Page 1

e-Car S PECI AL

Elektrisch rijden: schoon, stil en betrouwbaar Van gas naar elektriciteit: duurzaamheid staat voorop Ritje naar Denemarken laadkosten â‚Ź7,50

De toekomst van elektrisch rijden


Volendam

Bike & scooter rental

Een keertje ervaren hoe het is om op een elektrische scooter te rijden? Huur nu een scooter bij Rent & Event voor een onvergetelijk dagje uit in Volendam!

Rent & Event Haven 45, Volendam www.rent-event.nl


EDITORIAL

BATTERY LOADING

04

De elektrische auto is bezig met een opmars. Iedereen die ik interviewde over elektrische auto’s gaf me hetzelfde gevoel. Kijk maar eens goed om je heen naar de auto’s die nu op de weg rijden. In een paar jaar tijd gaat dit veranderen. De klassieke brandstofauto’s zullen langzaam uit ons straatbeeld verdwijnen en in plaats daarvan komt de stekkerauto. Laadpalen schieten als paddenstoelen uit de grond er komen andere manieren om je auto op te laden. Alles om het iedereen zo comfortabel mogelijk te maken én om je gerust te stellen: het wordt bijna onmogelijk om ergens stil te komen staan. En tja, mocht dat ooit gebeuren, dan kun je natuurlijk gewoon de Wegenwacht bellen. Zo veel anders is dat niet dan met een auto die op fossiele brandstoffen rijdt.

06

Amsterdam loopt voorop met het elektrisch rijden. In 2030 wil de stad volledig klaar zijn met de elektrische omslag. Sowieso is Nederland een van de landen die vooroploopt in deze ontwikkeling. Wij zijn het land met het op-een-na grootste aandeel op de totale automarkt. Alleen Noorwegen streeft ons voorbij. Ook onze laadinfrastructuur is goed geregeld ten opzichte van veel andere landen.

10

Best knap eigenlijk, voor zo’n relatief klein land met vrijwel geen eigen auto-industrie. Misschien heeft het te maken met het gevoel dat we steeds duurzamer en milieubewuster willen leven. Persoonlijk vind ik dat ook heel belangrijk. Ik hoop dat we met deze e-car special daar weer een steentje aan mogen bijdragen.

A-special is een samenwerking tussen VLB bv & De Deeluitgeverij

Veel leesplezier HOOFD R E DACTEUR Lotte Bogaerts

Lotte Bogaerts hoofdredacteur

VOR MG E VI N G Victoria Lynn Van Heesch ME D E W E R KERS Tekstbureau De Eindredactie, Jan H. Verbanck, Erik Herbosch S A L E S CONTACT j.wilhelm@hpdetijd.nl luc.van.ginneken@deeluitgeverij. be

Inhoud 04 De toekomst van elektrisch rijden

Einde van de klassieke brandstofauto?

CONTACT E N IN FORM ATIE lotte@lottebogaerts.nl VE R A NT WOO RDELIJK E U I TG E VE R Luc Van Ginneken

06 Zelf een e-car rijden

Interview met Aljo Hartgers

10

De elektrische revolutie Laadinfrastructuur in Nederland

De inhoud van deze special valt niet onder de verantwoordelijkheid van HP/De Tijd

Pri jzen en an dere gegev en s (tec h n i s c h e i nf o , k leuren ) z i jn o n derh ev i g aan w i jz i ging en en de i n deze A- s p ec i al geh an teerde data kun n en dus i n de p rak ti jk v ers c h i llen v erto n en. Hoewel de A- s p ec i al met de ui ters te zo rg i s s amen ges teld, k an de ui tgev eri j n i et v eran tw o ordel ij k worden ges teld v o o r de jui s th ei d v an de i n h o ud erv an .

3

A-SPECIAL

e - car


BATTERY LOADING

VISIE

ELEKTRISCH RIJDEN IS DE TOEKOMST Elektrische auto’s. Je hoort er veel over, maar in het straatbeeld lijk je ze niet of nauwelijkste zien. Stagneert de opmars al, voordat het goed en wel begonnen is? “Integendeel”, zegt Philippe Vangeel, secretaris-generaal van de European Association for Electromobility (AVERE). Hun belangrijkste missie: het promoten van elektrische mobiliteit, met een focus op auto’s en vrachtvervoer.

“ Philppe Vangeel

Elektrisch rijden is sowieso de toekomst, zeker met de technologie die we vandaag de dag kennen”, vervolgt Philippe Vangeel. “Een elektrische auto maakt geen lawaai, vraagt amper onderhoud, is betrouwbaar en zuinig. Bovendien zijn de prestaties gelijkwaardig aan die van de klassieke brandstofauto. Je hoeft ook niet meer om de haverklap op te laden, want het bereik van een standaardbatterij ligt inmiddels boven de vierhonderd kilometer. Het is supergemakkelijk: je komt thuis, steekt de stekker in het stopcontact en je batterij laadt op.”

DE BATTERIJ De eerste generatie batterijen overtrof meteen de stoutste verwachtingen. Een gewone batterij gaat gemakkelijk langer dan acht jaar mee, wat bij de meeste fabrikanten overeenkomt met de garantieperiode. Ze heeft bovendien een tweede leven: wanneer de batterij niet meer geschikt is voor de auto, kun je ze altijd thuis nog gebruiken. Bovendien worden alle batterijen gerecycled. Op dat vlak is Umicore een koploper. “Men verwacht in de toekomst batterijen die twintig jaar kunnen werken. Het aantal kilometers dat je daarmee kunt doen, is vrijwel onbeperkt”, betoogt Philippe Vangeel. “Puur technisch gesproken koop je dan een auto waarmee je bijna je hele leven kunt blijven rijden.

“Met de batterij van morgen moet je in staat zijn om een miljoen kilometer te rijden.” 4

A-SPECIAL

e - car

Waar ligt het omslagpunt? “Met de technologie die vandaag voorhanden is, kunnen we vrijwel met zekerheid stellen dat de toekomst elektrisch zal zijn”, evalueert Philippe Vangeel van AVERE. Eerst dacht men aan 2050 maar het straatbeeld zal er over vijf of tien jaar al helemaal anders uitzien. “We mogen ervan uitgaan dat de klassieke brandstofauto zijn tijd wel gehad heeft. De grote merken zetten al volop in op elektrisch vervoer. Ook de oliemaatschappijen worden wakker: zij zien in dat de ontwikkeling niet meer te stoppen is en gaan mee met de omslag.”

Met de batterij van morgen moet je in staat zijn om een miljoen kilometer te rijden. Op dit moment rijden er al elektrische voertuigen met meer dan een half miljoen kilometers op de teller.”

KOSTENPLAATJE De technologie wordt alsmaar beter en de consument volgt gelukkig. Er is een significante stijging in de verkoop. Op 1 januari 2019 telde Nederland bijna 45.000 volledig elektrische personenauto’s, tweemaal zo veel als een jaar eerder (Bron: CBS, 10 mei 2019). De ecologische bewustwording speelt daar wellicht een grote rol in. Je merkt ook dat de hybride auto’s niet doorbreken: het geloof in de dubbele aandrijving lijkt verdwenen en dat blijkt ook uit de cijfers. Het aantal plug-in hybrides daalt in 2019 met ruim 3 procent ten opzichte van 2018. Een elektrische auto blijft bij aankoop nog altijd wel duurder dan een klassieke. Philippe Vangeel: “Je mag daarbij niet uit het oog verliezen dat je dat verschil zeer snel goedmaakt, doordat je elektrisch rijdt. Bovendien zijn je onderhoudskosten veel lager; je moet alleen nog naar


de garage omdat het in je garantie zit. Men verwacht dat dit prijsverschil uiterlijk in 2025 weggewerkt zal zijn.”

SLIM NETWERK Dat het netwerk overbelast zou raken door een teveel aan elektrische auto’s, klopt niet, legt Philippe Vangeel uit. “In Duitsland is berekend dat tijdens de piekmomenten - in de ochtend als iedereen naar het werk vertrekt, en ‘s avonds als iedereen weer thuiskomt - het verbruik bij één miljoen elektrische auto’s met maximaal drie procent zal stijgen. Bovendien zul je vooral opladen tijdens de daluren, op je werk of terwijl je slaapt.” Ook wordt het netwerk slimmer. “Stel dat je met z’n tweeën van het werk naar huis rijdt. Jij moet honderd kilometer afleggen en je collega slechts twintig. Dan zal een slimme laadpaal eerst jou bedienen. Daarbovenop zal hij dat registreren en onthouden, zodat jij elke keer voldoende kunt opladen.”

Wagenpark Wagenpark Wagenpark Wagenpark verduurzamen? verduurzamen? verduurzamen? verduurzamen? Check onze Check onze Check Checkonze onze feiten en fabels. feiten feiten feitenen en enfabels. fabels. fabels. 5 athlon.com/elektrisch athlon.com/elektrisch athlon.com/elektrisch athlon.com/elektrisch e- ca r  A-SPECIAL 


BATTERY LOADING

INTERVIEW

Zo’n anderhalf jaar geleden kocht hij zijn eerste elektrische auto en inmiddels is Aljo Hartgers (38) een regelrechte fan. Hij reed twee keer naar Denemarken en een keer zelfs naar Barcelona met een elektrische auto. De stroom wekt hij thuis op met zonnepanelen en verkoopt die vervolgens door aan zijn bedrijf. Best slim!

ONDERNEMER ALJO HARTGERS HEEFT EEN ELEKTRISCHE AUTO ÉN ZONNEPANELEN

“ Aljo Hartgers

6

A-SPECIAL

e - car

Ondanks mijn Happy Socks ben ik wel een beetje een geitenwollen sok, want ik vind duurzaamheid echt heel belangrijk. We moeten samen goed voor de wereld zorgen en iedereen moet doen wat je daarvoor kúnt doen. Dat is ook het uitgangspunt geweest bij de overweging om een elektrische auto aan te schaffen. Maar dat gold net zo goed voor onze woning in Oosterbeek. Ik zag bijvoorbeeld meteen het schuine dak op het zuiden, dus dan zijn zonnepanelen ideaal.” Het draait echter niet alleen om duurzaamheid. Ook het kostenplaatje speelt een rol. Aljo is ervan overtuigd dat een elektrische auto op termijn goedkoper is dan een auto die op fossiele brandstoffen rijdt. “Je aanschafkosten zijn weliswaar hoger, maar je hebt veel minder kosten aan

onderhoud en brandstof. Natuurlijk is dit afhankelijk van het aantal kilometers dat je rijdt én waar je je auto oplaadt, maar zelf kom ik onder aan de streep goedkoper uit met een elektrische auto. Zeker als je thuis laadt, zijn de kosten vergeleken met een brandstofauto een stuk lager.”

EIGEN STROOM OPWEKKEN Het wordt financieel extra voordelig door een slimme constructie met zonnepanelen. Hiermee wekt Aljo thuis stroom op, die hij vervolgens verrekent met de omzet van zijn bedrijf. “In wezen verkoop ik dus stroom aan mezelf. Niet veel mensen weten dat dit kan, maar het scheelt best wat kosten.” Ook voor particulier gebruik is dit interessant. Zeker nu de salderingsregeling nog van kracht is, waarbij


huishoudens voordeel ontvangen op hun energiebelasting. Toch ging Aljo bij de aanschaf van zijn Nissan Leaf niet over een nacht ijs. Hij leende eerst een auto bij Nissan om eens uitgebreid te testen. “Niet iedereen kan nu eenmaal een Tesla betalen. Ik ook niet. Maar een Nissan is meer dan prima. Het rijdt heerlijk stil en je kunt er tegelijkertijd flink mee optrekken. Als er straks kleinere elektrische auto’s en tweedehands modellen op de markt komen, wordt het voor nog meer mensen haalbaar om elektrisch te rijden.”

LAADSTRESS Bovendien verandert de infrastructuur in rap tempo. Laadstations schieten als paddenstoelen uit de grond. Bang om stil te staan, is Aljo dan ook niet. “Meestal laad ik de auto thuis op en heb ik genoeg bereik voor die dag. Er zijn ook goede apps waarmee je kunt zien waar laadpalen staan. Toch moet ik toegeven dat ik in het begin weleens last had van laadstress. Zo moest ik een keer van Arnhem naar Utrecht en toen naar Eindhoven en weer terug. Dan moet je even uitzoeken waar je je auto kunt opladen.” Bovendien had Fastned destijds nog lang geen dekkend netwerk.

MET 13 LAADSTOPS NAAR BARCELONA In het buitenland ligt dat een beetje anders. Aljo besloot de proef op de som te nemen en stapte weer binnen bij Nissan. Hij wilde weleens zien of je met een elektrische auto naar Barcelona kunt en Nissan werkte daar graag aan mee. “Zij vonden het een (te) gek en ambitieus idee. Ik kreeg een Nissan Leaf mee, destijds nog met een kleinere accu, en met een aantal vrienden gingen we op weg. Oké, het was niet ideaal, maar het kán. We hebben de auto onderweg dertien keer moeten opladen en uiteindelijk zijn we zonder problemen in Barcelona gearriveerd. In de file staan is trouwens helemaal geen probleem. De auto verbruikt op zo’n moment veel minder stroom, dus je kunt daardoor zelfs meer kilometers maken. En mócht je ooit zonder stroom zitten, dan bel je gewoon de wegenwacht of het servicenummer van je dealer.”

“Noem het alsjeblieft geen stekkerauto, het is veel méér dan dat!”

AANGEPASTE PLANNING Na het avontuur in Barcelona is Aljo nog twee keer met zijn gezin naar Denemarken gereden. De planning van zo’n reis met een elektrische auto gaat net iets anders. “We vertrekken heel vroeg en eten ons ontbijtje tijdens het eerste laadmoment. Dat is wel lekker efficiënt.” Dankzij een prima voorbereiding konden ze op de heenweg volstaan met slechts vier laadstops. De eerste stop was het ontbijt, de tweede een korte koffiepauze, de derde een lunch en tot slot de vierde een ijsje. De totale rit kostte slechts € 7,50 aan laadkosten.

VERWEND IN NEDERLAND Laden in het buitenland is overigens wat minder goed georganiseerd dan in Nederland. Er zijn meer dan genoeg laadpunten, maar het ontbreekt vaak aan duidelijkheid over laadpassen en de bijbehorende tarieven. “Ga je naar het buitenland, dan moet je je reis iets beter plannen. Voor de infrastructuur ben ik persoonlijk niet zo bang, voor alle verschillende laadpassen die je soms nodig hebt nog wel. In Nederland zijn we op dat gebied heel erg verwend met Fastned.”

AUTO’S DELEN MET ELKAAR Dat je met een elektrische auto nooit meer hoeft te tanken, vindt Aljo totaal geen gemis. “Ik vond tanken altijd vervelend en vies. En nu hoef ik dat nooit meer. Toch moet ik eerlijk toegeven dat laden ook niet altijd rozengeur en maneschijn is. Als het druk is bij een laadstation, moet je soms wachten. Dus dat is ook niet ideaal.” Toch lijkt het elektrisch rijden de toekomst. “Maar noem het vooral geen stekkerauto, want dat klinkt denigrerend. Een auto is meer dan een middel om van A naar B te rijden. We leven in een maatschappij waarin we veel milieubewuster en duurzamer willen leven. Dat zouden we ook meer moeten toepassen op ons vervoer. Dus waarom kopen we massaal een auto als je ’m ook kunt delen? Ik deel mijn auto graag met je via deelplatform SnappCar. Zo kun je zelf ervaren wat je van elektrisch rijden vindt. Of stap eens binnen bij een dealer voor een proefrit. Alleen dan kun je zelf ervaren hoe relaxed, schoon en stil een elektrische auto is.” Meer weten over Aljo Hartgers en zijn passie voor elektrisch rijden? Ga naar www.aljohartgers.nl. Fotografie: Martin Kohrman e- ca r  A-SPECIAL 

7


BATTERY LOADING

Ath l o n

special

ATHLON GEEFT EEN KIJKJE IN DE TOEKOMST Het meest gehoorde argument om nog niet over te stappen op een volledig elektrische auto is nog steeds de ‘beperkte’ actieradius. “Ik moet toch echt minimaal 800 kilometer op een accu kunnen rijden voordat ik overstap hoor”, aldus de doorgewinterde ontkenner van het nieuwe normaal. Athlon gelooft erin en buiten elektrisch vervoer zijn er nog veel meer duurzame maatregelen die een wagenparkbeheerder en/of leaserijder kan nemen.

D

e techniek is er al, maar wat doet u besluiten om over te stappen? Met een elektrische auto met een 40 kWh accu | actieradius 200-250 kilometer kan je relatief eenvoudig zo’n 1.000 kilometer per week rijden. Eerlijk is eerlijk, het is dan wel handig als je thuis en op kantoor kan laden. Ook naar het buitenland is geen enkel probleem, al vergt dat wel iets meer voorbereiding en planning. Maar waar een wil is, is een omweg! De rol van een batterij aange-

dreven auto wordt steeds groter. Nu is dit voor menig leaserijder nog onbekend terrein. Het is lastig om vooroordelen los te laten en om een nieuwe techniek te omarmen. En dat is tot op heden met het relatief beperkte aanbod nog niet zo erg. Maar dat gaat snel veranderen: de grotere automerken komen met nieuwe modellen met voldoende actieradius en (snel) laadmogelijkheden. Andere technieken zoals waterstof zijn hard nodig om de benodigde energietransitie mogelijk te

E-Mobility beleidsadvies voor uw organisatie Wilt u elektrische auto’s opnemen in uw wagenpark? Dan komt daar het één en ander bij kijken. Athlon helpt u graag bij deze transitie. Samen met u brengen wij de belangrijkste zaken in kaart: • Hoe past elektrisch rijden in uw bedrijfsstrategie? • Hoe is uw autoregeling nu ingericht? • Hoe wilt en kunt u laadoplossingen faciliteren? • Hoe wilt u buitenlandse reizen of autovakanties faciliteren? • Hoe ziet uw elektriciteitsnetwerk eruit? Wagenpark elektrificeren? Wij helpen u graag! Mail: info.nl@athlon.com / Telefoon 0036 547 11 00

8

A-SPECIAL

e - car

maken. Een andere aanvulling op elektrisch rijden is nog steeds de plug-in hybride techniek. Het is de moeite waard om de mogelijkheden te blijven onderzoeken. De meeste autokilometers kunnen namelijk met de plug-in hybride techniek volledig elektrisch afgelegd worden. Uit cijfers van het CBS blijkt dat Nederlanders dagelijks gemiddeld 22,6 kilometer reizen tussen woning en werk. Het beperkt aantal lange afstandsreizen kan vervolgens met de brandstofmotor afgelegd worden.

WAT VOOR EFFECT HEEFT HET KLIMAATAKKOORD? Een nieuwe technologie adopteren is iets waar tijd voor nodig is, maar stimuleringsmaatregelen moeten ook duurzaam zijn.” Alexander Heijkamp CSR Director bij Athlon Nederland: “Je zou verwachten dat het klimaatakkoord zorgt voor een stroomversnelling

Een betere verkeersveiligheid zorgt ook voor verduurzaming ‘Iedereen veilig over straat’ is de slogan van Veilig Verkeer Nederland (VVN), strategisch partner van Athlon. Samen met VVN wil Athlon de verkeersveiligheid in Nederland verhogen. Het verbeteren van de verkeersveiligheid is niet alleen een taak van de overheid (bijvoorbeeld door verkeerssituaties te verbeteren) en fabrikanten (bijvoorbeeld door auto’s veiliger te maken). Ook werkgevers kunnen bijdragen aan veiliger weggebruik. Goed gebruik van systemen kan al leiden tot minder ongelukken en files.


Sustainable Development Goals (SDG’s) als basis voor CSR strategie Athlon heeft als organisatie het doel om ook op lange termijn succesvol te zijn. Dit kunnen we alleen als we naast economisch succes, ook milieu-, klimaat- en sociale doelen nastreven. De CSR strategie van Athlon richt zich op 3 thema’s:

01 het verlagen van de CO2 footprint 02 verhogen van het aantal EV’s 03 het creëren van Social Impact, door middel van partnerships zoals met Veilig Verkeer Nederland

van elektrisch rijden. De huidige plannen voelen voor velen als ‘een spaak in het wiel’ voor elektrisch rijden. Het mogelijke openbreken van autobrief II raakt bestelde auto’s met een aflevering in 2020.

DREMPELS VERLAGEN DOOR OPLOSSINGEN TE BIEDEN ALS DE ELEKTRISCHE AUTO EVEN NIET PAST Hoe je het ook wendt of keert, er blijven momenten dat een elektrische auto even niet past. Denk aan de vakanties, of als je voor een project vaker in of rondom de Randstad moet zijn.

Het is aan de sector om voor dit soort momenten een passende oplossing te organiseren. Athlon biedt al een vakantieauto die tijdelijk de plaats inneemt van de volledig elektrische auto. Of een mobiliteitskaart waarmee je ook kunt parkeren, treinen of fietsen. Aan de rand van de stad parkeren en de laatste kilometers met de trein, metro of met een OV-fiets. Met zo’n mobiliteitskaart kan een werkgever meebewegen met de veranderende behoefte van medewerkers.

Athlon Nederland is markleider op het gebied van operationele autoleasing- en mobiliteitsoplossingen. Het bedrijf ontwikkelt al meer dan 100 jaar innovatieve, duurzame en kostenefficiënte oplossingen voor zakelijke mobiliteit. Athlon maakt het mogelijk dat haar klanten zich zorgeloos kunnen verplaatsen door het bieden van geïntegreerde en duurzame oplossingen voor wagenpark en mobiliteit. Athlon wil de grenzen opzoeken en de weg vrijmaken zodat klanten kunnen genieten van een mobiel leven. Athlon maakt deel uit van Daimler AG en wordt beheerd door Daimler Mobility AG. Meer informatie over Athlon vindt u op de website www.athlon.com.

“Athlon maakt de weg vrij, zodat klanten kunnen genieten van hun mobiliteit”

e- ca r  A-SPECIAL 

9


BATTERY LOADING

ACHTERGROND

E

STAAN DE GROTE STEDEN STRAKS VOL LAADPALEN? Het kan je niet zijn ontgaan dat er steeds meer elektrische auto’s op de weg zijn. Laadpalen schieten als paddenstoelen uit de grond en sinds de gemeente Amsterdam haar plannen bekendmaakte, is de discussie een feit. Want hoe gaan we dit praktisch gezien voor elkaar krijgen als het aantal elektrische auto’s verdubbelt, verdriedubbelt of als er straks geen plek meer is voor auto’s die op fossiele brandstoffen rijden?

10

A-SPECIAL

e - car

neco eMobility stelt ons enigszins gerust: stroom kan niet opraken. Het probleem is vooral dat we de stroom zo duurzaam mogelijk moeten opwekken. En dan hebben we het over groene stroom. Je auto is daarmee 70% duurzamer dan wanneer je op ‘grijze’ stroom rijdt. Er moet dus meer energie uit zon en wind worden gehaald. Of er moeten alternatieve manieren komen om elektrische auto’s duurzaam te laten rijden. Sowieso gaan we in Nederland de komende jaren steeds meer elektriciteit gebruiken. Het gebruik van gas vermindert. De ambitie is bijvoorbeeld om nieuwbouwwoningen helemaal niet meer op het gasnet aan te sluiten. Huishoudens hebben in de toekomst dus sowieso meer stroom nodig om het verbruik


“ Met de vehicle-to-gridoplossing leveren auto’s in wezen hun eigen duurzame energie” aan te kunnen. En de elektrische auto is daar onderdeel van.

PARKEREN = LADEN Voor elektrisch rijden is een andere mindset nodig: parkeren = laden. Je tankt niet zoals je gewend bent, maar laadt je auto elke keer op als je parkeert. Dit kan thuis, op het werk, via openbare laadpunten of snellaadpunten langs de snelweg. Het aantal laadpunten zal de komende jaren fors toenemen. Het is vrij onwaarschijnlijk dat je met een lege accu komt te staan. Het grootste deel van het autoverkeer in Nederland is bovendien woon-werkverkeer. Je laadt ’s nachts je auto op, ’s ochtends rijd je naar je werk en daar laad je de auto weer op. Weinig kans dat je in de knel komt. Bij langere reizen zijn snelladers

onderweg een uitkomst. Het aantal snellaadstations zal dan ook zeker toenemen, maar niet alleen langs de snelwegen. Je zult die snellaadstations bijvoorbeeld ook in parkeergarages tegenkomen.

ENERGIE AFNEMEN ÉN TERUGLEVEREN Daarnaast wordt per wijk of zelfs per straat bekeken wat de beste laadoplossingen zijn. In bepaalde delen van Amsterdam is bijvoorbeeld een laadparkeergarage een optie. Schiphol Taxi werkt daar op dit moment al mee. Zij gebruiken alleen maar elektrische auto’s en laden hun voertuigen op in een parkeergarage waar allemaal opladers staan. Ook is de industrie bezig met de ontwikkeling van de vehicle-to-grid-oplossing.

Hierbij nemen auto’s energie af van het elektriciteitsnet én ze leveren ook weer energie terug. Bovendien wordt het mogelijk om het tijdstip hiervan aan te sturen. Bijvoorbeeld tijdens de piek om zes uur ’s avonds, als er heel wat elektrische auto’s staan op te laden. Zo levert een auto in wezen zelf zijn duurzame energie. En wellicht zijn we in 2030 wel zover dat inductieladen mogelijk is. Dan parkeer je je auto op de gracht en wordt hij automatisch vanuit de bodem opgeladen.

ELEKTRISCHE REVOLUTIE Overigens verandert niet alleen de soort brandstof. De hele manier waarop wij ons vervoeren, ontwikkelt zich in rap tempo. Zo maken we steeds meer gebruik van carsharing. Bij de mees-

te mensen staat de auto het grootste deel van de dag stil. Je rijdt naar je werk en weer terug naar huis. In de tijd dat je op je werk bent, is de auto niet in gebruik. Dat past niet echt in onze maatschappij waarin we steeds bewuster en duurzamer willen leven. Waarom zou je zelf een dure auto kopen, als je ’m ook kunt delen? Je bespaart hiermee kosten en het vermindert de belasting voor het milieu. In de auto-industrie is men ook bezig met alternatieve manieren van vervoer. Wellicht maken zelfrijdende auto’s hun opmars en ook richten veel automerken zich op waterstofauto’s. De ontwikkelingen op dit gebied gaan razendsnel en zijn misschien wel dichterbij dan je denkt. De elektrische revolutie is niet te stoppen! e- ca r  A-SPECIAL 

11


sp e ci al

E-car op zonnepanelen

ra ph y

L i g ht y e ar

og

FULLY CHARGED

© Marij

nd

p ijs eW

t ho

SCHONE MOBILITEIT VOOR IEDEREEN In het Brabantse Helmond op de Automotive Campus vinden we het innovatieve bedrijf Lightyear. Zij ontwikkelen technologieën die elektrische auto’s vele malen efficiënter maken. Dat stelt ze in staat auto’s te ontwikkelen die zo efficiënt zijn dat geïntegreerde zonnecellen in het dak kunnen voorzien in meer dan de helft van het energiegebruik door het jaar heen. Echte zonneauto’s dus. Begin 2021 gaan de eerste exemplaren naar klanten.

A

ls jongetje van een jaar of twaalf las Lex Hoefsloot, mede-oprichter en CEO van Lightyear, over de klimaatverandering en dat de aarde uiteindelijk zou vergaan. “Dat was best angstaanjagend en ik kon maar moeilijk begrijpen waarom we hier niet met z’n allen iets aan konden doen.” Duurzaamheid is dan ook een centraal thema voor Lex en het voltallige team van Lightyear. Als je eraan kúnt bijdragen, moet je het ook doen. Met deze visie in hun achterhoofd ontwikkelden ze de zonneauto. Want iedereen heeft recht op schone mobiliteit, is hun motto.

PRACHTIGE KANS Het begon allemaal in 2012. Met een team van de Technische Universiteit Eindhoven doet Lex mee aan de World Solar Challenge. Ze winnen tweemaal en het idee om een

Meer weten? Bij Lightyear ben je van harte welkom. Via www.lightyear.one kom je in contact.

12

†

A-SPECIAL

†

e -car

auto voor consumenten te bouwen, begint te leven. “Natuurlijk is het ontzettend gaaf om met een sterk team een auto voor de markt te ontwikkelen, maar als er voor ons een snellere manier was om impact te maken dan hadden we die kans zeker aangegrepen. Wij willen simpelweg kunnen bijdragen aan duurzaamheid. En dat doen we met deze zonneauto. Het is een voorrecht om je kennis te kunnen toepassen op een oplossing voor een van de grootste problemen ter wereld.” Samen met vier voormalig leden van het Solar Team Eindhoven beginnen ze de start-up Lightyear. Hun ambitie is om de eerste commerciële auto op zonne-energie te produceren. En dat wordt halverwege 2021 werkelijkheid. Inmiddels zijn zo’n 100 auto’s besteld die over 2 jaar klaarstaan om de weg op te gaan.

TEAM VAN 150 MAN Het doel van de Lightyear One is vooral om mensen complete rust te geven: geen angst voor gebrek aan laadinfrastructuur en altijd het gevoel dat je genoeg actieradius hebt. Met uiteraard daar bovenop: gega-

randeerd duurzaam rijden. De zonneauto heeft een futuristische look, maar is in wezen een elektrische auto met zonnepanelen in het dak en de motorkap. Met die zonne-energie rijd je tot 8.000 kilometer per jaar in Nederland en 20.000 kilometer in zonnige gebieden. Vooral in de winter en herfst, wanneer de zon minder vaak en intens schijnt, moet je ‘m dus af en toe opladen. Dat kan via de verschillende laadvoorzieningen of met een gewone stekker. Ideaal dus voor een roadtrip! Met een team van 150 man wordt keihard gewerkt om de eerste modellen te

fabriceren. Na 2021 wil Lightyear zo’n 1000 à 1500 auto’s per jaar gaan leveren. Alleen door op te schalen kunnen ze meer impact maken en kunnen de kosten omlaag. De Lightyear One is voor 149.000 euro te koop en nu al voor 4.000 euro te reserveren via www.lightyear.one.

“A ls je kúnt bijdragen aan een duurzame wereld, moet je het ook doen. Met die visie hebben we de zonneauto ontwikkeld.”

Profile for Lotte Bogaerts

E-car special HP/De Tijd  

E-car special HP/De Tijd  

Advertisement