Aalto University Magazine 03

Scroll for more

Page 10

Vau!–Wow!

10 AALTO UNIVERSITY MAGAZINE 03

Katse opintoprojektiin, jossa vastataan mahdottomalta tuntuvaan haasteeseen.

Myssy päähän, tajunta näkyviin Aallon ensimmäisellä älyvaatekurssilla kehitettiin aivopipo, väriä vaihtavat vaatteet ja soivat hansikkaat.

Markku Nousiainen sovittaa Brainwise-pipoa. Valtteri Wikström ja Metti Nordin avustavat. Teksti Tea Kalska Kuva Sofie Van Dam Kun valkoisesta vanusta tehty, suurta aivoa muistuttava Brainwise-pipo vedetään päähän, se välkkyy sateenkaaren väreissä. Brainwise syntyi uusmedian opiskelija Valtteri Wikströmin ja pukusuunnittelun opiskelija, teatterilavastaja Metti Nordinin yhteistyönä. Se on yksi kuudesta Aalto-yliopiston ja taiteilijajärjestö MUU ry:n Wearable Electronics -kurssilla toteutetusta prototyypistä. Kurssi oli ensimmäinen Aallossa järjestetty älyvaatekurssi. ”Yhteistyö taiteilijajärjestön kanssa vei kurssityöt taidekontekstiin yliopiston seinien ulkopuolelle, sillä kurssin lopuksi työt esiteltiin yleisölle MUU Galleriassa”, kertoo kurssin vetäjä Markku Nousiainen Aalto-yliopiston Media Factorysta. Nousiaisen mukaan kiinnostus älyvaatteisiin liittyy ajatukseen kaikkialla läsnä olevasta tekniikasta ja älykkäästä ympäristöstä, joka ulottuu vaatteisiin, kehollisuuteen ja ihmiseen. ”Vaatteetkin voivat olla välineitä, joilla ihminen kommunikoi ympäristönsä

kanssa tai havainnoi elintoimintojaan ja psyykkistä tilaansa.”

Rentoa sinistä, aktiivista punaista Brainwise-pipon sisällä on kaksi aivosähkökäyrää lukevaa elektrodia, yksi kummallakin otsalohkolla. Pienet pipon sisään asennetut ledit sytyttävät valot siitä törröttäviin kuituihin. ”Kun myssyssä vilkkuu sininen valo, aivoissa on paljon alfa-aaltoja, jotka kertovat rentoutumisen tilasta. Punainen valo puolestaan viittaa aivojen aktiivisuuteen”, Metti Nordin kertoo. Kun myssy päässä esimerkiksi nostaa oikeaa kättään, syttyy vasemmalla puolella päätä punainen valo. Vihreä väri sen sijaan kertoo siitä, että aivotoiminta ei ole harmonista. Kun myssy vilkuttaa vihreää, aivopuoliskot ovat epätasapainossa. ”Joidenkin teorioiden mukaan tämä saattaa tarkoittaa henkistä epätasapainoa”, Valtteri Wikström sanoo. Wikström ja Nordin uskovat, että älyvaatteet voivat antaa kaikille taiteenaloille paljon.

”Teatterin lavalla esimerkiksi Catsmusikaalin kissat voisivat heiluttaa häntäänsä”, toteaa lavastaja-Nordin. ”Myssy on myös yksi tapa tuoda esille tunteita”, Wikström lisää. Myssy päässä näkymätön muuttuu visuaaliseksi.

tWearable Electronics -kurssi järjestettiin syksyllä 2011 ja sille osallistui sekä Aalto-yliopiston opiskelijoita että MUU ry:n taiteilijajäseniä. tBrainwise-myssyn lisäksi kurssilla tehtiin soivat instrumenttihansikkaat (Sound Gloves), väriä ja muotoa muuttava tanssijan puku (Opodiphthera Incognita), tanssiperformanssi, jossa värisevät signaalit liikuttavat tanssijaa (Impulse/ Control), tanssijan fyysisiä rajoja ja liikettä lisäävä puku (Performance Garment) ja päälle puettava rumpukone (Soft Step Sequencer). tKurssin tarkoitus oli kehittää taiteellisia konsepteja, jotka laajentavat päälle puettavan elektroniikan käsitettä. twearable.mlog.taik.fi/