Page 41

TRE SPANINGAR

KRITIKERN

SCENTIPS I BLÅSIGA TIDER

Ett politiskt mörker har tätnat över världen. Det var länge sedan konsten och teatern varit så livsviktig, som små bloss i mörkret som kan växa till eldar. Långt ifrån allt som spelas på landets scener talar direkt om här och nu, men även klassiker kan bränna hål i vår samtid. 2017 bjuder på en rad uppsättningar som kan ge råg i ryggen.

MATTIAS AHLM

Det går inte att ignorera att det finns de som flyr och de som inte flyr, de som har och de som inte har. Västvärldens privilegierade hanterar insikten med hat eller med skuld. Som paret i Paula Stenström Öhman nyskrivna pjäs Allt gott i livet som till sist inte kan hålla omvärlden ifrån sig i sitt perfekta lilla hem utan öppnar upp det för ett ensamkommande flyktingbarn. En handling som utmanar grunderna för hela deras tillvaro. Premiär på Göteborgs stadsteater i vår. Ett annat utforskande av vi:et och dom:et iscensätter Backa Teater med sin stora uppsättning The Misfits. Ett koreografiskt verk om att vara utstött, missanpassad, kanske farlig? ­Baserat på teaterns massiva arkiv med intervjuer med unga i området vill det skildra hur det är att vara ung och utsatt i dagens Europa.

IA SAMOIL

Här och nu, vi och dom

1

JENNY ASCHENBRENNER Frilansande teaterkritiker och kulturjournalist som bland annat skriver för Svenska Dagbladet och Dagens Etc. Tror på den revolutionära kraften i kroppar som möts i ett rum. Artikeln är skriven i samarbete med Svenska teaterkritikers förening.

SCENEN 1 2017 

Subversiva klassiker

Att banka sönder något gammalt kan ge en helt ny blick på nuet. Det vet Anna Pettersson som på Dramaten gjort en radikal omtolkning av Ibsens Hedda Gabler. I den blir männen reducerade till projektioner på en filmduk för Hedda att stänga av när hon vill. I Electra Hallmans gestalt kliver Hedda Gabler för första gången fram som den enda uttolkaren av sin egen historia. Alla de män som åtrår och vill begränsa henne får kliva tillbaka, och det blir ljuvlig gladfeministisk inspiration av det gamla relationsdramat. Senare i vår ska Lorcas Bernardas hus få en liknande Pettersonsk behandling, något att se fram emot, premiär på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm i mars. Senare sätts pjäsen upp av Riksteatern Tyst Teater, med premiär på festival i Reims, Frankrike i juli. Vad den politiskt fokuserade Frida Röhl gör med Tjechovs Måsen på samma teater ska också bli spännande att se, hennes version har fått titeln Dumma jävla mås.

2

Ur vattnets minne Veden muitista.

Dystopierna

När dimman tätnar över västvärlden tar undergångsberättelserna plats på scen. Som en varning men också som ett hopp, en ingång till vad vi kan och bör förändra innan det är för sent. I The Nether utforskar dramatikern Jennifer Haley en framtid där internet utvecklats till en hel parallell verklighet, lik vår egen men där människor kan gömma sig och vara och göra vad de vill. Men vad händer med människans moraliska kompass när hen kan byta identitet och gömma sig i det skenbart påhittade? Premiär på Dramaten i mars. How to hold your breath handlar istället om relationer som blivit handelsvara i en kollapsande europeisk civilisation. Malin Stenberg regisserar Zinnie Harris pjäs – som beskrivs som ”En thriller om västvärldens kollaps” – på Göteborgs Stadsteater. I Ur vattnets minne – Veden muitista har en global katastrof gjort vatten till en bristvara över hela världen och demokratin har ersatts av en hårdför militärdiktatur som kontrollerar både vattnet och människorna. Den finska uppsättningen har premiär med Riksteatern i januari.

3

41

Scenen #1 2017  

Bli medlem i en riksteaterförening så får du medlemstidningen Scenen. Det här är vårnumret 2017.

Scenen #1 2017  

Bli medlem i en riksteaterförening så får du medlemstidningen Scenen. Det här är vårnumret 2017.