Page 1

HIGHLIGHTS Let's talk about sex

Den frågan som ställs mest i tidig tonårsålder: Vad är sex? Ofta svaren just olika och det man har hört mest genom åren är att sexet är till för att föröka sig. Därför har de homosexuella blivit så utstötta och ofta inte accepterade i samhället. Men då kommer vi in i vad Bibeln har att säga vilket jag inte tänker gå in på. I skolan har sexualkunskapen gått in på det mera basic,vilket är bra och under årens gång så har intresset växt och då behöver ungdomarna mycket kunskap tills dem är redo för att debutera. När dem inleder kursen så får dem veta mera om könsorganet och om sjukdomar. Sen på högstadiet går man mera in på det avancerade. Jag ser egentligen ingen anledning varför man inte ska gå in på hur man skyddar sig redan innan högstadiet. Jag vet inte, kanske det är överkurs men det vore bra om dem fick veta mera, för i ett par kommer sex naturligt, även i tidig ålder. Jag är i alla fall glad att folk är mera öppna och kan så mycket idag om sex tack vare skolan, om man jämför hur det var på 70:talet. Så inom en snar framtid så kommer nog inte dessa frågor ställas till mig från en tonåring. Sex är ju väldigt varierande och det är oändligt många typer av sex. Därför säger jag själv att syftet är ju inte bara att föröka sig. I tonåren så gör man ju inte det för att skaffa barn, man gör det för att komma närmare och få en starkare relation med sin partner. Vad är det bästa ordet för sex? När folk nämner ordet ”knull” vet vi alla vad det handlar om. Men så kommer flera ord som göka, ligga och ordet från engelskan ”bang”. Då sex är så varierande så kan nog ordet älska vara det bästa ordet. Den vanligaste frågan som ställs till mig: Hur får jag fram sexlusten? Det här har blivit lite av problem bland vuxna i ett förhållande och jag blir allt mer förvånad när det kommer folk till mig och undrar vad fan de ska göra. Detta förvirrar mig mycket och är givetvis inte bra alls. Det är viktigt att man pratar med sin partner om detta än att undvika en diskussion och bara förgäves ragga till sin partner till sex. Man skulle kort säga att om du inte är lycklig på grund av detta så är det bara att gå vidare. Men det leder kanske inte heller till lycka. Tänk bara på vad som gjorde dig upphetsad och gjorde att du blev kär i din partner. Det gäller bara och testa sig fram och undersöka vad är det som gör er upphetsade. Ni är ju trots allt ett par och älskar varandra och då gäller det att prata om det om ni märker att det är ett problem. Bara testa er fram, för det är bara du som vet vad som upphetsar dig. Så egentligen är det ingen idé att fråga nån annan om detta för bara en själv vet vad som upphetsar en, för sex är naturligt och sexlusten kommer naturligt. Av: Nicolas Falk Moreno SA13A


STJÄRNANS HEMLIGA KNEP, SÅ FÅR DU DRÖMKROPPEN Hör upp! En liten bit av du vill ha är bra för dig...

Hon kan sjunga, hon kan agera, hon kan dansa. Det verkar som Jennifer Lopez har allt, inklusive en A-lista kropp. Avundsjuka kurvor, smal, men ändå stark - J-Lo är i bra form. Vad är hemligheten bakom hur mamman av två upprätthåller hennes signatur kurvor. "Det finns ett antal konstiga dieter där ute, men jag följer inte dem,"säger hon, "jag äter nästan allt, bara med måtta." Hurra! Enligt JLo, "En liten bit av något som är onyttigt kommer inte att döda dig. Det är när du äter en hel låda som det kommer att döda dig." Det visar sig att du kan njuta av alla dina favorit "livsmedel" utan skuld och ångest, om du äter den med förnuft. Istället för att ge efter till suget, bör du sträva efter att äta dessa livsmedel när de har minst effekt att påverka din vikt eller hälsa. "När du slutar slutar att förbjuda dig själv, kommer du att hets äta mindre och njuta mer av dessa livsmedel i lämpliga mängder," säger kondition och viktminskning experten Marisa Peer.

Vad: Choklad När: Frukost

Vi vet att mörk choklad är fullmatat med antioxidanter - 20 gånger mer än grönt te - och att det är stor källa av magnesium, vilket kan lindra depression och migrän samt öka ämnesomsättning, säger Peer. Antioxidanter som kallas katechiner i mörk choklad (med 70% eller mer kakao) hämmar nedbrytningen av fett och minskar inflammation. En studie från Tel Aviv Univeristy visade att morgonen är den bästa tiden att att konsumera söta livsmedel som choklad, eftersom det är då din ämnesomsättning skjuter bäst. Hälften av personerna i studien åt en del av en choklad tårta med sin frukost under 32 - veckorsstudien. Trots att de konsumerar samma totala kalorier under dagen, förlorar, de som äter chokladtårtan, runt 18 kilo mer än de som inte äter kakan.

Vad: Kaffe När: Före träning

"Kaffe är ett hjälpmedel vid fettförbränning, så drick det innan träning för att se bättre resultat," säger J-Lo studier visar att koffein utlöser musklerna att börja använda lagrat fett istället för kolhydrater som energikälla? Kaffe kan också ökar uthålligheten och ökar den fysiska prestationsförmågan. Koffein fungerar som ett bedövningsmedel, blockerar muskelsmärta och ömhet, hjälper dig träna längre.


Jennifer Lopez sunda kroppsuppfattning är något som många ser upp på och många strävar efter. Hon må vara känd för sin super kropp, men Jennifer Lopez vet precis hur det är att inte se ut som alliansen. Oavsett vad hennes storlek eller form är, så låter hon sig inte störas av trycket att vara smal. "Jag kommer ihåg när jag hade fett kvar från min graviditet och mina lår var inte längre i proportion till mina anklar," säger hon. "Sedan minskar att jag förlorade väldigt mycket vikt och blev ganska tunn. Sedan när jag blev gravid igen, minns jag att jag tittade på min rygg, mage och rumpa växa och jag tänkte "jag kommer aldrig bli detsamma igen." Jag tänker tillbaka till då tvillingarna föddes och minns att jag hade den konstiga jiggly magen - och jag älskade den faktiskt också. För att jag hade förtjänat den där jiggly magen. Sedan försökte jag att få min kropp i form igen, detta tog då ett helt år..."

Av: Felicia Pijnenburg SA13A


Så får du drömkroppen Sexig, kurvig men ändå fit Här får du chansen att träna dig för att få kroppen som Jennifer Lopez. Hon är inte bara en super artist, utan även ett kroppsideal runt om hela världen. Tillbaka i tiden har de funnits ideal av människor som haft grova ätstörningar och sett undernärda ut. På senare tid har världens ideal förändrats och siktar mot att bli fita, hälsosamma, träningsmotiverade, välmående människor som fortfarande har lite naturliga kurvor, precis som självaste JLO.

Fakta Namn: Jennifer Lynn Lopez Född: 24 juli, 1969 i South Bronx, New York. Yrke: Sångare, dansare, skådespelare och mycket annat.

Hur får man då en kropp som hennes? Jo det ska du få läsa om lite om i intervju med popstjärnan här nedan. -Vad är ditt bästa tips för att gå ner i vikt? -Jag brukar inte tänka på att försöka gå ner i vikt utan mer att tona ner kroppen för att se så fit ut som möjligt, det handlar inte om vikt utan om en vältränad kropp med naturliga kurvor. Jag svälter mig aldrig heller så tillsammans blir det mycket hälsosammare än något annat. - Hur många gånger i veckan brukar du träna? - Jag tränar i princip varenda dag, de får och går, aldrig mer än 2 dagar utan träning. - Brukar du känna dig obekväm i din kropp eller känner du dig snygg hela tiden? - Det är klart att jag inte alltid känner mig snygg och jag har precis som alla andra komplex men något på min kropp. Men det är något man får komma över speciellt om man ska stå på en scen framför tusentals personer. Man föds på ett vis och det kan man inte ändra på. Man har naturliga kurvor och det som är naturligt man ska hålla kvar vid. Jag har hela tiden haft ett måste med att älska min kropp och till slut så började faktiskt tro på det själv. - Hur kan du hålla motivationen uppe med att träna varje dag? - Jag varierar min träning så att det hela tiden blir spännande med vad som kommer näst. Jennifer Lopez byter träningsupplägg och övningar var tionde träningspass, det gör dels att det blir mer spännande och dessutom att hennes muskler luras och ändras så att hon får ut de bästa resultaten.


En normal träningsdag för JLO består av en timmes träning. Timmen delas upp i 2 delar med 30 minuter cardio och 30 minuter muskelstruktur. Det fina med Lopez är att hon har en naturlig, men fit kropp och hon är fysisk aktiv samtidigt som hon inte övertränad. Här är några av de övningarna som hon ibland brukar göra för att få den kroppen hon har idag: (Tränar rumpan) Ha en baken av en stol framför dig och lägg händerna på ryggstödet. Ta höger knä till 90 graders vinkel och dra benet mot ryggen diagonalt till den vänstra sidan av stolen. Förläng benet till en rak rygg utsträckt arabesk ställning. Luta kroppen framåt över stolen med armbågarna böjda på stolen för att förlänga benet högt. (Tränar abs) Håll baksidan av en stol med båda händerna. Det icke-arbetande benet ska placeras längre bort ifrån stolen, och balanseras på tå. Dra det arbetande benet tillbaka mot stolen för att hålla kroppen rak och framåtlutad. Skjut bort kroppen från stolen, dra knät mot bröstet genom att böja ryggen, sedan sträck benet högt mot taket och händerna ner mot marken. Övningen avslutas med att arbeta benet upp i luften och händerna på golvet. (Tränar lår) Gå bort från stolen. Sätt båda händerna på golvet, det arbetande benet ska vara i vilande på baksidan av stolen bakom kroppen. Lyft det arbetande benet och sparka rakt ut mot sidan parallellt. Återgå till viloläget och upprepa. Varje övning ska bestå av 30-40 reps per ben. Och allt bör göras både på den högra sidan och på den vänstra sidan. Kom ihåg att du inte behöver vara JLo för att få en "Rock Star Body". Av: Alessandra Sala SA13A


Back in time I veckan har du chansen att vinna Fourrouchi kläder. Jag har haft chansen att prata med Lina och Anton the founders and designers av det världskända märket. Har är en liten snutt: – Berätta lite om eran nya kollektion som heter Back In Time? – Våran nya kollektion speglar sig under våran ungdoms tid väldigt mycket dvs 2011-2015 vilket är lite annorlunda till vår förra kollektion, säger Anton. –Vad är negativt med dagens klädstil tycker ni? –Ja alltså inte för att vara respektlös mot andra designers så tycker jag korsetter är väldigt dåliga, dom togs bort av en anledning och den anledning var bra, andras designers korsetter får mig att tänka på typ 1910 talet. Nu säger jag emot våran förra kollektion eftersom vi hade korsetter i samlingen men dom var inte spända, man kunde andas normalt i dom om ni förstår vad jag menar, säger Lina

Gamla stiler, nya generationer

Är vad vi kallar dagens klädmode. Flera års decennium sedan har kommit tillbaka hos dagensungdomar! Vill du göra ett testmoment vilket år tal du passar in i?Hur är ditt hår? ^ permanent # stort * naturligt


Vilka kläder använder du? * jeans och tröja # korsett ^ utsvängda byxor/ingen bh/mjukisbyxor Hur anser du att din kropp är uppbyggd? # jättesmal ^ normalvikt * försöker gå ner i vikt Svar: Har du flest? # slutet av 1890 talet och början av 1900 talet (1910) ^ 1970 - 1990 * 2000- 2017

VECKANS NOBODY INTERVJU: Vi har även intervjuat 4 ungdomar Carl-Philip, Kent, Gunilla och Pernilla om hur en kille/tjej ser ut 2027? Carl-Philip: Stora tuttar, lockigt hår permanent alltså, korsett med tajta jeans. Gunilla: Han ska ha mjukisbyxor, t-shirt och en keps. Pernilla: Jag tycker han ska ha lockigt afro hår, ursvängda byxor och ett linne. Kent: Min brud har fria bröst, färgglada kläder och stort alltid fixat hår. Kan en person vara rund? Carl-Philip: jag har sett men det var typ när jag var bebis. Gunilla: Aldrig sett någon, inte vad jag kommer ihåg. Pernilla: jag såg på film men sånt finns väl inte längre. Kent: nej sånt finns inte En liten anmäl fråga, vad tycker ni om att McDonalds, Burger king, KFC och Max inte finns längre? Kent: aldrig smakat Pernilla: vad hette det sa du? Carl-Philip: mamma nämnde något sånt förut Gunilla: är det artister? DAGENS UNGDOMAR. Av: Lina Kerrouchi SA13A


På väg mot ett könsneutralare samhälle Under det senaste decenniet har synen på könsstereotyper förändrats successivt.

Barnmodets utveckling:

Färger och former har blivit mer könsneutrala som på 1970 -talet då unisexmodet utvecklades. De traditionella barnfärgerna blått och rosa har fått konkurrens av många andra glada färger som gul, grön och röd. Visst ser man fortfarande flickor i rosa och pojkar i blått men även det motsatta förekommer så frekvent att det inte längre ses som ovanligt. Även i leksaksutbudet har könsrollerna påverkats. Från att i början av 2000-talet ha varit väldigt stereotyp, har barn numera gränsöverskridande lekar vilket säkerligen kommer att påverka framtida yrkesval och synen på samhället. Vi närmar oss en acceptans i samhället där män och kvinnor kan vara som det motsatta könet, utan att bli nedvärderade.


Förändringar i samhället:

Positiva förändringar av att barn växer upp i ett könsneutralt samhälle är att man vågar leva mer som en fri individ och inte känna sig begränsad och nedtryckt på grund av sitt kön. Om man jämför med barn som växte upp under 2000- talet och innan, så uppmuntras barn nu idag att få vara sig själva och att våga göra sådant som de faktiskt vill. Nuförtiden definieras man inte efter sitt kön utan utefter individens egenskaper. En specifik sport definieras inte efter vilket kön du är utan vilka egenskaper du har som enskild individ. Det är viktigt att barn växer upp med vetskapen att det inte finns något som är typiskt för tjejer eller killar. Den synen har lett till att olika sexuella läggningar är mycket mer accepterade och mansdominansen i samhället minskar.

Enkät Vi gjorde en undersökning av föräldrars val av färg på kläder och leksaker som de köper till sina spädbarn. Vi frågade 1000 föräldrar. De frågor vi ställde var: Föredrar du att köpa rosa kläder och leksaker till din flicka? Föredrar du att köpa blå kläder och leksaker till din pojke? Föredrar du att köpa varierade färger på kläder och leksaker till ditt/dina barn? 55 % svarade att de köper varierade färger på kläder och leksaker till sin flicka eller pojke. 25 % svarade att de köper rosa kläder och leksaker till sin flicka. 20 % svarade att de köper blå kläder och leksaker till sin pojke.

Beteenden mellan tjejer och killar: Under 2000-talet och innan hade man synen att det finns typiska beteenden hos killar och tjejer. Man ansåg att tjejer är lugna, tålmodig och inte för något oväsen medan killar är högljudda, tar mycket plats och är mindre lugna. Detta påverkade pedagogiken i förskolor och skolor. Det synsättet har förändrats och blivit mer individbaserat. Nu anses inte ett kön ha ett typiskt beteende, vilket gör att pojkar och flickor oftare behandlas lika. Utvecklingen går mot ett allt jämlikare samhälle och det märks inte minst i löneskillnaderna mellan män och kvinnor. Dagens unga som tidigt påverkats av könsneutrala kläder och leksaker kommer säkerligen föra processen vidare. Av: Anna Andersson

Idealprojektet 2014 SA13Agrp6  

Det här vår tidning av Nicolas, Felicia, Alessandra, Anna och Lina i Sa13a