Page 1


МЕСЕЧНО СПИСАНИЕ

МЪЖКО ЗДРАВЕ & СВОБОДНО ВРЕМЕ БРОЙ 6•НОЕМВРИ 2006

главен редактор Емануил Манолов графичен дизайн Александър Георгиев зам. главен редактор Биляна Божилова редактор Петя Чолакова консултант Мария Василева фотографи Александър Нишков Александър Осенски Диляна Флорентин рубрики медицина д-р Веселка Гергова мода Росица Рангелова психология д-р Елена Стаматова козметика Снежка Гигова спорт Пламен Симеонов колумнисти д-р Румен Бостанджиев Александра Гюзелева Митко Новков Красимир Анастасов Христо Боевски Димитър Сумерски коректор Евгения Мирева реклама Елизабет Фердинандова

издава МАРТЕЛИ ООД адрес на редакцията: 1111 София, комплекс Яворов, бл.51 тел: 9712312, 9733518 e-mail: majkivremena@gmail.com управител Тони Хаджиянева предпечат А ЕДНО ЕООД e-mail: a1@mbox.contact.bg разпространение БЛИЗНАЦИ ООД счетоводство ЗОРА КОНСУЛТ хартия КОНКОРД ПАПИР печат АЛИАНС ПРИНТ

© Всички права на списание МЪЖЪТ са запазени. Препечатване, копиране и възпроизвеждане на каквато и да било част от съдържанието – както пълно, така и частично, е забранено, без изричното писмено разрешение на издателя. Издателят не носи отговорност за съдържанието на публикуваните реклами.

на корицата: Николай Илиев•фотограф: Александър Нишков


съдържание

4

8-9

АНКЕТА МУЗИКАТА Е...?

10-12

ЛЮБО КАНОВ ЗА ВИНОТО И ДУШАТА интервю на Асен Константинов

14-15

МАЛКИ МЪЖКИ НОЩНИ МУЗИКИ Митко Новков

16-18

ПРОФЕСИЯ DJ JACKROCK: ГОСПОДАРЯТ ДЕМОН НА ЕЛЕКТРОННАТА МУЗИКА Мария Арангелова

20-26

ИВАН ЛЕЧЕВ: ЗАХАПЕШ ЛИ ВДЪХНОВЕНИЕТО – НЕ ГО ИЗПУСКАЙ! интервю на Емануил Манолов

28-29

УИЛЯМ ЗАВОЕВАТЕЛЯТ д-р Александър Николов

30-32

OH, IT’S A PERFECT DAY! Александра Гюзелева

34-35

ВКУСОВИ ТРЪПКИ Мартин Костов

36-40

ТЕДИ КАЦАРОВА: ЩАСТЛИВА СЪМ, КОГАТО ЧОВЕКЪТ СРЕЩУ МЕН Е ЩАСТЛИВ! интервю на Биляна Божилова

42-44

САЛСА – НЕУСТОИМО! Костадин Костадинов Елеонора Андреева

45-46

ДА ПОИГРАЕМ КАПОЕЙРА

48-52

ГЛУТНИЦА КУЧЕТА Биляна Божилова

54-55

НАМЕРИ ВЕРНИЯ ПЪТ КЪМ ХОТЕЛ „ВИА ТРАЯНА” гостува списание HAPPY WEEKEND

56-57

ПРЕРАЖДАНЕТО НА БЪЛГАРСКОТО ВИНО – MAXXIMA Огнян Цветанов

58-61

NISSAN X-TRAIL МАЛКИЯТ БРАТ Димитър Сумерски

10 16 20

36 42


съдържание

5

64-65

ИЗКУШЕНИЕТО SGH-E900 Димитър Сумерски

66-67

STR8 – ПРАВО НАПРЕД Красимир Петров

68-69

ДЪНКИТЕ – FOREVER!

70-77

СТИЛЪТ

82-83

ИЗНЕНАДАЙ Я! Мирела Славчева

86-87

ТОП 15 НА ГРЕШКИТЕ, КОИТО ПРАВЯТ ЖЕНИТЕ В СЕКСА Пламен Искренов

88-89

СЪВЪРШЕНИЯТ ЛЮБОВНИК доц. д-р Румен Бостанджиев

90

КОГА... ДА ОТИДЕМ НА ПРЕГЛЕД? д-р Веселка Гергова

91

INSOMNIA д-р Елена Стаматова

92-93

ЛИФТИНГ ЗА МЪЖЕ доц. д-р Мира Кадурина

94

LEVITRA®ИЛИ VIAGRA®?

96

REM – СЪН ИЛИ РЕАЛНОСТ? Ясен Караиванов

97-99

ИЗБОРЪТ КИНО, ТЕАТЪР

100-101

ДЖАЗ ИКОНИТЕ НА ДИМИТЪР ТРАЙЧЕВ Мария Василева

102

ИЗБОРЪТ КНИГИ

103

СЕКС С НЕОЧАКВАН КРАЙ Разказ на Стефан Кисьов

104

ЕКСЦЕНТРИЦИ ПЪТУВАЩИЯТ IGGY POP Мартин Николаев

58 66 70

100 104


редакторът ви каза...

МУЗИКАТА НАЧИН НА УПОТРЕБА РАЖДАМЕ СЕ – посрещат ни с музика. ИЗРАСТВАМЕ – обгрижват ни с музика. СТАРЕЕМ – омайват ни с музика. ОТИВАМЕ СИ – изпращат ни с музика. МУЗИКАТА – ТЯ Е ЧАСТ ОТ ЖИВОТА НИ. Всеки от нас я носи в себе си. Със собствена селекция, по-често еклектична, отколкото стилово единна. И дали в нея ще са включени Бетовен, Дико Илиев или „Бийтълс”, не е най-важното.

Емануил Манолов

Тя е другата азбука, която постепенно усвояваме. И от това в каква степен сме се справили с тази задача, зависи и възможността да я разчитаме, да я усещаме и да предаваме възприетото от нас по-нататък. Постепенно разбираме различните послания, които ни отправя. Колкото повече напредваме с материала, толкова изискванията ни нарастват и стигаме до собствените определения за „вечно”, „класика”, „феноменално”. Тези „класации” постепенно се променят и оценките остават за това, което ни е разтърсило, за това, което сме запомнили завинаги. „Другата музика” минава покрай нас и тя остава като фон, шум или баласт. Разноликата й приложимост в живота ни я превръща в нещо като жаргон. Подсвирваме на кучетата, в по-крехка възраст и след девойките. И в двата случая сме разбрани правилно – търсим контакта чрез музикално изречение. Понадарените могат да достигнат и до любовно обяснение или попържня. Въпрос на талант и упражнения. Всъщност без нея сме за никъде. Защото тя е перфектно средство за мотивиране и за манипулиране. Тя е пронизващ сигнал за мобилизиране и засилване на нашите емоции. МУЗИКАТА – ТЯ Е ДРОГА. ВИСОКОКАЧЕСТВЕНА. С ТОТАЛНО ВЪЗДЕЙСТВИЕ ВЪРХУ СЕТИВАТА. БЕЗ РИСК ЗА ЖИВОТА. LET THE MUSIC PLAY!

6


анкета

ВЪПРОС: МУЗИКАТА E... ?

Музиката... тя е всичко онова, което никой друг не би могъл да ми даде... онзи необятен свят, в който няма как да живея, но е блян за мен; онази мечта, която завинаги остава химера, но сякаш успявам да я притежавам... Музиката... тя беше преди, тя е сега... тя е завинаги... навсякъде...

Музиката е съвършено творение на човешкия гений. Тя е огледало на човешката душа и едно от изразните средства на човешките емоции.

Музиката е отдушникът, от който всеки има нужда. Всеки човек има различно виждане за нея, защото ние всички сме различни, но тя е това, което ни обединява, мотивира, успокоява и забавлява. Музиката е част от мен...

НАТАЛИЯ МИТЕВА

ВАНЯ ТУРТАНСКА

БОРИС ДИМИТРОВ

певица

8

инженер

техно DJ и продуцент

Една нощ в операта, новини от света, някой, когото да обичаш, любовта на живота ми, колоездачна надпревара, „Бохемска рапсодия”... Музиката е Killer Queen на всяка лоша мисъл. Развеселява ме, отпуска ме, дава ми настроение, помага ми да живея по-добре. За мен тя е културата на 21ви век. Мелодия за душата.

Музиката е емоция. Най-хубавите и искрени неща могат да се изразят чрез нея. Една песен може да отразява настроението, целия духовен свят на един човек. Животът без музика е все едно живот в тъмнина и това го казва някой, който няма музикални наклонности или дарба. Музиката ни дава възможност да помечтаем, и винаги – за по-хубави неща, припомня ни скъпи отминали събития, хора, места... Удивително е как една мелодия може да събуди смях или сълзи у хората. За мен музиката лекува – нежно, с милувка, и дава нови сили. Животът просто е по-пълноценен с нея.

ТРИФОН СЛАВКОВ

ЖАНЕТА ХРИСТОВА

юрист

журналист


анкета

Работата ми по заведенията, особено в таверните, доста деформира отношението ми към музиката. От средство за разпускане и забавление тя се превърна във фон, който не бива да пречи на работата ми. Свикнал съм да я игнорирам като втори план. За щастие все още не съм забравил да се веселя под звуците на хубавата музика.

Музиката е удоволствие, израз на душевността. Не съм меломан, т.е. не помня имена, година на издаване и т.н. Просто харесвам дадена мелодия и я слушам. Изборът на музика е изключително повлиян от моментното ми настроение – мога да слушам от Бетховен до „Лед Цепелин”. Напоследък си оправям настроението с великия цигулар Найджъл Кенеди. Днес на два-три пъти, докато слушах музика, исках да я споделя с определена жена, защото в музиката има страшно много еротика.

Музиката е форма на изкуство или друг вид човешка дейност, заявяваща чуваемите звуци и тишината. Тя съдържа хармония, ритъм, мелодия...

Музиката е усещане. Тя е и смях, и сълзи. Тя е и любов, и раздяла. Музиката е магия.

Музиката е НЕЩОТО, което отпуска хората, кара ги да се чувстват поприятно и да бъдат по-щастливи!

ГЕОРГИ МАКЕДОНСКИ

ВИКТОР АЛЕКСИЕВ

ПЛАМЕН СПАСОВ

НЕЛИ ЗЛАТКОВА

ИЛИЯ ШИВАЧЕВ

сервитьор

9

полиграфист

администратор

„Rollmann”

мениджър


мъжът като...

Д-Р ЛЮБОМИР КАНОВ СЯКАШ Е НАТРУПАЛ ОПИТ ЗА НЯКОЛКО ЖИВОТА, В РАЗЛИЧНИ ЕПОХИ, В РАЗЛИЧНИ ДЪРЖАВИ, С РАЗЛИЧНИ ЗАНИМАНИЯ.

ЛЮБОМИР КАНОВ ВИНОТО Е ПРОДУКТ НА ЦИВИЛИЗАЦИЯТА! Преди да емигрира в Канада през 1984 г., е практикувал психиатрия в България и е бил политически затворник в старозагорския затвор. Продължава медицинската си практика и до днес в Лонг Айлънд (САЩ). Автор е на белетристичните книги „Апокалипсис тогава”, „Човекът кукувица”, „Парейдолии” и „Между двете хемисфери”. Виното му „Канов винярд”, което произвежда в ломското село Комощица, получава признание и медали на изложения в САЩ.

10


мъжът като...

ОТКЪДЕ ДОЙДЕ ИДЕЯТА ДА ПРОИЗВЕЖДАТЕ ВИНО? Уважавам виното като древен продукт – знак на цивилизация, култура, вкус. В някакъв смисъл бях почти оскърбен, че в България при този идеален климат и всякакви предпоставки просто няма такива хубави вина, каквито много страни без тези условия и традиции във винопроизводството предлагат на световния пазар. Така че решението ми беше малко абстрактно-умозрително, продиктувано от респекта и пиетета към доброто вино.

разговаря Асен Константинов

БЪЛГАРИЯ ИМА ИСТОРИЯ ВЪВ ВИНОПРОИЗВОДСТВОТО, НО КАТО ЧЕ ЛИ КУЛТУРАТА НА КОНСУМАЦИЯТА Е ПРЕКЪСНАТА? България е “ракиджийска” страна. Събиранията се въртят около ракията и салатата, пие се изключително неправилно – преди виното се употребява концентрат. Домашните вина по традиция са доста некачествени, неправилно приготвени. Сортовете доскоро не бяха добре проучени и застъпени във винопроизводството. Има за какво да съжаляваме, но вече и тук се появи интерес към виното. Вече има добри винопроизводители, а също и ценители. Виното е цивилизационен продукт, продукт на една елегантна култура, която изисква време, за да се култивира и възпита, като се предава по наследство. КАКВО ПРАВИ ВИНОТО ПО-СПЕЦИАЛНО ОТ ДРУГИТЕ ПИТИЕТА? Виното не е само алкохолна напитка, то е също и здравен, ритуален, библейски продукт. Където има цивилизация, има и вино. Исторически България е била за векове в границите на ислямската култура, което потиска развитието на винарството. В Отоманската империя са се ценели високоалкохолните напитки като ракията и мастиката, чието производство е било обект на лицензиране от султана. През това време във Франция поколения винари са селектирали сортовете грозде и са развивали винарските технологии. ДОКОЛКОТО ЗНАМ, В ДАЛЕЧНИЯ ИЗТОК ВИНАРСТВОТО СЪЩО НЕ Е РАЗВИТО. То се развива там, където има благоприятни климатични особености. Другата причина е интересна генетическа особеност на тяхната раса, както и на индианците в Америка – те не произвеждат достатъчно количество

11

от един ензим, който разгражда алкохола. Това ги прави по-податливи на интоксикация от по-малки количества алкохол. КОЕ Е НАЙ-ВАЖНОТО УСЛОВИЕ ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА ДОБРО ВИНО? Осемдесет процента от успеха на едно вино е работата на самото лозе. Важно е качеството на самата суровина, а то зависи от добре подбраните сортове, почва, климатични особености. Това, което французите наричат “тероар” (съвкупност от всички природни особености на един терен – климат, почва, релеф), придава на виното физиономия, характер. В България все още предстои да се засаждат по-качествени лозя от селектирани клонове и виното да се приготвя по безкомпромисна технология. Северна България е много благодатен район за производство на вина, защото има специфични качества, липсващи по други места. Мнозина мислят, че хубавите вина в България се правят в крайморските райони, но постепенно се оценяват интересният баланс и киселинност, които придават уникалност, вкус и способност за остаряване на вината от Северна България. Аз произвеждам каберне совиньон, мерло и пино ноар. Формировките трябва да се съчетават с климата, за да се избегнат рисковете. Тук имаше няколко ужасяващи зими, от които пострадаха и нашите лозя. Мисля, че някои по-старовремски формировки, като чашковидните, ще бъдат по уместни за по-високо качество. Те са найстарите във винопроизводството, но елитните производители във Франция например започват да се връщат към тях за добиване на бутикови, тероарни вина. МОЖЕ ЛИ ВИНОТО ДА ЛЕКУВА ДУШАТА? Може, разбира се, защото във виното е истината, във виното е радостта, виното е и сакраментът, причастието. То е духът, който се затваря в бутилка – особен продукт е. Една щастлива вечер с добро вино и добри приятели лекува душата. И най-хубавата бутилка, изпита в самота, не носи тази радост, която има в споделената чаша. Българинът, слава Богу, живее социално, хората още намират време, за да се срещат с приятели. Това, разбира се, е и географски възможно заради по-малките разстояния. От друга страна, икономическите условия са стресиращи, ужасно много хора са изпаднали извън периферията


мъжът като...

на живота. Има много бедни, запуснати и нещастни хора, които са загубили уменията, навиците и качествата, за да съществуват в модерния свят, който изисква много усилия. Найтрудоспособната част от населението емигрира. НО ВИЕ СЕ ВЪРНАХТЕ ОТ АМЕРИКА. Деля времето си между лекарската практика в САЩ и винопроизводството тук почти наполовина. Бих прекарал есента на живота си в България. И начинът, по който живея, и приятелите, и езика, и душата ми са български. Качеството на живота, което е свързано с душата и е извън битовите условия като разбити улици и мръсотия, е свързано за мен с уникалността на съществуването тук.

ЛЮБОМИР КАНОВ ВИНОТО Е ПРОДУКТ НА ЦИВИЛИЗАЦИЯТА!

12

ЗАЩО НЕ ПРАКТИКУВАТЕ ТУК? Медицината в България е едно неплатено занимание, лекарите са бедни, не получават това, което заслужават за труда си. Идеализмът им ги кара да помагат на бедните и ощетените, но това не е начинът, по който трябва да се работи. Пациентите са объркани в очакванията и изискванията си. Българите са лоши пациенти. Те не спазват лекарския съвет, който, правилен или неправилен, е все пак компетентен. Вярват на врачки и ясновидци, голяма част от населението не се грижи за здравето си, не се спазват елементарни правила.

МИТ ЛИ Е МАСОВОТО ПОСЕЩЕНИЕ НА АМЕРИКАНЦИТЕ ПРИ ПСИХОАНАЛИТИК? Доста са преувеличени тези филмови представи. Психоанализата отдавна не е основна форма на лечение на психическото здраве. Тя е много скъпа, много продължителна и често е безрезултатна. Психоанализата е много интересна в други сфери на приложение, като литературната критика или историята на културата. Тя е много полезна като разширително учение, което свързва много инсайти и прозрения за механизмите на човешката психика, но като медицинска практика не е особено ефикасна. Има други форми на психотерапия, които са пократки, концентрирани и евтини. Те са подходящи за хора с не толкова сериозни психически проблеми и някои от тях се извършват от социални работници или психолози. В САЩ този сектор е голям и хората не оставят проблемите им да се развият в катастрофални форми, има култура на психическото здраве, много от формите на психотерапия се покриват от здравното осигуряване. НАПОСЛЕДЪК ВСЕ ПОВЕЧЕ УДОВОЛСТВИЯ СЕ ОБЯВЯВАТ ЗА “ЗАВИСИМОСТИ”. ТОВА НЕ Е ЛИ НЯКАКЪВ НОВ ПУРИТАНИЗЪМ? Нови връзки, които досега ни убягваха, излизат наяве. Много от нашите поведения са свързани с така наречения “възнаграждаващ” център в мозъка, през който минават почти всички емоции. Затова понятието “зависимост” все повече се разширява и обхваща много неща. Освен алкохола, цигарите, кафето и въобще субстанциите, хората се пристрастяват към поведения като хазарта, секса, хранителните навици, които са подобни на наркотичната зависимост. Започва да се разбира, че много поведения са свързани с пристрастяване, с отделянето на хормона на щастието ендорфин. Имах пациентка, която беше пристрастена към джогинга. Семейството й беше застрашено, защото отделяше все повече време на тичането. Така че спортът също може да е вид дрога. ВИНОТО ПОМАГА ЛИ НА ЛИТЕРАТУРАТА? Макар че на човек може да му се струва, че музата го е посетила, повероятно е просто да е изпаднал в опиянение. Разбира се, един разговор с добри приятели на чаша вино може да провокира вдъхновение, но писането е занимание, което се практикува в усамотение. И без компанията на виното.


мъжът като...

ЧАСЪТ Е МАЛЪК, ВЕЧЕРТА Е ОТМИНАЛА, ВЕЧЕ Е НОЩ.

МАЛКИ МЪЖКИ

нощни МУЗИКИ

Часът е малък, вечерта е отминала, вече е нощ. На мъжа не му се прибира, иска му се още да поскита. Тогава на ход са нощните барове и дискотеки – местата, където желанието за купон се удовлетворява до зори. Само че на различните хора им харесват различни места, в които да разгърнат своята гуляйджийска мощ, а заедно с това им допадат и различни типове музика, пускана в съответните заведения. Казано е, че можете да опознаете някого по неговите приятели, но много посигурно е да си направите заключение за неговата личност по музиката, която слуша. Кажи ми що за музика слушаш, та да ти кажа какъв си. Кажи ми какви нощни места предпочиташ и пак ще мога да ти кажа какъв си. НЯКОИ МЪЖЕ РАЗБИРАТ НОЩНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ КАТО ЛОВНИ ТЕРИТОРИИ.

Митко Новков

Тях ще ги наречем ловци. Това са онези мъжкари, за които да се отиде на заведение значи да се свали мацка, да се забърше някоя мадама, та вечерта да свърши по техните мерки успешно. Тоест със секс, иначе е затрита работа. Разбира се, някои от тях съвсем не очакват случайността да им осигури готиното завоевание, те си го водят със себе си, но за други тръпката е точно в това – да завъртят главата на някоя девойка/мадама, да  вземат акъла дотам, че да се събудят на сутринта заедно. Или пък ако не се събудят заедно, поне – преди всеки да тръгне по пътя си, задължително да премине през леглото. Местата за сдобиване със завоевания, предпочитани от “ловците”, са два типа: или дискотеките, в които гърми музиката, но за сметка на това можеш да танцуваш и, тъй да се каже, във вихъра и сластта на танца да си набележиш плячка, или по-сумрачните и интимни барове, където може да се намери някоя също така тръгнала на сексуален лов жадна самка, за да се направи заварката. Там музиката трябва да е тиха, за да може да започне разговорът, да се разменят думи,

14

реплики, да се заиграва в диалога с разни двусмислия и намеци. От рода например на: “Питието ви е много студено, явно доста сте се разгорещили.” Или пък: “Гледате някъде встрани, значи ли това, че още не сте ме забелязали?” И други подобни, едва ли един човек е в състояние да изброи всички хватки, които влизат в употреба, за да се вземе акъла на някоя жена. А може, естествено, и мъж – жените също имат своите “малки тайни”, въпросът е, че те са толкова тайни, че направо не е възможно на никой мъж да ги разгадае изцяло. Особено ако жените не желаят това да се случи... Предпочитаната музика от “ловците” няма определен жанр. Въпросът е да позволява да стане свалката, затова като че ли най-харесвани са диското, хаусът, както и онова, което във всекидневния език е прието да се нарича “блус”. Той дава възможност дамата да се покани на танц, за да се усети доколко податливо е тялото , доколко не би се съпротивлявала на някои по-ясно и недвусмислено изразени мъжки желания. Впрочем в някоя обща компания от непознати може да познаете ловеца не само по това, че с нетърпение чака кога все пак ще прозвучи блус, за да се качи на дансинга, но и по доста по-шарещия му поглед. Ловуването е занаят, при който най-важното е да се набележи най-лесната за улавяне плячка. Нали знаете, че в природата хищниците се насочват към болните, слабите или малките, сиреч неопитните животни; е, нашият “ловец” се хвърля на точно такива екземпляри и – което е найвпечатляващо при него – успява да ги надуши, да ги разпознае безпогрешно. ДРУГ МЪЖКИ ТИП, КОЙТО МОЖЕМ ДА СРЕЩНЕМ В МАЛКИТЕ ЧАСОВЕ ПО НОЩНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ, Е ЕДИНАКЪТ. Той просто е решил да удължи вечерта – още не му се ляга, защо да не удари още някое питие. Единакът не е сваляч, той си е самодостатъчен – седи и наблюдава света наоколо. Погледът му минава от човек на човек, от ситуация


мъжът като...

на ситуация, от детайл на детайл – просто едно убиване на времето. Бъдете сигурни, него почти никога, дори без страх да сбъркам мога да кажа направо – никога, няма да го срещнете в дискотека – това не е неговото заведение. То е много шумно, много пъстро, много в някаква степен дори пошло и вулгарно; той обича тихите барове с джаз, в които разни хора си говорят помежду си, на някоя маса се разиграва драма, на друга пък се заформя интересно взаимоотношение между мъж и жена. Друго място, където може да го видите, са заведенията, където звучи блус, но класически – на Мъди Уотърс или Би Би Кинг, може и „Хобо блус бенд”, а също и рок – „Дийп Пърпъл”, „Юрая Хийп”, Ей Си Ди Си. Тогава може да стане и да танцува, но отново е самодостатъчен – танцува, за да се кефи, не да сваля. А ако не танцува, а единствено слуша, същевременно граби и впечатления, много рядко обаче общува; от общуване няма нужда, защото за него може да се използва онази толкова известна фраза, че ако искаш да проведеш разговор с човек, за когото си сигурен, че ще те разбере и че ще ти бъде приятно, тогава е най-добре да си говориш сам със себе си. И за разлика от ловеца, който е непрекъснато нащрек, с шарещ и с неспокоен поглед, единакът е събран, сдържан, дори хладен. У него няма да видите излишно движение, нито излишен жест – всичко е премерено, издържано, изтеглено. Погледът е отстранен, което обаче не значи, че е невнимателен; движенията са пестеливи, но в никакъв случай не сковани. Неговата музика наистина е най-вече джазът, но не кой да е, а “фюжън” – свободен в импровизациите, свободен в държанието, свободен в движението, с усещане за собствено достойнство и ценност. Въобще при всички случаи интересен човек, но с един-единствен, ала много голям недостатък – никак не зная дали някой ще бъде в състояние да понесе неговия егоцентризъм. Или поне непукизъм – от другите той не се интересува твърде, по-скоро те са, които се интересуват от него. ТРЕТИЯТ ТИП Е АБСОЛЮТНАТА ПРОТИВОПОЛОЖНОСТ НА ЕДИНАКА, ЩЕ ГО НАРЕЧЕМ БАШ МАЙСТОРА. Това не значи, че е голям майстор в

15

занаята, просто държанието му много прилича на поведението на знаменития герой на Кирил Господинов. Баш майсторът е шумен, натраплив, понякога чак простак. Неговото място не са тихите барове, а балканските кръчми и чалготеките. Там той е в стихията си – мята ръце, вика, удря потни кючеци, лепи двайсетачки по певачки и музиканти – въобще див петел. Пълен антагонизъм с единака, който е изискан и сдържан. Напротив, на този не му пука за изискаността, а ако човек е по-сдържан, може да го заподозре, че е обратен. В някакъв смисъл изключително популярният напоследък герой на българските телевизии, който дори се яви като VIP персона в предаването “Биг Брадър” на Нова ТВ, Митьо Пищова, е еманацията на този тип посетители на нощни заведения. За него с пълна сила може да се прикачат определенията и описанията, които дава на бай Ганьо в знаменитото си произведение Алеко Константинов. Честно казано, баш майсторът не е нито приятен за гледане, нито пък е добре някъде да го срещнете по трасето. Цялата разпищоленост, бликаща от него, в един момент може да се излее в агресия към околните. При мутрите можем да срещнем наймного представители на този тип, но не всички мутри са такива: по-скоро невъздържани и демонстративни са не онези босове на престъпния свят, които са на върха на пирамидата, а доста по-дребни шефчета и тарторчета, компенсиращи пределната си и висша зависимост, като се правят на много велики пред неизкушения от техния престъпен бизнес свят. Нещо повече, самият факт, че той не е част от неговия бизнес, вече го прави непълноценен и едва ли не с лиценз да търпи всякаквите негови прищевки. “Тигре, тигре, имаш ли пари?” – това е музиката, която най-много харесва, която най-много му отива и на която с някаква невъздържана горделивост заявява: “Да, имам!”, и пъха пачки по деколтетата на фолк певиците. Всеки среща себеподобните си. Можете да прецените за себе си кой от тук изброените персонажи срещате в своите нощни разходки, за да разберете вие към кой от тях се числите.


професии

Мария Арангелова

DJ JACKROCK

ГОСПОДАРЯТ ДЕМОН НА ЕЛЕКТРОННАТА МУЗИКА

ХРИСТО ИВАНОВ ЗА ПРОДУЦЕНТСТВОТО, ГЪЗАРИТЕ В АЙТОС И ЗЕЛАЗНИ Плеснах с ръце, за да ни обслужат.

23.09.06, 23:00 ЦЕНТРАЛНО СТУДЕНТСКO-ГРАДСКО ВРЕМЕ.

”МАЛКО ШЕРБЕТ, МАЛКО ЧАЙ, МАЛКО МУЗИКА. СЕДНИ, ПРИЯТЕЛЮ, И ЩЕ ГО ОБСЪДИМ, ДОКАТО СЕ ПОДКРЕПИМ.”

Ама това тук е огромно! Събрал се е народ като за шах пред Народния. Минимум 3500 човека! Cristian Varela (Исп.), The Horrorist feat. Festes Weiss (САЩ), Balthazar&JackRock (БГ) са част от DJ-ите на първото по рода си голямо Renesanz парти в зала. Ето какво значело топ саунд система 70KW и огнен пърформънс с фойерверки и танцьорки пред залата. То било шаренко!

“Господарят демон” Роджър Зелазни

Слушам всичко. Отказвам само някои видове музика, като техно и “електро”. Някакви хора със странни антени по главите подскачат на безразборното пиу-пиу-пиу, тъ-рътъ-тъ-тъ и разни прожектори им бъркат в очите. Но нали съм си изследователка. Щом съм се хванала на хорото на разнообразието, ще рипам. И рипнах. Право в епицентъра на електронната музика, на някакво парти в зала “Христо Ботев”.

16

02:00 Ей ги Balthazar&JackRock. Balthazar съм го виждала. Знам, че е нещо като гуру на БГ електронната музика. Другият нищо не ми говори. Обаче забелязвам, че хората напират да се снимат с него. Това трябва да се провери.

МАЛКО ПО-КЪСНО (ИЛИ ПО-РАНО, В ЗАВИСИМОСТ ОТ ТОВА КОГА СИ ЛЯГАТЕ). С JackRock седим на една маса. Някъде. Аз си пия редовното кафе, а той – Shark + Smirnoff Green Apple – перфектната комбинация за всяка ситуация, по негови думи. В общи линии ми се вижда странна птица. Висок около два метра и гледа лошо. Ще пробутва актьорски номера на режисьора, айде де. Това ме подсеща да го питам за името му. Че то било готино! Христо Иванов. Иначе имал много общо с KaiRen от “Господарят демон” на любимия му писател Роджър Зелазни. DJ, който чете книжки! Питам го какво работи и следва друга изненада – и с графичен дизайн


JACKROCK

професии

се занимавало момчето. По-рано даже рисувало, но факторът “време” си казал думата. А и в момента наблягал на продуцирането. На опуления ми поглед обяснява, че продуцирането на музика е нормално развитие след DJ-стването. С Balthazar вече имат няколко издадени плочи в чужбина и парчета в доста престижни компилации. А мен нещо ме човърка отвътре. През цялото време Христо е адски сериозен. “Защо си все със сбърчена вежда?”, не се стърпявам накрая (така де, аз ако разполагах с комплект синьо-сиви енигматични очи, щях да се усмихвам непрекъснато, не че и сега не го правя). “Противно на спокойното ми лениво излъчване в главата ми постоянно всичко се върти на високи обороти, анализирам всичко и мисля за десетки неща. Просто съм прекалено насочен навътре. Колкото до очите, в тях винаги може да се прочете всичко”, мята ми поглед Ицето.

17

Най-добре го била описвала думата “странен”. “А онова за господар и демон?”, напомням аз. “И двете”, лаконичен е той. Любопитствам, ако трябваше да е Таро карта, коя би си избрал. Отговаря ми: “Колелото на съдбата.” Въпреки че се стремял да не го показва, бил човек на крайностите, с постоянни съмнения. Всеки би могъл да очаква всичко. “А кавър на Азис?”, опитвам се да го затапя. “Обичам в музиката да има енергия, чувство, постоянни и странни развития. Защо не? След като го направя, ще звучи по коренно различен начин, а на мен са ми интересни всякакви експерименти”, изненадва ме отново JackRock. И добавя, че има ремикс на “На всеки километър”. “Да не си с леви убеждения?” “По-скоро с никакви. Това, в което вярвам от политическа гледна точка, е, че трябва да мине доста време, в политиката да навлязат хора, които не са живели в “стария свят” и знаят как трябва да изглежда една съвременна европейска държава, а не основната им идея да е заяждане по теми отпреди 5–10–20 години.”

ЧАК НЕ МОГА ДА ПОВЯРВАМ, ЧЕ Е САМО НА 26 ГОДИНИ. После става дума за японските анимации “манга” и той споделя, че си е набелязал Токио “като номер едно цел за живеене някой ден”. Заради азиатската култура като визия и схващания, защото е съвсем различна от всичко останало. Почвам да се чудя какво сънува този човек. “От няколко години – нищо, или поне не помня на сутринта. При няколкото часа сън средно на няколко дни, предполагам последното, което му се прави на мозъка ми, е да сънува. Но мисля, че сънищата ми липсват”, си признава Jackey. Тъжно, мисля си. “За какво ти е мъчно?” “Някога ми беше мъчно за много неща... постоянна тъга, болка, спомени. Сега – за нищо, с времето проумях, че един от начините човек да е истински силен, е да се научи да не съжалява за нищо. Работи”, споделя опит Ицето. Даже не съм забелязала кога е станал “Ицето”. “Понякога, като ме обземе меланхолия, за оправяне


професии

на настроението си пускам разни ретро денс хитове”, продължава да ми обяснява. “А нещо българско?”, вкарвам патриотични нотки. Сеща се за Ирина Флорин – “Докога” и “Вятърът спи”. Виж ти! Питам го кое е най-откаченото нещо, което му се е случвало по време на участие. “За 10 години са ми се случвали какви ли не неща. В момента се сещам примерно – преди няколко години в Айтос по средата на партито се появи местният “гъзар” с твърдото решение, че му се слуша чалга. След като стана ясно, че това няма да се случи, докато аз съм зад пулта, двамата му придружители дойдоха, хванаха ме от двете страни (впечатляващо, като се има предвид, че съм почти 2 метра, 100 кг), изнесоха ме навън, донесоха и грамофоните и ни пожелаха лека нощ.” Почти припадам от смях. А Ицето сериозно допълва: “Диджеят е такъв, за да забавлява хората. Когато

някой човек се е чувствал добре, той започва да обича този диджей. Феновете решават дали даден артист става за нещо, или не. НА 15 ДЕВИЗЪТ МИ БЕШЕ “НИЕ СМЕ РАЗЛИЧНИ”. СЕГА Е “ВСЕКИ ИМА ПРАВО НА ЛОШ ВКУС”. Като каза вкус, сещам се да го питам за любимия му сладолед. С много сметана и карамел или ягодов. С тия ягоди няма как да не го питам и за гадже. “Изискват се прекалено много време и нерви”, отклонява въпроса той. “Защо обичаш да си сам?”, упорствам. “Аз съм си найдобрият приятел. Не мога да правя красиви неща в присъствието на някого. Не мога да споделям силни емоции и впечатления. Всичко става отвътре.” “Как преценяваш хората, които да продуцираш?” “Талантливите хора с усет за иновативен и качествен саунд лесно се познават. В момента се обмислят евентуални бъдещи

JACKROCK

ГОСПОДАРЯТ ДЕМОН НА ЕЛЕКТРОННАТА МУЗИКА

18

кооперации съвместно с Gravity Co. Сигурен съм, че с тях ще се получи нещо много добро.” Питам го какво смята за стария начин на мислене, писане. Казва, че всичко старо и качествено се превръща в класика. А както всички знаем, почти всичко ново и интересно се дължи на рециклирани стари идеи. “Въпреки че музиката, която харесвам, идва от бъдещето, визиите които ми харесват, са далеч в миналото.” “Талантливият мистър Рипли”, усмихвам се. “Бррр, голяма депресия е. Но ми харесва.” “Е, те най-готините неща са или депресарски, или супертъжни”, подмятам. “Като мен”, шегува се Ицето. Или пък не. “Накрая се унесох и заспах. Сънищата ми бяха изпълнени с енергия, цвят и напълно безполезни.” GOD IS A DJ. ГОСПОДАРЯТ ДЕМОН – СЪЩО.


героят

ИВАНОВЦИ В БЪЛГАРИЯ – КОЛКОТО ЩЕШ. ИВАН ЛЕЧЕВ – ЕДИНСТВЕН! БИОГРАФИЯТА МУ Е ДОСТОЕН СЮЖЕТ ЗА РОМАН.

ИВАН 20

разговаря Емануил Манолов стил: 55 DSL, Benetton, Desigual, Gaastra , Versus


героят

ДА НАДНИКНЕМ В СЪДЪРЖАНИЕТО: УВОД: ОТ 12-ГОДИШНА ВЪЗРАСТ УЧИ ЦИГУЛКА В КЛАСА НА ИМЕНИТИЯ СИ БАЩА – ПРОФ. БОЯН ЛЕЧЕВ. ЗАВЪРШВА МУЗИКАЛНОТО УЧИЛИЩЕ В СОФИЯ И МУЗИКАЛНАТА АКАДЕМИЯ. I ГЛАВА: НАТРУПВА ОГРОМЕН РЕПЕРТОАР ОТ КЛАСИЧЕСКИ ПРОИЗВЕДЕНИЯ ЗА ЦИГУЛКА И ИЗНАСЯ ДЕСЕТКИ СОЛОВИ КОНЦЕРТИ, НО УСПОРЕДНО С ТОВА СВИРИ НА КИТАРА. II ГЛАВА: КИТАРАТА ПОБЕЖДАВА ЦИГУЛКАТА ПРЕЗ 1978 ГОДИНА, КОГАТО ИВАН Е ПОКАНЕН ДА УЧАСТВА В ЕДИН ОТ МНОГОБРОЙНИТЕ СТУДИЙНИ ЗАПИСИ НА ФСБ. ВИРТУОЗНИЯТ ЦИГУЛАР СЕ ПРЕВРЪЩА В ПЕРФЕКТЕН КИТАРИСТ “В ДВИЖЕНИЕ” И ЕДВА ГОДИНА ПО-КЪСНО СТАВА ЕДИН ОТ ПЕТИМАТА НА ФСБ. III ГЛАВА: СЛЕДВАТ АРАНЖИМЕНТИТЕ ЗА ПОЧТИ ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ ПОП ПЕВЦИ.

IV ГЛАВА: ВРЕМЕ Е ЗА АВТОРСКО ТВОРЧЕСТВО. КОМПОЗИЦИИ НА ИВАН ЗАЕМАТ МЯСТО В РЕПЕРТОАРА НА ЛИЛИ ИВАНОВА, ГЕОРГИ МИНЧЕВ, ВИЛИ КАВАЛДЖИЕВ, РОБЕРТА… V ГЛАВА: СЛЕД КАТО 20-ГОДИШНИЯТ АКТИВЕН КОНЦЕРТЕН ПЕРИОД С ФСБ СТИХВА, ИВАН Е ОТНОВО НА СЦЕНА – СЪС “СТАРИ МУЦУНИ”, ГЕОРГИ ХРИСТОВ, СТЕФАН ВЪЛДОБРЕВ И МН.ДР. VI ГЛАВА: 1994 Г. Е ПОСВЕТЕНА НА ТЕАТЪРА. ПОСТАНОВКАТА НА НИКОЛАЙ СОТИРОВ И БОРЯНА СЕЧАНОВА “АПОКАЛИПСИС… ИЛИ?” Е ДЕБЮТ ЗА ИВАН КАТО АВТОР НА ТЕАТРАЛНА МУЗИКА. ДОНАСЯ МУ И ПЪРВА НОМИНАЦИЯ ЗА „АСКЕЕР”. VII ГЛАВА: КОМПОЗИРА МУЗИКАТА ЗА ИТАЛИАНСКИЯ ИГРАЛЕН ФИЛМ “ПЛОДОРОДНА ГОДИНА”. ЗАКЛЮЧЕНИЕ: КАТО СЕ СРЕЩНЕМ ПАК, СЛЕД... МНОГО ГОДИНИ.

ФСБ? Има ли, няма ли? Тук има нещо ново за казване... Нова година? Да, подписахме договор за участие в новогодишната програма на площад „Батенберг”. Точно в 00,30 ч се включва ФСБ с концерт, който ще продължи час и половина. Ще участват още много гости, „Народна вокална група” (женски хор), гайдари и т.н. За да е поразнообразно шоуто, сме предвидили една част, която да е изцяло електронна, и една акустична. Повече подробности няма да разкривам. Нещо ново на ФСБ ще чуем ли, или ще изпълните старите хитове? Имаме идея да направим нов албум, но надали ще има нещо готово за тоя концерт. Албумът рано или късно ще стане, но ще започнем да го правим след Нова година. Знам, че от петнайсетина години се каниш да направиш и собствен албум? Изглежда, че за пореден път ще го отложа. (Смее се!) Всъщност аз обзаведох невероятно модерно студио с найновата техника, при това точно с идеята да си направя собствен албум, а става така, че непрекъснато правя нечии чужди неща и не остава време за мен. А сега като подхванем и албума с ФСБ, найвероятно моя и тая пролет няма да го свърша. Трудно ли се прави албум в днешно време? Със спонсори или как? Ясно е, че няма смисъл да правиш албум, който да си слушаш сам вкъщи. Затова спонсорирането започва още от реализацията на видеоклип. Не пуснеш ли поне два хубави видеоклипа, си загубен. Не разчитате ли на продажби? Общо взето, в България всичко е наопаки. По света хората правят концерти, за да си рекламират продукта, от чиито продажби печелят. У нас разчитаме на видеоклиповете да натрупаме

ЗАХАПЕШ ЛИ вдъхновението, НЕ ГО ИЗПУСКАЙ! популярност, за да ни канят насамнатам. А продажбите – вълци ги яли! От тях се изкарват някакви стотинки. Освен това нашият пазар е много малък. Загубихме необятния руски пазар, на който бяхме страшно добре позиционирани.

21


героят

Сещам се за едно събитие отпреди 15 години. ФСБ е единствената българска група с награда „Grammy”. Аха, от 1990-а е за парчето “Cielito Lindo”. Плочата стои в студиото. Като му правих ремонт, я намерих сред многото стари плочи. Тя беше с вашите аранжименти на Хосе Фелисиано? Да, албумът се казва “I’m never gonna change”. Само дето аранжиментите си бяха изцяло наши, а на албума пише: „аранжимент – Хосе Фелисиано и ФСБ”. Всъщност най-голямото недоразумение беше, че наградата реално не я докоснахте! Не само това, но и не получихме никакви пари. Само си поживяхме един месец в Щатите. Такава беше

22

организацията, че след завършването на продукцията, мениджърът, който се беше заел с нея, се оказа, че е изчезнал. По-късно разбрахме, че е бил в Колумбия. Много смешно стана, защото миналата година го видях тук, в България, и дори имаше очи да ме поздрави. Аз пък реших да го питам какво прави и разбрах, че е дошъл да върши някаква работа с наша известна агенция. Тъй като познавах хората от агенцията, вдигнах телефона и им обясних с какъв човек се занимават. За първи път виждах пълен сак с часовници „Ролекс”. Мениджърът го носеше. Тогава положението беше такова, че ако бяхме решили да го съдим, щяхме да загубим повече, отколкото да спечелим. За какви пари става дума? Знам ли?

След като ФСБ спря активната си дейност, ти остана най-деен? И дай Боже! Имаше интересни участия на частни партита в Южна Африка? Дааа! О, там беше прекрасно! И как се прави южноафриканско парти? Като навсякъде – с готини хора, остана-лото се случва от само себе си. Но Африка е място, което ми остана дълбоко в душата и ми се ходи ужасно много там. Знаеш ли, че съм дипломиран сомелиер? Знам за страстта ти към виното, но не знаех, че си професионалист! Завърших курсовете на Мишо Марковски – първо ниво. Всъщност то е най-важното, защото


героят

23


героят

ограмотява – учи те как се прави виното, какво се оценява в него, разглежда отношенията вино-храна, начин на поднасяне и т.н. Не става въпрос само за дегустация. И понеже си говорехме за Африка – там са развили такава винарска индустрия, че да ти падне шапката! Какви подредени лозя, какво вино! Кога се зароди в теб този огромен интерес към виното? Има си предистория. В основата стои един много сладък човек – казва се Коста Канариев, помориец, типичен сомелиер. Той ме запали по хубавото вино. След това се запознах с Мишо Марковски, завърших курса, даже миналата година участвах в журито на конкурса „Сомелиер на годината”.

си, която дълги години ме спираше да се кача на лифта и да стана скиор. Защо вие, музикантите, превръщате нощта в ден? Това е въпрос на вдъхновение! Не можеш да се вдъхновиш преди 4 часа следобед, а захапеш ли го, не трябва да го изпускаш, докато го има. Понякога откарваш и до сутринта. В момента си щастливо влюбен в жена си. Това означава ли, че си загубил интерес към останалите жени? Чувствам се много изпълнен с човека до мен. Винаги ще обърна внимание на една хубава жена, но нищо повече от флирт не би се получило. Но да не изпадам в крайни откровения.

Как оценяваш българския винен пазар? В страхотен подем е. При това не само пазарът, а хубавото е, че се засадиха и лозя. Вярно е, че количеството на произведените вина у нас малко изпреварва качеството, но мисля, че това е въпрос на време. Доброто вино обикновено струва над 10 лева, но се намират и по-евтини, но качествени вина. Тенденцията в световен мащаб е да се пият млади вина (на 1-2 години), а не отлежали, както е разпространеното мнение.

Как изглежда в твоите очи българският мъж? Има диаметрални разлики – познавам най-различни екземпляри. Има хора, за които око давам, око взимам и такива, за които нищо не бих направил. Като цяло на българския мъж му е доста трудно, защото не се оцелява лесно в наши дни.

Освен към музиката и виното към какво друго си пристрастен? С жена ми убийствено обичаме да пътуваме. Ние с Велина – моята голяма любов, както казват хората, „трети път – майка и баща”, сме като едно цяло и много се погаждаме. Понеже като се оженихме, нямахме възможност да отидем на меден месец, тая година се заведохме на Малдивските острови и направо ни се взе акълът! Както казва жена ми – струи любов отвсякъде.

Трябва много яко да се бачка. Жените имат други неща, с които постигат душевно равновесие, а за мъжа е страшно важно да не омаловажи работата си, защото ако го направи, се превръща в сянка на самия себе си. Когато се занимаваш с нещо, което ти доставя удоволствие, излъчваш самочувствие, а забелязвам, че все повече мъже работят неща, които не им харесват и се комплексират. А, и най-важното – повечето български мъже са ужасно нетолерантни. Само като погледнеш как си карат колите и какви безобразия причиняват на пътя, можеш да си направиш изводите.

Четох някъде, че си започнал да се занимаваш с фитнес? Взех си карта, ходих 3-4 пъти, но ми стана много скучно и се отказах. Предпочитам да плувам и да карам колело. На стари години се научих да карам и ски. Случих на учител и много бързо преодолях аерофобията

24

Това не е ли простотия? Точно това е. Дано се вдигне средното ниво на интелект на българите.


героят

25


героят

Как си представяш оценката на интелектуалния труд след една година? Намекваш за неща, които ще наложат промяна в живота ни. Много се надявам нещата да потръгнат. Неслучайно се включих и в кампанията против пиратството. А за по-високото заплащане на интелектуалния труд трябват пари. Откъде да се вземат обаче, не знам. Затова не искам да ставам политик, защото нямам решение за справяне в такива ситуации. Предлагано ли ти е? Не, явно ми личи, че не съм за тая работа. Оптимист ли си? Непоправим. Когато се захващаш с по-невъзможни неща, се мобилизираш повече и се справяш по-добре. Усещаш ли се като успял? Постигнал съм душевно равновесие, прекрасно семейство и нормални доходи, с които мога да си позволя да правя нещата, които обичам. Аз не съм лаком и затова се чувствам ОК. След всичко, което ми каза, те определям като „романтичен оптимист”. Как ти се струва? Ако нещата продължават да се развиват, както досега, нямам причини да се оплаквам.

СЛЕД ДЕСЕТ ГОДИНИ

ИВАН

ЗАХАПЕШ ЛИ вдъхновението, НЕ ГО ИЗПУСКАЙ...

Днес ще се срещнем след десет години, вчера ли бяхме на двайсет и две. Разделихме се с надежда тук, на този сив площад. Пак ще се срещнем след десет години, за да разкаже всеки от нас със какво се е преборил, от какво не е заспивал и какво е надживял. Днес ще се срещнем след десет години, влакове тръгват от всички страни. Но един от нас остава на една далечна гара, пак на двадесет и две.

www.vbox7.com/play:d649b805

26


славата

УИЛЯМ

ЗАВОЕВАТЕЛЯ (1028–1087)

си и импулсивен нрав. Майка му е обикновена селянка – Арлет (или Ерлев), която според легендата херцогът изнасилил край един поток, докато перяла дрехите на семейството си край родното  градче Фалез в Нормандия. Херцогът обаче е така омаян от девойката, че приема всичките  условия да съжителства с нея, макар че никога не я прави своя съпруга. Именно от тази връзка се ражда Уилям, който цял живот е преследван от хули, че е извънбрачно дете. Едва седемгодишен, остава сирак, защото Роберт, в порив на закъсняло разкаяние, предприема опасно пътуване до Светите места, по време на което се разболява тежко и умира малко след като се завръща у дома. На смъртния си одър той провъзгласява малкия Уилям за свой наследник, с което са нарушени вековните традиции на херцогство Нормандия.

д-р Александър Николов

ДАТАТА Е 28 СЕПТЕМВРИ 1066 Г. ОКОЛО 5000 ОБЛЕЧЕНИ В ЖЕЛЯЗО ВОИНИ СЛИЗАТ ОТ КОРАБИ, УКРАСЕНИ ПО СТАР НОРМАНДСКИ ОБИЧАЙ С ДРАКОНОВИ ГЛАВИ НА ОБВЕЯНИЯ С МЪГЛИ БРИТАНСКИ БРЯГ ПРИ ПЕВЪНСИ.

Това е страховитата армия на херцога на Нормандия Гийом или Уилям, наричан от враговете си Копелето – претендент за престола на Англосаксонското кралство, останал вакантен след смъртта на крал Едуард Изповедник. Негов основен противник е Харолд Годуинсън – кандидатът, подкрепен от англосаксонските ърлове, и токущо победил армията на норвежките и датски нашественици, водена от основателя на Осло – крал Харалд Хардрад, който също има амбиции да седне на трона в Лондон. Уилям, роден около 1028 г., има тежка съдба. Той е син на необуздан и войнствен мъж – нормандския херцог Роберт “Сатаната”, прочут с жестокия

28

Оттук насетне малолетният херцог трябва да се бори за своето оцеляване. Макар и закрилян от чичо си, архиепископа на Руан, често трябва да се крие от многобройните си тайни противници, а неколцина от телохранителите му загиват при многократните опити за атентати срещу него. Но изпитанията закаляват Уилям и той става упорит, предпазлив и смел младеж. На 15 години е вече рицар и се справя с няколко бунта, като на два пъти побеждава дори своя сюзерен – френския крал Анри I. Репутацията му на безпощаден воин и умел администратор му помага да се сдобие с ръката на Матилда – дъщеря на богатия и властен граф на Фландрия Бодуен V. Така той получава не само красива и умна съпруга, но и важен съюзник, с чиято помощ налага влиянието си в цяла Северна Франция, като не се съобразява дори с френските Капетинги. Но амбициите на Уилям нарастват. Той познава добре англосаксонския крал Едуард Изповедник, негов братовчед и някогашен изгнаник в Нормандия. През 1051 г. бездетният Едуард I обещава на Уилям да го направи свой наследник като знак за привързаността му към него и към Нормандия, където е прекарал найхубавите години от живота си. Амбиции за трона обаче има и Харолд Годуинсън, шурей на краля, а също и Харалд Хардрад – крал на Норвегия и някогашен


славата

византийски наемник, който участвал в потушаването на въстанието на Петър Делян през 1040 г. и дори бил наречен “Болгарабреннир” – „опожарител на българите” по този повод. През 1064 г. именно Харолд Годуинсън пристига в Нормандия, за да се срещне с Уилям и да му предаде последната воля на предчувстващия своя край Едуард I. Срещата им протича доста странно, защото Харолд и неговите англосакси претърпяват корабокрушение и са пленени от един от васалите на Уилям. Но херцогът се намесва, освобождава пратениците и ги принуждава да му дадат клетва за вярност като залог за бъдещата им подкрепа. На 3 януари 1066 г. Едуард I е мъртъв и англосаксонските благородници без колебание обявяват Харолд за крал. Минават почти 9 месеца, преди неговите конкуренти да съумеят да съберат силите си за отговор. Предпазливият Уилям сондира внимателно мнението на Светия престол и на императора на Свещената римска империя Хайнрих IV. Едва след като получава пълната им подкрепа и представя Харолд Годуинсън като узурпатор, организира силна армия, с която да осъществи десант в Британия. Нормандският флот потегля през бурния Ламанш и след тежък преход стоварва десант на пясъчния бряг на Албиона. Легендата разказва, че макар и разстоянието от Нормандия до Англия да не е голямо, все пак виното в бъчвите на нормандските кораби ферментирало и така се появил първият коняк, с който по-късно става прочута Франция. Междувременно Харолд е победил страховитите викинги на Харалд Хардрад и потегля на юг, за да помете и рицарите на Уилям. Решителната битка става на 14 октомври 1066 г. при Хастингс. Нормандските рицари атакуват разположените на съседните хълмове англосакси. В кървавата битка първоначално превесът е на страната на воините на Харолд и дори се пуска слух, че Уилям е съсечен от огромна саксонска брадва. Но той храбро препуска в първите редици, размахвайки шлема си, за да покаже, че е жив и здрав, макар че три жребеца са съсечени под него. В крайна сметка Харолд е пронизан от нормандска стрела и обезкръвените англосакси са обърнати в бягство.

29

На Коледа 1066 г. Уилям вече е коронясан за крал на Англия в Лондон. Страната е преобразена коренно след нормандската инвазия. Каменни замъци и огради са издигнати из цялата  територия, а всички бунтове на англосаксите ще бъдат смазани с желязна ръка. ОТГЛАС ОТ ТЕЗИ БОРБИ, КОИТО ПРОДЪЛЖАВАТ ПОНЕ СТОЛЕТИЕ, ОСТАВА В ЛЕГЕНДИТЕ ЗА РОБИН ХУД, КОЙТО ЗАЩИТАВА ПОТИСНАТИТЕ АНГЛОСАКСИ ОТ НОВИТЕ ГОСПОДАРИ. Самият Уилям управлява с желязна ръка и Англия, и родната Нормандия и създава истинска империя от двете страни на Ламанша. Но той не намира покой. Враговете му са все още решени да се борят срещу него. При отблъскването на едно френско нападение в Нормандия той е тежко ранен и умира на 9 септември 1087 г. в абатството Сен Жерве. Странностите около смъртта и погребението му подсещат мнозина от съвременниците му да се досетят за “сатанинския” му произход. Покойникът е изоставен от всички, дори от сина си Уилям Руфус. Тялото му е пренесено в близкия Каен, но по време на самото погребение избухва пожар и ковчегът е зарязан на земята. По-късно в катедралата един от гражданите на Каен прекъсва погребалната меса и иска пари, тъй като тялото на Завоевателя ще бъде погребано на негова земя. Като капак на всичко при полагането на трупа в каменен саркофаг, единият крак на покойника е откъснат и в катедралата се разнася непоносима смрад, която кара присъстващите да излязат отвън. Дори самата гробница по-късно ще бъде унищожена от хугенотите и якобинците и само скромен надпис в катедралата на Каен напомня за нейното място. НО ЗАВОЕВАТЕЛЯ ИЗПЪЛНЯВА СВОЯТА ИСТОРИЧЕСКА МИСИЯ. Англия за векове наред престава да бъде “остров” и е включена в комплекс от владения, познат като “Анжуйска империя”, чието съществуване се прекратява едва след Стогодишната война (1337–1453). Покорените англосакси се сливат със своите франконормандски завоеватели във велика нация – тази на англичаните, която векове наред ще бъде една от най-могъщите в света.


тя, жената

вероятно ще бъде върху любимите му автори. “Достоевски – добре, Умберто Еко –отчасти, Ницше – съвсем…” – пресмятах наум. Обнадеждаващо начало! Ако има изпит и по литература, ще трябва да се самоубия!” Докато Lou Reed пееше “Just a perfect day”, си тръгнах. Той беше малко изненадан – не очакваше публиката да напусне толкова скоро.

oh, IT’S JUST A Александра Гюзелева

“Сега ще ти пусна “Transformer” на Lou Reed. Харесваш го, нали?” – попита той, а аз се опитах да отговоря небрежно и неопределено: “Ъ-ха! Да го чуем!” “По-добър е от “The velvet underground”, нали?” – той упорстваше да изтръгне поне малко възторг от мен при споменаването на Lou Reed. Нямаше как! Никога през живота си не бях го слушала, не бях чувала името му дори и досега не смятах това за съществен пропуск в моята музикална култура. Бях готова да се разплача и да си призная. Но инатливо продължавах да се усмихвам, докато неизменно отговарях с “Не, не съм?” на въпросите: “Не си слушала “Fats domino”? “Radiohead”? Nick Cave?” Нищо не ми говореха. Спомнях си само за поредица от нощни кошмари, в които бях изправена пред черната дъска, а срещу мен се кикотеше цял клас отличници по физика. Опитах се да се защитя. “Харесвам класически джаз” – казах и си мислех, че съм заела достойна позиция сред меломаните. Той се усмихна разбиращо, а аз си представях как се изчервявам и ми личи. “Майка ми обича класически джаз.” Вече час и половина седях в неговия апартамент, слушах любимите му музиканти и се чувствах все по-глупава и смотана. Зарадвах се, когато чух, че вкусовете ми съвпадат с тези на майка му, но веднага се зачудих дали пък усмивката му не беше всъщност снизходителна. Докато той продължаваше да пуска албуми, чиито заглавия дори не можех да повторя, се разхождах и разглеждах библиотеката му. Изведнъж се сетих, че следващият изпит

30

След няколко дни ме покани на среща в компанията на неговите приятели. Всяка вечер се събирали в едно и също заведение. “Просто никое друго място не ни подхожда толкова добре” – разясни той. Дългогодишното им приятелство се усещаше още от вратата. Жените в компанията се държаха покровителствено към новодошлите. А “новодошлите” бяхме няколко – все поканени от мъжката част, по-млади, умълчани слушателки на оживения разговор. Темите се въртяха около общи спомени за техни познати или клюки около тях. Утешавах се, че не съм единствената, която се чувства не на място в това “много cool” заведение, при обсъждането на хора, които изобщо не е срещала. Докато се подхилквах на остроумните им коментари, дойде и моят ред да ме анализират. “С какво се занимаваш?” – попита ме една жена от компанията. “Работя в туристическа агенция” – отговорих и си представих колко безинтересно изглежда моето ежедневие. “О, много клиенти ли имате?” – не ме остави тя. “Да, много.” “Миналото лято ползвах услугите на една фирма и те ме пратиха в невероятно долнопробен хотел!” “Понякога има такива недоразумения – опитах се нелепо да защитя бранша. – Например…” Не можах да довърша, тъй като тя ме прекъсна с разказ за своето пътешествие, в което въпреки мизерните условия открила някакви много вълнуващи личности. “Не знаех, че работиш в туристическа агенция” – усмихна се той. “Не остана време да ти кажа! Всъщност трябва да си тръгвам!” – отговорих. “Чакай, ще те изпратя!”


тя, жената

©2006 ALEX.GEORG.

PERFECT DAY…

31


тя, жената

LOU REED - Perfect Day Just a perfect day, Drink Sangria in the park, And then later, when it gets dark, We go home. Just a perfect day, Feed animals in the zoo Then later, a movie, too, And then home. Oh it’s such a perfect day, I’m glad I spent it with you. Oh such a perfect day, You just keep me hanging on, You just keep me hanging on. Just a perfect day, Problems all left alone, Weekenders on our own. It’s such fun. Just a perfect day, You made me forget myself. I thought I was someone else, Someone good. Oh it’s such a perfect day, I’m glad I spent it with you. Oh such a perfect day, You just keep me hanging on, You just keep me hanging on. You’re going to reap just what you sow, You’re going to reap just what you sow, You’re going to reap just what you sow, You’re going to reap just what you sow...

MP3 32

– предложи той. Пожелах им приятна вечер и се изнизах. Качихме се в такси, а когато стигнахме до моя адрес и той извади портфейла си, аз го изпреварих и платих, като му изкрещях: “Може да не съм била в Мадагаскар и Хонолулу, но сама си плащам сметките!” После бързо слязох и затръшнах вратата на колата почти в лицето му. Докато се качвах по стълбите към моя апартамент, си мислех как дори да го срещна случайно по улицата, ще се направя, че не го познавам.

късметът!” – помислих си. Той обаче стана и ме покани в компанията. “Ще си тръгвам. Минавах да се видя с колеги, но явно съм се объркала за мястото на срещата” – по-глупаво извинение не ми беше хрумвало. “Моля ти се, остани! Ти си една от нас!” – хвана ме за ръката неговата приятелка пътешественичка и разбрах, че той си споделя с нея какво ли не. Останах, обсебена от нейното внимание. Тя разказваше и разказваше – спомени, впечатления, а от време на време тримата се споглеждахме.

“Обидих ли те с нещо? Каква беше тази реакция?” – звънна ми той почти веднага. Не знаех какво да отговоря. Да му разкажа как всеки път се чувствам като на контролно в училище? Затворих. Той се обади отново и разговорът протече така: “Да дойда ли да поговорим?” “Не!” “Идвам!” След 30 минути пристигна с два диска на Lou Reed. Слушахме музика и правихме любов. Пак се чувствах като на изпит. “Хареса ли ти? Как беше?” – попита той. Изненадах се. Той си чакаше оценката! Много ми се искаше да отговоря с “Ами…” или “Да, да, хубаво!”, но реших да бъда толерантна и казах: “Всъщност на Lou Reed харесвам само “Perfect day”!” “Не питам за музиката!” – беше съвсем сериозен. “И аз” – разсмях се, а той като че ли се обиди и започна да се облича. “Винаги ли трябва да си пишем оценки?” – опитах с усмивка, но той не ме разбра. “Какви оценки?” – каза ядосано и си тръгна.

Представях си как в края на вечерта приятелката му ще ни накара да застанем в центъра на заведението и показно да се прегърнем и целунем. По едно време тя стана за малко от масата, а след като се върна размести, всички така, че двамата с него да седнем един до друг. Скоро се провикна: “Няма ли да си ходим? Какво, тук ли ще осъмваме?” Останахме само двамата. “Тя е симпатяга” – казах неуверено, въпреки че наистина вече я харесвах. “Да, да! Голяма!” – отговори той, а разговорът помежду ни не вървеше. “Тя намира, че много си подхождаме” – добави той. “О, писали са му шестица!” – си помислих, но вместо това казах: “Извинявай! Реагирах неадекватно!” “Няма нищо! Май аз се изложих” – омотахме се в обяснения и двамата.

“Комплексарка” – така се определих на следващата сутрин. Нямаше как денят ми да бъде по-крив. Всеки,

oh, IT’S JUST A

По-късно, докато слушахме натрапчивите парчета по MTV, си мислех как ли ще ме оценяват оттук нататък неговите приятели и той самият. Чудех се дали да не пусна Lou Reed. “It’s just a perfect day…“.

PERFECT DAY…

когото срещнех, ми се струваше грозен, досаден и шумен. Също и себе си виждах глупава, тромава и необразована. Работата, която вършех, оценявах като несъществена и безсмислена. Реших, че е несправедливо да си отмъщавам заради непрочетените книги или непознатата музика. Набрах номера му, но той не вдигна. Изчаках два дни и отидох в тяхното “cool” заведение. Той беше със своите приятели и с нова мълчалива слушателка до себе си, която попиваше всяка негова дума. “Е, такъв ми бил

http://www.paradise-engineering.com/quotation/perfectday-loureed.mp3


МАГАЗИНИ • СОФИЯ • БУЛ.ВИТОША 11 • РУМ МЛАДОСТ-2, ЕТ.2 • МЛАДОСТ-4, БИСНЕС ПАРК СОФИЯ, СГРАДА 9 ПЛОВДИВ • ХОТЕЛ САНКТ ПЕТЕРБУРГ ОФИС И ШОУРУМ • СОФИЯ, ЗАПАДЕН ПАРК, УЛ.СУХОДОЛСКА 73, ТЕЛ: +359 2 9294975 www.monteli-bg.com


аз, мъжът

ВКУСОВИ ТРЪПКИ Не, бейби, аз в БИАД не ходя. А тя продължава да ме дърпа. СЛАДКО КОТЕ. НЯКЪДЕ ДО РАМЕНЕТЕ МИ ИДВА, ЧЕРНО КЪДРАВА, ГЛЕДА МЕ В ЗЕЛЕНО, МНОГО МЕКИ УСТНИ. КОГАТО Я ЯДОСАШ, СВИВА ОЧИТЕ ЛЕКО, ЕЛЕГАНТНО СЪБИРА РЪЦЕ В ЮМРУК И ТЕ ПРОБОЖДА.

Мартин Костов

Е, може би да не говорим за това. Може би да не говорим! От такава клопка излизане няма – целият си изяден, каквото и да отговориш. Лукава кукла – мига нежно и после храс! – нанизва ножа в далака ти. И сега я гледам, малките юмручета – прибрани на кръста, и си чакам присъдата. – Виж, щом не искаш, да не ходим. Може би е по-добре да не говорим повече за това. – Не, бейби, не прави така. Не ме карай да се чувствам виновен. – Аз нищо не правя. Просто би било хубаво да правим нещата, които аз искам. Как смееш! Това, да знаете, са пълни лъжи. Не, спокойно, овладей се, тя точно това иска – да избухнеш. После ще е бързо мигане и сълзи. Загубил си и се чувстваш като говедо пред кланица. – Бейби, знаеш, че правим много неща заедно. Миналата седмица отидохме да купиш обувки – цял ден бях с теб. А в събота нали гледахме онзи филм със Сандра Бълок и Киану Рийвз, който ти искаше да видиш. – Да, и ти заспа. Защото винаги искаш да гледаме някакви шведски глупости, в които никой нищо не свършва и само мрънкат през целия филм. – Бейби, не говори така за Бергман... Права е обаче. Дори аз не си вярвам вече, когато се убеждавам, че правя неща за нея, че се адаптираме към вкусовете си. Проблемите ни всъщност са фундаментални. Нека разширя картинката с поредния ни скандал. Днес в БИАД „свири” Орхан Бунак, който за бейби е някаква култова музикална икона. Компания на сцената му прави трио „Петли” (разбирай акордеон, гайда и тъпан), които, бейби ме убеждава, са найвърлите импровизатори и правят гениални неща в жанра. Някакъв turbo gypsy jam session, който се случва веднъж на слънчево затъмнение. Всички приятели на бейби са там, майка  идва чак от Свищов, щото едно време е имала връзка с тъпаниста на триото. Нещо апокалиптично готино ще става в БИАД, гарантира ми бейби (думите, които тя използва са „тракане до сутринта”). А мен всичко това, ако не ви е хрумнало вече, ме отвращава. АЗ НЕ СЪМ, ДА ВИ СТАНЕ ЯСНО, ОНОВА ИНТЕЛЕКТУАЛЧЕ В ЪГЪЛА, С ЛЕНЕНОТО САКО, КОЕТО ЦИТИРА ДЖАК КЕРУАК И РИСУВА В СТИЛ АБСТРАКТЕН ЕКСПРЕСИОНИЗЪМ. Всъщност не съм особено умен, но съм научил определен репертоар от фрази и автори, който ми помага да се прибирам вечер с приятелката на кретена в другия ъгъл. Да, онзи дето си чопли в носа с gsm антена, докато аз клатя сладураната му. Единственото умение, което наистина имам, е в музиката. С родители пианисти и гротескно големи уши си бях предразположен за това още от раждането ми. Не свиря на инструмент, което ми позволява да критикувам по-лесно. И понеже, като интелектуалец, все нямам пари, наскоро си намерих работа в някакво ултрадраматично радио, което все се оплаква, че българите са неандерталци без чувство за ритъм. Плащат добре, а часовете ми са главно през нощта, когато мога да си доведа някое пиленце в радиото, без да ме усети никой. Сладка работа – един постоянен умствен онанизъм.

34


аз, мъжът

Да, това – докато не срещнах бейби. Преди нея все попадах на някакви плахи манекенки, които много се впечатляваха от дългите ми фрази и се съгласяваха да прекарат няколко часа в колибата ми в Студентски. ВЯРВАЙТЕ МИ, ИМА МНОГО МОМИЧЕТА, КОИТО СЕ ЧУВСТВАТ УМНИ, АКО СА С НЯКОГО, КОЙТО УМЕЕ ДА СЪЗДАВА ИЛЮЗИЯТА ЗА ИНТЕЛЕКТ. Естествено, никога не става нещо по-сериозно, защото дамите разбират, че моите пари стигат само за кафе и някое черно-бяло филмче в „Одеон”. Но са доволни, милите, защото са спали с интелектуалец – сега няма да ги гризе съвестта, като се лепнат за някое тенеке, което се задушава под осем синджира злато. И аз съм доволен, явно. Но бейби е нещо различно. Никаква манекенка, тя си е направо леко пухкава (и какво лошо в това!) и се облича като иракски командос. Завършила гимназия някъде на изток от София и сега учи аграрна икономика в УНСС. И тя няма много пари. Запознахме се в бар, който сервира много евтина водка, и оттогава не мога да си обясня какво точно харесва тя в мен. Като се замисля, и аз не знам какво правя с нея. Та ние постоянно се караме. Още първата вечер се хванахме за гушите. Аз споменах Майлс Дейвис (сигурно да я впечатля), а тя студено извърна глава и процеди да, асансьорна музика някаква! Аз за такова нещо глави късам! Каква асансьорна музика, Майлс е връзката между

боп и постбоп, най-сигурният начин да проследиш развитието на джаза от 40-те до 90-те, най-мелодичният тромпетист след Дизи Гилеспи... бейби не реагира. Постепенно обаче ми се ядоса, милата, реши, че съм досаден, натрапчив, пиян. Сигурно два часа се карахме тая първа вечер. Останалата част от вечерта правихме секс.

И оттогава съм с бейби, някак си необяснимо. Всеки ден опитвам нови уроци с нея – Чарли Паркър, Дюк Елингтън, дори Били Холидей опитах – и нищо. Бейби просто отказва да приема, седи и се пули, сърди ми се и в момента, в който отпусне главата си на рамото ми, аз се предавам. Все се оказваме заедно въпреки огромната пречка в комуникацията. Въпрос на вкус е, казва ми тя, но аз съм чел Кант и знам, че вкусът е абсолютен, че трябва да бъде приет от тези около теб, ако искаш да бъдеш щастлив. Но пък кой, по дяволите, е Кант за бейби? – Е, щом наистина не искаш да отидем на концерта, да се приберем. Нали все имаш нещо да четеш. Късаш ми сърцето. – Не, бейби, виж, права си. Крайно време е да отстъпя аз малко. Все се мъчим да правим моето, глупаво е, глупаво е всичко това. Да, нека да отидем на Орхан, да се запозная с майка ти. Тя сигурно е много готина. – Наистина? Наистина искаш да дойдеш? Тук – някаква нотка на изумление и тъга. Защо тъга? – Да, искам. Айде да правим нещата заедно. Аз, разбираш ли, държа на теб... Бейби ме хваща за ръка. Пръстите  са студени от многото стискане допреди малко. Тръгваме в тунела на БИАД. ЧУВСТВАМ СЕ КАТО ФУТБОЛНИЯ ОТБОР НА КЕНИЯ ПРЕДИ МАЧ С БРАЗИЛИЯ. КАСАПНИЦА. НО ПОНЕ БЕЙБИ Е ДОВОЛНА. Обръщам се да видя облекченото  лице. Виждам нещо празно, право през зелените  очи. Една-единствена тръпка се процежда по гръбнака ми. Току-що някак си загубих бейби.

35


хубава жена

ЩАСТЛИВА СЪМ, КОГАТО ЧОВЕКЪТ СРЕЩУ МЕН Е ЩАСТЛИВ!

36


хубава жена

Разговаря Биляна Божилова ТЯ ПЕЕ ОТ МАЛКА. ЗВУЧИ ИЗТЪРКАНО, НО Е ФАКТ. ТЕДИ КАЦАРОВА Е ГЕНЕТИЧНО СВЪРЗАНА С МУЗИКАТА. Не защото е дъщеря на „първата дама на българския рок” – Силвия Кацарова и на създателя на групата LZ – Милчо Кацаров. А понеже сърцето  пулсира в уникален ритъм – смесица от поп, денс, соул, етно... На 16 открива, че любовта не стига, но песента „Love is not enough”  е достатъчна за първото място в „Хит минус едно”. През 1998 г. копнее да  кажат, че я искат, и издава първия си сингъл „Tell me you want me”. Две години покъсно излиза нежният като кадифе албум „Velvet”. През 2002 г. вдига приказна сватба с финландския продуцент Макс Холм. Три години след брака  с Макс, Теди все още вярва в безусловната любов и издава сингъла „Unconditional love”. В момента покорява „уличните” класации със “Streetlife”. Живее в Швеция, но си идва често.

СТАРАЕ СЕ ДА НИ ЗАРЕЖДА С МЕЛОДИЧЕН ПОЗИТИВИЗЪМ. ВИНАГИ СЕ СПРАВЯ УСПЕШНО.

ЗНАМ, ЧЕ ВИНАГИ СЪЧЕТАВАШ ПОЛЕЗНОТО С ПРИЯТНОТО, КОГАТО СИ ИДВАШ В БЪЛГАРИЯ. КАКЪВ Е ПОВОДЪТ СЕГА? Изява на международен младежки фестивал в Сандански, участия в предаването „10-те най” и в „Шоуто на Слави”, изборни концерти... Но основната причина е, че страшно много исках да видя нашите, както и двете ми баби. Освен това част от мен винаги ще си остане тук. В Швеция постоянно нещо ми липсва, най-вече приятелите, които няма с какво да заменя. НО НЕ ПЛАНИРАШ ЗАВРЪЩАНЕ? Засега нямам такива планове. И ВСЕ ПАК ВИНАГИ Е ПРИЯТНО ДА СИ ДОЙДЕШ У ДОМА? Страхотно е. Тук съм в непрекъсната еуфория и не знам защо, но всеки ден ми се яде шопска салата. НАМИРАШ ЛИ НЯКАКВА РАЗЛИКА ПРИ ИДВАНИЯТА СИ – НЕ ТОЛКОВА В ОБСТАНОВКАТА, КОЛКОТО У ХОРАТА? Определено. Когато си дойдох през октомври миналата година, всичко ми се стори напрегнато, хората бяха като освирепели. София беше мръсна, а точно тогава имахме гости и гледахме да ги развеждаме на места, където е по-чистичко. Още от летището

37

ме блъсна много негативна енергия. Докато последните ми идвания, сигурно защото кацам в Бургас, са много поприятни. Хората са усмихнати, поспокойни, радват ми се, а обстановката предразполага към почивка. В момента България е една от най-търсените дестинации в Скандинавия. Там непрекъснато говорят за „Gold sands” („Златни пясъци”), “Sunny beach” („Слънчев бряг”), евтин алкохол (това особено ги вълнува), готини клубове и дискотеки, щури партита и т.н. О, ТОВА, ЧЕ СКАНДИНАВЦИТЕ ОЦЕНЯВАТ МЕСТАТА ЗА НОЩЕН ЖИВОТ У НАС, Е ИНТЕРЕСНО. ТЕ СА ДОСТА НАПРЕД С МАТЕРИАЛА. Така е. Имат много позитивно отношение към България. А ТИ КАК ПОДДЪРЖАШ СВОЯ ПОЗИТИВИЗЪМ – ВИНАГИ СИ ШИРОКО УСМИХНАТА? Такава съм си. Имам периоди и на много тежка депресия, когато се затварям като в черупка, за да не притеснявам околните. И НИКОЙ НЕ РАЗБИРА, ЧЕ НЕ СИ В НАСТРОЕНИЕ... Само най-близките си патят. Иначе се опитвам да зареждам с позитивизъм хората. Щастлива съм, когато човекът


хубава жена

срещу мен е щастлив. Даже съм казвала на съпруга си, че излизането ми на сцената е като най-хубавия оргазъм! А той: „Как така?” „Ами така”, викам аз. Човек е роден за нещо, а аз дълго време си мислех, че не съм родена за музиката, докато не започнах да контактувам с публиката. Като малка свирих около 7–8 години на пиано, но много го мразех. След това започнах да рисувам и това ми доставяше голямо удоволствие. РИСУВАШ ЛИ ОЩЕ? В момента се занимавам повече с графичен дизайн. Така се разтоварвам, а и го използвам в работата си. Спрях да рисувам преди около 3 години, тогава беше последната ми изложба в Стокхолм. Картините от нея ги изпратих в България и естествено, като се прибрах, установих, че майка ми е украсила цялата къща с тях. Вилата също. Обясни ми, че с тях се събуждала. НЕЩО КАТО ДИРЕКТНА ВРЪЗКА С ТЕБ? Явно. Между другото, майка ми рисува страхотно, но напоследък не й се занимава. Има дарбата да прерисува изключително точно, красиво и артистично.

TEDDY BABE, DON’T HURT ME Babe, don’t hurt me Yeah yeah yeah. How could you be so cruel How could you be so bad to me There was not tenderness Your life to me was just a game Don’t push me I know where I belong Don’t use me I know for what I long Refrain: Babe, don’t hurt me no more tears and pain You don’t deserve me I realise the game Babe, don’t make me Cry for you all night Now skip you love me You’ll say goodbye You tried to brake me up But experience was not enough You put my heart in stress What about just all it has So delicate I wanted just to hold you babe cause I loved you But you didn’t give me chance Refrain: You signed your name across My heart and so we were together But all your lies to me Can’t help you be with me forever Then I say goodbye to you and all the best My love was real my balance burnt so fast Refrain:

www.teddymusic.com

38

КАКВО Е ДА СИ ДЕТЕ НА ИЗВЕСТНИ РОДИТЕЛИ, ОСОБЕНО АКО СЕ РАЗВИВАТЕ В ЕДНА ОБЛАСТ? ПЛЮСОВЕТЕ ИЛИ МИНУСИТЕ СА ПОВЕЧЕ? Аз още от самото начало знаех с какво ще се сблъскам. В отговор на всички, които си мислят, че нашите са ме подтиквали да се занимавам с музика, мога да кажа само, че изобщо няма такова нещо. Сама си избрах пътя, умирах да пея. Мислех, че ще е страхотно да живея живота на родителите си. Същия този живот, който няколко години преди това проклинах, защото ги нямаше на 8 март, първия учебен ден и другите празници. Тогава си казвах, че никога няма да стана певица, за да не зарязвам така детето си, както те мен. Впоследствие започнах да намирам красивото в тяхната професия, виждах тръпката в очите им, забелязвах как след всеки нов проект се амбицират да направят нов, и нов... Като водовъртеж, наркотик, започнеш ли няма спирка. КОГАТО ЗАПОЧНА ДА ПЕЕШ, КАК СЕ ОТНАСЯХА КЪМ ТЕБ В МУЗИКАЛНИТЕ СРЕДИ? В началото имаше много голям интерес как така съм решила да пея, и то повече с негативен подтекст. Това много ми тежеше. В същото време публиката ме харесваше, като пътувах из България, всички ме възприемаха на 100%. В гилдията обаче непрекъснато имаше един негативизъм, че се ползвам с привилегиите на родителите си.

Огромно удоволствие доставям на себе си, не на другите, като доказвам стъпка по стъпка, че мога да успея сама. Родителите ми също бяха много критични към мен, защото знаеха с какво ми предстои да се сблъскам. Спомням си, че като записвах в студиото първия си албум „Кадифе”, баща ми каза, че песните ми за нищо не стават, няма го хитовия елемент и т.н. Аз започнах да работя с Момчил Колев – един от най-добрите музиканти в България, и като направихме целия албум, той дойде в студиото и с баща ми изслушахме всичките песни. На финала Момчил каза: „Браво, Теди, много е добър. Трябва да си горда със себе си.” А баща ми се обърна и заяви: „Нали! Много хубав албум сме направили.” ЗАЩО СМЕ ТОЛКОВА КРИТИЧНИ? Основната разлика между българите и шведите е, че ние сме много поталантливи, по-взискателни и поголеми професионалисти, но сме с много по-ниско самочувствие. Затова се развива и защитната реакция да критикуваме. Шведите не са кой знае какви професионалисти, но имат високо мнение за себе си. Иначе са много наивни и вярват на всичко, което им кажеш, обучението им е строго специализирано, общата култура им куца. Ние пък сме с доста обширни познания, знаем много неща, но не се концентрираме в една област и това донякъде ни разпилява. Фактът, че те харесват себе си, им помага да харесват и останалите, на принципа “приемаш – предаваш”. ЗАРАЗЯВАЩИ ЛИ СА? Да. Позитивизмът им заразява. Като се прибера в България, и всички се чудят как мога само да се смея. Най-странно ми е защо след като у нас почти всеки има някаква собственост, а там всичко им е на изплащане и живеят с кредити, българите само се оплакват, а шведите – никога. ДОКАТО ТАКА СЛАДКО СИ ПРИКАЗВАМЕ ЗА ПОЗИТИВИЗМА, СЕ СЕТИХ ЗА ТВОЯТА СВАТБА. ОМЪЖИ СЕ КАТО ПРИНЦЕСА, ДОРИ ПОКАНИТЕ ТИ ЗАПОЧВАХА С „ИМАЛО ЕДНО ВРЕМЕ...”. ПРОДЪЛЖАВА ЛИ ПРИКАЗКАТА? Виж сега, във всеки брак трябва да се гони златната среда, особено в моя случай. При нас с Макс има сблъсък на националности, манталитети, навици, дори на език. ЕДНА ДУМА МОЖЕ ДА ЗАБЪРКА ГОЛЯМА КАША... Именно. Едновременно с това има и много хубави неща – Макс е много освободен, влюбен е в музиката ми и напълно ме подкрепя. Не е прекалено взискателен, така че да изисква от мен да бъда перфектната съпруга.


хубава жена

БЪЛГАРСКАТА ИЛИ СКАНДИНАВСКАТА ПУБЛИКА? С чиста съвест заявявам, колкото и да ми е тъжно, че скандинавската публика е невероятна. Реагира моментално, приема те безрезервно, без да ти намира никакви кусури. Докато в България първо се започва с обстоятелствено оглеждане, всякакви коментари по твой адрес и накрая хората се сещат, че са дошли да слушат музика все пак.

39


хубава жена

НЯМА ЛИ СКОРО ДА УВЕЛИЧИТЕ ФАМИЛИЯТА? Още нямаме такива планове. За създаването на дете е важно желанието на мъжа, а моят засега не иска. КОИ СА ТВОИТЕ ТИПИЧНО ЖЕНСКИ СЛАБОСТИ? Сладките неща. Като мина покрай шведските пекарни и ароматът така ме привлича, че няма как да не вляза. Макар че карам колело по 6–7 км на ден, трябва да озаптя страстта си по сладкото, но ми е много трудно. ВИНАГИ СЪМ СЕ ЧУДИЛА, КОГАТО МУЗИКАТА ТИ Е ПРОФЕСИЯ, ОТПАДА ЛИ КАТО СРЕДСТВО ЗА РЕЛАКС? Много често не искам да слушам никаква музика. Вече не се разтоварвам с нея. С мъжа ми обожаваме да гледаме филми. В Швеция има нова мода – всички млади се събираме по поляните и играем на най-различни игри. Грейне ли слънце, тъй като е рядко, веднага излизаме навън. Започнах да играя и голф с мъжа ми. Преди ми се струваше голямо безумие да буташ количката, но вече усетих благородството на тази игра. Много искам да се занимавам и с йога, но явно още не съм узряла за нея, макар

ЩАСТЛИВА СЪМ, КОГАТО ЧОВЕКЪТ СРЕЩУ МЕН Е ЩАСТЛИВ!

40

че чета източна литература. В Швеция е адски модерно и бързото ходене с щеки. Невероятно изобретателни са в забавленията. В СВАЛКИТЕ КАК СА? Шведите са по-нахални от българите, особено като се напият. Там са много странни, защото те свалят с покана за танц, а най-често танцуват танго. Е, аз такива неща не правя. Но не мога да не призная, че мъжете им са просто безупречни. Всяко второ момче прилича на модел. Толкова са красиви, с прекрасни кожи, невероятни сини очи, къдрици... направо като ангелчета. Трудно намираш мъжкото в тях. Дори вече не ми правят впечатление. А ШВЕДКИТЕ? Огромни, едри, без никакви комплекси. Ходят в розово, бяло, предимно светли нюанси. Всичко им изхвърча, но изобщо не им пука. Иначе винаги са в крак с модата и носят дрехите си с такова самочувствие, че изглеждат добре въпреки недотам привлекателните си фигури. ИЗВОДЪТ Е, ЧЕ ЗА ДА ИЗГЛЕЖДАШ ДОБРЕ... ...трябва да се чувстваш добре.


ИЗКУСТВОТО НА ДОБРАТА КУХНЯ

Традицията продължава София ул. Раковски 121 тел: 9805958 тел: 9863807 факс: 9867022 Таня Калфова 088 7277276


енергия

Костадин Костадинов Елеонора Андреева

42


енергия

ИМА МНОГО МЕСТА, КЪДЕТО МОЖЕШ ДА СЕ ПОТОПИШ В МАГИЯТА НА ГОРЕЩАТА САЛСА. ЕДНО ОТ ТЯХ Е „COSTELI DANCE STUDIO”.

Школата отваря врати в края на 2005та в София и Пловдив. Създателите  Костадин и Елеонора се занимават със салса от 6 години, а от 2 години са заедно като партньори. Ели е бивша състезателка по акробатичен рокендрол. По салсата се запалва съвсем случайно, след като попада на латино парти в столичния клуб „Червило”. Коста доста години се е занимавал с бойни изкуства. Когато се запознават с Ели, става един от многобройните фенове на салсата. През 2004 г. е салса инструктор в Гърция и Тунис. Двамата участват като танцьори на Алфредо Торрес във финалните концерти на „Star Academy”. В школата си освен салса преподават и

танци като меренге, бачата, хип-хоп и регетон. За салсата с много любов Коста и Ели ще ви разкажат сами... Търсите ли по-интересен и повълнуващ начин да поддържате тонуса си и да развиете двигателната култура на тялото си освен традиционния фитнес? Искате ли да придобиете поголяма самоувереност, да сте доволни от себе си и да се харесвате? Да се разтоварите от напрегнатото ежедневие, да се заредите с положителна енергия и същевременно да обогатите

43

социалните си контакти? Има средство, с което може да постигнете всичко това. ЧУВАЛИ ЛИ СТЕ ЗА САЛСА? А виждали ли сте този страстен и енергичен танц, изпълняван от мъж и жена, вихрещи се с преплетени тела в горещия и неустоим карибски ритъм? Ако не сте ви предлагаме един експеримент, съвсем лек и приятен, с който ви гарантираме, че най-добре ще усетите тази магия. Ако някоя вечер посетите латино парти, ще откриете една зашеметяваща обстановка. Много мъже и жени, танцуващи страстно в горещите латиноамерикански

ритми, забавляващи се неуморно и без предразсъдъци, сякаш се познават от години. Една гореща, вдигаща адреналина музика, която не оставя никого просто спокойно да си седи. Елегантно облечен господин и младеж, нагласен с хип-хоп аксесоари, канят непознати дами и се впускат в горещите екзотични танци. Да! Салса е абсолютно достъпен за всички танц без значение от възрастта, външния вид и атлетичните способности. Всеки може да се научи и съответно да се забавлява с нея.

Латино танците винаги са предизвиквали негативна реакция у българския мъж, карат го да се стяга, отдръпва и стъписва. Причината е, че в България това не се смята за „мъжка работа”. Доскоро тази грешна представа надделяваше, но именно танцът салса започна да я променя. Тук трябва да се направи уточнението, че салса не принадлежи към латиноамериканските спортни танци, при които е задължително да започнеш да тренираш поне от 8-годишен и при които мъжете изглеждат по-женствено дори от своите партньорки. Салса е социален танц, което я прави напълно достъпна за всекиго и както може би сте чували, в Куба могат да се срещнат много мъже и жени,

танцуващи салса по улиците по всяко време на денонощието. Какво по-хубаво от това да знаеш, че си харесван и желан мъж, с подобаващо самочувствие, обиращ женските погледи? ЗАПОЧНЕТЕ ДА ТАНЦУВАТЕ! Защото точно това ще направи салсата за вас, ще ви помогне да откриете в себе си нови и неподозирани възможности. Всеки мъж може да го постигне, без да изглежда като Брад Пит и Вин Дизел в едно.


енергия

МОЖЕТЕ ДА РАЗВИЕТЕ ТОВА ТОЛКОВА ХАРЕСВАНО ОТ ЖЕНИТЕ КАЧЕСТВО – „ДА УМЕЕШ ДА ТАНЦУВАШ”. Ще се запознаете и доближите до екзотичната култура на горещите латиноамериканци. И за да ви запознаем с произхода на салса и с това как се озовава в България, ето една кратка история: Явлението салса се заражда в Куба. Като смесица от различни латиноамерикански стилове, тя води началото си от кубинския „сон монтуно”, характерен с чувствената си музика и много сближено танцуване на прости, но характерни стъпки. Той на свой ред е комбинация от страстните румба, мамбо, ча-чача, чаранга. Африканските роби, доведени от испанците на кубинска

земя, допринасят много не само за богатото, разнообразно звучене на тази музика, но и с много характерни танцувални движения. Африкански музикални инструменти като „конга” и „пандрета” остават в основата на кубинската музика. Интересен факт е, че името „салса” (деликатесен сос) е измислено не в Куба, а в Ню Йорк, където през 70-те години свирят групи от пуертоамерикански и кубински емигранти, забавляващи своите събратя по съдба. Търсещи решение да доближат начина си на живот

44

до този в родината си, те успяват за първи път да покажат салса на света, да я популяризират и да допринесат за нейното развитие и съвременно звучене. Новосъздаденият нюйоркски стил бързо се разпространява в Пуерто Рико, Куба, Венецуела, Мексико и други латински страни. Кубински изпълнители като Селия Круз и Тито Пуенте, добиват огромна слава не само в Латинска Америка, а и по цялото карибско крайбрежие. От този момент нататък салса търпи множество промени и нововъведения, породени от непрестанното й пътешествие по света. В нея започват да се преплитат стилове с модерно звучене като рок, поп, рап и т.н.,

правейки я на моменти динамична и страстна или нежна и романтична. През 80-те години феноменът салса е залял вече Аржентина, Перу, цяла Европа, та дори и далечна Япония. И така до появата  по нашите земи и в сърцата на българските мъже и жени. Тук тя се появява в началото на 90-те години, когато група кубински студенти решават да се забавляват в техен стил и започват да организират латино партита веднъж седмично. Първоначално те се посещават от ограничен

брой българи, които в повечето случаи плахо наблюдават отстрани, но впоследствие интересът се засилва и това поражда идеята да се дават уроци по латиноамерикански социални танци. ЕНТУСИАЗМЪТ РАСТЕ, ПОЧИТАТЕЛИТЕ СЪЩО, И САЛСА ПАРТИТА ЗАПОЧВАТ ДА СЕ ОРГАНИЗИРАТ И В РЕНОМИРАНИТЕ СТОЛИЧНИ ЗАВЕДЕНИЯ. Появяват се и първите школи по салса. Все повече хора са пленени от магията на горещите латино ритми. Към днешна дата вече са факт два международни конгреса, проведени в София, с участието на едни от най-известните международни салса величия, като: братята Васкес, Мелиса Фернандес,

Леон Роуз, Хуан Матос, Супер Марио и мн.др. Много българи представят родината ни на различни конгреси и състезания по цял свят, като найизвестни са тези в Лас Вегас, Лос Анджелис, Ню Йорк и Лондон. АКО СМЕ УСПЕЛИ ДА ВИ ЗАИНТРИГУВАМЕ, ПОСЕТЕТЕ НЯКОЕ ОТ ЛАТИНО ПАРТИТАТА В КЛУБ „САЛСА+ ” И ДРУГИ СТОЛИЧНИ ЗАВЕДЕНИЯ. А ЗА ПО-СМЕЛИТЕ – ЗАПОВЯДАЙТЕ В НАШЕТО „DANCE STUDIO” ДА ТАНЦУВАМЕ И ДА СЕ ЗАБАВЛЯВАМЕ.


енергия

Биляна Божилова

Петък е, късен следобед, а аз имам среща „по работа”. Напълно вярно е, но и банално лъжовно. Да наричаш срещата с Валери Иванов (инструктор по капоейра) работа, е перфектното алиби за бягство от скуката.

Добре, че моментално надушвам “безсолните” неща, иначе щях да имам внушително криминално досие на “сухарка”. КАПОЕЙРА е з-вучно подсолена – з-аразително з-абавна и з-авладяващо з-агадъчна. Мистериозен микс от танц, музика, театър, ритуал и бой. ВИНАГИ Е ПОЛЕЗНО ДА НАДНИКНЕШ В ИСТОРИЯТА, НО БЕЗ ДА СЕ ВЗИРАШ ПРЕКАЛЕНО ДЪЛГО. Получават се коварни схващания на врата. Валери знае това: “Има различни версии за историята на капоейра, но аз не съм привърженик на нито една от тях, защото няма конкретни доказателства. Една от легендите разказва, че истинският капоейрист е трябвало да излезе от вкъщи с белия си костюм, за да отиде на среща, като междувременно мине през 2–3 места, на които да поиграе капоейра и да отиде на срещата без нито една гънка по костюма.” ВСИЧКИ ИСТОРИЧЕСКИ ВЕРСИИ СОЧАТ, ЧЕ КАПОЕЙРА Е СЪЗДАДЕНА ОТ АНГОЛСКИ РОБИ, КОИТО РАБОТЕЛИ В ПЛАНТАЦИИТЕ НА БРАЗИЛИЯ ПРЕЗ XVI ВЕК, КАТО СРЕДСТВО ЗА САМОЗАЩИТА ОТ БЕЗСКРУПУЛНИТЕ ИМ ГОСПОДАРИ.

45

След като робите били официално освободени, капоейра излязла на улицата. Естествено, дълго време е била забранена, тъй като се е смятало, че внушава насилничество, приоритет на нисшето съсловие. Днес капоейра вече е неразделна част от образователните програми на различни училища, университети, клубове и военни организации. Дори в модерни танци като брейк, рап и хип-хоп се вмъкват капоейра елементи. С ИСТОРИЯТА ДОТУК. ДА ПОГЛЕДНЕМ ОТКЪМ СПОРТНАТА СТРАНА НА НЕЩАТА. Капоейра може да се играе и като спорт, и като забавление. Прави се спонтанно и не е нужно да има организирана спортна изява. Натоварва мускулатурата неимоверно много, защото всяка част от тялото се използва достатъчно активно, почти на границите на възможното. Още след първата тренировка откриваш мускули, за които дори не си предполагал, че имаш. За около година се усвоява дотолкова, че да можеш да се занимаваш самостоятелно. Иначе още от първия опит е възможно да изпълниш някое от движенията, но най-важното е да се научиш да ги правиш правилно.


енергия

“Много хора се притесняват от това, че движенията изискват голяма гъвкавост, а е точно обратното – нужни са найвече координация, баланс и усещане на тежестта. Докато ги придобиеш обаче, се използва предимно мускулатурата. В старата капоейра – ангола, съм виждал хора, които практикуват много майсторски, а са с детски паралич. Има и такива, които много години са се занимавали с бойни изкуства, а не могат да се оправят с капоейра, защото координацията е различна.” Валери разби подозренията ми, че само пластилиновите човеци ще се справят с капоейра. КАКЪВ РАЗНООБРАЗЕН РЕПЕРТОАР ОТ КАПОЕЙРИСТИ – 50/50 СЪОТНОШЕНИЕ МЪЖЕ/ЖЕНИ, ОТ ДЕЦА ДО 70–80 ГОДИШНИ. “Някои хора се притесняват, че на работното им място могат да ги свързват с нещо, което на външен вид изглежда несериозно, но това не пречи на много банкери, икономисти, юристи да посещават курсовете ми. И те се отнасят достатъчно сериозно. Заниманието с капоейра не вреди на репутацията им и не го крият.” Валери отново контрира предразсъдъците ми относно капоейра. Даже стига и подалеч, като сравнява играта с театъра – колкото той е несериозен, толкова е и капоейра, защото в нея също има театрално изразяване на чувства и емоции.

46

МУЗИКАТА? Самбата е много здраво преплетена с капоейра. Най-често музиката се изпълнява на ударни инструменти, повтарят се различни напеви, обикновено мелодията не е сложна. Ако не се научиш да пееш, няма да можеш и да играеш капоейра, а ако не умееш да лансираш на музикалните инструменти, губиш част от сетивата на играта. Традиционната капоейра представлява спонтанно събиране на хората на улицата, които се нареждат в “рода” (кръг), включително и тези, които свирят. Започват да пеят и да пляскат, като един солист води песента, а в средата двама играят капоейра. В спортен вариант се изпълнява солово, без партньор. Прави се само акробатика и представления за публика. “Разбира се, много хора, виждайки събрани капоейристи, мислят, че сме част от някаква секта, но след като видят, че не изглеждаме зомбирани, а се забавляваме, им става интересно” – Валери подхвърля небрежно поредната закачка. Най-често капоейра се определя като вид общуване, закачка между двамата, които играят. Целта не е да победиш другия, а да го излъжеш, нещо като нашето надиграване в народните танци. Взаимоотношенията от живота се пренасят и в капоейра – понякога има агресия, мания, идеята да се наложиш над другия, да го излъжеш... но НЕ и да го набиеш. Защото: ГЕРОИТЕ УМИРАТ ПЪРВИ!


адреналин

БИЛЯНА БОЖИЛОВА

48


адреналин

Т Е

49

С А

Б А Н Д А

М О Т О Р И С Т И ,

В И Н А Г И

Г О Т О В И

З А

К Р А Ж Б А

Н А . . .


адреналин

„НЕ СЪМ САМОУБИЕЦ, А НЕПУКИСТ! ЛАПАМ САМУРАЙСКИЯ МЕЧ, СВАЛЯМ ГЛАВАТА, СЛАГАМ КАСКАТА И ОТВЪРТАМ ГАЗТА!”

Пепи!46 е краен и в мислите, и в изпълненията си. Той е само на 22 г., а е на мотора от 13-годишен. Оттогава е сменил пет скутера и четири мотора. По принцип кара жълт Blondy CBR954 RR, но поради „тъпи майстори”, днес се забавляваше на черен Suzuki GSXR750 K4 – „Прекрасницата”. Щастието да я притежава има едно момче, на което обещах да не го представям. Причината е тежка катастрофа, която едва не го убива. Ще го наричам Блейд, защото умът му е остър като бръснач. Той също категорично не се чувства самоубиец: „Докато не си на мотора, седиш и си мислиш как ще караш бавно и че рискът трябва да е премерен, но като се качиш, адреналинът ти скача, превъзбудата също. Почнеш ли да караш, всичко се превръща в рефлекс, това е най-красивото на мотора – усещаш момента. Нещата просто се случват и това е най-ценното за мен.” Най-голямата красота за Пепи!46 е: „Когато си на кантара – дали да „предобриш”, или да слезеш на земята. Тогава си ГОРЕ! Само едно име ще кажа – Алекс Валентино (бел. ред. – най-скъпият човек на Пепи)!” Според личните ми критерии за достоверност, информацията, потвърдена от три независими източника, се превръща в истина.

ПЕПИ!46 НЕ ГО Е СТРАХ ОТ СМЪРТТА, ЗАЩОТО „НАЙ-МНОГО ТОВА МОЖЕ ДА МУ СЕ СЛУЧИ”.

Има няколко коварни падания, от които са му останали тежка травма на дясната ръка и две счупени ребра. Блейд не се страхува от своята смърт, а само от тази на приятелите си, както и от болката, която ще причини на близките си. 20-годишният Никола (с жълт Suzuki GSXR600 K4) предполага, че като се сблъскаш един два пъти със смъртта, може и да почнеш да се страхуваш, но до момента е късметлия – от 5 падания, нито едно тежко:

„НАЙ-ГАДНОТО Е, ЧЕ ДНЕС СЕДИШ И СИ ГОВОРИШ С НЯКОГО, А УТРЕ ГО НЯМА. СЪБУЖДАШ СЕ И НЯМА С КОГО ДА ОТИДЕШ НА КАФЕ.”

50

Заключение: Мотористите не се страхуват от смъртта! Шансът да оцелееш е далеч по-голям, ако си с пълна екипировка – ботуши (800 лв.), панталон с протектори на коленете и на таза (1300 лв.), термобельо, върху което има гръбнак, кожено яке с протектори на лактите, раменете и предмишниците (1300 лв.), каска (1400 лв.) и ръкавици (500 лв.). „Преди 7–8 години беше модерно да караш без каска,


адреналин

с кърпи и шапки по главите, но това вече е отживелица.”, Блейд е убеден, че екипировката може да ти спаси живота. По ирония на съдбата единственият път, в който е карал без необходимата защита, е по време на тежкото падане, за което вече ви споменах. Разочарован е и от условията в България: „За съжаление на нас ни се налага да караме по пътищата, защото няма писта, както е в другите държави. Там хората си качват моторите на ремаркето, плащат скромна такса от 25–30 евро и цял ден карат на пистата, която е напълно обезопасена.” Мотоциклетизмът на писта е найскъпият вариант на спорта. Освен закупуване на мотор и екипировка изисква и честа смяна на гуми, горива, масла, накладки, оборудване с тунинг и т.н. Как се справят? „Всеки от нас работи и инвестира парите си – някои влагат в алкохол и наркотици, други в маркови дрехи и скъпи автомобили, а ние в удоволствието от покачения адреналин.” НЕЩО КАТО КРАТКОСРОЧЕН ДЕПОЗИТ С ОГРОМНА ЛИХВА – АКО ОЖИВЕЕШ, ПЕЧЕЛИШ ВСИЧКО!

Докато наблюдавам непрекъснато прииждащите и отиващите си мотористи, се чудя къде е мястото на жената – на предната или на задната седалка?

„Жена на мотор – еротично и емоционално. Мечтая си за сутринта, в която жена ми ще ме събуди с: Мило, ставай да палим гумите!”, Пепи!46 се оказа по своему романтичен. „Жена и мотор са малко несъвместими неща, свързани повече с рекламата и маркетинга на стоките”, Блейд е на друго мнение.

51


адреналин

Това трябваше да се провери! Гледах с изумление изпълненията им на моторите, взирах се в изцъклените очи, треперещите крайници и изплезените езици след слизането им от машините, слушах емоционалните им изказвания и НИЩО. Все още ги възприемах като откачалки и самоубийци. След ожесточена вътрешна борба приех предложението на Пепи!46 да ме повози. Нахлупих каска, от тежестта на която получих внезапен световъртеж, облякох яке с протектори и сложих ръкавици. Предстоеше да опитам специалитетите, които предлага „Прекрасницата”. Задна седалка няма. Прегърнах водача през кръста, за да се слеем в едно тяло – такава е играта. Изчезнах за... три обиколки на „Боянската права” със 180 км/час на задна гума – факти, които научих впоследствие. ДОКАТО БЯХ ГОРЕ, ВИЖДАХ ПЪТ, ЧУВАХ ЗАГЛУШИТЕЛЕН РЕВ И ЧУВСТВАХ ВСИЧКО – СТРАХ, СТРАСТ, СИЛА, СМЕЛОСТ И СВОБОДА.

За тия няколко минути си струва да живееш – ако щете вярвайте! Приземих се под аплодисментите на 10ина мотористи. Блейд каза, че съм влязла директно във Висшата лига. Засмях се – имах сили и за това! Проверката дали си „наред” включва тест – задържане на крака след слизане от мотора. Отличен. Имам предложение.

В ОФИЦИАЛНОТО CV ДАННИТЕ КОГА СИ РОДЕН, КАКВО СИ ЗАВЪРШИЛ И КЪДЕ СИ РАБОТИЛ, ДА СЕ ЗАМЕНЯТ С ДАЛЕЧ ПО-ВАЖНОТО – КАК СИ ЖИВЯЛ. ТОГАВА ЩЕ ВИ ВИДЯ ДАЛИ ЩЕ СЕ ПЕРЧИТЕ С ВЛАСТ И ПАРИ!

А довечера, докато се излежавате пред телевизора, гледайки поредния футболен мач с n-тата на брой бира в ръка и замъглено съзнание, помислете! Така ли ми се живее? Шансът полилеят да ви падне на главата е много по-малък от възможността мотористите да се пребият, докато карат, но това не ви прави вечни! Или, както се пее в един планинарски шлагер: „Живей така, че и гробарите да плачат!” А МЕН НЕ МЕ МИСЛЕТЕ. МОИТЕ ПРИЯТЕЛИ – „КУЧЕТАТА”, КАЗВАТ: „ВЛЕЗЕ ЛИ ТИ ВЕДНЪЖ БЕНЗИН В ГЪЗА – ИЗЛИЗАНЕ НЯМА!”

52


ЖЕНА НА МОТОР – ЕРОТИЧНО И ЕМОЦИОНАЛНО. МЕЧТАЯ СИ ЗА СУТРИНТА, В КОЯТО ЖЕНА МИ ЩЕ МЕ СЪБУДИ С: МИЛО, СТАВАЙ ДА ПАЛИМ ГУМИТЕ!


маршрути

НАМЕРИ ВЕРНИЯ ПЪТ

ПЪТИЩА МНОГО,

НО САМО ЕДИН ВОДИ ДО ТОВА МЯСТО. ТУК ИМА ВСИЧКО – ПРИЯТЕЛИ, ЕМОЦИИ, ГРИЖА ЗА ТЕБ...

И всичко е според твоите очаквания – ако търсиш спокойствие – имаш го, ако търсиш приключения – осигуряват ти ги. Дори времето сякаш спира, за да не изпуснеш нищо – зелените откровения на Троянския Балкан, апетитната покана на барбекюто, топлия разказ на камината в ресторанта... И изведнъж се стряскаш – колко пъти съм изпускал такива мигове? ВЪРВЯТ ЛИ ДВАМА...

МЕЧТАЕШ ДА ПЪТУВАШ. ПОТЕГЛЯШ, НО НЕ ЗНАЕШ НАКЪДЕ. НАМИРАШ СЕ НА КРЪСТОПЪТ. САМ. Кой ще те открие? Кой ще те упъти? Кой ще те заведе на твоето място? Списанието за туризъм и свободно време:

54

Истинските вълшебства са тези, които можеш да пипнеш, да усетиш, да участваш в тях и след това отново да повториш. Тя е Снежана Мичева, а той – Пламен Цонев. Вече са открили най-голямото вълшебство за себе си – тяхната любов. Смело продължават да търсят нови предизвикателства и да вдигат летвата. От семеен бизнес работата им се е превърнала в мисия – всеки гост да повярва: “И на мен може да се случи, и аз заслужавам това!”

Към този момент Снежана и Пламен имат 3 проекта, свързани с туризъм: модерен бизнес център със селище от къщички за отдих сред парка на гр. Троян; почивна станция в с. Шипково, която предстои да бъде разработена през следващата година, и хотел “Виа Траяна”.

като отворена покана…

МЯРКА ВЪВ ВСИЧКО

HW: “Виа Траяна” е от хотелите, които видимо предлагат повече от своите 3 звезди? Да, доста се постарахме. Но не искаме да стряскаме клиентите си, защото повечето, като видят много звезди, предварително се отдръпват, струва им се скъпо и претенциозно. Все още хотелите *** са най-предпочитани, защото създават нагласа за достъпен комфорт. Смятаме, че гостите ни са по-удовлетворени от сегашния ни статут и добре оценяват допълнителните екстри.

Прекрачваш прага и първото впечатление е: мярка във всичко, спазена е една линия в един стил – модерно етно отначало докрай. Няма и една запетайка кич, какъвто често се среща в новопостроените хотели у нас. Първото впечатление в този случай не лъже и остава като последно и

HW: Разбрахме, че предлага-те нещо уникално за района? В момента имаме много добро попадение – готвачът ни е арабин, завършил е в Йордания, специалист е по арабска и индийска кухня. Отскоро предлагаме изцяло ново меню с такива акценти, което е уникално за района.

През октомври хотелът навърши 2 години. Може би покрай името му – “Виа Траяна”, в главата ти неочаквано се обажда рефрен от песента: “Вървят ли двама на дълъг път и път да няма, не ще се спрат...”


маршрути

Снежана Мичева, Пламен Цонев

гр. Троян Селище Беклемето тел: (06969) 282 мобилен: 088 8330312

www.viatrayana.com

Предлагаме и традиционна българска кухня, като за нас не е проблем да изпълним и по-специални желания на гостите. Ресторантът работи от 7,30 ч сутринта до 4–5 ч след полунощ, защото веселите вечери тук не са рядкост. HW: Какви хора идват във “Виа Траяна”? Ние с интерес следим тази тенденция, за да сме

оо от Троян е разпол(под На 22 км югозападн плекс Беклемето длага ком т ния орт кур н пре же м.н.в.). Беклемето Троянския проход на 1320ен туризъм. Разполага с комбиначудесни усло-вия за зимни ски влека и един помагалски (в ция от два стационарти с обща дължина около проект); три ски пис оба, шест моторни шейни 2,5 км; три ски гардер и един радтрак.

В непо писта средствена близ листна гов България за ски ост се намира на й-добрат Снегозад ра, отговарящ бягане и биат а лон ържанет а о тук ена европейските в широкоизисквания около 17 0 дни го . дишно. текуща пр weather.d огноза за igsy времето на Беклем s.bg ето.

55

адекватни в предлагането. През уикенда обикновено идват компании, семейства – имаме и услуга за гледане на деца. През седмицата преобладават фирмени мероприятия. Явно Беклемето е удобно за бизнес туризъм, защото е близо до Троян, спокойно е, няма какво да ги разсейва и в същото време успяват и да починат. Имаме договор с над 20 туроператорски фирми и отделно неорганизирани посещения. АТРАКЦИИТЕ Предлагаме пакети, обособени на различен принцип: за сезон, за празници, за брой нощувки с включена храна. За предстоящия зимен сезон и декемврийските празници сме подготвили доста атрактивни предложения. Знаете, че Беклемето е предпочитано заради хубавите си ски писти, има и ски училище, ски гардероб. По всяко време предлагаме и сауна, джакузи, масаж, фитнес зала, тенис

на маса, компютърна зала с интернет. Oт забавните игри имаме карти, шах, табла. Единствени в района предлагаме и открит басейн. Отдаваме колела под наем, организираме разходки с планински водач. В хубаво време предпочитан е маршрутът до Козя стена – около 3 ч и в двете посоки, върви се само по билото и преходът не е тежък. Козя стена е известна като мястото с най-много еделвайси. Хората казват, че при ясно време оттам се вижда дори Дунава. Оттук се стига и до връх Ботев, но маршрутът е по-дълъг и се налага преспиване в хижа. Ние държим връзка с хижарите и всичко е организирано. Атрактивен е и маршрутът Via Trayаna – старият римски път, на който се намира и нашия хотел. Предлагаме също и обучение по езда, наблизо има манеж с условия за пикник и барбекю. На манежа се играе и пейнтбол.


in vino...

ПРЕРАЖДАНЕТО Огнян Цветанов

ДВА ДНИ ПРЕДИ КОЛЕДАТА НА 2000-ТА ГОДИНА ДВА МАЛКИ МАГАЗИНА В СОФИЯ ПРЕДЛАГАТ ПЪРВИТЕ БУТИЛКИ ВИНА „МАКСИМА”. Голяма част от консуматорите, жадни за по-екзотични и наситени преживявания, найпосле разпознават това, което толкова дълго им е липсвало. Ефектът е зашеметяващ, популярността на виното, както и търсенето му растат с дни. Оценките на винарската общност варират от тотално отричане до възхита, но сп. “Бакхус” му даде 90 т. и така възвести появата на първото модерно българско вино. Максима отговаря на най-високите световни стандарти за стил и качество. И както в доста други винарски страни, то се приема за еталон от консуматорите, а вероятно и от индустрията.

Как трябва да изглежда едно съвременно вино? Годината е 1999. В Бордо, винената столица на Европа и света, тече ВИНЕКСПО, найголямото винарско изложение в света. На австралийския щанд помолихме един млад енолог да се опита да ни впечатли с някое от станалите вече доста популярни и шумно възхвалявани австралийски вина, но той така и не успяваше. Последната отворена бутилка беше „E&E Black Pepper Shiraz” от Barossa valley и така най-после успя. Тогава вече нямаше съмнение какви да бъдат стилът и качеството на виното, което ни предстоеше да направим. Потвържденията, че сме успели, започнаха да идват и от чужбина. Още през 2001 год. немското списание „Die Weinwirtschaft” помести материал за българското винарство, като нарече „Максима” и уайнмейкъра Адриана Сребринова “новото лице на българското вино”. Един чуждестранен ръководител на много амбициозен винен проект не можеше да повярва, че такова нещо се е случило в България и дойде на място да опита вината. Коментарите му са лаконични – “pas mal” (не е лошо!). Бих добавил: “Ах, колко мило!” Гордън Харнсбъргър, председател на съюза на вносителите на вино в САЩ, отбеляза в бележките си за „Максима Каберне совиньон резерва”: „BIG! Extra-every thing! A “wow”

56


in vino...

wine – oak, fruit, alcohol etc!!! Very bold and ambitious achievement.” (Много дръзко и амбициозно постижение.) Специалистите от неговия ранг считат, че вината “резерва” отговарят на цена 35 USD на рафта даже в Напа и Сонома. Още в началото идеята беше ударението да се постави върху най-известните индустриално разпространени у нас сортове, като се търсят трите “най” – НАЙ-ДОБРИЯТ РЕЗУЛТАТ, ОТ НАЙ-ДОБРИТЕ СОРТОВЕ, ОТГЛЕДАНИ НА НАЙ-ДОБРОТО МЯСТО. Започнахме с Каберне совиньон и Мерло, но след това беше ясно, че не може да бъдат пропуснати български “специалитети”, като Мавруд и Гъмза. И докато вината “резерва” показват какво може да се постигне от тези сортове при 100% отлежаване в бъчва, то вината от серията “Винтнърс селект” са с 20–25% отлежаване в бъчва и по-силна експресия на плода. Това ги прави по-достъпни, ударението е върху плодовите характеристики и така по-лесно могат да се долавят сортовите и регионалните особености. „Максима” е пионер в много направления, но стиловото прераждане на българското вино е най-важното. Серията “Резерва” всяка година е сред групата на най-високо оценените български вина. „Максима Private reserve” получи бронзов медал на конкурса на сп. „Decanter” през 2005 година. Забележително постижение, като се има предвид, че за сухи вина от Централна и Източна Европа не са дадени златни и сребърни отличия. Много световноизвестни критици също дадоха впечатляващо високи оценки. Например на една сравнителна дегустация в Лондон виното получи еднаква оценка с „Galvo Garage” на D’Arenberg (производителят на „Dead Arm”). На дегустацията през 2006 г. то е сред “препоръчаните” вина, а „Максима Мавруд резерва” бе отличено с бронзов медал. Каролайн Гилби MW, която специализира във вината от Източна и Югоизточна Европа, отбеляза в сп. „Decanter”, че „Maxxima Private reserve” издига българските вина до рядко срещани нива на богатство и концентрация, а Мери Гейнър MW го награди с 90 точки. ЦЕНИТЕЛИТЕ В БЪЛГАРИЯ СЪЩО БЯХА ВПЕЧАТЛЕНИ И VINTAGE CLUB ГО ИЗБРА ЗА ВИНО НА 2005 Г. Сега всички вина „Максима” се произвеждат от “Максима селларс” – Пловдив, в наети производствени мощности в различни изби. Мотото на уайнмейкъра Адриана Сребринова е: “Ако целта на виното е да създава настроение, то и правенето му трябва да става с много настроение. Иначе всичко губи смисъла си.” А СМИСЪЛЪТ Е В ХУБАВОТО ВИНО!

57


играчките

ДОБЪР ИМЕННО В ТОВА, ЗА КОЕТО Е ПРЕДНАЗНАЧЕН...

М А Л К И Я Т Б РАТ - N I S S A N X - T r a i l Димитър Сумерски

ИЗГЛЕЖДА НИКАК НЕ Е ЛЕСНО НА NISSAN X-TRAIL В КОМПАНИЯТА НА ПО-ГОЛЕМИТЕ МУ БРАТЯ PATROL, PATHFINDER И XTERRA. Застанал до тези оф-роуд бехемоти XTrail прилича на малко дете, което много иска да е като големите, но все не може да се вреди между тях. Освен ако идеята на японските му създатели е той да бъде позициониран в популярния напоследък сегмент на компактните SUV. Това са автомобилите, които не са подходящи за екстремни оф-роуд приключения и не притежават уникален стайлинг и размери, но предлагат допълнителен обем и сигурност, каквито редовият седан не може да осигури. Т АКА, ВЪПРЕКИ ЧЕ X-TRAIL В НЯКОИ ОТНОШЕНИЯ ОТСТЪПВА НА ПОГОЛЕМИТЕ СИ СЪБРАТЯ, ТОЙ СЕ ОКАЗВА ДОБЪР ИМЕННО В ТОВА, ЗА КОЕТО Е ПРЕДНАЗНАЧЕН. Още с дебюта си през 2001 г. X-Trail се изкачва на трето място по продажби в Европа, а за да бъде гарантиран успехът му, още в края на 2003 г. всъдеходът получава нов турбодизелов агрегат. Гамата от версии на модела разполага с набор от два бензинови двигателя – 2.0 и 2.5 литра, съответно 140 к.с. и 165 к.с., и споменатият 2.2-литров турбодизелов агрегат с 136 к.с. Бензиновите се

58

комплектоват с 5-степенна механична или 4-степенна автоматична скоростна кутия, докато дизеловият вариант се куплира с 6-степенна механична скоростна кутия. Цените на X-Trail също са привлекателни, а в магазините на официалния вносител “Нисан София” те стартират от 45 962 лв. с ДДС за базов модел с 2-литров бензинов двигател и 54 176 лв. за дизеловия модел и достигат до 67 085 лв. за Premium версията на 2.5литровия инжекцион.

X-TRAIL 2.2 dCi ВЪНШЕН ВИД И ИНТЕРИОР X-Trail не блести с особен външен вид, а разчита по-скоро на традиционна концепция, отколкото на иновативен дизайн. Изключение правят високо разположените задни светлини, което не е съвсем типично за автомобилите от този клас. Другата забележителност е решението за интегриране в алуминиевите покривни рейки на оф-роуд светлини, благодарение на което автомобилът запазва аеродинамичните си характеристики. 17-цоловите лети джанти му придават доза силен и впечатляващ вид. Като цяло външността на модела се доближава до тази на класическия всъдеход, по-скоро практична, отколкото екстравагантна. Разбира се, има и някои глезотийки като


играчките

ел. регулируеми фарове и ел. странични огледала, които са стандартни. Интериорът на X-Trail може да бъде определен като стилен и практичен. Първото, което се набива на очи, е разположението на измервателните прибори, които се намират в средата на таблото, а не както е обичайно – пред шофьорското място. В основата на централната конзола има отделение за охлаждане на напитки, а в двата края на таблото се намират поставките за чаши с възможност за подгряване или изстудяване. Нивото на удобството се осигурява от мощния климатроник и поленовия филтър, които имат грижата за добрия климат и притока на свеж въздух. Воланът се регулира по височина, седалките са удобни и ергономични, а пространството е достатъчно широко, за да разположите краката си удобно. Задните седалки се разгъват и прилепят към пода, осигурявайки допълнително товарно пространство. Коженият салон, подгряването на предните седалки и панорамният люк са екстри, които фигурират при по-високите нива на оборудване, но могат да бъдат добавени и допълнително. ДВИГАТЕЛ И ТРАНСМИСИЯ Nissan X-Trail 2.2 dCi е екипиран с 2.2литров Common Rail турбодизелов

59


играчките

агрегат с два разпределителни вала и 16 клапана, благодарение на което мощността му достига 136 к.с., а въртящият момент – 314 Nm при 2000 об/мин. С този двигател X-Trail вдига до 180 км/ч, ускорява от 0–100 км/ч за 11,5 секунди и има комбиниран разход на гориво от 7,2 литра на 100 км. Подобно на повечето дизелови двигатели, го намирам за малко шумен, но се оказва, че това е така само в началото, докато още не е загрял. Малко преди да достигне работната си температура, нещата се оправят и той започва тихичко да мърка. Високият му въртящ момент в диапазона на ниските обороти е причина за доброто ускорение и ниския разход на гориво. Работата на 6-степенната механична скоростна кутия доближава поведението на X-Trail до това на лек автомобил. Скоростите влизат плавно и без никакво усилие, а към обичайната пета е добавена и шеста скорост, подходяща за икономично каране по магистрала. Вдясно от волана се намира копчето за превключване на трансмисията в режими 2WD (предно предаване), AUTO (автоматично превключване между предно предаване и 4х4 в зависимост от обстановката) и LOCK (заключване на трансмисията в режим 4х4). При шофиране на чист път е за предпочитане режимът 2WD, което довежда до намаляване на износването на частите и икономия на гориво.

60

УПРАВЛЕНИЕ Nissan X-Trail е изненадващо подвижен и маневрен и за разлика от някои SUV автомобили управлението му изключително наподобява това на лека кола. Возията е мека, а контролът над машината впечатляващ. Всичко това превръща шофирането в удоволствие, гарантирано от надежден електронен контрол върху всяко от четирите колела. Ако системата регистрира внезапна загуба на сцепление с пътя, електромагнитният съединител разпределя предавателното усилие между предните и задните колела в отношение от 100:0 до 57:43 предни/ задни. Електронният контрол на сцеплението при режим AUTO осигурява значителна икономия на гориво в сравнение с перманентното 4х4 задвижване при Land Rover Freelander например. При екстремни ситуации като изкачване на заснежен наклон или каране в дълбока киша е подходящ режимът LOCK, при който междинният диференциал е блокиран и разпределя въртящия момент между предния и задния мост в съотношение 57:43 предвид изнесения напред център на тежестта. X-Trail е относително маневрен и лесен за паркиране, макар че всеки би искал парксензорите да фигурират в


играчките

М А Л К И Я Т Б РАТ - N I S S A N X - T r a i l стандартното оборудване. Широките странични огледала обаче компенсират тази липса и вършат идеална работа. Въпреки скромния си просвет от 20 см и липсата на бавни предавки X-Trail e подходящ за леки оф-роуд терени с наклон до 38 градуса и водни препятствия с дълбочина до 40 см. СИГУРНОСТ Четирите вентилирани дискови спирачки с четириканалнa антиблокираща система, електронно разпределение на спирачното усилие и спирачен асистент са стандартни в X-Trail и гарантират сигурното поведение на пътя. Nissan X-Trail 2.2 Dci разполага още със следното стандартно оборудване: предни и странични въздушни възглавници, енергоабсорбиращи брони, ABS, EBD и NBS, триточкови колани за всичките пет места, имобилайзер и блокировка на задните врати за деца. Електронната стабилизираща програма ESP се предлага само в луксозните нива на оборудване Columbia pack и Premium. ЗАКЛЮЧЕНИЕ X-Trail е стабилен и пъргав на всякакъв терен, в него се чувствате еднакво комфортно както на пътя, така и извън него.

61


от извора

СЛЪНЧЕВО ВРЕМЕ И АВТОМОБИЛНИ ПРЕЖИВЯВАНИЯ КРАЙ ИХТИМАН

Официалният вносител на марките OPEL, CHEVROLET и северноамериканските автомобили CADILLAC, CORVETTE и HUMMER – “София ауто”, зарадва своите настоящи и бъдещи клиенти, както и всички почитатели на детройтския гигант General Motors, като организира свободен тест драйв от комплекса на голф клуб “Ер София” край Ихтиман до съседното село Черньово. Събитието се състоя на 28 октомври – слънчевата събота преди втория тур на президентските избори, и премина под знака на хубавото време и веселото настроение. За да няма скучаещи, домакините спретнаха импровизиран голф турнир за начинаещи, придружен от прекрасна скара и студени напитки. Слънчевото време и есенното настроение си дадоха среща на мероприятието, което се оказа по-скоро автомобилно, отколкото голф. И така, ето накратко какво се случи: МЯСТОТО Голф клуб “Ер София” се намира на 50 км югоизточно от София в покрайнините на Ихтиман срещу очертаващия се в близост релеф на курорта Боровец в Рила планина. На портала на спортния комплекс човек има чувството, че това е мястото, където се е разиграла трагедията от 11 септември 2001 г. Врязалият се в покрива на сградата самолет ТУ-154 все още си стои, без някой да се притеснява за непочистените му останки. “Самолетът е част от екстериора” – отговаря на недоумяващото ми изражение лице от персонала. Ниско остриганите зелени хълмове се редуват в разположената на повече от 4600 квадратни метра окосена ливада. Автомобилите са накацали по асфалтовата площадка пред тенис корта и блестят под огряното от слънце утринно небе. Денят обещава да е чудесен, а организаторите са се погрижили гостите им да не скучаят нито за миг. АВТОМОБИЛИТЕ На “арената” са кадилаците SRX V8 и високопроходимият Escalade, новият кабриолет Opel Astra Twin Top 1.9 CDTI, шевролетите Tahoe, Epica и Captiva, както и култовият Hummer H3. Хвърлям око на блестящата черна ескалада (така американците наричат Cadillac Escalade), докато слънцето играе по хромираните  17-цолови джанти – една безспорно тежка машина (малко над 2,5 тона), която искам да опитам. Решавам да оставя това удоволствие за после и така, като за начало, решавам да развъртя новичкaта 1,9-литрова турбодизеловa Astra Twin Top с директно впръскване common-rail и мощност 150 к.с. по пътя към близкото село Черньово. Шофьорът ми подава ключовете, настанявам се в спортното купе, завъртам контактния ключ и плавно потеглям по трасето. ИГРАТА Голфът беше избраният спорт, макар че комплексът предлага още футболно, волейболно и баскетболно игрище, тенис корт, манеж за конна езда и плувен басейн. Със своите 18 дупки и хълмове многообразие игрището бе радост за очите на присъстващите. Наградите за победителите в турнира бяха предметни, под формата на бутилки с марков алкохол. Така на спечелилите не им остана нищо друго освен да полеят победата с приятели и да се порадват на хубавото време.

62


играчките

ИЗКУШЕНИЕТО SGH-E900 Димитър Сумерски

ДОСТАТЪЧНО Е ДА ПЛЪЗНЕШ ГОРНИЯ ПАНЕЛ НА E900 И НЕВИДИМАТА ДОПРЕДИ МАЛКО КЛАВИАТУРА СВЕТВА КАТО МАГИЧЕСКА. В ТОЗИ МОМЕНТ СИ ДАВАШ СМЕТКА, ЧЕ ТЕЛЕФОНЪТ Е КРАЙНО ИНОВАТИВЕН И МАГНЕТИЧЕН. ОСВЕТЕНИТЕ КЛАВИШИ СА ЗА ПРИЕМ И ОТКАЗ НА РАЗГОВОР И ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ПЛЕЙЪРА. РЕАЛИЗИРАНИ СА ПОСРЕДСТВОМ СЕНЗОРНА ТЕХНОЛОГИЯ И РЕАГИРАТ МИГНОВЕНО ПРИ СЪВСЕМ ЛЕК ДОПИР. НА ВТОРИЯ РЕД СА РАЗПОЛОЖЕНИ СТАНДАРТНИТЕ ЦИФРОВИ БУТОНИ, ШИРОКИ И УДОБНИ, С МЕТАЛНИ ПРЕГРАДИ ПОМЕЖДУ СИ ЗА ЕЛИМИНИРАНЕ НА ВЪЗМОЖНОСТТА ОТ НЕПРАВИЛНО НАБИРАНЕ. ЧЕРНИЯТ ГЛАНЦ И ХРОМИРАНИТЕ АКЦЕНТИ ПРИДАВАТ НА МОДЕЛА НЕПОВТОРИМО ПРИЗРАЧНО ЗВУЧЕНЕ, ПОРАДИ КОЕТО ТОЙ Е НАРЕЧЕН PHANTOM. ВЪНШЕН ВИД Тялото на Е900 е от твърда матова пластмаса, която е приятна на допир и не се пързаля. В затворено положение телефонът изглежда семпъл, черен и лъскав, с няколко хромирани и антрацитни акцента тук там. В момента, в който бъде активиран, става ясно, че изчистената визия е част от цялостна дизайнерска концепция, която превръща Е900 в нещо повече от стилен мобилен апарат. Наред с футуристичния дизайн телефонът се отличава с високата функционалност и с мултимедийните си възможности. Налице са кристално чист 2-инчов QVGA TFT екран с 262 144 цвята, 64гласов полифоничен звук, 2-мегапикселова камера и MP3 плейър. Механизмът на отваряне сработва плавно и надеждно без луфтове и неприятни звуци. ТЕГЛО И БАТЕРИЯ С размери от 93 x 45 x 16,5 мм и тегло 93 грама Е900 е достатъчно тънък и лек, за да се побере свободно в джоб на сако, джинси или риза. Литиево-йонната батерия е с капацитет 850 mAh и в режим на готовност издържа до 220 часа, а щом възможностите й достигнат своя праг, телефонът предупреждава с акустичен

64


играчките

Samsung Mobile Phone SGH-E900 сигнал. Зареждането става за около час, след което батерията е възстановена напълно, а телефонът – отново готов за работа. МЕНЮ И НАВИГАЦИЯ Впечатление прави инверсният тип на изобразяване – бели символи на черен фон. Всички функции в менюто могат да бъдат достигнати бързо и лесно благодарение на интуитивния интерфейс. Менюто може да е представено като списък или като група от икони в зависимост от предпочитанието. Изображението на иконите е чисто, а предназначението на всяка една може да бъде прочетено в горния край на екрана. Навигацията в менюто е възможна изцяло с джойстика и вписания ОК. ДИСПЛЕЙ TFT дисплеят е с диагонал 2 инча, резолюция 240 х 320 пиксела и 262 144 цвята. Предаването на цветовете е реалистично, без да се забелязва зърнеста структура. Изображенията на екрана остават чисти, независимо дали гледате икона от менюто, филм или снимка. На директна слънчева светлина качеството на картината се запазва, а яркостта може да се променя на пет нива.

Samsung Mobile Phone SGH-Е900 Честоти: GSM (900/1800/1900MHz) Интернет: WAP, GPRS, EDGE Камера: 2 Megapixel Camera Дисплей: 2.0” 240x320 пиксела/ 262K цвята / QVGA TFT Памет: 80MB вградена, външна (microSD) Размери: 93 x 45 x 16.5 mm Тегло: 93 g Екстри: Video Recording & Messaging (MPEG4/H.263), MP3 / AAC / AAC+ / e-AAC+, Bluetooth Technology / USB / TV-out, Document Viewer

65

КАМЕРА И ЗАПИС НА ВИДЕО Модулът на камерата е разположен на задната страна на подвижния панел, така че снимки могат да се правят само при отворен апарат. Това, от друга страна, осигурява защитата й от механични повреди. Вдясно от обектива са разположени огледалцето за автоснимка и светкавицата, която може да бъде използвана и като фенерче. Камерата разполага с плавен 7-кратен zoom, с който може да се оперира и по време на запис на видео, без да се прекъсва работата. По време на снимане хоризонталните позиции на джойстика отговарят за светлочувствителността на матрицата, а вертикалните – за zoom. ПАМЕТ И MP3 ПЛЕЙЪР Е900 разполага с 80МВ интегрирана памет, която може да бъде увеличена благодарение на разширителния microSD слот. Комбинацията от microSD карта и слушалки превръща телефона в истински MP3 плейър. Максималният капацитет на картата, която може да бъде поставена, е 2 гигабайта. Когато МP3 плейърът е активен, трите управляващи бутона на предния панел – play, pause, next & prev, са осветени. При входящо повикване песента спира на пауза, а след края на разговора тръгва от същото място. ВРЪЗКА С ДРУГИ УСТРОЙСТВА Комуникацията на Е900 с компютър може да се осъществи стандартно през USB кабел, който влиза в комплекта на телефона. Съхранените в паметта на Е900 снимки могат да бъдат трансферирани

на персоналния компютър и с безжичната Bluetooth технология. Има възможност за директно принтиране на изображенията посредством принтер поддържащ Bluetooth. За извличане и добавяне на информация без участието на телефона може да бъде използван и четец на карти. ЗАКЛЮЧЕНИЕ SGH-Е900 e отлична комбинация от стил и функционалност, еднакво подходящ както за работа, така и за развлечение, както за хора с малък опит, така и за тези, желаещи да разполагат с последните мобилните технологии.

За да сте сигурни, че продуктите на Samsung отговарят на високото качество на производителя – обърнете внимание на специалния стикер на кутията, на който трябва да е посочен вносителят на продукта – КиК Електроникс – официален вносител на Samsung за България. КиК Електроникс не носи отговорност и не гарантира сервизното обслужване на апарати, които не са внесени от дружеството.


аромати

П Р А В О

Н А П Р Е Д

Красимир Петров

Парфюмът е изключително важен за имиджа на всеки мъж, а ежедневната грижа за външния вид е строго задължителна. Пазарната гама от мъжки продукти е огромна, но аз имам конкретно предложение – STR8. Предпочитаната мъжка ежедневна серия продължава своя път право напред, като добавя два нови аромата. STR8 придава завършеност на живота на всеки мъж посредством своя динамизъм, мъжественост, активност и модерен стил, вдъхновени от най-новите тенденции в автомобилостроенето. Логото на STR8 пресъздава класически регистрационен номер на кола, а фразата

“THE MASCULINE STATE” стои в основата на цялата продуктова гама.

Всяка от линиите на STR8 съдържа: Тоалетна вода – 100 мл и 50 мл, в правоъгълна метална кутия Афтършейв лосион – 100 мл и 50 мл, в квадратна метална кутия Дезодорант –150 мл, с аромат, който се запазва в продължение на 24 часа Дезодорант против изпотяване –150 мл, предлагащ 24 часа защита Ролон –50 мл, с формула против изпотяване Душ гел – 250 мл, с формула за 24 часа овлажняване.

• • • • • •

ПУСТИННО ПЪТУВАНЕ Кой е ежедневният аромат на мистериозния и екзотичен мъж? STR8 DESERT. Защото е мъжествен, атрактивен, автентичен, самоуверен, желан от жените, зрял, откривател и познавач. Безкрайната му страст да предизвиква суровата природа разкрива неговата истинска същност на колекционер на приключения. Изключителното качество на Desert се подчертава от златистия метален цвят и свежия аромат. Пирамида на аромата: Върхови нотки: пъпеш, джинджифил, лавандула, кардамон, лимон. Сърцеви нотки: тютюн, карамелизирани бадеми, кедър, безсмъртниче. Базови нотки: елов балсам, амбър, пачули.

66


аромати

В СВЕТА НА АВТОМОБИЛИТЕ Кое е най-вълнуващото и привлекателно нещо за мъжа, който търси предизвикателства и вълнения? СВЕТЪТ НА АВТОМОБИЛИТЕ. А кое е нещото, което го кара да се чувства смел и необуздан? СКОРОСТТА. Това е причината STR8 да създаде STR8 RACING. Новият аромат има свежи, динамични и пикантни нотки, които са добити от плодови субстанции. Върху всяка опаковка има изобразен флаг, а цветът е наситен син металик с червен елемент, който подчертава мъжката страст към колите и състезанията. Racing със сигурност е ароматът на мъжа, който е вълнуващ, безстрашен, спонтанен, необуздан, зареден с адреналин и изпитващ максимална наслада от живота.

Пирамида на аромата: Върхови нотки: грейпфрут, бергамот, мандарина, копър. Сърцеви нотки: салвия, пипер, естрагон, анасон. Базови нотки: кедър, ветивер, еверния, амбър.

67


стилът

ДЪНКИТЕ

FOREVER!

Мирела Славчева

възможност да подгънеш края им или да направиш други желани корекции.

ИЗБЕРИ ТВОИТЕ ДЪНКИ.

Дебелината на плата също трябва да се вземе под внимание според сезона, който визираш.

Без съмнение най-важното качество на твоите

ЕДИН ПРИЯТЕЛ МИ КАЗА ВЕДНЪЖ, ЧЕ БИ ПРЕДПОЧЕЛ ЧИФТ ДИЗАЙНЕРСКИ ДЪНКИ, КОИТО САМИ ГОВОРЯТ ЗА ЦЕНАТА И КАЧЕСТВОТО СИ ПРЕД МНОГО ДРУГИ МАЛКИ ИЛИ ПО-ГОЛЕМИ УДОВОЛСТВИЯ. Били като добре ушития костюм или поръчковите обувки – лепват като продължение на тялото ти, a ти ги оценяваш найвисоко, когато изобщо не ги усещаш върху себе си. Факт е обаче, че дизайнерски или не,

68

дънките са може би найценната за мъжа дреха в гардероба. Изключително гъвкави в употребата си, те могат да бъдат използвани като основен атрибут в ежедневното облекло, като работен екип, а дори – в подходяща комбинация със сако – и за по-специални събития, които не изискват изрично официален костюм.

дънки е удобството: дори и най-модерният чифт би ти стоял странно, ако се чувстваш неудобно в него. Най-напред провери дали в областта на краката, ханша или талията не са прекалено стегнати. Дори и да ти звучи твърде суетно, трябва да провериш и как стоят отзад. Запомни – дънките се свиват! Препоръчителната дължина на крачола е горният ръб на подметката: избери малко по-дълги. Това ти дава

Най-добре ще прецениш избора си, като се разходиш с него из магазина. Провери доколко удобно се чувстваш, когато сядаш; наличието и големината на джобовете – ще се справят ли с портфейла или ключовете ти?

СЪВЕТ: Когато пробваш новия чифт дънки, си сложи любимите обувки и колан. Наблюдавай сходството на цветовете, дали гайките са подходящ размер, как стоят на талията и как падат крачолите. КОГА ЩЕ НОСИШ ТВОИТЕ ДЪНКИ? ЗАДАЙ СИ ТОЗИ ВЪПРОС И ВСИЧКО ЩЕ ДОЙДЕ НА МЯСТОТО СИ. В случай, че работната ти обстановка позволява дънки, за теб те ще бъдат всекидневно


стилът

облекло и трябва да заложиш на поконсервативния стил. Идеален е стандартният прав модел с традиционни четири джоба и закопчаване с копчета или цип. Цветът може да варира от добрия стар син деним до светло индиго. Можеш да си позволиш модерен акцент, но следвай основно изчистения дизайн. ДОБЪР ВАРИАНТ ЗА ТЕБ СА LEVIS 501 И КЛАСИЧЕСКИТЕ МОДЕЛИ НА LEE И DIESEL.

Ако носиш само костюм на работа, означава, че ще ги носиш единствено като удобна, неофициална дреха и можеш да се развихриш в идеите си. Избери твоя стил измежду трите модерни течения тази година. THE PUNK STYLE: Моделите са стегнати в бедрата и леко се разширяват в долния край на крачолите. Обикновено са протрити или дори

69

скъсани, с ефектни кръпки на места. Този стил залага на модерния в момента раздърпан вид, цветовете са класическо черно, кафяво и много светли нюанси на синьото. THE BAGGY STYLE: Моделите са широки и висящи, имитиращи скейтърска визия. Това ги прави свободни и удобни за носене, често имат повече от четири джоба. Цветовете обикновено са наситени и варират от син деним до индиго.

THE WORKER STYLE: Ефектни дънки с много акценти по тях: диагонално зашити джобове, различни бродерии, с модерния износен вид на места. Цветовете позволяват почти пълна свобода: милитъри зелено, нюанси на кафяво, синьо и сиво, по-смелите могат да опитат дори варианти в червено. Какъвто и да бъде

твоят избор, не забравяй, че добрият стил не е само в модните тенденции. Съобрази се с особеностите на тялото, с възрастта и вкуса си като цяло, добави щипка настроение и се довери на правилния си избор.


стилът

ляво: костюм (348 лв.) от Monteli риза (44 лв.) от Monteli вратовръзка (21, 50 лв.) от Monteli дясно: сако (109 лв.) от Monteli риза (49,50 лв.) от Monteli панталон (49 лв.) от Monteli

70


стилът

риза (44 лв.) от Monteli

обувки Debut (650 лв.) от Studio B52

часовник Zodiac (877 лв.) от Caldini

модели: Георги Асенов агенция „WEB models“ Георги Господинов агенция „WEB models“

71


стилът

ляво: пуловер Hilfiger Denim (184 лв.) от Галерия Scandal сако (234 лв.) от Sisley панталон (129 лв.) от Sisley колан Just Cavali (210 лв.) от Studio B52 дясно: костюм Valentino (1390 лв.) от Differente куловер GF Ferre (295 лв.) от Differente

72


стилът

колан Just Cavali (210 лв.) от Studio B52

обувки Debut (760 лв.) от Studio B52

часовник Guy Laroche (272 лв.) от Caldini

73


стилът

ляво: шапка Diesel (65лв.) чанта Diesel (245 лв.) пуловер (64 лв.) от Sisley панталон Hilfiger Denim (238 лв.) от Галерия Scandal ботуши Kowalski (359лв.) дясно: пуловер Versace Sport (396 лв.) панталон Versace (409 лв.) шапка Versace Sport (180 лв.) ботуши Kowalski (459 лв.)

74


стилът

колан Hilfiger Denim (140 лв.) от Галерия Scandal

ботуши Kowalski (459лв.)

часовник Zodiac (438 лв.) от Caldini

75


стилът

ляво: пуловер Guess (190 лв.) от Галерия Scandal панталон Guess (284 лв.) от Галерия Scandal шапка Hilfiger Denim (124 лв.) от Галерия Scandal дясно: яке Desigual ( 289лв.) пуловер Desigual (125лв.) панталон Take-two (305лв.) ръкавици Diesel (49 лв.)

76


стилът

Колан Hilfiger Denim (160 лв.) от Галерия Scandal

Ботуши Kowalski (459лв.)

Часовник Guy Laroche (327 лв.) от Caldini

77


избери си

20

А ПКА ЛЕВ ШАANOR A ANI RUC TM POR S ОТ

КОЛАН

28 ЛЕВА

ОТ SPRINGFIELD

ВКИ ОБУ

230 ЛЕВА

S

AN E JE

PEP ОТ

ГРИВНА

22 ЛЕВА

ОТ SPRINGFIELD

RU ЧАН CA ТА NO R ОТ SPO ЛЕВ А RT MA NIA

30

И

ВИЦ

А РЪК

КОЛАН

28 ЛЕВА

ОТ SPRINGFIELD

ЧАНТА

20 ЛЕВА

ОТ SPRIN GFI

ELD

78

19 ЛЕВА

TON

ENET ОТ B


избери си

ТОПЛИ ТВОРЕНИЯ ЗА ХЛАДНО ВРЕМЕ ОТЛИЧИТЕЛНА ЧЕРТА ПРИ АКСЕСОАРИТЕ ЗА ЗА ЕСЕНТА И ЗИМАТА СА СИЛНИТЕ, ЯРКИ ЦВЕТОВЕ В ТОПЛИ ОТТЕНЪЦИ.

ЦИ

К

РЪ

И АВ

19

ОТ

ШАПКИТЕ И ШАЛОВЕТЕ за градското ежедневие се отличават с простота, удобство, естествени материи и функционалност. Плетивата, които ще господстват през следващия сезон, са прецизно тъкани от естественна вълна и памук. Десените им са вдъхновени от градската „графити” култура, а цветовите нюанси са предизвикателни и запомнящо се.

ВА

ЛЕ

N TO

ET

N BE

КЛЮЧОДЪРЖАТЕЛ

30 ЛЕВА

ОТ TAKE-TWO

ЧАНТА

38 ЛЕВА

ОТ SPR INGFIELD

КОЛАНИТЕ са с новооткрита сложност и богата декорация. Те са изработени от висококачествена кожа в цветове – главно коняк и кафяво, но също много актуални са текстилните колани с ярки щампи. СПОРТНИТЕ ОБУВКИ ни връщат в средата на миналия век. Тяхната ретро визия допълва бохемската небрежност на ежедневните костюми. Те са произведени от мек шарен велур, една носталгична модерна версия на “West side story”. МЪЖКИТЕ ЧАНТИ са спортни в ярки цветове или ежедневни изработени в интересна комбинация между кожа, велур и кариран плат.

ШАПКА

24 ЛЕВА

FIELD ОТ SPRING

АН КОЛ

105 А ЛЕВ

O -TW

E TAK ОТ

40

ШАЛ

ЛЕВА

ОТ SP RIN

GFIELD

79


играчките мода

ИЗКУСТВОТО ДА БЪДЕШ СЕБЕ СИ КОЛЕКЦИЯТА НА МЪЖКАТА МОДНА МАРКА ANDREWS FASHION STUDIO ЗА СЕЗОН ЕСЕН–ЗИМА 2006/2007 НОСИ В СЕБЕ СИ ДУХА НА НЕЗАВИСИМИЯ И УВЕРЕН МЪЖ. За 10-годишната си история Andrews Fashion Studio успя да се наложи като една от най-реномираните и стилни модни марки с безкомпромисно отношение към качеството. КАКВО МУ ТРЯБВА НА ЕДИН МЪЖ, ЗА ДА СЕ ПРЕВЪРНЕ В ЛЕГЕНДА? ОТГОВОРЪТ Е ПРОСТ – СЪВЪРШЕНА ВИЗИЯ. Многостранен, променлив, очарователен, мъжествен, ултрамодерен... През есен–зима 2006 /2007 мъжът на Andrews Fashion Studio определено има много лица и разнообразен избор! Предложенията на марката към силния пол са изчистени форми и тесни обеми. Костюмът наподобява вашата втора кожа, създавайки усещането за лекота, комфорт и авантюра. Материите са естествени и леки, а цветовете – синьо, сиво, комбинации с райе и, естествено, класическото черно. Вечният черен костюм, един моден шедьовър, който този сезон празнува заслужена победа. Една добра инвестиция, защото красотата никога не излиза от мода. А тук той се изявява по най-съвършен начин с прецизен силует и изчистени форми. Неслучайно новото рекламно лице на марката е Валери Божинов, защото е ценител на стилните дрехи, за крехката си възраст е доказал таланта си, а притежава и лек италиански акцент. Неговото излъчване напълно се покрива с мотото на марката – “Мода за успелия МЪЖ”. Забелязали ли сте колко сте красиви, когато ви се случва нещо хубаво, когато сте обичани и обичате, когато сте постигнали и осъществили дребно желание или голяма цел. “Всичко е въпрос на излъчване.” За да придобиете тази увереност, се нуждаете от костюм от марката Andrews Fashion Studio. За да овладеете изкуството да бъдете себе си!

80 МЪЖЪТ


подаръци

КЕХЛИБАРЕНИ БИЖУТА

Пренеси богатството на есента върху ръцете и дрехите . ПОСЛАНИЕ: Пръстенът говори за привързаност, а оригиналният избор на камък и форми подчертава уникалността и чувството ти за стил.

ИЗНЕНАДАЙ Я Мирела Славчева

В женския речник думата подарък е синоним на капан за връзки. Жените имаме ужасяващата способност да правим големи изводи от малки неща. А след силните думи „ОБИЧАМ ТЕ”, малките подаръци могат да пратят новата сочна любов на небето или в калта. Представи си следната история: Предпразничен, вълнуващ мраз навън. ТЯ все още е влюбена. Влачи образа му навсякъде със себе си и купува единственото нещо на света, създадено само за него. ТОЙ я затрупва с множество скъпи и полуненужни вещи. ТЯ се усмихва външно и се замисля вътрешно. След няколко месеца се разделят. Какъв е изводът? Не рискувай с хаотични и погрешни ходове. Подари на любимата си ЕДНО удоволствие. Не нещо задължаващо, или – още пострашно, свързано с работата й. Замисли се какво я вдъхновява, забавлява, какво е хобито й. Наречи обикновен ден от седмицата “НЕИН ПРАЗНИК” и само чакай дивиденти от инвестицията си.

82


подаръци

ЦВЕТЯ

оригинален есенен букет Ако тя няма любимо цвете, потърси информация за езика на цветята. Бягай от клишетата – розите не са препоръчителни. А най-добре се довери на консултантите в цветарския магазин – те са посветени в тайните. Разкажи накратко как изглежда ТЯ, какво харесва и какъв е търсеният върху нея ефект. И не забравяй, че на букета подхождат най-добре не натруфени рими, а думи, идващи от сърцето. ПОСЛАНИЕ: Интересува ме не само красотата, но и личността ти.

СЕКСИ КОРСЕТ

Само ако отношенията ви са достигнали „огнения период”. ПОСЛАНИЕ: Харесвам този корсет и обожавам тялото ти. Искам да видя как го събличаш. Мъжът в магазин за луксозно дамско бельо винаги предизвиква симпатиите и пълното съдействие на жените там. Така, пазарувайки, можете да се насладите на приятна компания. Все пак фактът, че сте влюбени, не ви прави слепи.

МАНШОН/ШАЛ РЪКАВИЦИ Според нейния стил избери спортноежедневната или елегантната нотка (Missy Elliot special edition for Adidas…?) ПОСЛАНИЕ: За да те топли, когато не съм до теб да те прегръщам.

83


арт фото

84


арт фото

С тези два модела от фотосесията на Александър Нишков затваряме страниците от рекламните календари на “Нови Български Мелници”. Знаем, че сте останали доволни от това, което видяхте и очаквате продължението на рубриката. В следващия брой ще ви изненадаме приятно...

85


сексът

15 ТОП

Пламен Искренов

„Не ме докарва до оргазъм!”, оплаквате се вие, „Защо?”, питаме ние. Отговорът е ясен – за да получиш, трябва да дадеш. Скъпа, ако искаш оргазъм, помогни малко! Уморих се от постоянната ти пасивност.

НА ГРЕШКИТЕ, КОИТО ПРАВЯТ

ЖЕНИТЕ В СЕКСА ЕТО ГИ, 15-ТЕ НАЙЧЕСТИ ГРЕШКИ, КОИТО ДОПУСКАТ ЖЕНИТЕ В СЕКСА. ВСЕКИ МЪЖ ИМА СХОДЕН СПИСЪК С ПРЕГРЕШЕНИЯ НА СЛАБИЯ ПОЛ. АКО ГИ ПОКАЖЕТЕ НА ПРИЯТЕЛИТЕ СИ, ТЕ ЩЕ СЕ СЪГЛАСЯТ С ПОВЕЧЕТО ТОЧКИ, А ВЕРОЯТНО ЩЕ ДОБАВЯТ И ОЩЕ.

1

МЪЖЕТЕ НЕНАВИЖДАТ ЖЕНИТЕ, КОИТО СЕ ПРАВЯТ, ЧЕ НЕ ОБИЧАТ СЕКСА

5

МЪЖЕТЕ СЕ ИЗНЕРВЯТ, КОГАТО ЖЕНИТЕ СЕ ПРЕВЪРНАТ В СЕКСУАЛНИ КОНТРОЛЬОРКИ В ЛЕГЛОТО

Стига преструвки! Ние сме мислели само за секс, а вие – светици. Сякаш не забелязваме непрекъснатите ви съблазнителни жестове и еротичното излъчване. А какво да кажем за крясъците по време на оргазъм – едва ли викате от безразличие. Жени, знаем ви номерата! Зарежете ги и да се наслаж-даваме на секса заедно.

Нямаме нищо против поза „ездачка”, но намалете изпълненията й. Все пак сме мъже, не коне. Обичаме да ни обяздвате, но по-рядко. Жаждата за власт убива любовта. Не ни принуждавайте да воюваме за полагащото ни се място – ОТГОРЕ.

2

6

МЪЖЕТЕ НЕ ХАРЕСВАТ ЖЕНИТЕ, КОИТО НИКОГА НЕ ПРОЯВЯВАТ ИНИЦИАТИВА ЗА СЕКС

МЪЖЕТЕ МРАЗЯТ СЕКСУАЛНИТЕ ТРУПОВЕ – ЖЕНИТЕ, КОИТО СА БЕЗЧУВСТВЕНИ В ЛЕГЛОТО

Вярно е, че сме ловци по природа, но от време на време и на нас ни се иска да сме плячка в ръцете и краката ви. Освен това не сме с чак толкова богато въображение, за да ви изненадваме непрекъснато с оригинален подход. Затова, милички, действайте! Ние обещаваме да не се дърпаме.

Защо ни превръщате в некрофили? Отвратително! Не че искаме да се преструвате, но чак пък такава безжизненост. Покажете поне малко чувственост, иначе ще се насочим към сексшоповете – изборът на кукли е достатъчно богат.

3

7

МЪЖЕТЕ СЕ ДРАЗНЯТ ОТ ЖЕНИТЕ, КОИТО НЕ ПОЗНАВАТ МЪЖКОТО ТЯЛО

Не е честно! Докато се лутаме из лабиринтите на женското тяло да търсим скритите ерогенни зони, ние си имаме едно свръхчувствително място, а вие непрекъснато го пренебрегвате. „Той” се нуждае от грижи и внимание – толкова ли е трудно за разбиране?

86

4

МЪЖЕТЕ СЕ ЯДОСВАТ, КОГАТО ЖЕНИТЕ ГИ ДЪРЖАТ ОТГОВОРНИ ЗА ТЕХНИЯ ОРГАЗЪМ

МЪЖЕТЕ НЕ ПОНАСЯТ СЕКСУАЛНИТЕ БЪБРИВКИ – ЖЕНИТЕ, КОИТО ГОВОРЯТ ПРЕКАЛЕНО МНОГО В ЛЕГЛОТО

След всичко, което сме принудени да изслушваме ежедневно, не спирате да бърборите и в леглото. Това си е чиста гавра с иначе голямото мъжко търпение. Замълчете! Поне за малко...


сексът

СИГУРНО ЩЕ ЗАБЕЛЕЖИТЕ, ЧЕ НЯКОИ ОТ ПОЗИЦИИТЕ НЕ ЗАСЯГАТ КОНКРЕТНО СЕКСА. ЗАЩОТО НИЕ, МЪЖЕТЕ, НЕ МИСЛИМ САМО ЗА СЕКС ИЛИ ПОНЕ НЕ ВИНАГИ ЗАПОЧВАМЕ „ОТ ВРАТАТА ЗА КРАКАТА”. АКО ЖЕНИТЕ ПРЕКАЛЯТ С ИЗДЪНКИТЕ ИЗВЪН СЕКСА, РИСКУВАТ ДА НИ ОТБЛЪСНАТ ОЩЕ В НАЧАЛОТО И ДОРИ ДА НЕ ПРЕКРАЧАТ ПРАГА НА СЕКСУАЛНАТА ПОРТА.

МЪЖЕ, ДРЪЖТЕ СЕ! ЖЕНИ, ОСЪЗНАЙТЕ СЕ!

8

МЪЖЕТЕ НЕ СИ ПАДАТ ПО ЖЕНИ, КОИТО СЕ ПРИТЕСНЯВАТ ОТ ТЯЛОТО СИ

Не е възможно да не знаете коя е мъжката мярка за еротика! Голото женско тяло, разбира се. И не сме прекалено претенциозни – ще приемем почти всичките ви дефекти. Само ни се показвайте по-често. ГОЛИ!

9

МЪЖЕТЕ НЕ СЕ ВПЕЧАТЛЯВАТ ОТ ЖЕНИТЕ, ОБСЕБЕНИ ОТ ВЪНШНИЯ СИ ВИД

Истинският мъж трябва да изяде поне 5 кг червило през живота си. Това кой ви го каза – прабаба ви ли? Нямаме нищо против да се грижите за външния си вид, напротив – апелираме да го правите. Но всичко с мярка. Не ядем червило, не пием парфюм и не дишаме пудра.

10

МЪЖЕТЕ ИЗБЯГВАТ ЖЕНИ, КОИТО НЕ ХАРЕСВАТ ОРАЛНИЯ СЕКС

Уважаваме правото ви на свободен избор. Но оралният секс наистина е важен за нас. Не е практично да се крием по обществените тоалетни с непознати любителки на забавленията с уста. Обичаме вас!

11

МЪЖЕТЕ СЕ ВЪЗМУЩАВАТ ОТ ЖЕНИ, НЕНАСИТНИ ДА СЕ ЦЕЛУВАТ

Не, не ни разбирайте погрешно! Да се целуваш е прекрасно, но и твърде изтощително. А ние сме мързеливи. Пазете енергията ни за истински важните неща. Например СЕКСЪТ!

87

12

МЪЖЕТЕ НЕ ОБРЪЩАТ ВНИМАНИЕ НА ТВЪРДЕ СЕРИОЗНИТЕ ЖЕНИ

Ледената кралица и Желязната лейди не са сред любимите ни персонажи. Прекалено скучни са. След голите ви тела най-много си падаме по чаровните ви усмивки. Разширете ги!

13

МЪЖЕТЕ СЕ ОТВРАЩАВАТ ОТ ЖЕНИ, КОИТО СЕ ИНТЕРЕСУВАТ САМО ОТ ФИНАНСОВИЯ ИМ СТАТУС

Удар в десетката! Дълбочината на портфейла е слабото ни място. Вбесяваме се, когато се взирате към дъното. Ставате далеч по-вулгарни от проститутките, защото техните карти са на масата. Така си изкарват хляба, а вие просто блъфирате.

14

МЪЖЕТЕ НЕ РАЗБИРАТ ЖЕНИТЕ, КОИТО ИЗПОЛЗВАТ СЕКСУАЛНОСТТА СИ, ЗА ДА ГИ МАНИПУЛИРАТ

Добре де, първични сме. Реагираме и на най-елементарните сигнали за флирт. А вие защо се възползвате? Май така ви харесва. Не е лошо да се сдобиеш със скъп подарък рано сутрин. Гаден е подходът. След изтощителен секс сме особено щедри, а вие –изкусни манипулаторки.

15

МЪЖЕТЕ ПОЛУДЯВАТ, КОГАТО ЖЕНИТЕ ИМ РАЗКАЗВАТ ЗА БИВШИТЕ СИ ЛЮБОВНИЦИ

Какво ни интересуват сексуалните подвизи на бившите ви любовници? На кого му пука за някакви си „екс”. За да не ви пратим при тях, избягвайте да ги споменавате в наше присъствие. Женските партита са създадени именно с тази цел.


сексът

THE BEST

СЪВЪРШЕНИЯТ ЛЮБОВНИК ЕЖЕДНЕВНО В ТЕРАПЕВТИЧНИЯ СИ КАБИНЕТ СЕ СРЕЩАМ С МЪЖЕ, КОИТО ЖЕЛАЯТ ВЪРХОВНА СЕКСУАЛНА ИЗЯВА.

Повод да се потърси професионално съдействие е или нестабилната ерекция, или недостатъчният контрол върху еякулацията (изпразването). Наистина, справяйки се със сексуалния си проблем, човек прави важна крачка в усъвършенстването си като любовник, но защо да не предприемем изпреварваща стъпка. Тя не само ще повиши сексуалния ни рейтинг, но би могла да е гаранция и срещу много от възможните неблагополучия в леглото. доц. д-р Румен Бостанджиев, д.м. сексолог–психотерапевт

Да започнем с това кои са критериите за това един мъж да бъде определен като „страхотен любовник”. По този въпрос е по-добре да се допитаме до жените, вместо да се впечатляваме от самохвалствата на подпийнали приятели. През последните години бяха проведени няколко научни проучвания, които си поставяха за цел да разкрият образа на идеалния любовник в женските очи. Резултатите от тези изследвания показват съществено разминаване между представите за сексуално съвършенство на мъжете и тези на нежните им половинки. Най-общо това различие би могло да се характеризира с доминиращото значение, което жените отдават на емоционалното присъствие и личното отношение на партньора към тях. Този „психологичен” акцент рязко контрастира с „техническите” приоритети, които ние, мъжете, сме склонни да поставяме в секса. Вечните мъжки препирни „размерът има ли значение” и „кой по колко пъти го прави”, в женските души по-скоро събуждат съмнения за скрити комплекси. Това, което със сигурност дамите ненавиждат, е стремежът на мъжа да ги използва за публика, пред която да демонстрира сексуалната си мощ. Дълбоко в женската природа е заложено

88

очакването еротичната близост да бъде най-висш израз на отношението към жената и признание за нейната уникалност. Затова, оглеждайки се в мъжките очи, жената мечтае да разбере от него колко е чаровна, изключителна и единствена. Ерекцията му е колкото обещание за приятни преживявания, толкова и доказателство за собственото еротично въздействие от страна на жената. Неслучайно първата реакция на повечето жени при проблеми с ерекцията на партньора е да се усъмнят в сексуалната си атрактивност. За тях това е далеч по-нараняващо от идеята да се продължи сексуалният контакт чрез друга стимулация, изключваща сношението. НЯКОИ НОВИ ПРОУЧВАНИЯ ЯСНО ДОКАЗВАТ, ЧЕ СЕКСУАЛНАТА УДОВЛЕТВОРЕНОСТ НА ЖЕНАТА НЕ Е ФАТАЛНО СВЪРЗАНА СЪС СНОШЕНИЕТО И СТИМУЛАЦИЯТА НА ПОЛОВИТЕ ОРГАНИ.

Независимо от това повечето двойки разчитат единствено на „класическата технология” за съвместно достигане до оргазъм по време на полов акт. Именно тук са и най-големите „препъни камъни” за мъжкото сексуално съвършенство. Колкото повече един мъж гледа на сношението като на „представяне”, толкова в по-голяма степен неговата несигурност и склонност към тревожно самонаблюдение поставят коварен капан. Причината е в най-интимния механизъм на ерекцията, която се получава в резултат от релаксацията (отпускането) на гладката мускулатура на пещеристите тела в члена, а не поради някакъв съзнателен волеви напън и усилие. Именно затова добри любовници са тези мъже, които успяват да запазят своята спонтанност и непринудено да се “поканят” за приятното преживяване, което очакват. Няма нищо по-убийствено за сексуалната изява


сексът

от мисълта за евентуален „провал”. Обзет от съмнения дали ще получи добра ерекция и дали ще успее да я задържи по време на контакта, мъжът подсъзнателно се подготвя за поредното разочарование. Същото се случва и ако усилията ни са в посока на това „да не мислим за провала”. Парадоксът тук е, че „да не мислим за нещо”, реално означава неизбежно да мислим за него. Изходът от тази ситуация е съвсем прост. Достатъчно е да се опитаме да визуализираме пълноценния контакт, който очакваме. На по-прост език това означава да се “поканим” за едно вълнуващо еротично преживяване, като се разтоварим от всички обременяващи грижи и едновременно с това си представим възможно най-приятните моменти, които искаме да преживеем. Нашето подсъзнание съхранява спомени за достатъчно много такива моменти и докосването до тях, както и отключването на провокиращи еротични фантазии включва онзи вътрешен автопилот, който по найсигурен начин поема контрола върху телесните и емоционалните ни реакции по време на интимната близост. За някои мъже това не е лесна задача. Те нямат доверие на интуитивната си вътрешна регулация и вместо спокойно да  се оставят, бързат да поемат управлението чрез съзнателен контрол и волево усилие. Резултатът най-често е плачевен. Затова колкото и странно да звучи, сексуалната сила на мъжа се определя не толкова от неговите мускули и воля, а от доверието му в собствената природа, в умението му да се отпуска и в способността да се настройва на емоционалната вълна на партньорката и да влиза в еротичен резонанс с нея. Мъж, който е прекомерно ангажиран да следи изявите си, трудно може да отдели необходимото внимание на своята партньорка, а тя усеща това. Обсебени от самоцелно мъжко съперничество, някои господа постоянно гонят рекорди в брой на поредните сексуални контакти. За жените обаче не броят, а продължителността на отделното сношение е от значение. Това е разбираемо, защото всяко прекъсване за „презареждане” преди партньорката да е достигнала до кулминация, може драматично да наруши еротичното  преживяване и сумарното време от всички проведени контакти да не е еднозначно на времето за един пълноценен контакт.

89

НАПРЕДЪКЪТ НА СЪВРЕМЕННАТА СЕКСОЛОГИЯ ДАДЕ ВЪЗМОЖНОСТ И В ТАЗИ ОБЛАСТ МЪЖЕТЕ БЪРЗО И ЛЕСНО ДА ПОСТИГАТ СЪВЪРШЕНСТВО. Хората, които са съпричастни към желанието на партньорките си за попродължителен контакт, вече имат достатъчно сигурни медикаментозни средства, чрез които трайно могат да изградят контрол върху изпразването. Умението за задържане се постига чрез постепенно намаляване на медикамента и само за месец и половина мъжът е способен без никакви допълнителни мерки да осигури достатъчно продължителен сексуален контакт. Значителна част от мъжете постигат подобен контрол и по време на юношеските мастурбации, но ако някой е пропуснал това, никога не е късно тази важна екстра на добрия любовник да бъде придобита. Когато говорим за съвършения любовник, важно е да подчертаем, че това не е някаква универсална категория. Невъзможно е един мъж да бъде идеален любовник за всички жени, както е трудно да си представим, че има човек, който да не бъде харесан от никого. Извън общите постановки, които разгледахме, решаващо за еротичната оценка на всеки конкретен мъж е личностното му съответствие с дадена жена. Някои хора си мислят, че идеалният любовник е този, който е натрупал огромен сексуален опит от връзки с безброй жени. Терапевтичният ми опит обаче ме убеждава, че уникалното пасване на партньорите в двойката е много по-важно. Многобройните връзки понякога изграждат ригидни стереотипи, пречещи да се открие и приеме уникалността на конкретната жена. В този смисъл и без да е шампион по свалки един мъж може да даде максималното на тази жена, в която е влюбен. Една от отличителните черти на мъжа с еротичен чар е и способността му за непрекъснато развитие и промяна. Такъв човек не страда от излишни скрупули и без притеснение търси професионална помощ, когато иска връзката му с любимата жена да е найудовлетворяваща.

В помощ на всички, които желаят да се усъвършенстват в любовното изкуство, е моят сайт: www.erbos.com


здрав съм

В навечерието на 50-ия рожден ден...

КОГА? Ако вече сте си задавали този въпрос, значи и вие мислите как да избегнете редица заболявания, които започват “тихо и подмолно“ след една определена възраст. Докато при жените всяка нова декада е повод за не дотам приятни констатации, то за мъжете животът до 50-ата годишнина преминава по линията на успеха и възхода без мисли за възрастта или здравословни неблагополучия.

д-р Веселка Гергова кардиолог

В навечерието на 50-ия рожден ден обичайно мислите са насочени към спомени и правене на равносметка, вземане на решения за ново начало – отказване от цигарите, купуване на карта за фитнес... решения, които, разбира се, са похвални, особено ако ги доведете до край. И ЗА НАЙ-ЗДРАВИЯ МЪЖ 50-АТА ГОДИШНИНА Е ЕДИН ДОБЪР ПОВОД ДА ПОСЕТИ ЛЕКАРЯ СИ. ЗАЩО ТОЧНО ТОГАВА? Това е границата между младостта и зрялата възраст, а в известен смисъл е и прагът между пълното здраве и началните прояви на дискретни отклонения в работата на различните органи. Това е моментът, в който съвместните усилия на лекар и пациент биха довели до искания резултат – стабилизиране на здравето за следващите 15–20 г. КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕ ВСЕКИ МЪЖ ЗА СЕБЕ СИ В НАВЕЧЕРИЕТО НА 50-ИЯ СИ РОЖДЕН ДЕН? Обезателно трябва да се информирате за така наречената фамилна анамнеза, т.е. има ли в семейството ви заболявания, които се срещат почесто, например високо артериално налягане, инсулт, инфаркт, захарна болест, подагра. После отидете при

90

Това е въпросът, който много често ми задават мои приятели и пациенти. “Кога трябва да отида на профилактичен преглед, при положение че нямам никакви оплаквания?“

лекаря си и пожелайте да ви насочи за изследване на нивото на холестерола и триглицеридите в кръвта, кръвната захар, пикочната киселина. По-смелите от вас могат да решат проблема с профилактичния преглед с един замах, като поискат веднага и среща с уролог, за да проконтролират простатната жлеза. Нека не се заблуждаваме, че единственият симптом, който може да ни наведе на мисълта за проблем с нея е честото нощно уриниране. Ако са ви разказали, че във фамилията ви има няколко случая на неопластични заболявания, помислете и за среща с гастроентеролог. Мъжете пушачи, ако до този момент са приемали “тютюнджийската кашлица” за нещо най-нормално и не са намерили повод да си направят рентгенова снимка на белия дроб, трябва да знаят, че това е важно, за да попълнят необходимия брой изследвания за пълен профилактичен преглед. Тези не много на брой изследвания дават възможност да се направи добра преценка за здравословното ви състояние и да се определи т.нар. степен на риск за следващите 5–10 години. ЗАЩО СЕ ОБРЪЩАМ С ТЕЗИ СЪВЕТИ КЪМ ВАС, МЪЖЕ? Защото дългогодишният ми опит показва, че здравият човек не се замисля и никога не намира време и достатъчно мотиви за един такъв профилактичен преглед. А той би ви спестил много грижи и време впоследствие. И така, ако наближава вашият юбилей или наскоро е отминало шумното парти по този случай, отворете страниците на календара и определете деня за посещение при лекаря.

За мнозина един такъв “подарък“ би изглеждал странен, но повярвайте ми, ползата от него е много голяма!


здрав съм

INSOMNIA (БЕЗСЪНИЕ)

Все пак природата така е създала човека, че да прекарва в сън около 1/3 от живота си. И тази 1/3 се оказва изключително важна за здравето и благополучието му.

д-р Елена Стаматова

КАКВО ЩЕ ПРЕДСТАВЛЯВА HOMO SAPIENS, АКО Е ТАКА ПРОГРАМИРАН, ЧЕ ДА НЕ СЕ НУЖДАЕ ОТ СЪН? ОТГОВОРЪТ ИЗИСКВА ГОЛЯМА ФАНТАЗИЯ, НО БЕЗ СЪМНЕНИЕ ЩЕ СМЕ АБСОЛЮТНО РАЗЛИЧНИ ОТ ТОВА, КОЕТО СМЕ СЕГА. ЩЕ РАЗПОЛАГАМЕ С МНОГО ПОВЕЧЕ ВРЕМЕ, НЯМА ДА ИМА СЪНИЩА, СТРАХОВЕ И КОШМАРИ, НЯМА ДА СТРАДАМЕ ОТ СОМНАМБУЛИЗЪМ.

Честите твърдения: „не мога да заспя”, „събуждам се често, спя неспокойно”, „събуждам се много рано и не мога да заспя повече”, кореспондират с трите фази на съня: • ранна (фаза на заспиване) • средна (фаза на непрекъснат сън) • късна (ранно събуждане) Най-често е нарушена първата фаза (трудното заспиване). Ако легнете да спите, загасите лампата, затворите очи и в следващите 25–30 минути не сте заспали, със сигурност страдате от ранно безсъние (разбира се, ако това се случва в повечето дни от седмицата). Средната фаза включва нощно безсъние и трудност да се заспи отново. Късната фаза представлява събуждане минимум два часа преди обичайното. Това е „алармен тип” безсъние, защото сигнализира най-често за наличие на сериозна депресия. Разбира се, говорим за разстройство на съня само тогава, когато нарушенията на съня присъстват в повечето дни от седмицата, а не са епизодични. КОИ СА ПРИЧИНИТЕ? Те могат да бъдат: • външни, включващи недобри условия за сън – шум, светлина, смяна на часови пояс; • вътрешни, свързани с физиологичното състояние на човека – температура, болка, лекарствени препарати и вещества, наркотични средства, злоупотреба със седатива и най-вече с психичното състояние – депресия, тревожност, алкохолизъм и др. Здравият човек, по различни причини, може да има епизодични случаи на ранно, средно или късно безсъние, което не изисква лечение. Съществува една категория хора – „сови”, за които нощта е ден, денят – нощ. Те имат обърнат биоритъм по рождение и не подлежат на лечение. Просто трябва да съобразят начина си на живот с тази своя биологична особеност.

91

В различните възрасти необходимостта от сън е различна (най-много се спи в детско-юношеските години), а с нарастване на възрастта потребността от продължителен сън намалява. Подобна закономерност се наблюдава и в сънищата. Най-много се сънува в детска възраст и най-малко в старческа. Това е така, защото т.нар. „бърз” или „парадоксален” сън, който е отговорен за сънищата, е най-силно представен в детството. Сънуването не е болест – то е задължителна характеристика на всеки сън, а самите сънища имат защитни функции. Тук е мястото да се спомене и за сомнамбулизма (“ходене на сън”). Той може да бъде повод както за комични интерпретации („Бонифас сомнамбула”), така и за сериозни тревоги. Според битуващия фолклор сомнамбулите са в състояние да извършват цели приключения, като ходене по покриви или водосточни тръби. Оказва се, че това не е вярно, защото при сомнамбулен епизод се извършват само прости действия и никога не трябва да се правят опити за събуждане. Препоръката е този човек да бъде хванат за ръка и отведен в леглото. Хипнозата е сън, при който остават будни огнища в мозъка, с които психотерапевтът поддържа словесна връзка. Той може да изисква повторно изживяване на преживени вече травматични събития или да внушава определени модели на поведение. След хипнотичния сън човекът няма спомени. Когато сънят е разстроен до степен да представлява медицински проблем, тогава вече се нуждае от лечение. При всички случаи диагнозата “разстройство на съня” може да бъде поставена от специалист, което е гаранция за успешно лечение: 1. По възможност да бъде отстранена причината. 2. Медикаментозно лечение. 3. Комбиниран подход, който обединява медикаментозната терапия с психотерапевтични методи: обучение по „култура на съня” (режим, правилна релаксация, медитация и други специфични поведенчески методики. И накрая... ако не можете да заспите поради различни причини и това се случва рядко (например по време на фазите на луната) – не се измъчвайте, не се опитвайте непременно да заспите. Станете от леглото със съзнанието, че това време ви принадлежи и развихрете фантазията си. А после... после отново може да опитате.


здрав съм

КАКВО ИСКАТ МЪЖЕТЕ?

ЛИФТИНГ за мъже КАКВО ИСКАТ МЪЖЕТЕ? НЕ Е НУЖНО ДА СЕ ПРЕВЪПЛЪЩАВАМЕ КАТО МЕЛ ГИБСЪН ВЪВ ФИЛМА “КАКВО ИСКАТ ЖЕНИТЕ”, ЗА ДА ОТГОВОРИМ НА ТОЗИ ВЪПРОС.

ВСИЧКИ ИСКАТ ЕДНИ И СЪЩИ НЕЩА – КРАСОТА И МЛАДОСТ. В тази неравна битка жените притежават цял арсенал от средства – кремове, маски, силикони, липосукции и т.н. д-р Мира Кадурина началник Клиника по дерматология „ВМА“

Мъжът на XXI век също се бори с възрастта все по-целенасочено. Козметичният пазар предлага все повече продукти за мъже. Естетичната медицина разработва процедури, които са адаптирани към особеностите на мъжката кожа. Стареенето на кожата е процес, който включва много компоненти. Един от основните е намаляване броя на колагенните влакна в дермата (отговорни за здравината на кожата). Кожата става отпусната, с понижена еластичност, формират се бръчки. Процесът на състаряване на кожата започва още на 25–30 години, но няма видима изява. След 40-годишна възраст промените в колагеновата синтеза се визуализират, като се образуват подълбоки бръчки, двойна брадичка, кожата се отпуска като цяло. ЛИФТИНГ е терминът, който обединява всички методи в посока заглаждане, изпъване и заздравяване на кожата. Методите, чрез които се постига лифтингов ефект в козметиката варират от приложението на козметични кремове до пластични операции. Все повече се налага мнението, че оперативният лифтинг трябва да бъде отложен като крайна мярка, като

92

се прилагат неагресивни, стимулиращи колаген процедури. Фотоподмладяването е процедура с много добър лифтингов ефект. Използват се апарати с интензивна пулсна светлина – IPL. При мъжете това не е приложимо в областта на брадичката, защото унищожава част от космите и разрежда брадата. АLUMA SKIN RENEWAL (Lumenis Inc., Santa Clara, CA) е първата радиочестотна система за тонизиране на кожата и редукция на бръчките, създадена в търсене на нови поефективни и безвредни методи за решаване на този проблем. Тя е система, която включва т.нар. FACES технология (functional aspiration controlled electrothermal stimulation), водеща до стимулиране на колагеновата синтеза, ремоделиране и видимо изглаждане на бръчките в областта на лицето, и найважното – ПОДХОДЯЩА Е ЗА МЪЖЕ . Техника на извършване на процедурата Принципът на действие се основава на способността на радиочестотния ток да продуцира топлина при контакт с тъканите. Количеството на тази топлина зависи от параметрите на тока и характеристиките на тъканите – съпротивление, водно съдържание и т. н. Участъкът от кожата, върху който се въздейства, се позиционира между два електрода и чрез вакуум се образува кожна гънка. По този начин се постига максимално затопляне в таргетната зона, и то предимно в дълбоките й слоеве, без да се въздейства на околните тъкани.


здрав съм

КАК СТАВА ТОВА НА ПРАКТИКА? Когато колагенните влакна повишат температурата си под въздействие на радиочестотния ток, нарушават своята нормална структура, т.е. денатурират се. Степента на тяхната денатурация зависи от нивото на затопляне и времето на температурното въздействие. При частично запазени връзки между молекулите на колагена се стига до задебеляване на колагенните влакна и до формиране на нов колаген чрез стимулиране на естествените регенераторни процеси в кожата. Позиционирането  чрез вакуум между два електрода осигурява прецизно и контролирано загряване на таргетния

кожен участък в дълбочина, без да се засяга околната кожа. Важно е да се отбележи, че както термичното въздействие върху кожата, така и механичното – чрез вакуум асистираното й позициониране, водят едновременно до ускоряване на кръвотока, повишено снабдяване на тъканите с кислород, усилване на фибробластната активност и като краен резултат – видимо подмладяване на кожата.

93

Препоръчителният режим на лечение включва 4–6 процедури с интервал между тях от 2 до 3 седмици. ПРЕДИМСТВА НА МЕТОДА: • Висока ефективност, доказана в множество клинични проучвания за редукция на фините линии и бръчки, за повишаване тонуса на кожата и нейната еластичност. • Липса на странични ефекти и безболезненост на процедурата. • Иновативната FACES технология не засяга целостта на епидермиса, така че пациентът не нарушава обичайния си ритъм на живот и социални контакти. • Безвредност на процедурите: Вакуум асистираната биполарна система фокусира радиочестотната енергия в желаната зона изключително прецизно,

като ефектът върху околните тъкани е минимален и практически незначим. • Процедурата е краткотрайна – средната  продължителност е 15 мин. • Резултатите са дълготрайни – подмладяващият ефект на процедурите продължава до 6-ия месец след приключване на лечебния курс, което води до много висока удовлетвореност от страна на пациентите. ПРОЦЕДУРАТА Е ПОДХОДЯЩА ЗА МЪЖЕ!!!


здрав съм

Кайро, Египет – Ново проучване, чиито резултати излязоха наскоро, сочи, че от мъжете, които проявяват предпочитания, 53% избират Левитра (vardenafil), сравнени с 47%, които биха взели Виагра (sildenafil). Данните показват, че на базата на показатели като ефективност и безопасност Левитра е по-предпочитана от Виагра. Освен това Левитра показва превъзходство по някои често използвани за оценка на ефективността показатели като способност за проникване и задържане на ерекцията. CONFIRMED1 е най-изчерпателното и прецизно проучване досега, което прави директно сравнение между двата найпопулярни медикамента за лечение на еректилна дисфункция (ЕД) – Левитра и Виагра. Това е първото проучване със специално създаден дизайн – кръстосано (всеки пациент приема първо единия, после другия медикамент), двойно сляпо (нито пациентът, нито изследователят знаят кой медикамент приема пациентът до края на изследването), и рандомизирано (пациентите са случайно подбрани, за да получават единия или другия медикамент) – свеждащ до минимум отклоненията, наблюдавани в други сравнителни проучвания. Важно е да се отбележи, че са били използвани еквивалентни дози от двете лекарства.

References CONFIRMED Study (COmparing vardeNafil and sildenaFil In the tReatment of Men with Erectile Dysfunction (ED)) е рандомизирано, двойно-сляпо, кръстосано проучване.

LEVITRA ИЛИ VIAGRA ? ®

CONFIRMED си поставя за цел да съпостави предпочитанията и степента на удовлетворение от Левитра и Виагра при мъже, имащи проблеми с ерекцията. В проучването са взели участие 1057 мъже от Европа, САЩ и Мексико. “Проучването CONFIRMED е важна стъпка напред в разбирането ни за различията между медикаментите за лечение на еректилна дисфункция и потвърждава ефективността на Левитра за мъжете, имащи проблеми с ерекцията”, обясни проф. Ървин Голдщайн, съавтор на проучването и главен редактор на “The Journal of Sexual Medicine”.

94

®


здрав съм

REM СЪН ИЛИ РЕАЛНОСТ? Ясен Караиванов

Ако сме будни или заети с някаква дейност, мозъкът обработва информацията, идваща през сетивата и заедно с паметта конструира в главата ни модел на света около нас. Ако сме будни, но физически неактивни, фокусът на възприятието се премества от външната към вътрешната информация. Звучи сложно, но не е. СЪБУДЕТЕ СЕ И ЧЕТЕТЕ ВНИМАТЕЛНО.

ПРЕЗ 50-ТЕ ГОДИНИ НА МИНАЛИЯ ВЕК Е ОТКРИТ ПРИНЦИПЪТ ЗА ИЗМЕРВАНЕ НА ЕЛЕКТРОМАГНИТНИТЕ ТРЕПТЕНИЯ НА МОЗЪКА. Благодарение на него учените разбират, че съществуват различни фази на сън – бавен и бърз. При бавния сън спящият диша бавно и много дълбоко, съзнанието почти отсъства, обмяната на веществата е сведена до минимум. Събудени в тази фаза, хората са дезориентирани и рядко си спомнят какво са сънували. По време на бърз сън, наричан “REM сън” (REM – Rapid Eye Movements), т.е „сън с бързи очни движения”, очите под затворените клепачи извършват изключително бързи движения. Дишането става бързо и неравномерно. Мозъкът изразходва много енергия, почти толкова, колкото в будно състояние. Именно в тази фаза на ускорена мозъчна и физиологична активност човек вижда сънища. В същото време тялото е почти напълно отпуснато – „сънна парализа”. Интересно е, че след излизане от REM сън и събуждане е възможно “сънната парализа” да не се изключи веднага и тялото да не се поддава на волеви команди. Това не е никакъв проблем. Достатъчно е събудилият се да изчака няколко минути парализата да отмине. Събитията, които преживяваме по време на REM сън, оказват на мозъка влияние, подобно на това в будно състояние. Дори е възможно да се учим как да се справяме в екстремни ситуации. До този извод достигат учени, изследващи симптомите на т.нар. REM разстройство – нарушение на съня, което практически винаги е свързано с агресивно поведение. Пациентите, страдащи от REM разстройство, не се събуждат докато извършват агресия спрямо себе си или околните. Един направил дупка в стената на спалнята си по време на сън, друг се опитал да стреля, трети да скочи през прозореца, четвърти запалил собственото си легло. Няколко пациенти опитали да удушат съпругите си. Не следвайте примера им!

96

Странното е, че в живота тези хора нямат никакви наклонности към агресия. Изследвайки причините за възникване на REM разстройство, италиански медици от университета “Сан Рафаело” в Милано открили, че страдащите от него пациенти по-често от другите имат сънища, свързани с насилие. Освен това те почти винаги виждат в съня си животни и непознати хора. Тези данни потвърждават теорията на финландския психолог Анти Ревонсу (Antti Revonsuo), която твърди, че сънят е „репетиция” за екстремни ситуации в живота. Ревонсу е убедена, че след като си запознат с опасностите в съня, се справяш по-добре с тях в реалния живот. Съгласно тази теория, при хората с REM разстройство „системата за симулация на опасности” се е променила, така че те понякога пренасят “виртуалната война” от съня в реалната действителност. Според д-р Стивън Лаберж, преподавател в Станфордския университет, една от основните задачи на мозъка от психологична гледна точка е да ни предпазва и да контролира резултатите от действията ни. За тази цел мозъкът създава модел на света, който се базира на поредица от схеми. Ние си имаме схеми за всичко – от това, какво е компютър, до поабстрактни понятия като истина, морал, любов и т.н. Съвкупността от всички схеми съставя нашата лична теория на реалността, която в НЛП (невролингвистично програмиране) се нарича “карта на реалността”. Кои схеми да бъдат активирани в даден момент както от будния, така и от сънния ни живот зависи от две основни неща: мотивацията и очакванията ни. Следователно чрез осъзнаване в сънищата и наяве ние можем да работим върху себе си, като създаваме нови схеми или предефинираме старите. Така ще разбираме по-дълбоко житейската мистерия, или както казва Хенри Дейвид Торо: “Най-истинският ни живот е когато сме будни в нашите сънища.”


изборът

ЕКСКЛУЗИВНО ОТ НЮ ЙОРК представя Мартин Костов: ”BORAT” Първата сцена от „Borat”, фалшиво документалния филм на комедианта Sasha Baron Koen (по-известен като Ali G), представя „традиционния” казахстански ритуал с гоненето на евреите. Ритуалът трябва да бъде преминат от всички млади момчета и се състои в това да тичат през тесен коридор, гонени от огромна, гротескна кукла, която олицетворява злите евреи. Естествено, който не е запознат с персоната Borat, ще бъде шокиран от този момент, както и от убедеността на главния герой, че мозъкът на жената е голям, колкото този на катерица, или от решението му да купи мечка за самозащита в Америка. Всъщност всички тези абсурдни ситуации, представени като реалност, изграждат гениалния хумор на Sasha Koen и му помагат да изложи предубежденията на хората около него, които често не разбират, че са част от огромен фарс. Borat Sagdiyev е казахстански журналист, пратен в Америка, за да може неговата бедна страна да се учи от чуждите успехи. Това, разбира се, е лъжа, която всеки с елементарно знание за Казахстан би разкрил веднага (като начало Borat не говори казахски). Koen обаче разбира, че въпреки размерите си Казахстан е абсолютно непозната за повечето американци, което му позволява да развие гениалното си въображение и да създаде Borat. Използвайки наивна идиотщина за прикритие, Koen разкрива предразсъдъците на хората, с които героят му общува. Изумително, но почти всеки се хваща на номера, че Borat е истински. В следствие на заблудата идва добронамереното, но снизходително желание на американците да покажат правия път на бедния казах. Когато Borat влиза в магазин за оръжие и пита кой пистолет ще го защити от евреите, продавачът е изумен, но въпреки това предлага мнение – „и с 9, и с 45-милиметров ще свършиш работа”. По този начин, представяйки се за кретен, Koen показва кретенщината на „нормалните” хора. Всеки един от скечовете е комедийно гениален, но много съдържат и тънка социална критика. И докато се заливаме от смях след поредния коментар („Това е Наталия. Тя е моята сестра. Тя е номер 4 топпроститутка в Казахстан”), може би трябва да се запитаме дали и ние не таим предразсъдъците, които Koen толкова умело осмива.

”CASINO ROYALE”

97

Джеймс Бонд е изтъркан герой. Това всички го знаем. Живеем в кинопериод на истински супергерои – хора паяци, елфове и мутанти, които буквално биха изяли британския таен агент. В такива времена някакъв пич с Aston Martin и секси пищов има по-малки шансове да оцелее от плувците в „Челюсти”. Бонд като свръхчовек е отминалост (лека му пръст на Ницше), защото е само метафора, защото тялото му не е от стомана, а фактът, че винаги може да бъде заменен от друг агент, ни дразни. Всичко това явно минава през главата на Martin Campbell, режисьорът на най-добрия Бонд филм от 40 години – Casino Royale. Макар че типичната история – лош човек ще унищожи света, Бонд се появява и го спира, но не преди да преспи с всяка яка мадама на екрана – се запазва, Campbell успява да вкара достатъчно човечност в тайния агент, за да го направи реален. Целта Бонд да изглежда отново интересен за млада публика се постига със същия трик, който Lukas използва за новата си трилогия: да започне отначало. Да, Casino Royale е връщане в първите години на Бонд, когато е млад и леко неук агент. Липсата на опит се изразява не само в проблемите му да спре Le Chiffre (зъл и потаен), но и в склонността му да се привързва към жените, които среща. Това не само създава емоционални проблеми, но и сериозно застрашава живота на Бонд. Той не е просто хладнокръвен агент, а млад ученик, който е хвърлен в сериозна игра с огромни залози. Грешките, които Бонд допуска, ни помагат да го приемем не като супергерой, а като човек, който е затрупан от изискванията да бъде успешен таен агент. В резултат Casino Royale се превръща в психологически екшън филм, който, макар че не ни кара да мислим твърде много, ни държи в напрежение с реалните си ситуации и герои. Естествено, не пречи, че Daniel Craig, новият главен актьор, е най-елегантно и енигматично красивият Бонд след легендарния Шон Конъри.


снимкa: Елена Спасова

изборът

98


изборът

КАКВО ИСКАТ ЖЕНИТЕ С „КРАСИВИ ТЕЛА”? Асен Константинов ШЕСТ ТРИЙСЕТ-И-НЯКОЛКО-ГОДИШНИ МОМИЧЕТА СА САМИ В НЮЙОРКСКИ АПАРТАМЕНТ ПО ВРЕМЕ НА ЗИМНА БУРЯ. КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ? По-важното в пиесата на Лора Кънингам е какво ще си кажат, а дали наистина дамските събирания протичат точно така, никой мъж никога няма да узнае. Въпреки претенциите си да бъде нещо повече от chic lit, пиесата, която е базирана върху едноименен роман на Кънингам, си остава в рамките на жанра. Женското жужене се върти около обичайните за тази литература екзистенциални драми – отслабване, диети, тоалети и мъже. Диалогът не е толкова остроумен като в „Сексът и градът” (сериалът, не книгата на Кандис Бушнел), но архетипните за съвременния мегаполис героини са същите. Кари Брадшоу е по-малко забавната писателка Джеси (Силвия Лулчева), съблазнителката Саманта е по-простоватата Нина (Нона Йотова), Миранда тук е зла материалистка (може би затова не е такава феминистка), но пак е отдадена на кариерата си под формата на Марта (Стефания Колева), а пък наивната Шарлот се е превърнала в анорексичния модел Елзбет (Антоанета Добрева – Нети) и залита по здравословна храна, йога и окултизъм. Към тях са добавени още два леко излишни персонажа – депресираната сервитриса (актриса, която работи и като сервитьорка) Сю Каръл (Кристина Янева) и бременната музикантка Клеър, заради която се прави партито, в изпълнение на тв водещата Искра Ангелова, която пък е намерила и превела пиесата.

НОВ ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР

СЪЛЗА И СМЯХ

КРАСИВИ ТЕЛА ОТ ЛОРА КЪНИНГАМ Превод: Искра Ангелова Режисьор: Владимир Люцканов Сценография и костюми: Елена Иванова Музикално оформление: Владимир Люцканов

99

В екипа влизат и двама мъже – Ненчо Илчев се появява като гост звезда във видеото, което сръчно е вплетено в действието от режисьора Владимир Люцканов. Участието на толкова медийни звезди в ролите и интензивният PR на спектакълa му гарантират достатъчно публика. По принцип този вид продукти са адресирани към женската част от публиката. Истината е, че воайорското надникване в женския свят би било достатъчно атрактивно за мъжете, ако не бяха напъните на драматургията за драматизъм и прекалено схематичното пропукване на маските на силно типизираните персонажи, под които без изключение се разкрива тайна болка и вътрешна борба. Все пак играта на актрисите успява да превърне прекалено дългата нощ, в която се развива действието, в нещо, ако не интересно, то поне търпимо. Но не разчитай на красивите тела от плаката – няма да ги видиш в спектакъла дори под драперии. Просто рекламен трик, повтарящ този на предвидливата авторка, озаглавила романа и пиесата си възможно най-продаваемо.

снимки: Даниел Рашев


изборът

М О И Т Е

JAZZ И К О Н И

Мария Василева

ДИМИТЪР ТРАЙЧЕВ

работи върху серията „Моите джаз икони” вече няколко години. Всъщност те са резултат от много натрупан опит в слушането и разбирането на тази музика. Самият той признава, че в изобразителното изкуство използва принципите на джаза на живо: „енергия на импровизацията, нейната тектоника, динамика и опит за групов контрол върху случайното”. Художникът е известен както със своите свободни произведения, така и с постиженията си в областта на графичния дизайн. Образът му на професионалист се оформя

100


изборът

именно между невероятната енергия и бликащото въображение и строгите правила, на които се подчинява всяка приложна дейност. Също както в джаза, където привидната свобода и лекота са резултат на стриктно спазвани закони. Серията портрети, посветени на Майлс Дейвис, Бъди Рич, Джако Пасториус, Телониус Монк, Клифърд Браун, Дюк Елингтън, Чарлс Мингъс, Джон Колтрейн, Елвин Джоунс, Стен Гец и др., в голяма степен разкрива същността на Димитър Трайчев като запален фен и като автор. Самото название, в което присъства думата „икони”, подсказва обожествяването на обекта. От друга страна обаче, художникът буквално навлиза в образа, използвайки привилегията на визуалното изкуство да прави дисекция на физиката и по този начин да разкрива характера. Димитър Трайчев създава психологически портрети, като реди пластове материя и цвят. Кратките текстове и изборът на шрифтовете се превръщат в органична част от духа на портретувания. В типичния маниер на художника „Моите джаз икони” се намират някъде между плаката и портрета. Те носят сигналността на постера, но и психологизма на „високото изкуство”. Всъщност в това, което прави, Димитър Трайчев отдавна разбива границите на тези понятия. Както и в джаза, той съчетава професионална висота с достъпност, въздействие на цялото и четливост на детайла, провокация и естественост, неочаквани диагонали и баланс. Портретите на великите джаз музиканти в известен смисъл са и автопортрет на автора – проницателен слушател на джаз и модерен художник.

101

http://www.zaftra.net/traichev.htm http://stalker.bg/


изборът

СПИСАНИЕ КНИГИТЕ ДНЕС ПРЕДСТАВЯ:

СЕКСЪТ И НАСИЛИЕТО В РЕКЛАМАТА ХРИСТО КАФТАНДЖИЕВ

Христо Кафтанджиев е професор по реклама във Факултета по журналистика на СУ. Водил е курсове и семинари по реклама, маркетингови комуникации и семиотика в Русия, Швеция, Германия, САЩ, Холандия, Чехия, Гърция и т.н. Книгата е за всички, които си изкарват хляба с реклама и комуникации – бренд мениджъри, маркетолози, рекламисти, пиармени, художници, фотографи, журналисти, филолози, психолози, социолози, политолози, както и студентите от всички тези специалности. Основните преимущества на книгата са: • Темата  е много интересна и актуална. Рекламистите сексуализират непрекъснато рекламите на многобройни продукти и услуги. Те са част от многомилиарден бизнес, който се разраства непрекъснато. • Описани са много от най-успешните рекламни стратегии и подходи. • Темата е анализирана и от най-различни гледни точки – рекламни, семиотични, визуални, психологически, маркетингови и т.н. • Наръчникът е илюстриран максимално със стотици от най-добрите световни реклами в тази област. • Изображенията са цветни и можем да осмислим цялата книга чрез тях. • „Сексът и насилието в рекламата” не е досаден учебник, а приятен практически наръчник, написан леко и с много чувство за хумор.

102

FRENCH LOVE МРЪСНИ РАЗКАЗИ ОТ ПАРИЖ АЛЕКСАНДЪР ГРАДИНАРОВ

Париж е град на Любовта. В сатенени чаршафи или под мостовете на Сена, животинска или рафинирана, любовта си струва да бъде възпята такава, каквато е. Френска, испанска, българска или гръцка, любовта има особен вкус в Париж. Столицата на разврата е събрала любовници от цял свят, които ежедневно принасят жертви на своите страсти, за да се превърнат самите те един ден в жертва на любовта. French love е книга с ритъма на филмов трилър. В 13 „мръсни разказа”, Градинаров описва живота в мегаполиса, привлекателен и жесток. Конгломерат от народности търси своето място под любовното слънце в Париж, в който Ерос и Танатос се въргалят в едно легло. Главният редактор на в. „Парижки вести” Александър Градинаров публикува четвъртата си книга French love. Едно литературно предизвикателство, което ще накара любителите на подобни четива да цвилят от удоволствие. Тази книга е написана, за да ви текат лигите, дори когато нищо друго повече не може да ви тече.


разказ

Стефан Кисьов

Отидох при Величко, един от състудентите ми в “Кючук Париж”, в Пловдив и го заварих с Владо и Митака. После дойде и Драго. Все колеги от университета. Величко направи по кафе. Изпихме го, изпафкахме по цигарка и излязохме да се разходим по Главната. Пред “Тримонциум” налетяхме на Илиян. Половата шпага на факултета. – Айде да ви водя при една курва – рече той. – Как тъй? – зяпнахме ние. – Тя е нимфоманка – обясни Илиян. – Софиянка. Учи тук. Ебе се с двайсет мъже на ден. – Сериозно ли? – учудихме се ние. – Напълно – рече той. Живеела наблизо. Повярвахме му. Цялата банда се замъкнахме дотам – в една пряка на Главната, малко преди Джумаята. Изкачихме се по тясната уличка и стигнахме малка, едноетажна къщурка с дворче зад дървена оградка. Позвънихме, поослушахме се и по едно време отвътре се изтърколи една въздебеличка девойка в протрит пеньоар. – Здравейте – ухили се тя и ни огледа внимателно. Един по един. – За ебане ли идвате? – За ебане – рече Илиян. – Хубаво – съгласи се тя. – Няма проблеми. Но сега съм с едни комунисти от Комитета. (Беше 1987 година.) Елате, като ги оправя… Ама вземете нещо за хапване, че съм гладна. Не се и съмнявах. – А за пийване? – попита Величко. – Ми може – кимна тя. – Аз не пия, но ако искате, си вземете за вас. – Към колко да дойдем? – попита Илиян. Тя погледна часовника му. – Сега е четири…Елате към шест, шест и нещо… И си влезе в къщичката, а ние се спуснахме към Главната. Отбихме се в Халите, откъдето напазарувахме руска салата, кренвирши, хляб, кашкавал, хляб, бутилка водка и кока-кола, като обсъждахме ситуацията. Владо, който по това време ходеше сериозно с една колежка, се отказа да идва. Но пък срещнахме Киро от Стара Загора – той учеше предучилищна педагогика . Казахме му къде отиваме и

103

той се нави да дойде с нас. В шест пак отидохме до къщичката и позвънихме. Момичето ни отвори. – Влизайте – покани ни тя. – Взехте ли за хапване? – Взехме – посочи пълната торба Величко. – Добре – рече тя. Озовахме се в мърлява стая с маса и едно голямо легло. Сложихме покупките на масата. Момичето започна бързо да яде. – Ох, как ме умориха тия комунисти! – измляска. И ние хапнахме, като коментирахме комунистите. Величко, когото го биваше по тая част, разказа последния виц за Тодор Живков. – Я да ви дам чаши за водката – сети се по едно време момичето. Извади три пластмасови. – Нямам други – обясни… – Вече съм готова. Кой ще е първи? Ние се умълчахме. – Аз – обади се Величко. И стана от стола. – Ще ме ебеш ли, или да ти правя само минет? – Само минет – рече Величко. – Добре. Събличай се – нареди му тя. Той се съблече и легна. И тя се съблече (предпочитах да не го беше правила) и започна. Ние продължихме да хапваме, пийваме, пушим, разказваме вицове и смеем. Но не мръсни. Напротив. Освен това обсъждахме сериозни неща като предстоящата сесия, изпитите и някои преподаватели. След Величко на леглото се настани Митака, след Митака – Киро, след Киро – аз, а мадамата ни оправяше. Накрая дойде ред на Драго. Той стана от стола – беше едро момче – и бавно изхлузи панталоните си. После гащите. Момичето се загледа в пишката му, както и ние. Всички неволно се умълчахме. От уважение. Беше му много голяма. Толкова голяма, че някак всички се почувствахме малки. Направо джуджета. Само момичето не се смути. Лицето й грейна и тя се облиза: – Хубав десерт – рече. А ние продължавахме да му я гледаме. Беше ужасно голяма. Като на кон. И ОЩЕ по-голяма ставаше! – Можеш да останеш за цялата нощ –зачурулика момичето. След което легна и го прегърна. А ние измърморихме по едно “чао” и се изнизахме мълчаливо навън, където се свечеряваше.


ексцентрици

ДЖЕЙМС НЮЕЛ ОСТЕРБЕРГ МЛАДШИ

ПЪТУВАЩИЯТ IGGY POP

Мартин Николаев

Зад сцената Iggy става известен с приятелското си отношение към хероина... НЕКА ТИ КАЖА КАКВО Е ПЪНК РОК: ПЪНК РОК Е ДУМА, КОЯТО СЕ ИЗПОЛЗВА ОТ АМАТЬОРИ, ОТ БЕЗСЪРДЕЧНИ МАНИПУЛАТОРИ, КОИТО ГОВОРЯТ ЗА МУЗИКА... КОЯТО ВЗИМА ЕНЕРГИЯТА И ТЕЛАТА, И ДУШИТЕ, И ВРЕМЕТО, И УМОВЕТЕ НА МЛАДИ ХОРА, КОИТО ДАВАТ КАКВОТО ИМАТ И ДАВАТ ВСИЧКО, КОЕТО ИМАТ”. И Е... ТЕРМИН, КОЙТО Е ОСНОВАН НА ЗЛОБА; ТЕРМИН, КОЙТО Е ОСНОВАН НА МОДА, СТИЛ, ЕЛИТИЗЪМ, САТАНИЗЪМ И ВСИЧКО, КОЕТО Е ИЗГНИЛО В РОКА. IGGY POP Punk’s not dead. Така провъзгласяваха графитите по стените на София преди около десетина години. Май обаче бяхме закъснели. Трябваше ни онова душевно оросяване от 89-а, за да осъзнаем, че пънка го е имало въобще. Субкултурите на 90-те, като гръндж или гангстерски рап, ни достигнаха много побързо, отколкото „лошата” музика на 70-те: крясъците на Johnny Rotten от Sex Pistols или искреното желание на Joey Ramone да бъде под упойка. Бунтарският елемент в пънка не съвпадаше с политическите виждания в България и макар че със сигурност ги имаше онези, които знаеха какво е London Calling или CBGB (лека  пръст на най-известната пънк сцена в света), истинска революция у нас нямаше. В крайна сметка закъснението ни се отрази

104

добре. Сцени като О!Шипка се издигнаха и дадоха възможност на млади банди да покажат, че са си научили уроците в жанра. Истинско удоволствие е да гледаш групи, които са явно повлияни от The Clash или Pistols, или дори от постпънк момчета като Joy Divison. Затова е уместно, но и трудно да посветим епизод от Ексцентриците на някоя важна за движението личност. Трудността идва от факта, че сред пънкарите е почти невъзможно да намериш някого, който да не шокира с поведението си. Iggy Pop, „кръстникът” на пънка, е символичен избор като олицетворение на идеалите на културата, а не просто като неин член. Това, разбира се, не означава, че Iggy не е лудо копеле... Iggy Pop става известен като вокалист на протопънкарите The Stooges. Групата повлиява на раждащото се пънк движение не само с музиката си, но и със сценичното поведение на Iggy. ТОЙ Е ПЪРВИЯТ МУЗИКАНТ, КОЙТО СВОБОДНО СЕ ХВЪРЛЯ В ПУБЛИКАТА ПО ВРЕМЕ НА КОНЦЕРТИ. Навикът му да се реже с бутилки или дори с бръснач, често хвърля зрителите в екстаз (или ужас). Зад сцената Iggy става известен с приятелското си отношение към хероина, което допринася за изграждането на имиджа на

рок звездата, но също така почти коства живота на младия музикант. След като напуска Stooges, Iggy се събира с David Bowie и записва два гениални албума в една година – The Idiot и Lust For Life (1977). От втория албум идва песента Passenger, която години наред олицетворява номадския начин на живот, който пънкарите водят. След като се изчиства от наркотиците, Iggy се посвещава на минипроекти: пише за Кустурица саундтрака към „Аризонска мечта” и дори участва в няколко филма. Ролята му на травестит в „Мъртвеца” е най-запомняща се. Макар че наближава 60-те, Iggy продължава да изнася концерти, а идеално мускулестото му тяло се превръща в лично доказателство, че наркотиците и алкохолът не могат да спрат лудата му енергия. Дали чрез енигматичните си интервюта, животозастрашаващото поведение, или чрез лудо нежната музика, Iggy Pop продължава да доказва, че да си пънк, всъщност означава да се отдаваш на живота до дупка, без никога да натискаш спирачките. Макар че много пънкари заплащат с живота си за подобна идеология, хора като Iggy са пример, че не ни трябват графити, за да се напомни очевидното – Punk, всъщност е много alive.


The Man 0606  

lifestyle magazine

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you