Page 9

Palstalla kerrotaan tapauksesta, joka ei mennyt aivan oppikirjan mukaan.

Oho!

Ei ihan yleisömenestys Henkilöstöjohtaja Tiia Tuomen kuningasidea kääntyi kahvitteluksi kokoushuoneessa. Teksti Paula Haikarainen Kuva Maija Astikainen sekä koko henkilöstölle että esimiehille erikseen. Aloimme kollegan kanssa luoda koulutusmateriaalia. Yritimme löytää sopivat englanninkieliset termit ja ilmaisut, kun mitään valmiiksi käännettyä ei ollut. Apua olimme kyllä kyselleet muista yliopistoista, ammattijärjestöiltä ja ministeriöstä, mutta kaikki oli vain suomeksi. Organisoimme ponnekkaasti myös itse tilaisuutta. Suomenkielisissä tilaisuuksissa saattoi olla parisataa osallistujaa, joten varasimme ison salin. Kun ennakkoilmoittautuminen päättyi, ymmärsimme vaihtaa kokoushuoneeseen. Sinne ilmaantui lopulta kolme kuulijaa. Ja heistäkin kaksi ymmärsi suomea.

Mutta siitä tuli mukava keskustelutilaisuus kahvin kera – meitä oli kaksi ja heitä kolme. Se oli todella räätälöityä henkilöstökoulutusta. Ja hyvä käytännön harjoitus. Tuolloin ei osattu edes odottaa, saati vaatia, englanninkielistä palvelua henkilöstöasioissa. Nyt tilanne on toinen, kun esimerkiksi uusista professoreista jo kolmannes tulee ulkomailta. Aalto-yliopiston henkilöstötilaisuudet pyritään järjestämään siten, että kaikilla on mahdollisuus osallistua keskusteluun. Esimerkiksi akateemiselle henkilöstölle tarkoitetuissa tilaisuuksissa englannin kieli on yleensä ensisijainen vaihtoehto.”

Taru Happonen

”Olin henkilöstösuunnittelijana Teknillisessä korkeakoulussa vuonna 2006, jolloin Suomen yliopistoissa otettiin käyttöön uutta palkkausjärjestelmää. Asia oli iso, ja siitä järjestettiin lukuisia koulutustilaisuuksia. Silloin yliopistot olivat vielä valtion tilivirastoja, joten ohjeet ja materiaalit olivat vain suomeksi ja ruotsiksi. Sain kuningasidean, että palkkausjärjestelmästä tulisi tiedottaa myös englanniksi. Noin kymmenen prosenttia henkilöstöstämme oli jo tuolloin kansainvälistä. Sovimme HR:ssä, että järjestämme erillisen infotilaisuuden englannin kielellä. Kollegat osasivat varoitella, ettei siitä suurta sukseeta tulisi, mutta päättäväisesti halusin yrittää. Vastaavia suomenkielisiä tilaisuuksia oli paljon –

AALTO UNIVERSITY MAGAZINE 09 \ 9

Profile for Aalto University

Aalto University Magazine 09  

The Aalto University Magazine issue 09 deals with questions related to health care.

Aalto University Magazine 09  

The Aalto University Magazine issue 09 deals with questions related to health care.