Page 7

NYTT OM SCENKONST

INGÅNG MATTIAS EDWALL

50 ÅR

Krig, häxor och äktenskap Kvinnors erfarenheter, osynliggjorda i många sammanhang genom historien, träder fram i tre pjäser under våren:

2017 firar Cullbergbaletten 50 år av banbrytande samtida dans. I april visas Eurydike är död av Birgit ­Cullberg från 1968, samt kompaniets ­senaste nyskapelse Protagonist­av Jefta van Dinther som hade premiär sommaren 2016. Jubileumsföreställningarna visas den 27–29 april på Dansens Hus.

NYTT TEATERSAMARBETE MED CIRKUS CIRKÖR

Movements utforskar med cirkusens hjälp ämnen som gränsöverskridande, migration och mottagande. Föreställningen är en samproduktion mellan Cirkus Cirkör och Malmö Stadsteater i regi av Tilde Björfors. Movements är sista delen i en trilogi som inleddes med Malmösuccén Borders 2015, och fortsatte i turnéföreställningen Limits 2016. Urpremiär den 5 maj 2017 i Malmö.

2. Teater Västernorrlands pjäs Häxor – när drevet går tar avstamp i Sveriges största massavrättning i fredstid, då 71 människor halshöggs och brändes på bål i Ångermanland år 1675. Maria Löfgren regisserar pjäsen som spinner trådar in i vår nutid: Vad är det som orsakar masshysteri och näthat i dag? Premiär i Sundsvall den 3 mars. 3. I pjäsen Märta – gift Söderberg lyfter Vadstena Nya Teater fram Hjalmar Söderbergs första fru Märta, genom brev och dokument som hittades nyligen. Pjäsen handlar om makt, manliga genier och kvinnors maktlöshet. Manus och regi av Dag Norgård, premiär i Vadstena den 10 april.

SCENEN 1 2017URBAN JÖRÉN

1. Kvinnorna som stred i Röda armén blev till skillnad från männen inte behandlade som hjältar efter kriget. I stället möttes de med misstänksamhet och förakt. Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitjs reportageroman Kriget har inget kvinnligt ansikte, sätts upp av Göteborgs Dramatiska Teater i bearbetning av Malin Lindroth och regi av Erik Åkerlind. Premiär 17 februari i Göteborg.

HYLLAD SVENSK-KUBANSK DANS Trans[e]ición, dansgruppen Somos föreställning i samarbete med Riksteatern, har under hösten uppmärksammats som ett av bidragen på Swedstage, som presenterar svensk scenkonst för omvärlden. Dessutom är föreställningen gäst hos det

europeiska teaternätverket Shadowlands. Dansgruppen består av både svenska och kubanska dansare, och föreställningen bygger på en mängd olika influenser, bland annat från traditionella afrikanska rytmer och hiphop.

7

Scenen #1 2017  

Bli medlem i en riksteaterförening så får du medlemstidningen Scenen. Det här är vårnumret 2017.

Scenen #1 2017  

Bli medlem i en riksteaterförening så får du medlemstidningen Scenen. Det här är vårnumret 2017.