Page 12

Miten luonto auttaa päihdetoipujaa

A

lustajana luontoaiheesta oli luontolähettilään ja kiltakoutsin ominaisuudessa Matti Moilanen.

Päihdeongelman kokee jokainen hyvin yksilöllisenä, ei kenelläkään ole samanlaista kokemusta. Tällaista tunnetta alkaa herkästi hellimään ja vaalimaan, tämä johtaa yksilöllisen häpeän kasvamiseen. Omimalla tunteen ja elämällä itsesäälissä, tekemällä itsestään marttyyria, hakee oikeutta olemassaololle sekä itseymmärrystä omalle käyttäytymiselle. Viisaammat kutsuvat tätä syyllisyyden sovittamiseksi.

Matti Moilanen on ollut mukana kiltakoutsitoiminnassa aina Selvästi metsässä -kehittämisprojektin (Selme 2009–2011) alusta lähtien. – Huomasin luonnossa kokevani sisäistä riemua, jokainen saa osallistua ja saada osallisuudesta palkkioksi joukkuehenkeä ja onnistumisen riemua. Alussa raittiuden ollessa ”luonnoton olotila”, yritin ahnehtia kokemuksia ja saavuttaa suorittamisen kautta mahdollisimman paljon. Kohotin tietoisesti kuntoani, pystyäkseni liikkumaan nopeammin ja pidempään. Tänään koen luonnossa rauhan, arvostan kiireetöntä aikaa kulkea luonnossa, havainnoida pienet yksityiskohdat, tuntea tuulen vire kasvoilla, tiedostaa luonnon tuoksut, kuulla linnun viserrys ja tunnistaa kauniin ääntelyn aiheuttaja, Matti Moilanen kertoo.

Yhteisessä keskustelussa todettua

Luonto on kaikille kulkijoille tasapuolinen, ei tunnusta titteleitä eikä oppiarvoja. Luonto itsessään on täydellinen. Sieltä löytyy paljon epätäydellistä, jopa rujoa. Ilman epätäydellistä, luonto ei olisi täydellinen. Se kuuluu sinne ja sopii ympäristöönsä täysin, puutteellisena ja vajavaisena. Luonto ei arvostele tai tuomitse. Luonto on ja hyväksyy kulkijansa tasa-arvoisena, ilman ennakkoasenteita. Onko lohdullisempaa ympäristöä syyllisellä, joka kantaa häpeän viittaa, epäonnistujan ja petturin leima ruhossaan? Sana ”kynsituli” tuo mieleen rauhan. Taikasana takautumalle lapsuuteen ja nuoruuteen, nämä kokemukset ovat hyvin positiivisia. Veden sulatus lumesta saunaan, savun tuoksu, syttyvän puun räiskähtely, luonnollisia ääniä ja tunnistettavia tuoksuja. Luonto on turvallinen elementti, siellä on lupa olla herkkä ja aistikas. Metsä rauhoittaa, luonto ja luonnon osittainenkin ymmärtäminen selkiyttää raitistumisprosessia.

Arto Pasaselle luontoon palaaminen oli tärkeä osa toipumista. – Pyrkiessäni raittiiseen elämään, kohdallani oli luonnollista/ pakollinen osa toipumista, palata luontoon ja hakea kosketuspinta takaisin oikeaan elämään. Luonto, tuo kova ja säälimätön opettaja, tuo kaikki elämän osa-alueet lähelle. Osoittaa meille selkeät vuodenajat, erilaiset kuukaudet omine tehtävineen, asettaa päivärytmin kohdalleen, osoittaa paikkasi ja aikasi lakiensa mukaan. Luonnon voimat ovat ihmisymmärryksen ulkopuolella. Samoin luonnon tyyneys. Teksti: Arto Pasanen Pohjois-Lapin A-kilta ry Kuva: Matti Moilanen

Pohjois-Suomen aluetapaamisessa 26.8 juhlistettiin Suomen luonnon päivää. Koska päivä oli ensimmäistä kertaa myös virallinen liputuspäivä, oli A-kiltalaisilla maastossa Suomen lippuja mukana. Pohjois-Suomen alueen A-kiltalaisten kanssa kuvassa A-Kiltojen Liitto ry:n puheenjohtaja Hannu Gustaffson odottamassa pöönäkahvien valmistumista.

12

3/2017

Vesiposti 3 2017  
Vesiposti 3 2017  
Advertisement