Page 1

PROGRAM for børn, unge og voksne

januar -juli

2019 1


AKTIVITETSHUSET PADBORG

Hvor der er hjerterum, er der husrum Hvor der er hjerterum, er der husrum, er mottoet i Aktivitetshuset Padborg, der også går under navnet Ahuset. De gode intentioner slipper ikke op, for her er der altid plads til en til. Og en til. I stueetagen er der hjerterum for børn og unge efter skole, hvor de kan spille spil, være kreative eller bare være sammen med andre børn og unge i trygge omgivelser. Der er blandt andet blevet lavet et helt nyt gamerrum med fiberforbindelse, så der kan man ikke bruge en undskyldning om at lacke. På de øverste etager er der husrum for ikke-kommercielle foreninger, hvor der også er plads til kreative udfoldelser og meget mere. Kom forbi eller læs mere på aktivitetshuset-padborg.dk

2

arrangementer


Bliv nysgerrig, bliv klogere, bliv udfordret – sammen med os Vi har glædet os til at dele de mange arrangementer med dig i denne folder, du nu står med. Vi har samlet det, vi synes giver dig den bedste mulighed for at opleve, skabe, deltage og lære – alene eller sammen med andre. Du kan deltage i workshops, hvor du kan lege med robotter, eller foredrag, hvor du kan blive klogere på både det nye og det velkendte. I denne sæson streamer vi også naturvidenskabelige og aktuelle foredrag fra Aarhus Universitet, som du kan se her i Aabenraa og Felsted. Oplysning, læring og fællesskab er en stor del af vores DNA, og vi håber, at det sammen med lysten til nye oplevelser kan pirre din nysgerrighed. Biblioteker og Kulturhuse er hverdagslivets højskole, som vi håber, at også du vil opleve er en form for fælles dagligstue med aktiviteter for både børn og voksne. Henvend dig endelig, hvis du har en idé til nye tiltag, arrangementer eller samarbejde. Vi er huse i bevægelse, derfor vil der opstå nye tilbud i løbet af sæsonen. Hold øje med bibliotekernes hjemmeside www.aabenraabib.dk og NygadeHusets hjemmeside www.nygadehuset.dk. Vi ses i Aabenraa Biblioteker & Kulturhuse.

Indhold 04 44 46 48

Arrangementer Sommerferien Skoletilbud Fællesskaber

De bedste hilsner fra

Charlotte Stoltenberg Leder af biblioteker og kulturhuse i Aabenraa Kommune

3


ARRANGEMENTER

for bør n

0-3 år

Lokalområdet set med Marc Roeds øjne

Sansecirkus om mit vejr

Den lokale amatørfotograf Marc Roed udstiller sine billeder i Damms Gård, og han har både mad, mennesker og naturen som sine motiver. Især Tøndermarsken og den lokale natur har fået hans opmærksomhed, når der skal knipses billeder. For når man, som ham, er født i Tønder og vokset op i Aabenraa, så er begge steder hjemme.

Vi skal se på forskellige slags vejr – solskin, blæst, regn, torden og stille sne – mens vi bruger alle vores sanser. Kulturagent Mia Broe Jakobsen vil tegne, og vi skal sammen synge, lytte, føle, lugte, smage og have vind i håret.

FELSTED BIBLIOTEK, 3. jan. - 28. feb. Fri entré – ingen tilmelding.

4

arrangementer

Varighed: 45 min

FELSTED BIBLIOTEK onsdag den 9. jan kl. 9.30 TINGLEV BIBLIOTEK torsdag den 10. jan kl. 9.30 AABENRAA BIBLIOTEK fredag den 11. jan kl. 9.30 RØDEKRO BIBLIOTEK tirsdag den 15. jan kl. 9.30 BOV BIBLIOTEK onsdag den 16. jan kl. 9.30 Fri entré. Vi anbefaler, at man tilmelder sig på aabenraabib.dk for at sikre sig en billet.


Fyraftenscafé: Felsted Sogns historie 1864-2018

Altid allerede elsket set fra sidelinjen

154 år af Felsted Sogns historie er blevet samlet i en bog, der strækker sig fra 1864 og frem til i dag. Andreas Asmussen er forfatteren bag og har brugt 4,5 år på at samle nok information sammen om sognets historie og udvikling til bogen. Kom med på en historisk rejse gennem krigs- og fredstider og frem til i dag. Andreas Asmussen svarer gerne på spørgsmål.

Lige inden sin død skrev musiker Peter Bastian en bog med titlen Altid allerede elsket. Lige netop de ord er også første del af overskriften på Helle Skaarups fortælling om sit liv med ham frem til hans død. De fik syv år sammen, og Helle Skaarup vil gerne dele de gaver, som hun fik gennem sit møde og ægteskab med Peter Bastian. Bevidstheden som ressource og samarbejdspartner har været et omdrejningspunkt, og undervejs i fortællingen kommer hun omkring meget mellem jord og himmel.

FELSTED BIBLIOTEK mandag den 14. januar kl. 16.30 Ingen tilmelding – bare mød op.

AABENRAA BIBLIOTEK, onsdag den 16. januar kl. 16.00 Entré 50 kr. Vi anbefaler, at man tilmelder sig på aabenraabib.dk for at være sikker på at få en billet.

Arrangeret i samarbejde med FOF

arrangementer

5


for bør n

2-6 år En legende fortælling om skabelsesberetningen

Revysangens genklang en tidsrejse i revysangens historie

Mel, dej og køkkenting er ingredienserne, der bliver brugt i den sanselige forestilling SKAB, når hvid støj sceneproduktion skal forklare skabelsesberetningen for de mindste.

I mere end 100 år er der blevet lavet revyer i Danmark. De mange revyer har budt på viser med sjove tekster og også nogle af den mere alvorlige slags, og de har inspireret en musikalsk duo til at lave forestillingen Revysangens genklang. Duoen består af sanger Birgitte Antonius og pianist John Skou, som tager os gennem en tidsrejse med nedslag i den danske revysangs historie. Vi skal høre sange fra blandt andre Liva Weel, Dirch Passer, Preben Uglebjerg, Kirsten Walter og Lisbeth Dahl kædet sammen af små anekdoter om sangene, og den tid de blev skrevet i. Man kan derfor forvente at få en helt ny og anderledes oplevelse af sange, som man ellers troede man kendte.

Forestillingen begynder med, at alle kagedåserne er tomme - “I begyndelsen var der ingenting”... Og ligesom Gud skabte lyset, verden og menneskene på 7 dage følges en opskrift med 7 punkter. Første punkt er at tænde ovnen; “og der blev lys”. SKAB fortælles med nykomponeret musik, der er skabt til dine sanser med musik, animation og dufte.

Arrangeret i samarbejde med Kulturelt Samråd Aabenraa. FELSTED BIBLIOTEK torsdag den 17. januar kl. 10-10.35 TINGLEV BIBLIOTEK fredag den 18. januar kl. 10-10.35 NYGADEHUSET lørdag den 19. januar kl. 14.30-15.05 AABENRAA BIBLIOTEK søndag den 20. januar kl. 10.30-11.05 Fri entré. Tilmelding på aabenraabib.dk eller på biblioteket.

6

arrangementer

BORGERSALEN, TINGLEV BIBLIOTEK torsdag den 17. januar kl. 19.00 Entré: 30 kr. Vi anbefaler, at man tilmelder sig på aabenraabib.dk for at sikre sig en billet.


Sense Slank med fornuft Sense læner sig op ad de officielle anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen og vandt i 2017 TV2-programmet ”En kur der dur”. Foredraget med den lokale kostvejleder Ida Holm giver vejledning til, hvordan du kan spise den helt almindelige mad, som du og familien kan lide – og alligevel opnå et vægttab. Sense kan også bruges, hvis du er normalvægtig og gerne vil have fokus på mæthed og stabilt blodsukker.

TINGLEV BIBLIOTEK torsdag den 24. januar kl. 16.30 RØDEKRO BIBLIOTEK torsdag den 24. januar kl. 19.00 Fri entré – ingen tilmelding.

Masser af succes et foredrag om Kim Larsen De fleste har et forhold til musikeren Kim Larsen, og det gælder også for journalist og forfatter Jan Eriksen, der ofte har interviewet Kim Larsen og Kjukken og har anmeldt deres koncerter og plader mere end 20 gange. I dette foredrag vil Jan Eriksen komme ind på nederlagene og succeserne, og hvilken betydning Kim Larsen har haft. Også de mindre kendte sider og den folkekære musikers lyriske interesse vil blive vendt.

AABENRAA BIBLIOTEK mandag den 28. januar kl. 19.00 Entré: 50 kr. Vi anbefaler, at man tilmelder sig på aabenraabib.dk for at sikre sig en billet.

arrangementer

7


Kræft, trit & retning Søs Egelind er dobbelt verdensmester i overlevelse af kræft. Hun fik konstateret lymfekræft og overlevede, men fik så modermærkecancer. Søs Egelind deler ud af sine egne erfaringer i et personligt og livsbekræftende foredrag om kræft og det at komme ud på den anden side som et positivt og mere taknemmeligt menneske. Et samarbejde med Kræftens Bekæmpelse Aabenraa

FOLKEHJEM tirsdag den 29. januar kl. 19:00 Entré:125 Kr. Vi anbefaler, at man tilmelder sig på aabenraabib.dk for at sikre sig en billet.

8

arrangementer


Klub klassisk: Lytteklub på Aabenraa Bibliotek Du behøver ikke være ekspert i klassisk musik for at deltage. Faktisk kræver det kun, at du har lyst til at lytte sammen med andre og snakke om musikoplevelsen under hyggelige og afslappede former.

AABENRAA BIBLIOTEK Onsdag den 30. januar kl. 16, Michala Petri og barokken Onsdag den 27. februar kl. 16, Hans Abrahamsen og værket "Let me tell you" Onsdag den 27. marts kl. 16, Musorgskijs orkesterværk "Udstillingsbilleder" Du bestemmer selv, hvilke eftermiddage du vil komme. Fri entré. Tilmelding på aabenraabib.dk eller på biblioteket. Arrangeret i samarbejde med DR P2.

Barselscafé: Babymassage & zoneterapi

Dit digitale barn har brug for en voksen

Hvorfor er babymassage godt for din baby? Hvor meget, hvor længe og hvor tit må man massere? Susan Mathiesen giver svarene og fortæller om teknikker inden for babymassage og zoneterapi, som du selv kan bruge derhjemme – også nogle der virker på ondt i maven.

Smartphones, spil og sociale medier fylder stadig mere, og det kan være svært som forældre at følge med i, hvordan ens barn bruger de digitale muligheder. Derfor har Lykke Møller Kristensen skrevet endnu en bog om netop det, som hun her fortæller om. Hun giver konkrete råd og værktøjer til forældre om, hvordan man kan opdrage og vejlede sine børn i at færdes sikkert i den digitale verden.

NYGADEHUSET onsdag den 30. januar kl. 9.30 RØDEKRO BIBLIOTEK onsdag den 10. april kl. 9.30-10.30 Entré: 30. kr. Vi anbefaler, at man tilmelder sig på aabenraabib.dk for at sikre sig en billet.

AABENRAA BIBLIOTEK torsdag en 31. januar kl. 19.00 Entré: 50 kr. Vi anbefaler, at man bestiller billet på aabenraabib.dk eller på biblioteket.

arrangementer

9


Finurlige filmfornøjelser Vi viser livsbekræftende og tankevækkende film i en kold tid. Hvilke film, vi viser, kan oplyses på biblioteket.

TINGLEV BIBLIOTEK Torsdag den 31. januar kl. 14.30 Torsdag den 28. februar kl. 14.30 Torsdag den 28. marts kl. 14.30 Fri entré. Tilmelding på aabenraabib.dk eller på biblioteket.

10 arrangementer


Læsedyst gi’r læselyst Hele februar måned kører læsedysten for familier, og du og din familie kan være med. Hver familie dyster mod hinanden, hvor det gælder om at få flest point for de forskellige måder at læse på i forskellige sværhedsgrader. Udfordringerne kan eksempelvis være at få far til at fortælle en historie fra, da han var barn, at læse mens det regner, læse i nattøj, tælle hvor mange bøger, der er i hjemmet og mange flere. Den 28. februar skal hver familie have løst alle opgaver eller have mindst 100 point på den udfyldte plakat, for at deltage i lodtrækningen om 3x lykkeposer til hele familien. Plakaten afleveres på biblioteket med navn og kontaktoplysninger.

Info Plakaten med læsedysten kan hentes på biblioteket eller downloades på aabenraabib.dk.

ALLE BIBLIOTEKER 1. februar - 28. februar

arrangementer

11


Bib-biffen

Er du mellem 7-12 år og kan lide at se film? – Så besøg Bib-Biffen på biblioteket. Vi viser film og hygger med popcorn og saft.

for bør n

7-12 år

Byt fastelavnstøj Kom og byt fastelavnstøj på biblioteket. Tag det gamle fastelavnstøj med, som dit barn ikke kan passe mere, og find én at bytte med på biblioteket

AABENRAA BIBLIOTEK lørdag den 2. februar kl 10-11 Fri entré – Ingen tilmelding.

12 arrangementer

Se film følgende datoer: RØDEKRO BIBLIOTEK kl. 15.30 Mandag den 4. februar Mandag den 4. marts Mandag den 1. april Mandag den 6. maj

FELSTED BIBLIOTEK kl. 15.30 Mandag den 4. februar Mandag den 4. marts Mandag den 1. april Mandag den 6. maj

TINGLEV BIBLIOTEK kl. 15.30 Mandag den 4. februar Mandag den 4. marts Mandag den 1. april Mandag den 6. maj

BOV BIBLIOTEK kl. 15.30 Mandag den 4. februar Mandag den 4. marts Mandag den 1. april Mandag den 6. maj

Ingen tilmelding – bare mød op, og tag gerne dine venner eller veninder med.


for børn

7-14 år Anmeld bøger og vind lækre bogpræmier

Livestreaming: Alzheimer, a complex disease is decrypted

Læs bøger, anmeld dem på biblo.dk og vind fede præmier. Læs mere på aabenraabib.dk eller på biblo.dk.

Demenssygdommen alzheimers forventes at tredobles i løbet af de næste 30 år, hvis der ikke findes en behandling. Professor Christian Haass har utrætteligt forsøgt at finde en behandling mod sygdommen, og hans arbejde har resulteret i, at han er blevet tildelt verdens største hjerneforskningspris, The Brain Prize. Hør ham fortælle om sit arbejde med at forsøge at behandle alzheimers. Foredraget holdes på engelsk og livestreames fra Aarhus Universitet.

ALLE BIBLIOTEKER 28. januar - 28. februar

AABENRAA BIBLIOTEK, tirsdag den 5. februar kl. 18.45 FELSTED BIBLIOTEK, tirsdag den 5. februar kl. 18.45 Ingen tilmelding – fri entré.

arrangementer 13


KasseMadsen: Ordløst dukketeater om ensomhed og venskab

for bør n

fra 6 å

En dag dukker en kasse pludselig op i Madsens velordnede univers, og hans hverdag er for altid forstyrret. Han forsøger at slippe af med kassen, men uden held. Snart er der flere og snart kaster de rundt med ham, som var han en bold. Kasserne vil ham kun det bedste, viser det sig. Teater refleksion har lavet og fremfører Kasse-Madsen, som er en positiv og humoristisk fortælling om, hvordan vi oplever og tager imod forandringer i vores liv. Arrangeret i samarbejde med Deutsche Bücherei

TINGLEV BIBLIOTEK, BORGERSALEN, onsdag den 6. februar kl. 10-11 Fri entré. Vi anbefaler, at man tilmelder sig på aabenraabib.dk for at sikre sig en billet.

14 arrangementer

r

Gensyn med gamle Tinglev På denne billedtur viser Leif Christiansen og Bent Pawlowski postkort frem, som lokalarkivet har fået af afdøde lærer Aage Andresens arvinger. Postkortene er fra Tinglev og omegn. Med fremvisningen af postkortene medfølger historier om motiverne. Et samarbejde med Tinglev Lokalarkiv.

TINGLEV BIBLIOTEK, BORGERSALEN onsdag d. 6. februar kl. 19.30 Fri entré. Tilmelding på aabenraabib.dk eller på biblioteket.


Er demokratiet i uføre? Tager vi vores folkestyre for givet? Kan demokratiet overhovedet klare de moderne udfordringer som lurer i dag? Er den moderne livsstil overhovedet et grundlag, man kan lave demokrati på? Disse og mange andre spørgsmål bliver rejst i Peter Duetofts foredrag. Det handler ikke om politik – men de rammer, vi som medborgere skal præge et samfund i. Peter Duetoft er byrådsmedlem for Socialdemokratiet i Hjørring Kommune og har en lang politisk karriere, der også involverer Centrum Demokraterne og medlemskab af Folketinget. Han er ridder af Dannebrog, og så har han tidligere holdt foredrag om at være medlem af Frimurerlogen.

AABENRAA BIBLIOTEK onsdag den 6. februar kl. 19.00 Entre: 50 kr. Vi anbefaler, at man tilmelder sig på aabenraabib.dk for at sikre sig en billet.

arrangementer 15


Vinterferien på biblioteket Vinterferie er lig med sjov og hygge og i år er temaet møgdyr.

Workshop:

Quiz:

Kom og lav dit eget møgdyr på biblioteket. Vi bruger vores hænder til at lave finurlige fantasidyr

Kan du finde dyrene? Kom og prøv vores dyrequiz, hvor du kan få en lille overraskelse som præmie.

ALLE BIBLIOTEKER i den betjente åbningstid

ALLE BIBLIOTEKER i den betjente åbningstid

Vinterbio

Er du mellem 7-12 år og kan du li´ at se film? Kom til vinterbio på biblioteket. Vi hygger med popcorn og juice.

n for bør

7-12 år FELSTED BIBLIOTEK, mandag den 11. februar kl. 13 RØDEKRO BIBLIOTEK, tirsdag den 12. februar kl. 13 TINGLEV BIBLIOTEK, tirsdag den 12. februar kl. 13 BOV BIBLIOTEK, onsdag den 13. februar kl. 13 AABENRAA BIBLIOTEK, torsdag den 14. februar kl. 13

16 arrangementer


Livestreaming: Vores nydelsesfulde hjerne Hvad er det i vores hjerne som får os til at nyde musik, sex, mad og kunst? Hjerneforsker Morten Kringelbach har gennem en årrække brugt avancerede hjerneskanningsteknikker og computermodeller til at udforske oplevelsen af nydelse i vores hjerne. Hør om, hvad der foregår i vores hjerne, når vi føler nydelse, og hvordan det har sikret vores overlevelse. Og hør hvordan strøm eller musik måske kan hjælpe skizofrene, krigsveteraner og forældre med fødselsdepression. Foredraget holdes på dansk og streames fra Aarhus Universitet.

AABENRAA BIBLIOTEK, tirsdag den 19. februar kl. 18.45 FELSTED BIBLIOTEK, tirsdag den 19. februar kl. 18.45 Ingen tilmelding – fri entré.

arrangementer 1717


P6 Beat: Lytteklub på Aabenraa Bibliotek Franske film i Felsted

Hygge&Hotdog: Oktoberfest&fassbier

Alliance Française og Aabenraa Bibliotekerne viser franske film i løbet af foråret. Det vil være muligt at købe lidt godt til ganen og høre om foreningen.

Hvordan ser tyskere på danskere, og hvordan ser danskere på tyskere? Annie Laszig fra Kiel byder på et humoristisk foredrag om forskellene på danskere og tyskere. Foredraget er på dansk og tysk. Was denken die Dänen über die Deutschen und die Deutschen über die Dänen? Humoristischer Vortrag mit Annie Laszig, Kiel auf Deutsch/Dänisch.

Filmen vises med danske undertekster.

Arrangeret i samarbejde med Deutsche Bücherei

FELSTED BIBLIOTEK søndag d. 24. februar kl. 14.30 Ingen tilmelding – bare mød op.

18 arrangementer

TINGLEV BIBLIOTEK, BORGERSALEN mandag d. 25. februar kl. 19.00 Fri entré. Vi anbefaler, at man tilmelder sig på aabenraabib.dk for at sikre sig en billet.

Del dine bedste og værste oplevelser om rå rock, blid soul eller knitrende electronica i P6 Beat Lytteklub. Du behøver ikke være ekspert i musikkens historie eller have et stort musikalsk talent for at være med. Bare du har lyst til at lytte og diskutere musikken. P6 Beat Lytteklub mødes 2 gange med udgangspunkt i to forskellige musikgrupper, som P6 Beat laver udsendelser om.

AABENRAA BIBLIOTEK mandag den 25. februar kl. 16 - Kashmir mandag den 25. marts kl. 16 - Malk de Koijn Fri entré. Tilmelding på aabenraabib.dk eller på biblioteket.


Fred og håb: Sønderjylland mellem våbenstilstand og genforening Tiden fra våbenstilstanden den 11. november 1918 til Genforeningen i 1920 blev fuld af forventning, men også rig på skuffelser. De dansksindede sønderjyder fik håb om at få grænsen flyttet sydpå. Men ventetiden blev lang. Tusindvis af hjemvendte soldater var krigsskadede, og de skulle nu finde en plads på arbejdsmarkedet. Der var revolution, økonomisk nød, spekulation og uklare forhold i styret. Dertil kom en bitter strid om, hvordan en afstemning om den nye grænse kunne gennemføres. Foredraget med tidligere arkivleder ved Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig, dr. phil. Lars N. Henningsen kaster lys over dagligdagen i Sønderjylland efter fire års rædsler, og det ser på den krogede vej frem mod genforeningen i 1920.

BOV BIBLIOTEK, tirsdag den 26. februar kl. 16.30 Ingen tilmelding – fri entré

Barselscafé: Slyngevejledning for nybegyndere Er du gravid, kommende far eller har du et spædbarn under 4 mdr., så er denne workshop for dig. Vi vil se nærmere på de forskellige typer af strækvikler og fastvikler. Vi skal tale om god ergonomi og sikkerhed og selvfølgelig også øve brugen af strækvikle og fastvikle. Hvis du har lyst, kan du også lære at amme i viklen. I løbet af workshoppen kommer vi også ind på den første tidlige tilknytning, betydningen af hud-mod-hud og superhormonet oxytocin. Hvis du selv har en strækvikle eller fastvikle, er du meget velkommen til at medbringe den. Der er god tid til amning eller flaske, bleskift og pauser.

RØDEKRO BIBLIOTEK, tirsdag den 26. februar kl. 10-11 NYGADEHUSET, tirsdag den 2. april kl. 10-11 Entré: 30 kr. Vi anbefaler, at man tilmelder sig på aabenraabib.dk for at sikre sig en billet.

arrangementer 19


Livestreaming: Klimaændringer – den danske vinkel Den globale opvarmning rammer også lokalt på mange forskellige måder for hver enkelt nation og vækker mange spørgsmål. FN’s klimarapport besvarer spørgsmål som: hvad er effekterne af den globale opvarmning? Hvordan afbøder vi dem? Hvordan tilpasser vi os? Også i Danmark har vi behov for at få sat tal på, hvor meget havet stiger, hvor kraftige skybrud vi skal dimensionere kloakkerne til, og hvor lange og hvor varme hedebølger fremtidens somre byder på. Professor Jens Hesselbjerg Christensen gør dig klogere på disse spørgsmål om klimaændringer. Foredraget livestreames fra Aarhus Universitet. Foredraget holdes på dansk.

AABENRAA BIBLIOTEK, tirsdag den 26. februar kl. 18.45 FELSTED BIBLIOTEK, tirsdag den 26. februar kl. 18.45 Ingen tilmelding – fri entré.

20 arrangementer


Barselscafé: Baby laver kunst Kom til en hyggelig stund, hvor der er gjort klart med lærreder og økofingermaling - så babyerne kan komme igang med deres først kunstproduktioner i form af fodaftryk på lærreder. Samtidig kan du få en snak med andre nybagte mødre og fædre samt deres babyer.

Kære Zoe Ukhona

Kom selv, eller tag hele mødregruppen med.

I 2016 blev Pelle Hvenegaard efter seks års kamp med fertilitetsbehandlinger endelig far til adoptivdatteren Zoe Ukhona. I et nyt, ærligt og rørende foredrag, der tager afsæt i bogen ”Kære Zoe Ukhona”, fortæller Pelle om hele forløbet, om hvor lykken kan ligge, og hvordan man kan prioritere i livet. Et samarbejde med Rødekro Husholdningsforening

RØDEKRO BIBLIOTEK, onsdag den 27. februar kl. 19 Entré: 75 kr. Vi anbefaler, at man tilmelder sig på aabenraabib.dk for at sikre sig en billet.

FELSTED BIBLIOTEK torsdag den 28. februar kl. 10 BOV BIBLIOTEK onsdag den 27. marts kl. 10 Entré: 30 kr. Vi anbefaler, at man tilmelder sig på aabenraabib.dk for at sikre sig en billet.

arrangementer 21


Kunstudstilling med det stærke køn

Den autodidakte maler udstiller

Det er især kvinder, der inspirerer Marianne Ottsen Sørensen til at få farver på lærredet. Kvinder fascinerer hende og giver hende mulighed for at vise, at det kun er fantasien, der sætter grænser. Et længerevarende sygdomsforløb fik hende til at indse, at det var på tide at geare ned, og at kunsten i stedet skulle være hendes levevej. At få folk til at måbe eller glædes over hendes kunst er det vigtigste for Marianne Ottsen Sørensen, der også maler landskaber, børn, mænd og abstrakte malerier.

Siden 2000 har Margit Lolk Sørensen været autodidakt maler og nu er tiden kommet til en udstilling på Rødekro Bibliotek hele marts måned. Tidligere har hun blandt andet udstillet sine malerier på den censurerede udstilling i Aabenraa. Hun elsker at eksperimentere med motiver, teknikker og især de varme farver. Det kommer til udtryk ved, at hun udover pensel også bruger spartel, papir, tapet, sand og meget andet. De mange teknikker har hun blandt andet lært ved løbende at deltage i kurser.

FELSTED BIBLIOTEK, kunstudstillingen kan opleves hele marts og april måned. Fernisering søndag den 3. marts. kl. 11 Ingen tilmelding – fri entré.

RØDEKRO BIBLIOTEK fredag den 1. marts til søndag den 31. marts Ingen tilmelding, fri entré.

22 arrangementer


Padborg – en transportby i bevægelse Padborg er på mange måder en unik by, når det gælder transport og logistik. Siden etableringen af den dansk-tyske grænse i 1920 har Padborg været drejeskive for Danmarks samhandel med Central- og Sydeuropa. Padborg er i dag et af Nordeuropas største transportcentre for landtransport.

Lars Dagnæs vil fortælle om udviklingen af Padborg som transportby siden 1920, og han vil give bud på de udviklingsmuligheder, som han ser for transporterhvervet i byen i de kommende årtier. Lars Dagnæs har boet og arbejdet med transport og logistik i Padborg siden 1995, før det har han arbejdet med transport siden midten af 1970’erne.

BOV BIBLIOTEK, tirsdag den 5. marts kl. 16.30 Fri entré – Ingen tilmelding

arrangementer 23


Sara Blædel, Danmarks ukronede krimidronning Det stod ikke skrevet, at Sara Blædel skulle blive én af Danmarks mest succesrige forfattere. Som ordblind havde Sara aldrig forestillet sig, at hun skulle gøre karriere inden for "skrivebrancen" ikke desto mindre har hun arbejdet som journalist, startet et krimiforlag og hendes bøger er udgivet i mere 30 lande. Et samarbejde med LOF-Syd

FOLKEHJEM, onsdag den 6. marts kl. 19.00 Entré 150 kr. Vi anbefaler, at man tilmelder sig på aabenraabib.dk for at sikre sig en billet.

24 arrangementer


HJERNEUGEN

Bekæmp din hjernetræthed Langt de fleste med en hjerneskade oplever en overvældende hjernetræthed som en følgevirkning, som kan være en stor belastning i dagligdagen. Hvad er hjernetræthed, og hvad ved man i dag om årsager til hjernetræthed? Hvilke situationer i hverdagen belaster hjernen mest, og hvilke strategier kan anvendes for at reducere trætheden?

Mød elitetriatleten Line Thams Et liv som professionel idrætsudøver er et sammensurium af glæder og skyggesider. Og det fortæller Line Thams gerne om. Hun er professionel atlet hos Rødekro Tri & Motion og flere gange dansk mester i eliteklassen i triatlon. Hør, hvordan hun genfinder motivationen, når den halter. Hvordan hun tackler modgang, og hvordan hun sætter sig nye mål efter en stor præstation.

Ulla Thrane Dybbro giver dig indsigt i og forståelse af, hvad hjernetræthed er for en størrelse. Du vil få strategier med dig i forhold til at reducere trætheden, og derved opnå bedret mestring af dagligdagen. Foredraget er målrettet til personer med erhvervet hjerneskade samt andre interessenter. Der vil efter foredraget være mulighed for at prøve NADA behandling, bemærk der skal bestilles særskilt billet til NADA.

Et samarbejde med Hjernecenter Syd & Tale – Høre-syn.

RØDEKRO BIBLIOTEK, torsdag den 7. marts kl. 19.00 til 20.00 Fri entré – Vi anbefaler, at man tilmelder sig på aabenraabib.dk for at sikre sig en billet.

AABENRAA BIBLIOTEK, mandag den 11. marts kl. 18.30 Vi anbefaler, at man tilmelder sig på aabenraabib.dk for at sikre sig en billet.

arrangementer 25


Livestreaming: Ny teknik afslører hvalernes skjulte liv

Hvalernes forfædre var landdyr tæt beslægtet med nutidens grise og kameler. For mere end 30 mio. år siden forlod disse pattedyr landjorden til fordel for et liv i vand. I mange år har forskere kun kunnet opnå indsigt i hvalernes liv ved at studere dem i den korte tid de befinder sig ved overfladen eller ved at dissekere døde hvaler og herudfra gætte sig til, hvordan de lever. Hør professor Peter Teglberg Madsen fortælle om, hvordan ny teknologi i de sidste ti år har givet forskerne enestående muligheder for at studere hvalernes fysiologi og adfærd til havs – herunder marsvinet i vores egne farvande. Foredraget holdes på dansk og livestreames fra Aarhus Universitet.

NYGADEHUSET, tirsdag den 12. marts kl. 18.45 FELSTED BIBLIOTEK, tirsdag den 12. marts kl. 18.45 Ingen tilmelding – fri entré.

26 arrangementer


HJERNEUGEN

Michèle Bellaiche: Pårørende til dement mor Op mod 400.000 danskere er nære pårørende til en person, der har en demenssygdom. Michèle Bellaiche har været én af dem. Hun taler åbent om, hvordan hun opdagede sin mors begyndende tegn på demens, hvordan hun og familien i lang tid benægtede det, og hvad hun kunne have gjort for at hjælpe sin mor til et bedre liv med demens. Et samarbejde med Alzheimerforeningen Sønderjylland

AABENRAA BIBLIOTEK tirsdag den 12. marts kl. 19.00 Entré 100 kr. Vi anbefaler, at man tilmelder sig på aabenraabib.dk for at sikre sig billet.

arrangementer 27


HJERNEUGEN

Mit liv med Asperger

Bliv klogere på autisme

Stormester i oplæsning

Da Line Pharao Stein var 19 år gammel fik hun at vide, at hun havde diagnosen asperger, og med den kom en befriende følelse. Hør Line Pharao Stein fortælle, hvordan hun lever med diagnosen, og hvordan det har været at gå fra at være barn til voksen med asperger og omverdenens reaktioner og midt i det hele miste sin mor. Line Pharao Stein forsøger hver dag at vende modgangen til noget positivt, og hun ønsker at gøre andre klogere på, hvordan det er at have asperger.

Christian A. Stewart-Ferrer er uddannet psykolog og er selv diagnosticeret med en autismediagnose. Han bruger sine egne oplevelser til at fortælle om autisme og GUA-diagnoserne i en meget humoristisk tone. Han fortæller blandt andet om, hvilke ligheder og forskelle de to diagnoser har, samt hvilke følgevirkninger der kan være ved en ASF- og GUAdiagnose. Foredraget er for alle, der er nysgerrige på, hvad autisme og GUA er for en størrelse, eller som selv har en lignende diagnose.

Læs højt og bliv en vinder! 5. klasses elever læser højt af en selvvalgt bog i tre minutter. Vinderen går videre til finalen i Vejle. Kom og hep på din favorit.

Et samarbejde med Bedre Psykiatri, Autismeforeningen, Autismecenter Syd og Asperggaard

AABENRAA BIBLIOTEK onsdag den 13. marts kl. 16.30 Fri entré. Vi anbefaler, at man tilmelder sig på aabenraabib.dk eller på biblioteket.

28 arrangementer

for børn

5.

fra klasse

Et samarbejde med Bedre Psykiatri, Autismeforeningen, Autismecenter Syd og Asperggaard.

AABENRAA BIBLIOTEK torsdag d. 14. marts kl. 19 Entre: 50 kr. Vi anbefaler, at man tilmelder sig på aabenraabib.dk.

AABENRAA BIBLIOTEK fredag den 15. marts kl. 11 Tilmelding for højtlæsere på aabenraabib.dk eller på biblioteket. Tilhørere har fri entré.


Borgmester på stoffer – mine fire år i narkohelvede

Thomas Banke blev for alvor landskendt, da det kom frem, at han havde taget euforiserende stoffer for at kunne klare jobbet som borgmester i Fredericia Kommune. Misbruget stod på i fire år. I dag er han ude af det og fortæller hudløst ærligt om nedturen, og hvordan han har rejst sig igen. Han fortæller også gerne om politiske sager.

TINGLEV BIBLIOTEK, mandag den 18. marts kl. 19 Entré: 50 kr. Vi anbefaler, at man tilmelder sig på aabenraabib.dk for at sikre sig en billet.

arrangementer 29


Fyraftenscafé: Lilleskov Slot ved Lotte Lund Höhrmann

Trods vor magt over naturen udgør jordskælv og tsunamier stadig voldsomme og uforudsigelige trusler mod liv, ejendom og infrastruktur. Men jordskælv holder også Jordens overflade ung, frugtbar og oven vande og afslører Jordens dybe indre. Hør lektor Bo Holm Jacobsen fortælle om jordskælv, og om hvordan eksempelvis høj-præcise GPS-målinger og radarsatellitmålinger sammen med klassiske geologiske undersøgelser tillader bedre fastlæggelse af jordskælvsrisiko. Foredraget holdes på dansk og livestreames fra Aarhus Universitet.

Lilleskov Slot står bag arrangementet Hundedagene, som har udviklet sig fra en åben kennel til et meget større arrangement med fuld fokus på hunde af enhver slags. Hør Lotte fortælle om hundedagene, og hvordan hendes og Torbens passion for at dele viden om hunde til både børn og voksne blev til en stor hobby. Hos Torben og Lotte behøver alt ikke være perfekt, for som de siger, så skal de dæleme have det sjovt, for når dagen er omme, er de bare Torben og Lotte, 2 professionelle amatører i gummistøvler.

AABENRAA BIBLIOTEK, tirsdag den 19. marts kl. 18.45 Ingen tilmelding – fri entré.

FELSTED BIBLIOTEK tirsdag den 19. marts kl. 16.30 Fri entré – ingen tilmelding.

Livestreaming: Vores urolige klode

30 arrangementer


Det forsømte Folketing Minister Eva Kjer Hansen og hendes særlige rådgiver Morten Flindt har skrevet en debatbog, der går helt tæt på, hvad de synes er, folkestyrets dårligdomme. Her diskuterer de, om der er gået råd i det ene ben i magtens tredeling, og hvad de synes skal være anderledes fremover. Hør Eva Kjer Hansen fortælle om bogen. Foredraget er et samarbejde med LOF Syd.

FOLKEHJEM, tirsdag den 19. marts kl. 19.00 Entré 100 kr. Vi anbefaler, at man tilmelder sig på aabenraabib.dk for at sikre sig en billet.

arrangementer 31


Lokale talenter fylder rummet med klassiske toner

Fyraftenscafé: Historiske billeder: Ka’ do haus?

Den klassiske musik indtager biblioteket, når musikalske talenter fra Aabenraa Musikskoles talentlinje finder instrumenterne frem og giver pop-opkoncert. Der vil være en klassisk solist og formentlig et rytmisk indslag. Hold øje med aabenraabib.dk for flere datoer for pop-op-koncerter og flere detaljer.

Kaj Blenner viser en serie billeder af hverdagens begivenheder i Aabenraa fra tiden mellem 1866 til 1950.

AABENRAA BIBLIOTEK onsdag den 20. marts kl. 16.30 Ingen tilmelding – fri entré.

32 arrangementer

Første del i serien dækker perioden fra 1880-1920.

AABENRAA BIBLIOTEK torsdag den 21. marts kl. 16.30 Ingen tilmelding – fri entré.

Sjov med ord: Bogstavtyven Oplev forfatter Maria Rørbæk fortælle sin historie om et underligt væsen, der suger bogstaver ud af ørene på børn. En morgen går det helt galt for Anna, der ikke længere kan sige A - og i stedet siger U. Bamsen er blevet til bumsen og ananas til ununus, og så må Anna kæmpe for at få sine A’er igen. Efter historien om bogstavtyven synger vi sange og leger med bogstaver.

RØDEKRO BIBLIOTEK mandag den 25. marts kl. 9.30 AABENRAA BIBLIOTEK mandag den 25. marts kl. 11.30 Fri entré - Vi anbefaler, at man tilmelder sig på aabenraabib.dk for at sikre sig en billet.


En musikskole for alle

Er du til sjovt musikalsk samvĂŚr eller til fordybelse? Er du begynder eller talentfuld og pĂĽ vej til en musikerkarriere? Eller holder du bare af at lytte til god musik? Vi er musikskole for alle i Aabenraa Kommune

arrangementer 33


Vitello on tour Se Vitelloudstillingen, prøv kræfter med tegneaktiviteterne eller leg med Vitellofiguren, når Kim Fupz Aakesons populære figur Vitello kommer på besøg på biblioteket i uge 13 og 14. Vitello er hovedkarakter i en lang række populære børnebøger skrevet af Kim Fupz Aakeson, som også har skrevet manuskriptet til spillefilmen ”Vitello” fra februar 2018 instrueret af Dorte Bengtson. Der findes desuden en række korte animerede film på filmstriben.dk om Vitello, som ligeledes er baseret på bogserien.

for bør n

AABENRAA BIBLIOTEK 25. marts-7. april i den betjente åbningstid Ingen tilmelding - bare mød op.

Vitello bygger en monsterfælde

4-11 år

Vitello kan godt lide monstre, men bare ikke når det bliver mørkt. Derfor bygger han en monsterfælde, som kan fange alle uhyrerne. Vi viser kortfilmen om Vitello, og alle børn kan bygge sin egen monsterfælde af gammelt legetøj og genbrugsmaterialer.

AABENRAA BIBLIOTEK Tirsdag den 26. marts kl. 9 Fredag den 29. marts kl. 9 Lørdag den 30. marts kl. 10 Onsdag den 3. april kl. 9 Fri entré – arrangementet kræver tilmelding af børn på aabenraabib.dk

34 arrangementer


Erling Jepsen fortæller om bogen Erna i krig Krig, humor og historisk research forenes i Erling Jepsens seneste bog ”Erna i krig”, som finder sted under 1. Verdenskrig. Med udgangspunkt i krigskomedien fortæller Erling Jepsen om sit forfatterskab og om bevæggrunde for valget af karakterer, og hvordan hans sønderjyske rødder blandt andet gav ham idéen til ”Erna i krig”. Bogen handler om sønderjyske Erna, der forklædt som mand drager i krig for at hjælpe sin søn, der ikke er for kløgtig, og som hun derfor føler sig nødsaget til at holde et vågent øje med. Sønnen er en af de 30.000 sønderjyder, der blev kaldt i krig på tysk side under 1. Verdenskrig. Erling Jepsen har modtaget flere litterære priser og er blandt andet kendt for at have skrevet ”Kunsten at græde i kor”, som blev filmatiseret og kom i biograferne i 2007. Foredraget er støttet af Statens Kunstfond

BOV BIBLIOTEK, tirsdag den 26. marts kl. 19 Entré 75 kr. Vi anbefaler, at man tilmelder sig på aabenraabib.dk for at sikre sig en billet.

arrangementer 35


Fyraftenscafé: Slip dit tankemylder

Livestreaming: Hunting exoplanets and life in the Universe Foredrag ved professor Natalie Batalha om udforskningen af exoplaneter, dvs. planeter som kredser om andre stjerner end vores egen Sol og om muligheden for liv på disse exoplaneter. Natalie har været ansat som Mission Scientist hos NASAs Ames Research Center og havde ansvaret for at søge efter exoplaneter med NASAs rumteleskop Kepler. Time Magazine udnævnte i 2017 Natalie til at være én af de mest indflydelsesrige personer i verden pga. hendes bidrag til udforskningen af beboelige exoplaneter. Foredraget holdes på engelsk og livestreames fra Aarhus Universitet.

AABENRAA BIBLIOTEK, tirsdag den 2. april kl. 18.45 FELSTED BIBLIOTEK, tirsdag den 2. april kl. 18.45 Fri entré - ingen tilmelding.

36 arrangementer

Lider du af stress, angst eller depression, så kan metakognitiv terapi måske hjælpe dig. Charlotte Hinchely Pedersen fortæller om metakognitiv terapi og giver små tips til træning af dit psykiske velvære.

AABENRAA BIBLIOTEK onsdag den 3. april kl. 16.30 BOV BIBLIOTEK torsdag den 4. april kl. 16.30 Fri entré – ingen tilmelding


Barselscafé: Få styr på en sund kost Sundhedsplejen og Tidlig Forebyggelse fortæller og byder op til dialog om kost og sunde spisevaner. Det er vigtigt, hvad man spiser, men også hvordan man spiser. Kom og få inspiration til en god start.

AABENRAA BIBLIOTEK fredag den 5. april kl. 10-11 TINGLEV BIBLIOTEK fredag den12. april kl. 10-11 Entré: 30 kr. Vi anbefaler, at man tilmelder sig på aabenraabib.dk for at sikre sig en billet.

Inspiration til friluftslivet med Jørgen Skouboe Møller Jørgen Skouboe Møller begyndte sin karriere i DR som produktionsleder, og gennem tiden har han lavet mere end 100 forskellige natur- og friluftsprogrammer. Til dette foredrag fortæller han om arbejdet med Nak og Æd og hans personlige holdning til jagt, og hvordan en husmår smager. Efter pausen vil Jørgen Skouboe Møller fortælle om, hvordan han bruger tiden og naturen til det, han drømmer om med udgangspunkt i DR2-programmet Mens vi venter på at dø.

FELSTED BIBLIOTEK, mandag den 8. april kl. 19.00 Entré: 100 kr. Vi anbefaler, at man tilmelder sig på aabenraabib.dk for at være sikker på at få en billet. Tilmelding kan også ske på biblioteket.

arrangementer 37


Edith Piaf – den lille spurv

Livestreaming: Når fysikkens stråler helbreder Kari Tanderup, som er fysiker, vil i foredraget fortælle om den fysik der ligger til grund for, at ioniserende stråler kan være nyttige til behandling af kræft. Forskningen giver os løbende ny viden om strålernes virkning på kræft og på vores krop, og du vil høre, hvordan forskerne til stadighed udvikler teknologier til at gøre stråler mere fokuserede, så flere patienter kan helbredes, samtidig med at byrden af bivirkninger mindskes. Du vil også høre om nyeste skud på stammen: den store, nye danske accelerator som fra 2019 vil tilbyde en række danske kræftpatienter avanceret og mere skånsom strålebehandling med partikelterapi. Foredraget holdes på dansk og livestreames fra Aarhus Universitet.

AABENRAA BIBLIOTEK, tirsdag den 9. april kl. 18.45 FELSTED BIBLIOTEK, tirsdag den 9. april kl. 18.45 Ingen tilmelding – fri entré.

38 arrangementer

I denne musikalske Tour de France handler det om mennesket Edith Piafs fascinerende liv. Undervejs bliver der sunget og spillet nogle af de dejlige Piaf-sange på originalsproget fransk. Efter pausen er der smagsprøver på andre af Frankrigs kendte sangere, blandt andre Charles Aznavour og Georges Ulmer. Publikum inviteres til at synge med på nogle af de kendte sange - dog med dansk tekst. Et samarbejde med Alliance Francaise.

FELSTED BIBLIOTEK torsdag den 11. april kl. 19 Entré: 40 kr. Vi anbefaler, at man tilmelder sig på aabenraabib.dk for at sikre sig en billet.


Maden mellem os Mad og kulinariske oplevelser samler os på tværs af generationer og er i den grad et kulturfænomen, der er kommet for at blive. For maden skal smage godt og også helst deles med andre. Med fællesspisninger, kulinariske eksperimenter og nytænkning af samtalekøkkenet bliver der lagt op til en ekstraordinær række af begivenheder, der vil binde landet sammen på tværs af land, by og koge-øer med maden som gennemgående tema. Hold øje med aabenraabib.dk og vores Facebookside, hvor vi hen mod begivenhedernes start løbende lægger flere informationer op. Maden mellem os er et temasamarbejde med DR og landets biblioteker.

ALLE BIBLIOTEKER i uge 15-17.

arrangementer 39


Workshop for skoleklasser: Alfepigen Mirjas store følelser Hvordan kan man se, når nogen er vrede, overraskede, kede af det eller fulde af frygt? Og hvordan føles det?

for børn

2.-4. klasse

Med udgangspunkt i højtlæsning fra bøgerne om Mirja arbejder eleverne med temaet ‘store følelser i en lille krop’. Børnene skal blandt andet lege Gæt & Grimasser og forme alfer i modellervoks.

AABENRAA BIBLIOTEK torsdag den 25. april kl. 10 og kl. 13 Arrangementet er kun for skoleklasser, der kan tilmelde sig på aabenraabib.dk/temaer/boern/menukort-skoletilbud.

Familieaften: De fantastiske fortællinger om alfepigen Mirja Mirja-Bøgerne er eventyrlige fortællinger om venskab, mod, frygt og usikkerhed, der også sætter fokus på, at man ikke altid føler sig som de andre. Kom, og hør forfatter Gunvor Ganer Krejberg læse op af de flotte Mirja-bøger, og vær med i en lille leg. Vi slutter af med at spise pizza sammen.

40 arrangementer

for bør n

6-12 år og der es familie r

AABENRAA BIBLIOTEK, torsdag d. 25. april kl 17 Entré: 30 kr. Vi anbefaler, at man tilmelder sig på aabenraabib.dk for at sikre sig en billet.


En stærk hjerne – et stærkt netværk Barselscafé: Gode råd til bedre søvn

Udstilling af abstrakt kunst

En god søvn giver overskud til en god dag. Sundhedsplejen og Tidlig Forebyggelse sætter fokus på dette emne, som betyder meget for familiens trivsel. Kom og bliv klogere på dit barns søvnbehov, putteritualer, søvnvaner for dig og dit barn mm.

Karin Petersen udstiller sine abstrakte malerier, og det er især de stærke og varme farver, der fylder i hendes malerier, som hun håber kan give glæde og fordybelse. At male og give fantasien frit spil er en stor glæde for den akrylmalende kunstner.

AABENRAA BIBLIOTEK fredag den 26. april kl. 10 TINGLEV BIBLIOTEK fredag den 24. maj kl. 10 Entré: 30 kr. Vi anbefaler, at man tilmelder sig på aabenraabib.dk for at sikre sig en billet.

FELSTED BIBLIOTEK, DAMMS GÅRD onsdag den 1. maj-søndag den 30. juni Fri entré – ingen tilmelding

Hvordan sætter livet spor i vores hjerner? Hvor påvirkelig er en hjerne egentlig? Hvordan passer du bedst på din? Og hvordan kan du støtte dem i dine omgivelser, der har demens? Dette er nogle af de spørgsmål, som læge og hjerneforsker Ellen Garde vil sætte fokus på i foredraget En stærk hjerne – et stærkt netværk. Kom og hør om, hvordan fysisk aktivitet, netværk og venlighed kan være nøglen til det bedste liv - for din hjerne, for dig og for dem omkring dig. En stærk hjerne – et stærkt netværk er et samarbejde med DGI og Alzheimerforeningen.

AABENRAA BIBLIOTEK torsdag den 9. maj kl. 10 Fri entré Vi anbefaler, at man tilmelder sig på aabenraabib.dk for at sikre sig en billet.

arrangementer 41


Kulturhus NygadeHuset Koncerter, kreativitet og kultur for børn og voksne. Det og meget mere kan du opleve i kulturhuset NygadeHuset. Dicte, Teitur og Wafande optræder på NygadeHuset til foråret, og hos os er der også plads til genrerne indiepop, rock og folk-pop. Er der noget, vi mangler i kulturhuset, så sig til. Se mere om vores koncerter, kultur og kreative muligheder på nygadehuset.dk

42


Sprogfitness - leg med ord og krop Der bliver sunget, leget og hoppet, når vi dyrker Sprogfitness. Det er leg med ord og krop, hvor børnene på broen mellem børnehave og skole har det brandsjovt med at lege med sproget: Og så bliver man ovenikøbet klog af det! Sprogfitness styrker børns glæde ved sprog, læsning og læring, samtidig med at barnet bevæger sig. Sproglegene understøtter kropslige læringsstile, samarbejde og sociale kompetencer hos de deltagende børn. Sprogfitness er for de ældste børnehavebørn, der snart skal begynde i skole.

Historisk byvandring i Rødekro Egon Kaas fra Lokalhistorisk Forening Rødekro tager dig med på en guidet gåtur rundt i Rødekro med fortællinger og anekdoter fra byen. Gåturen varer cirka 1,5 time. Arrangeret i samarbejde med Lokalhistorisk Forening Rødekro.

Børnehaverne opfordres til at bestille en bus og tage på Sprogudflugt med de ældste børnehavebørn. Tag gerne madpakken med.

FELSTED BIBLIOTEK, fredag den 10. maj kl. 9-10.30 og kl. 11-12.30 Fri entré. Vi anbefaler, at man tilmelder sig på aabenraabib.dk for at sikre sig en billet.

RØDEKRO BIBLIOTEK lørdag den 11. maj, afgang kl. 10 Fri entré. Vi anbefaler, at man tilmelder sig på aabenraabib.dk for at sikre sig en billet

arrangementer 43


SOMMERFERIEN

Anmeld bøger i sommerferien og vind fede præmier! Sommerbogen er en sommerferiekonkurrence for børn i alderen 7-14 år. Hvis du anmelder minimum tre bøger på Biblo.dk, kan du komme ned på biblioteket og få en bog, som du må beholde. Husk læsebeviset, som kan printes fra Biblos hjemmeside. Der er masser af præmier hele sommeren. Spørg din bibliotekar, hvis du har spørgsmål til Sommerbogen eller brug for gode læsetips.

n for bør

7-14 år

44 sommerferien

Alle biblioteker i den betjente åbningstid. Skolernes sommerferie se mere på aabenraabib.dk.


Sommerferien på biblioteket I år er havet er det gennemgående tema i sommerferien.

Sommerbio

Workshop:

Er du mellem 7 – 12 år og kan li´ at se film? Så kom til Sommerbio på biblioteket.

for bør n

7-12 år

RØDEKRO BIBLIOTEK mandag den 1. juli kl. 13 mandag den 5. august kl. 13 AABENRAA BIBLIOTEK tirsdag den 9. juli kl. 13 tirsdag den 16. juli kl. 13 tirsdag den 23. juli kl. 13 tirsdag den 30. juli kl. 13 tirsdag den 6. august kl. 13

BOV BIBLIOTEK onsdag den 3. juli kl. 13 onsdag den 7. august kl. 13 TINGLEV BIBLIOTEK torsdag den 4. juli kl. 13 torsdag den 8. august kl. 13 FELSTED BIBLIOTEK mandag den 5. august kl. 13

Workshop:

Quiz:

Mal på strandsten.

ALLE BIBLIOTEKER i den betjente åbningstid.

Ingen tilmelding- bare mød op.

Kom og byg din egen fantasifulde fisk, havfrue eller andet, som bor i havet. Dagens værkstedsfører er Julie Dufour, arkitekt og forfatter, som medbringer en masse finurlige naturmaterialer og andre fine sager. Et hyggeligt værksted for hele familien.

TINGLEV BIBLIOTEK tirsdag den 2. juli kl 10 AABENRAA BIBLIOTEK tirsdag den 2. juli kl. 14.30 BOV BIBLIOTEK onsdag den 3. juli kl. 10 RØDEKRO BIBLIOTEK onsdag den 3. juli kl. 14.30 Fri entré. Ingen tilmelding.

Løs bibliotekets sommerquiz og få en lille overraskelse.

ALLE BIBLIOTEKER i den betjente åbningstid.

sommerferien 45


SKOLETILBUD

Menukort: Skoletilbud 2019 Programmering, sjov med engelsk, de digitale spilleregler eller værktøjer til at skrive bedre opgaver er nogle af de mange muligheder, som vi tilbyder skoleklasser. Vi har en lang række målrettede aktiviteter til skolerne på alle klassetrin enten på et af bibliotekerne eller på jeres skole, som vi kalder Menukort.

Se, hvornår vi har de forskellige aktiviteter og tilmeld jeres klasse på aabenraabib.dk/Menukort-Skoletilbud.

46 skoletilbud


Biblo.dk På Biblo.dk kan man dele interesser, stille spørgsmål og meget mere. Du kan også selv oprette grupper, som andre børn kan være med i.

Spørg Biblo

Spørg Biblo er for alle spørgelystne og nysgerrige børn. Du kan spørge om alt, og du er også velkommen til at svare på andres spørgsmål. Spørg løs! Alle får svar, men der kan være et par timers svartid. Se mere på biblo.dk, Youtube eller Instagram.

47


FÆLLESSKABER 48 fællesskaber


Strikkecafé: Smil, sorger og strikkeopskrifter deles Hver uge er der strikkecafé, hvor der er plads til snak, strik og andet håndarbejde. ”Er det dobbelthjerte”

bliver der spurgt hen over bordet, og der bliver nikket til svar, mens den lilla sweater i børnestørrelse bliver vist frem og beundret. Klokken er endnu ikke 14. alligevel er der godt fyldt rundt om bordet til Strikkecafé i Rødekro denne eftermiddag. Strikkeopskrifter, varm omsorg og tips om, hvor der er tilbud på lange bukser, bliver delt rundt om bordet. De svære strikninger og tællearbejdet bliver derhjemme. De fleste erfarne strikkere og hæklere har jo gang i flere sæt strikketøj, må man forstå. For selvom det er forkærligheden for at strikke og hækle, der er den fælles interesse, så er det noget andet, der gør at de bliver ved med at komme igen hver torsdag eftermiddag.

”Det er pissehyggeligt og socialt”

siger Annelene Sejer Thomsen, der ofte kommer i strikkecaféen. De kunne sagtens sidde derhjemme hver især og strikke, og det gør de også. De vil bare ikke undvære samværet med hinan-

den eller at kunne give og få nye idéer til næste projekt med uld og garn.

”Døren er altid åben og man kan komme som man vil. Det er dejligt, at der ikke er tilmelding og man bare kan møde op”

siger Annelene Sejer Thomsen, der bliver bakket op af de andre. De fleste har været med fra starten, og rundt om bordet er der en vis enighed om, at det snart må være begyndt for 10 år siden. Nye er kommet til og nogle er flyttet væk, og der er altid plads til nye, lige meget om de trækker aldersgennemsnittet ned eller holder det på samme niveau.

”Vi er altså ikke gamle, det er kun cpr-nummeret, der er godt brugt”

siger Ruth Andresen i et stort grin og får hele bordet til at bryde ud i mild latter. For selvom de fleste i strikkecaféen er pensionister, så er alle velkomne, og de garvede lærer gerne fra sig og tager imod nye idéer.

RØDEKRO BIBLIOTEK, Hver torsdag kl. 14-16.30 BOV BIBLIOTEK, Hver onsdag kl. 15-17 Ingen tilmelding – bare mød op.

fællesskaber 49


Makerspace: Byg og programmér en robot Brænder du for robotbygning, 3D-print, programmering, elektronikbygning med mere, eller har du bare aldrig prøvet det før? Så kom til Makerspace på biblioteket, hvor du kan bygge samt programmere robotter, som du kan få til at lave lyde og bevæge sig den vej, du synes. Du kan også se, hvordan en 3D-printer fungerer og måske være med til at vælge, hvad den skal printe næste gang. Du får mulighed for at lege med kredsløb, at tænke kreativt og gøre maskinerne levende. Alle kan være med.

AABENRAA BIBLIOTEK, hver torsdag kl. 15-17 fra den 10. januar FELSTED BIBLIOTEK, mandag den 21. januar kl. 14-17 BOV BIBLIOTEK, lørdag den 26. januar kl. 10-13 TINGLEV BIBLIOTEK, lørdag den 23. februar kl. 10-13 RØDEKRO BIBLIOTEK, lørdag den 9. marts kl 10-13 Ingen tilmelding, fri entré.

50 fællesskaber


Åben rådgivning om børn og unge

Foreningen Danske Lejere hjælper

Hver torsdag er der åben rådgivning, hvor man som barn, ung eller forælder kan få råd og vejledning. Der oprettes ikke sag hos PPR, som er en forkortelse for Pædagogisk, Psykologisk Rådgivning. Der tilbydes op til 3 åbne rådgivninger om et barn eller en ung.

Som lejer kan der opstå mange spørgsmål og usikkerheder. Foreningen Danske Lejere hjælper med råd og vejledning omkring eventuelle problemstillinger vedrørende lejekontraktens udformning, ind- og udflytninger, lejens størrelse, og hvad der ellers kan være af mindre eller større problemstillinger set fra lejers side.

AABENRAA BIBLIOTEK, BOBLEN Hver torsdag kl. 14-17 Ingen tilmelding.

AABENRAA BIBLIOTEK, BOBLEN onsdage i ulige uger kl. 12-13 Kræver ingen tilmelding – bare mød op.

fællesskaber 51


Borgervejledning Du kan få vejledning af Aabenraa Kommunes borgervejleder, Malene Ravn Neumann, på Aabenraa Bibliotek. Borgervejlederen har tavshedspligt og kan guide og vejlede dig, hjælpe dig med at forstå information fra Aabenraa Kommune og andre offentlige myndigheder, guide dig til at forstå klagevejledninger fra kommunen og formidle kontakten til rette afdeling eller kontor. Borgervejlederen kan dermed ikke lave sagsbehandling.

AABENRAA BIBLIOTEK den 3. torsdag i måneden kl. 12.00-14.30.

Foreningstorvet: Foreninger overtager biblioteket Den bedste måde at blive klogere på en forenings aktiviteter er at opleve den. Det synes vi i hvert fald her på Aabenraa Bibliotekerne. Derfor kan du hver tirsdag eftermiddag opleve en forening præsentere sine aktiviteter. Hver tirsdag er der en ny forening, som viser, hvad man kan som medlem hos dem til Foreningstorvet. Her kan du stille dine spørgsmål og selv prøve kræfter med en øvelse eller aktivitet. Se, hvilke foreninger der kommer forbi biblioteket på aabenraabib.dk/arrangementer eller følg med på vores Facebookside. Er du en forening, der gerne vil vise, hvad I kan, så send en mail til aabenraabib@aabenraa.dk for nærmere information, tilmelding og spørgsmål.

OBS Du kan ringe til borgervejlederen på følgende tidspunkter: Tirsdag kl. 10-12, onsdag kl. 12-14, torsdag kl.12-14 Tlf. 7376 7083, mail: mrn@aabenraa.dk

52 fællesskaber

AABENRAA BIBLIOTEK, hver tirsdag kl. 16-18


Advokatvagten

Få juridisk hjælp Sønderjyllands Retshjælps rådgivere er alle uddannede jurister eller studerende på sidste del af uddannelsen og kan hjælpe med stort set alle juridiske spørgsmål. På www.sonderjyllandsretshjaelp.dk kan du se læse om, hvilke sager Retshjælpen hjælper med og finde svar på en række ofte stillede spørgsmål. Der er også mulighed for telefonisk rådgivning, se tiderne på www.sonderjyllandsretshjaelp.dk.

Hos Advokatvagten kan du få et mundtligt råd om juridiske problemer. Alle borgere kan – uanset indkomstforhold – henvende sig i Advokatvagten. Henvendelsen er helt anonym, og der bliver ikke skrevet noget ned eller lavet en sag. Advokatvagten kan kun kontaktes ved personligt fremmøde. Ved hver henvendelse bruger man et nummer, som man får udleveret af personalet ved personlig henvendelse, og man kan maksimalt få udleveret 10 numre i alt. For advokatvagter i andre byer, se www.advokatvagterne.dk

AABENRAA BIBLIOTEK, tirsdage i lige uger kl. 16.15. BOV BIBLIOTEK, første torsdag i måneden kl. 16.45-17.15 obs i januar er det den anden torsdag i måneden.

OBS AABENRAA BIBLIOTEK, BOBLEN, hver onsdag kl. 10-12 Ingen tilmelding – bare mød op.

Advokatvagten træffes ikke i følgende ferieperioder: Sommerferie: 3. juli - 6. aug., ugerne 27, 28, 29, 30 og 31. Juleferie: 18.-31. dec., ugerne 51, 52 og 01.

fællesskaber 53


IT førstehjælp Personale fra biblioteket hjælper

AABENRAA BIBLIOTEK Første og tredje torsdag i måneden kl. 11-12 RØDEKRO BIBLIOTEK Første og tredje fredag i måneden kl. 11-12 TINGLEV BIBLIOTEK Første og tredje tirsdag i måneden kl. 11-12

54 fællesskaber

Ældre Sagens IT-hjælp Ældre Sagens frivillige hjælper med små og store IT-problemer på biblioteket.

AABENRAA BIBLIOTEK anden og fjerde torsdag i måneden kl. 10-12 BOV BIBLIOTEK, hver mandag kl. 14-16 Ingen tilmelding- bare mød op.

Info Hans Jørgen Nissen fra Ældre Sagen hjælper dig også gerne med diverse IT-problemer på andre tidspunkter i Felsted-området. Ved behov for IT-hjælp ring, eller skriv til ham, og aftal tid og sted. Tlf.:40585697 E-mail: nissen.felsted@gmail.com


Er du en spillefugl? Hvad enten du er til Stratego, Hint, fantasy-relaterede kortspil eller noget helt fjerde, så er du velkommen til at være med i brætspilsklubben, der mødes en gang om ugen. Biblioteket har forskellige slags spil, men du er også velkommen til at tage dine egne med. Brætspilsklubben har en Facebookgruppe kaldet ’Aaben Spil’, hvor der kan koordineres fra gang til gang.

AABENRAA BIBLIOTEK, hver tirsdag fra kl. 16 og frem. Ingen tilmelding – bare mød op.

fællesskaber 55


Kontakt Aabenraa Bibliotek Haderslevvej 3 6200 Aabenraa

Hele biblioteket på din smartphone

Arena Bibliotek Hjelmallé 3 6200 Aabenraa Bov Bibliotek Bovvej 4 6330 Padborg Felsted Bibliotek Gråstenvej 12, Felsted 6200 Aabenraa

BIBLIOTEKET

Rødekro Bibliotek Vestergade 20 6230 Rødekro Tinglev Bibliotek Tinglev Midt 6360 Tinglev

Biblioteket i lommeformat

Web: aabenraabib.dk Telefon 73 76 80 80

Få overblik over bibliotekets arrangementer Søg, reservér og forny materialer

Email aabenraabib@aabenraa.dk

Få besked, når du skal hente eller aflevere ... og meget mere

Facebook facebook.com/aabenraabibliotekerne Instagram aabenraabibliotekerne

BIBLIOTEKET

Find app’en her:

Fotos er fra Colourbox, pr-fotos, eget arkiv og Karin Riggelsen

tbdesign.dk

Profile for Aabenraa Bibliotekerne

Program forår 2019  

Advertisement