Page 1

asiakasLEHTI sinuLLE

nro

112

auton suursiivous s. 14 anne murto & kuusamon kutsu s. 8 laitetaanko tankkiin bensaa vai dieseliä? s. 18

aille A1-asiakk on m a k su t aAvainturvs! vakuutu s. 37

Tablettitietokone

löysi tiensä makuuhuoneeseen s. 26 1


Tervetuloa Torin lukijaksi!

Iskuikmöe? ku

auto

aan v i a v pua a

A

41

s. 40–

j

A1.fi

Tämä on asiakaslehti sinulle, Nordea Rahoituksen A1-osamaksuasiakas. Tori-lehti lukuisine ekstraetuineen ilmestyy neljä kertaa vuodessa!

Kädessäsi on ensimmäinen Nordea Rahoituksen A1-osamaksuasiakkaille tehty Tori-lehti. Tavoitteenamme on ollut tehdä monipuolinen ja helppolukuinen paketti, jonka ääressä viihdyt, ja josta saat myös runsaasti vinkkejä ja konkreettisia, rahanarvoisia etuja. Tässä numerossa keskitymme kevättalven kiinnostaviin ja tärkeisiin asioihin. Vierailemme Lahden Autosalpa Oy:ssä katsomassa, miten auto laitetaan rankan talven jälkeen kevätkuosiin. Autoliiton viestintäpäällikkö Jukka Tolvanen puolestaan pohtii kolumnissaan sivulla 18, kumpi kannattaa paremmin, autoilu bensalla vai dieselillä. Lisäksi tutustutaan muun muassa­tablettitietokoneisiin, joita viime kuukausina on hankittu yhä useampaan kotiin. Sivulta 35 alkaa tuhti Hyödynnä asiakkuutesi -tietopaketti­, johon olemme koonneet vinkkejä siitä, miten parhaiten käytät hyväksesi kaikki asiakkuuteesi liittyvät edut. Tiesitkö esimerkiksi, että A1osamaksuasiakkaat ovat oikeutettuja maksuttomaan Avainturvavakuutukseen, jonka saa käyttöön aktivoimalla edun A1.fi-sivustolla? Jos avaimesi hukkuvat, Avainturva korvaa 250 euroon asti kaikki kulut, jotka aiheutuvat ovien avaamisesta ja uusien avainten hankkimisesta. Sokerina pohjalla ovat pääosin lehden loppuun kerätyt ekstraedut. Niiden alennukset ja tarjoukset on tarkoitettu vain Tori-lehden lukijoille. Uskomme, että nautit hetkistäsi Torin parissa ja hyödynnät lehden tarjoamat upeat edut! Tuula Mattila päätoimittaja

Tori • Päätoimittaja Tuula Mattila • Toimitus Otavamedia Oy, Asiakasviestintä, Köydenpunojankatu 2 aD, 00180 Helsinki, (09) 1566 8510, fax. (09) 1566 8600 • Toimituspäällikkö Teija Laakso (09) 1566 8566, tuottaja Paula Ristimäki (09) 1566 8562 • Ulkoasu Väinö Teittinen • Graafinen suunnittelu Evi Linnoaho-Kaarre • Repro Aste Helsinki Oy • Kirjapaino PunaMusta • ISSN 1459-9902 • Kannen kuva Tommi Tuomi • A1.fi

2


1/2012

Tässä numerossa 4 Toripöydällä kurkistetaan kevääseen.

14

8 Kuusamoon kesytetty etelän hörhelö Anne Murto.

Auto puhtaaksi ammattilaisten vinkeillä.

12 Hurjat sääilmiöt Ennätyskelit vuosien varrelta. 14 Hyvästi suola ja rapa! Nyt putsataan auto kevätkuntoon. 18 Kolumni Bensalla vai dieselillä?

20

20 Sisusta kotiin kevät Tunnelma syntyy pienillä oivalluksilla. 26 Tabletit kilpasilla iPad vai Android? 30 Speltti, bulgur, kuskus ja muut jännittävät aterioiden lisäkkeet. 35 Hyödynnä asiakkuutesi!

26

43 Ekstraedut sinulle

8

Pohjoisen hangille ehtii vielä, muistuttaa Anne Murto 3

30


Toripöytä

Aurinkoa tupaan Toripöydällä varustaudutaan kevätsiivouksiin. Kokeillaanko teillä isoäidin perinteisiä ohjeita vai valjastetaanko käyttöön itsestään liikkuva robotti-imuri? Koonnut Torin toimitus KUVAT Valmistajat ja Veer

Etikalla ja soodalla lian kimppuun

Etikka ehkäisee ja poistaa kalkkisaostumia hanojen ja suihkupäiden ympäriltä. Samalla se kiillottaa. Tilkka etikkaa ikkunanpesuvedessä kirkastaa ikkunat. Ruokasooda puhdistaa ja kirkastaa lavuaarit ja kattilat. Posliiniastioiden pinttymät häviävät, kun niitä hankaa ruokasoodalla. Uuni puhdistuu vedestä ja ruokasoodasta tehdyllä tahnalla. Vesi ja ruokasooda on lisäksi oivallinen hopeidenpuhdistusaine,

joka kirkastaa myös termoskannun sisuksen. Nykyiset isoäidit tietävät, että ruokasoodalla lähtevät myös pahat hajut mikroaaltouunista ja jääkaapista. Sokeripalalla hankaamalla saa puhtaaksi pohjaan palaneen kattilan ja pinttyneen lieden.

Vink

Suola imee viinin punaviinitahrasta. Hiero tuoreeseen tahraan runsaasti suolaa.

ki! Kun sesti y siivoat tasaimp et tarv äri vuoden , its kään s e keväälläuursiiv ou etkä v oimak sta kaita aineita .

martat.fi.

4

©JORMA MARSTIO/KUVARYHMÄ/SKOY

Isoäidit osasivat hyödyntää siivouksessa luonnollisia aineita, kuten etikkaa, ruokasoodaa, suolaa ja sokeria. Ekologista ja edullista!


tiesitko että...

Näin Suomi googlasi

Kauden pesuihmeet XL-tyyliä

Hakukone Google listaa vuosittain sivut, ilmiöt ja henkilöt, joita haetaan eniten. Nämä tapahtumat ja henkilöt kiinnostivat Googlen mukaan suomalaisia viime vuonna:

Lapsiperheen arkea helpottavat Upon uuden XL-malliston astianpesukoneet. Malliston lippulaiva D 85 DS pesee kerralla jopa 16 hengen astiat. Sen salaisuus on irrotettava ja muunneltava keskikori, johon voi kasata runsaasti matalia astioita, kuten kuppeja, kulhoja ja aterimia. Lisäplussaa tuo tyylikäs, selkeälinjainen design.

Haetuimmat kotimaiset julkisuuden henkilöt

Petri Nygård Johanna Tukiainen Saana Parviainen Jussi Parviainen Mikael Granlund

Haetuimmat reseptit

mokkapalat pannukakku mustikkapiirakka lettutaikina juustokakku

Haetuimmat tv-ohjelmat

Salatut elämät Big Brother Muodin huipulle American Idol Stage

Upo D 85 DS, ovh. 999 €.

Eikö siivoaminen kiinnosta? Jos et rakasta imuroimista, kotiin kannattaa hankkia joku markkinoilla olevista robottiimureista. Ne hyrisevät omaa vauhtiaan pitkin lattioita ja keräävät pölyt mennessään. Hooverin Robocom 2 -imurirobotti suunnistaa infrapunanavigoinnin avulla. Sen sensorit tunnistavat esteet sekä portaat. Pehmeät kumisuojukset estävät huonekalujen naarmuuntumisen. Käyttömukavuutta lisäävät kaukosäädin, ohjelmointimahdollisuus sekä hiljainen käyntiääni. Hoover Robocom 2, ovh. 569 €

Eniten lisääntyneet haut

vaalikone Google + Munamies ylilauta feissarimokat

google.fi

Tutut maat houkuttelevat

Arno pyykkää ilmalla Samsungin uusi Arno-pyykinpesukone puhdistaa vaatteet kylmään veteen johdetulla ilmalla ja pesuaineella. Tavallisen 40 asteen pesuohjelman tulos saavutetaan maahantuojan mukaan peräti 70 prosenttia pienemmällä energiankulutuksella. Arno eli WF1124ZAC Eco Bubble -pesukoneen pesukapasiteetti on 12 kiloa ja kone täyttää EU:n uuden energialuokan A+++ vaatimukset.

Suomalaiset matkustavat lomamatkoillaan edelleen ahkerasti kestosuosikkikohteeseensa, eli Espanjaan ja etenkin Kanariansaarille. Espanjan-matkojen osuus lisääntyi viime vuonna 19 prosentilla edellisvuodesta. Seuraavaksi suosituimmat kohteet ovat Kreikka, Turkki ja Thaimaa. Viime vuoden top 5 -listaan kipusi myös Portugali mukanaan Madeira ja Azorit.

WF1124ZAC Eco Bubble, ovh. 1 199 €

Lähde: Suomen matkatoimistoalan liitto ry.

5


Kaikki munat samaan koriin

Metsän makuja 2012

Erilaiset matonkude- ja puuvillatrikoolangat ovat kasvattaneet suosiotaan rakettimaisesti, kun käsitöihin ja kotoiluun innostuneet suomalaiset ovat tarttuneet joukolla virkkuukoukkuihin. Lankoja alkaa myös olla hyvin saatavilla ja tulosta syntyy nopeasti. Ennen pääsiäistä ehtii vielä hyvin virkata itselleen kuvan kahvallisen korin. Siihen on käytetty Kauhavan kangasaitan Lilliontelokudetta, jota yhteen koriin kuluu noin 500 grammaa.

Pallopojat pääsiäiskoristeiden kimpussa

©marjo tynkkynen

Ohje korin virkkaukseen kangasaitta.fi.

Norjalaiset Arno ja Carlos tulivat Suomessakin tunnetuksi joulun alla julkaistusta Joulupallot-kirjastaan. Miesten ohjeiden mukaan neulottiin joulukoristeita puikot suhisten. Nyt Arnelta ja Carlosilta saadaan uusi kirja, jossa perehdytään pääsiäismunien ja muiden pääsiäiskoristeiden neulomiseen. Huikeat värit ja veikeät ohjeet vievät mennessään! Arne & Carlos: Pääsiäiskoristeet, Nemo, Ovh 24 €.

Vuoden 2012 marja on variksenmarja, luonnonyrtti siankärsämö ja sieni punikkitatti. Valinnan teki Arktiset Aromit ry. Mustikan varjoon usein jäävää variksenmarjaa eli kaarnikkaa ei kannata jättää keräämättä. Se sopii hyvin mehuihin ja marmeladeihin, maun mukaan joko sellaisenaan tai mustikan ja mustaherukan seuralaisena. Variksenmarjat sisältävät runsaasti vitamiineja sekä kuituja, ja niiden flavonoidimäärää pidetään suurimpana kaikista kotimaisista marjoista. Runsassatoisia punikkitatteja on kolme: haavan-, koivun- ja männynpunikkitatti, joista jokainen kasvaa oman seuralaispuunsa lähellä. Punikkitatti kiehautetaan omassa nesteessään kypsäksi, jolloin sen väri tummuu. Kypsennettynä sitä käytetään esimerkiksi murekkeisiin, leipätaikinoihin tai kaalikääryleisiin, ja sitä voi säilöä kuivaamalla tai pakastamalla. Vanhan rohdoskasvin siankärsämön kukinnosta tehdään yrttijuomia ja sen lehdistä rasvaisten patojen tai keittojen maustetta. Siankärsämöä voi säilöä kuivaamalla tai pakastamalla. Aikanaan villiyrttiä käytettiin muun muassa haavojen hoitoon. Keski-Euroopassa siitä valmistettiin alkoholiuutetta, jota käytettiin sekä sisäisesti että ulkoisesti. arktisetaromit.fi

TNS Gallupin tuoreen tutkimuksen mukaan lapsilla on runsaasti päätäntävaltaa lomamatkojen suunnittelussa. Peräti 72 % lapsien kanssa matkustavista kertoo lasten vaikuttavan matkakohteeseen, matkan aikaisiin aktiviteetteihin ja ohjelmaan matkan aikana melko paljon tai erittäin paljon. Lapset vaikuttavat voimakkaasti myös hotellin ja sen palvelujen valintaan.

6

Siankärsämö on vuoden luonnonyrtti.

© Suvi Laine/Kuvaryhmä/SKOY

©veer

Lasten sana painaa


© Sara Pihlaja/Kuvaryhmä/SKOY

Kauden härvelit Energiapihi perus-tv

Sharp Aquos LE-430E hinnat näytön koon mukaan, esim. 32 tuumaa, ovh. 579 €

Aquos LE-430E on Sharpin energiapihiä lcd-televisioiden sarjaa. Energiankulutus esimerkiksi 32-tuumaisella mallilla on käynnissä 50 wattia ja stand-by-tilassa 0,24 wattia. Kaukosäätimen eco-painikkeesta voidaan lisäksi vähentää valon voimakkuutta ja energiankulutusta esimerkiksi silloin, kun huoneessa on pimeää. Television plussapuolia on myös mahdollisuus toistaa monenlaista multimediaa USB-liitännän kautta.

Laatua kuvien tulostukseen

Turvallista pyöräilymatkaa! Polkupyöräilijöiden liikennekuolemat ovat vähentyneet meillä selvästi viimeisen kymmenen vuoden aikana. Jotain on opittu, ja kypärätkin ovat pysyneet päässä. Suomi on ETSC:n (European­Transport Safety Council) vertailussa Euroopan kärkimaa. Silti viime vuonnakin liikenteessä menetti henkensä 15 polkupyöräilijää. Vuotta aiemmin vastaava luku oli 26. Ollaan varovaisia erityisesti taajama-alueilla, jossa onnettomuus todennäköisimmin voi sattua!

Kotona tulostetut kuvat voivat olla valokuvaamojen kuvia laadukkaampia. Näin lupaa ainakin Epson Stylus Photo PX730WD, kodin monitoimikone, joka on yhtaikaa tulostin, skanneri ja kopiokone. WiFi-monitoimitulostimella syntyvät myös laadukkaat valokuvat. Tulostaa voi myös suoraan kamerasta, usb-muistitikulta tai muistikorteilta. Epson Stylus Photo PX730WD, ovh. 179 €

KeVyttä kuvausta Panasonicin Lumix DMC-GF3 -kamera on keijukaismaisen kevyt. Se painaa vain 222 grammaa. Tarkkuutta löytyy 12,1 megapikselin verran, ja Live MOS -kuvakenno tuottaa laadukkaita kuvia. Videokuvaa tämä tehokas pikkukamera tallentaa 1 920 x 1 080 pikselin tarkkuudella. Alumiinisesta rungosta saa mukavan kuvausotteen pienestä koosta huolimatta. Värivaihtoehtoja on kolme: musta, punainen ja ruskea.

liikenneturva.fi

Panasonic Lumix DMC-GF3, ovh. noin 550 €

7


Reissussa

Voimaa pohjoisesta Matkailuyrittäjä Anne Murto muutti vuosia sitten Kuusamoon, eikä ole kaivannut pysyvästi takaisin etelän rientoihin. Napapiirin seutu hurmaa aitoudellaan lyhyemmälläkin visiitillä. teksti Susanna Haanpää KUVAT Väinö Teittinen ja Rukapalvelu Oy

8

– Tämä on sielunmaisemani ja minulle elämää suurempi paikka, ihastelee Anne Murto osoittaessaan kohisevaa Myllykoskea ja siinä leikittelevää pientä lintua. Ketterä koskikara pulpahtelee pinnan alta yhä uudestaan rannalle joenkohdasta, jossa vesi soljuu sileänä ennen kuohuja. Pumpulinpehmeä lumi kuorruttaa maan ja puut ja vaimentaa ääniä entisestään. Mieli rauhoittuu. Hiljalleen laskeutuu sininen hetki. Katse kipuaa lumeen verhoutuneiden kynttiläkuusien kylkiä pitkin kohti latvusta ja korkeuksia. Pian voi huomata ensimmäisten tähtien syttyvän tuikkimaan, ja vain revontulten leiskunta jää tällä kertaa näkemättä. Etelän asukki ei väsy ihmettelemään seesteistä tunnelmaa. Anne Murtokaan ei 17 Kuusamon-vuotensa jälkeen ole kyllästynyt maisemiin. – Tunnen oloni etuoikeutetuksi, kun saan


karhunkierrosen varrella sijaitseva Myllykoski on yksi Anne Murron lempipaikoista.

päivittäin elää keskellä luontoa ja viedä luonnon ilosanomaa eteenpäin. Kaukaa tulevat vieraat ihastelevat täällä luonnon ainutlaatuisuutta, puhtautta ja hiljaisuutta, hän kehuu.

Koiravaljakkoa voi ohjastaa itse tai istahtaa vällyn alle rekeen nauttimaan kyydistä.

Etelästä napapiirin tuntumaan Alajärveltä kotoisin oleva Anne Murto muutti pääkaupunkiin 15-vuotiaana ja eli kiihkeän 1980- sekä 1990-luvun vaihteen pr- ja tiedotusalan yritystä luotsaten. Työn tiimoilta tutuksi tulivat kotimaan seurapiirit ja kiivastempoinen kaupunkielämä. – Tuolloin ajattelin, ettei elämää yksinkertaisesti ole Mannerheimintien pohjoispuolella, Murto hymyilee. Työtehtävien vuoksi matka vei noina vuosina Suomen eri kolkkiin. Useita kertoja määränpäänä oli Kuusamo, jossa Murto lopulta tutustui paikalliseen Jokke Kämäräiseen, Rukapalvelun ohjelmapalveluyrittäjään. 9

Hiljalleen rakkaus vei kohti pohjoista, Helsingin-asunto alkoi tyhjentyä ja tavarat kulkeutuivat Kuusamoon. Lopulta viimeisetkin tavarat tulivat perille muuttokuormassa. – Aidon alkuasukkaan tapaan Jokke kehuskeli kesyttäneensä etelän hörhelön, Murto nauraa. Muuttofirman ammattilaiset tosin epäilivät, ettei menisi pitkään, kun taas yhden etelästä muuttaneen tavaroita pakattaisiin ja kuljetettaisiin takaisin pääkaupunkiseudulle. – Muuttomiehille terveisiä, että täällä sitä vielä ollaan! Murto vastaa Rukapalvelun markkinoinnista ja arki sujuu pohjoisessa, kuten missä tahansa muuallakin. Etenkin matkailualalla pitää toisinaan melkoisen kiirettä, mutta jatkuvasti läsnä oleva luonto rauhoittaa. Tavalliseen päivään mahtuu pieniä hetkiä, jolloin ehtii pysähtyä ja imeä voimaa ympäröivästä maisemasta.


pyhä poro

Ekstraa sinulle

-10% TRAVEL GUARD Varaa nyt matkavakuutus talven hiihtolomamatkoillesi www.travelguard.fi ja saat 10 % alennuksen! Travel Guardin matkavakuutuksen hankinta on helppoa ja nopeaa. Kattava hopeatason vuosimatkavakuutus Euroopan matkoille kattaen talviurheilun vain 51,71 €. Lisää alennuskoodi T0R1MG (huomioi isot kirjaimet). Etu voimassa vain internetistä varatessa 30.4.2012 asti.

Porot kuuluvat pohjoiseen erottamattomasti, ja aikoinaan sitä pidettiin pyhänä eläimenä. Poro saattaa syödä kesällä peräti 350:tä eri kasvilajia. Talvisin se haistaa jopa 90 senttimetrin paksuisen hangen alta parhaat jäkäläpaikat. Ne se kaivaa esiin sorkillaan, eli koparoillaan. Koska poro syö kasviksia monipuolisesti ja sen liha on vähärasvaista, sitä kutsutaan myös Lapin salaatiksi. Kun poro liikkuu, koparoista kuuluu naksahteleva ääni. Poro on viisas eläin, jolla on hyvä muisti. Sen turkki on erityisen tiheä: vasalla yhden neliösenttimetrin alalla on 3 200 karvaa, aikuisella 1 700. Kylkikarvoissa näkyvä viilto on niin sanottu eloporomerkki, joka on tehty eläimelle erotuksen aikaan. Merkin avulla tunnistetaan ne, jotka jätetään henkiin ainakin seuraavaan erotukseen asti. Jokaiselle vasalle puolestaan tehdään korvaan omistajan merkki, joka on jokaisella poromiehellä erilainen. Lähteenä käytetty kuusamolaisen poromies Osmo Säkkisen asiantuntemusta.

Travel Guardin matkavakuutukset myöntää Chartis Europe S.A. (Suomen toimisto). Lisätietoja matkavakuutuksista Travel Guardin asiakaspalvelusta puh. 020 350 550 tai sähköpostilla travelguardfinland@travelguard.com

osmo Säkkinen on poromies neljännessä polvessa. 10

– Välillä kodin ikkunasta saattaa näkyä pari sataa joutsenta levähtämässä järvenselällä. Anne Murto tunnustaa, että pohjoisen luonnon lisäksi paikalliset ihmiset ovat valloittaneet hänet. Seudun rento ja ystävällinen ilmapiiri, kulttuuri, historia sekä tavat tuntuvat omilta. Takaisin Etelä-Suomeen ei ainakaan nyt tee mieli, vaikka siellä asuvat sukulaiset ja monet ystävät. – He käyvät täällä kyläilemässä ja itse pistäydyn tyttäreni kanssa Helsingin kulttuuririennoissa säännöllisesti. Pääkaupungin shoppailupaikat ovat nopeimman etäisyyden päässä: Helsinkiin täältä lentää reilussa tunnissa, kun esimerkiksi Ouluun kuluu autolla 2,5 tuntia. Luonto elvyttää Matkailijat saapuvat seudulle etenkin laskettelu- ja hiihtomahdollisuuksien perässä, mutta ammattilainen suosittelee myös pientä piipahdusta rinteiden ulkopuolelle. – Pitäisi muistaa, että suomalaisuuden voima kumpuaa koskemattomasta luonnosta. Esi-isiemmekin tarinat ovat täynnä luonnon ylistystä, Murto muistuttaa. Metsässä patikoidessa tai lumikenkäillessä stressi alkaakin hiljalleen hellittää. Luon-


Lumikengät jalkaan ja nauttimaan valkeista hangista!

non keskellä mieli rentoutuu sekä elpyy, ja kiireiset ajatukset vaimenevat. Aistit alkavat rekisteröidä ympäristöä: pian huomaa tuulen huminan, lumikiteiden kimmellyksen hangella ja puhtaan ilman. Päivän kruunaa nokipannukahvi nuotion loimussa, jota reippailun jälkeen jää tuijottamaan kuin hypnotisoituna. Pohjoisen nautintoihin kuuluu luonnon ja ulkoilun lisäksi tuoreet pöydän antimet sekä paikallinen lähiruoka. Ainakin kerran on saatava kunnon poronkäristystä puikulaperunoista tehdyllä muusipedillä ja runsaan puolukkasurvoskeon kera. Myös Kuusamon kuuluisalla muikulla kannattaa herkutella. – Onneksi nykyään arvostetaan aitoutta ja alkuperäisyyttä, eli paikallinen ruokakulttuuri on jälleen arvossaan. Täällä kalat tulevat Kuusamon lukuisista järvistä ja joista, poro lähitiloilta sekä marjat ja sienet metsistä. Tämän lähempää tuoreita raaka-aineita tuskin saa! Monet yhdistävät ulkoilun ja ruokailun saumattomaksi nautinnoksi. Vastapyydetty kala keitetään maittavaksi sopaksi tai paistetaan kypsäksi tikunnokassa leirinuotiolla. Enemmän tekemistä kesällä – Laskettelukausi kestää Rukalla noin 250 päivää vuodessa: ensimmäiset rinteet avataan jo lokakuussa ja vielä kesäkuun alussa järjestetään Kalle Palanderin kesäleiri, Murto toteaa.

Lumen riemuista voi nauttia monin tavoin laskettelun ja hiihdon lisäksi. Koiravaljakko­ja poroajelut luovat toisenlaista vauhdin hurmaa, kun viima nipistelee poskia ja eläimet kiihdyttävät kulkunsa ripeään laukkaan. Toisille pohjoinen on seikkailu, jossa kokeillaan moottorikelkkasafaria tai vaikka koskikelluntaa: päälle puetaan vesitiivis pelastuspuku ja pelastusliivit. Virta kuljettaa jokea pitkin, ja rannan maisemia näkee aivan toisenlaisesta perspektiivistä. Kansainvälinen tunnelma tuntuu pohjoisessa suuren osan vuodesta. Uudenvuoden tienoilla seudulle virtaa matkustajia erityisesti Venäjältä, ja muutoin talven aikaan ryhmiä saapuu muun muassa Isosta-Britanniasta sekä Alankomaista. Kesällä matkailijoita saapuu näiden maiden lisäksi myös Italiasta, Espanjasta, Saksasta ja muualta Euroopasta. Toukokuussa talven niska taittuu. Luonto herää, kosket kuohuvat vuolaimmin ja muuttolinnut saapuvat pesimäpaikoilleen. Tulva nostaa vedenpinnan korkealle. Koskenlaskuaika on parhaimmillaan, mutta toisaalta rinteeseenkin pääsee vielä. Järviä saattaa vielä peittää paksu jää, joka kantaa hiihtäjän. Kesällä puolestaan matkailijaa odottavat pitkät päivät ja yleensä edullisemmat hinnat. – Itse asiassa täällä on enemmän tekemistä kesällä kuin talvella, Murto lupaa. Kesäaikaan tänne tullaan etenkin patikoimaan, vaeltamaan, laskemaan koskia ja melomaan sekä kalastamaan. Esimerkiksi lintubongaus sekä luontokuvaus ovat entistä suositumpia ja sopivat myös perheille. Mukaan tarvitaan vain omat kiikarit ja kamerat. Pienet patikkaretket käyvät kaikenikäisille ja -kuntoisille. Useille pelkkä oleminen ja luonnon havainnointi on paras tapa lomailla. – Yksi hienoimmista luontokokemuksista on kiivetä Iivaaran päälle alkukesällä. Yö on jo lähes yötön, ja aurinko laskee pieneksi hetkeksi. Sinä aikana luonto hiljenee vain minuuteiksi ja herää saman tien uuteen päivään. Pienet siniset perhoset pyrähtelevät polun varrella kuin keijukaiset ja linnut aloittavat konserttinsa uudestaan. 11

Maistiaisia Kuusamosta Anne Murto listasi asioita, joita Kuusamon seudulla kannattaa nähdä ja kokea. • Melo intiaanikanootilla Oulankajoella ainutlaatuisen ja arvokkaan Oulangan kansallispuiston maisemissa. • Laske kumilautalla Kitkajoen kuohuvat kosket. • Bongaa lintuja. Kuusamon rikas linnusto ja luonto tarjoavat lintuharrastajille ainutlaatuiset puitteet tutustua eri lintulajeihin. • Tee päiväretki Venäjän rajan taakse Vienankarjalaisiin kyliin jossa kuljetaan Elias Lönnrotin jalanjäljillä. Kuusamosta Vienaan mennään kansainvälisen raja-asema Kuusamo-Suoperän kautta. • Patikoi Pieni Karhunkierros (12 km, vrt. Karhunkierros 80 km). Reitin varrella on upeita koskimaisemia. • Kapua Riisitunturille, jossa on erikoislaatuisia suolampia, niittyjä ja peltoja. • Vieraile Kuusamon Suurpetokeskuksessa, jonka tarhoissa näkee karhuja, kettuja, ilveksiä ja ahman. Karhunpesään asennetun videokameran avulla voi seurata otsojen talviunta osoitteessa www.kuusamon-suurpetokeskus.fi -> karhukamera


190 cm

Numero

Kilpisjärvi pitää hallussaan lumen syvyyden Suomen ennätystä, joka on 190 senttimetriä. Ison miehen mittainen ennätys mitattiin 19.4.1997, vain muutamaa viikkoa ennen vappua. Vaan eipä ole vappu läheskään aina ollut etelässäkään lumeton. Esimerkiksi vuonna 1941 tätä kevään juhlaa vietettiin Helsingissäkin vielä 27 senttimetrin kinoksissa. Viimeksi vappua vietettiin kunnon talvisäässä 1957, jolloin lunta satoi taivaan täydeltä niin aattona kuin vappupäivänäkin. Vapunpäivän aamuna ylioppilaat hiihtivät Ullanlinnanmäelle parinkymmenen senttimetrin loskassa.

48 cm Yhdessä vuorokaudessa lunta voi pyryttää hurjimmillaan lähes 50 senttimetriä. Kilpisjärvellä lunta saatiin 29.1.1981 huimat 48 senttimetriä. Pohjoisessa on lumituiskuihin ja pakkasiin totuttu, mutta Porin lentokentällä oltiin epäilemättä helisemässä vuonna 1971, kun jo marraskuun 22. päivänä lunta tuli 47 senttimetriä.

Hyytävimmät pakkaset Suomessa on koettu tammikuun 28. vuonna 1999. Kittilän Pokassa pakkanen painui silloin peräti -51,5 celsiusasteeseen. -50 celsiusasteen haamurajaa on kolkuteltu myös Sodankylässä 5.2.1912, kun pakkasta mitattiin -49 celsiusastetta.

Ikimuistoisen lumista äitienpäivää vietettiin 1995. Lunta ja räntää satoi 14.5. pitkin päivää maan etelä- ja länsiosassa ja maa valkeni kokonaan. Vielä seuraavana aamuna lunta oli Länsi-Suomessa monin paikoin yli 10 senttimetriä.

12

14.5.

Lumimyrsky raivosi Washingtonin osavaltiossa Seattlen seudulla 1880 haudaten alleen jopa kokonaisen tavarajunan.


metriä

11

3.

Pohjoisessa joulu on aina valkea, mutta etelässä lumentuloa jännitetään joka vuosi. Helsingissä lumetonta joulua vietetään noin joka kolmas vuosi. Peräti kolme peräkkäistä mustaa joulua koettiin vuosina 1928–1930, 1949–1951 ja 2006–2008.

Suomalaiset hanget osoittautuvat varsin vaatimattomiksi, kun niitä vertaa maailmanennätyskinoksiin. Esimerkiksi Kalifornian Tamarackissa pyrytti maaliskuussa 1911 lunta niin, että lumen syvyys oli lopulta 1 146 cm eli lähes 11,5 metriä! Tämä yli sata vuotta sitten mitattu lukema on yhä maailmanennätys. Kun Suomessa kerrostalohuoneiston standardikorkeus on 2,62 metriä, Tamarackissa saavutettu lumensyvyys hautaisi kokonaan alleen 4-kerroksisen kerrostalon.

Menneiden

talvien

lumia Koonnut Paula Ristimäki KUVA Minnesota Historical Society/CORBIS

Kun aamulla pistää päänsä pakkaseen, ei aina tiedä mitä päivä tuo tullessaan. Näin kävi muun muassa Kuusamon Kiutakönkäällä vuoden toisena päivänä 1989, kun ilma lämpeni –35,3 celsiusasteesta peräti +1,2 celsiusasteeseen asti.

13

Ilmiö ei ole vain pohjoisen juttu: Hämeenkyrön Hyrkkälässä koettiin lähes yhtä huima lämpötilan nousu 10.12.1973, kun pakkanen nousi –34,5 celsiusasteesta +1,3 celsiusasteeseen yhden vuorokauden aikana.


Projekti

Kiiltoa pintaan! Maaliskuun aurinko paljastaa monella pihalla pölyllä, kuralla ja maantiesuolalla kuorrutetun auton. On aika tehdä menopelille perusteellinen kevätsiivous.

© istockphoto

teksti Jaana Kalliokoski KUVAT Aki Loponen

A

uto ei tarvitse pesua yhtä usein kuin kuski, mutta autonkin pinnat olisi syytä puunata säännöllisesti. Lahden Autosalpa Oy:stä tavoitettu palvelupäällikkö Jouko Viitanen ja samassa paikassa työskentelevät Overtronin autonpesuammattilaiset Ahti ja Jani Laukkanen ovat sitä mieltä, että Suomen olosuhteissa auto olisi hyvä pestä peräti pari kertaa kuussa. Kun auton pesee riittävän usein, lika ei pääse pinttymään. Samalla välttyy hinkkaamiselta ja maalipinnan kuluttamiselta. Kirkkaassa auringonvalossa ei hommiin pidä ryhtyä, vaan pesu on syytä hoitaa varjon puolella. On tärkeää, että pestessä auton maalipinta, ikkunat tai vanteet eivät ole kuumia. Pesuaineet nimittäin tarttuvat kuumiin pintoihin ja vaurioittavat niitä. Auton pesuun on olemassa omat pesuaineensa, joilla pinttynytkin lika lähtee. Pitkälle pääsee myös kodin yleispuhdistusaineella. Tutustu seuraavilla sivuilla Laukkasten ja Viitasen vinkkeihin ja hoida oma autosi kevätkuntoon ammattimiesten ohjeilla!

14


eroon suolasta

kuoret kiiltäväksi Auto puhdistetaan ensin ulkopuolelta. On makuasia, aloittaako puhdistuksen maalipinnasta vai vanteista.

1

Ota auton kumimatot ulos. Ne on kätevä pestä ulkopesun yhteydessä. Huuhtele auto perusteellisesti. Irtolika ja hiekka lähtevät hyvin painepesurilla, mutta myös tavallinen puutarhaletku käy. Talven jälkeen pelkkä sampoopesu ei riitä. Nyt tarvitaan petrolipohjaista liuotinta, joka irrottaa pintaan kertyneen maantiesuolan. Sumuta liuotinta auton pintaan. Käsittele myös ovien väliosat ja kynnykset, joihin kerääntyy maantiesuolaa. Huuhtele hyvin.

2

Auto pitäisi pestä pari kertaa kuussa, jotta lika ei pääse pinttymään.

kyytiä jarrupölylle Vanteisiin on olemassa niille tarkoitettu pesuaine, joka irrottaa jarrupölyn. Ole varovainen, ettei happopohjaista vanteenpesuainetta roisku maalipinnalle.

hellästi harjalla Levitä tai suihkuta autosampoo huuhdellulle pinnalle ja pese se sienellä tai pehmeällä harjalla. Etene alhaalta ylöspäin. Tällöin näet, mikä kohta on jo käsitelty ja varmistat, että jokainen neliösentti tulee pestyä. Samaa sampoota voit käyttää myös ikkunoihin, vanteisiin ja kumimattoihin. Huuhtele sampoo saman tien.

3

15

jatkuu


kuivaus kannattaa

4

Kuivaa pesty ja huuhdeltu auto säämiskällä. Mikäli jätät auton auringon kuivattavaksi, lopputulos on raitainen.

Autosalpa Oy:n palvelupäällikkö Jouko Viitanen suosittelee auton keväthuoltoa, mikäli autoa ajetaan vain vähän ja määräaikaishuoltojen välit ovat siten pitkät. Riippuu autovalmistajan suosituksista, mitkä toimenpiteet ovat tarpeen. Keväthuollon tarkistuslista: • öljyjen tarkistus ja vaihto • raitisilmasuodattimien vaihto • jarrunesteiden vesipitoisuuden mittaus • jäähdytysjärjestelmän nesteiden vaihto • ilmastointilaitteen huolto • pyyhkijän sulkien vaihto

viimeistely vahalla Lopuksi on vahauksen vuoro. Levitä vahaa auton maalipinnalle kangasliinalla. Kun käytät nestemäistä vahaa, se lähtee kevyesti­pyyhkäisemällä ja jättää upean kiillon. Ole tarkkana, ettet levitä vahaa auton muoviosiin, kuten etu- ja takapuskurin alaosiin ja kylkilistoihin. Vaha saattaa jättää niihin valkoisia läikkiä. Voit myös tarvittaessa suojata muoviosat. Auto kannattaa vahata ainakin kaksi kertaa vuodessa. Vahaus parantaa auton ulkonäköä ja suojaa lialta. Vahauksen jälkeen auton peseminen seuraavalla kerralla on huomattavasti edellistä helpompaa.

6

Auton keväthuolto

5 Pikkukolhut piiloon Jos auton maalipintaan on talven aikana tullut kolhuja tai naarmuja, voit helposti paikata ne maalilla. Merkkiliikkeestä voit ostaa oman autosi maalia pienessä pullossa. Töpöttele maalia puhdistetulle pinnalle ja anna kuivua noin puoli tuntia. Oikean värikoodin saat auton tyyppikilvestä. Kilpi löytyy auton merkin ja mallin mukaan hiukan eri paikasta, esimerkiksi moottoritilasta tai ovipylväästä. Värikoodin erottaminen kilvestä voi olla hankalaa. Varmin tapa löytää oikea väri on soittaa auton myyjälle, joka näkee rekisterinumeron perusteella koneelta auton värikoodin. 16

sisukset siistiksi Kun auton ulkokuori on saatu­kuntoon ja kori kiiltäväksi, on sisätilojen vuoro. Talven aikana sisälle on usein kertynyt hiekkaa ja pölyä, ja sisäilmakin voi tuoksua ummehtuneelta.


stop sormenjäljille

8

Pyyhi kaikki pinnat: kojelauta, ovet, ratti ja ylipäätään kaikki muoviosat sekä polkimet. Nukkaamaton puuvillaliina on tähän hyvä työväline. Muoviosiin on saatavissa niille tarkoitettua pesuainetta, mutta myös kodin yleispuhdistusaine käy hyvin. Vältä silikonia sisältäviä pesuaineita. Silikoni tekee pinnoista liukkaat ja kiiltävät. Kiilto heijastuu kojelaudasta tuulilasiin ja haittaa näkyvyyttä.

Autopesurin tarvikepakki Näillä puhdistat ulkopinnat: • petrolipohjainen liuotin • autosampoo • vanteenpesuaine • nestemäinen vaha • pehmeä sieni tai harja • säämiskä kuivaukseen • puuvillaliina vahan levittämiseen • suoja-aine ulkoisiin muoviosiin Näitä tarvitset sisäpesuun: • imuri ja erilaisia suulakkeita • muovipintojen pesuaine (myös yleispuhdistusaine käy) • ikkunanpesuaine • tekstiilipesuaine • puuvillaliinoja • hajunpoistoaine

Imurilla alkuun Aloita sisätilojen putsaus imuroimalla auton sisäosat penkkeineen lattiasta kattoon. Muista imuroida myös tavaratila. Hyödynnä imurin erilaisia suulakkeita, jotta pääset ahtaisiinkin väleihin.

Autonpesuun tarkoitettuja pesuaineita ja -välineitä myydään hyvin varustetuissa tavarataloissa, huoltoasemilla ja autoliikkeissä.

7

tuulilasi turvalliseksi

9

Ikkunoiden huolellinen pesu on liikenneturvallisuuden kannalta erittäin tärkeää. Kevätaurinko paistaa matalalta ja haittaa yhdessä likaisen tuulilasin kanssa pahasti näkyvyyttä. Käytä ikkunoiden pesuun kostutettua mikrokuituliinaa tai ikkunanpesuainetta. 17


kolumni

10

tahrat pois tekstiileistä

Penkkien verhoilun puhdistamiseen on olemassa tekstiilipesuaineita. Myös nahkapenkeille myydään omia hoitoainesarjoja. Suihkuta ainetta nukkaamattomaan liinaan, pyyhi ainetta tahraan ja anna vaikuttaa puolisen minuuttia. Imuroi aine pois.

suihkaus vie hajut

11

Kun auto on puhdistettu sisältä perusteellisesti, voit halutessasi suihkuttaa autoon tarkoitettua hajunpoistoainetta istuimien alle ja tavaratilaan.

Bensaa vai dieseliä? Autoliiton viestintäpäällikkö Jukka Tolvanen Yksi alkuvuoden kuumista puheenaiheista on ollut polttoaineiden, erityisesti dieselin kallistuminen. Dieselpolttoaineen hinnan ponnahdus pilviin johtui siitä, että Kiviniemen hallitus päätti jo vuonna 2010 nostaa dieselin veroa arvonlisäveroineen kymmenellä sentillä ja Kataisen kokoonpano löi siihen vielä muutaman sentin päälle. Molemmat korotukset astuivat voimaan samanaikaisesti 1.1.2012, mikä nosti dieselin hinnan kerralla ennätyslukemiin. Suomalaiset ovat tottuneet siihen, että diesel on selvästi bensiiniä edullisempaa. Siksi sen hinnan kipuaminen tasoihin on saanut aikaan murinaa. Autoliittoon tulee runsaasti tiedusteluja siitä, kuinka paljon pitää ajaa, jotta dieselauto kannattaa. Kysymykseen ei ole yksiselitteistä vastausta, ei ole koskaan ollut. Ensinnäkin täsmälleen toisiinsa vertailtavia bensiini- ja dieselautoja on vaikea löytää. Vaikka kummatkin moottorityypit kehittyvät huimaa vauhtia entistä taloudellisemmiksi ja muutenkin etevämmiksi, niiden ominaisuuksissa on isoja eroja. Toiseksi autojen hinnoittelu tekee vastauksen löytämisestä entistä haastavampaa. Siinä, missä jonkun automerkin vastaavat bensiini- ja dieselmallit ovat samanhintaisia, jollain toisella merkillä eroa on tuhansia euroja. Jos vertailussa keskitytään vain polttoaineeseen ja dieselautoista maksettavaan käyttövoimaveroon, voidaan tehdä hyvin pelkistetty arvio. Keskimääräisen dieselauton käyttövoimavero on 385 euroa vuodessa, ja sen verran pitäisi vuoden polttoainekuluissa säästyä, jotta dieselin käyttö kannattaisi taloudellisesti. Lasketaan, että dieselauton todellinen kulutus on 5 l/100 km ja bensiinimallin litran enemmän. Jos dieselpolttoine maksaa 1,5 euroa litralta ja bensiini on kolme senttiä kalliimpaa, saavutetaan käyttövoimavero reilulla 23 000 kilometrin ajolla vuodessa. Jos polttoaineiden hintaero on sama, mutta dieselin hinta 1,6 euroa litralta, raja tulee vastaan alle 22 000 kilometrissä ja niin edelleen. Mutta, mutta… Polttoaineiden hintaan vaikuttavat verottajan lisäksi maailmanmarkkinat, eivätkä bensiinin ja dieselin hinta muodostu siellä saman kaavan mukaan. Tämän vuoden veromuutosta edeltävinä neljänä vuotena dieselin ja 95-oktaanisen bensiinin keskimääräinen hinnanero vaihteli 12 ja 36 sentin välillä. Auto on suomalaisille pitkäaikainen investointi ja tulevia markkinamyrskyjä saati valtiovallan päätöksiä on mahdoton ennustaa. Autonostajan kannattaakin miettiä millaista autoa tarvitsee ja valita sen jälkeen mahdollisimman taloudellinen vaihtoehto. Kustannuksia kannattaa toki laskea, mutta harvassa ovat ne autonostajat, joiden ostopäätökseen ei viime kädessä vaikuttaisi tunne. 18


”Säästin 200 euroa Hintaturvavakuutuksella!”

Asiakas osti TUOHI MasterCard -kortilla tutusta elektroniikkamyymälästä taulutelevision, joka maksoi 799 euroa. Kaksi viikkoa ostohetken jälkeen asiakas sai erään toisen ketjun mainoksen, jossa samaa laitetta kaupattiin 599 eurolla, eli 200 euroa halvemmalla. Koska asiakas oli maksanut ostoksensa TUOHI MasterCard -kortilla, Hintaturvavakuutus korvasi hänelle hintojen välisen erotuksen suoraan pankkitilille. Ostopaikka

799 €

Edullisempi liike

599 €

Erotus

=

200 €

TUOHEEN automaattisesti kuuluva maksuton lisäetu, Hintaturvavakuutus, takaa edullisimmat hinnat. Jos löydät ostopäivästä 30 päivän kuluessa tuotteen edullisemmin myymälästä tai verkkokaupasta Suomessa, Hintaturvavakuutus korvaa sinulle hintojen välisen erotuksen vakuutusehtojen mukaisesti. Vakuutuksen piiriin kuuluvat esim. kodinkoneet, huonekalut, polkupyörät, puhelimet jne.

Hae vuosimaksutonta TUOHTA ja lue lisää www.tuohi.fi. Hintaturvavakuutuksen myöntää vakuutusyhtiö Chartis Europe S.A. (sivuliike), Kasarmikatu 44, 00130 Helsinki. Lue tarkat ehdot ja rajoitukset vakuutusehdoista www.tuohi.fi > Hintaturva. 19


Projekti: Koti pukeutuu kevääseen

Koti pukeutuu

kevääseen Valon lisääntyessä tekee mieli raikastaa kodin ilmettä myös sisältäpäin. Pienillä muutoksilla ja vinkeillä tutun sisustuksen tunnelma vie kohti kevättä. tEKSTI Susanna Haanpää KUVAT Pekka Holmström ja valmistajat KUVAUSJÄRJESTELYT Tiina Riihola

20


S

isustuksen trendivärikartta paljastaa, että tänä keväänäkin suositaan pastellin sävyjä mutta myös pirteätä limeä, raikasta turkoosia ja leikkisää fuksianpunaista. Näillä väreillä kodin sisustus saa tuoreen kevätilmeen. Tunnelma raikastuu pienilläkin konsteilla, kuten valaisinta, verhoja, taulua tai mattoja vaihtamalla. Viitseliäs piristää huonetta efektiseinällä, eli maalaa yhden seinistä raikkaalla sävyllä tai tapetoi sen mielikuosillaan. – Sisustuksessa kannattaa yleensä pitäytyä neutraaleissa väreissä, suosittelee Laulumaan sisustussuunnittelija Riitta Kaarnakoski. Etenkin kodeissa, joissa keittiö, ruokailutila ja olohuone ovat yhtenäistä tilaa, on hyvä suosia mahdollisimman yhtenäistä väritystä. Vaaleaan sisustukseen on kätevä yhdistellä trendivärejä pieninä ripauksina ja vaihdella tunnelmaa vuodenaikojen mukaan. Tänä keväänä sisustuksessa näkyy monenlaisia suuntauksia, joten kotisisustaja on trendien harjalla ihan vain omaan makuunsa luottamalla. – Esimerkiksi 1980-luku tulee voimakkaine väreineen, kuten vahvana sinisenä,

keltaisena ja punaisena sekä mustavalkoisuutena, Kaarnakoski paljastaa. Toisaalta luonnonmateriaalit, kuten nahka ja luonnonvärinen puu, lisäävät suosiotaan. Moderni ja pelkistetty sekä uusvanha sisustustyyli pitää yhä pintansa. Myös romanttisempi kotoilu itse tehtyine sisustustuotteineen, räsymattoineen, virkattuine koristeineen ja rottinkikalusteineen nostaa yhä päätään. Sisustuksen tuulet noudattelevatkin muuta muotia: – Väritrendit hiipivät hiljalleen vaatteista sisustustekstiileihin ja huonekalujen verhoiluihin. Näkymä ratkaisee tunnelman Huoneen järjestystä uusiessa kannattaa pitää mielessä tarkka harkinta ja maltti. – Ihmiset saattavat yllättävän innokkaasti vaihtaa huonejärjestystä. Jos huonekalut ovat hyväksi havaitut ja niiden paikka järkevä, itse en niitä tai niiden paikkaa kuitenkaan vaihtaisi, Kaarnakoski toteaa. Asiantuntija suosittelee katsomaan sopivat paikat esimerkiksi sohvalle tai pöytäryhmälle sen mukaan, mitä kustakin paikasta haluaa nähdä tai mitä huoneessa on tarkoitus tehdä.

Huone ruudulle Laulumaan VirtuaaliKOTIsuunnitteluohjelma auttaa sisustuksen pohdinnassa ja uusimisessa. Kolmiulotteisessa näkymässä on kätevä kokeilla, miltä oma tila näyttää eri kuvakulmista ja eri tavoin sisustettuna. Pohjana voi käyttää

kuvaa omasta huoneesta, jonka saa ohjelman avulla sisustettua virtuaalisesti Laulumaan kalusteilla­. Kätevimmin oman kodin sisustussuunnittelu onnistuu, kun valitsee ohjelmasta huonepohjan, jonka voi mitoittaa oman tilan mukaiseksi. Ohjel-

man Rakenna tila -toiminnossa voi muokata seinät, ikkunanpaikat ja oviaukot täsmäämään oman sisustettavan tilan kanssa. Ohjelmassa voi valita erilaisia seinä- ja lattiamateriaaleja sekä huonekaluja sisustukseksi. www.laulumaa.fi

21

– Esimerkiksi sohvaa ei kannata sijoittaa niin, että rintamasuunta on suoraan eteiseen. Sisäänkäynti on harvoin kovin esteettinen, sisustussuunnittelija hymyilee. Yleensä näkymä ulos on ihmisille tärkeä. Siksi sohva kannattaa sijoitella niin, että siitä on esteetön näkyvyys ikkunasta ulos. Sisäänkäynnissä ihanne on, että sieltäkin näkisi kauas tai mieluiten jopa ulos asti. – Eteisessä olisi lisäksi hyvä olla jotakin kaunista toivottamassa tervetulleeksi, Kaarnakoski muistuttaa. Hyvästit pitäisi jättää takki- tai kenkäkasoille ja pistää sisääntulon kaaos kuriin hankkimalla ulkotamineille kunnollinen säilytystila, esimerkiksi komero. Perusasiat, kuten siisteys, lisää viihtyisyyttä. Turhasta krääsästä on hyvä päästä eroon. Pölyäkin kertyy siivottavaksi tavallista vähemmän, kun kaikki koriste-esineet eivät ole koko ajan esillä. – Koriste-esineitä voi vaihdella vuodenaikojen mukaan. Keväällä nostetaan esiin kaapeista toisenlaiset tuotteet, millä koti on somistettu syksyllä, eikä ihan jokaista matkamuistoa ole tarvis pitää esillä vuoden ympäri.


Projekti: Koti pukeutuu kevääseen 1. OloKOODi-nojatuoli, 1 140 €, Laulumaa 2. Iittalan Vitriini-rasia, suositushinta 43,50 € 3. Sixten-verhokangas 9,90 €/m, Eurokangas 4. Anja-jacquardkangas 14,90 €/m, Eurokangas 5. Cult-kangas, polttopainettu, 16,90 €/m, Eurokangas 6. Omenanvihreä Mariskooli, suositushinta 43,90 € 7. Pitsikaitaliina, 14 €, Piironki

1

Iittalan Kartiomaljakko (200 mm), suositushinta 29 €

8 8. Maa-koristetyyny, 29 €, Laulumaa 9. Aalto-koristetyyny 29 €, Laulumaa 10. Lumimarjatyynynpäällinen 24 €, Marimekko

9

10

22

11


2

6

Laadukkaan perushuonekalun ympärille teet kevään herkillä pastelleilla. 3 7

x2

00

cm

), 8

9€

,

4

Lou h Lau i-ma lum tto (14 aa 0

5

14. Moment VII -tapetti 44,40 €/rll, Värisilmä 15. Nordic Leaves -tapetti 49,40 €/rll, Värisilmä

Saisiko olla ranskalainen pastilli? Pitsit ja pastellit ovat aina yhtä kutkuttavan romanttisia yhdessä.

14

12

13 11. Lau-kulho, iso 9,90 €, pieni 7,90 €, Stockmann 12. Hanko-korisetti (sis. 3 erikokoista koria), 59 €, Piironki 13. Pispala-korisetti (sis. 3 erikokoista koria) 11,50 €, Piironki 23

15


Projekti: Koti pukeutuu kevääseen 1

Raikkaat lime, fuksia ja turkoosi tuovat sähäkkyyttä vaaleasävyiseen sisustukseen.

1. Spider-seinäkello, 44,50 €, Sokos 2. Lehto-koristetyyny 29 €, Laulumaa 3. Kivet-tyynynpäällinen, 39,50 €, Marimekko 4. Kivikko Pirput Parput -istuintyyny 229 €, Marimekko

2 sohva,

tatilaus

DI-mit OloKOO

3

alli, 2 kuvan m

lumaa

au 306 €, L

5 4

6

7 Habitat-ruukku, 6,90 € ja -maljakko 9,90 €, Stockmann

8 24


10. Weyvalokuvakehys (10 x 15 cm) 15,90, Stockmann 11. Trendi-matto (80 x 150 cm), 49 €, Laulumaa

11 10

Polku-naulakko, 69 €, Marimekko

n Selkeälinjluaikenestää huoneka an monenmoista kaverina tyyliä. väriä ja

13 12

15

0 €,

Sto ckm an

n

14

n Pe

kyn peelo

ttilänjalka, 15,9

12. Kurpitsa-tyynynpäällinen 39,50 €, Marimekko 13. Kippis-tyynynpäällinen, 29,50 €, Marimekko 14. Hanko-korisetti (sis. 3 erikokoista koria), 59 €, Piironki 15. Leni-huopa, 39,90 €, Stockmann

16

9 5. Moona rahi/laatikko 35 cm 15,90 €, 70 cm 29,90 €, Laulumaa 6. Poire-koristetyyny, 17,90 €, Stockmann 7. Lehto-koristetyyny, 29 €, Laulumaa 8. Aalto-koristetyyny 29 €, Laulumaa 9. Meloonilautanen, Marimekko, 14,50 €

17

16. Inspire-tapetti 39,30 €/rll, Värisilmä 17. Hanna Werning Svanpark -tapetti, 67 €/rll, Värisilmä

25


Projekti

26


Tablettihuumaa Tablettitietokoneet ovat vaivihkaa asettuneet taloksi yhä useampaan suomalaiskotiin. Viime vuoden aikana niitä ostettiin peräti 100 000 kappaletta. Tabletti näyttäisi myös vallanneen sen kaikkein pyhimmän: lehtien ja kirjojen ohella se otetaan mukaan myös sänkyyn. teksti Paula Ristimäki KUVAT Tommi Tuomi

iPadin vahvuuksiksi hän listaa muun muassa AppStoren hyvän sovellusvalikoiman ja valtavan lisätarvikkeiden määrän. – iPadiin on saatavilla lisävarusteina esimerkiksi kunnon näppäimet ja kaiuttimet sekä teline, jolla näyttö pysyy pystyssä. Konetta voi hetken käyttää kuin pientä tietokonetta. Näppäimet on rakennettu niin, että koneen ollessa kiinni ne toimivat laitteen suojakantena. AppStoren valikoimista puolestaan löytää helposti itselleen sopivia sovelluksia. Erityisesti nuoret tuntuvat keksineen AppStoren ja sen tarjoaman viihde- ja pelitarjonnan mahdollisuudet. iPadin uusimman version eli iPad 2:n käyttöliittymä on myös Pehkosen mukaan erittäin hyvä. Esimerkiksi internetin selaaminen on nopeaa ja sujuvaa. Hän ei kuitenkaan teilaa iPadin haastajia, kuten esimerkiksi Android-pohjaisia Samsung Galaxy Tabia tai Sony Tabletia. – Kyse on siitä, millaista konetta haluaa ja mitä sillä aikoo tehdä. Jos esimerkiksi käyttää Android-älypuhelinta, saattaa olla luontevampaa valita tabletti samalla käyttöliittymällä.

Kokeillessani ensimmäistä kertaa tablettitietokonetta – iPadia – tarvitsin heti alkajaisiksi 15-vuotiaan poikani apua. Kosketusnäyttöön tottumattomana en tajunnut, miten kone avataan liukukytkimellä. Tabletteihin tutustumiseni oli tyssätä alkuunsa. Taisteltuani töistä lainaamani koneen kimpussa posket punaisina yhden illan se alkoi kuitenkin pikkuhiljaa viedä mennessään. No, myönnetään, ensimmäisen illan aikana opin vasta pelaamaan Angry Birdsiä, mutta kipinä oli syttynyt. iPad on hallitseva kuningas Gigantin myyntipäällikkö Ari Pehkoselle tarinani on tuttu. Nuoriso hallitsee kosketusnäytöt jo melko hyvin, mutta tabletit ovat hullaannuttaneet muutkin kuin pelihullut teinit. Hän ei myöskään ylläty siitä, että näppeihini päätynyt tabletti on nimenomaan iPad. – iPad hallitsee ylivoimaisesti Suomen tablettimarkkinoita. Reilusti yli puolet kaikista myydyistä tableteista on iPadeja, Pehkonen arvioi.

27


tablettitietokoneella luetaan sähköpostit, käydään netissä, päivitetään Facebookstatusta ja pelaillaan.

Huvia ja yhteydenpitoa Tablettien myynti on kasvanut rajusti. Viime vuonna ne päihittivät jo kirkkaasti minikannettavien myynnin maailmalla. Pelkästään iPadia myytiin enemmän kuin kaikkia minikannettavia yhteensä. Kodinelektroniikan tiedotusfoorumi Kotek puolestaan arvioi, että Suomessa tablettien myynti olisi viime vuonna ollut noin 100 000 kappaletta. Suuri osa näistä annettiin joululahjaksi. Mihin tablettia sitten käytetään? Gigantin pääkonttorissa työskentelevä Ari Pehkonen on huomannut saman kuin tutkijat maailmalla: tabletti hankitaan huvikäyttöön. – Tabletilla pelataan, luetaan sähköposteja, surffaillaan netissä ja päivitetään Facebook-statusta, Pehkonen sanoo. Tietokoneen korvaajaksi tabletista ei kuitenkaan ole. – Vaikka lisälaitteilla esimerkiksi iPad voi hetken palvella tietokoneen sijaisena, ei se kuitenkaan vastaa kunnon työasemaa, eli 28

läppäriä tai pöytäkonetta. Siinä ei esimerkiksi ole usb-portteja tai dvd-asemaa, eikä iPadiin voi asentaa läheskään kaikkia työelämässä vaadittavia ohjelmia. Sen sijaan se on näppärä yhteydenpitolaite ja myös kirjojen ja lehtien lukulaite. Totta. Ruuhkajunassa Helsingin Sanomien selailu tabletilla on helpompaa kuin isokokoisen lehden levittely. Tablettitietokoneet ovat myös pujahtaneet sisään makuuhuoneisiin. Yhdysvalloissa tehdyn kuluttajatutkimuksen mukaan lehdet ja tabletit ovat ainoita medioita, jotka pääsevät lukijansa mukana sänkyyn asti. Sama tutkimus kertoo, että vaikka tabletit ovat kevyitä ja näppäriä kuljettaa mukana, niitä ei vielä kuljeteta puhelimen tapaan mukana minne sitten mennäänkin. Tabletti koetaan toistaiseksi liian arvokkaaksi: sitä ei haluta hukata tai rikkoa. Samasta syystä perheeseen ostetaan usein vain yksi tabletti, jota koko perhe vuorollaan käyttää. Näyttäisi siltä, että tabletti ei ainakaan vielä ole yhtä henkilökohtainen kuin esimerkiksi puhelin. Lukuisia tabletin käyttäjiä ja ostajia jututtanut Pehkonen on tästä hiukan toista mieltä. – Omien kokemusteni mukaan tabletti on hyvin henkilökohtainen, samoin kuin puhelin tai kannettava tietokonekin. Kyllä ne useimmiten ostetaan vain omaan yksityiseen käyttöön. Mitä maksaa? Kun tablettia lähtee hankkimaan, kannattaa Pehkosen mukaan ehdottomasti panostaa laatuun. Käytännössä se tarkoittaa myös hintaa. Helsingin Sanomat kirjoitti vuoden lopulla, että ostamalla 100–200 euron hintaisen tabletin saa lähinnä lelun lapsille. Pehkonen muotoilee asian tahdikkaammin: – Kosketusnäyttö on se osa tablettia, joka maksaa eniten. Halvimmissa tableteissa ei aina ole kovin laadukas kosketusnäyttö, mikä puolestaan vaikeuttaa ja häiritsee


laadukasta kosketusnäyttöä ei tarvitse hinkata eikä hakata, vaan kevyt näpäytys riittää. Kosketusnäyttö ei myöskään säikähdä pientä likaa yhtä herkästi kuin näppäimistöt.

Tulevaisuudessa tablettitietokoneet pienenevät ja kevenevät. Näyttö saattaa olla vain 5–8-tuumainen.

laitteen käyttöä. Tuntuu, että kone ei toimi, vaikka miten hankaa tai painelee näyttöä. Jos haluaa välttyä tällaisilta pettymyksiltä, hankkii saman tien laadukkaan laitteen. Tabletin hintaan vaikuttavat muun muassa se, miten paljon tallennustilaa koneella haluaa olevan ja kuinka nopean yhteyden siihen haluaa. Esimerkiksi edullisimmissa iPadeissa on Wi-Fi, mutta 3G-malleilla saa vapauden käyttää laitetta kodin ulkopuolella. 3G-yhteydellä varustettujen iPadien hinnat alkavat noin 550 eurosta. Samoista hintaluokista lähtevät laadukkaiden Android-tablettien hinnat. Pehkosen mukaan iPadin ja Android-tablettien hinnoissa ei ole merkittäviä eroja, kun puhutaan tasokkaista laitteista. Kysymykseen tablettien tulevaisuudesta Pehkonen vastaa: – Tällä hetkellä kysyntä on kova. Lisäksi koneet kehittyvät vauhdilla, ja niille saatavat palvelut ja ohjelmat lisääntyvät. Veikkaan, ettei mene kovin kauaa, kun näemme useilta valmistajilta pienempiä 5–8 tuuman näytöllä varustettuja tabletteja. Lähteet: PDRF 2011, Tracking e-Reader and Tablet owners Digital vs. Print, GfK MRI -kuluttajatutkimus electronista.com kotek.fi

29


Klassikkoruoka

Kvinoa

Valkoiset pavut

Bulgur

Punaiset linssit

Kotikokin lisäkekoulu Peruna, riisi ja pasta ovat kelpo lisäkkeitä aterialle, mutta kukapa meistä ei joskus kaipaisi vaihtelua. Otimme selvää, millaisia vaihtoehtoja kaupan hyllyltä löytyy. TEKSTI Krista Korpela-Kosonen KUVAT Pekka Holmström

Spelttijauho

Mungopavut 30

Täysjyväohra


Vanhan tutun lautasmallin mukaan aterialla puolet ruokalautasesta täytetään kasviksilla, neljännes lihalla, kalalla tai palkokasveilla ja viimeinen neljännes energialisäkkeellä, kuten perunalla, riisillä tai pastalla. Joskus perunan syönti kuitenkin potuttaa, eivätkä riisi ja pastakaan aina maistu. Ruokakaupan hyllyiltä löytyy onneksi jo reilu valikoima muitakin lisäkevaihtoehtoja aterialle.

Ohrasuurimot

Vihreät linssit

Riisi+ohra

Punaiset Kidney-pavut

Ohra on maailman vanhimpia viljelykasveja, ja se tunnettiin jo kivikaudella Aasiassa ja Euroopassa. Suomessa ohra on laajimmin viljelty viljalaji. Suurin osa viljellystä ohrasta tosin käytetään eläinten rehuksi sekä oluen raaka-aineeksi mallasteollisuuteen. Viime vuosina ohratuotteiden valikoimat ovat ilahduttavasti lisääntyneet myös tavallisessa ruokakaupassa. Maukkaita ja terveellisiä ohrasuurimoita myydään sekä kokonaisina että rikottuina. Usein suurimot on lisäksi esikypsytetty, jolloin niiden keittoaika lyhenee huomattavasti. Ohrasuurimot sopivat risottoihin, laatikkoruokiin, leivonnaisten täytteisiin, puuroihin ja pitkäjyväisen riisin tapaan pääruokien lisäkkeeksi. Esikypsytetty ja rikottu ohrasuurimo kypsyy noin 20 minuutissa, kokonainen noin 35 minuutissa. Ohrasuurimot ovat runsaskuituisia. Yksi noin 40 gramman annos suurimoita kattaa lähes viidenneksen aikuisen päivittäisestä kuidun tarpeesta.

Suurimoseokset

Polenta

Kuskus 31

Jos pidät riisistä, mutta kaipaat silti vaihtelua aterioillesi, kokeile riisi-vilja-seoksia. Markkinoilta löytyy tällä hetkellä ainakin pitkäjyväisen riisin ja ohrasuurimon sekoitus Riisi+ohra sekä kaurasuurimon ja riisin sekoitus Kaura+riisi. Suurimoseoksia käytetään kuten tavallista pitkäjyväistä riisiä. Ne sopivat hyvin kaikkiin riisiruokiin, esimerkiksi risottoihin, pata- ja laatikkoruokiin, leivontaan sekä pääruokien lisäkkeeksi. Viljasuurimoiden esikypsytyksen ansiosta


Täysjyväohra on passeli possun pari.

seokset kypsyvät vain 20 minuutissa. Riisi-viljaseokset ovat terveellinen vaihtoehto tavalliselle riisille, sillä ne sisältävät runsaasti kuitua. Kauran kuitu sisältää paljon liukoista beetaglukaania, jolla on myönteisiä vaikutuksia terveyteen. Euroopan elintarvikeviranomaisen EFSAn mukaan säännöllisesti käytettynä se muun muassa auttaa alentamaan veren kolesterolia.

Speltti Speltti on vanha, vehnälle sukua oleva viljakasvi. Spelttiä on viljelty noin 9 000 vuotta, ja se on yksi vanhimmista ihmisen viljelykseensä ottamista viljoista. Speltti antaa ruokiin ja leivonnaisiin pähkinäisen, aromikkaan ja täyteläisen maun. Kokonaisia jyviä ja spelttihelmiä voi käyttää riisin tapaan aterian lisäkkeenä, pataruoissa ja keitoissa. Spelttihiutaleita puolestaan käytetään puuroihin, sämpylöi-

Kvinoa

Riisi-viljaseokset ovat hyvä vaihtoehto pelkälle riisille, sillä niissä on runsaasti kuitua. hin ja ruokien seassa. Spelttijauhot sopivat leivontaan vehnäjauhojen tapaan. Speltin ravitsemuksellisista ominaisuuksista merkittävin on sen runsas proteiinipitoisuus. Täysjyväspeltti sisältää runsaasti myös kuitua.

32

Savikkakasveihin kuuluva kvinoa on EteläAmerikan Andeilla kasvava ikivanha kasvi. Kvinoaa kutsutaan myös inkojen riisiksi, koska sen siemenet muistuttavat pieniä riisisuurimoita. Kvinoa on miedon makuinen ja helposti sulava. Luontaisesti gluteenittomana se sopii myös keliaakikoiden ruokavalioon. Kvinoaa käytetään pääasiassa riisin tai kuskusin korvikkeena. Kvinoa sisältää paljon proteiinia, runsaasti kuitua ja suhteellisen paljon hyvälaatuista rasvaa. Lisäksi se on hyvä raudan lähde. Ennen käyttöä kvinoa huuhdotaan kunnolla kuumassa vedessä ja lisätään sitten kiehuvaan veteen. Kypsymisaika miedolla lämmöllä kannen alla on noin 15 minuuttia.

Bulgur ja kuskus Bulgur on erityisesti Lähi-idän keittiöissä tyypillinen raaka-aine, joka valmistetaan


Kvinoa saa makua lihaliemikuutiosta. Kuskus ja kana, nam.

durumvehnää keittämällä, kuivattamalla, huuhtomalla, kuorimalla, kiillottamalla ja seulomalla. Bulgur maistuu riisin sijaan aterian lisäkkeenä sekä täytteenä monissa kasvisruoissa. Bulguria käytetään myös libanonilaisessa tabbouleh-salaatissa. Bulgurin kypsennys on helppoa ja nopeaa: se valmistuu kiehuvassa, suolalla ja öljyllä maustetussa vedessä muutamassa minuutissa. Bulgurin tapaan myös kuskus valmistetaan vehnästä. Kuskusia käytetään kuten bulguria, ja monissa ruokaohjeissa ne mainitaankin toisensa korvaavina vaihtoehtoina. Myös kuskus valmistuu vaivattomasti. Suurimoiden joukkoon lisätään kiehuva vesi, jonka annetaan imeytyä muutama minuutti. Herkullinen lisäke on hetkessä valmista. Lisää makua bulguriin ja kuskusiin saa, kun nesteenä käytetään veden sijaan esimerkiksi liha- tai kasvislientä.

Polenta Polenta on perinteinen italialainen lisuke, jota kotimaassaan käytetään meikäläisen perunamuusin tapaan. Paksummasta polentasta muotoillaan myös pullia tai puikkoja, jotka paistetaan öljyssä. Polentasta voi tehdä lisäksi vanukkaan tyyppistä jälkiruokaa. Polenta valmistetaan yleensä maissijauhoista tai polentasuurimoista. Maissista valmistettu polenta on luontaisesti gluteenitonta ja sopii myös keliakiaa sairastaville.

Linssit ja pavut Kylvövirvilä eli linssi kuuluu herne-kasveihin. Linssit ovat väriltään yleisimmin punaisia tai vihreitä. Kasvissyöjät käyttävät paljon linssejä, sillä ne ovat erinomaisia kasviperäisen proteiinin ja kuidun lähteitä. Linssi on yleinen raaka-aine itämaisessa ruuassa. Monikäyttöisenä se sopii esimer-

33

kiksi patoihin, kastikkeisiin, keittoihin ja salaatteihin. Linssit on huuhdottava ennen käyttöä. Jos linssejä malttaa liottaa 1–2 tuntia, niiden kypsennysaika lyhenee. Pavut ovat maukkaita palkokasveja. Erilaisten papujen valikoima on laaja, mutta kaikkein tavallisin ja suosituin lienee valkoinen papu. Pavut sopivat käytettäviksi erityyppisiin kastikkeisiin, patoihin, salaatteihin ja keittoihin. Pavut ovat hyviä kasviperäisen proteiinin lähteitä. Pavut sisältävät kuitenkin myös yhdisteitä, joista voi olla terveydelle haittaa, jos papuja ei kypsennetä oikein. Tuoreet pavut on aina kypsennettävä ennen käyttöä esimerkiksi keittämällä. Kuivatut pavut on liotettava yön yli sekä huuhdeltava ja keitettävä vähintään puolen tunnin ajan. Huolellisesti käsiteltyinä pavut ovat turvallista ja terveellistä syötävää.


©veer

Aurinkotomaattispelttijyväpata 2 2 dl 1 4–5 dl 10

Hedelmäinen ohrapilahvi 1 rkl 2 dl 250 g 250 g 4 1l 1 rkl ½ tl 300 g 1 dl 1 dl

rypsiöljyä kokonaisia ohrasuurimoita porkkanaa punasipulia valkosipulinkynttä vettä kasvisfondia mustapippurirouhetta parsakaalia kuivattuja viikunoita taateleita oreganoa tms. yrttiä

purjosipulia hiukan öljyä ja voita kokonaisia spelttijyviä valkosipulin kynsi vettä suolaa valko- tai mustapippuria tuoretta persiljaa aurinkokuivattua tomaattia valutettuna ja pilkottuna oliiveja

Kuullota pieniksi pilkotut purjonpalat ja kokonaiset spelttijyvät voi-öljyseoksessa. Lisää murskattu valkosipulin kynsi. Kaada joukkoon vesi ja anna padan hautua liedellä noin 45–60 minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää oliivit, tomaatit ja tuore persiljasilppu.

Kasvisbulgur

Resepti: Birkkalan tila ©veer

©myllynparas

Reseptit

2 dl bulgur-vehnäsuurimoita (tai kuskus-suurimoita) 4 dl kasvislientä 1 paprika 200 g bataattia 300 g kesäkurpitsaa 200 g munakoisoa 2 rkl rypsiöljyä 1–2 tl Välimeren yrttisekoitusta Puhdista kasvikset, pilko viipaleiksi ja lado ne leivinpaperin päälle uunipannulle. Valuta päälle öljyä ja sirottele yrttisekoitusta. Paista 200 asteessa 20–30 minuuttia. Valmista bulgur pakkauksen ohjeen mukaan kasvisliemeen, sekoita kasvikset siihen ja pidä lämpimänä. Tarjoa esimerkiksi liharuuan lisäkkeenä raikkaan salaatin kera.

Kuumenna öljy padassa. Lisää ohrasuurimot sekä porkkana suikaleina ja sipulit renkaina. Kuullota näitä hetki. Lisää vesi ja mausteet. Kun vesi on kiehahtanut, anna kypsyä 20 minuuttia. Lisää pilkottu parsakaali. Anna kypsyä 10 minuuttia. Lisää lopuksi kuivatut viikunan ja taatelin palat, mausta tuoreella yrtillä.

Resepti: Marja Malinen/www.kotiliesi.fi

Resepti: Arja Savela/Myllyn Paras Oy

34


arentola

Turvallisesti verkossa

©seppo sa

ostoksilla netissä

Hyödynnä asiakkuutesi • Ajankohtaista

Nettikaupassa pärjää parhaiten luottokortilla ja maalaisjärjellä. Yhä useampi suomalainen tekee ostoksia­ verkossa. Lentoliput, matkat, kirjat, elektroniikka ja moni muu tuote tulee kotiin napin painalluksella. Silti joskus luottokortin­numeroa nettiin naputellessa jää miettimään, onko ostaminen varmasti turvallista. – Useimmiten on, vastaa Nordean riskienhallintajohtaja Varpu Virtanen. – Vain murto-osa verkossa tehdyistä kaupoista osoittautuu huijaukseksi. On kuitenkin syytä olla varovainen. Virtanen luettelee neljä asiaa, jotka ovat nettikaupassa tärkeitä: – Kannattaa maksaa luottokortilla, asioida tunnetuissa nettikaupoissa, luovuttaa maksutietoja vain suojatuilla sivuilla, joiden osoite alkaa https:// ja suosia MasterCard SecureCode -merkin saaneita kauppoja.

VARPU VIRTANEN kehottaa maalaisjärjen käyttöön nettikaupassa.

tehdään. Hälytyskellojen pitäisi soida myös, jos tuotteen hinta on selvästi markkinoiden tason alapuolella tai tarjous ”liian hyvä”. Tällöin voi epäillä, aikooko myyjä todella toimittaa tavarat vai ainoastaan kerätä asiakkaan rahat. Yksi hyvä konsti arvioida verkkokaupan luotettavuutta on muiden netin käyttäjien erilaisilla arviointipalstoilla antama palaute. Moni lukee arvioita tarkasti esimerkiksi varatessaan majoitusta lomamatkalleen. – Jos palaute on kritiikittömän positiivista, voi tietysti miettiä, onko asialla ollut joku muu kuin todelliset asiakkaat. Hyvä merkki kuitenkin on, jos suurin osa asiakkaista on ollut tyytyväisiä, Virtanen arvioi.

MasterCard SecureCode on varma turva Hyvä tae turvallisuudesta on SecureCode. Se on MasterCard -korttiin liitettävä lisäpalvelu, jonka avulla todennetaan maksun molemmat osapuolet, ostaja ja kauppias. MasterCard SecureCode varmistaa asiakkaalle, että kauppias on luotettava. Kauppias puolestaan tietää, että kortinhaltija on todella oikeutettu käyttämään korttia eikä asialla ole väärentäjä joka on saanut kortin numeron haltuunsa laittomin keinoin. – Jos verkkokaupan sivuilta löytyy MasterCard SecureCode -tunnus, voi ostoksia tehdä täysin turvallisin mielin, Virtanen vakuuttaa.

Tarkista sopimusehdot Kaupankäynnin perussäännöt vaihtelevat maittain. Suomessa kuluttajalla on oikeus palauttaa ostamansa tavara veloituksetta, mutta ulkomaisissa verkkokaupoissa tilanne voi olla toinen. Myös takuukorjaukset voivat olla ongelmallisia. Jos tuotteen ostaa ulkomailta, suomalainen maahantuoja ei aina vastaa takuukorjauksista, vaan tuote on lähetettävä omalla kustannuksella ostomaahan takuuhuoltoon. – Sopimusehdoista pitää käydä ilmi toimitusaika, kuuluuko tilaukseen tuotteen hinnan lisäksi muita kuluja ja mihin ostaja sitoutuu. Ei ole mukava huomata jälkikäteen, että jotain ostaessaan on myös sitoutunut maksamaan vaikka jonkun tietyn kuukausisumman hamaan tulevaisuuteen asti, Virtanen painottaa.

Liitä korttiisi MasterCard SecureCode

korttikuulumiset alkaa tästä

Luottokortilla rahat takaisin Luottokortti on järkevä tapa maksaa nettihankinnat. Jos tuotetta ei koskaan toimiteta tai se rikkoutuu matkalla, luottokortilla maksanut saa rahansa takaisin. Rahojen palauttamista on ensin vaadittava tuotteen myyjältä, mutta jos palautusta ei kuulu, voi kääntyä luottoyhtiön puoleen. – Luottokortin käytössä on sekin hyvä puoli, että usein lasku erääntyy vasta, kun tuote on jo tullut ja ostaja on tarkistanut sen, Virtanen muistuttaa. Hän kehottaa suosimaan tunnettuja ja hyvämaineisia verkkokauppoja. – Sivustolta pitää aina löytyä kunnon yhteystiedot ja ohjeet, miten reklamaatio

35

Nordean tai Nordea Rahoituksen MasterCard-kortin liität MasterCard SecureCode -palveluun näin: • Kirjaudu sisään verkkopankkiin. • Valitse Kortit-valikosta Verkkokäyttö. • Valitse näytöltä MasterCardkorttisi. • Tutustu ehtoihin ja hyväksy ne. Jos sinulla ei ole Nordean pankkitunnuksia, voit liittää MasterCard SecureCode -palvelun korttiisi täyttämällä lomakkeen osoitteessa nordea.fi ja lähettämällä sen lomakkeessa näkyvään osoitteeseen.


Hyödynnä asiakkuutesi • Ajankohtaista

A1.fi A1.fi palvelee muulloinkin kuin vain autoa hankittaessa tai vaihdettaessa. Se tarjoaa hyödyllistä tietoa, apua ja etuja. A1-asiakkaana tarkastat sivustolta näppärästi kaikki luottosi tiedot ja löydät neuvot muutosten tekemiseen. Sivujen avulla selvität esimerkiksi, mitä todistuksia tarvitset, jos lähdet rahoitetulla autolla lomamatkalle ulkomaille. Jokaisen A1-asiakkaan kannattaa myös perehtyä A1.fi-sivuille listattuihin usein kysyttyihin kysymyksiin. Sivuilta saat vastauksen esimerkiksi siihen, miten teet osoitteenmuutoksen tai miten toimit kolaritilanteessa.

Rahanarvoisia etuja ja tarjouksia A1-asiakkaana olet myös oikeutettu lukuisiin etuihin. Yksi merkittävimmistä on maksuton Avainturva-vakuutus, joka korvaa kadonneet auton, kodin tai veneen avaimet aina 250 euroon asti. Avainturva-vakuutuksen saat käyttöösi, kun käyt rekisteröitymässä ja aktivoimassa vakuutuksen voimaan A1.fi-sivustolla. Lisätietoja Avainturvavakuutuksesta saat tämän lehden sivulta 37.

Etua ja hyötyäka A1-asi e kaill 36

Varmista, että saat kaiken hyödyn irti A1-asiakkuudestasi! Rekisteröidy osoitteessa A1.fi, niin saat • aktivoitua itsellesi maksuttoman Avainturva-vakuutuksen, joka korvaa kadonneet avaimet 250 euroon asti. • etuja ja tarjouksia. • A1.fi-sivuston runsaat palvelut, muun muassa vahtipalvelun, nykyisen ajokkisi hinta-arvion, auton vaihdossa ja hankinnassa auttavat rahoituslaskurit, neuvot ja ohjeet rahoitussopimukseesi liittyvissä asioissa sekä runsaasti muuta autorahoitukseen liittyvää asiaa.


Maksuton

Avainturva Aktivoi etusi heti!

Rahanarvoinen etu asiakkuudestasi Avainturva-vakuutus ei maksa mitään. Se on A1-osamaksuasiakkaille tarkoitettu maksuton etu asiakkuudesta. Saat Avainturvan käyttöösi aktivoimalla sen

netissä osoitteessa A1.fi/avainturva. Aktivoinnin pääset tekemään rekisteröidyttyäsi sivuston käyttäjäksi. Mikäli et vielä ole rekisteröitynyt, voit tehdä sen samalla kun aktivoit Avainturvan. Käytettävissäsi koko rahoitussopimuksen ajan Avainturva on aktivoinnin jälkeen voimassa 12 kuukautta kerrallaan. Kun vakuutuskausi on päättymässä, lähetämme sinulle siitä muistutuksen ja voit käydä aktivoimassa Avainturvan uudelleen aina niin kauan, kun A1rahoitussopimuksesi on voimassa.

Avainturva -vakuutus ei maksa sinulle mitään – A1-osamaksuasiakkuus ja edun aktivointi riittää!

Vakuutuksen myöntää Chartis Europe S.A. Kaikki vakuutukseen ja korvauksiin liittyvät ohjeet ja lisätiedot saat Chartis Europe S.A. asiakaspalvelusta, puh. +358 20 366 900 (ma–pe 9–21 ja la 10–16), sähköposti: asiakaspalvelu @chartisinsurance.com.

37

©istockphoto

Autonavainten tai kotiavainten hukkuminen on kallis juttu, joka tapahtuu useimmiten pahimmalla mahdollisella hetkellä. A1-osamaksuasiakkaille on tätä varten turvana uusi maksuton lisäetu, Avainturva-vakuutus. Jos hukkaat avaimesi tai jäät lukkojen taakse, vakuutus korvaa 250 euroon asti kaikki kulut, jotka aiheutuvat ovien avaamisesta ja uusien avainten hankkimisesta. Avainturva kattaa muun muassa ajoneuvon, kodin, veneen ja loma-asunnon avaimet sekä lukot.


©istockphoto

Hyödynnä asiakkuutesi • Ajankohtaista

Lisä työttö turvaa tai ta myyden patur varal man le

Turvaa sujuva arki Vaikka oma ja perheen talous olisi viritetty järkevään tasapainoon, voi vastaan tulla tilanteita, jotka vaikuttavat maksukykyyn. Eteen voi tulla työttömyyttä tai pahimmillaan ikävä tapaturma voi viedä työkyvyn. A1-Maksuturva tuo lisäturvaa työttömyyden ja tapaturman jälkeisen sairausloman aikana. Sen voit hankkia, jos olet tehnyt A1-rahoitussopimuksen Nordea Rahoituksen kanssa. A1-Maksuturva on lisäturva, jolla huolehdit esimerkiksi siitä, että autosi rahoitussopimuksen mukaiset erät tulevat vaikeassakin elämäntilanteessa maksettua. Mitä tärkeämpi auto on oman ja perheen arjen sujumisessa, sitä järkevämpää A1-Maksuturvan hankkiminen on.

Perusturva ja laaja turva Edullisimmillaan A1-Maksuturva maksaa sinulle noin 60 senttiä vuorokaudessa. Tällä summalla saat 300 euron korvauksen kuussa, jos olet jäänyt työttömäksi tai joutunut tapaturman vuoksi sairauslomalle. Maksamalla noin euron päivässä eli 33 euroa kuussa, korvaussumma on jo 600 euroa kuussa. Korvausta maksetaan vuoden ajan – paitsi siinä tapauksessa jos pääset sitä ennen uudelleen töihin tai paranet työkuntoon. Itsellesi sopivan korvaussumman voit määritellä esimerkiksi sen perusteella, paljonko autorahoitussopimuksesi kuukausilyhennys on. Jos lyhennys on 300 euroa, sopiva korvaussumma voisi olla 400 euroa, sillä korvaus on veronalaista ansiotuloa.

A1-Maksuturvaan on mahdollisuus valita myös niin sanottu laaja turvataso. Se tarkoittaa, että kuukausikorvausten lisäksi saat 10 000 euron kertakorvauksen, jos olet tapaturman vuoksi joutunut yli vuoden kestävälle yhtäjaksoiselle sairauslomalle. A1-Maksuturvan saa A1-rahoitussopimuksiin kun on 18–62-vuotias, ollut keskeytyksettä työssä kuuden viime kuukauden ajan eikä ole tietoinen odotettavissa olevasta lomautuksesta tai työttömäksi joutumisesta. Lisätietoja A1-Maksuturvasta osoitteesta A1.fi. Voit jättää yhteydenottopyynnön verkkosivujen kautta!

Vakuutuksen myöntää vakuutusyhtiö Financial Insurance Company Limited (Y-tunnus 1067708-2), Suomen sivuliike, joka on samanni­misen Englannissa rekisteröidyn (krnro 1515187) osakeyhtiön si­vuliike. Yhtiöstä käytettävä markkinointinimi on Genworth Financial. Pääkonttorin osoitetiedot: Building 11, Chiswick Park, 566 Chiswick High Road, London W4 5XR. Henkilötietolain (22.4.1999/523) tarkoittama rekisteriseloste on nähtävillä www.genworth.fi. Yhteystiedot Suomessa: Genworth Financial, PL 67, 00501 Helsinki. puh. 010 802 838 fax. (09) 8560 6633 Yhtiö on merkitty Englannin ja Walesin ”The Registrar of Companies for England and Wales, Companies House, Cardiff” - nimiseen rekis­teriin rekisterinumerolla 1515187 ja niiden oikeudellinen muoto on Company Limited by Shares. Suomen sivuliikkeen liiketoimintaa val­voo Finanssivalvonnan lisäksi sen kotivaltion vakuutusvalvontaviran­omainen The Financial Services Authority. Osoite: 25 The North Co­lonnade, Canary Wharf; London E 14 5 HS; puh +44-207 066 1000; www.fsa@gov.uk

38


Mahtava määrä etuja vain yhdellä kortilla!

• ei vuosimaksua • luottoa 1 000–10 000 euroa • takaisinmaksuaika jopa 36 kuukautta • eräpäivä, jonka voi valita itse • rinnakkaiskortit veloituksetta yli 15-vuotiaille perheenjäsenille • korko 3 kk euribor + 12 %, todellinen vuosikorko 22,1 % (02/2012). • tilinhoitomaksu 5 euroa kuukaudessa silloin, kun tilillä laskutettavaa velkaa Hintaturvavakuutus on yksi TUOHI MasterCard -kortin suurimmista eduista, joka kuuluu korttiin automaattisesti. Tämä on

maksuton lisäetu, joka takaa, että teet ostoksesi markkinoiden edullisimpaan hintaan. Vakuutus on voimassa aina, kun tuote on maksettu kokonaan TUOHELLA. Tutustu Hintaturvavakuutuksen vakuutusehtoihin ja korvauksen hakemiseen netissä osoitteessa tuohi.fi. Samassa osoitteessa voit katsoa myös havainnollisen videon siitä, kuinka Hintaturvavakuutus toimii. Hanki nyt! TUOHI MasterCard -kortin haet helpoimmin osoitteesta tuohi.fi. Tunnistaudu oman verkkopankkisi pankkitunnuksilla, täytä hakemus ja lähetä se. Saat luottopäätöksen nopeasti ja kortin kotiisi parissa viikossa hakemuksen hyväksymisestä. TUOHI MasterCard -korttia voit hakea myös liikkeestä, josta löytyy TUOHI MasterCard -tunnus, esimerkiksi autoiluun liittyvien hankintojen sekä huonekalu- tai elektroniikkaostoksien yhteydessä.

Helposti e-laskulla Myös A1-osamaksusopimuksen laskut kannattaa liittää e-laskupalveluun. E-lasku on vaivaton tapa hoitaa laskuja. Se lähetetään suoraan omaan verkkopankkiisi, ja kaikki laskun tiedot on valmiiksi täytetty. Sinun ei tarvitse itse näppäillä viite- ja tilinumeroita, eräpäivää tai laskun summaa. Riittää, että hyväksyt laskun

tarkistettuasi sen. E-laskupalvelun käyttöönotto on ilmaista. E-laskun käyttäminen on turvallista, koska pääset katsomaan laskun tietoja ainoastaan kirjautumalla verkkopankkiisi. Lasku arkistoituu verkkopankkiin 18 kuukaudeksi.

E-laskua ei myöskään tule vahingossa maksaneeksi kahteen kertaan: kun kerran hyväksyt laskun maksuun, se ei enää ota uutta hyväksyntää vastaan. Käy tutustumassa e-laskun ominaisuuksiin omassa verkkopankissasi! 39

©istockphoto

TUOHI MasterCard on kansainvälinen maksuaika- ja luottokortti, joka käy yli 30 miljoonassa ostopaikassa ympäri maailman. Sillä maksat niin isot kuin pienetkin hankinnat olitpa sitten lomalla ulkomailla tai ruokaostoksilla lähikaupassasi. TUOHI MasterCard myös joustaa, jos taloudessasi tarvitaan väliaikaisesti venymistä.

Näin muutat paperilaskusi e-laskuksi • Kun seuraavan kerran maksat verkkopankissa paperilaskua, valitse laskun toimitustavaksi e-lasku. • Mikäli sinulla on ollut ennen e-laskuun siirtymistä käytössäsi suoraveloitus, muista e-laskuun siirtyessäsi poistaa suoraveloitus ennen eräpäivää.


Hyödynnä asiakkuutesi • Autotori

Etsimäsi auto voi jo olla Autotorilla Uusien ja käytettyjen autojen huiput ja herkkupalat poimit näppärästi Autotorin laajoista valikoimista osoitteesta A1.fi. Autotorin pikahaku selvittää, mistä löytyy toiveidesi mukainen ajokki, ja rahoituslaskuri kertoo, millaisella rahoitussopimuksella saat sen omaksesi. Tämän sivun ajoneuvot olivat myynnissä helmikuun alussa – käy tarkistamassa muutkin myynnissä olevat uudet ja vaihtoautot. Vertaile myös hintoja – usein jo 50 euron lisäpanoksella kuussa ulottuvillasi on monta uutta ominaisuutta!

Isompi moottori ja parempi varustelu viidellä kympillä kuussa!

Ford Mondeo 1,6 Trend M5 Wagon Hinta: 28 306,65 € Käyttövoima: bensiini Uusi Alk. 393 €/kk *

Toyota Avensis 1,6 Valvematic Linea Terra 4ov Hinta: 24 296,90 € Käyttövoima: bensiini Uusi Alk. 339 €/kk *

+ 50 € Toyota Avensis 1,8 Valvematic Linea Sol 4ov Hinta:28 351,72 € Käyttövoima:bensiini Uusi Alk. 394 €/kk * * Esitetty kuukausierä on suuntaa antava. Laskentaperusteina on käytetty A1-Autotorin jälleenmyyjien rahoituskeskiarvoja. Rahoitusaika 5 vuotta. Tarkemmat tiedot A1.fi

40


Paljonko saan autostani vaihdossa? Vaihtoauton arvon määrittäminen ei aina ole aivan yksinkertainen asia. Oma arvio hyvin palvelleesta ajokista on helposti totuutta hiukan ruusuisempi, ja luotettavaa arvioijaa on vaikea löytää. A1-asiakkaana arvioit nykyisen autosi vaihtoarvon nopeasti­, helposti ja maksuttomasti.

1.

Pääset käyttämään A1-hinta-arviolaskuria, kun rekisteröidyt A1-sivustolle. Löydät hintaarviolaskurin ruudun ylänurkassa olevan Omat tietoni -kohdan alta. A1-hinta-arviolaskuri perustuu Tullin ajankohtaisiin tietoihin, joten siitä saatua tulosta voidaan pitää luotettavana ja riittävän hyvin suuntaa antavana.

2.

Kun olet saanut arvion nykyisen autosi hinnasta, voit siirtyä Autotorille etsimään uutta autoa ja suunnittelemaan rahoitusta. Käytä nykyisestä autostasi saamaasi summaa käsirahana.

3.

Jos et heti löydä haluamaasi ajokkia, voit ottaa käyttöösi Autovahdin. Löydät sen Omat tietoni -sivulta. Autovahti laittaa sähköpostiisi viestiä aina, kun toivomasi tyyppinen auto tulee myyntiin Autotorille. Voit myös kerätä oman listasi kiinnostavista ajonevoista ja vertailla niitä näppärässä taulukossa.

41

Rekisteröidy osoitt A1.fi, niineepsäsa käyttämääänset hintalaskuria jaarvmiotyökaluja!uita


Hyödynnä asiakkuutesi • Ajankohtaista Ekstraa sinulle

-30€ Autoliitto

Liity nyt Autoliiton AL-turvajäseneksi. AL-turva-jäsenyys 102 €/vuosi. Liittymisetuna saat katsastuslahjakortin (arvo 30 €). AL-turva-jäsenenä saat: Kattavat matkanjatkamispalvelut • tiepalvelut 24 h (tekninen neuvonta, hinaus, polttoaineen tuonti, renkaanvaihto) • sijaisauto/muu korvaava kuljetus/majoitus • Henkilökohtainen, ei ajoneuvoon sidottu Auttaa kaikkia samassa ajoneuvossa matkustavia. Yli 40 Euroopan maata, nyt myös Venäjällä + kaikki perusjäsenen edut; • Moottori-lehti 11 x vuodessa • Matkailuun liittyvät edut ja palvelut • Juridinen ja tekninen neuvonta • Auton hankintaan ja ylläpitoon liittyvät edut ja palvelut • AL-kaupan tuotteet jäsenhintaan • Yksityisautoilijoiden edunvalvonta Lisätietoja jäseneduistamme www.autoliitto.fi Edun saat käyttöösi soittamalla Autoliittoon 09 7258 4400/jäsenpalvelut, liittymällä Autoliiton AL-turva-jäseneksi ja kertomalla, että olet TUOHI MasterCard-, Käyttöluotto- tai A1-asiakas tai lähettämällä sähköpostin osoitteeseen jasenosasto@autoliitto.fi. Sähköpostiin liittymisilmoituksen lisäksi nimi, osoite, syntymäaika ja halutessasi puhelinnumero.

Autoilijan asialla Autoliitto tarjoaa tietoa, turvaa ja rahanarvoisia etuja. Suomen ainoa yksityisautoilijoiden etujärjestö, Autoliitto, on kasvanut jo yli 110 000 jäsenen kokoiseksi. Autoilijoiden edunvalvonnan ohella voimakasta kasvua ovat kiihdyttäneet lukemattomat rahanarvoiset edut, joista jäsenet pääsevät nauttimaan niin Suomessa kuin maailmalla. Eniten suosiotaan on kasvattanut ALturva-jäsenyys, joka sisältää matkanjatkamispalvelut Suomen lisäksi yli 40 Euroopan maassa, tuoreimpana uudistuksena myös Venäjällä. – Jos AL-turva-jäsenen auto- tai moottoripyörämatka katkeaa, Autoliiton palvelukeskus järjestää avun paikalle, oli jäsen sitten kotipihalla tai Gibraltarilla. Jos kulkuneuvoa ei saada kuntoon paikan päällä, se hinataan korjaamolle. Jäsenelle ja tämän seurueelle järjestetään tilanteen mukaan sijaisauto, matkaliput tai vaikka hotellimajoitus. Palvelut ovat tällöin veloituksettomia, Autoliiton markkinointipäällikkö Taina Saari toteaa. – AL-turva-jäsenyys on henkilökohtainen, eli sitä ei ole sidottu tiettyyn ajoneuvoon. Riittää kun jäsen on mukana autossa. AL-turva on koettu yhdeksi jäsenyyden huippuominaisuudeksi.

Autoliiton jäsenet säästävät selvää rahaa myös monissa muissa autoiluun ja matkailuun liittyvissä hankinnoissa. Autoliittolaiset saavat alennuksia niin hotelliöistä, laivamatkoista, autonvuokrauksesta, katsastuksista, autonkorjauksista kuin monista muista asioista. Yksi arvostetuimmista jäseneduista on 11 kertaa vuodessa ilmestyvä Moottori-lehti. – Ja tietenkin tarjoamme tietoa autoilusta, liikenteestä ja matkailusta. Jäsenet voivat esimerkiksi suunnitella asiakaspalvelumme avulla lomareittinsä tai kääntyä lakimiestemme puoleen mahdollisissa autoilun ja liikenteen ongelmatapauksissa, Saari kertoo. Nordea Rahoitus ja Autoliitto ovat aloittaneet yhteistyön, joka tarjoaa Nordea Rahoituksen asiakkaille rahanarvoisia etuja. Tällä hetkellä Autoliiton jäseniksi liittyvät Nordea Rahoituksen asiakkaat saavat 30 euron katsastulahjakortin.

©ISTOCKPHOTO

Etu on voimassa 31.5.2012 asti.

42


Ekstraa sinulle

-10%

REIMA TEHTAANMYYMÄLÄT

Kaikista Reiman, Tutan, Lassien ja Progressin normaalihintaisista tuotteista –10 %. Etu on voimassa 31.5.2011 asti.

Reima Oy Tehtaanmyymälät: Jämintie 14, 38700 KANKAANPÄÄ p. 020 759 5887. Avoinna: ma–to 9–17, pe 9–18, la 9–14. Humalankatu 3, 39700 PARKANO p. 020 759 5889. Avoinna: ma–to 9–18, pe 9–19, la 9–15. Lunasta etusi joko tällä lipukkeella, näyttämällä TUOHI MasterCard- tai Käyttöluotto-korttia.

Ekstraa sinulle

-30% tefal outlet Tällä kupongilla 30 % lisäalennus yhdestä valitsemastasi tuotteesta. Alennuksen voi yhdistää mihin tahansa valikoimamme tuotteeseen. Tarjous on voimassa 30.6.2012 asti. Leikkaa kuponki ja ota mukaan. Yksi kuponki/asiakas. Tefal Outlet Espoo Kutojantie 7, 02630 ESPOO p. 09 6229 4215 Avoinna arkisin klo 9–17 ja la klo 10–14.

unikulma Nuku paremmin! Asiantuntijamme kanssa yhdessä valittu ergonominen tyyny nyt 70 € (norm. 89 € ilman konsultaatiota). Edun saat tällä kupongilla tai TUOHI MasterCard- tai Käyttöluotto-kortilla.

Katso lähin myymälä www.unikulma.fi

-10% Vianor

Edun saat näyttämällä tätä lipuketta myymälässä. Etu on voimassa 30.4.2012 asti

-19€

Etu on voimassa 9.3.2012 asti.

Ekstraa sinulle

Vianorin yksinmyyntimalliston vanteista alennusta –10 % hinnaston hinnasta.

Ekstraa sinulle

Katso myyntipisteet ja vannevalikoima www.vianor.fi Vannevalikoiman näet Vanteet -otsikon alla olevasta linkistä ”Katso kampanjavanteet tästä”.

43


Hyödynnä asiakkuutesi • Ekstraedut kauppakanava.fi Kaikkiin yli 150 € tilauksiin kaupanpäälle Samsung matkapuhelin (arvo 49 €).

Ekstraa sinulle

-49€

Edun saat kirjoittamalla tilauksen lisätietoja kenttään sanan ETU12. Etu on voimassa 31.3.2012 saakka tai niin kauan kuin tavaraa riittää. www.kauppakanava.fi Etupuhelimia 1 kpl/tilaaja.

masku

Ekstraa sinulle

-25%

Saat tällä kupongilla kaikista Permafit-patjoista, -tyynyistä ja -peitoista 25 % alennusta. Katso sinua lähinnä oleva myymälä www.masku.com

auto-ilves oy

Ekstraa sinulle

-10%

Matka jatkuu huollon aikanakin! 10 % alennus sijaisauton vuokrasta! Kun vuokraat sijaisauton autosi huollon ajaksi, saat tällä kupongilla 10 % alennuksen sijaisauton vuokrasta.

44

Tarjous on voimassa 30.4.2012 saakka sekä Hämeenlinnan että Hyvinkään toimipisteessä (tarjous ei koske korihuoltoa).


Ekstraa sinulle

Ekstraa sinulle

-59€

-9,95€

tekniset Ostaessasi AEG:n kodinkoneen Tekniset-myymälästä saat pyyheliinasetin lahjapakkauksessa kaupan päälle (arvo 59 €).

Ekstraa sinulle

-10€ AutoSalpa Saat yli 50 €:n Halti Collection -ostoksesta alennusta 10 €. Lunasta etu näyttämällä tätä kuponkia, TUOHI MasterCard- tai Käyttöluotto-korttia kassalla. Etu on voimassa kaikissa Autosalpa Oy:n toimipisteissä 31.3.2012 asti. Autosalpa Oy (Kouvola, Kotka, Porvoo, Kerava, Lahti, Tampere) www.autosalpa.fi

VIAPLAY Leffapaketti 1 kk –100% Nyt 0 €/1 kk (norm. 9,95 €). Katso tuhansia leffoja netissä kk:n ajan veloituksetta. Edun saat rekisteröitymällä osoitteessa www.viaplay.fi alennuskoodilla LEFFOJA. Muista virkistää tilaus! Tilaus jatkuu automaattisesti kuukausitilauksena. Ei sitoutumista. Tarjous voimassa 31.3.2012 asti

-8,50€ VIAPLAY Leffa + Urheilupaketti 1 kk –50% Nyt 8,50 €/1 kk (norm. 16,95 €). Sisältää koko leffapaketin ja lisäksi kaikki NHL-ottelut. Edun saat rekisteröitymällä osoitteessa www.viaplay.fi alennuskoodilla TARJOUS. Muista virkistää tilaus! Tilaus jatkuu automaattisesti kuukausitilauksena. Ei sitoutumista. Tarjous voimassa 31.3.2012 asti

Tarjoukseen kuuluvat tuotteet ovat astianpesukone, pesukone, kuivausrumpu, uuni, keittotaso, kylmälaite, mikroaaltouuni. Tarjous on voimassa 17.3.2012 asti Teknisetmyymälöissä. Edun saat joko tällä lipukkeella, näyttämällä TUOHI MasterCard- tai Käyttöluotto-korttia. 45


Hyödynnä asiakkuutesi • Ekstraedut Ekstraa sinulle Ekstraa sinulle

-15% MetroAuto Saat DEFA-moottorilämmittimistä tai DEFA-sisätilalämmittimistä alennusta 15 %. Sisältää asennustarvikkeet.

-179€

Mainitse tarjouksesta jo huoltovarauksen yhteydessä ja esitä kuponki työnjohtajalle autoa huoltoon tuodessasi!

jopa

-90€

gigantti

Tallink Silja

TV Viihteen CANAL+ Total 12 kk -sopimuksen tekijälle Humaxin testivoittaja digiboksi 500 GB:n tallennuskapasiteetilla ja aito alkuperäinen Suomen maajoukkueen pelipaita ja pipo hintaan 88 €. Etusi 179 €! (Digiboksin normaalihinta 399 €)

Hyödynnä Tallink Siljan edulliset autopakettitarjoukset!

Etu on voimassa 18.3.2012 asti Gigantti-myymälöissä. Lunasta etusi joko tällä lipukkeella, näyttämällä TUOHI MasterCard- tai Käyttöluotto-korttia.

Tarjous on voimassa tällä kupongilla 31.03.2012 asti.

Ekstraa sinulle

CANAL+ Total 12 kk:n tilaus. 4 kk –50 % (12,47 €/kk + korttimaksu 3,00 €/kk), 4. kuukauden jälkeen hinta 24,95 €/kk + korttimaksu 3,00 €/kk. Tilaus jatkuu määräajan jälkeen toistaiseksi voimassa olevana hinnaston mukaan. CANAL+-palvelun hinta määräajalta 285,48 €. Lisäksi TV Viihde HD 3 kk (sis. MTV3 HD ja Nelonen HD) maksutta. Kolmen kuukauden jälkeen laskutetaan HD-siirtomaksu 3,95 €/kk. YLE HD näkyy TV Viihde HD:n mukana automaattisesti. TV Viihde HD -tilaus on toistaiseksi voimassa oleva. Tarkista kanavien näkyvyys.

46

Autolomalla voit valloittaa naapurimaiden monipuoliset nähtävyydet omassa tahdissa. Tallinkin ja Silja Linen useat reitit ja autopaketit vievät sinut lähemmäksi Ruotsin ja Baltian helmiä. Löydä lähiseutujen upeat lomakohteet autoillen! Tarjoushinnat 14.5.–14.6. ja 13.–31.8.2012 • Helsinki–Tukholma alk. 80 €/suunta • Turku–Tukholma, iltalähtö alk. 70 €/suunta • Turku–Tukholma, aamulähtö alk. 40 €/suunta • Helsinki–Tallinna alk. 60 €/suunta Tarjoushinnat 15.6.–12.8.2012 • Helsinki–Tukholma alk. 140 €/suunta • Turku–Tukholma, iltalähtö alk. 125 €/suunta • Turku–Tukholma, aamulähtö alk. 60 €/suunta • Helsinki–Tallinna alk. 60 €/suunta Kaikki paketit ovat alkaen hintoja kahdelle hengelle ja henkilöautolle. Varausaika 1.–31.3.2012 Varaukset: p. 0600 157 00 (1,74 €/puhelu + aina pvm/mpm), www.tallink.fi, www.silja.fi tai Tallink Siljan matkamyymälöistä Erottajankatu 19, Helsinki, Aurakatu 5, Turku ja Kuninkaankatu 30, Tampere. Mainitse varausta tehdessäsi tuotetunnus NORDEA CAR PKG. Internetvarauksissa kirjoita se ID/ tuotetunnukset-kenttään. Oikeudet muutoksiin pidätetään. Paikkoja rajoitetusti. Ei voimassa erikoisristeilyillä.


Ekstraa sinulle jopa

-260€ Holiday Club

Holiday Club -kylpyläloma Tampereella Lähde muutamaksi päiväksi virkistäytymään Tampereen Kylpylään, joka sijaitsee kaupungin vilinän tuntumassa. Holiday Club Tampereen Kylpylä 2 vrk vain 120 € (norm. jopa 380 €)

Ekstraa sinulle

Ekstraa sinulle

-12€

-30%

MATKAPOJAT

Kylpylähotelli peurunka

BALTIAN KIERTOMATKAT KESÄ 2012 Varaa Baltian kiertomatkamme 30.3.2012 mennessä, niin saat etuna Deli-ruokailun laivalla menomatkalla, arvo 12 €/hlö. Katso tarjontamme: matkapojat.fi/kiertomatkat. Kerro varatessasi koodi TUOHI tai tuo kuponki toimistoomme. Varaukset: 010 2323200.

Sis. majoituksen tilavassa hotellihuoneessa max. 2 aikuista + 2 lasta, aamiaiset ja kylpylän vapaa käyttö. Tarjouksen edellytyksenä on osallistuminen yhdessä asuinkumppanin kanssa Holiday Club -myyntiesittelyyn. Tarjous on voimassa 30.4.12 asti (ei 5.–9.4.12). Hiihtolomalisä ajalla 19.2.–11.3.12 on 50 €/varaus. Viikonloppulisä 50 €. Varaa 03 06 86011 ma–pe 8–18, la 10–15 varauskoodi NORT12 www.holidayclub.fi Tarjoukselle varattuja hotellihuoneita on rajoitetusti. Koskee vain uusia varauksia.

Kylpyläloma 5 vrk Suomen uusimmassa kylpylässä alk. 275 €/hlö/2hh (norm. 393,25 €). Hinta sisältää 5 vrk majoituksen 2 hengen huoneessa, puolihoitoruokailut, kylpylän ja kuntosalien vapaan käytön sekä ohjattua vapaa-aikaohjelmaa. Etu on voimassa 23.12.2012 saakka. Varaukset p. 020 751 6300 tai peurunka@peurunka.fi tunnuksella ”Tori1”. www.peurunka.fi

Peurungantie 85, 41340 Laukaa

Ekstraa sinulle

-20% huimala Tällä kupongilla koko perheen sisäänpääsymaksusta alennusta 20 % Reippailuhalli Huimalaan. Etu ei ole yhdistettävissä muihin etuihin. Etu on voimassa 1.6.2012 asti. Yhteystiedot, hintatiedot ja aukioloajat: www.huimala.fi 47


Hyödynnä asiakkuutesi • Ekstraedut Ekstraa sinulle

-40% Viking Line Kuumat rytmit Itämeren aalloilla! Risteile Tukholmaan, keinahtele kevyesti mamban ja rumban tahdissa, maistele karibialaisia herkkuja ja shoppaile vaikkapa rommia tai sikareita punaisten laivojen myymälöissä 11.3–29.4.2012. Tervetuloa nauttimaan! • Helsinki–Tukholma-risteily erikoishintaan alk. su–ke 48 €, to–la 84 € ja pe 130 € (2–4 hlöä C-hytissä) • Turku-Tukholma vuorokauden risteily aamulähdöillä alk. 6 € kaikki päivät (2–4 henkilöä C-hytissä) Kysy myös muita hyttiluokkia ja lähtöpäiviä! Ikäraja 21v. Tarjous on voimassa 11.3.–29.4.2012. Tuotetunnus FKNORD. Ateriat lisämaksusta. Varaukset ja lisätiedot www.vikingline.fi tai myyntipalvelusta puh: 0600 41577 (1,64 €/vastattu puhelu + pvm/mpm).

Ekstraa sinulle

Ekstraa sinulle

-150€

-15€

Hirvox

vannetukku

Samsung FULL HD VIDEOKAMERA HMX-H300 hintaan 199 € (norm. 349 €)

Saat Vannetukusta Barzetta -vanteisiin lukkopultit kaupan päälle!

• tehokas 30 x optinen zoom • älykäs Smart Auto -ominaisuus • erittäin herkkä CMOS-sensori, jonka herkkyys on tuplasti perinteisiä CMOS sensoreita korkeampi • optinen ja digitaalinen kuvanvakain – hyvästit täriseville videoille • Record Pause • pitkäkestoinen akku • USB-lataus

Lähetämme lukkopultit veloituksetta tilaamiesi Barzettavanteiden mukana sinulle, kun merkkaat tilausta tehdessäsi MAKSUTAPA-sivulle kommenttitai viitekenttään tunnuksen: LUKKOPULTIT TORI1

Pidätämme oikeudet muutoksiin. Erikoishintaisia paikkoja rajoitetusti.

Lunasta etusi joko tällä lipukkeella, näyttämällä TUOHI MasterCardtai Käyttöluotto-korttia kassalla. Katso sinua lähinnä oleva myymälä www.hirvox.fi

48

Etu on voimassa 31.3.2012 saakka. Tarvittaessa voit ottaa yhteyttä asiakaspalveluumme puhelimitse: 044 040 9500 ma–pe klo 8–17 tai sähköpostitse: myynti@vannetukku.fi


Ekstraa sinulle jopa

-300€

Ekstraa sinulle

Ekstraa sinulle

-10€

-20%

Saunatar

CROCS

Ifolor

• 100 € alennusta Simppeli infrapunasaunoista (koodi F62653D) • 300 € alennusta Elite infrapuna-höyrysaunoista korkealaatuisessa lasisessa suihkukaapissa (koodi 55FE37D)

Saat 10 € alennuksen normaalihintaisista tuotteista Crocs Storeissa (ei koske accessoriestuoteryhmää).

Tilaa nyt kuvan ja kehyksen upea yhdistelmä: Kehyskuva. Saat –20 % alennuksen kehyskuvan hinnasta, kun tilaat sen koodilla MAS4325FI osoitteesta www.ifolor.fi

Hyödynnä tarjous heti em. lahjakortin koodilla netissä (www.saunatar.fi) tai näyttämällä tämä kuponki tilaamisen yhteydessä! Voimassa 31.3.2012 saakka. Ei voi yhdistää muihin tarjouksiin.

Tarjous on voimassa maaliskuun 2012 loppuun saakka. Lunasta etusi näyttämällä tätä kuponkia, TUOHI MasterCard- tai Käyttöluottokorttia kassalla.

Hinnat norm. alkaen 9,95 €. Koodi on voimassa 31.3.2012 asti. Vain yksi tilaus/asiakas

Crocs Store Helsinki – Keskuskatu Crocs Store Vantaa – Flamingo Crocs Store Turku – Hansa Crocs Store Lempäälä – Ideapark

Etukuponki

Ekstraa sinulle

Tällä kupongilla 31.3.2012 saakka 20% alennus Prego-aurinkolaseista, myös omilla vahvuuksilla. Tervetuloa sovittamaan!

-20%

Suomessa vain meiltä.

LUOTETTAVA, LAADUKAS, KOTIMAINEN. fennooptiikka.fi • linssiklinikka.fi

49

Edun saat näyttämällä kuponkia.


Hyödynnä asiakkuutesi • Ekstraedut LAULUMAA KENNO® -ruokaryhmä pähkinän värissä erikoishintaan!

Ekstraa sinulle

KENNO® -ruokaryhmä: pyöreä pöytä ø 90 cm ja 4 tuolia yhteishintaan 259 € (norm. 305 €)

-15%

Väri: pähkinä. Materiaali: mdf-levy ja metalli.

Lunasta etu näyttämällä tätä lipuketta, TUOHI MasterCard- tai Käyttöluotto-korttia kassalla.

Ekstraa sinulle

Kaikista Konebox.fi-verkkokaupan tuotteista 5 % alennus.

Etu on voimassa 31.3.2012 saakka. Lue lisää: www.laulumaa.fi

Konebox

-5%

Lisää tuotteet ostoskoriin, täytä tilaajan tiedot ja syötä koodi 3DB56Q3S tilauslomakkeen ”Konebox-koodi -kenttään”. Alennus vähennetään tilauksen loppusummasta automaattisesti. www.konebox.fi Etu on voimassa 4.3.2012 asti. Alennus ei koske toimitusmaksuja.

Ekstraa sinulle

-30€ KATSO NETISTÄ!

rajala Tarjoamme Rajala Kuvakirjan tilaajalle 30 euroa alennusta! Tee Rajala Kuvakirja ja tilaa 11.3.2012 mennessä käyttämällä tilauksen yhteydessä alennuskoodia ”PKNSECNCMGSY” Rajala kuvakirjojen hinnat alkavat 49 eurosta (etusi jälkeen hinta 19 €). Lataa ilmainen kuvakirjaohjelma osoitteesta http://www.rajala.fi/rajala_kuvakirja

Satoja tarjouksia PROwebSTOREssa www.rajalacamera.fi

Puheluiden hinnat: lankapuhelimesta 8,28snt/puhelu+7snt/min, matkapuhelimesta 8,28snt/puhelu+17snt/min

Helsinki: Sanomatalo Helsinki: Itäkeskus Espoo: Sello kauppakeskus Tampere: Hallituskatu 8 Pori: Yrjönkatu 22 Turku: Yliopistonkatu 13

50

0207530281 0207530287 0207530291 0207530271 0207530241 0207530201


Ekstraa sinulle

-50% SANOMA MAGAZINES FINLAND Kodin Kuvalehti tarjoaa sinulle 50 % alennuksen. Saat 3 kk (6 lehteä) vain 21 € kätevänä kestotilauksena (norm. 42 €). Lisäksi saat Hackmanin Gourmet-kalasetin (arvo 20 €). Tilaa nyt osoitteessa: www.asiakaspalvelu.fi/tarjous Tarjoustunnus: 18669 019 Tarjous on voimassa vuoden 2012 loppuun asti.

Ekstraa sinulle

Ekstraa sinulle

-30%

-20%

KUNTOKAUPPA.fi

TOHVELISANKARI.FI

15 % alennusta kodin kuntoilulaitteista ja -tarvikkeista sekä lisäravinteista.

20 % alennus kaikista Tohvelisankari.fi verkkokaupan tuotteista.

Hyödynnä tarjous aktivoimalla kampanjakoodi ostoskorissa. Tilaa heti netistä! www.kuntokauppa.fi Tarjous on voimassa 31.3.2012 saakka. Koskee kaikkia tuotteita – myös jo alennettuja.

Saat alennuksen syöttämällä koodin 640250 ostoskorin kuponkikoodikenttään! www.tohvelisankari.fi

Ekstraa sinulle

-25% lumene Tehtaanmyymälä Saat tällä kupongilla tai näyttämällä TUOHI Master Card- tai Käyttöluottokorttia kassalla –25 % alennusta ostoksiesi loppusummasta.

Osoite: Lumene tehtaanmyymälä, Lasihytti 1 B, Kaukalahti, 02780 Espoo.

Etu on voimassa 27.2.–10.3.2012

Auki ma–pe klo 11–18, la klo 10–16, su suljettu. 51


Heitätkö kiven vai kaivatko kuvetta? Tai mikset aktivoisi maksutonta Avainturvaa?

Avaimet hukassa? Ei hätää. Murtopuuhiin ei tarvitse ryhtyä ja kustannukset korvataan. A1-osamaksuasiakas on oikeutettu maksuttomaan Avainturva-vakuutukseen, joka korvaa kadonneet avaimet ja avatut lukot aina 250 euroon asti.

Aktivoi oma maksuton Avainturvasi osoitteessa

www.a1.fi/avainturva Avainturva-vakuutuksen myöntää Chartis Europe S.A. (sivuliike), Kasarminkatu 44, 00130 Helsinki, puh. 020 366 900, ma-pe klo 9-21, la klo 10-16

Tori A1 1/2012  
Tori A1 1/2012  

Nordea Rahoituksen asiakaslehti

Advertisement