Page 43

NYTT OM SCENKONST

MUSIKALPASSION

UTGÅNG

”Jag vill tappa förståndet i andras ögon”

Kärlek, lycka och besatthet. Stephen Sondheims prisbelönade musikal Passion skildrar hur mötet med en annan människa kan sätta hela vår existens på spel. Norrlandsoperan sätter upp musikalen, som aldrig tidigare spelats i Skandinavien, i samarbete med Smålands Musik & Teater. Premiär i Umeå den 24 februari.

Konstnären Jesper Waldersten, i koreografen Kenneth Kvarnströms nya scenkonstprojekt på Kulturhuset Stadsteatern, Det var inte jag. Igen. På scenen skapar Jesper Waldersten konst i interaktion med tre dansare och två modeskapare. Premiär 1 april 2017. KLARA G

SCENEN ÄR EN VINNARE Att ha en röst.

OPERA FÖR ALLA RÖSTER

Kan mångfalden inom operavärlden bli större genom samarbete med körsångare med olika socioekonomiska och etniska bakgrunder? I projektet Att ha en röst har åtta professionella körsångare tränat amatörkörer under hösten 2016, med stöd från Postkodlotteriets Kulturstiftelse. I vår kommer körerna att delta i uppsättningen Förklädd gud med text av poeten Hjalmar Gullberg och musik av Lars-Erik Larsson. Lill Lindfors och Petter Alexis Askergren reciterar texten och medverkar gör även fattiga romska EU-medborgare och dragspelsvirtuosen Lelo Nikas. Förklädd gud har premiär den 15 februari på Folkoperan.

Tidningen du håller i din hand har vunnit guld i Sveriges mest heltäckande kommunikationstävling Svenska publishingpriset. Riksteatern, som gör Scenen i samarbete med contentbyrån Spoon, tog hem första priset i en av kategorierna för medlemstidningar. Motiveringen löd: ”För balanserad layout, utsökta personreportage och bildreportage med ren komposition och bra ljus – smakfullt.”

Nu ska Antoine de Saint Exupérys klassiker prata arabiska.

Emil Jensen

MERA MUSIK! Musiken tar allt större plats i Riksteaterns uppsättningar. Under hösten 2016 kom musikverket Mozarts requiem i samarbete med Folkoperan och nu i vår får vi bland annat fundera över det lilla och stora i livet till toner av Frida Hyvönen. Scenen tipsar om tre musikaliska höjdare med turnépremiär under 2017: EMIL JENSEN – FLYKTPOTATIS Olika typer av flykt löper som en röd tråd genom Emil Jensens låtar och monologer. Den kritikerrosade föreställningen är ett samarbete mellan United Stage och Riksteatern. Turnéstart i Karlstad den 27 januari. LILLA STORA LIVET En minimusikal för nyfikna med manus av författarna Lotta Olsson och Ulf Nilsson, som för första gången skrivit något tillsammans. För musiken står Frida Hyvönen. Premiär den 6 mars på Gotland.

Lille prinsen på arabiska Ett äventyr i yttre rymden för en liten prins som möter talande ormar och rädda rävar. En av världens mest populära berättelser sätts upp av Arabiska Teatern, den enda professionella arabisktalande teatergruppen i Europa. Den lille prinsen SCENEN 1 2017 

är teatergruppens första uppsättning och spelas på arabiska, med talet översatt till svenska som textprojektion. Mohammad M Bani Hani och Helen Al-Janabi regisserar. Hösten 2017 blir det Riksteaterturné runt hela Sverige.

SÅNGER FRÅN EN INSTÄLLD ­SKILSMÄSSA En ”dansteaterkonsert” baserad på Mikael Wiehes album med samma namn. En berättelse om svek, uppbrott och att få kärleken tillbaka. Regi av Stina Ancker och koreografi av Lidia Wos. Turnépremiär 6 mars i Haparanda.

43

Scenen #1 2017  
Scenen #1 2017  

Bli medlem i en riksteaterförening så får du medlemstidningen Scenen. Det här är vårnumret 2017.