E-book Bewust Leven

Page 1

Aandacht voor

Bewust

Leven

E-Book

MINDFULNESS | COMPASSIE |COACHING | WORKSHOPS


BEWUST LEVEN Leuk dat je Bewust Leven hebt aangevraagd! Dit e-book helpt je bewust te leven, met aandacht voor jezelf en je omgeving. Er staan 7 tips in die ik zelf dagelijks toepas en afkomstig zijn uit de trainingen en coaching die ik geef op het gebied van mindfulness en compassie. Ik nodig je uit deze tips ook dagelijks toe te passen en te ontdekken wat bewust leven jou brengt. Herken jij je in de volgende situaties? • • • • • • •

Je leeft vaak op de automatische piloot Je wil graag meer genieten van wat je doet Je hebt weinig energie en voelt je vermoeid Je hebt behoefte aan meer rust in je leven Je hebt een neiging veel “in je hoofd” bezig te zijn Je bent op zoek naar balans tussen inspanning en ontspanning Je vraagt jezelf af: “is dit het nou?”

Mochten een aantal van deze situaties herkenbaar zijn, dan is dit e-book geschikt voor jou! Ik hoop dat het je inspireert. Ik ben ervan overtuigd dat bewust leven uiteindelijk rust en plezier oplevert, meer zicht op je talenten en kwaliteiten geeft en een stimulans is een leven te creëren dat past bij wat je wil en waar je goed in bent. Daar wordt ook jouw omgeving weer blij van! Ik wens je veel (lees)plezier en inspiratie toe! Hartelijke groet, Linda Toonen

www.aandachts.nlWIE IS LINDA In 2012 heb ik AandachtsPunt opgericht. Dat was een bewuste keuze. Tot 2008 leidde ik een leven dat vooral op de automatische piloot ging. Ik deed iedere dag mijn ding, liep netjes op de gebaande paden en was vooral bezig aan de verwachtingen van de maatschappij, omgeving en mezelf te voldoen. Onder de oppervlakte sluimerde een gevoel van ontevredenheid. Een training mindfulness in 2008 was de eerste stap naar verandering. Ik werd mij bewuster van wat ik voelde en dacht waardoor ik ontdekte dat ik niet het leven leidde dat ik graag zou willen. Het was bijvoorbeeld een schrikbeeld te bedenken dat ik nog 40 jaar ‘moest’ werken. Bovendien had ik veel onrust in mij. Op iedere werkende dag ervaarde ik een opgejaagd gevoel. Alsof ik ’s ochtends in een denderende trein stapte om er ’s avonds doodmoe weer uit te stappen. En ook in het contact met mijn omgeving vond ik het lastig gevoelens van ongenoegen uit te spreken en grenzen aan te geven. Ik besloot dat het tijd was voor verandering; ik nam ontslag als psycholoog in een praktijk voor kinderpsychiatrie. Vervolgens ging ik 3 maanden reizen en de rest van dat jaar richtte ik mij op waar ik wel blij van werd. Het is de beste beslissing geweest die ik heb gemaakt. Deze beslissing, maar ook het volgen van workshops, trainingen en cursussen op het gebied van bewustwording, leidde in 2012 tot de oprichting van mijn eigen praktijk AandachtsPunt. Door bewust te leven en daardoor ook bewust keuzes te maken, heb ik vandaag de dag het leven dat ik wèl voor ogen had. Werk is nu mijn hobby; ik geniet van de vrijheid en de afwisseling en ik vind het heerlijk vanuit mijn passie en talent te mogen werken. Ik durf nu buiten de gebaande paden te lopen (met alle angsten en onzekerheden die daar bij komen kijken) en ga confrontaties niet meer uit de weg. En aan rust en vrije tijd geen gebrek. Bewust leven brengt mij veel geluk en dat gun ik jou ook!

www.aandachts.nlTIP 1: VERTRAAG.

AANDACHT VOOR

BEWUST

LEVEN

www.aandachts.nl


Ben je iemand die “nog even snel� van alles doet? Of voel je je weer eens rennend naar het koffiezetapparaat of naar de supermarkt lopen? Vertraag dan. De snelheid levert je vrijwel nooit extra tijd op, maar bezorgt je wel een gehaast en onrustig gevoel. Dus loop met aandacht. Voel dat je loopt, dat je voeten de grond raken en kijk om je heen in plaats van in gedachten te zijn met wat je nog moet doen. Heb je niet door dat je te snel loopt? Vaak is het een teken wanneer we ons ergeren omdat anderen te traag zijn en niet doorlopen. Dat is een wake-up call. Want is die ander zo traag of ben jij (te) gehaast?


TIP 2: STOP MET MULTITASKEN

AANDACHT VOOR

BEWUST

LEVEN

www.aandachts.nl


Het lijkt misschien efficiĂŤnt, maar dat is het niet. Onze hersenen moeten bij multitasking steeds schakelen naar de verschillende activiteiten en dat kost energie. Het blijkt dat het je nauwelijks tijd oplevert, dus doe wat je doet met aandacht. Als je je tanden poetst, merk dan op hoe de borstel je tanden raakt, hoe de tandpasta smaakt en hoe het voelt als je je mond met water spoelt. En als je naar je partner of je kind luistert, luister dan ook echt. Dus breng je aandacht naar wat de ander aan het vertellen is. Er is geen mooier cadeau voor een mens dan aandacht. Geef het, juist aan de mensen die dierbaar voor je zijn.


#4

TIP 3: MEDITEER

AANDACHT VOOR

BEWUST

LEVEN

www.aandachts.nl


Misschien merk je dat het best lastig is om de aandacht bij 1 ding te houden. Dat klopt. Onze geest is zo gewend voortdurend af te dwalen dat het moeilijk kan zijn tip 1 en 2 te volbrengen. Maar uit onderzoek blijkt dat je die aandacht kunt trainen, bijvoorbeeld door meditatie. Het verbetert je concentratievermogen, vermindert piekeren, angst en somberheid en het verbetert de algemene levenskwaliteit. Als je besluit te starten met meditatie, kun je gemakkelijk hulp inschakelen. Er zijn voldoende apps die je begeleiden bij het mediteren. Je hoort een stem die uitlegt wat je gedurende de oefeningen kunt doen. Op een kussentje in lotuspositie zitten, is niet nodig. Je kunt de meditaties gewoon doen terwijl je op de bank zit, in bed of in bad ligt en zelfs in de trein. App aan, oortjes in en ogen dicht, dat is alles.


TIP 4: MANAGE JE ENERGIE

AANDACHT VOOR AANDACHT VOOR

BEWUST

LEVEN

www.aandachts.nl


Soms heb je een vermoeid gevoel; alsof de batterij leeg is. Maak voor jezelf een lijst met activiteiten, taken en situaties die je energie kosten, waar je van “leeg” loopt; de leeglopers. Maak ook een lijst met activiteiten, taken en situaties die je energie opleveren; de opladers. Zie jezelf als een batterij. Als er teveel leeglopers in je leven zijn, gaat je batterij leeg. Je kunt je moe, somber of prikkelbaar gaan voelen. Dus is het van belang (zeker in tijden dat je weinig energie hebt) de leeglopers (tijdelijk) te beperken of te veranderen en tijd vrij te maken voor je opladers. En nee….dat is niet altijd gemakkelijk want dit houdt in dat je iets moet veranderen en als mens hebben we moeite met verandering. Maar een nieuwe situatie ontstaat uit nieuw gedrag. Dus wil je iets anders?…..doe iets anders.


TIP 5: (H)ERKEN JE EMOTIES

AANDACHT VOOR

BEWUST

LEVEN

www.aandachts.nl


Een automatische reactie van ons brein is weg te willen van pijn en (psychisch) ongemak. Dus we schieten snel in een doe-modus als we geconfronteerd worden met negatieve emoties. Het nadeel kan zijn dat we met de dingen die we doen om de emotie “weg te werken” of op te lossen, het probleem alleen maar groter maken. Vergelijkbaar met die vetvlek in je broek die alleen maar groter wordt als je gaat poetsen. Dus ben je boos, geïrriteerd, verdrietig of onzeker? Dat mag! Sta jezelf toe dit te voelen en er te laten zijn. Emoties komen en gaan dus ook deze emotie gaat wel weer weg.


TIP 6: LEEF JE IDEALE LEVEN

AANDACHT VOOR

BEWUST

LEVEN

www.aandachts.nl


Als alles zou kunnen en je niet beperkt bent in tijd, geld of andere omstandigheden, hoe ziet dan jouw ideale leven eruit? Wat voor werk doe je? Hoe is je tijd ingedeeld? Waar en hoe leef je en met wie? Wat doe je niet meer? Maak een duidelijk beeld van dit ideale plaatje, door het te tekenen of op te schrijven. Vraag jezelf dan af welke behoefte er onder dat ideale plaatje ligt? Is het bijvoorbeeld een behoefte aan meer rust, vrijheid, passie, ontwikkeling enz.? Die behoefte (h)erkennen is belangrijk. En je kunt er voor kiezen je leven radicaal om te gooien als je niet tevreden bent. Maar vaak is dat niet wat we willen of wat realistisch is. Kijk of je de komende tijd de focus kunt houden op die behoefte en met kleine stapjes veranderingen in je leven aan kunt brengen zodat deze behoefte wat meer vervuld wordt. Dat kan zijn door eindelijk die cursus te gaan volgen die je al heel lang wil doen, of een paar uur per week “eigen tijd� in te plannen, of vaker de natuur in te gaan. Het kan van alles zijn. Ga doen waar je blij van wordt en energie van krijgt!


TIP 7: WEES DANKBAAR

AANDACHT VOOR

BEWUST

LEVEN

www.aandachts.nl


Misschien is je leven niet perfect (grote kans aangezien perfectie niet bestaat), maar er zijn altijd dingen die wel goed gaan of zijn. Wat is dat voor jou? Waar ben jij dankbaar voor? Uit onderzoek blijkt dat mensen die dagelijks stil staan bij de dingen waar ze dankbaar voor zijn, een hoger geluksgevoel ervaren. Bovendien kun je dan ook bewuster genieten van de dingen of mensen waar je dankbaar voor bent op het moment dat ze er zijn. Je kunt er een gewoonte van maken door iedere dag af te sluiten met het bewust worden van waar je die dag dankbaar voor bent. Ook voor kinderen is dit heel waardevol te doen voor het slapen.


ONTDEK HET EFFECT Ik hoop dat dit e-book je de mogelijkheid biedt te ontdekken wat het effect van bewuster leven voor jou is. En dat je afscheid neemt van het idee dat jouw leven te druk, hectisch of vastomlijnd is om bewust te kunnen leven. Uiteindelijk is het een kwestie van de beslissing maken het gewoon te doen. Omdat er voor jou ook een leven mogelijk is met rust, plezier en ruimte voor jouw passie en talent! Het kan zijn dat je naar aanleiding van bovenstaande tips vragen hebt of behoefte aan individuele coaching. Neem gerust contact met mij op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Mocht je verdieping willen als het gaat om bewust leven dan ben je van harte welkom bij de mindfulnessof compassietraining. Check de website www.aandachts.nl voor meer informatie en data.

www.aandachts.nlWWW.AANDACHTS.NL

MINDFULNESS | COMPASSIE |COACHING | WORKSHOPS