Concept en ontwerp publieks jaarverslag

Page 1

TERUG

blik 2010 op


Dankwart Roozemond

Peter de Rooij ◊ Peter de Rooij

Toen ik 15 jaar was wist ik al dat ik arts wilde worden. Uiteindelijk werd het long­ en oncologische chirurgie. Wat mij betreft het mooiste vak ter wereld. Boeiend, gevariëerd en heel dynamisch. Ook omdat we in dit ziekenhuis veel verpleegkundigen en artsen opleiden. Het werken met jonge mensen houdt mij scherp. In ons team staan we voor elkaar klaar en doen we alles om de patiënt het allerbeste te bieden. Daarom koos ik voor de dynamiek van juist dit stadsziekenhuis.

Van ons allemaal

Aandacht en vertrouwen geven, dat is waar het om gaat in mijn werk als verpleegkundige. Zelf heb ik vroeger vaak in het ziekenhuis gelegen. Ik weet dus hoe het is om patiënt te zijn. En hoe kwetsbaar je kunt zijn. Ik wil een steun en een rustpunt zijn voor mensen. Een band opbouwen met patiënten en voor hen echt wat kunnen betekenen. Daar heb ik in dit ziekenhuis de ruimte voor.

∑ Dankwart Roozemond

π Ann Jhinkoe Dit beroep heeft mij altijd getrokken. De patiënten echt aandacht geven, op tijd zien als hen iets dwars zit, dat is waar het om gaat. Patiënten moeten weten dat wij er voor ze zijn. Altijd, ook al is het om twee uur ’s nachts. Want er is niets mooiers dan een dankbare patiënt.

Ann Jhinkoe


Vijfde in de AD Ziekenhuis Top 100! Medewerkers vieren het nieuws uitbundig.


Colofon Deze Terugblik is een uitgave van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam en verschijnt ter gelegenheid van de publicatie van het Jaardocument over 2010. Teksten  Peter Louwerse en Conny Taheij Vormgeving en concept­ ontwikkeling www.A10Plus.nl Fotografie  Abi Dobbelaar, Sanne Donders, Ton Hurks, Fleur Kooiman, Maarten Laupman, Henk Jan Winkeldermaat Eindredactie  Joyce de Bruijn Het Maasstad Ziekenhuis is tot 26 februari gevestigd in twee locaties: locatie Clara Olympiaweg 350 3078 HT Rotterdam locatie Zuider Groene Hilledijk 315 3075 EA Rotterdam Vanaf 1 maart openen wij de deuren van het nieuwe ziekenhuis: Maasstadweg 21 3079 DZ Rotterdam Telefoon  010 - 291 19 11 www.maasstadziekenhuis.nl

Verpleegkundigen en medewerkers Patiëntenservice verheugen zich op de tompoezen waarmee in september de vijfde plaats in de AD Ziekenhuis Top 100 werd gevierd.


Een mooi jaar was het… U hebt een bijzonder boekje in handen: de Terugblik op 2010, waarin wij terugkijken op enkele gebeurtenissen en prestaties in het afgelopen jaar. Voor mij persoonlijk waren er twee hoogtepunten. Wij bereikten met onze ruim 3000 medewerkers de 5e plaats in de AD Ziekenhuis Top 100. En op 24 september kregen wij de sleutel van ons prachtige nieuwe ziekenhuis. Een hoge positie in de Top 100, of welke andere ranglijst dan ook, is geen doel op zich. Maar het voelt wel als een mooie waardering en een stimulans om het goed te blijven doen voor u, onze patiënt. In 2010 hebben opnieuw meer patiënten gekozen voor een behandeling in het Maasstad Ziekenhuis. In dit boekje leest u over enkele medische expertises die wij het afgelopen jaar verder hebben ontwikkeld. Ook vertellen patiënten hoe het hen is bevallen in ons ziekenhuis. Bijna 500 dappere mensen met ernstig overgewicht besloten afgelopen jaar het hoofd te gaan bieden aan hun obesitas. Zij kwamen onder behandeling in ons centrum Bariatrische Chirurgie. Daar werden zij geopereerd en volgden zij maanden lang een intensief begeleidingsprogramma om kilo’s kwijt te raken.

Ook werden ongeveer 300 mensen aan hun nieren, prostaat of baarmoeder geopereerd in ons Robot Expertise Centrum. We zijn het afgelopen jaar voor het eerst darmkanker gaan opereren met de Da Vinci Robot. In dit boekje blikken we met een aantal medewerkers en een patiënte vooruit naar 2011. En daarmee kom ik op het tweede hoogtepunt van het afgelopen jaar: de sleuteloverdracht van ons nieuwe ziekenhuis. Vanaf 1 maart helpen wij u graag in ons nieuwe Maasstad Ziekenhuis aan de Maasstadweg 21, naast NS-station Lombardijen. Ook daar zullen wij ons zeven dagen per week, 24 uur per dag blijven inspannen om het u zoveel mogelijk naar uw zin te maken. Ik wens u veel leesplezier!

Paul Smits, directeur Maasstad Ziekenhuis


zwangerschapskliniek 4

Baas in eigen buik Pijnbestrijding bij een bevalling is niet langer een taboe. Onze Zwangerschapskliniek biedt sinds juni zeven dagen per week, 24 uur per dag de mogelijkheid tot een ruggenprik aan barende vrouwen. Wij vinden dat een vrouw zelf mag bepalen wanneer de pijn haar te veel wordt. Anesthesiologen overnachten daarom sinds dit najaar in het ziekenhuis. Zo kunnen ze ook ‘s nachts snel in de verloskamer zijn voor de pijnbestrijding. Want wij zien graag dat iedere vrouw kan terugblikken op een indrukwekkende, maar mooie bevalling. Daarom zijn zij én de aanstaande vader bij ons baas in eigen buik. Dat geldt ook in onze Vruchtbaarheidskliniek. Voor vrouwen die niet zonder medisch ingrijpen zwanger kunnen worden, hebben wij de leeftijdsgrens verhoogd tot 45 jaar, mits het verantwoord is. Voor paren die een kindje verwachten, geldt dat zij sinds dit jaar voor het zwangerenspreekuur en een echo ook op dinsdagavond in het ziekenhuis terecht kunnen. Op de Zorgboulevard vindt u straks in het Geboortehotel Maasstad dag en nacht de beste kraamzorg in een gastvrije omgeving met de medische zekerheid van een ziekenhuis dichtbij. Zwangeren kunnen sinds februari 2010 ook ’s avonds terecht voor hun termijnecho.


M

arjorie Spalburg is dol­­ gelukkig met Tyra en Jeada. Zes ivf-behandelingen in het Maasstad Ziekenhuis gingen vooraf aan hun komst in april vorig jaar. Zeven jaar duurde het voordat haar wens in vervulling ging. Ze had al dochter Shanelle, maar wilde graag nog een kind. Dat lukte niet via de natuurlijke weg, omdat haar eileiders waren verwijderd. ‘De gynaecoloog zei dat ik geduld moest hebben, maar dat het wel zou kunnen.’ Het was emotioneel en fysiek een zware periode met hormoonbehandelingen en een vroeggeboorte. Uiteindelijk was het raak: Marjorie was zwanger van een tweeling. ‘Ik was zo happy.’ Tyra en Jeada kwamen twee maanden te vroeg en moesten in het ziekenhuis blijven. Over haar arts en de zusters vertelt de Rotterdamse niets dan goeds. ‘Ik vertrouw mijn arts. Zij kent mijn lichaam. Als we nu voor controle in het ziekenhuis zijn, gaan we altijd even langs op de afdeling. Ze hebben zo met me meegeleefd.’

Marjorie Spalburg: ‘Als we nu voor controle in het ziekenhuis zijn, gaan we altijd even langs op de afdeling.’

5


kindergeneeskunde

6

Panda Maas is vriendje voor zieke kinderen Kinderen in ons ziekenhuis kunnen niet om hem heen: Maas, de rode panda. Maas is te zien op de afdelingen, hij heeft eigen voorleesboekjes in de wachtkamers en kinderen vinden hem als troostcadeautje in de hutkoffers op de afdelingen. Het speciale vriendje Maas moet een ziekenhuisbezoek of behandeling iets minder zwaar maken. Maas heeft sinds oktober ook een eigen website: www.pandamaasstadziekenhuis.nl. Ouders vinden er samen met hun kinderen op een eenvoudige manier informatie over onze kinderspecialismen. Ze maken kennis met hun dokter en stripverhaaltjes maken duidelijk wat hun te wachten staat. Spelenderwijs kunnen ze zich voorbereiden op hun komst naar het ziekenhuis. Wij begrijpen dat ouders zich zorgen maken over hun zieke kind. Daarom kunnen ze heel snel bij ons terecht, zoveel mogelijk op gecombineerde spreekuren. En moeten ze dan toch even wachten, dan maken voorleesboekjes en speelhoekjes het verblijf in de wachtkamer een stukje aangenamer. Met panda Maas kunnen kinderen zich spelenderwijs voorbereiden op een bezoek aan het ziekenhuis.


A

igun Ergut is geboren in het Maasstad Ziekenhuis. Tien dagen oud was Aigun, toen bleek dat hij astma had. Inmiddels is hij negen jaar en een vaste bezoeker van de locatie Zuider. Soms alleen voor controle van zijn medicatie, maar regelmatig moet hij er een paar dagen blijven. ‘Ik kan niet meer tellen hoe vaak hij is opgenomen. Dat is heel wat keren geweest. Aigun is het nu wel gewend,’ zegt zijn moeder Claudia Gertsen. ‘Toch zie ik altijd een beteuterd gezichtje als het weer zover is.’ Gertsen vindt dat haar zoon goed wordt geholpen. ‘Ze staan echt klaar voor hem en voor ons. Het is een fijn ziekenhuis. Ik kan ook altijd bellen met de arts. En als ouder kun je bijna de hele dag op bezoek komen.’ Als Aigun is opgenomen, werkt hij in de speelkamer onder begeleiding aan zijn schoolwerk. Zo raakt hij niet achterop. De scholier heeft ook de website van panda Maas ontdekt. ‘Daar wordt heel goed uitgelegd wat ze doen in het ziekenhuis,’ zegt Aigun. ‘Ik vind het ook gezelliger op de kinderafdeling nu die is versierd met panda Maas. Het is heel grappig gedaan.’

Aigun Ergut: ‘Ik vind het gezelliger op de kinderafdeling nu die is versierd met panda Maas.’

7


expertisecentrum bariatrische chirurgie

8

Steun in strijd tegen overgewicht Steeds meer Nederlanders lijden aan extreem overgewicht. Inmiddels is onomstotelijk vast komen te staan dat zulk overgewicht ongezond is. In 2010 vonden circa 500 mensen met obesitas de kracht om in het Maasstad Ziekenhuis de strijd aan te gaan met hun overgewicht. Het Maasstad Ziekenhuis heeft voor volwassenen met ernstig overgewicht het Expertisecentrum Bariatrische Chirurgie opgericht. Want als afvallen en bewegen onvoldoende helpen, is een chirurgische behandeling soms een mogelijkheid. In het Expertisecentrum werken chirurgen, een internist, een nursepractitioner, gespecialiseerde verpleegkundigen, een psycholoog, een fysiotherapeut en een diëtist nauw met elkaar samen. De behandeling houdt niet op na de operatie. De patiënt wordt nog tot maanden na de ingreep gevolgd door het behandelteam Bariatrische Chirurgie. Hoeveel gewicht een patiënt kwijtraakt, hangt vooral af van zijn of haar leefpatroon. Heeft hij/zij zelfdiscipline? Beweegt hij/zij voldoende? Volgt hij het voorgeschreven dieet? Krijgt hij/zij steun van familie en vrienden? Onze patiënten staan er niet alleen voor. Zij kunnen tijdens patiënten­bijeenkomsten in het Maasstad Ziekenhuis ervaringen uitwisselen en adviezen krijgen. Het Maasstad Ziekenhuis biedt met een compleet behandel­ programma steun aan mensen met ernstig overgewicht.


Z

e had pijn aan knieën, heupen, nek en rug en had het voortdurend benauwd. De oorzaak van al die klachten: extreem overgewicht. ‘Ik was een stress-eter,’ zegt Bea Dunk (41) uit Rhoon. ‘Ik woog 128 kilo.’ Na een fortuin te hebben uitgegeven aan diëten, meldde Bea zich bij de huisarts. ‘Hoever wil je gaan?’ vroeg de dokter. ‘Heel ver,’ antwoordde Bea. ‘Ik wil heel graag normaal leven.’ Zo kwam ze in het Expertisecentrum Bariatrische Chirurgie van het Maasstad Ziekenhuis terecht. ‘Daar kreeg ik gesprekken over mijn verwachtingen, een ontmoeting met een diëtiste en een afspraak met de chirurg. Ze vertelden ook de nadelen, namelijk dat je onwel kunt worden als je te veel eet.’ Op 10 september 2010 was het zover. Bea kreeg een gastric-bypassoperatie. ‘De eerste dagen voel je je rot,’ blikt Bea terug. Na drie dagen ging ze naar huis, waar ze leerde wennen aan haar nieuwe levensstijl. ‘Goed kauwen, langzaam eten, vitamines nemen en sporten,’ is nu haar stelregel, en daar houdt ze zich aan. In de eerste drie maanden is ze vijftien kilo afgevallen. ‘Ik zou het zo weer doen. In het Maasstad Ziekenhuis. Het personeel is enorm bekwaam, lief en behulpzaam.’

Bea Dunk: ‘Ik zou het zo weer doen. Het personeel is enorm bekwaam, lief en behulpzaam.’

9


robot expertisecentrum 10

Opereren met joysticks Opereren is precisiewerk. Vooral het verwijderen van moeilijk bereikbaar weefsel dat door ziekte is aangetast, vergt grote nauwkeurigheid. Het Maasstad Ziekenhuis heeft een uniek Robot Expertisecentrum, waar specialisten gebruik maken van de Da Vinci Robot. Deze robot heeft vier wendbare armen met daaraan minuscule chirurgische instrumenten en een camera. Die gaan door vier sneetjes in de buik naar binnen. De operateur bedient de armen met joysticks vanuit een console die naast de operatietafel staat. De Da Vinci Robot is het afgelopen jaar vaak ingezet bij de verwijdering van kleine niertumoren en van de prostaat bij patiënten met prostaatkanker. Onze gynaecologen gebruikten de robot dit jaar als eersten in Nederland bij het verhelpen van verzakkingen van de baarmoeder of de vaginatop. Ook de chirurgen gebruiken de robot inmiddels onder meer bij het verwijderen van darmtumoren. Het grote voordeel van deze kijkoperaties? Er treden minder bijverschijnselen op, zoals incontinentie en impotentie bij de patiënt met prostaatkanker. Bovendien heeft een patiënt geen grote snee in de buik, dus verliest hij of zij minder bloed, heeft minder pijn en is sneller op de been. De patiënt is sneller op de been na een operatie met de Da Vinci Robot.


M

arco Vermaas (38) is dik tevreden over zijn behandeling in het Maasstad Ziekenhuis. Vorig jaar juli werd bij hem prostaatkanker vastgesteld na een lange periode van onduidelijkheid. De tumor moest worden verwijderd. ‘Gelukkig hebben we al twee zoons. Een verdere kinderwens was er niet meer.’ Wel bestond er nog risico op impotentie en incontinentie. ‘Dat is me bespaard gebleven door het gebruik van de robot,’ vertelt Marco. ‘Alles werkt nog en ik ben helemaal ‘schoon’. Een nabehandeling is dus niet nodig.’ Van tevoren kreeg hij een dvd mee met uitleg over de robot. ‘Het is de nieuwste techniek. De risico’s van opereren met de robot worden tot een minimum beperkt, omdat het nog nauwkeuriger gaat dan met de hand. De chirurg ziet het operatiegebied in driedimensionaal beeld op het scherm.’ Marco noemt het verder een groot voordeel dat hij maar vijf sneetjes heeft. ‘Dat is mooier dan zo’n grote snee en je bent sneller weer op de been.’ Ook over het contact met zijn arts en de zorg is hij zeer te spreken. ‘Ik ben als een koning behandeld.’

Marco Vermaas: ‘Ik ben als een koning behandeld.’

11


hartcentrum

12

Werken aan vooruitgang Hartpatiënten kunnen ervan op aan dat ze de beste en veiligste stents krijgen geïmplanteerd. Hoe we dat weten? We hebben het zelf onderzocht. Onze interventiecardiologen hebben in januari 2010 de resultaten van hun onderzoek gepubliceerd in een van de meest gerenommeerde medische tijdschriften ter wereld: The Lancet. Een stent is een metalen spiraaltje dat in een vernauwd of dichtgeslibd bloedvat op het hart wordt geschoven. Op de stents zit een coating waarin een medicijn is opgelost. Dat medicijn gaat littekenvorming in de stent tegen en voorkomt zo dat het bloedvat opnieuw vernauwt. Om de kwaliteit van twee stents te vergelijken, hebben twee interventie­cardiologen een ‘vergelijkend warenonderzoek’ opgezet. De stent die niet als beste uit de bus kwam, gebruiken wij daarom niet meer. In de interventiecardiologie volgen technologische ontwikkelingen elkaar in rap tempo op. Stents worden steeds verbeterd en vernieuwd. Omdat wij in ons Hartcentrum steeds gebruik willen maken van het beste materiaal, vergelijken wij nu de Xience V met de Nobori-stent van een Japanse fabrikant. Ook doen we onderzoek naar een volledig oplosbare stent. Wij blijven werken aan vooruitgang! Interventiecardiologen hebben in januari 2010 een onderzoek gepubliceerd in het gerenommeerde medische tijdschrift The Lancet.


O

p 27 januari zat Joop Rijke uit Rozenburg relaxt een dvd’tje te kijken. Borreltje erbij. Niets aan de hand. De volgende ochtend voelde hij dat het foute boel was. ‘Ik ga nog even liggen,’ zei hij tegen zijn vrouw. Daarna ging het razendsnel. Joop kreeg pijn op de borst, kon nog net zijn vrouw waarschuwen en raakte toen buiten bewustzijn. Toen hij bijkwam, lag hij op de afdeling intensive care op locatie Zuider. ‘Wat ze precies gedaan hebben, weet ik niet,’ zegt de 73-jarige Joop. ‘Ik was helemaal afwezig. Ze hebben me gedotterd, geloof ik.’ De cardioloog vroeg of hij een i.c.d. wilde laten plaatsen, een interne defibrillator die een stroomstoot geeft bij hartritmestoornissen. ‘Wat is het alternatief voor een i.c.d.,’ vroeg Joop. ‘Toen de arts antwoordde dat het d.o.o.d. zou worden, was de keuze snel gemaakt. Ik ben daar fantastisch geholpen,’ blikt de Rozenburger terug. ‘Een superbehandeling.’ Hoewel er enkele weken later darmkanker bij Joop werd geconstateerd, liet hij zich niet klein krijgen. Hij kwam er bovenop. ‘Ik voel me weer 18. Ik ga elke dag naar mijn volkstuin. Dat is mijn lust en mijn leven.’

Joop Rijke: ‘Ik voel me weer achttien!’

13


14

Nooit een saai moment in het Maasstad Ziekenhuis In het Maasstad Ziekenhuis gaat het werk 24 uur per dag, zeven dagen per week en 52 weken per jaar ononderbroken door. Mensen melden zich bij nacht en ontij met acute aandoe­ ningen en verwondingen op de Spoedeisende Hulp, ze worden geholpen aan de knie die al maanden opspeelt, krijgen een nieuwe heup of worden gedotterd. Hun baby’s worden geboren, hun kinderen krijgen buisjes, en als ze zijn opge­ nomen, waakt de nachtdienst over hun welbevinden. In het Maasstad Ziekenhuis was er, ook in 2010, eigenlijk nooit een saai moment.

1361 vrouwen zijn in 2010

De Spoedeisende Hulp,

onder het toeziend oog van onze gynaecologen bevallen van hun baby. Daarbij bevielen nog eens 314 vrouwen onder begeleiding van hun verlos­ kundige. Wist u dat in de richtlijnen van gynaecologen, verloskundigen en de Stuurgroep Zwangerschap en Geboorte is opgenomen dat iedere vrouw altijd toegang moet hebben tot adequate pijnbestrijding?

gevestigd op locatie Zuider, behandelde in 2010 45.027 mensen met uiteenlopende aandoeningen, 2000 meer dan in 2009. Dat zijn gemiddeld 126 mensen per etmaal. Wist u dat de Spoedeisende Hulp van het Maasstad Ziekenhuis de grootste afdeling voor acute zorg is in de zuidelijke regio Rijnmond?


15

337 Mensen met brand­ wonden werden in 2010 opgenomen in het Brand­ wonden­centrum van het Maasstad Ziekenhuis. Zij lagen gemiddeld 12,5 dagen in het ziekenhuis. Wist u dat een van de grondleggers van de moderne brandwonden­zorg, dr. Han Boxma, in oktober 2010 met pensioen is gegaan? En dat traumachirurg dr. Kees van der Vlies hem is opgevolgd?

Maar liefst 17890 mensen

Bij 464 kinderen tot en met

gingen in 2010 in een van de operatie­kamers van het Maasstad Ziekenhuis onder het mes. Chirurgen implanteerden onder meer 291 heup­prothesen en 272 knie­prothesen. Wist u dat mensen na een knie- of heupoperatie gezamenlijk kunnen revalideren in ons ziekenhuis?

15 jaar namen onze kno-artsen de keel­amandelen weg. Bij 363 kinderen werd de neus­ amandel verwijderd. 1260 kinderen kregen trommel­ vliesbuisjes geïmplanteerd. Wist u dat de plaatsing van ‘buisjes’ één van de meest uitgevoerde chirur­gische ingrepen is?

372 patiënten met galblaaslijden gingen onder

In 2010 kreeg de poli­ kliniek Kindergenees­kunde

het mes om de galblaas te laten verwijderen. Soms waren dat acute operaties, maar vaak ging het om geplande operaties. Wist u dat een mens heel goed kan leven zonder de galblaas?

van het Maasstad Ziekenhuis bezoek van 8138 kinderen met uiteenlopende aandoe­ ningen. Maar wist u dat medewerkers van het ziekenhuis ook wel eens op bezoek gaan bij gezonde kinderen? Met o.a. de Berendokter geven zij op basisscholen in de regio speelse voorlichting over het ziekenhuis.


Dikke pret op Kidsevenement


17 Ziek zijn als kind is geen pretje. En al helemaal niet als je regelmatig in het ziekenhuis belandt, zoals kinderen met luchtwegklachten. Voor deze jonge patiënten organiseerden wij dit jaar voor de tweede keer het Kidsevenement in het Maritiem Museum in Rotterdam. Artsen en verpleegkundigen van ons ziekenhuis ontmoetten in februari de kinderen en hun ouders in een ontspannen, informele omgeving. Ook konden de kinderen in een ongedwongen sfeer met elkaar kennis maken. Maar ons belangrijkste doel was om deze kinderen een onvergetelijke middag te bezorgen. En dat is gelukt. Ongeveer 170 kinderen deden enthousiast mee: ze zongen, knipten en plakten, keken naar toneel en naar de prachtige exposities, en ze speelden in de kinderspeelhoek Professor Plons. Onze medewerkers konden het natuurlijk niet helemaal laten. Spelenderwijs gaven we toch wat tips om de luchtwegklachten te verminderen. En we namen uitgebreid de tijd voor een gesprek. De kinderen, de ouders en wij vonden het een ‘topdag’.

Wat? Kidsevenement Waar? Maritiem Museum Wanneer? 14 februari


ReumapatiĂŤnten komen in beweging


19 Bewegen is goed, vooral voor reumapatiënten. Sporten bevordert namelijk het welbevinden en vermindert de nadelige gevolgen van deze chronische ziekte. De reumatologen van het Maasstad Ziekenhuis vinden het daarom belangrijk dat hun patiënten zo veel mogelijk bewegen. Maar voor mensen met reuma is het vaak een hele stap om te gaan sporten. En welke sport is verstandig met deze ziekte? Om de drempel weg te nemen, organiseerden onze reumatologen dit jaar voor de derde keer het sportieve evenement Reuma in Beweging. In maart maakten in het Topsportcentrum in Rotterdam zo’n 800 mensen met reuma gratis kennis met allerlei sporten, van tai chi en zhineng tot badminton en volleybal. Tevens kregen ze informatie over het omgaan met reuma in het dagelijks leven. En ook op het werk, want tweederde van de 2,3 miljoen mensen met reuma in ons land is jonger dan 65 jaar. Ons ziekenhuis is het eerste in Nederland dat zo’n sportief evenement organiseert voor zijn chronisch zieke patiënten. Wij doen er alles aan om het leven van de patiënt zo aangenaam mogelijk te maken, ook buiten de muren van het ziekenhuis.

Wat? Reuma in Beweging Waar? Topsportcentrum Rotterdam Wanneer? 6 maart


Huisarts weet wat wij te bieden hebben


21 Als uw huisarts u doorstuurt voor nader onderzoek, is de eerste vraag: naar welk ziekenhuis? De huisarts is daarbij -naast uw familie, vrienden en kennissenkring- een belangrijke adviseur. Ook hij moet dus weten wat wij te bieden hebben. Om arts en patiënt in hun keuze te ondersteunen, stonden wij op zaterdag 6 maart met een stand op de Landelijke Huisartsenbeurs in Ahoy in Rotterdam. De ruim vierduizend huisartsen en praktijkondersteuners konden bij ons onder meer oefenen met een laparoscopiebox en een reanimatiepop. Bezoekers toonden bovendien veel belangstelling voor onze bijzondere combinatiespreekuren. De cervixpoli bijvoorbeeld, bedoeld voor vrouwen bij wie in het uitstrijkje afwijkende cellen zijn gevonden. Deze vrouwen maken zich mogelijk ongerust over die uitslag en kunnen daarom snel terecht op de cervixpoli. Tijdens dit speciale spreekuur worden gedurende één dagdeel verschillende onderzoeken gedaan, zodat wij de vrouwen snel zekerheid kunnen geven over de aard van de afwijkende cellen. Op 25 november was er bovendien het jaarlijkse Beter­ evenement, een feestelijke bijeenkomst bedoeld om de huisartsen uit onze omgeving in contact te brengen met onze specialisten en andere medewerkers. ’s Middags liepen huisartsen en specialisten mee in elkaars spreekuur, ’s avonds was er een ongedwongen samenzijn in de centrale hal van ons nieuwe ziekenhuis.

Wat? Huisartsenbeurs Waar? Ahoy Wanneer? 6 maart


Kijkje achter de schermen is populair


23 In een ziekenhuis een kijkje achter de schermen nemen, is populair. Tijdens de open dag van het Maasstad Ziekenhuis in maart bezochten maar liefst ruim 1500 mensen onze locatie Zuider. We hadden voor hen een route uitgestippeld langs diverse afdelingen. Bezoekers konden hun oren laten testen en hun bloeddruk laten meten. Kinderen maakten kennis met de rode panda Maas, de ziekenhuismascotte. Ze lieten een nepgipsje aanleggen in een spetterende kleur, gingen met een knuffel naar de berendokter en konden op de foto in een ambulance. De open dag was voor ons ook een mooie gelegenheid om onze Wereldkeuken te presenteren. We hadden het auditorium daarvoor speciaal omgebouwd tot een foodplaza in de stijl van duizendenéénnacht, compleet met buikdanseres. Sinds ruim een jaar kunnen onze patiënten kiezen voor gerechten uit de Turkse, Marokkaanse, Surinaamse en Antilliaanse keuken. Meer dan de helft van onze patiënten heeft immers een niet-Nederlandse achtergrond. De bezoekers smulden van de ‘exotische’ gerechten. We konden ook laten zien dat ons ziekenhuis met zijn tijd meegaat op sociale media als Hyves, Twitter en YouTube. Zo hadden we er aan het eind van de dag tientallen Hyves-familieleden bij.

Wat? Open dag Maasstad Ziekenhuis Waar? locatie Zuider Wanneer? 20 maart


Voetbal in de tent


25 Dat je in een ziekenhuis ligt, wil toch niet zeggen dat je de hoogstandjes van Robben, Kuyt en Van Bommel en al die andere Oranjespelers in Zuid-Afrika moet missen? Juist niet. Daarom konden de patiënten en medewerkers alle wedstrijden van het WK Voetbal in Zuid-Afrika op televisie volgen in ons ziekenhuis. Een bijzondere dag was 19 juni, toen Nederland-Japan werd gespeeld. Uitslag 1-0 voor Oranje. De wedstrijd was niet bijster boeiend, maar dat werd op de locatie Zuider ruimschoots goedgemaakt door de bijzondere ambiance waarin patiënten, personeel en buurtbewoners de wedstrijd konden beleven. In een feestelijk aangeklede tent op het binnen­terrein werd de match tegen Japan vertoond op een groot scherm. Ongeveer honderdvijftig bezoekers genoten van de steekpassjes van Sneijder en de reddingen van Maarten Stekelenburg. Bitterballen en drankjes verhoogden de feestvreugde. Na afloop was er, toepasselijk, een braai. Een barbecue in ZuidAfrikaanse stijl dus. Omdat wij het gewoon leuk vinden het onze patiënten naar de zin maken.

Wat? Nederland-Japan Waar? locatie Zuider Wanneer? 19 juni


Dadels en harirasoep


27 Een ziekenhuisopname heeft grote invloed op het gezin, en zeker ook op de viering van traditionele feestdagen als Kerstmis, Pasen, Moeder- en Vaderdag en Sinterklaas. Voor het Maasstad Ziekenhuis reden genoeg om deze feestdagen mee te vieren. Ook de iftars tijdens de ramadan en het Suikerfeest hebben inmiddels hun plek gekregen op de kalender van feestdagen. De ramadan is een periode van bezinning. Volwassen gelovigen eten, drinken en roken niet van dageraad tot zonsondergang. Daarna komen families bij elkaar en gebruiken gezamenlijk de iftar, een voedzame, maar niet te zware maaltijd. Ook in het Maasstad Ziekenhuis willen moslims aan de ramadan deelnemen. Zij worden daarbij in de eerste plaats gesteund door familie en naasten, bijvoorbeeld door extra veel bezoek. Maar ook het ziekenhuis wil het verblijf van de gelovigen zo aangenaam mogelijk maken. Daarom werden er in september, tijdens de vastenmaand, twee iftars gebruikt. Dadels, harirasoep en andere oriëntaalse lekkernijen kwamen op tafel op beide locaties van het Maasstad Ziekenhuis. Patiënten, bezoekers, familie, gelovigen en nietgelovigen. Iedereen was welkom. Het Maasstad Ziekenhuis is er immers voor iedereen.

Wat? Iftar en Suikerfeest Waar? locatie Zuider en locatie Clara Wanneer? septemberVOORUIT

blik 2011

op

we u e i n Het sstad Maa nhuis Zieke ent op 011 i2 e m 7 1


Ik werk als audiologie assistent in het ziekenhuis. Op audiologisch gebied kan hier bijna alles. Dat maakt mijn werk uitdagend en interessant. Daarnaast is geen dag hetzelfde. Ieder mens heeft zijn eigen verhaal, dat maakt het werk zo mooi. Mensen op hun gemak stellen tijdens het onderzoek. Net even iets extra’s doen om te helpen, om de patiënt echt van dienst te kunnen zijn. Dat geeft mij voldoening.

Yolanda Bollemeijer

André de Smet

∑ Yolanda Bollemeijer

Geen dag hetzelfde. Dat komt goed van pas in mijn vak, het opereren van mensen met ernstig overgewicht. Opereren met state of the art­technieken. Ik werk met een uitgebreid team van uiterst gemotiveerde en goed geschoolde deskundigen. Want een operatie alleen is niet voldoende. Voor een succesvolle behandeling is ook een verandering in het eetpatroon en het gedrag nodig. Om zo ook de levensstijl van de patiënt te veranderen. Die teamspirit, alles inzetten voor de patiënt, daar haal ik voldoening uit.

René KLaassen ∏ René KLaassen

Van ons allemaal

Oog voor detail en precisie. Dat maakt mijn werk als vaatchirurg zo boeiend. Werken in een team van specialisten dat voor 100% bezig is met vaatchirurgie en het belang van de vaatpatiënt. Dat is in dit ziekenhuis mogelijk. Een vaatcentrum met veel know­how, dat werkt met de nieuwste technieken en voortdurend onderzoekt of iets nog beter kan. Met optimaal resultaat voor de patiënt. Die gedrevenheid, daar wil ik deel van uit maken. Daarom werk ik in dit ziekenhuis, in hét vaatcentrum van Rotterdam.

∑ André de Smet


Wij gaan verhuizen! 2011 wordt een belangrijk jaar voor ons Maasstad Ziekenhuis. Op 1 maart zwaaien de deuren van onze nieuwbouw eindelijk open. Onze patiĂŤnten en hun bezoekers kunnen vanaf die dag bij ons aan de Maasstadweg 21 terecht voor alle facetten van zorg. In deze Vooruitblik vertellen enkele medewerkers en een patiĂŤnte over hun verwachtingen van het nieuwe ziekenhuis.


Nieuwbouw

2

Joint Care Samen revalideren gaat sneller dan in je eentje. Mensen die in ons ziekenhuis een nieuwe knie of heup krijgen, worden daarom ondersteund door de zorgmethode Joint Care. De patiënten krijgen voor de operatie samen uitgebreide informatie. Daarna komen ze gezamenlijk de eerste dagen na de operatie door en gaan ze aan de slag. De Joint Care verhuist zeker mee naar ons nieuwe gebouw, want het is een succesvolle aanpak. ‘Doordat de mensen elkaar al kennen van de voorlichtingsbijeenkomst, revalideren ze sneller,’ is de ervaring van regieverpleegkundige Chantal Vosselman. ‘Ze stimuleren elkaar door bijvoorbeeld de eerste dagen na de operatie samen een stukje over de afdeling te lopen. Samen doe je dat sneller dan alleen.’ Op de afdeling blijven voor de Joint Care twee vierpersoonskamers beschikbaar, naast de zestien eenpersoonskamers. ‘Soms vinden mensen het prettig om alleen te liggen, soms is het fijner om met meer mensen op een zaal te liggen,’ vertelt Vosselman. ‘Zeker voor onze patiënten die in groepjes van drie of vier worden opgenomen en met elkaar optrekken.’ Chantal verwacht dat het verblijf op de afdeling straks nog prettiger zal zijn, doordat alles nieuw en luxer is. ‘Maar de zorg voor de patiënt blijft het belangrijkste,’ benadrukt ze. ‘Wij krijgen er een paar collega’s bij en zullen ook een frisse start maken.’


Chantal Vosselman: ‘Het verblijf op de afdeling zal straks nog prettiger zijn.’


Nieuwbouw

4

Spoedplein Wie snel medische hulp nodig heeft, ook ’s avonds en ’s nachts, komt in ons nieuwe ziekenhuis terecht op het Spoedplein. Daar is zowel de spoedeisende hulp als de huisartsenpost te vinden. Dat maakt de samenwerking nog beter. Diana van der Sluijs en Annemiek Neven, verpleegkundigen van de spoedeisende hulp, kijken uit naar hun nieuwe werkplek. ‘We krijgen een extra traumakamer,’ vertellen ze. ‘En een pluspunt is de familiekamer waar we mensen kunnen opvangen van wie een familielid is overleden. Nu is daar geen goede ruimte voor. Ook de gipskamer en het observatorium komen op het Spoedplein. En we krijgen nieuwe bedden.’ Voor het personeel is het Spoedplein eveneens een vooruitgang. ‘Onze zusterpost wordt veel groter, al gaan we de ruimte delen met meer collega’s. En we zijn blij met de grotere en mooiere centrale post met meer werkplekken,’ zeggen de verpleegkundigen. Annemiek en Diana zorgen samen voor de aankleding van de afdeling. ‘We hebben fotolijstjes en schilderijen gekocht. Ook voor de patiënten, en zeker voor de kinderen willen we het gezelliger maken.’ Het oude gebouw, de locatie Zuider, gaan ze zeker missen. ‘Maar we leven al zo lang naar de verhuizing toe. Straks hebben we een lekker fris, nieuw ziekenhuis.’


Diana van der Sluijs en Annemiek Neven: ‘We leven al zo lang naar de verhuizing toe. Straks hebben we een lekker fris, nieuw ziekenhuis.’


Nieuwbouw

6

Patiëntenvoorlichting De patiënt zo goed mogelijk antwoord geven op vragen. En een luisterend oor hebben en kijken of ze een oplossing kan aanreiken. Dat is de belangrijkste missie van Nelleke Wijnties als patiëntenvoorlichter in het Maasstad Ziekenhuis. ‘Ik werk hier negen jaar. Eerst alleen in Clara, nu ook op de locatie Zuider. In die negen jaar heb ik geleerd dat je goed moet observeren en vooral ook goed luisteren. Wij hebben kundige artsen en verplegend personeel, maar je kunt nooit helemaal voorkomen dat mensen ontevreden zijn. Dan moet je de patiënt serieus nemen. Patiënten zeggen tegen mij ”Of ik u nu ’s ochtends om negen uur aanspreek of ’s middags om half vijf, u bent altijd dezelfde.” Zo hoort het, want die patiënt heeft er geen boodschap aan dat ik aan het eind van mijn werkdag moe ben. In de nieuwbouw kunnen wij de patiënten nog beter van dienst zijn. Wij hebben straks, in plaats van een balie, een eigen kamer waar we de mensen te woord staan, een kopje koffie kunnen aanbieden, op hun gemak stellen enzovoorts. De patiënt krijgt dan meer aandacht en privacy. Omdat we allemaal in één gebouw zitten, zijn de lijnen korter en kunnen we mensen beter informeren. Door de weg te wijzen bijvoorbeeld, of mensen in contact te brengen met een patiënten­vereniging. Problemen proberen wij zelf op te lossen. Lukt dat niet, dan beloof ik dat de patiënt dezelfde dag of een dag later wordt gebeld. Die garantie durf ik te geven. Gastgericht bezig zijn, noemen we dat. Zodat elke patiënt met een tevreden gevoel naar huis gaat.’


Nelleke Wijnties: ‘Gastgericht bezig zijn, zodat elke patiënt met een tevreden gevoel naar huis gaat.’


Nieuwbouw

8

Healing environment In geen enkel Rotterdams ziekenhuis kunnen onze bezoekers straks zo prettig buiten zitten als in het Maasstad Ziekenhuis. Vijf prachtige binnentuinen brengen de natuur dichtbij. ‘Je hebt niet het idee dat je in een ziekenhuis bent,’ zegt patiënte Femke Kuiken. ‘Ook het kleur- en materiaalgebruik is mooi. Ik hoop er niet meer te hoeven verblijven. Maar je kunt duidelijk zien dat er veel zorg is besteed aan het creëren van een fijne omgeving. Om het zo aangenaam mogelijk te maken voor de patiënt.’ Femke heeft vorig jaar een behandeling aan borstkanker ondergaan. Tussen de chemokuren door volgde ze in ons ziekenhuis het fitnessprogramma Fit en Balans om fit te blijven en te werken aan haar herstel. ‘Het sporten zorgt ook voor invulling van je week en het contact met lotgenoten is fijn. Je hebt er behoefte aan begrepen te worden, hoe goed je naasten ook hun best doen.’ Met een andere patiënte liep Femke uiteindelijk de 60KM Walk van de Sisters of Hope en haalde 6000 euro op voor onderzoek naar borstkanker. Femke is sportinstructrice en was daardoor extra gedreven om te sporten. In het nieuwe ziekenhuis komen nieuwe sporttoestellen. ‘Ik hoop dat er meer mensen gebruik van gaan maken. Een goed fitnessprogramma kan helpen om in die moeilijke tijd je lichaam zo fit mogelijk te houden.’


Femke Kuiken: ‘Je hebt niet het idee dat je in een ziekenhuis bent.’


Nieuwbouw

10

Vaatcentrum Patiënten met verwijde of vernauwde bloedvaten komen bij de vaatchirurg of inter­ ventieradioloog terecht. In veel gevallen kan het probleem worden opgelost met een stent of een dotterbehandeling, ingrepen die plaats vinden via de bloedvaten. Soms is een open hartoperatie nodig, bijvoorbeeld als een bypass moet worden aangebracht. In het Maasstad Ziekenhuis werken interventieradioloog en vaatchirurg nauw samen om de patiënt de beste behandeling te geven. Dat kan nog beter in de nieuwbouw. Daar beschikken de interventieradioloog Dammis Vroegindeweij en vaatchirurg André de Smet over de allernieuwste apparatuur op hun vakgebied. Dankzij een röntgenapparaat dat is aangesloten op een groot beeldscherm kunnen ze elk detail van het vaatstelsel vanuit elke positie uitvergroot zien. ‘We zien dus beter wat we doen. Zo kunnen we nauwkeuriger werken,’ vertelt De Smet. ‘Daardoor werken we ook sneller. Dat is gunstig voor de patiënt en ook voor ons als personeel, want we worden minder lang blootgesteld aan röntgenstraling.’ Vroegindeweij: ‘Omdat wij met deze nieuwe apparatuur de bloedvaten beter kunnen zien, zullen we minder snel besluiten tot opereren en eerder tot een ingreep via de bloedvaten.’ De patiënt heeft dan geen operatiewonden. Vroegindeweij: ‘Wij lopen hierin voorop. Niet alleen door de techniek, maar ook omdat we als interventieradioloog en vaatchirurg samenwerken. In het belang van de patiënt.’


André de Smet (l) en Dammis Vroegindeweij: ‘We zien beter wat we doen. Zo kunnen we nauwkeuriger werken.’


Spoedplein

Nieuwbouw

12

Verhuizen! Gedurende het hele laatste weekend van februari, zullen vanaf vrijdagnacht 24 uur per dag verhuiswagens vol spullen worden overgeheveld naar de nieuwbouw aan de Maasstadweg 21. In totaal moet ongeveer 6500 kubieke meter aan medische apparatuur, computers en meubilair worden vervoerd. Het verhuis­bedrijf Convoi zet twee ploegen van elk 50 mensen in die in diensten van 12 uur op, 12 uur af, volcontinu in touw zijn. 6500 Kubieke meter spullen komt neer op gemiddeld 150 kg per kuub. Convoi schat – voorzichtig – dat 975.000 kilo van oud- naar nieuwbouw wordt gesjouwd. Bij benadering 200 patiënten worden op maandag 28 februari naar de nieuwbouw gebracht. Wie kan lopen, verhuist met een busje. Bedlegerige patiënten worden, met bed en al, in verhuiswagens naar de nieuwe locatie gebracht. Om de reis te kunnen volgen – een verhuiswagen heeft immers geen ramen – worden aan de buitenkant van de wagens 2 camera’s opgehangen. Zo kunnen patiënten via een beeldscherm zien hoe hun reis verloopt.

De verhuiswagens rijden zeer zuinig, op zogeheten Euro 5-motoren. Er zal ongeveer 2000 liter benzine nodig zijn voor de verhuizing. De verhuiswagens kunnen daarmee zo’n 260 keer op en neer rijden. De vrachtwagenchauffeurs en de verhuizers lopen op 3000 bakkies koffie en 400 lunchpakketten. De afdeling Spoedeisende Hulp is in het verhuisweekend voor het eerst in haar bestaan 24 uur dicht. De omliggende ziekenhuizen is gevraagd rekening te houden met extra patiënten van zondag 27 februari 22.00 uur tot maandag 28 februari 22.00 uur. De verhuizing vindt plaats in nauw overleg met politie en gemeente Rotterdam. Op dinsdag 1 maart zijn alle patiënten en bezoekers van harte welkom om het nieuwe ziekenhuis te komen bewonderen. Het nieuwe ziekenhuis is te vinden aan de Maasstadweg 21, 3079 DZ Rotterdam.


Diagnostisch centrum

Hot Floor

511

Kinderafdeling

Winkels

Groene daken

bedden op 26Â verpleegafdelingen waarvan: 483 normaal 10 wiegen 18 couveuses

Centrale hal

20 50

bedden in het brandwondencentrum bedden voor dagbehandeling

Dialyse

Fraaie groene binnentuinen

Spreekuurcentrum

Eenpersoonskamer

Kamers per afdeling: 16 eenpersoonskamers 4 vierpersoonskamers Uit onderzoek blijkt dat veel mensen gezelschap op prijs stellen.