen

5. “Je begrijpt toch wel dat ik een opleiding kies, waarmee ik straks een dik salaris verdien?” Niet helemaal. Want misschien vind je die job met dat vette salaris helemaal niet leuk. Veel carrièrejagers lopen uiteindelijk vast. Omdat ze hun baan of hun collega’s niet meer ok vinden.

Sommigen stoppen er dan mee en gaan doen wat ze écht de moeite waard vinden; bijvoorbeeld mensen helpen of een baan met leuke collega’s en veel minder werkdruk. 6. “Welk beroep past het best bij mij?” Hoe kom je erachter welk beroep het best bij je past? Deze vragen kunnen je op weg helpen om je beroep te vinden: # Werk je graag met en voor mensen? # Werk je solo of liever in een team? # Kun je goed tegen werkdruk en stress? # Spreken uitdagingen je aan, of juist niet? # Ben jij een binnen- of een buitenmens?

Artikelen of delen daarvan, evenals illustraties en advertenties, mogen uitsluitend na schriftelijke toestemming van de uitgever worden overgenomen. Auteursrechten voorbehouden aan de uitgever. Hoewel deze krant met de grootst mogelijke zorg werd samengesteld, aanvaardt de uitgever geen enkele aansprakelijkheid voor schade als gevolg van niet of onjuiste vermelding van de gegevens in deze krant. De uitgever is niet aansprakelijk voor de inhoud van de ingezonden redactie en advertenties.za

VIND JE STAGE OF LEERBAAN OP FIXMIJNLEERBAAN.NL


Leren bij Heijmans Bij ons is altijd plek! Wat doet Heijmans?

Waarom leren bij Heijmans?

De plekken waar je woont, werkt, plezier maakt en de verbindingen ertussen: Heijmans maakt en verbetert ze. Je komt ons dan ook overal tegen. Wil jij ook nu al samen met ons werken aan prachtige projecten? Kom dan deel uitmaken van ons team! Wij bieden je de mogelijkheid om te leren én werken! Denk bijvoorbeeld aan:

• • • • •

• Leerwerkplek Monteur Elektrotechniek • Leerwerkplek Timmerman • Leerwerkplek Monteur Werktuigbouwkunde

• Leerwerkplek Vakman Grond-, Weg- en Waterbouw • Leerwerkplek Monteur Materieelbeheer

En nog veel meer! Kijk voor een overzicht van al onze leerwerkplekken op onze website.

Een vak leren van de pro’s Kennis gelijk in de praktijk brengen Werken op toffe plekken Je eigen geld verdienen Door het land in een gele bus

Nieuwsgierig? Scan de QR code of kijk op heijmans.nl/lerenbij

)BSUWPPSEF[PSH

8JK[JKO PQ[PFL OBBSKPV %F3BQIBqMTUJDIUJOHCJFEU[PSHBBOLJOEFSFO  KPOHFSFOFOWPMXBTTFOFONFUFFOCFQFSLJOH PQMPDBUJFTJO/PPSEFO;VJE)PMMBOE ,JKLPQXXXSBQIBFMTUJDIUJOHOM

7F>7_BIJ?9>J?D= ;PSHWBONFOTUPUNFOT


FixMijnLeerbaan.nl

5

Bijna klaar met vmbo-basis of -kader? Dit zijn jouw toekomstmogelijkheden in bouw en infra! Bouwplaatsmedewerker (mbo niveau 2 en 3) Toelatingseisen: minimaal vmbo-basis Timmermannen, metselaars, straatmakers, installatiemonteurs, stukadoors, tegelzetters, kozijnen- en gevelmonteurs, betontimmermannen, betonboorders en schilders. Deze beroepen vind je op elke bouwplaats. Het zijn vakmensen met een mboopleiding. Meestal hebben ze hun vak geleerd via de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) op het roc: een paar dagen in de week werken en een dag in de week naar school. Lerend werken met een goed salaris en uitstekende vooruitzichten.

Monteur ondergrondse infratechniek (mbo niveau 2 en 3) Toelatingseisen: minimaal vmbo-basis Een monteur in de ondergrondse infratechniek weet alles van elektriciteitskabels of van gas-, water- en warmteleidingen in de openbare grond. Hij weet hoe hij de kabels en leidingen op een veilige manier moet aanleggen. Ook weet hij hoe hij storingen moet localiseren. Hij heeft altijd een laptop of een tablet bij zich. Daarmee beschikt hij online over de meest actuele informatie over het ondergrondse kabel- en leidingnetwerk.

Machinist grond-, weg- en waterbouw (mbo niveau 3) Toelatingseisen: minimaal vmbo-kader Als machinist werk je met de grootste, sterkste en zwaarste machines in de grond-, weg- en waterbouw. Dat kan niet iedereen. Je moet de machine volledig kennen en beheersen om de klus op tijd te klaren. Maar ook veilig kunnen werken op een terrein waar van alles gebeurt. Je moet dus goed weten waar je mee bezig bent. Je krijgt als machinist op een grond-

verzet- of wegenbouwmachine te maken met collega’s, uitvoerders, opdrachtgevers, omwonenden, voorbijgangers, politie en uiteraard ook verkeersdeelnemers. Teamwork en goed overleg zijn belangrijk.

Servicemedewerker gebouwen (mbo niveau 2 en 3) Toelatingseisen: minimaal vmbo-basis Als servicemedewerker gebouwen ben je een creatieve alleskunner met twee rechterhanden. Je bent een allround klusser die allerlei onderhoudsklussen doet, meestal voor bewoners van een huurwoning. Denk aan het vervangen van een deurslot, het verhelpen van een lekkende kraan, het vastzetten van een trapleuning en het voorkomen van een lekkende dakgoot. Je bent handig, zelfstandig, zorgvuldig en je vindt het leuk om met bewoners om te gaan.

Zonnepanelenmonteur (mbo niveau 3) Toelatingseisen: minimaal vmbo-kader Een zonnepanelenmonteur is verantwoordelijk voor de installatie van zonnepanelen. Je kijkt hoe de zonnepanelen het beste geplaatst kunnen worden en of alle aansluitingen op de juiste plek zitten. Daarna ga je de zonnepanelen installeren. Je werkt in een duo dat meestal bestaat uit iemand met een bouwkundige achtergrond en iemand met een elektrotechnische achtergrond. De bouwkundige is verantwoordelijk voor de werkzaamheden op het dak en de elektrotechnicus zorgt dat de installatie perfect werkt.

Vakman grond-, weg- en waterbouw (GWW) (mbo niveau 2 en 3) Toelatingseisen: minimaal vmbo-basis Een vakman GWW legt wegen, rioleringen en waterbouwkundige werken aan en onderhoudt ze. Het is stoer werk en je bent vaak buiten. Je komt van alles tegen: van ondergelopen parkeerkelders tot het op basis van een digitale tekening uitzetten van rioleringen. Je werkt samen met de uitvoerder en de machinist van de graafmachine, maar je maakt ook een praatje met de buurtbewoners. Machinist hijswerk (mbo niveau 3) Toelatingseisen: minimaal vmbo-kader Als machinist hijswerk werk je zelfstandig op een hijskraan. Dit kan een mobiele kraan zijn, een mobiele torenkraan of een torenkraan. Waar nodig rijd je met de hijskraan over de weg naar de bouwplaats of je zet de hijskraan op een transportmiddel.

Het met een hijskraan verplaatsen van zware materialen op de bouwplaats is verantwoordelijk werk. Het werk moet goed, snel en vooral veilig gebeuren. Weliswaar zit je in je eentje op grote hoogte in je cabine, maar teamwork met de collega’s op de grond is heel belangrijk.

Machinist funderingsmachine (mbo niveau 3) Toelatingseisen: minimaal vmbo-kader In Nederland is de bodem bijna overal zacht en drassig. Als je daar iets op bouwt, verzakt of scheurt het. Daarom wordt er eerst een fundering gemaakt voordat er gebouwd wordt. Meestal zijn dat betonnen (hei-)palen. Die palen worden met een funderingsmachine in de grond geslagen. Of in de grond gevormd, dat geeft minder overlast voor de omgeving. De machinist van een funderingsmachine werkt heipalen de grond in, schroeft buizen in de grond en zet damwanden. Hij is verantwoordelijk voor de voorbereiding, uitvoering en controle van zijn werk.

Bouwplaatsmedewerker restauratie (mbo niveau 3) Toelatingseisen: minimaal vmbo-kader Een bouwplaatsmedewerker restauratie weet hoe en met welke materialen er vroeger gebouwd werd. Dat geldt voor timmermannen, metselaars, voegers, stukadoors, schilders, steenhouwers en dakdekkers. Hoe zat een houtconstructie in elkaar? Met welk materiaal werden vroeger de stenen gevoegd? En waarmee werd een muur gestukt? Vaak moet je oplossingen verzinnen voor problemen die niemand voorzien had en die best lastig op te lossen zijn. Daar moet je creatief voor zijn. En ook voorzichtig.

VIND JE STAGE OF LEERBAAN OP FIXMIJNLEERBAAN.NL


FixMijnLeerbaan.nl

6

Wat wordt jouw wereld van de techniek? Welkom bij de 7 werelden van techniek! 7 werelden die elk weer een eigen kant van techniek laten zien. Bekijk de werelden van techniek op deze pagina’s. Bij welke wereld pas jij? Op kiesmbo.nl kun je zoeken naar jouw opleiding in de buurt!

1. Mens & Gezondheid

3. Voeding & Natuur

Bedenk jij straks een nieuwe app voor je mobiel die nóg beter checkt of we gezond genoeg leven? n Help je mee aan het bouwen van robots die een operatie uitvoeren? In deze wereld draait alles om mensen beter en gezonder maken. Welkom in de wereld van Mens & Gezondheid!

n

2. Energie, Water & Veiligheid

4. Wonen, Werken & Verkeer

Welkom in de wereld van Energie, Water & Veiligheid! n Zorg jij dat iedereen straks in een huis woont dat goed geïsoleerd is en waar de daken zonnepanelen hebben? n Bedenk je dé oplossing om al het plastic uit onze oceanen te halen? In deze wereld werken mensen met technische kennis hard aan het oplossen van de problemen van onze aarde.

Welkom in de wereld van Wonen, Werken & Verkeer! n Sleutel jij aan een zelfrijdende auto? n Gaan we meer in de hoogte bouwen? En onze producten met drones bezorgen zodat er minder files op de wegen zijn? In de toekomst willen we allemaal energiezuinig én comfortabel leven, onderweg, thuis en op het werk.

n

n n

Zorg jij dat mensen straks supergezond eten kunnen printen in hun eigen keuken? Of werk je mee aan het kweken van plantaardige hamburgers? Help jij boeren om fruit te verbouwen waarbij minder bestrijdingsmiddelen nodig zijn zodat insecten er minder onder lijden? Jij draagt bij aan een betere wereld!

VIND JE STAGE OF LEERBAAN OP FIXMIJNLEERBAAN.NL


FixMijnLeerbaan.nl

7 5. Ontwerp, Productie & Wereldhandel

7. Hi-tech & Science

n

Ontwerp jij de coolste sneaker met behulp van een 3D-printer? Of zorg jij ervoor dat die wereldwijd wordt geproduceerd? Daarna worden ze supersnel met een drone thuisbezorgd. n En betalen? Dat gaat natuurlijk gewoon online, via je mobiel. Zo draag jij je steentje bij aan de handel over de hele wereld.

n

n

n

Een film direct vanuit je mobieltje op je muur projecteren in super bioscoopkwaliteit? Bedenk jij een manier om elkaar via internet ook echt te kunnen voelen? n Zorg je voor een doorbraak op medisch gebied, bijvoorbeeld met genezende microchips onder de huid? Jij werkt aan nieuwe briljante ideeĂŤn die de wereld kunnen veranderen!

(Bron: Platform Talent voor Technologie)

6. Digitaal, Media & Entertainment Help jij om de mensheid te beschermen tegen een stel monsters? Nou ja, in een wargame dan‌ n Wat eten tijdens je huiswerk? Hop, naar de sushi- bestelsite. n En je kleding voor 11 uur online besteld? Bijna alles in je dagelijks leven gaat via je mobiel of computer. Welkom in de wereld van Digitaal, Media & Entertainment! n

VIND JE STAGE OF LEERBAAN OP FIXMIJNLEERBAAN.NL


Bouw mee aan de toekomst van jezelf en van heel Nederland!

Kijk op bamcareers.com en laat je inspireren door de mogelijkheden bij BAM


FixMijnLeerbaan.nl

9 Vakantiewerk, bijbaantje, stageplek?

Vraag je belastinggeld terug! Je kunt belasting terugvragen als je meer dan 14 euro aan loonheffing hebt betaald. Je vraagt belasting terug voor elk kalenderjaar waarin je hebt gewerkt. Om het geld ook echt te krijgen, moet je het Aangifteprogramma op Belastingdienst.nl/ jongeren doorlopen. Voor ieder jaar is er een apart programma. Je kunt ook de app downloaden.

Ben je vorig jaar of het jaar daarvoor vergeten belastingaangifte te doen? Geen ramp. Je kunt dit nog doen voor de afgelopen 5 jaar. Hoeveel belasting kan jij terugvragen? Als je werkt, worden er op je inkomen automatisch belasting en sociale premies ingehouden. Dit heet loonbelasting. Scholieren betalen vaak meer loonbelasting dan uiteindelijk hoeft. Bij de berekening gaat de Belastingdienst er namelijk van uit dat je het hele jaar werkt. Dit is meestal niet zo en daardoor kun je vaak geld terugkrijgen. DigiD Om je belastingaangifte op te sturen, heb je een DigiD-code nodig. Dit is een digitale handtekening. Zorg dat je de DigiD-code niet aan anderen doorgeeft, het is een persoonlijke code. Wat heb je nog meer nodig? Dit heb je nodig om het aangifteformulier in te vullen: n Burgerservicenummer: die vind je op je ID-kaart of paspoort n Je rekeningnummer n Jaaropgave(n) n Je DigiD-code Ging je met het openbaar vervoer naar je bijbaan? En was de reisafstand meer dan 10 km? Dan heb je misschien recht op reisaftrek. Daarvoor moet je weten hoeveel reiskostenvergoeding je van je werkgever hebt gekregen en hoe groot de afstand tussen je werk en je huis precies is. Heb je wel gewerkt, maar heb je geen arbeidscontract en was je dus niet in loondienst? Dan heeft je werkgever geen belasting betaald. Dat is bijvoorbeeld het geval als je inkomsten had uit een krantenwijk of uit freelance-opdrachten. Je kunt dan geen belasting terugvragen.

De jaaropgaaf De jaaropgaaf is een overzicht van het totaal verdiende loon bij een werkgever in een kalenderjaar. Hierop staat ook wat er in totaal is ingehouden aan loonbelasting en premie volksverzekeringen. In januari/februari ontvang je de jaaropgave van het jaar daarvoor. Je ontvangt een jaaropgaaf maar één keer. Staat erop dat er meer dan €14,- aan loonheffing is ingehouden? Dan kun je belasting terugvragen. Bedenk goed waar je afgelopen jaar gewerkt hebt. Het kan aardig wat geld schelen als je een werkgever bent vergeten. Bij sommige uitzendbureaus moet je de jaaropgave zelf opvragen. Maar ook zonder jaaropgave kun je belastingaangifte doen. Op het laatste loonstrookje van het jaar staan de

totaalbedragen aan inkomsten en betaalde belasting van het afgelopen jaar. De studenten- en scholierenregeling Omdat je als scholier meestal nog niet veel verdient, hoef je vaak geen belasting te betalen. Je kunt er dan voor kiezen om de belasting meteen met je loon mee te laten uitbetalen in plaats van het aan het einde van het jaar terug te vragen. Zo heb je je geld dus sneller. Je kunt over dat jaar dan meestal geen be-

lasting meer terugvragen. Wil je gebruikmaken van deze regeling? Vraag deze dan samen met je werkgever aan met het formulier Opgaaf gegevens voor de loonheffingen (studenten- en scholierenregeling). Het formulier lever je in bij je werkgever. Ook moet je een loonbelastingverklaring invullen. (Bron: nibud.nl)

VIND JE STAGE OF LEERBAAN OP FIXMIJNLEERBAAN.NL


22 & 23 NOV.

JAARBEURS UTRECHT

L N . S R U E B E Z U E K E I D U T S

VIND JE STAGE OF LEERBAAN OP FIXMIJNLEERBAAN.NL


FixMijnLeerbaan.nl

11 Melanie Naber, assistent-ontwerper bij ingenieursbureau Roelofs:

“Je bent in de bouw geen vrouw meer in een mannenwereld, ik ben gewoon een collega” “Na de havo heb ik een half jaar fysiotherapie gestudeerd. Maar techniek is meer mijn ding. Ik hou van concreet. Het werd de opleiding Civiele Techniek bij Saxion.” Melanie Naber uit Vroomshoop is kraakhelder over haar keuze voor bouw en infra. “Techniek zit bij ons in de familie. Mijn vader is ook ooit bij de Roelofs begonnen. Ik ging vroeger als kleine gup mee naar het werk met hem. Techniek is mij dus letterlijk met de paplepel ingegoten”, vertelt ze. Tijdens haar opleiding liep Melanie stage bij ingenieursbureau Roelofs in Overijssel en ze hield er een bijbaan aan over. En sinds juli 2018 is zij als assistent-ontwerper bij Roelofs in dienst. Het bedrijf voert duurzame projecten uit in de grond-, weg- en waterbouw. Bijvoorbeeld: de renovatie van een woonwijk, onderhoud aan wegen of de aanleg van fietspaden. Hoe ziet je werk eruit? Melanie: “Ik maak bouwtekeningen en planningen. Je werkt altijd aan meerdere pro-

jecten. Het is dus heel veelzijdig werk. Je hebt met veel mensen te maken. Voor een project in Arnhem ben ik omgevingscoördinator. Dan heb je contact met omwonenden en bedrijven; die moet ik informeren over de voortgang van het project. En ik beheer de website en de Facebook-pagina van het project in Arnhem. Dus ik heb altijd een fotocamera achterin de auto. Zo laat ik iedereen echt zien wat wij doen.” Is de bouw een mannenwereld? Melanie: “De bouw was een mannenwereld, dat verandert nu. Eén op de vier studenten van mijn opleiding is een vrouw. Je bent tegenwoordig in de bouw geen vrouw meer in een mannenwereld. Ik ben gewoon een van de collega’s.” Heb je nog contact met de meiden van je opleiding? Melanie: “Jazeker! Af en toe spreken we af met elkaar. Dan drinken we wat en kletsen we gezellig bij. Ze hebben trouwens allemaal direct na het afstuderen een baan gevonden.”

“Ik beheer de website en de Facebook-pagina. Dus ik heb altijd een fotocamera achterin de auto.” Assistent-uitvoerder Willem Snijders bij NTP Groep:

“Leren en werken biedt de beste praktijkervaring” ”Toen ik na 2,5 jaar stopte met de hbo-opleiding Civiele Techniek moest ik van mijn ouders aan het werk. Ik kwam terecht bij InfraVak, opleidingsbedrijf voor wegenbouwers. Nu ben ik assistent-uitvoerder bij mijn voormalig stagebedrijf NTP Groep.” Willem Snijders uit Oldenzaal is de koning te rijk met zijn job en de vele toekomstmogelijkheden die de infra hem biedt. Hij startte bij InfraVak met de opleiding Vakman Grond- Weg- en Waterbouw (mbo-2). Hij ging daarna meteen door met de opleiding Allround Vakman GWW (mbo-3). En tot slot rondde hij de mbo-4 opleiding Middenkader Functionaris met succes af. Hoe was het om na het hbo op het mbo te starten? Willem: “Het hbo was de kortste route naar de functie die ik nu heb. Maar het

mbo is beter qua praktijkervaring. Er zitten vooral leerlingen die meteen aan het werk willen. Daar voelde ik me thuis. Ik heb geen enkele spijt van mijn keuze.” Hoe ziet je werkdag eruit? Willem: “Ik draai nu twee projecten. Een ervan is de reconstructie van een straat in mijn woonplaats. Het riool wordt gescheiden en het straatwerk wordt vernieuwd. “Dit doe ik: materialen bestellen, contact houden met de bouwopzichter, bouwvergaderingen bijwonen, de financiën, zorgen dat de goede jongens op de goede plek werken en vooruit kijken.” Wil je nog verder leren? Willem: “Dat wordt me meer gevraagd ja. Ik zit bij NTP Groep helemaal op mijn plek: ik heb m’n mbo-4, ik werk bij een mooi bedrijf met leuke collega’s. Als je je best doet krijg je bij dit bedrijf en deze bedrijfstak veel kansen. Daar wil ik me nu op richten.”

‘Voelde me op mbo thuis’

VIND JE STAGE OF LEERBAAN OP FIXMIJNLEERBAAN.NL

Profile for Uitgeverij Aan de Slag

Fix Mijn Leerbaan, oktober 2019  

De kant met leerbanen, stages en opleidingen voor vmbo/mbo-vakmensen

Fix Mijn Leerbaan, oktober 2019  

De kant met leerbanen, stages en opleidingen voor vmbo/mbo-vakmensen

Profile for aandeslag
Advertisement