Page 1

Jordskælv en reel risiko i København Flere eksperter vurderer at jordskælvsrisikoen i London er undervurderet – København er også i farezonen i følge dansk forsker AF | Hr. Hvem Som Helst For sit indre blik ser man Tower Bridge, Big Ben og Londons 191 meter høje BT Tower styrte til jorden. Så slemt går det forhåbentlig ikke, men ifølge en række forskere fra British Geological Survey er den britiske hovedstad væsentlig mere sårbar over for jordskælv, end man almindeligvis forestiller sig. På samme måde som København befinder hverken London eller det sydlige England sig i et område, der kan betegnes som synderlig seismisk aktivt. Alligevel mener de britiske eksperter, at jordskælvsrisikoen for London er »undervurderet«. Deres konklusion kommer især på baggrund af nøje granskninger af beretninger om historiske jordskælv i det sydlige England. Det kraftigste jordskælv, man har kendskab til i Storbritannien, blev udløst i 1931 i Nordsøen ud for Yorkshire og var på ca. 6,1 på richterskalaen. Til sammenligning var skælvet, der slog omkring 200.000 mennesker ihjel i Haiti i januar, på 7,0 richter.

»Inden for en længere årrække er det bestemt ikke urealistisk, at København bliver ramt af et jordskælv på op mod eller omkring 5,0 på richterskalaen« Ifølge samtidige beretninger var 1931-skælvet stort nok til at få vokshovedet af en berygtet massemorder i Madame Tussauds voksmuseum i London til at falde af. Historien fortæller også om et jordskælv i 1580, som dræbte to mennesker og ødelagde adskillige bygninger i London. »Hvis et tilsvarende jordskælv indtræffer i morgen, vil mange flere mennesker blive ramt. I årene siden 1580 er samfundet blevet langt mere udsat for jordskælv,« siger forskeren Roger Musson til BBC News.

JORDSKÆLV | Sådan så det ud da L’Aquila i Italien blev ramt af et jordskælv i 2009. Så galt går det heldigvis langt fra altid, men i følge en dansk forsker er risikoen for at København rammes af et større jordskælv tilstedeværende.

Faren lurer også under København Også i eller rettere under København lurer en nogenlunde tilsvarende risiko. »Inden for en længere årrække er det bestemt ikke urealistisk, at København bliver ramt af et jordskælv på op mod eller omkring 5,0 på richterskalaen,« vurderer seismolog og seniorforsker Tine B. Larsen fra De nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS). Ifølge Tine B. Larsen føltes et jordskælv i 1930 på ca. 4,0 richter voldsomt for københavnerne. Det skyldes, at skælvets epicenter lå næsten direkte under hovedstaden. Seismologen understreger dog, at det mest »jordskælvstruede« område af Danmark er det nordvestlige Jylland efterfulgt af Nordsjælland og Kattegat. Men hun forklarer også, at København i hvert fald teoretisk set er placeret i et geologisk »ustabilt« område, hvor grundfjeldet rejser sig meget voldsomt fra den sjællandske øresundskyst og over mod den skånske side. »Niveauforskellen er et risikomoment. Der kommer hvert år store jordskælv på steder i verden, hvor ingen forventer det, og de forekommer typisk steder, hvor der er en geologisk overgang, der minder om den, man ser mellem Sjælland og Skåne,« siger hun.

Workshop 1.4  

Workshop 1.4

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you