Page 1

EL MÓN DEL CINEMA

1. COM NEIX UNA PEL.LÍCULA Una pel.lícula neix a partir del moment en què a alguna persona se li acut fer-la o més ben dit té una idea que vol convertir en pel.lícula. Aquesta idea pot ser original, és a dir creada a partir del no res, o d’una experiència pròpia, però també pot ser producte de la lectura d’un llibre, conte, d’una obra de teatre …, que li serveixi per a inspirar- se. A partir d’aquest moment començarà a gestar-se el que serà la pel.lícula. Durant tot el procés que convertirà aquesta idea en pel.lícula hi intervindran moltes persones que faran possible que la pel.lícula arribi a les pantalles de cinema. La primera i més important és el Director que es farà càrrec dorganitzar i triar l’equip de persones que han de fer possible la pel.lícula.

2. LA IDEA ES CONVERTEIX EN “SINOPSI” La sinopsi és la idea de la qual en sortirà tota la pel.lícula. És, per dir- ho d’alguna manera, el resum més resumit del que serà la història que veurem al cinema. Per tant ja tenim el primer que fa falta : la SINOPSI (argument de la pel.lícula)

3. QUI FARÀ POSSIBLE LA PEL.LÍCULA? A partir d’aquest moment ja es podrà començar, però faltarà resoldre un tema important, d’on es treuran els diners per a comprar el material per fer la pel.lícula? Caldrà buscar alguna persona o grup de persones ( de vegades una empresa) que vulgui fer-se càrrec de les despeses de la pel.lícula. A aquesta persona o grup de persones se les anomena PRODUCTOR ( una sola persona) o PRODUCTORA (sovint una empresa). 4. COMENCEM A FILMAR?


Encara no. Ara el que toca és desenvolupar aquella idea que tenia la persona que vol fer la pel.lícula. De vegades la idea parteix de qui serà el Director de la pel.lícula, d’altres vegades de persones que estan relacionades amb el cinema. Per tant ara el que es farà és convertir la sinopsi en una narració que haurà d’expressar-se mitjançant paraules, imatges, sons i músiques. Per tant cal ordenar les idees. Per a fer-ho s’haurà de : a) b) c) d)

Fer els diàlegs Buscar els llocs i escenaris on desenvolupar la pel.lícula Triar el vestuari dels actors Escollir la música

5. FER ELS DIÀLEGS D’escriure els diàlegs se’n diu fer el guió. El guió sol ser fet per persones especialitzades, són els guionistes. De vegades el mateix director també és guionista o intervé amb d’altres guionistes a l’hora de fer-lo. En el guió s’ha d’escriure tot, s’ha de detallar tot, des de el que han de dir els personatges fins com van vestits, quin escenari s’ha d’utilitzar, quin tipus de llum … El guió és un full, o document dividit en dues parts, en una hi ha el que es veurà a la pantalla de cinema (el que hi ha escrit al paràgraf anterior), en l’altra part hi ha escrits els diàlegs, la música de fons (si n’hi ha) i els sorolls (si n’hi ha d’haver). 6. PER FI, COMENCEM A FILMAR De fet no es diu filmar, s’ha de dir per parlar en termes de cinema comencem a RODAR. Parlem doncs del Rodatge de la pel.lícula. Recordeu que hi ha via un senyor o grup o empresa que posaven diners per poder fer la pel.lícula? Sí oi, doncs aquests senyors intentaran estalviar el màxim de diners possible. Per a fer-ho, doncs, s’haurà de planificar molt bé el rodatge. I això vol dir que totes les escenes de la pel.lícula que esrodin en un mateix lloc es faran seguides, encara que siguin escenes del


començament i el final. Així d’aquesta manera ens estalviarem desplaçaments innecessaris i així estalviarem diners. Per començar a rodar necessitarem: a) Producció Són el grup de persones que s’encarreguen de buscar i contractar tothom qui ha de fer possible la pel.lícula, també s’encarreguen de contractar els estudis on fer-la, llogar espais, hotels, i tot el que fa falta per a que es pugui fer la pel.lícula b) El director i el seu equip : - L’ajudant de direcció, que ajuda directament al director i fa de director si el director li demana o no hi és. - L’”script” , persona molt important perquè ha d’estar pendent de tots els detalls, per exemple si un dia comencen una escena i la continuen l’endemà, l’script s’ha d’assegurar que els actors portin la mateixa roba, pentinat etc. c) Els càmeres i tot l’equip - El càmeraman , és la persona o persones que que enfoquen i mouen la càmera, per tant són els qui veuen el que sortirà o pot sortir a la pantalla de cinema - El director de fotografia , és qui decideix com han de ser les imatges, és a dir on s’ha de posar la càmera, la quantitat de llum, quin tipus de càmera s’ha de fer servir en cada moment … (el director de fotografia treballa juntament amb l’equip d’il.luminació, que s’encarrega de la il.luminació, és a dir dels focus …) - L’ajudant del càmera , ajuda al cameraman i a més és la persona que fa servir a la claqueta per donar inici a la filmació (és el que diu “presa 1, càmera acció”) - Els maquinistes, són els que mouen totes les màquines que fan possible que les càmeres es moguin.(grues, “travellings” aparells que permeten que la càmera es pugui moure lateralment seguint un personatge)

d) El so. De la mateixa manera que els encarregats de la càmera filmen, hi ha els encarregats d’enregistrar el so. El cap de so, s’encarrega de triar quins micròfons s’han de fer servir, com s’han de posar amb quin volum s’ha de gravar etc. El cap de so compta amb l’ajuda de diferents persones que porten els micròfons e) Els actors:


Són les persones que s’encarreguen d’interpretar els personatge. Són les persones que caracteritzades veurem al llarg de la pel.lícul a. Es divideixen en tres grups: -

Els protagonistes, són els que interpretaran els personatges principals. Els secundaris, acompanyen als protagonistes, però no són tant rellevants. Apareixen més esporadicament. Els extres, omplen la pantalla, sovint no tenen ni tan sols diàleg.

f) Els perruquers, maquilladors, sastres i encarregats del vestuari Són els encarregats de preparar i caracteritzar els actors tal i com el director i el guió exigeixen. g) Els decoradors. Són els encarregats de preparar els decorats de cada escena, hi ha el decorador que és l’encarregat de a partir del guió dissenyar els decorats. El maquetista, fa les maquetes en petit de com serà el lloc abans de filmar i l’encarregat de l’”atrezzo”, que és la persona encarregada de buscar els objectes que han de sortir a la pel.lícula, els quadres, armes gerros, taules … h) Els efectes especials. En una pel.lícula de vegades hi ha pluja, i no es filma un dia que plogui, hi ha boira i no en fa aquell dia, hi ha trets de canó o pistola o vent o trons o llamps, moltes coses que no passen en realitat i en canvi nosaltres quan veiem la pel.lícula, les sentim o veiem a la pantalla. Doncs els encarregats dels efectes especials fan, mitjançant trucs i muntatges per a que nosaltres puguem veure i sentir coses que en realitat no passen quan es filma.

Tema 1 cinema  

Primer tema de cinema

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you