Issuu on Google+

21212 Falkonerg책rdens gymnasium, Copenhagen


Situation ‘as found’ Falkonergården Gymnasium together with the ‘Den Sønderjyske Landsby’ and ‘Herman Bangs Have’ residential developments form an urbanistically cohesive neighbourhood. The architecture of the school represents a highlight in the output of the architect Thomas Havning, the acting Royal Building Inspector during the period of the construction of the school in the 1950’s. His high quality architecture is of the Danish vernacular within the functionalist tradition and the collection of buildings creates a harmonious and comfortable settlement particularly conducive to an educational and learning environment. It is possible to link the quality of the physical environment with the popularity the school enjoys within the neighbourhood and wider areas of the city. For these reasons we believe that the approach to the proposed addition of space and facilities should be sensitive to place, exact and of fine craftsmanship.

Strategy Our proposal focuses on the addition of two new buildings which are intended to make spatial and functional links with the existing assembly of buildings – to build upon links that already exist between spaces inside and outside – and to introduce architectural forms that do not mimic their existing neighbours but through the use of known forms and a strong physical presence, enhance or ameliorate the existing setting. The presentation focuses upon these two new buildings and the small modifications required to the adjoining existing buildings to ensure their integration. The additions are intended to have a transformative quality within the Gymnasium environment and may foster a wider schedule of adjustment and refurbishment to certain objects and details around the Gymnasium as part of a productive evolution of the brief as it develops between the user and the building team at the next stage of the project. We propose to combine the two functions of the brief- the indoor Assembly room and the Sports Hall - into one building and to incorporate the classroom functions into a second building. Each new building is located to engage directly with existing uses on the site. The Sports/Assembly Hall is placed between the existing sports halls and utilises the existing changing rooms. A principal entrance into this building is placed axially in the main central courtyard and the existing canopy to the classroom block steps up and returns across the new elevation. The new classroom building is treated as an extension to the existing classroom block with the existing circulation spaces extended and linked to each other. Careful consideration has been given to the siting of each building, to the subsequent loss of external space and to the realistic benefits of re-use over the environmental and functional benefits of demolition. Our strategy has been to ensure that as little impact as possible is made on all existing functions and so no existing uses are relocated.

Sports/Assembly Hall The available and seemingly under-used garden between the two existing sports halls provides a natural site for the new Hall. As an empty site it is possible to minimise the impact of construction for the day-to-day operation of the Gymnasium during the building programme; existing changing facilities and existing stairways can be integrated into the complete assembly of spaces; and a new elevation to the central courtyard can be established. We therefore propose an in-fill building which will create a suite of largescale internal spaces – existing and new, for sport, drama and general assembly. Classroom building The present Assembly hall holds a prominent location within the Gymnasium settlement. It is the Gymnasium’s public face with frontage to Sønderjyllande Alle and the small but well-established public space to one side. The existing roof structure is not naturally conducive to teaching space such as classrooms and the internal area not big enough to accommodate the brief’s requirements. The external walls also do not meet current thermal performance requirements. The cost of a structural transformation of the building is unlikely to be cost-effective when compared to selective demolition and the new-build of more space. This is our proposed strategy – to dismantle and remove the roof and external walls. We do however propose to re-use (but enhance) the existing foundations. The new building with its larger volume, architectural form, large chimney and surface articulation will signal the transformation of the Gymnasium within the public realm, creating a quiet landmark on Sønderjyllande Alle.

Building forms The forms Thomas Havning chose to work with at Falkonergården have their origins in the vernacular. They are reminiscent of barns with pitched roofs and large openings. The new buildings that we propose continue this repertoire of forms - double pitched roofs and large window openings, but modifies them to support their internal function and to emphasise their site-specific character. Roofs are pitched and tilted to provide differing scales to the buildings on different sides of the building and large ‘shed dormer’ windows create a varied internal configuration while bringing high level light deep into the interior spaces. As the spans are greater and the roof pitches more shallow than the existing buildings, we proposed a lightweight roof finish of pre-pattinated copper. This fits within the Danish vernacular and complements the palette of natural materials used throughout the Gymnasium. The junctions between new and existing buildings are detailed as natural and continuous folds between surfaces. Therefore the façade of the Sports/ Assembly hall to the central courtyard is treated as if the new façade were ‘unwrapped’ from the existing classroom block, the corners between the two detailed as a fine and continuous fold. A similar ‘folded’ junction is made between the new classroom building and the central entrance building. Such precision between new and existing buildings is proposed as a conscious act of elevational continuity – the tolerance required to achieve this is built into the proposed wall detail – as described in the next text

Wall as ornamented surface The use of decorative brickwork by Thomas Havning gives a strong pictorial character to the Gymnasium. The use of diamond diapering (bricks of different colour used to make a regular diamond pattern) has the effect of reducing the scale of the large buildings within the settlement giving them a level of detail which humanises the spaces and surfaces. Havning was exploring the textile origin of the wall with its roots in historicism. The wickerwork-like surface of the brick, is similar to the effect of an oriental carpet, based on the rhythmic repetition of its knots and gives innumerable highlights and shadows. The use of decorative brick facades underline that the outer skin is a shell and emphasise Havning’s functionalist attitude towards architecture in which structure and façade are separated. Our proposals engage with Havning’s approach, using the brick itself to create the scale for the size of the ornamentation and the pattern. Rather than using different colours to create the ornamentation of the wall we use the production and jointing process of the wall itself to make a brickwork surface modelled by projecting and recessed bricks. The prominent facades of each new building use dog-toothed jointing across the whole surface to create a highly modelled façade which achieves an extraordinary play of light and shadow. This modelled surface occurs at the ‘folded’ joints with existing facades and the alternate brick projection gives an inherent tolerance to achieve a visual lining through of joints even if the existing walls are not precisely vertical. The brick we propose is a Danish whitegrey brick, hard-fired and frost-resistant, with a lime-cream joint. It is chosen to match approximately with the cream brick Havning used.

Window One of the impressive characteristics of the Havning buildings is the generosity of window openings and the new buildings share in the arrangement of generously proportioned openings. Windows are proposed as triple glazed composite windows (aluminium outer frame face and timber inner frame, painted). The windows are set back to the inner face of the wall with the outer brick forming a wide opening with an angled reveal on one side. The angle of the reveal is the same as the dog-toothed wall brick angle giving a geometric continuity between heavily profiled wall and smooth reveal.


Classrooms The new classrooms are arranged as rectangular rooms and are entered via a lobby space with adjacent store. The rooms are side-lit with large windows and naturally ventilated with opening shutters. Spaces between and around the classrooms are treated as an extension of the wide passageways, which exist within the main classroom block. These spaces are adopted by waiting students and in the new classroom building these spaces widen to create informal study and meeting areas. New toilets are included to support the extra class spaces. Following the principle that new space should allow for full accessibility, we propose a new lift to be located in the area of an existing ‘internal’ study space, adjacent to the stair which provides level-free access from the ground floor to all upper floors of the new classroom building. The addition of this lift will also allow disabled access to rooms in the existing classroom block.

Sports hall and Assembly The central entrance porch from the main courtyard provides entry to the Sports/ Assembly Hall into a linear arcade. From this position a slightly elevated view over the hall is given. A wide stair and ramp bring the visitor down to the level of the main hall which is at the existing level of the garden (no excavation is required). Two large storerooms provide storage for chairs and sports equipment. Above these space a mezzanine provides fixed and raked seating overlooking the main space. Access to the mezzanine (which is at the same level as the existing wood work room and singing classroom) is given by the existing staircases located at the end of each existing sports hall. Access to the changing rooms is made at the lower level through the existing side entrance doors which are slightly adjusted (one wc is moved) to give a direct route through.

Roof as spatial structure A lightweight and simply joined steelwork roof structure is the single constructive element. The perimeter span is achieved with two trusses whose depth is greater than that required. The additional depth allows the structural elements to be lighter and occupy a deep volume. Like a medieval timber roof or an early steel industrial enclosure, this fine lattice of small structural elements gives the interior a character independent of its use.

The hall is arranged to provide for a full size Basketball court, Volleyball court and three Badmington courts laid out in series. The clear height above the courts is 10m. Three arrangements for drama or assembly are shown in our drawings but others are possible. The floor is a sprung timber floor with timber wall and ceiling linings.

By relying on a spatial-structural idea rather than a formal composition to define the character of the building, one can have confidence that new uses and modifications to the technical installation will not endanger the dignity and relevance of the structure. High-level sidelight from the north and south will filter through the structure via the ‘shed dormer’ windows providing a varied and bright character to the space.


Location plan 1:1000


View of main entrance from Snderjyllands Alle


Landscape plan 1:500


Sergison Bates architects LLP Long section Falkonergaarden Gymnasium, Copenhagen Issued for Information

Architects

Date

Sergison Bates architects 14/01/11 44 Newman Street London W1T 1QD United Kingdon

Scale 1:500@A3

Tel +44 (0)20 7255 1564 Fax +44 (0)20 7636 5646 e-mail studio @sergisonbates.co.uk

231/XXXX revisions a b c d e f Do not scale from this drawing All dimensions to be verified on site Limited Liability Partnership Registered in England & Wales No. OC317501 Registered office as above

Section through courtyard 1:500


B

Sports hall 1

C

Drying room Teacher room

+10.81

Shower

+10.81

WC

Bathroom

Locker room

New sports hall 660m2 +11.47

+11.42

Storage 30m2

+11.47

+10.81

+11.42

Storage 30m2

A

A +11.37

Sports hall 2

Bathroom

+10.81

Sergison Bates architects LLP New sports hall Level 0

Locker room

Falkonergaarden Gymnasium, Copenhagen Issued for Information WC Architects

Shower Drying room

B

Scale 1:200@A3

Tel +44 (0)20 7255 1564 Fax +44 (0)20 7636 5646 e-mail studio @sergisonbates.co.uk

Teacher room

Sports hall and indoor assembly ground floor plan 1:200

Date

Sergison Bates architects 14/01/11 44 Newman Street London W1T 1QD United Kingdon

231/XXXX C

revisions a b c d e f Do not scale from this drawing All dimensions to be verified on site Limited Liability Partnership Registered in England & Wales No. OC317501 Registered office as above


B

C

Singing classroom

549 124 272

Instruments Room

1 124

+13.11

basketball court mezzanine seats

seats mezzanine seating standing

+13.78

Assembly area 220m2 +14.91

1 124

A

A

+13.78

3 124

260 124

Volleyball court mezzanine seats

308 124

badminton courts mezzanine seats

Sergison Bates architects LLP New sports hall wing Level 1

+13.78

Wood work room

Falkonergaarden Gymnasium, Copenhagen Issued for Information

Architects

Date

Sergison Bates architects 14/01/11 44 Newman Street London W1T 1QD United Kingdon

Model room

Scale 1:200@A3

Tel +44 (0)20 7255 1564 Fax +44 (0)20 7636 5646 e-mail studio @sergisonbates.co.uk

231/XXXX Sports hall and indoor assembly mezzanine plan 1:200

B

C

Use diagrams

revisions a b c d e f Do not scale from this drawing All dimensions to be verified on site Limited Liability Partnership Registered in England & Wales No. OC317501 Registered office as above

seats mezzanine

seats mezzanine seats


+23.330 (Roof)

+14.895 (Canopy) +13.780 (Level 1)

+13.780 (Existing level 1)

+10.810 (Level 0)

+10.810 (Existing level 0)

Sports hall section CC 1:200

Sergison Bates arc Section CC +23.330 (Roof)

Falkonergaarden G Issued for Informa

Architects Sergison Bates architects 44 Newman Street London W1T 1QD United Kingdon Tel +44 (0)20 7255 1564 Fax +44 (0)20 7636 5646 e-mail studio @sergisonbates.co.uk

231/X +13.780 (Level 1)

+10.810 (Level 0)

Sports hall west elevation 1:200

revisions a b c d e f Do not scale from this draw All dimensions to be verifie Limited Liability Partnership Wales No. OC317501 Regi


View to sports hall entrance from courtyard


+23.330 (Roof)

+20.810 (Structure)

+17.810 (Structure)

+13.780 (Level 1)

+10.810 (Level 0)

Sports hall section AA 1:200

Sergison Bate Section DD

Falkonergaard Issued for Info

Architects +23.330 (Roof)

+20.810 (Structure)

+17.810 (Structure)

+13.780 (Level 1)

+10.810 (Level 0)

Sports hall section BB 1:200

Sergison Bates archi 44 Newman Street London W1T 1QD United Kingdon

Tel +44 (0)20 7255 15 Fax +44 (0)20 7636 5 e-mail studio @sergisonbates.co.u

231/

revisions a b c d e f Do not scale from thi All dimensions to be Limited Liability Part Wales No. OC317501


Internal view towards mezzanine of sports and assembly hall


E

Classroom 4 75m2 WC 6 m2

D

Storage

WC 6 m2

+16.49

Small room 4 21m2

D

+16.49

Small room 5 26m2

Classroom 5 80m2

Classroom 6 80m2

Lift lobby Storage

Storage

E

Classroom building second floor plan 1:200

Sergison Bates architects LLP New Classroom wing Level 2

E

Falkonergaarden Gymnasium, Copenhagen Issued for Information

Architects

Small room 1 40m2

Storage

Classroom 1 80m2

Scale 1:200@A3

Tel +44 (0)20 7255 1564 Fax +44 (0)20 7636 5646 e-mail studio @sergisonbates.co.uk

D

+13.11

231/XXXX

Small room 2 21m2

D

+13.11

Classroom 2 80m2

Date

Sergison Bates architects 14/01/11 44 Newman Street London W1T 1QD United Kingdon

Small room 3 26m2

Classroom 3 75m2

revisions a b c d e f Do not scale from this drawing All dimensions to be verified on site Limited Liability Partnership Registered in England & Wales No. OC317501 Registered office as above

Lift lobby Storage

Storage

E

Classroom building first floor plan 1:200

Sergison Bates architects LLP New Classroom wing Level 1


+23.330 (Roof)

+19.870 (Level 3)

+16.490 (Level 2)

+13.110 (Level 1)

+11.840 (Ground)

Classroom building east elevation 1:200

Sergison Bates architects LLP Section FF Falkonergaarden Gymnasium, Copenhagen Issued for Information

Architects +23.330 (Roof)

Date

Sergison Bates architects 14/01/11 44 Newman Street London W1T 1QD United Kingdon

Scale 1:200@A3

Tel +44 (0)20 7255 1564 Fax +44 (0)20 7636 5646 e-mail studio @sergisonbates.co.uk +19.870 (Level 3)

231/XXXX +16.490 (Level 2)

+13.110 (Level 1)

revisions a b c d e f Do not scale from this drawing All dimensions to be verified on site Limited Liability Partnership Registered in England & Wales No. OC317501 Registered office as above

+11.847 (Ground)

+10.320 (Level 0)

Classroom building section EE 1:200 LLP


+23.330 (Roof)

+17.370 (Existing level) +16.490 (Level 2)

+16.490 (Level 2)

+13.110 (Existing level)

+13.110 (Level 1)

+11.780 (Ground)

+10.320 (Existing level)

+10.320 (Level 0)

Classroom building section DD 1:200 E

Storage 164m2

Technical room 243m2

D

+10.32

D

+10.32

Lift lobby

Classroom building ground floor plan 1:200

E Sergison Bates architects LLP New Classroom wing


+23.330 (Roof)

+19.870 (Level 3)

+16.490 (Level 2)

+13.110 (Level 1)

+11.600 (Ground)

Classroom building south elevation 1:200 Sergison Bates architects LLP Section GG Falkonergaarden Gymnasium, Copenhagen Issued for Information

Architects

+23.330 (Roof)

Date

Sergison Bates architects 14/01/11 44 Newman Street London W1T 1QD United Kingdon

Scale 1:200@A3

Tel +44 (0)20 7255 1564 Fax +44 (0)20 7636 5646 e-mail studio @sergisonbates.co.uk

+19.870 (Level 3)

+16.490 (Level 2)

+13.110 (Level 1)

+11.840 (Ground)

+10.320 (Level 0)

Classroom building north elevation 1:200

231/XXXX revisions a b c d e f Do not scale from this drawing All dimensions to be verified on site Limited Liability Partnership Registered in England & Wales No. OC317501 Registered office as above


Wall construction: 12 plasterboard 50 skirting board 200 pre-fabricated insulated timber panel 55-80 cavity 103 brickwork Timber window assembly Copper cill

Floor construction: 18 wooden flooring 40 acoustic insulation Underfloor heating system 270 pre-fabricated timber floor slab

Detail facade study 1:25


Area calculations Existing buildings The north wing, excluding top floor 3,052m2 The north wing, top floor 175m2 The east wing (to be demolished) 0m2 The south wing, inc. the middle building to the east wing 1673m2 The sports hall wings 1280m2 The residential wing 424m2 Total 6604m2 New buildings Sports hall 950m2 Classroom building 1331m2 Total 2281m2 Total proposed site area 8885m2 New building % 112%


Forslag 60