Page 1

RDERS! O K J I T K PRA twerk) s n u k & s di (o.a. natu

4

ema’s

euzeth k e t k r e 3 uitgew

tie presenta s f ij r d e b nele professio & beeld in woord

: EXTRA’S , leerdoelen lmeting k

nu pre s e g s g n a g & voor t


stageverslag

5


d u o inh

Orders rk

: Kunstwe

O p d r ac

hten

opleiding

10 praktijk rijf 11 het bed uctiegang 12 de prod tuur tie appara ta n ĂŤ ri o 3 1 rialen en mate 14 veiligheid ie 16 ergonom

elingen beoord elen

g & leerdo

08 nulmetin k ngsgespre 09 voortga

6

stageverslag

21 Order 1 Berg : Hilbert vd 25 Order 2 et : WF park 29 Order 3 : Natudis 33 Order 4


e m a’ h t e z u Ke

ov e r i g

s

e

06 Inleiding 48 Nawoord ing eld 49 Bronverm

fie 38 Typogra n andboeke 41 Huisstijlh ne kleuren met panto n e rk e W 4

4

t presen

at i e

46 Woord 47 Beeld

stageverslag

7


8

stageverslag


stageverslag

9


Naar aanleiding van het nulmetingsgesprek van 7 mei 2008 met dhr. Harsevoort schreef ik mijn persoonlijk ontwikkelingsplan. Mijn leerdoelen zijn; leren met InDesign te werken, zodat ik meer kan realiseren in minder tijd, zonder steeds hulp te vragen, zodat ik zelf initiatief kan tonen. Deze leerdoelen zijn bereikt wanneer ik dit aan kan tonen door middel van orders uit te voeren. Zit er verbetering in vergeleken met eerder werk? Met verbetering bedoel ik meer creativiteit, meer over nagedacht, dat je kan zien dat er iemand bezig is geweest die er verstand van heeft. Deze leerdoelen wil ik in de tweede stageperiode bereikt hebben, aangezien ik dan het procedureboek moet presenteren die ik voor mijn stagebedrijf mag ontwikkelen.

8 10

stageverslag

Wie is Nathalie Slangen? Ik ben zeer accuraat, ik neem een opdracht heel serieus, en wil deze ook naar wens uitvoeren. Ik heb een hele duidelijke mening, en kom altijd afspraken na. Ik hou ervan om met dieren om te gaan, en om mijn eigen creativiteit te ontwikkelen. Ik ben emotioneel, dromerig, creatief, perfectionistisch en ondernemend. Dit streven naar perfectie gebruik ik in mijn stage, al vind ik dit zelf een minpunt van mezelf, omdat dit veel tijd in beslag neemt, en ik daar juist aan moet werken. Ik ben ondernemend, perfectionistisch en creatief als het om het procedureboek gaat, hier wil ik echt mijn visitekaartje van maken, iets moois neerzetten. Door deze opdracht ben ik erachter gekomen dat ik me graďŹ sch vormgeven. Om hier verder wil ontwikkelen in grafisch beter in te worden kan ik een training, cursus of opleiding volgen, ik kan meelopen met een ervaren collega en van hem begeleiding krijgen. Hierdoor krijg ik de kans meer van mijn talenten te ontwikkelen, beter te worden in mijn vak, en later gevarieerder werk te gaan doen, doordat ik breder inzetbaar ben.


Er is een hoop veranderd in vijf en een halve maand, zowel prive als in mijn studievoortgang. Ik ben in een aantal punten beter geworden, maar er zijn nog een aantal dingen die verbetert kunnen worden. Ik heb meer inzicht in mijn eigen vaardigheden gekregen, ik weet nu wat ik kan, en mijn kennis sluit meer aan bij de uit te voeren taken dan voorheen. Ook mijn tempo is omhoog gegaan, maar deze kan altijd nog verbeterd worden. Ik kan nu beter prioriteiten stellen dan voorheen. Volgens mijn stagebegeleider stel ik veel vragen, al vind ik dat dit juist is afgenomen. Wat nog wel verbetering eist is het initiatief nemen.

Zijn de leerdoelen behaald?

Ik denk dat ik dicht bij het behalen van mijn leerdoelen ben, er valt nog zo veel te leren over InDesign, ik ontdek elke dag nieuwe dingen. Door deze kennis is mijn werktempo verbeterd, ik kan nu meer realiseren in minder tijd.

Toekomstplannen

Ik wil in de toekomst nog meer leren over InDesign, mijn eigen stijl meer ontwikkelen en klanten winnen. Ik heb besloten dat ik na deze studie een baan ga zoeken, en daarnaast als freelancer aan de slag ga, voor mezelf. Ik begin dan met kleine opdrachten, en wil mezelf zo ontwikkelen dat ik in de toekomst graďŹ sch vormgever aan de slag kan. als grafisch Op die manier krijg ik toch de ervaring mee van het bedrijfsleven, en kan ik deze ervaring meenemen naar mijn eigen opdrachten.

Naar aanleiding van het voortgangsgesprek met dhr. Doeve op 31 oktober 2008 schreef ik mijn persoonlijk ontwikkelingsplan.

stageverslag

9 11


De praktijkopleiding

Op de afdeling prepress wordt er gewerkt met Apple; er staan twee iMacs, en een G5. De plaatbelichter is een screen pf-r1050, gekoppeld naar de ontwikkelaar agfa lp68 ultra. Ik heb geen vast tijdstip met mijn praktijkopleider afgesproken om de orders voor- en na te bespreken. Als de orderbegeleider met een order komt, legt hij gelijk uit wat de bedoeling is. Stuit ik tijdens de order op problemen, vraag ik mijn praktijkopleider om hulp. Als de order in proef gaat hoor ik gelijk of deze akkoord is of niet, en waarom.

12

stageverslag

Ik zal mijn inzet tonen door in het begin veel mee te kijken, en later ook zelf orders op te pakken. Als er met mij afspraken worden gemaakt zal ik die nakomen, omdat dit van mij verwacht wordt. Ik ben erg goed in zelfstandig werken, alleen als ik vragen heb zal ik die toch echt moeten stellen. De computers waarop ik werk zijn niet van mij, en dus moet ik daar voorzichtig mee zijn.


Drukkerij Wedding is in 1844 opgericht door Isaac Wedding. In zijn werkplaats aan de Donkerstraat werden boeken, advertenties, kaarten en ander drukwerk gemaakt. In 1957 verhuisde de drukkerij naar de Industrieweg op industrieterrein Lorentz. De werkzaamheden bestonden toen voornamelijk uit het maken van drukwerk voor het bedrijf “v.d. Akker kantoorsystemen -en benodigdheden”. Twintig jaar later kwam Gerard Bartels in dienst als bedrijfsleider, met als opdracht de klantenkring te vergroten. Dat lukte, en binnen een jaar kocht hij het bedrijf. Eind jaren negentig probeerde Bartels een koper te vinden voor zijn bedrijf. Hier is hij nooit meer in geslaagd, op 5 maart 2001 overleed hij onverwachts. In deze moeilijke tijd nam de vrouw van Bartels, Carin Wormsbecher het bedrijf over. Zij slaagde er samen met bedrijfsleider Paul v.d. Akker in om drukkerij Wedding verder te laten groeien. Nu maakt het vooral brochures, flyers, briefpapier, geboorte, visite -en

huwelijkskaarten. Klanten winnen zij door middel van reclame en verkoop. Om deze orders aan te kunnen zijn er nieuwe drukpersen aangeschaft, films zijn vervangen door het computer to plate systeem, en begin 2007 volgde de verhuizing naar een veel ruimer pand aan de Nobelstraat in Harderwijk. Op dit moment werken er 23 mensen bij drukkerij Wedding verdeelt over de volgende afdelingen; management team, bedrijfskantoor, receptie facturatie en boekhouding, prepress, productie, afwerking en expeditie. Een order word aangenomen door het bedrijfskantoor, die vervolgens de hele order begeleiden, en ook de materiaalaanvoer regelen. Wanneer er zich problemen opdoen bij de uitvoering van een order gaat deze terug naar de veroorzakende afdeling. Voordat een order in proef gaat wordt het product nagekeken door twee personen en door beiden voorzien van een paraaf. Vervolgens stuurt de prepress een proef naar het bedrijfs-

kantoor, die vragen akkoord van de klant, vervolgens komt de akkoordstempel op de orderzak. Uren worden geregistreerd dmv urenbriefjes. Prepress schrijft het aantal gewerkte uren aan een project op, terwijl de receptie de gewerkte uren op een dag opschrijft. De urenbriefjes gaan naar de leidinggevende, waarna ze in de computer worden verwerkt. Afmelding en betermelding bij ziekte worden gedaan bij de directe chef. Het opnemen van vakantie -en verlofdagen gaat in overleg met je collega’s, en via je directe chef. Alle bezoek aan huisartsen, tandartsen, fysiotherapie e.d. zijn voor eigen tijd, met uitzondering van langdurige behandelingen die terug te voeren zijn op het werk. Tracht zoveel mogelijk in eigen tijd deze afspraken te regelen. Wanneer dit niet lukt, geef dat dan ruim van tevoren door aan je chef, zodat er met de planning rekening gehouden kan worden. Vermeldt dit uiteraard op je urenbriefje.

Het bedrijf

stageverslag

13


Xd

be

j i Z gi d

ZgWZ\ gY

V iZ egZh

`a

Vci

d

V

[iZ

gegZhh

Y ^i

^Z

stageverslag

e gZ hh gZ

e a

14

Drukvormvoorbereiding. Drukvormvoorbereiding. Inslagschema’s maken & platen aansturen ^YZ Drukvormvoorbereiding. ZaZ g Printen. Printen. Plotten. Platen ontwikkelen. Platen belichten. 2 kleuren drukpers Printer grootformaat. 5 kleuren drukpers grootformaat. Vouwen, hechten en snijden. Snijmachine. Boren. Vergaren. Hechten. Slitten, perforeren, stansen en nummeren. Slitten, perforeren en stansen grootformaat.

Zm e Z

Mac G5 iMac DELL PowerEdge 16005C iMac RICOH Aficio CL1000N PagePro 9100 AGFA SHERPA 24m AGFA LP68 ULTRA SCREEN PF-R1050 Heidelberg Speedmaster 52 RICOH Aficio MP 9000 Heidelberg Speedmaster 74 DUPLO DBM-250 POLAR Mohr EM NAGEL Citoborma 480 AB WI Watkiss automation Leipzig brehmer polygraph Heidelberg Degel HCA

e

De productiegang

h


Archiveren van digitale bestanden. Er wordt een kopie van de standaardmap (zie illustratie) geplaatst in de map “in bewerking”, deze krijgt het ordernummer en de naam van de klant mee. Eventuele oude bestanden waar correcties op zitten worden in zijn geheel naar deze map gekopieerd. Het originele opmaakbestand komt in de map “Voorbereiding”, beelden in “Beelden/links” en fonts in “Fonts”. Het origineel wordt bewaard om bij eventuele vragen of opmerkingen deze te kunnen overleggen. Het nieuwe bestand wordt in de map “Wedding” geplaatst, vernoemd naar het ordernummer, klantnaam en korte omschrijving. Alle bestanden staan op de server. Hiervan zijn 2 backups; één bevindt zich binnen, en de ander buiten het bedrijf. Elke avond worden de bestanden van de server naar één van deze externe harddiscs gekopieerd. Om de week worden ze verwisselt. Aan het eind van het jaar komen er 2 nieuwe harddiscs voor het nieuwe jaar. Deze “oude” harddiscs worden voor altijd bewaard. Dit alles wordt gedaan door Bert Staarink, DTP-CTP-ICT. + Alle bestanden worden 3 keer bewaart, mocht alles crashen is er altijd nog een backup. - Bij inbraak kunnen de harddiscs gestolen worden. Zou dit gebeuren is er nog geen man overboord, want er is altijd nog een backup buiten het bedrijf. Of het moet zijn dat die ook gestolen is, en dat de server is gecrasht. Beetje onwaarschijnlijk..

Oriëntatie apparatuur en materialen

In het verleden werden alle bestanden op DVD gebrand, in een kast bewaard en 1 backup buiten het bedrijf opgeslagen. Nadeel hiervan is dat het tijdrovend is en veel ruimte in beslag neemt.

stageverslag

15


De Bedrijfshulpverleners zijn Casper-Wim, Roy en Maurice. Voor het bijvullen van de EHBO-kist bestaat geen protocol, deze wordt regelmatig gecontroleerd, en waar nodig bijgevuld. Alle lege tonercartridges worden verzameld, en eens in de 3 maanden opgehaald door stichting woord en daad. Elke lege toner brengt geld op voor het werk van Woord en Daad.

Veiligheid

Ogendouche

Brandalarm

Brandblusser

Douche

Brandhaspel

EHBO

16

stageverslag


Vluchtroute & verzamelplaats

Al het personeel en bezoek moet zich bij binnenkomst inschrijven via een lijst. Zo kan de receptioniste bij calamiteiten meteen zien wie er mist en dus nog in het gebouw aanwezig is.

stageverslag

17


Ergenomie

ergonomie

Op een dag zit ik gemiddeld 6,5 tot 7 uur op dezelfde werkplek op 1 plaats. De meeste bewegingen die ik op een dag maak worden gedaan met handen en armen, zoals typen en muisgebruik. Mijn werkplek voldoet gedeeltelijk aan de optimale werkhouding. Iedereen heeft hier zijn eigen bureau en stoel, afgesteld op zijn of haar lichaam. Ik zit dus altijd op een stoel van iemand anders. Voor mij is deze werkplek nu niet ideaal, zou ik hier een vaste baan en dus werkplek krijgen, wordt deze afgesteld naar de optimale werkhouding.

18

stageverslag

Er is voldoende licht op de werkplek. Het licht is prettig; zacht maar toch duidelijk, van dit licht krijg ik geen hoofdpijn. De ventilatie op de werkplek is goed. Er zijn roosters in het raam, waar frisse lucht door naar binnen komt, ook zitten wij vlak bij de voordeur, en op het plafond zitten roosters. In de drukkerij hangen ventilators. Iets wat er wel zouden kunnen verbeteren is het aanbrengen van airco. Als de zon op het gebouw schijnt is het hier heel warm. Op mijn werkplek heb ik geen last van temperatuurwisselingen,tocht of rook.


arbodienst

De arbodienst helpt werkgevers bij het opstellen en uitvoeren van een goed arbeidsomstandigheden- en verzuimbeleid. De wettelijke arboverplichtingen vereisen een specifieke deskundigheid waar de werkgever meestal niet over beschikt. De arbodienst adviseert daarom en neemt taken van de werkgever over op het gebied van: • • • •

arbeidsomstandigheden verzuimbegeleiding reïntegratiebegeleiding risico-inventarisatie en -evaluatie

arbeidsinspectie

De Nederlandse Arbeidsinspectie is een onderdeel van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en ziet toe op de regels rondom werk zoals de Arbeidsomstandigheden wetgeving. Het toezicht geschiedt onder meer door het houden van inspecties. Bij overtredingen kan de Arbeidsinspectie boetes opleggen. Tevens is de Arbeidsinspectie belast met het toezicht en de handhaving van de Wet arbeid vreemdelingen. Dit houdt in dat aan de werkgever die een vreemdeling arbeid laat verrichten zonder voor hem

in het bezit te zijn van een tewerkstellingsvergunning een boete kan worden opgelegd. Vaak gaat het dan om illegaal in Nederland verblijvende vreemdelingen. De inspecteurs van de Arbeidsinspectie zijn tevens buitengewoon opsporingsambtenaar. Dit houdt in dat door de inspecteurs voor een aantal strafbare feiten ook proces-verbaal kan worden opgemaakt.

stageverslag

19


Repetitive Strain Injury (RSI) is een verzamelnaam voor diverse pijnklachten in nek, schouders, armen, polsen en handen en in uitzonderlijke gevallen in de benen. RSI wordt veroorzaakt door chronische overbelasting door repeterende bewegingen zoals klikken met de muis of het in snel tempo maken van aanslagen op een toetsenbord, waarbij geen of weinig variatie in de werkhouding mogelijk is. RSI betekent letterlijk klachten door herhaalde beweging.

Oorzaken van RSI RSI wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een combinatie van factoren: zoals langdurige statische belasting, werkhouding, onvoldoende pauzes, lichamelijkconditie en werkdruk. Door één van deze factoren weg te nemen is de kans op RSI niet verdwenen. Hoe langer en in-

20

stageverslag

tensiever men aan de risicofactoren wordt blootgesteld, hoe meer klachten en hoe ernstiger de klachten worden. De kans op RSI neemt toe bij eenzijdige, statische belasting van ons lichaam, waarbij alleen de fijne motoriek wordt benut. Slechts een relatief klein gedeelte van het lichaam wordt gebruikt, nl. pols en hand. Om deze statische houding te kunnen handhaven span je onbewust de spieren in nek en schouderregio aan. Langdurig in één houding zitten zorgt dan voor toenemende spanning in deze gebieden. Het lichaam “stapelt” als het ware de spanning op. Naast deze statische belasting is ook een sterk repeterende beweging (de frequentie, de precisie, de snelheid en de versnelling van de bewegingen) een belangrijke ontstaansfactor. Bij beeldschermarbeid, maar ook

bij caissières, kapsters, lopende band medewerkers, inpakkers, schilders, musici, dirigenten, chirurgen en vele andere beroepsgroepen kan zich dit voordoen.

Werkhouding Een verkeerde werkhouding kan resulteren in het onnodig belasten van het lichaam; een zeer gespannen houding en een extreme stand van de gewrichten. Uw bureaustoel, bureau, en de plaatsing van monitor, muis en toetsenbord dienen op uw lichaam afgestemd te zijn.

Stress en werkdruk In de psychologie wordt de wijze hoe wordt omgegaan met stress ook wel “coping” genoemd. Ieder mens heeft andere copingstijlen. Van mensen met RSI is bekend dat zij veelal perfectionistisch aangelegd zijn en


moeilijk ‘nee’ kunnen zeggen, waardoor zij ongemerkt meer werk naar zich toe te trekken. Hierdoor worden eigen grenzen regelmatig overschreden. De balans tussen de dagelijkse belasting en de belastbaarheid kan verstoord raken bij het langdurig negeren van eigen grenzen. Indien de belasting groter wordt dan de belastbaarheid (van lichaam en geest) komt men in een “overbelasting” situatie. Stress veroorzaakt een continue lage spierspanning, die een beroep doet het type spieren dat ook bij beeldschermarbeid belast wordt. Dit verklaart dat werkstress in combinatie met langdurige beeldschermarbeid tot extra klachten van RSI kan leiden. De geest schakelt signalen uit die het lichaam geeft als waarschuwing voor schade.

Preventie Om RSI-klachten tijdens intensief beeldschermwerk te vermijden stelt men verschillende maatregelen voor. Hierbij zijn de volgende zaken van belang: • Goede houding. Deze wordt mede mogelijk gemaakt door een goede inrichting van de werkplek: bij computergebruik valt dan te denken aan de hoogte van het bureaublad, de kijkhoek naar het beeldscherm, de instelling van de stoel en goede ondersteuning voor polsen en voeten. • Afwisseling van werkzaamheden. • Pauzeren. • Oefen de spieren op gezonde wijze. • Werkdruk. Zorg dat je zoveel mogelijk je eigen werk kunt indelen. • Speciale hulpmiddelen. Speciale (computer)hulpmiddelen kunnen bovenstaande preventiemaatregelen in de hand werken, zoals balmuis of trackball (gebruiken van duim i.p.v. arm om de pijl te bewegen, “gebroken” toetsenbord en bijvoorbeeld het Veyboard.

"De geest schakelt signalen uit die het lichaam geeft als waarschuwing voor schade" stageverslag

21


22

stageverslag


Deze order heb ik op 2 september 2008 gekregen van Maurice Brinkman (orderbegeleider). Hij kwam bij mij met de desbetreffende orderzak, een aantal schetsen van de klant en uitleg. Mij werd gevraagd om de volgende dag al een proef klaar te hebben. Deze proef ging naar de klant, die vervolgens dezelfde dag nog reageerde met correcties. Deze heb ik uitgevoerd, hierna waren de bestanden akkoord. Voor deze opdracht heb ik gebruikt gemaakt van de programma’s Adobe Photoshop, Indesign, Illustrator en Acrobat Professional. Bij vragen of onduidelijkheden heb ik contact opgenomen met de orderbegeleider, en met een collega DTP-er.

Er zat verschil in de kleur van de tekst en in de kleur van het logo, ik kon zelf niet vinden waar dit aan lag. Naar mijn weten deed ik het goed. Toen ik er samen met een collega naar keek, begreep hij het ook niet, tot hij het bestand controleerde met Acrobat. Daar kwamen we erachter dat het logo is opgebouwd uit 4 kleuren! We hebben de kleur van de tekst veranderd, en zo is alles nog goed gekomen. Deze opdracht ging mij goed af, op een paar puntjes na (zie boven). Mijn werktempo mag wat sneller, daar moet ik nog aan werken. Ik heb de neiging om alles heeeeeel precies te doen. Eigenlijk ging hier niets fout, ik ben blij dat de klant zelf opmerkte dat er kleurverschil in zat. Van deze opdracht heb ik geleerd dat ik altijd alles goed moet controleren!

LOGBOEK Dinsdag 2 september 2008 Opdracht en bestanden ontvangen. Bestanden archiveren. Woensdag 3 september 2008 Opmaak visitekaartjes, folders en with-complimentskaart. Proefdruk via orderbegeleider naar klant. Correcties

30 min. 90 min. 30 min.

stageverslag

23


KUNSTWERK

24

stageverslag


KUNSTWERK

Waltorenstraat 3 3841 KN Harderwijk Nederland

Juliette Brauckmann

t: +31(0)341425852 m: +31(0)615081597 info@kunstwerkharderwijk.nl www.kunstwerkharderwijk.nl

KUNSTWERK

Hoe werkt de kunstuitleen? Kunstuitleen: In onze kunstuitleen bieden wij u een ruime keuze aan in kunst, van ruim 150 verschillende kunstenaars in verschillende stijlen, technieken en prijsklassen. Onze kunstcollectie bestaat inmiddels uit ruim 1200 werken. Door ons systeem, de kunstwerken dienen regelmatig gewisseld te worden, is er altijd wel een kunstwerk bij dat u aanspreekt. Prijzen: U kunt een kunstwerk lenen vanaf € 15,- per maand. Van dit bedrag spaart u € 6,50 en kunt u een kunstwerk uitkiezen tot maximaal € 1000,-. Wilt u meerdere kunstwerken of een kunstwerk dat duurderWaltorenstraat is dan € 1000,-3dan komt er voor ieder kunstwerk meer of voor iedereKN € 1000,meer (voor 1 schilderij) een abonnement bij. U kunt 3841 Harderwijk wanneer u wilt het aantal abonnementen wijzigen, van 1 naar 2 tel: 0341-425852 abonnementen, van 2 naar 3 of andersom. Het maandbedrag wordt fax: 0341-432363 dan automatisch aangepast aan het aantal abonnementen dat u e: info@kunstwerkharderwijk.nl gebruikt. Het opgebouwde spaartegoed kunt u te allen tijde bij ons i: www.kunstwerkharderwijk.nl gebruiken voor het aanschaffen van kunst uit onze uitleencollectie. Betaling geschiedt maandelijks per automatische incasso.

Verzekering: Onze verzekering dekt uitsluitend de kunstwerken die in ons pand aanwezig zijn. U dient uw eigen verzekering te raadplegen voor verzekeren tegen brand en diefstal. In de meeste gevallen is het voldoende door te geven dat u kunst leent van de kunstuitleen. Beëindiging: U bent te allen tijde gerechtigd het contract te beëindigen. De automatische incasso wordt dan stopgezet voor de eerstvolgende incassering. Wel dient het kunstwerk voor die tijd bij ons ingeleverd te zijn. Het opgebouwde spaartegoed kan na beëindiging maximaal een jaar blijven staan. Binnen dit jaar dient het te worden gebruikt bij aanschaf van een kunstwerk uit onze uitleencollectie. Gebeurt dit niet, dan vervalt het spaarbedrag.

kunstuitleen galerie

Leentermijn: U mag een kunstwerk maximaal 6 maanden lenen, daarna dient het geruild te worden. Eerder ruilen is altijd mogelijk. Inschrijving: Bij inschrijving wordt een eenmalig inschrijfgeld gerekend van € 15,-. Dit kan per kas (of pin) worden voldaan. Wij vragen u ook een geldig legitimatiebewijs mee te nemen.

Kunstuitleen voor bedrijven: Wij hebben een ruime ervaring op het gebied van inrichten van kantoren en bedrijfsgebouwen. Voor meer informatie betreffende het inrichten van uw bedrijf maken wij graag een afspraak. Een en ander kan dan in een persoonlijk gesprek worden bekeken en toegelicht. Cadeau bon: Wilt u iemand verrassen met een mooi kunstwerk, maar weet u niet wat te kiezen dan is de kunstcadeaubon een origineel idee. De persoon in kwestie kan dan zelf iets aanschaffen of een start maken met de kunstuitleen. Vraagt u gerust naar de mogelijkheden. Openingstijden: Woensdag t/m zaterdag en 1e zondag v.d. maand: 13.00 – 17.30 uur

stageverslag

25


KUNSTWERK

Waltorenstraat 3 3841 KN Harderwijk Nederland

Juliette Brauckmann

t: +31(0)341425852 m: +31(0)615081597 info@kunstwerkharderwijk.nl www.kunstwerkharderwijk.nl

KUNSTWERK

Hoe werkt de kunstuitleen? Kunstuitleen: In onze kunstuitleen bieden wij u een ruime keuze aan in kunst, van ruim 150 verschillende kunstenaars in verschillende stijlen, technieken en prijsklassen. Onze kunstcollectie bestaat inmiddels uit ruim 1200 werken. Door ons systeem, de kunstwerken dienen regelmatig gewisseld te worden, is er altijd wel een kunstwerk bij dat u aanspreekt. Prijzen: U kunt een kunstwerk lenen vanaf € 15,- per maand. Van dit bedrag spaart u € 6,50 en kunt u een kunstwerk uitkiezen tot maximaal € 1000,-. Wilt u meerdere kunstwerken of een kunstwerk dat duurderWaltorenstraat is dan € 1000,-3dan komt er voor ieder kunstwerk meer of voor iedereKN € 1000,meer (voor 1 schilderij) een abonnement bij. U kunt 3841 Harderwijk wanneer u wilt het aantal abonnementen wijzigen, van 1 naar 2 tel: 0341-425852 abonnementen, van 2 naar 3 of andersom. Het maandbedrag wordt fax: 0341-432363 dan automatisch aangepast aan het aantal abonnementen dat u e: info@kunstwerkharderwijk.nl gebruikt. Het opgebouwde spaartegoed kunt u te allen tijde bij ons i: www.kunstwerkharderwijk.nl gebruiken voor het aanschaffen van kunst uit onze uitleencollectie. Betaling geschiedt maandelijks per automatische incasso.

Verzekering: Onze verzekering dekt uitsluitend de kunstwerken die in ons pand aanwezig zijn. U dient uw eigen verzekering te raadplegen voor verzekeren tegen brand en diefstal. In de meeste gevallen is het voldoende door te geven dat u kunst leent van de kunstuitleen. Beëindiging: U bent te allen tijde gerechtigd het contract te beëindigen. De automatische incasso wordt dan stopgezet voor de eerstvolgende incassering. Wel dient het kunstwerk voor die tijd bij ons ingeleverd te zijn. Het opgebouwde spaartegoed kan na beëindiging maximaal een jaar blijven staan. Binnen dit jaar dient het te worden gebruikt bij aanschaf van een kunstwerk uit onze uitleencollectie. Gebeurt dit niet, dan vervalt het spaarbedrag.

kunstuitleen galerie

Leentermijn: U mag een kunstwerk maximaal 6 maanden lenen, daarna dient het geruild te worden. Eerder ruilen is altijd mogelijk. Inschrijving: Bij inschrijving wordt een eenmalig inschrijfgeld gerekend van € 15,-. Dit kan per kas (of pin) worden voldaan. Wij vragen u ook een geldig legitimatiebewijs mee te nemen.

26

stageverslag

Kunstuitleen voor bedrijven: Wij hebben een ruime ervaring op het gebied van inrichten van kantoren en bedrijfsgebouwen. Voor meer informatie betreffende het inrichten van uw bedrijf maken wij graag een afspraak. Een en ander kan dan in een persoonlijk gesprek worden bekeken en toegelicht. Cadeau bon: Wilt u iemand verrassen met een mooi kunstwerk, maar weet u niet wat te kiezen dan is de kunstcadeaubon een origineel idee. De persoon in kwestie kan dan zelf iets aanschaffen of een start maken met de kunstuitleen. Vraagt u gerust naar de mogelijkheden. Openingstijden: Woensdag t/m zaterdag en 1e zondag v.d. maand: 13.00 – 17.30 uur


Deze order kreeg ik op 14 oktober 2008 van Harald Jacobs, maar oorspronkelijk komt deze van Adri van der Weide (orderbegeleider). Er is geen vaste datum afgesproken voor een proefdruk, maar meestal gaat een order dezelfde dag in proef, en dus ook deze. De proefdatum op de orderzak is 1710-2008. In de orderzak zit een heel oud visitekaartje, maar daar hoef ik me niet aan te houden. Wel zit er een ruwe schets bij, met een idee van wat de klant in gedachten heeft. De huisstijl is opgebouwd uit 2 PMS kleuren; 428 en 207 solid coated. Verder ben ik helemaal vrij. Ik begin met het aanmaken van 2 nieuwe documenten in Indesign, en zoek de juiste PMS kleuren op. Ik typ naam en adres over, en begin te spelen. De klant wil graag een hamer, zaag, troffel en handboor in

zijn huisstijl verwerkt hebben. Ik google foto’s en maak er vectorbestanden van in Illustrator. Zelf ben ik hier niet zo’n voorstander van, want het oogt heel goedkoop naar mijn mening. Toch moet ik zeggen dat het eindresultaat niet goedkoop is geworden, maar juist strak en chique. De orderbegeleider was zelf zeer tevreden, en verwachtte niets anders dan een positieve reactie van de klant. Tijdens deze order is het handboek geraadpleegd, om het percentage op te zoeken voor beelden als achtergrond. Nadat de order in proef is gegaan komt de klant met de juiste adressering. Ook heeft hij zo zijn voorkeur. Ik corrigeer het adres en pas de order aan. Dan is het tijd voor een nieuwe proef.

LOGBOEK 14 oktober 2008 Opdracht ontvangen. Bestanden aanmaken Opmaak

10 min. 120 min.

27 oktober 2008 Correcties

60 min.

stageverslag

27


28

stageverslag


Klarenweg 2 8877 SN Hulshorst TEL: 0341453297 MOB: 0651837647

KLUSSENBEDRIJF

Hilbert van den Berg

KLUSSENBEDRIJF

Hilbert van den Berg

Klarenweg 2 8877 SN Hulshorst TEL: 0341453297 MOB: 0651837647

NIEUWBOUW

NIEUWBOUW

VERBOUW

RENOVATIE

DAKWERKEN

ONDERHOUD

VERBOUW

RENOVATIE

DAKWERKEN

ONDERHOUD

AFBOUW

AFBOUW

stageverslag

29


Zandhuisweg 25 8077TC Hulshorst TEL: 0341453297 MOB: 0651837647 hilbertvandenberg@hotmail.com

KLUSSENBEDRIJF Hilbert van den Berg

KLUSSENBEDRIJF Hilbert van den Berg

Zandhuisweg 25 8077TC Hulshorst TEL: 0341453297 MOB: 0651837647 hilbertvandenberg@hotmail.com NIEUWBOUW

VERBOUW

RENOVATIE

DAKWERKEN

ONDERHOUD

AFBOUW

Zandhuisweg 25 8077TC Hulshorst TEL: 0341453297 MOB: 0651837647 hilbertvandenberg@hotmail.com

KLUSSENBEDRIJF Hilbert van den Berg

NIEUWBOUW

30

stageverslag

VERBOUW

RENOVATIE

DAKWERKEN

ONDERHOUD

AFBOUW


Deze order kreeg ik op 16 oktober 2008 van Harald Jacobs, maar oorspronkelijk komt deze van Maurice Brinkman (orderbegeleider). Er is geen vaste datum afgesproken voor een proefdruk, maar meestal gaat een order dezelfde dag in proef, en dus ook deze. In de orderzak zit een oude envelop en een briefpapiertje als voorbeeld, deze dienen zo exact mogelijk nagemaakt te worden, maar dan met de juiste PMS kleuren, namelijk; 877, 871 en 2925 solid coated. Het bestaande logo is aangeleverd, en Harald heeft deze al in de juiste map geplaatst. Ik begin met het wijzigen van de kleuren van het logo in Illustrator.

Vervolgens maak ik 2 nieuwe documenten aan in Indesign en plaats de logo’s volgens voorbeeld. Één van de logo’s dient in raster geplaatst te worden. Hiervoor is het handboek geraadpleegd, en hebben we in overleg met de orderbegeleider een raster bepaald van 40 procent. De teksten worden geplaatst in zwart. Nadat de order in proef is gegaan blijkt dat een ander logo ook nog in raster geplaatst dient te worden. Als dit gebeurt is, is de order akkoord.

LOGBOEK 16 oktober 2008 Opmaak

90 min.

20 oktober 2008 Correctie

15 min.

stageverslag

31


32

stageverslag


Patroonvloeren Vaste- en lamelvloeren Projektvloeren Renovatie en onderhoud

Garderbroekerweg 74 3774 JG Kootwijkerbroek Tel Fax

0342-44 24 36 0342-44 31 52

www.wfparketvloeren.nl info@wfparketvloeren.nl Bankrelatie: ING Bank Barneveld Rek.nr. 65.64.60.067

Garderbroekerweg 74 3774 JG Kootwijkerbroek

BTW nr. NL 0573. 64.631.B01 Handelsregister Arnhem nr. 090 64362

Al onze offertes zijn geheel vrijblijvend. Verkoop en leveringen geschieden uitsluitend volgens onze leverings- en betalingsvoorwaarden, zoals gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel te Arnhem.

stageverslag

33


Patroonvloeren Vaste- en lamelvloeren Projektvloeren Renovatie en onderhoud

Garderbroekerweg 74 3774 JG Kootwijkerbroek Tel Fax

0342-44 24 36 0342-44 31 52

www.wfparketvloeren.nl info@wfparketvloeren.nl Bankrelatie: ING Bank Barneveld Rek.nr. 65.64.60.067

Garderbroekerweg 74 3774 JG Kootwijkerbroek

BTW nr. NL 0573. 64.631.B01 Handelsregister Arnhem nr. 090 64362

34

stageverslag

Al onze offertes zijn geheel vrijblijvend. Verkoop en leveringen geschieden uitsluitend volgens onze leverings- en betalingsvoorwaarden, zoals gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel te Arnhem.


Deze order heb ik opgepakt nadat Harald hiermee begonnen was, maar dit niet afgemaakt heeft omdat hij naar huis ging. De klant is langs geweest met bestanden en uitleg, Harald heeft al 2 recepten gedaan en alle bestanden gearchiveerd. Ik stuitte op 1 probleem tijdens het uitvoeren van deze order; de hoeveelheid tekst van de varkensschnitzel was te veel om te kunnen plaatsen. Om dit op te lossen heb ik de tekst verkleind en de letters iets in elkaar gedrukt zodat het pastte. De correcties zijn door iemand anders gedaan.

Logboek Donderdag 13 november Opmaak recept 1 Opmaak recept 2 Finetunen

50 min. 25 min. 20 min.

stageverslag

35


36

stageverslag


Vegetarische erwtensoep Snijd de aardappelen en de wortel in blokjes en de prei in ringetjes (houd wat ringetjes achter voor de garnering). Snipper de ui en de selderij. Kook de spliterwten onder af en toe roeren 10 tot 15 minuten in 50 minuten 6 personen recept van: Marianne Heesbeen, kookshowvrijwilligster van de Natuurwinkel Assen het water en de bouillonblokjes. Laat de margarine smelten en fruit de ui, selderij en prei enkele Wat heb ik nodig? minuten. 225 gram spliterwten Voeg dit mengsel samen met de aardappelen en de wortel toe aan de erwten en breng het geheel aan de kook. 1,7 liter water De beste basis voor de lekkerste Doe de deksel op de pan en laat het ongeveer 20 minuten 2 bouillonblokjes oer-Hollandse snert! zachtjes koken. Roer af en toe. 55 gram plantaardige margarine Neem de pan van het vuur, laat de inhoud enigszins afkoelen en 1 ui pureer het in een foodprocessor of blender tot een glad mengsel. 3 stengels selderij Verwarm het gepureerde mengsel onder af en toe roeren, voeg 2 preien s de partyworstjes toe en verwarm de soep tot deze gloeiend n 2 aardappelen ee en heet is. 1 wortel Breng het gerecht op smaak met zout en peper, schep het in t linz w vegetarische partyworstjes r e warme soepkommen en garneer de soep met preiringen. t i pl

vervang de s door

e en

Vegetarische erwtensoep

in bru

zout peper

of Tip: een toefje yoghurt als garnering maaktgde enebijzonder rosoep

Voedingswaarde p.p.: Vleestip: vervang de vegetarische partyworstjes door cocktailworstjes.

Varkensschnitzel

1515 kilojoules / 360 kilocalorieën 16,1 gram eiwit 4,0 gram vet 47,7 gram koolhydraten

met geitenkaas en cranberrycompote

Komkommersalade Was de komkommer en schaaf deze met de kaasschaaf in lange plakken. Snijd het lente-uitje fijn en hak de kappertjes grof. Schenk 2 eetlepels witte wijnazijn en 1 eetlepel water over de komkommer. 4 4 personen Hoofdgerecht 45de minuten Meng de kappertjes, muntblaadjes en suiker door komkommer.

Varkensschnitzel met geitenkaas en cranberrycompote

Schnitzels Druk de varkensschnitzels plat, verdeel de geitenkaas met een vork over de schnitzels en strijk hierover vervolgens 2 eetlepels cranberrycompote uit. Rol de schnitzels op en steek ze vast met een cocktailprikker. Wrijf de schnitzelrolletjes in met zout en peper. Verhit 2/3 van de boter in een pan en bak de rolletjes in 5 minuten rondom lichtbruin. Schenk de helft van het aardbei-framboossap erbij en braad het gerecht met het deksel schuin op de pan ca. 10 minuten. Bak ondertussen de aardappelschijfjes in de rest van de boter en de olie. Haal de rolletjes uit de pan en houd deze warm. Voeg aan het achtergebleven bakvet de rest van het aardbei-framboossap toe. Roer op hoog vuur alle aanbaksels goed los, roer de rest van de cranberrycompote erdoor en breng de saus op smaak met zout en peper. Leg de schnitzelrolletjes weer terug in de saus en warm deze even mee. Serveer de rolletjes met de saus, de gebakken aardappelen en de komkommersalade.

Wat heb ik nodig? Voor de schnitzels

4 varkensschnitzels (à 100 gram) de positieve eigenschappen van cranberry’s 100 gram zachte geitenkaas gecombineerd met de zoetheid van compot.

1 zak aardappelschijfjes (450 gram) 4 eetlepels cranberrycompote 75 gram margarine Wijntip: Bassac Cabernet 1 dl aardbei-framboossap Sauvignon Dit gerecht met klassieke ingrediënten2 eetlepels zonnebloemolie vraagt om een klassieke wijn. Met veelwitte peper liefde voor het vak is deze Cabernet zout Sauvignon gemaakt. Een wijn met een klassieke smaak; kersen, milde tannines Voor de komkommersalade en een lange afdronk.

as s aa melka k n e vervangVoedingswaarde de geit him p.p.: door een2297 uwe sc/ 550 kilocalorieën blakilojoules

Vegetarische tip: vervang de varkensschnitzels door vegetarische boterhamworst.

52,3 gram eiwit 26,0 gram vet 43,9 gram koolhydraten

1 komkommer 1 lente-uitje 1 eetlepel kappertjes 2 eetlepels witte wijnazijn 1 eetlepel water 10 gram verse munt 1 eetlepel suiker

stageverslag

37


38

stageverslag


stageverslag

39


Typografie houdt zich bezig met tekstuele vormgeving, en wordt in de meeste gevallen toegepast om het doel en de inhoud van een tekst te ondersteunen. Een tekst moet bijvoorbeeld prettig leesbaar zijn. Hiermee houdt een typograaf zich bezig, deze let op: • De zetbreedte. De typograaf let daarbij op het maximum aantal tekens of woorden per regel. In het algemeen worden maxima gehanteerd van gemiddeld ca. 85 tekens of van gemiddeld twaalf woorden. • De diverse lettergroottes en -soorten. Door een combinatie daarvan kan de typograaf de diverse tekstelementen visueel onderscheidend maken. • De regelafstand. • Het gebruik van kapitalen en onderkast.

Met tekstopmaak wordt bedoeld het verfraaien van een stuk platte tekst, met als doel om de tekst beter leesbaar of beter begrijpelijk te maken. Bij de tekstopmaak hoort ook de keuze van een font, dat wel zeggen het soort lettertype en de grootte ervan. De correcte Engelse vertaling voor ‘lettertype’ is typestyle of typeface family. Onder invloed van de personal computers wordt dit echter steeds vaker font genoemd. Officieel is dit incorrect, en is een font een combinatie van grootte en typeface. Bijvoorbeeld: ‘Times New Roman’ is een typestyle, ‘Times New Roman Italic’ is een typeface en ‘Times New Roman Italic 10pt’ is een font.

40

stageverslag

Sommige aspecten en gewoontes van de typografie zijn universeel: te lange regels, te weinig interlinie en te kleine woordspaties lezen niet prettig. Andere gewoontes zoals het gebruik van aanhalingstekens en gedachtestreepjes verschillen van tijd tot tijd en van land tot land en daarbinnen nog weer van publicatie tot publicatie. Geschiedenis Sinds de uitvinding van het schrift heeft men zich bezig gehouden met een vorm van typografie. In het westen is dit het duidelijkst geworden nadat Johann Gutenberg de boekdrukkunst introduceerde. De methode die Gutenberg gebruikte, namelijk losse houten letterstaafjes die een drukker in een matrijs plaatste, is een methode die ruim vijf eeuwen lang is toegepast en waarbij vele conventies ontwikkeld zijn die ook in modernere technieken nog terug te vinden zijn.

Lettertypen worden onderscheiden in typen met variabele en met vaste breedte. Men spreekt van proportioneel en niet-proportioneel lettertype. Bij een proportioneel lettertype zijn niet alle letters even breed. Bij een niet-proportioneel lettertype nemen alle letters evenveel ruimte in.

Wel kan het verhelderend zijn om speciale stukken tekst, zoals citaten of voorbeelden, consequent een ander lettertype te geven. Men dient dit echter met mate toe te passen.


Schreef

Een schreef is het onderdeel van een lettertype dat aan de “pootjes” van de letters uitsteekt. In vroeger tijden, toen het uithouwen van letters in steen nog gemeengoed was, was een schreef zelfs noodzakelijk: anders was het technisch niet goed mogelijk om de onder- en de bovenkant van een letter recht te krijgen. Ging een steenhouwer te ver door, dan ging hij letterlijk over de schreef.

Schreefloos Bij een schreefloos lettertype is de dikte van de letter overal ongeveer gelijk. Deze letters zijn vooral geschikt voor korte tekstfragmenten: koppen, titels, citaten, enz. Langere gedrukte teksten zet men ter wille van de leesbaarheid meestal uit een schreefletter. Tekst op computerbeeldschermen wordt echter vaak uit een schreefloze letter gezet, omdat de beperkte resolutie van een beeldscherm zich bij kleine letters niet goed leent voor schreefletters, die immers complexer van vorm zijn dan schreefloze letters.

Egyptienne

Een Egyptienne is een lettertype met schreven, die even dik zijn als de stammen.

kapitaal Kapitaal is de naam voor wat in de volksmond hoofdletter heet. De kapitaal komt het meest voor aan het begin van een naam en aan het begin van een zin. Maar kapitalen worden ook gebruikt in afkortingen. Een kapitaal is dus niet per definitie een hoofdletter, maar een hoofdletter is wel altijd een kapitaal. kleinkapitaal

Kleinkapitalen zijn kapitalen die in een kleinere grootte gezet zijn dan de gewone kapitalen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen echte en valse kleinkapitalen. Echte kleinkapitalen worden afzonderlijk ontworpen voor een bepaald lettertype. Bij valse kleinkapitalen gebruikt men de hoofdletters van een iets kleiner lettertype.

onderkast Onderkast is de aanduiding voor de ‘kleine letters’. De naam onderkast is afkomstig uit de grafische industrie uit de tijd dat er nog in lood werd gezet. De letters werden bewaard in een kast, een soort lade. Er waren twee verschillende kasten; boven -en onderkast. Op de bok werd de bovenkast (met kapitalen) boven de onderkast (met kleine letters) geplaatst.

De interlinie is de ruimte tussen regels in een tekst. Bij het zetten uit loden letters is de interlinie een stukje metaal dat tussen de regels wordt gevoegd. Oorspronkelijk sloeg ‘interlinie’ slechts op het extra wit dat tussen de loden letterstaafjes gevoegd kon worden. Een twaalfpuntsletter met een interlinie van 13 punten zou bij hoogdrukkers ‘twaalf punten met 1 punt interlinie’ heten.

Het bedrukte deel van een pagina heet de zetspiegel. Het totale formaat van een pagina heet de bladspiegel. Het woord zetspiegel komt uit het drukkersvak. Het is het blok waarin de letters worden gezet. Na het drukken op een (uiteraard) groter stuk papier ontstaat vanzelf de witte rand.

l

ge

ie tsp

ze

zijwit

De marge of kantlijn is de witte ruimte buiten de zetspiegel. De marges werden in het verleden vrij breed gehouden zodat men er allerlei aantekeningen over de tekst kwijt kon, de glos of marginale aantekeningen.

rugwit

kopwit

staartwit

stageverslag

41


Liquat am nosto dolortie eu feum quis at, vel eu feuis nosto dolorer ciduisit alis aut lore ero exeraessed magna feum erat nim zzriliquate facin eraessed min ute ex eros at doloreet nulpute feu faccum volortie magnim duis augue velisl euis ea conulput la commolo rercin voloreet, conulla faccum iure magna

conum at at dit vendiam eril. Diamcommy nosto consed ex euguero dolore consecte enim quate tionsed hoerenjong vullandre euguerit vulla corerat nulla alisis nos eu feuisisis ad eraesequat vent dolorem acil utate dolum dolesent la facinci blam, conum augiamcommy. Diamcommy nosto consed ex euguero weeskind enim quate tionsed dipsumsan vullandre euguerit vulla corerat nulla alisis nos eu feuisisis ad eraesequat vent dolorem acil utate dolum dolesent la facinci blam, conum augiamcommy nos

Weeskind

Liquat am nosto dolortie eu feum

Een huisstijl, visitekaartje, briefpapier oid valt en staat met de juiste typografie.

www.wikipedia.org

42

stageverslag

Hoerenjong

quis at, vel eu feuis nosto dolorer ciduisit alis aut lore ero exeraessed magna feum erat nim zzriliquate facin eraessed min ute ex eros at doloreet nulpute feu faccum volortie magnim duis augue velisl euis ea conulput la commolo rercin voloreet, conulla faccum iure magna consenit lortis ad tio dolobor alit ut.


Richtlijnen huisstijl versie 2.1, augustus 2007

beperkt houdbaar! voorlopige richtlijnen versie 2.1 uitgave: augustus 2007

Richtlijnen huisstijl, versie 2.1, augustus 2007

De huisstijl van een organisatie of bedrijf is een consistente presentatie naar buiten toe, vaak de eerste kennismaking voor klanten en belangrijk voor de uitstraling. In de enge definitie zien we huisstijl als visuele identiteit van een organisatie. Het betreft uitsluitend het symbolische gedeelte van de bedrijfsidentiteit. Hieronder vallen naam, logo, kleur, typografie (lettertype), vormentaal (stramienen/ vlakken/ curves/ opmaak) en fotografiestijl. Al deze elementen worden consistent gebruikt in presentaties of op briefpapier, visitekaartjes, offertes, facturen, enveloppen, de website, e-mails etcetera. Bij grote ondernemingen bewaakt doorgaans de communicatieafdeling de huisstijl. Dit kan uiteenlopen van het aanreiken van hulpmiddelen om consistent naar buiten te treden (zoals powerpoint templates en digitale logo-bibliotheken) tot een meer politionele rol waarbij toegezien wordt op naleving van interne richtlijnen. Een huisstijlhandboek biedt richtlijnen die een houvast vormen bij het ontwikkelen van communicatiemiddelen. Voor de interne communicatie (correspondentie) zijn deze richtlijnen specifiek vastgelegd, voor externe communicatie blijkt een huisstijlhandboek in de praktijk nooit volledig genoeg. Ongetwijfeld dient er op zeker moment iets te worden ontwikkeld dat in vorm of formaat heel bijzonder is. Echter: met de uitgangspunten zoals in een huisstijlhandboek geformuleerd komt u een flink eind.

De huisstijl bestaat uit een logo en een vastlegging van vorm- en stijlkenmerken, zoals lettertype en kleurgebruik. Dit is voor correspondentiemiddelen (briefpapier, enveloppen, visitekaartjes) uitgewerkt, maar ook voor wervende uitingen (factsheets, advertenties, website). Het volgen van de richtlijnen in een huisstijlhandboek is heel belangrijk: Als bedrijf of organisatie kun je je imago laten afhangen van toevalligheden, zoals gesprekken op straat of berichten in de pers, maar je kunt er ook zelf invloed op uitoefenen door een juist gebruik van communicatie waardoor het gezicht van het bedrijf op een zo eenduidig mogelijke wijze wordt getoond. De huisstijl heeft dus als doel: het creëren van eenheid. Door de huisstijl consequent en uniform door te voeren in interne- en externe communicatie wordt de herkenbaarheid versterkt. Online huisstijlsite Via al dan niet beveiligde pagina’s kan u uw huisstijl online ter beschikking stellen. Niet alleen wordt uitgelegd welke logo’s wanneer gebruikt moeten worden, u kan ze onmiddellijk downloaden. Dit geldt eveneens voor officetemplates (word en powerpoint sjablonen), formulieren, etc. Ook een beeldbank, een online printshop etc behoren tot de mogelijkheden.

stageverslag

43


Het logo wordt bij voorkeur toegepast in de hoofdkleur (PMS186). Bij toepassing van de kleur rood

vormen een geheel en moet als zodanig gebruikt worden en proportioneel geschaald worden. Posities

op gekleurde ondergronden dient rekening gehouden te worden met voldoende contrast. Ook bij

Het logo mag alleen in RUG-rood, zwart of wit worden toegepast.

toepassing op fotografie geldt dit. Bij toepassing over fotografie moet de foto achter het logo niet te

Logo horizontaal

druk zijn. In die gevallen waarbij de kleur rood leidt tot te weinig contrast, kan het logo in wit worden geplaatst.

en formaten van de drie componenten liggen vast en mogen onderling niet worden gewijzigd.

Gebruik het logo goed!

Het logo is opgebouwd uit het wapen, de slash en de naam. De drie componen

onlosmakelijk met elkaar verbonden en moeten als geheel proportioneel word Het logo, vrije marge

De posities en de de formaten van de componenten liggen vast en mogen ond Het is van belang dat er rondom het logo voldoende witruimte is om te voorkomen dat het ‘onder-

sneeuwt’ t.o.v. andere informatie. Daarom is rondom het logo een witruimte gedefinieerd, de vrijevan het logo z gewijzigd. Onderstaande voorbeelden en andere verbasteringen

In een huisstijlhandboek wordt alles zeer nauwkeurig beschreven. Hoe het logo eruit ziet, hoe deze gebruikt moet worden, welke kleuren gebruikt worden, welke fonts, voorbeelden van brochures etc. Voor ������������������������� dit onderzoek behanLogo op gekleurde ondergronden del ik het huisstijlhandboek van de rijksuniversiteit Groningen.

marge. Deze vrije marge is gebaseerd op de breedte van het wapen. Zoals hieronder geïllustreerd wordt die breedte als uitgangspunt genomen om een vlak rondom het logo te tekenen dat altijd vrij moet blijven.

Constructie van de vrije marge rondom het logo Slash Woordbeeld Voorbeelden van niet-toegestane varianten

Wapen

Breedte Wapen

Het logo is opgebouwd uit het wapen, de slash en de naam ‘Rijksuniversiteit Groningen’. Het ontbreken van hoofdletters in de naam van de universiteit is een bewuste keuze die resulteert in een rustig en strak woordbeeld. De De onderlinge verhouding van de compoLogo toepassen op gekleurde ondergrond slash verbindt het wapen met het woordbeeld en is als vormelement ontnenten mogen niet aangepast worden Het logo wordt bij voorkeur toegepast in de hoofdkleur (PMS186). Bij toepassing van de kleur rood leend aan het Gebruik hetwapen. logo goed! Gezamenlijk geven de slash en het woordbeeld een ondergronden dient rekening gehouden te worden met voldoende contrast. Ook bij Het logo is opgebouwd uit het wapen, de slash en de naam.op Degekleurde drie componenten het logo zijn jong gezicht aan de rijke academische traditie van devan RUG, gesymboliseerd fotografie geldt dit. Bij toepassing over fotografie moet de foto achter het logo niet te onlosmakelijk met elkaar verbonden en moeten als geheeltoepassing proportioneel op worden geschaald. door het wapen. De drievanonderdelen vormen een geheel en moet als zodanig gebruikt worden en proportioneel De posities en de de formaten de componenten liggen vast en mogen onderling niet worden druk zijn. In die gevallen waarbij de kleur rood leidt tot te weinig contrast, kan het logo in wit worden gewijzigd. Onderstaande voorbeelden en andere verbasteringen van het logo zijn dus niet toegestaan. geschaald worden. Posities en formatengeplaatst. van de drie componenten liggen vast en mogen onderling niet worden gewijzigd. Het logo mag alleen in RUG-rood, zwart of wit worden toegepast. Het is van belang dat er rondom het logo voldoende witruimte is om te voorkomen dat het ‘ondersneeuwt’ t.o.v. De componenten mogen niet onderling andere informatie. Daarom is rondom het logo een witruimte gedefinieerd, de vrije marge. Deze vrije marge is geverschaald worden Voorbeelden niet-toegestane baseerd op de van breedte vanvarianten het wapen. 8 mm

50% Breedte Wapen

Geen slagscha

Minimale grootte 8 mm

Breedte Wapen

Breedte Wapen

Breedte Wapen

Breedte Wapen

Richtlijnen huisstijl, versie 2.1, augustus 2007

Breedte Wapen

Breedte Wapen

Egyptienne F R

Breedte Wapen

Richtlijnen huisstijl, versie 2.1, augustus 2007

De onderlinge verhouding van de compo-

Geen ander let

50% Breedte Wapen

Logo op gekleurde ondergronden

7

15

Geen slagschaduw toepassen Het logo wordt niet toegepast in verrasteringen (tinten)

nenten mogen niet aangepast worden

De component

Huisstijllettertype: de Parry Logo toepassen op gekleurde ondergrond Voor de toepassing van de huisstijl op verschillende items is een huisstijlletter ge Het logo wordt bij voorkeur toegepast in de hoofdkleur . Bij toepassing van de kleur rood op gekleurde ondergronden De Parry heeft een schreef- en schreefloze variant: de ‘Parry’ (Grotesque’). Deze wo alle soorten uitingen binnen de huisstijl. De schreefvariant heeft een klassiek kara dient rekening gehouden te worden met voldoende contrast. Ook bij toepassing op fotografie geldt dit. Bij toepassing Systeemlettertype voor inprinten beeldscherm (schreefloze variant) heeft een modern karakter. De letters kunnen door elkaar ge over fotografie moet de foto achter het logo niet te druk zijn. In die gevallen waarbij dedekleur rood leidt tot temetweinig Voor alle situaties waarin medewerkers zelf uitingen maken (bijvoorbeeld naar gelang gelegenheid. Bij voorkeur werken de niet-vette en niet-cursiem kunnen beschikken over de huisstijlletter, wordt gewerkt met lettertypes di contrast, kan het logo in wit worden geplaatst. Geen van de drie componenten mag weggelaten worden De component De componenten mogen niet onderling Geen ander lettertype gebruiken dan de verschaald worden

Egyptienne F Roman

verd bij computer-besturingssystemen (zoals Windows of Mac OS X). In voo Logolettertype: de Egyptienne F ‘Georgia’ en ‘Verdana’. Voor het woordmerk is gebruik gemaakt van de Egyptienne F. Dit lettertype wordt all

Deze letters worden ook toegepast alle beeldschermtoepassingen waa in het woordmerk van Rijksuniversiteit Groningen en in de zogenaamde logobalk, Richtlijnen huisstijl, versiede 2.1, augustus 2007 voor van een organisatieonderdeel in de RUG-merkenhiërarchie ingezet kan worden (zoals presentaties en websites). kan worden aangeduid.

Huisstijllettertype: de Parry drie lagen. In toepassingen waarin de logobalk deels Deze hiërarchie heeft maximaal Voor de toepassing van de huisstijl verschillende items is een huisstijlletter geselecte drukt zoals briefpapier worden hetop tweede en derde niveau zwart ingeprint met de G

De Parry heeft een schreef- en schreefloze variant: de ‘Parry’ (Grotesque’). Deze wordt toe

Parry Normal In het kleurenoverzicht staat de receptuur voor cmyk, rgb (+hexadecimaal) en alle voor een beperkt aantal kleuren de soorten uitingen binnen de huisstijl. De schreefvariant heeft een klassiek karakter, d (schreefloze variant) heeft een modern karakter. De letters kunnen door elkaar gebruikt Systeemlettertype voor inprinten beeldscherm Rijksuniversiteit Groningen RALkleur en 3M-foliekleuren. Het logo wordt niet toegepast in verrasteringen (tinten)

De componenten mogen niet aangepast worden

Fonts Voor het woordmerk is gebruik gemaakt van de Egyptienne F. Dit lettertype Richtlijnen huisstijl, versie 2.1, augustus 2007 19 wordt alleen toegepast in het woordmerk van de Rijksuniversiteit Groningen en in de zogenaamde logobalk. Voor de toepassing van de huisstijl op verschillende items is een huisstijlletter geselecteerd: de Parry. Deze heeft een schreefschreefloze variant. De schreefvariant heeft een Geen van de drieen componenten mag weggelaten worden De componenten hebben een vaste plek t.o.v elkaar klassiek karakter, de schreefloze variant heeft een modern karakter. Voor alle situaties waarin zelf uitingen maken en zij niet kunnen 17beschikken Richtlijnen medewerkers huisstijl, versie 2.1, augustus 2007 over de huisstijlletter, wordt gewerkt met lettertypes die standaard worden geleverd bij computer-besturingssystemen. In voorkeursvolgorde zijn dat: ‘Georgia’ en ‘Verdana’. Deze letters worden ook toegepast voor alle beeldschermtoepassingen waar de huisstijlletter niet ingezet kan worden.

44

stageverslag

naar de gelegenheid. voorkeur werken met de niet-vette en niet-cursieve varia Voorgelang alle situaties waarinBijmedewerkers zelf uitingen maken (bijvoorbeeld m

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVW YZ1234567890!@#$%^&*()_+{}[]:;‘ ‘Georgia’ en ‘Verdana’. Egyptienne F Roman Rijksuniversiteit Deze letters worden ook toegepastGroningen voor alle beeldschermtoepassingen waa ingezet kan worden (zoals presentaties en websites). rijksuniversiteit groningen ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWX

kunnen beschikken over de huisstijlletter, wordt gewerkt met lettertypes di Georgia Regular verd bij computer-besturingssystemen (zoals Windows of Mac OS X). In voo

Parry Normal

YZ1234567890!@#$%^&*()_+{}[]:;‘ Rijksuniversiteit Groningen Parry Grotesque Normal ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWX Rijksuniversiteit Groningen YZ1234567890!@#$%^&*()_+{}[]:;‘’‘’,. Georgia Regular

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXRijksuniversiteit Groningen YZ1234567890!@#$%^&*()_+{}[]:;‘’ Verdana Regular ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWX Rijksuniversiteit Groningen Parry Grotesque Normal YZ1234567890!@#$%^&*()_+{}[]:;‘ ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXRijksuniversiteit Groningen YZ1234567890!@#$%^&*()_+{}[]: ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWX-


scheid gemaakt tussen linker- en rechterpagina’s. Het stramien is een 6-koloms-grid waarop in 2 of 3 kolommen tekst gezet kan worden. Het snijwit verhoudt zich 1: 2 tot het kopwit en het staartwit. Snij- en staartwit zijn gelijk. Het kopwit kan alleen worden gebruikt voor het logo, stijlelement en/of een kopregel! Foto’s, illustraties en overige afbeeldingen kunnen op 2 manieren worden toegepast: paginagroot of op het 6-kolomsgrid, eventueel aflopend. De bovenzijde van foto’s hangen altijd aan de x-hoogte van tekst, de onderzijde staat op het basislijnstramien. Stramien is gelijk ongeacht A4 of % formaat of groter voor affiches. Lettercorps wordt dan voor titels en of koppen aangepast.

Stramien Het stramien geldt voor zowel omslagen, affiches als voor binnenwerkpagina’s. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen linker- en rechterpagina’s. Het stramien is een 6-koloms-grid waarop in 2 of 3 kolommen tekst gezet kan worden. Het snijwit verhoudt zich 1: 2 tot het kopwit en het staartwit. Snij- en staartwit zijn gelijk. Het kopwit kan alleen worden gebruikt voor het logo, stijlelement en/of een kopregel! Foto’s, illustraties en overige afbeeldingen kunnen op 2 manieren worden toegepast: paginagroot of op het 6-kolomsgrid, eventueel aflopend. De bovenzijde van foto’s hangen altijd aan de x-hoogte van tekst, de onderzijde staat op het basislijnstramien. Stramien is gelijk ongeacht A4 of % formaat of groter voor affiches. Lettercorps wordt dan voor titels en of koppen aangepast.

Tweekoloms met foto over volle breedte

Driekoloms met inzet foto over 1-kolom

Hoofdkolom met vluchtkolom links met 1-koloms foto

Hoofdkolom met vluchtkolom rechts met twee-kolomsfoto

Beeld Hoofdonderwerp van het beeldmateriaal in de nieuwe huisstijl is RUGmedewerkers en -studenten in hun ‘natuurlijke leefomgeving’. Afhankelijk van het medium in meer of mindere mate bewust van de camera. Mensen worden altijd geportretteerd tijdens een bezigheid. Foto’s zonder menselijk aspect worden liever niet gebruikt. De fotografiestijl is bij voorkeur ‘droog’, meer een documentairestijl dan gelikte commerciële breedlachende modellen. Stockfotografie mag, maar met zorg gekozen, ook hier meer documentairestijl dan ‘gelikte’ modellen. Richtlijnen huisstijl, versie 2.1, augustus 2007

49

In een huisstijlhandboek wordt alles zo precies en nauwkeurig beschreven, dat zelfs een noob een briefpapiertje kan opmaken. Er kan nooit iets fout gaan, mits men zich aan de regels houdt.

www.wikipedia.org www.weetvanwerken.nl www.lemento.com www.rug.nl

stageverslag

45


Pantone is de naam van een bedrijf dat kleurcoderingen publiceert. De coderingen, zoals PMS 200 (‘Pantone Matching System’), zijn een eenduidige afspraak tussen alle partijen in een ontwerp- en productieproces (bijvoorbeeld ontwerper, textielleverancier en drukker). Het woord ‘matching’ (‘overeenkomen, samenvallen’) geeft aan dat het reproduceren van een bepaalde kleur een belangrijke doelstelling is; dit is geen vanzelfsprekendheid in ontwerp- en productieomgevingen. De eerste publicatie, in 1963, was vooral gericht op grafische ontwerpers, drukkerijen, en hun kleurtechniek CMYK. Op dit moment is de catalogus uitgebreid met vertalingen naar elektronisch gemaakte kleuren voor presentatie op beeldscherm. Basislijst. Oorspronkelijk werden 500 kleuren genummerd vanaf PMS 100. Later zijn daar fluorescerende kleuren aan toegevoegd, en lichtvaste (niet-mengbare) kleuren. In 1991 werd ‘Pantone 1000’ geïntroduceerd, met toevoegingen als ‘Dry trap’ (tweemaal dezelfde kleur over elkaar drukken, met intensiverend effect). De nu gebruikte lijst met 1114 kleuren is in 2000 gepubliceerd, met als toevoegingen onder meer ‘Ontwerpersgeïnspireerde’ kleuren. Steeds ook zijn er kleurdefinities vervallen. Ondergrond, proces en afwerking. Bepaalde effecten, zoals kwaliteit van de ondergrond, het gebruikte drukproces en een afwerking met glanslaag, leveren aparte stalen (kleurenwaaiers) op. Deze worden steeds aangegeven met een toegevoegde lettercode. Daarnaast is er een druktechniek ontwikkeld met zes kleuren (‘Hexachrome’). In plaats van de standaard vier kleuren van CMYK wordt gedrukt met zes kleuren: oranje en groen zijn toegevoegd, waardoor meer PMS-standaardkleuren gedrukt kunnen worden zonder de meer speciale drukkleuren te gebruiken, of de duurdere achtkleurendruk.

Voorbeeld 1: Ik heb een logo aangeleverd gekregen dat moet worden omgebouwd naar PMS 871, 877 en 2925 C. Ik open het logo in Illustrator, en open vervolgens het kleurenboek voor PANTONE solid coated. Ik verander de kleuren van CMYK naar de juiste PMS kleuren. Wanneer ik dit logo plaats in een bestand in Indesign en dit exporteer als PDF, kan ik controleren of ik de juiste kleuren gebruikt heb. Bij geavanceerd > afdrukproductie > uitvoervoorbeeld in Acrobat professional kan ik mijn kleurscheidingen bekijken. Wanneer ik één kleur selecteer, verschijnt alles met dezelfde kleur in het zwart.

46

stageverslag


Voorbeeld 2: Ik heb een afbeelding aangeleverd gekregen die moet worden omgebouwd naar PMS 2925 C. Ik open de foto in Photoshop en zet hem om naar grijswaarden. Hierna maak ik er een pantone kleur van; kies afbeelding > modus > duotoon. Vervolgens kan je kiezen voor 1, 2, 3 of 4 kleuren. Ik kies monotoon en vervolgens de juiste kleur. Wanneer ik deze afbeelding plaats in een Indesign document, komt er bij de stalen gelijk de juiste PMS kleur bij, dit is al een goede controle voor jezelf. Ik exporteer het bestand als PDF, en ik kan weer de kleuren controleren in Acrobat professional.

PMS is het Pantone Matching System. Dit systeem wordt gebruikt om een kleur te bepalen. Je kunt een bepaalde kleur in gedachte hebben voor drukwerk, maar hoe weet de drukker welke kleur dit precies is? Ieder beeldscherm en elke printer is anders. Hierdoor kan het zo zijn, dat de kleur toch niet wordt zoals je het ingedachte had. Om deze reden is PMS ontwikkeld. Dit systeem bestaat uit kleurcodes die voor elke drukker duidelijk is. Als je PMS 186 als kleur doorgeeft, weet de drukker meteen om welke kleur rood het gaat. Dit maakt het Pantone Matching System zeer gemakkelijk in gebruik! Werken met pantone kleuren vergt enige kennis... Ik kan mij een opdracht herinneren van de eerste periode in het eerste jaar van deze opleiding. We moesten een folder maken in 2 kleuren. Omdat mijn kennis toen heel klein was heb ik deze opdracht helemaal verkeerd gemaakt. Bij het controleren van de PDF bleek dat ik 3 verschillende stalen had van 1 Pantone kleur. Erg knap. Toen ik deze zelfde opdracht een paar maanden later nog eens over moest doen en mijn kennis wat groter was, ging alles vlekkenloos en zonder moeite.

www.wikipedia.org

stageverslag

47


Bedrijfspresentatie drukkerij Wedding. • Drukkerij Wedding is het oudste bedrijf van Harderwijk, en heeft op dit moment 24 medewerkers in dienst. Het is een moderne onderneming met een variatie aan drukwerk. Wedding richt zich op het Groot-, Midden- en Kleinbedrijf en drukt vooral brochures, flyers, briefpapier, geboorte, visite -en huwelijkskaarten. • Bij drukkerij Wedding staat de mens centraal. Iedere medewerker is arbeidsgehandicapt, uitgangspunt is dan ook ‘iedereen heeft wel iets waar hij beter of slechter in is’. Hiermee heeft Wedding de Landelijke ‘Kroon op het werk prijs’ gewonnen; een prijs met betrekking tot intergratie. • Het sociale punt staat bij Wedding hoog in het vaandel, want als je de personeelsleden niet als verlengstuk van de machines ziet maar als mensen, en je maakt de mensen ook betrokken bij de producten die ze vervaardigen wordt de betrokkenheid veel groter. Als je dan ook nog energie in intergratie en re-intergratie stopt krijg je een heel harmonieus geheel en een hele goede werksfeer. • Een juiste organisatie-structuur is zeer belangrijk en hier heeft drukkerij Wedding dan ook veel energie in gestoken, zodat er met zo weinig mogelijk energie een zo goed mogelijk resultaat behaald wordt. • Directeur Carin Wormsbecher: ”In 2001 overleed mijn man en kreeg ik van de ene op de andere dag de leiding over dit bedrijf. Eerst dacht ik dat ik dat nooit zou kunnen, omdat ik geen enkele grafische achtergrond had. Nu denk ik dat dat misschien wel juist mijn redding is geweest. Ik kon namelijk niet anders dan een sterke organisatie om mij heen opbouwen, omdat ikzelf het vak niet verstond”. • Wormsbecher zocht binnen de organisatie direct een ‘counterpart’ als bedrijfsleider, - Paul van den Akker - iemand die wel verstand had van de techniek en van het gehele drukproces. “Dat is precies de manier waarop ik werk”, vertelt Wormsbecher. “Ik zoek bij mezelf en bij mijn mensen altijd de punten waar we sterk in zijn. Die kracht wil ik volop benutten. Voor de zwakke kanten ga ik op zoek naar steun. Met mijn bedrijfsleider werkt dat ook zo: ik zorg voor de bezieling, hij voor de techniek”. Samen met Jan Willem Bottenberg als chef productie vormen zij de organisatie bij drukkerij Wedding. • Nu, 7 jaar later heeft Wormsbecher een tweede drukkerij overgenomen; de Eecloonaar in België. Het vrij oude machinepark is voor Carin de voornaamste reden voor haar overname. Er zijn bepaalde machines die een aanvulling betekenen voor de drukkerij in Harderwijk. ‘Ik ga deze drukkerij een nieuw leven geven, door er orders te plaatsen die we nu in andere drukkerijen laten uitvoeren’, zegt ze. ‘Bovendien kan ik de klanten van de Eecloonaar nu veel meer mogelijkheden aanbieden, want in Harderwijk kunnen we er ook wat van.’ • Hoe verloopt zo’n order precies? Een klant neemt contact op met een van de orderbegeleiders, die naar aanleiding van dit gesprek een orderzak maakt. Deze wordt in het bakje prepress gelegd, en op het digitale planbord ingepland. De dtp-er neemt de orderzak, en alle informatie grondig door, en gaat ermee aan de slag. Als de order akkoord is, en het document is gecontroleerd kan de order worden doorgestuurd naar de plaatbelichter. De platen worden voorzien van extra ponsgaten, en worden globaal nagekeken op gekke dingen. Een drukker die een order gaat drukken haalt zelf de platen op bij de prepress. Na het drukken kan een order afgewerkt, ingepakt en verzonden worden. De chauffeur brengt het drukwerk op een juist passende manier bij de klant.

48

stageverslag


stageverslag

49


50

stageverslag


Na 9 maanden stage te hebben gelopen op de afdeling prepress van drukkerij Wedding in Harderwijk, heb ik veel geleerd. Door in het begin veel mee te kijken leerde ik veel handige dingen van InDesign, die ik later zelf kon gebruiken. Vooral aan het einde van deze stageperiode ben ik zelfstandiger geworden in mijn werk. Ik weet nu wat ik kan, wat ik graag nog wil leren en hoe ik dat wil bereiken. Deze stage heeft mij nog meer doen inzien dat school niets voor mij is, en dat ik het beste leer in de praktijk. Ik kijk met plezier terug op de afgelopen 9 maanden!

Nathalie Slangen.

• wikipedia.org • brusheezy.com • sxc.hu • dafont.com

stageverslag

51


52

stageverslag


Stage verslag  

Stage verslag

Stage verslag  

Stage verslag

Advertisement