__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Eksperimentarium – idéværksted for børn. Hovedbiblioteket skal i 2014 flytte ind i et nyt og større hus på Århus Havn, som har arbejdstitlen Multimediehuset. Det er et bærende princip i projektet, at borgerne i Århus inviteres til at bidrage med ideer i forskellige sammenhænge. Multimediehuset skal være et særligt sted for børn, der appellerer til leg, oplevelse og læring. I sommerferien 2007 inviterede vi derfor børnene inden for i et idéværksted, hvor børnene gennem leg med billeder og modeller fortalte om deres ønsker til fremtidens bibliotek. I dette idéværksted – Eksperimentariet – var det altså ideerne, der var det vigtigste - ikke formen. De kreative metoder blev brugt for at udvikle og udtrykke ideerne, ikke for at udvikle børnenes kunstneriske talenter. I Eksperimentariet blev der appelleret til, at børnene på forskellig vis kunne forholde sig til visioner og fantasi om rumlighed, størrelsesforhold, dimensioner, indretning, kompetencer, møbler, beplantning eller belysning i det nye Multimediehus i de fem "zoner" i værkstedet: -

2D-zonen hvor der blev arbejdet med skitser, tegninger, foto mv. Vi reflekterede og forarbejdede digitale billeder og print fra 3D-byggepladsen og kunne benytte os af farver, papir, 'stencils', mønstre, collageteknik, printede tekster fra typografiworkshoppen, scanning og kopiering af objekter og software til billedforarbejdning.

-

3D-zonen hvor børnene byggede modeller af bibliotekets egne genbrugsmaterialer, rester, kasserede materialer, bøger, videobånd, cd’er, aviser, pap, kasser, plastic, blade m.m.

-

Typografi-zonen hvor der blev leget med skriftlige og mundtlige udsagn. Fokus var tanker og idéudveksling. Vi fokuserede på begreber, der kan knyttes til oplevelser og erfaringer med model- og idéudvikling og benyttede os af valgmuligheder i forhold til typografering af tekster og knyttede tekst og visuelle udtryk sammen.

-

Lager og display: Her hentede børnene de ting, de skulle bruge til modelbygning. Når børnene var færdige med en model, kom de hen og afleverede den i ”Display”. Bibliotekaren skrev ned hvad børnene fortalte om deres modeller og billeder, og værkerne blev udstillet til inspiration for de øvrige i værkstedet.

-

’Teleporteren’: Centralt i Eksperimentariet var 'Teleporteren' – der gennem hele forløbet dokumenterede forløbet via digitale fotos, video og lydbilleder. Børnene blev løbende udfordret af teleporter-operatørerne, som interviewede og filmede børnene, når de gik fra en zone til en anden. ’Teleporterens’ optagelser blev transmitteret live i Hovedbibliotekets centrale Torv gennem alle dagene, så Hovedbibliotekets brugere kunne følge med i forløbet. Optagelserne blev senere redigeret sammen til en film af knap 10 minutters varighed, som fortæller om værkstedet og resultaterne.

Arbejdet foregik individuelt og i fællesskab. Et produkt fra den ene dag kunne undergå en forandring den næste dag. Det vigtige var en fortløbende udvikling hen over ugen.


Voksne i Eksperimentariet Grafisk designer Thomas Vestergaard og arkitekt Peter Skjalm stod for idéværkstedet, Michael Bauer fra Plotpoint optog og redigerede filmen, og Louise Ø interviewede børnene til filmen. Børnebibliotekarer fra Hovedbiblioteket og medarbejdere fra Multimediehussekretariatet deltog også og nedskrev børnenes udsagn undervejs i forløbet. Billeder og film fra udstillingen anvendes på bibliotekernes hjemmesider, til dokumentation af Eksperimentariet og i Multimediehusets arkitektkonkurrence i efteråret 2007 - 2008. Filmen kan ses på:http://www.youtube.com/watch?v=1YhMbUI2qWE Eksperimentariet er finansieret af Århus Kommune: Sport og Fritid, Borgerservice og Biblioteker, Multimediehuset og Hovedbiblioteket. Mere information: Senior projektleder Lotte Duwe Nielsen, Hovedbiblioteket, ldn@aarhus.dk, tlf: 89 40 92 48 eller projektleder for Multimediehuset Marie Østergård, mao@aarhus.dk, tlf: 89 40 92 47 Webgalleri fra Eksperimentariet – idéværksted for børn

1. Ønskemuren – interaktiv installation

Cecilie, 11 år og Donia, 12 år, har bygget og malet muren med lidt hjælp fra andre børn. Der hænger tuschpenne på muren og alle børn er velkomne til at skrive og tegne videre på muren, mens udstillingen varer. Cecilie og Donia: Vi har bygget den, så den ikke er lige. Vi ville ikke have den lige. Den skulle være skæv-


agtig – den skulle ligne at den var smadret. Der står ”Donia” og ”Cecilie” med græske bogstaver. Man kunne have en mur indeni i biblioteket. Og så kunne man kigge ned i den, hvis man keder sig. Der kunne være flere huller. Og der kunne være huller, som man kunne stikke hænderne ind i og mærke hvad der er. Jeg har forestillet mig, at nogen har lavet noget på den, men hvis der kommer nogle børn, kan de male og klistre noget på den. Der kunne være sådan et bord, man kunne lave det ved. Eller man kunne lave noget hjemme og tage med og klistre på. Det er en ønskemur, man kan skrive ønsker til biblioteket på. Og der er graffiti… Det her oppe er en altan og en bænk. Et træ og et fuglehus. Et hyggerum, hvor man kan sidde og læse og snakke og sådan noget. Og man kan også spille bold og høre musik. Minimuseum med blomster og billeder. Et computerrum, hvor man kan spille og skrive stil, hvis man har noget for. Her kan man også høre musik. Der kan være noget bagved, hvor der er voksne, der kan hjælpe. 2. Billedfrise – fællesbillede.

2. Billedfrise – fællesbillede.


3. Bibliotek med forskellige rum til forskellige mennesker (model) Astrid, 12 år: Et rundt rum med spejl i gulvet, et rum med hoppepuder, et rum uden bøger med natur. Husk – rummene skal være forskellige, fordi mennesker er forskellige.

4. Bibliotek med buet loft. Oliver, 7 år og Frederik, 6 år: Buet loft og lilla gulv. Grønt græs udenfor. Fordi vi godt kan li’ det.


5. Hvidt bibliotek Aron, 10 år

6. Gymnasium (model i pap og ståltråd)

Aron, 10 år: Chefens kontor på 1. sal. Med lysekrone. Gulvdør, der går op og ned. Hernede er der nogle mennesker, der læser. Her kan du se ned til gangen. Her er der nogle mennesker, der læser igen. Og her er en bogreol. Og vinduer. Og her er indgangen


7. Grisemysteriet (bog og filmomslag) Frida og Anna, 12 år: Fordi der også skal være tegneserier og blade og nogen lidt anderledes bøger. Der kunne være et værksted, hvor man selv kunne lave bøger. Det ville min lillesøster blive glad for. Hun elsker at skrive bøger.

8. Black & White (model, filmomslag)

Frida og Anna, 12 år: Man skal både kunne låne og se film... Og der skal være et rum, hvor man kan se dem. Stor skærm og puder man kan sidde på. Og nogle borde, man kan sidde og spille ved. Brætspil og kortspil. Man skal selv kunne finde filmene. Og nogle gange er der snydeæsker, hvor der er noget andet i. Og et rum, hvor man selv man lave og optage film.


9.-10. Månedens film & hænder på væggene (model og bog) Naja: 9. Månedens film:

Jeg synes, det kunne være godt, hvis der kunne være en film om måneden! Det kunne være den film, der var blevet lånt flest gange, eller bare en film sådan, at folk får lyst til at låne den! Det kunne også være godt, hvis man kunne bygge en biograf, som man kunne se den i. Så kunne børn, der ikke har råd til at se film i biografen, se film alligevel. 10. Hænder på væggene:

Jeg synes, alle væggene inde i biblioteket skulle være hvide. Så kunne børn få lov til at sætte deres håndaftryk med rødt på dem, når de har lånt en bog. Så bliver de skrevet op i en bog sådan, at de kun kan sætte det en gang. Lige pludselig er der meget flot på væggene. Det er også godt, fordi det ville give alle børnene en oplevelse. Så kunne hvert barn gå hen og sige: ”Se mor, der er mit håndaftryk!” Det kunne altså være sjovt..


11. Stort bibliotek (model med stor tagkonstruktion)

Astrid, 12 år: Når man kommer ind, så er der et stort billede hen ad væggen og gulvet. En masse billeder af Anastasia og hendes mor. Det er ret dekorativt med store billeder og guldrammer. Der er også en café, som man kommer op til ad en trappe. Der står nogle træer, fordi der skal være noget udendørsagtigt indeni. De stole, man sidder på, er tastaturknapper med bogstaver på – lidt biblioteks-bog-agtigt. I cafeen kan man købe kolde og varme drikke. Når man kommer op i cafeen, kan man låne bøger. Der kommer også en lille have, hvor man kan sætte sig ud. Gulddøren er til personalet. Kontorer og lager til stole fra haven, så man kan tage stolene ind om vinteren. Bag ved cafeen: galleri… og værksteder, hvor man kan lave billeder, som man kan udstille i galleriet. En balkon/terrasse, hvor man kan sidde og læse. Balkonmellemgang til et mindre hus, som er mest for børn. Taget: Der skal være vinduer, men hele taget skal ikke være af glas, for så bliver der for varmt. En have forbinder til Biblioteket for tweens, model 12


12. Bibliotek for tweens (model) Astrid, 12 år Underetagen: Læsestuen, hvor der er en stor lampe, der lyser ud over hele rummet. Det giver en hyggelig stemning, når det regner. Tweens kan ikke lide Alfons, som han er, så han er blevet ”pimpet” af nogle tweens.

Overetagen består af et værksted. I løbet af ugens dage arbejder man med forskellige ting. Der bliver lagt et skema… Det er et hyggeligt sted, hvor man kan arbejde med de ting, man har lyst til, både piger og drenge Jeg kunne rigtigt godt tænke mig, at der var nogle værksteder og så kunne man arbejde med stof om mandagen og arbejde med træ om tirsdagen og sådan. Og så kunne man lave billeder, der kunne blive udstillet i galleriet. Hernede er et lille rum, hvor tage og vægge er lavet af glas. Så når det regner føler man, at man er udenfor, samtidig med at man er tør.


13. Bibliotek med musik, kuglegrav og frugthave (model)

Frida og Anna, 12 år Man kommer ind i biblioteket. Første rum er mest for os. Der er en bogreol med tegneserier og blade, computere og en hængekøje og masser af farver og lys på væggene, der skifter. Gennem gangen kommer man ind i ”det rigtige bibliotek” for alle. Der er bøger og CD-anlæg med højttalere. Ovenpå kan man sidde og læse og høre musik.

Ned ad trappen kan man komme over i haven, hvor der er en kuglegrav. Der er en rutschebane og en vippe, man kan hoppe fra. Der er en sø og en skulptur. Og der er gynger, træer og et ildsted. ”Trådene” er også skulpturer. Brikkerne er fliser. Der er frugttræer, æbler og bær.


14. Foldboldbane – til taget af Multimediehuset (model). Markus, 9 år, Mikkel og Andreas, 9 år.

Det tog 1 time og 51 sekunder at bygge modellen. 15. Et bibliotek – med fodboldbane udenfor (model)

Emma, 9 år Der er græs udenfor til at spille spil og fodbold. Der hænger en masse plakater derinde. Der er borde og stole, så man kan sidde sammen og læse. Der er plakater udenfor. Og der er dimser på væggene til pynt. Hvis jeg var derinde, ville jeg finde en bog og læse og ellers ville jeg gå udenfor og spille nogle spil; fodbold, crocket og så ville jeg måske også bare lege derude; gemmeleg eller fangeleg. Spørgsmål: Kunne man også lege gemmeleg inde i biblioteket? Emma: Ja, men man skal ikke løbe for meget, man må gerne løbe lidt.


16. Dyre-bibliotek-museum (model) Alma, 9 år

Man kan kigge på dyr og låne dyr. Hvis man f.eks. tænker på at købe en kat, så kan man låne en for at se, hvordan det er. Man kan låne hunde, katte, egern, fugle, skildpadder, marsvin, hamstere, kaniner og mange flere.

Man kan skrive på computeren, lægge sig over i hyggehjørnet og læse det.


17. Bogskammel lavet af kasserede bøger

Clara 11 år og Sophie, 11 år 18. Filmreol lavet af videokassetter og flamingo (model)

Clara 11 år og Sophie, 11 år. Det, den er lavet af, afspejler det, der er indeni. Candyfloss på toppen. Den er malet i to forskellige farver, fordi de er kontraster til hinanden. Eksempel på ”en sjov” reol, ikke bare kedelige reoler.


19. Et bibliotek med selvbetjent kode og bio på terrassen (model) Nanna, 8 år: Der er en kode udenfor. Så får man et kort med en kode, som man taster, så man kan komme ind. Der er kort på væggene i biblioteket, og man kan læse. Og en terrasse med en biograf og puder og bænk og en cykel.

20. Bibliotek med tag (model i pap og ståltråd)

Aron, 10 år: Bibliotek med tag, hvor man kan sidde oppe på taget og læse.

En dreng ser tegnefilm. Gang med en automat, man selv kan låne på. Fra et hul i taget med glas på kan man kigge ned i biblioteket


21. Et bibliotek med masser af farver (model) Frederikke, 12 år og Selma, 10 år Et bibliotek – der er masser af farver.

Computere, sofaer, stole, hylder til bøger. Facaden: En væg med masser af ord. En masse hygge… man kan sidde og hygge sig sammen, mens man læser. Man skal kunne købe noget, så man ikke bliver sulten og tørstig. Man skal kunne være der alle sammen. Man skal være stille – ellers kan man ikke være der. Men der skal være andre rum i biblioteket, hvor man må snakke.


22. Skater rampe Frej, 11 år: På biblioteket skal der være en rulleskøjte- og skaterrampe. Bøger om graffiti. Forskellige splatterfilm, man kunne sidde og slappe af til.

23. Et rum med film i Hovedbiblioteket (model)

Magnus, 13 år. Et rum i Hovedbiblioteket, hvor man kan gå ind, når man har lånt en bog og så kan man sidde og læse den. Og man kan låne film og CD’er og så kan man se dem der. Det skal være sådan, at når man låner en bog og har læst den, skal man kunne putte den ind i en maskine og se den som film. Man skulle også have en computer, hvor man kan downloade en historie, bøger og alt muligt, og så bliver det sendt hjem til ens egen computer.


24. Klatrevæg Jeppe, 11 år: På biblioteket er der måske nogle trampoliner, paintball (så kunne man tage udstyr på), klatrevægge – meget højt – måske nogle lidt vilde ting.

25. Et dansk livstrip – fra et amerikansk dødstrip. Clara, 11 år. Bog med nye tekster, billeder, indlagt puslespil og collage. Et enkelt ord eller et billede pr. side: En dødssyg kanin – abrakadabra – den sørgelige ælling, hjælp, hjælp. Og det levede lykkeligt til den døde. Og resten må du selv gætte. Hej med dig min ven. Vi skal sammen lave et kedeligt bibliotek om til et farverigt, sjovt, spendene, fantastisk, og pænt bibliotek. Nu skal du høre hvordan vi gør! Vi maler det vi gør det flot. Vi gør det spendene med sjove ting, lyd og billeder. I vores bibliotek skal man bruge sine sanser og sin krop fysisk sådan skal vores bibliotek være. At have det sjovt betyder meget. Alle skal have det sjovt for vis alle i verdenen kedede sig ville der ikke være noget at leve for. Så hvorfor så ikke også gøre et bibliotek lige så sjovt som et tivoli. Så alle børn kunne sige ”Moar kan vi ikke godt tage på biblioteket kom nu for det er så sjovt.”


Biblioteker er så kedelige. Der er gråt og hvidt og sort det er da for kedeligt. Folk tængker ikke på os børn. Hvordan vil vi have vores bibliotek. Men nu er der nogen der tænger på os. Nogen der spørger os hvad vi syntes og hvad vi vil og det er godt !!! Da tilbudet kom om det her ide værksted tængte jeg YES det her er noget for mig. Det er min chance for at fortælle nogen hvordan et bibliotek skal være. Det kunne være sjovt at have et kempe bade baseng så man skulle have badetøj med og så kunne bakke bøgerne ind i plastik. Så man kunne læse i vandet. Ellers kunne man lægge på en luft madras og så behøves man ikke at pakke bøgerne ind.

Det er vist lidt godt at jeg har pepet bogen op men for at du kan få et billede af vor kedelig bogen var før, kan du lige læse den der side -> uhh vor spendene ”gab”. Nu har jeg peppet min bog op og jeg har brugt super lang tid og jeg håber at du lige vil respektere min bog og lade være med at ødelække den og passe godt på den og aldrig aldrig aldrig aldrig aldrig aldrig aldrig aldrig aldrig aldrig aldrig aldrig aldrig aldrig øde lække min bog. Kærlig hilsen Clara Ebberup Petersen. 11 år og meget kreativ.


26. Kugle-bold til at svinge på en fod (model lavet af videobånd) Emma, 6 år

27. CD’er med nye forsider (model) Anne Kirstine

28. ”Oldtidens Tanja” (bog). Michelle, 10 år, har lavet hele omslaget; tegnet, farvelagt og skrevet bagsiden: Tanja er tolv år og kommer fra år hundredeotteogtedve. På hendes tretten års fødselsdag fortæller hendes far hende, at en ældgammel forbandelse har vilet over familien i årtusinde. Han siger til hende Tanja at hun må drage af sted til nordbjerget for at snakke med den gamle troldkvinde. Tanja bliver bange men beslutter sig alligevel til at drage af sted.


Hun vandrer i lang tid, det var begyndt at blive mørkt, så hun slår lejr i en hule. Senere opdager hun at der er en tidsmaskine i hulen, hun rejser tusinde år tilbage for at forhindre forbandelsen. Derefter rejser hun tilbage til sin egen tid og ser at intet er som før. Michelle: Hvis der er en gammel bog, der virker kedelig, så kan man lige læse lidt i den og lave nyt omslag og skrive ny bagside. Dem, der arbejder på biblioteket, kan gå rundt og finde de bøger, der virker kedelige og stille dem et særligt sted. Så kan lånerne lave nye omslag. Og så kan bibliotekarerne stille dem tilbage i biblioteket. Det skal nok ikke være bøger med billeder. Og det kan være både børn og voksne, der gør det. 29. Båd. Model lavet af materialer fra videokassetter og cd’er Nikolaj


30. To Frisbees Lavet af Adrian og Nikolai.

Kan man spille frisbee på biblioteket – eller udenfor? 31. A (Model) Alma, 9 år Store bogstaver, man kan kravle på.

32. Det skal man kunne låne (Collage)

Emilie, 13 år. Parykker, potteplanter til hvis du mangler nogen derhjemme, smykker, sko, stole og skamler, paraplyer til hvis det regner og du har glemt din paraply, briller til ethvert behov, forskelligt tøj, forskellige tasker, også håndtasker, billeder, kørende ting, fx cykler, men også almindelige bøger og almindelige ting.


33. Om bogen:”The world of fantasy is a world of books”. Michelle, 10 år.

Jeg kan bedst lide at læse bøger med gang i den. Nogle gange læser jeg fagbøger om dyr. Jeg låner meget på biblioteket


34. Graffiti er tilladt (billede) Emilie, 13 år Man skal kunne lave graffiti på bibliotekets facade.

35. Muren med en fortælling (billede) Emilie, 13 år Det er en mur, hvor der kan stå tekst på. Jeg har selv skrevet teksten. Men det er ikke så vigtigt, hvad det er for en historie. Det vigtige er at man skal kunne se tekst på en af murene – måske af en forfatter? 36. Planche – gab, pæn, glad

Sophie, 11 år Biblioteket – der skal være sjovt, pænt og lidt musik. Man skal kunne bruge kroppen. Der skal ikke være kedeligt som på Hovedbiblioteket. Mere pangfarver, ikke kun grå, hvide og sarte farver. Man skal blive glad, når man kommer derind. Forskellige materialer - blødt, glat. Og der skal ske noget; nogen, der spiller musik, eller en klovn eller noget.

Profile for ITK Design

Eksperimentarium – idéværksted for børn  

Grafisk designer Thomas Kallmoes Vestergaard og arkitekt Peter Skjalm stod for idéværkstedet, Michael Bauer fra Plotpoint optog og redigered...

Eksperimentarium – idéværksted for børn  

Grafisk designer Thomas Kallmoes Vestergaard og arkitekt Peter Skjalm stod for idéværkstedet, Michael Bauer fra Plotpoint optog og redigered...

Profile for aakb
Advertisement