Page 19

AORTA

82 år och still going strong. Sven Wollter har varit på Riks­ teaterturné under hela hösten och vintern.

TRE FRÅGOR

Sven Wollter

har getts alltför få möjligheter att dela med sig av sina arbetsmetoder. – De som är födda på 30- och 40-talen har betraktat skådespeleri som en tyst kunskap. Skådespeleri är ett hantverksyrke där de erfarna skådespelarna också utgör vår kunskapsbank. Under hösten och vintern har Sven Wollter, 82 år, turnerat runt i Sverige med Riksteaterns Aftonens ämne KÄRLEK. I den pjäsen spelar han mot Siw Malmkvist, 78. Med en karriär som sträcker sig över film, tv och teater, från 50-talet fram till i dag utgör han i allra högsta grad del av den kunskapsbank Anna Takanen refererar till. När Sven Wollter spelade Kung Lear 2013 sågs den som hans farväl till teaterscenen. Sedan dess har han medverkat i inte mindre SCENEN 1 2016Vilken är din största teaterupplevelse med en äldre skådespelare? – Carl-Gustaf Lindstedt i Bo Widerbergs En handelsresandes död. Fast jag såg den bara på tv, aldrig på Dramaten. Där fanns något tungt, tragiskt och komiskt. Har du någon drömroll som du ångrar att du inte fått spela? – Jag är inte konstrue-

rad så att jag längtar efter drömroller. Jag har fått göra så mycket här i livet. Liksom alla skådespelare älskar jag Tjechov och jag har spelat i de flesta av hans pjäser, men inte Onkel Vanja. Det hade jag gärna gjort, men jag ska verkligen inte klaga över vad jag har fått göra i mitt liv. Har du någon favoritpjäs på temat åldrande?

än tre andra uppsättningar. – Kung Lear var mitt farväl till just Stockholms stadsteater. Nu gör jag min avskedsturné med Riksteatern. Sverige ligger inte vid Sergels torg eller Nybroplan utan på ställen som Stenungsund eller Falsterbo.

– Kung Lear är den allra bästa, men den roll jag och min son skrev till när vi bearbetade Drömspelet för Norrbottensteatern ligger inte långt därefter. I stället för Indras dotter presenterade vi Drömmaren, en gammal människa som försöker genomskåda sitt liv. Det var en underbar föreställning som fick nästan något testamentalt över sig.

Min första turné var sommaren 1954 när jag var 20 år gammal, berättar han över en kopp kaffe på ett anrikt konditori i Stockholm. Sven Wollter menar att prestationen förändras i det att man begär mer av sig själv som äldre, samtidigt som man är mer >>> 19

Scenen #1 2016  

Som medlem i en riksteaterförening får du medlemstidningen Scenen. Det här är vårnumret 2016.

Scenen #1 2016  

Som medlem i en riksteaterförening får du medlemstidningen Scenen. Det här är vårnumret 2016.