Page 1

NOVEMBER 2009

UDGIVET AF LEKTIECAFÉEN PÅ VIBY BIBLIOTEK

LektiePorten

Hva' så dér Du kan få lektiehjælp her I år har vi for første gang haft sommerskole en uge i juli. Mange af børnene fik da udleveret éngangs kamera. Billederne udstillet på lektiecaféens 2 års fødselsdag, der blev fejret 20. oktober med flotte kager og sodavand. En del af billederne er med i denne avis. Fotografierne i denne avis må ikke gengives uden tilladelse


LektiePorten

Åbning i 2007 Lektiecaféen åbnede 4. september 2007, målgruppen er børn og unge i 4. klasse til og med 3. G, men har vi tid, så hjælper vi gerne både yngre og ældre. I september sidste år fejrede vi sammen med de øvrige lektiecaféer på bibliotekerne i Århus vores 1 års fødseldag.. Aktivitet og sommerskole Hver tirsdag og torsdag er salen på biblioteket fyldt med børn, deres forældre og frivillige. Så skal lektierne klares matematik, dansk, tysk, engelsk... Og der er frugt til. Der er også mange andre aktiviteter: Sidste efterår var vi til Bølle-Bob på Gellerupscenen. I år har vi for første gang haft sommerskole en uge i juli. Der deltog 14-21 børn. Den traditionelle undervisning blev afbrudt af sprog-undervisning både som ‘Slap the board’ og sange på flere sprog, hvor kropssproget understregede ordene. Vi har besøgt Moesgaard Museum og Naturhistorisk Museum, og i efterårsferien kunstmuseet Aros og Steno Museet.

2

Mange af børnene fik i sommerskolen udleveret et éngangskamera. Billederne blev udstillet på lektiecaféens to-års fødselsdag, der blev fejret 20. oktober med flotte kager og sodavand.

Fremover vil det vigtigste fortsat være hjælp til de daglige lektier. Men gode ideer til andre aktiviteter er velkomne. Så må vi sammen finde praktiske løsninger, hvis der er noget, vi meget gerne vil.

Forældrekurser Samme dag begynder noget helt nyt: Kursus for forældre, der ønsker at støtte deres børn, når de skal klare lektierne.

Vores ønskeseddel: • flere frivillige til at hjælpe - især med matematik, fysik og kemi

En lektiecafé byder på udfordringer, men også på mange glæder - og det går allerbedst, når vi er nok frivillige.

frivillige til at sørge for opstilling af stole og borde, så salen er klar til invasion af 35-40 børn og unge kl. 15 tirsdag og torsdag


3


Lille Peter edderkop Lille Peter Edderkop kravled op ad muren. Så kom regnen og skylled Peter væk. Så kom solen og tørred Peters krop. Lille Peter Edderkop kravled atter op. Itchy Bitchy Spider went up the water spout Down came the rain and washed the spider out Out came the sun and dry up all the rain And Itchy Bitchy Spider went up the spout again

Højt på en gren en krage Højt på en gren en krage, - simsaladim bamba saladu saladim højt på en gren en krage sad. Så kom en hæslig jæger, - simsaladim bamba saladu saladim så kom en hæslig jæger hen. Han skød den stakkels krage, - simsaladim bamba saladu saladim han skød den stakkels krage ned. Nu er den stakkels krage, - simsaladim bamba saladu saladim nu er den stakkels krage død. Auf einem Baum ein Kuckuck, Sim sa la bim, bam ba, sa la du, sa la dim Auf einem Baum ein Kuckuck saß. 2. Da kam ein junger Jäger, Sim sa la bim, bam ba, sa la du, sa la dim Da kam ein junger Jägersmann. 3. Der schoß den armen Kuckuck, Sim sa la bim, bam ba, sa la du, sa la dim Der schoss den armen Kuckuck tot. 4. Und als ein Jahr vergangen, Sim sa la bim, bam ba, sa la du, sa la dim Und als ein Jahr vergangen war. 5. Da war der Kuckuck wieder, Sim sa la bim, bam ba, sa la du, sa la dim Da war der Kuckuck wieder da. 6. Da freuten sich die Leute, Sim sa la bim, bam ba, sa la du, sa la dim Da freuten sich die Leute sehr.

4


Slap the board Madras med en masse tegninger var hængt op på væggen. Sommerskolens børn blev delt i to hold. Claire siger et ord på engelsk, f.eks.: COW Den forreste i rækken fra hvert hold løber hen og slår på det rigtige billede. Den, der først rammer rigtigt, skaffer holdet et point. Det var engelsk-undervisning, og det var sjovt! P.S. Får andre lyst til at prøve, så kan vi fortælle, at billederne først var sat op med almindelig klæbestrimmel – de faldt ned. Så brugte vi gaffatape – derfor alle de sorte mærker.

5


Grauballemanden levede i jernalderen (500 f.kr. – 1050 e. Kr.) 34 år - 174 cm - 65 kg. Han må have brugt en form for voks til at sætte håret med (olie + harpiks?). Han var sund og rask, da han døde - halsen skåret over fra øre til øre.

6


Runerne er Nordens ĂŚldste skrifttegn. De ĂŚldste er fra 200 e.Kr.

7


Du kan få lektiehjælp her

Hva' så dér

Tak til alle brugerne alle frivillige bibliotekets ansatte og integrationskonsulenten Dansk Flygtningehjælp, der sørger for børneattester og kurser til frivillige, se: www.dfhaarhus.dk Skolernes Fællessamling, der lånte os mange bøger til sommerskolen museernes personale Studenterrådet ved Århus Universitet, der har hjulpet os med at komme med på studiemesse og få annonce i rushåndbogen, så vi kunne få flere frivillige til at hjælpe Lektiehjælpspuljen og biblioteket, der betaler regningerne for materiale, frugt og udflugter www.vibysyd.dk, boligforeningerne og alle de steder, hvor vi har fået lov at sætte opslag op samt alle andre, der hjælper lektiecaféen

LektiePorten  

Temaavis udgivet af Lektiecaféen på Viby Bibliotek, November 2009

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you