__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

2019 VAD VI GJORDE


Bilder från Riksteaterns Instagramflöde 2019. Foto Berit och Magnus: Magnus Bergström. Foto framsida, So Sorry: Senay Berhe. Foto baksida, Barnen: Sören Vilks.

Det här. Och det här och det här. Och givetvis även det här gjorde vi 2019.

Förutom en fortsatt bred och viktig verksamhet har 2019 till stor del präglats av Riksteaterrörelsens kongress i Karlstad i maj. Utifrån Riksteaterns vision ”Scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla, överallt” beslöt kongressen om fyra prioriterade mål: • Riksteatern ska skapa strukturer för stöd och utveckling av Riksteaterföreningarna • Riksteaterföreningarna ska öka och bredda sin publik • Riksteatern ska förbättra tillgängligheten till scenkonst, bland annat genom ny teknik • Riksteaterns utvecklingsarbete ska bygga på erfarenhets- och forskningsbaserad kunskap Dessa prioriterade mål skapar tillsammans med de två strategierna ”Strategi för jämlikhet och mångfald” och ”Strategi för minskad klimatpåverkan” nu grunden för en kommande fyraårsperiod. Riksteaterns roll och själva verksamhet, scenkonst – för alla, överallt, är idag en allt mer nödvändig och viktig verksamhet. Riksteaterns 230 föreningar är den pulsåder som ser till att Sverige får ta del av högkvalitativ scenkonst som produceras lokalt, regionalt och nationellt. Riksteatern är hela Sveriges scen som också under 2019 skapat över 4 miljoner hjärtslag mellan så många människor på så många platser. Riksteatern är en förutsättning för scenkonst i hela landet. Vi är fortsatt stolta över hur Riksteaterns tre olika verksamheter (lokalt, regionalt, nationellt) utvecklar sin samverkan utifrån både beprövade och nya arbetssätt. Riksteatern är ständigt i rörelse där erfarenheterna är det som bygger vidare till förändring och nya perspektiv. Detta år är inget undantag vilket också kongressens vilja till utveckling ger ett klart och tydligt besked om. För är det något som vi idag behöver är det just en framtidstro på människans unika förmåga till att vilja mötas och tillsammans med andra vara med och bygga en värld fri från hat, våld, kränkningar och isolering. Riksteaterns verksamhetsberättelse för 2019 ger ett svar på att vi som folkrörelse är en del av en ljusare framtid.

Berit Högman Ordförande

Magnus Aspegren VD


4 VA D V I G J O R DE 20 1 9

Foto: Milja Rossi

Blod, svett och tĂĽrar


Sätter tankar och känslor i rörelse. Vad du än tänker och känner. Teater, dans och musik har ett unikt sätt att skapa avtryck hos människor. Att väcka frågor, skapa dialog och röra om känslor. Vårt jobb är att göra den scenkonsten tillgänglig – för alla, överallt. Att skapa stora bestående upplevelser för hundratusentals människor varje år. Från drama till fars. För barn och vuxna. På teckenspråk och genom endast ljud. En bred och varierad repertoar som kan verka spretig, men det är för att människan är rätt spretig. Varje person är unik. Alla gillar inte samma saker – men alla förtjänar att få uppleva samma känsla.

VAD VI GJORDE 2019 5


De Passant – vara på väg

Foto: Senay Berhe

6 VA D V I G J O R DE 2 0 1 9


Ett brinnande behov av scenkonst. Och tusentals eldsjälar som stillar det. Riksteatern är inte bara hela Sveriges turnerande scen. Det är en folkrörelse som drivs framåt av tusentals engagerade eldsjälar över hela landet. Från Ystad i söder till Kiruna i norr finns människor som brinner för scenkonst och jobbar för att just deras ort ska berikas. Att det ska finnas något mer än det förväntade. Att man ska kunna uppleva något mer. Över 200 föreningar med närmare 40 000 medlemmar som lägger smått otroliga 280 000 ideella timmar per år i sitt engagemang. Utan dem hade miljoner möten med scenkonsten aldrig blivit av. Den där kärleken till dans, teater och musik är något som förenar oss alla. Tillsammans fortsätter vi jobba för att ännu fler ska kunna ta del av det – vem du än är, var du än bor, och vad du än gillar.

VAD VI GJORDE 2019 7


Nakna som foster och gudar

8 VA D VI G J O R DE 2 0 1 9


Foto: Markus Gårder

Scenkonst kan inte beskrivas. Den måste upplevas. Det är svårt att sätta fingret på vad teater, dans och musik gör med oss. Och det går verkligen inte att beskriva det mötet på några få rader. Man kan förstås förklara vad som händer på scen, vilka som medverkar och vad man tyckte om det. Men det är större än så. Det handlar om upplevelser. Som på ett eller annat sätt gör att du lämnar din stol förändrad. En varm känsla du bär med dig, en gnista som tänds, eller en åsikt som får sig en törn. Vad det än är så sker det bara där, då och med dig. Varje spelad föreställning har sin dramatik och logik. Varje publikmöte har sin magi. Scenkonsten tar sig alltid olika uttryck, men den lämnar ingen oberörd.

VAD VI GJORDE 2019 9


Din scen. För alla, överallt. Riksteatern är en offentligt finansierad folkrörelse som funnits sedan 1933. Visionen är att med scenkonst sätta tankar och känslor i rörelse – för alla, överallt. En vision som utvecklat Riksteatern till vad det är idag. För femtio år sedan började vi driva verksamhet för barn och unga. 1967 grundades danskompaniet Cullberg under vårt huvudmannaskap och har sedan dess blivit ett världsnamn inom samtida dans. Och sedan 1977 har Riksteaterns Tyst Teater målmedvetet arbetat med scenkonst på teckenspråk. Vi fortsätter vårt arbete med att sprida scenkonst till alla som behöver den. Men den behöver också dig. Du kan bli mer än publik. Som medlem blir du en del av denna gemenskap av tusentals teater- dans- och musikintresserade som är Riksteatern. Välkommen.

10 VA D V I G J O R DE 2 0 1 9


Hem

Foto: Mikael Sundberg

VAD VI GJORDE 2019 11


Allt som är värt

STATI SE VAD VI GJORDE I VARJE LÄN

Foto: Vincent Sjögren

12 VA D V I G J O R DE 2 0 1 9

ä


ISTIK PUBLIK RI KST E AT E RP RODUCER AT

P U BLI K PRODUCER AT

Besök på produktioner producerade av Riksteatern – oavsett arrangör.

Här nedan ser du antalet besök på Riksteaterns turnéproduktioner i procent av befolkningen i respektive län.

185 485 1

2

3

Jämtland

Västerbotten

Gotland

4,6 3,3 %

%

2,8

Blekinge %

RI KST E AT E R ARR A N G ER AT

Producerat

1,6 %

Arrangerat

4,8 %

Dalarna Producerat

1,1 %

Arrangerat

3,4 %

P U B L I K A RR A NG ER AT

Gotland Producerat

2,8 %

Arrangerat

1,3 %

Här nedan ser du antalet besök på riksteaterförningarnas arrangemang i procent av befolkningen i respektive län.

Gävleborg Producerat

2,2 %

Arrangerat

7,7 %

Halland Producerat

1,3 %

Arrangerat

1,8 %

Jämtland/ Härjedalen Producerat

4,6 %

Arrangerat

13 %

Jönköpings län Producerat

0,6 %

Arrangerat

2,6 %

Besök på föreställningar arrangerade av Riksteatern – oavsett producent.

379 092 1

2

3

Västerbotten

Jämtland

Västernorrland

%

%

15,6

13

8,5

Kalmar län Producerat

1,0 %

Arrangerat

4,9 %

Kronoberg Producerat

1,5 %

Arrangerat

6,8 %

Norrbotten Producerat

1,6 %

Arrangerat

6,1 %

Skåne Producerat

1,1 %

Arrangerat

4,0 %

Stockholms län Producerat

2,3 %

Arrangerat

2,2 %

Sörmland Producerat

0,7 %

Arrangerat

3,0 %

Uppsala län Producerat

0,6 %

Arrangerat

0,8 %

%

TOTA L P U BLI K Antalet besök på föreställningar antingen producerade eller arrangerade av Riksteatern med dubbelräkningen borttagen.

436 255

Värmland Producerat

0,9 %

Arrangerat

3,4 %

Västerbotten Producerat

Arrangerat

3,3 % 15,6 %

Västernorrland Producerat

2,3 %

Arrangerat

8,5 %

Västmanland Producerat

0,7 %

Arrangerat

2,4 %

Västra Götaland Producerat

2,3 %

Arrangerat

2,7 %

Örebro län Producerat

0,6 %

Arrangerat

1,2 %

Östergötland Producerat

0,8 %

Arrangerat

3,2 %

VAD VI GJORDE 2019 13


Förvandlingen – Muodonmuutos

PRO Foto: Yoshi-Omor

14 VA D VI G J O R DE 2 0 1 9


ODUKTIONER & PROJEKT Antal föreställningar: 1 010 Publik: 185 485 (inklusive Cullberg)

24 timmar Svart Kvinna Medverkande: Segal Mohamed, Doreen Ndagire, Solí Myhrman, Amanda Quartey Av: Fanna Ndow Norrby Regi: Josette Bushell-Mingo Scenografi: Lotta Nilsson Ljusdesign: Peter Stockhaus Ljuddesign: Anna Gideonsson Kostym och mask: Isatou Aysha Jones Kostym klubbscen: Amanda Mbalire Videoprojektion: Klara Kristoffersson Premiär 2019-02-18 Hallunda Allt som är värt Medverkande: Peter Jansson Originaltitel: Every Brilliant Thing Av: Duncan Macmillan med Jonny Donahoe Bearbetning: Isak Hjelmskog och Ninna Tersman, efter en översättning av Björn Lönner Regi: Isak Hjelmskog Scenografi och kostymdesign: Moa Möller Ljuddesign: Christoffer Karlsson Maskdesign: Eva Rizell Ljusdesign: Olivia Grefve Premiär 2019-09-08 Hallunda

Arga änkan – Vihainen leski (Digital sändning) I samarbete med Helsingfors Stadsteater, Folkets Hus och Parker och Finlandsinstitutet Medverkande: Sari Haapamäki, Riitta Havukainen, Sanna-June Hyde, Kirsi Karlenius, Kai Lehtinen, Martti Manninen, Kari Mattila, Leena Rapola, Pia Runnakko, Heikki Sankari, Marjut Toivanen, Kaisa Torkkel, Eija Vilpas, Vesa Wallgren Dramatisering efter Minna Lindgrens bok med samma namn: Henna Piirto Regi: Kimmo Virtanen Scenografi: Katariina Kirjavainen Kostym: Elina Vättö Ljusdesign: Mika Ijäs Ljuddesign: Jaakko Autio Koreografi: Jari Saarelainen Sändning 2019-11-22 från Helsingfors Backbone I samarbete med Gravity & Other Myths (AU) Medverkande: Martin Schreiber, Lachlan Binns, Jascha Boyce/Alyssa Moore, Jacob Randell, Lewie West, Lewis Rankin, Joanne Curry, Mieke Lizotte, Lachlan Harper, Jackson Manson Kompositörer och musiker: Elliot Zoerner, Shenton Gregory Regi: Darcy Grant

Scenografi och ljusdesign: Geoff Cobham Producent: Craig Harrison Regiassistent: Triton Tunis-Mitchell Premiär 2019-03-24 Karlskrona

Barnen Medverkande: Agneta Ahlin, Astrid Assefa, Per Burell Av: Lucy Kirkwood Översättning: Kerstin Gustafsson Regi: Karin Enberg Scenografi och kostym: Lotta Nilsson Komposition och ljudbild: Daniel Fagerström Maskdesign: Anna Olofson Ljusdesign: Peter Stockhaus Koreografi: Sofia Södergård Premiär 2019-09-16 Bollnäs Biet i huvet Medverkande: Ester Claesson, Lars Bringås, Dejmis Rustom Bustos Dramatiker: Roland Schimmelpfennig Översättare: Frederik Sjögren Regi: Nora Nilsson Scenografi/Kostym: Julia Przedmojska Ljusdesign: Sofie Gynning - praktikant StDH/SKH Ljuddesign: Safoura Safavi Maskdesign: Linda Goncalves Dramaturg: Ninna Tersman

Premiär 2018-09-20 Hallunda

Blod, svett och tårar Medverkande: Dejmis Rustom Bustos, Paula Sundberg, Lisa Huyu, Angelica Radvolt Manus: Robin N Spegel Regi: Lisa Färnström Scenografi & kostymdesign: Johanna Mårtensson Maskdesign: Linda Gonçalves De oroliga I samarbete med Dramaten Medverkande: Rebecka Hemse, Marika Lindström, Angela Kovács Dramatisering: Karen-Maria Bille Regi: Pernilla August Scenografi och kostym: Magdalena Åberg Ljusdesign: Mira Svanberg Musik och ljuddesign: Anna Sóley Tryggvadóttir Peruk och mask: Sofia Ranow Boix-Vives Turnépremiär 2019-11-05 Göteborg

Cielen/Pieter-Jan De Wyngaert/Gode Kempen, Mate Meszaros/Javier Ojeda Hernandez, Patrick Vervueren/Hervé Guerrisi, Javier Ojeda Hernandez Regi och koncept: Michai Geyzen Musik: Ephraim Cielen Dekor: Stef Stressel Kostym: Vick Verachtert Dramaturg: Mieke Versyp Premiär 2019-03-05 Malmö Nypremiär 2019-11-07 Norrtälje

Don Quijote I samarbete med Arabiska Teatern Medverkande: Ibraheem Manaem, Yazan Alqaq, Helen Al-Janabi Manus och dramatisering: Wael Kadour Regi: Isa Aouifia /Helen Al-Janabi Scenografi & kostymdesign: Wessam Darweash Ljusdesign: Maher Alharbach Kompositör: Philippe Boix-Vives Premiär 2019-01-22 Hemse

De Passant – vara på väg I samarbete med Teater Laika (BE) Medverkande: Elias Vandenbroucke, Michai Geyzen/Patrick Vervueren/ Hervé Guerrisi/Flor Vanseveren, Ephraïm

VAD VI GJORDE 2019 15


Helheten

16 VA D V I G J O R DE 20 1 9


Foto: Märta Thisner

Eddan Medverkande: Hanna Kulle, Paul Ottar Haga, Jakob Hultcrantz Hansson, Daniel Lindman Agorander, Nadja Mirmiran, Björn Söderbäck, Margit Myhr, Evy Kasseth Røsten, Ådne Kolbjørjshus, Moses Bocker, Daniel de Bruin, Britt-Inger Ekelund, Sara Eriksson, Nikolaj Bo Fischer Manus: Jon Fosse Översättning: Lars Andersson Kompositör: Magnus Stinnerbom Manusbearbetning: Leif Stinnerbom & Susanne Marko Regi: Leif Stinnerbom Dramaturgi: Susanne Marko Kompositör: Magnus Stinnerbom Koreografi: Jimmy Meurling Scenografi: Bo Jonzon Kostym: Inger Hallström Stinnerbom Ljusdesign: Daniel Kullman Ljuddesign: Hans ”Surte” Norin Mask/peruk: Evalena Jönsson Lunde Maskmakare: Torbjörn Alström Pekingoperainstruktör: Bai Tao Livesändningar fr o m 2019-01-22 Rottneros Eldfesten Stockholm I samarbete med Skansen, Föreningen Farhang, Yari Foundation och Eldfestkommittén Konferencierer Maz Jobrani, Azadeh Rafiei Artister : Sattar, Rahim Shahryari, Niaz Nawab, Erwin Khachikian, Tawab Arash, Panetoz, Tamanna Tabesh, DJ Marjan, Shapor Bastansiar, Parvaz Dansensemble, Yakumbé, Gabriel Drakefall, Stockholms Isteater, IGNITED, Sterre van der Gouw, Mahsa och Patrik, Nalle Clown, Naneh Sarma, Haftsin dansgrupp Husband: Shokufeh Pariyab, Taraneh Pouryousef, Liliana Zavala, Farrokh Hedayati, Ramin Yousefi, Johan Moberg, Agnes Darelid, Anna Manell, Elin Andersson, Elin Thorsell, Gunilla Lindberg, Isabelle Andö, Knapp Brita Pettersson, Maria Jonsson, Mia Dahlgren, Niklas Dahlin, Roman Hassas, Tove Brandt, Yahya Ahmadzai

Göteborg I samarbete med Eldfestkommittén Artister: Shahab Tiam, Jasmine Kara, Bahareh Razekh Ahmadi, Behrouz, Cesar, DJ Sean, Hojat och Vahdat, Soroush och Parham, Kulturföreningen Parian, Eldfågel, Jino Dance Association, kulturföreningen Setins dans & musikgrupp, Persian Success Ring Malmö Artister: Sepideh, Amnullah Amiri, Kanigruppen, DJ Behroz Digital sändning Boden, Skoghall, Timrå Premiär 2019-01-22 Digital eftersändning Göteborg, Stockholm, Uppsala Ett dockhem 2 I samarbete med Kulturhuset Stadsteatern Stockholm Medverkande: Helena Bergström, Marie Göranzon, Philip Zandén, Matilda Ragnerstam/Molly Nutley Av: Lucas Hnath Regi: Philip Zandén Dramatiker: Lucas Hnath Översättning: Molle Kanmert Sjölander Scenografi: Lars Östbergh Kostym: Ann Bonander Looft Ljus: Tobias Hagström Ståhl Ljud: Simon Mårtensson Mask: Ulrika Ritter Premiär Kulturhuset Stadsteatern, Stockholm 2018-09-21 Turnépremiär 2019-05-02 Lund Fallfrukt I samarbete med Östgötateatern Av och med: Monica Wilderoth Regi: Martin Rosengardten Scenografi: Julia Herskovits* Kostymdesign: Magnus Möllerstedt Maskdesign: Lena S. Weinar Ljusdesign: Casper Törneman* Ljuddesign: Martin Rosengardten * Praktikant från Stockholms dramatiska högskola

Premiär 2019-10-02 Stockholm FeminEast I samarbete med Föreningen Farhang, Fasching, Göteborgs Symfoniker, Stora Teatern, Uppsala kommun Medverkande: Darya Dadvar & ensemble / Liliana Zavala Trio / Tusenårig kvinna / Mah Ensemble / Maryam Khanehsaz & Raman Ensemble / Derya Yildirim & Grup Şimşek / Youssra El Hawary / Digital sändning: Tanblues - Josette Bushell-Mingo, Tahmoures Pournazeri Premiär 2019-11-28 Göteborg, Uppsala FINNDrama I samarbete med Kulturhuset Stadsteatern, Turteatern, Uusi Teatteri, Svenska Regissörsföreningen, Dramalabbet och Dramaten FINNDrama 10 år Inledning: Nils Poletti Föreläsning: Hanna Korsberg Läsning Sång till välfärden Medverkande Annika Hallin, Ann-Sofie Rase, Christer Fant, Sofia Ledarp Av: Alexandra Loonin, Hampus Norén, Sara Parkman Regi: Maria Sid Läsning Den andra naturen/Toinen luonto Medverkande: Malin Alm, Per Burell, Mårten Andersson Av: Pipsa Lonka Översättning Sofia Aminoff Regi: Mårten Andersson Samtal: Liisa Paavilainen, Ewa Buchwald, Emma Meyer-Dunér, Juha Jokela, Suzanne Osten, Jukka Korpi, Cristoffer Mellgren Premiär 2019-05-06 Stockholm Läsning Leila och det brinnande hjärtat Medverkande: Emma Krafft, Malou Zilliacus, Sannamari Patjas, Mårten Andersson Av: Malin Kivelä Regi: Kimmo Tetri Samtal: Liisa Paavilainen , Ellen Lindhagen, Jani Lohikari, Ana Yrsa Falenius Premiär 2019-11- 06 Stockholm

Förstå världen – möt radiokorrespondenterna I samarbete med Sveriges Radio Medverkande: korrespondenterna Daniela Marquardt, Claes Aronsson, Hanna Sahlberg, Johan Bergendorff, Staffan Sonning, Naila Saleem, Alice Petrén; moderatorerna Anna Hernek, Pablo Dalence, Ginna Lindberg, Jnny Roosqvist, Jenny Berntsson Djurvall, Emma Sandbäck, Emma Hulander, Martin Eriksson Premiär 2019-08- 26 Härnösand Förvandlingen – Muodonmuutos I samarbete med Svenska Teatern i Helsingfors Medverkande: Patrick Henriksen, Misa Lommi, Niklas Åkerfelt, Simon Häger, Anna Stenberg Baserad på novellen av: Franz Kafka Dramatisering: Christoffer Mellgren Regi: Carl Knif Scenografi: Erik Salvesen Kostym: Karoliina Koiso-Kantila Hår och mask: Pirjo Ristola Ljusdesign: Tom Laurmaa Ljuddesign: Janne Hast Premiär 2019-01- 26 Hallunda Helheten Medverkande: David Sigfridsson, Destiny af Kleen, Ellen Söderhult, Mårten Andersson Maria Johansson Josephsson Röster: Edvin Edin Adolfsson, Henry Ascher, Leopold K Bojsenburg, syster Karin, Malin Lindroth, Sofia Jama Liban, Max, Marco Vega, Rickard Öh Idé, koreografi och regi: Tove Sahlin Intervjuer, manus och konceptarbete: Malin Holgersson Musik, arrangemang och sånginstudering: Maria Johansson Josephsson Scenografi, ljusdesign och kostym: Josefin Hinders Projektioner: Nemo Stocklassa Hinders Kreativ mönsterkonstruktion: Sara-Lovise Ewertson Premiär 2019-10- 10 Umeå

VAD VI GJORDE 2019 17


När vi träffade varann

1018VEVA R KSA D VIMGHJEOT R2020 DE 20 1 9


Foto: Lina Ikse

Hem Riksteaterns Tyst Teater Medverkande: Ace Mahbaz, Amina Ouahid, Vivian Cardinal Idé: Josette Bushell-Mingo Regi: Mindy Drapsa Manus & Bearbetning: Maja Lidbrink och Tyst Teater Scenografi: Debbie Z. Rennie Kostymdesign: Christina Yalcin Ljusdesign: Charlie Åström Ljuddesign: Niklas Swanberg Maskdesign: Catherine Dichy Premiär 2019-03- 08 Hallunda Hemma hos dig med Carl Olof Medverkande, ide och koncept: Carl Olof Berg Kostym: Sissel Kärneskog Form lånekort: Brita Lindvall Leitmann Premiär 2017-09- 04 Askersund Nypremiär 2019-09-23 Piteå Hot Brown Honey (digital eftersändning) I samarbete med Briefs Factory Medverkande: Lisa Fa’alafi, Ofa Fotu, Hope Haami, Crystal Stacey, Elena Wangurra, Yami ”Rowdy” Lofvenberg Manus: Kim “Busty Beatz” Bowers och Lisa Fa’alafi Regi: Lisa Fa’alafi Musik: Kim “Busty Beatz” Bowers Producent: Briefs Factory Kostym: Lisa Fa’alafi och Colleen Sutherland Koreografi: Lisa Fa’alafi Hotell Paradiso, av familjen Flöz I samarbete med Familie Flöz, Theater Duisburg, Theaterhaus Stuttgart (DE) Medverkande: Fabian Baumgarten, Matteo Fantoni, Frederik Rohn, Melanie Schmidli Av: Sebastian Kautz, Anna Kistel, Thomas Rascher, Frederik Rohn, Hajo Schüler, Michael Vogel ochNicolas Witte Regi: Michael Vogel Mask: homas Rascher, Hajo Schüler Scenografi: Michael Ottopal Kostym: Eliseu R. Weide Ljuddesign :Dirk Schröder Ljusdesign: Reinhard Hubert Turnépremiär 2019-03- 30 Stockholm

I mellan Medverkande: Rut Roos, Safia Rashid, Nathalie Ifter Salomonsson, Otieno Weber, Felicia Lins de Albuquerque Av: Unruly Gang Koreografi: Imenella Mohamed och Rut Roos Musik: Rut Roos Ljusdesign/scenbild: Tobias Hallgren, Lumination of Sweden Kostym: Klara Helin Beats: Julian Gillström Premiär 2019-03- 05 Stockholm Ingripandet Medverkande: Per Burell, Pelle Grytt Av: Mike Bartlett Översättning: Kerstin Gustavsson Regi: Victor Molino Sanchez Regihandledare: Måns Lagerlöf Ljudbild och komposition: Daniel Fagerström Scenografi & kostym: Johanna Mårtensson Mask: Eva Rizell Ljusdesign: Patrik Nystrand Dramaturg: Eva-Maria Dahlin Förlag: Colombine Teaterförlag Premiär 2019-03-10 Vadstena Inför Närheten Medverkande Tove Sahlin, sångerska Maria Johansson Josephsson Premiär 2019-04- 12 Simrishamn Jag är en annan nu I samarbete med Kulturhuset Stadsteatern (Stockholm) Medverkande: Ann Petrén, Frida Westerdahl Av och regi: Björn Runge Scenografi och kostym: Annika Nieminen Bromberg Mask: Maria Reis Ljus: Max Mitle Ljud: Magnus Ericsson Musik: Linda Spjut Animation: Heléne Berg Turnépremiär 2019-01- 19 Landskrona Man får väl ställa upp Medverkande: Sofia Bach, Anna Carlson, Siw Erixon, Henrik Johansson, Sofia Rönnegård, Daniel Träff Manus och regi: Adde Malmberg Scenografi: Bengt Fröderberg

Kostymdesign: Helle Carlsson Mask- och perukdesign: Anna Olofson Ljusdesign: Peter Stockhaus Premiär 2019-11- 25 Skellefteå Nakna som foster och gudar I samarbete med Folkteatern Göteborg Medverkande: Lena B Nilsson, Lovisa Onnermark, Sara Turpin, Maria Zakrisson Mortensson Inspelade röster: Malin Alm, Per Burell, Catherine Parment, Magnus Lindman Medverkande film: Aurora Brännström, Clara Gustavsson, Jasmine Heikura, Linda Holmgren, Marion Horney, Myrtha Meadows Av: Isabel Cruz Liljegren Regi: Helena Sandström Cruz Scenografi: Mats Sahlström Kostym: Elin Hallberg Ljusdesign: Jörgen Haimanas Ljuddesign och komposition: Cicely Irvine Videodesign: Johannes Ferm Winkler Mask: Anna Olofson Premiär 2019-09- 28 Göteborg Nationalparken Av och med: Sara Parkman, Samantha Ohlanders, Hampus Norén, Jonas Gren Text: Sara Parkman, Jonas Gren Musik: Sara Parkman, Samantha Ohlanders, Hampus Norén Regi: Lisa Färnström Scenografi, ljussättning och video: Markus Granqvist Kostymdesign och design av huvudbonader: Agnes Östergren Maskdesign och tillverkning av huvudbonader: Emelie Henriksson Premiär 2019-03- 12 Surahammar Never grow old Medverkande: Paloma Madrid, Belén Maya, Ninos Josef Idé och koreografi: Paloma Madrid Scenografi: Mariana Alves Silva och Linda Emily Al-Ghussein Kostym: Malin Busck / HI ON LIFE Musik och ljuddesign: Safoura Safavi Ljusdesign: Peter Stockhaus Dramaturgisk konsultation: Gülbeden Kulbay Gender movement konsultation: Liv Elf Karlen

Koreografisk konsultation: Malena Sjöstedt Premiär 2019-10- 01 Hallunda Peter Pan Riksteaterns Tyst Teater Medverkande: Ace Mahbaz, Amina Ouahid, Mette Marqvardsen, Niklas Andersson Regi och Manus: Ramesh Meyyappan Scenografi och Ljusdesign:Charlie Åström Musik: Niklas Swanberg Kostymdesign: Lars Otterstedt Maskdesign: Eva Rizell Animationer: Kristofer Höglund Premiär 2019-10- 02 Hallunda Radiokorrespondenterna Live (Digital sändning) Livesändning 2019-08-21 från Berwaldhallen i Stockholm till Frödinge, Kalmar och Sundsvall. Medverkande korrespondenter: Cecilia Uddén – Kairo, Margareta Svensson – Sydeuropa, Johan-Mathias Sommarström – Istanbul, David Rasmusson – Danmark, Caroline Salzinger – Berlin, Daniel Alling – London, Alice Petrén – migration, Jens Möller – Norge och Island, Filip Kotsambouikidis – Östeuropa, Samuel Larsson – Maputo, Caroline Kernen – ungkorre, Lotten Collin – Bogóta, Björn Djurberg – Peking, Peder Gustafsson – Bangkok, Kajsa Boglind – Washington, Johan Bergendorff – global hälsa, Erika Gabrielsson – Helsingfors, Fernando Arias – New York, Jesper Lindau – Moskva, Andreas Liljeheden – Bryssel Avgående korrespondenter: Claes Aronsson – London, Daniela Marquardt – Berlin, Hanna Sahlberg – Peking, Staffan Sonning – global ekonomi Samt: Lubna El-Shant – korre-trainee i Nils Horners anda och moderatorerna Helena Groll, Pablo Dalence, Palmira Koukkari Mbenga Residens dans slow dance Louise Dahl & Hana Lee Erdman Medverkande & konstnärligt team: Louise Dahl, Hana Lee Erdman, Ulrika Berg, Lotta Dahl, Jonatan Winbo, Claudia Hill och Ana Vujanovic

VAD VI GJORDE 2019 19


Foto: Sören Vilks

Mannem vuajnah – Ser du mig? Marika Renhuvud Medverkande: Kajsa Nilsson Gabriella Engdahl och Amaiur Luluaga Feardom Camilla Ekelöf Medverkande: Karin Dahlström, Anna Wemmert-Clausen, Adriana Aburto Essén, Caroline Rauf, Johanna Byström, Julie Dariosecq, Lisa Agby Ljuddesigner/ Kompositör: Adriana Aburto Essén Ljus designer: Anna Wemmert-Clausen Scenograf: Karin Dahlström Particular mo(ve)ments – gravitational matters Majula Drammeh Medverkande & konstnärligt team: Majula Drammeh, Maria Reihs, Tim Bishop, Alexey Bobrick Other than human Robin Jonsson Regionalt residens: Mold Johan Rödström, Soledad Howe, Fredrika Byman Moberg, Frida Sandström, Tomas Björkedal I samarbete med gruppen Bonthrop Anders T Karlsson, Johanna Larsson samt Producentbyrå Regionalt residens: Ongoing realities Anna Näsström, Johan Bandholtz Residens teater Mohamed El-Abed Dramaturg: Eva-Maria Dahlin,Sosi Chamoun Dramaturg: Jani Lohikari/Mikael Wranel Aurelia ”Dey” Kisseih Dramaturg: Eva-Maria Dahlin Natalia Muroba Dramaturg: Ninna Tersman Regionalt residens – Förenade förorter Rhythmania Idé, koreografi och dans: Anna Öberg Musik: Anders Löfberg

1020 V EVA R KSA H EJ O T 2020 D VIMG R DE 2 0 1 9

Ljuddesign: Elize Arvefjord/Jan Carleklev Ljusdesign: Anton Andersson Premiär 2019-02- 03 Norrköping Samlingen Koreografer: Amanda Apetrea, Nadja Hjorton, Halla Ólafsdóttir, Stina Nyberg, Zoë Poluch Premiär 2019-03- 17 Ulricehamn

Stranden Regi: Tim Webb Koreograf och regiassistent: Debbie Bandara Kompositör, musikansvarig: Max Reinhardt Scenografi, kostymdesign: Petra Hjortsberg-Möller

Medverkande. Malin Alm, Erik Magnusson, Gloria Tapia Manus: Ben Lewis Bearbetning: Inspector Sands och Lu Kemp Översättning: Ninna Tersman Regi: Lucinka Eisler Medregissörer: Giulia Innocenti och Ben Lewis Dramaturgi: Ninna Tersman Scenografi- och kostymanpassning: Johanna Mårtensson Ljusdesign Riksteatern: Lovisa Körling Regi originaluppsättning: Lu Kemp Originalscenografi: Jamie Vartan Originalkostym: Yukiko Tsukamoto Originalljuddesign: Elena Peña Originalljusdesign: Amy Mae och Sherry Coenen Urpremiär på Edinburgh Fringe Festival augusti 2016 Svensk turnépremiär: 2019-02- 17 Vadstena

Shakespeares hjärtslag Regissör: Kelly Hunter Regiassistenter: Quim Avila Conde,Oliver Grant och Paula Rodriguez Kompositör: Tom Chapman Scenografi och kostymdesign: Petra Hjortsberg-Möller

This is Alby I samarbete med Botkyrka kommun, ABF Botkyrka Salem, SSU Botkyrka Medverkande: Aden & Asme, Imenella, Nineb Youk, Venus, Indigo, Tunahan, Blizzy, Niklas Jeng, The Jordans, Blacky, Dani M 2019-03-24 Alby

So Sorry Medverkande: BamBam Frost, Mari Carrasco, Lydia Östberg Diakité Koreografi: BamBam Frost Ljusdesign: Anton Andersson Ljuddesign: Yared Cederlund Scenografi: Lisa Berkert Wallard Koreografassistent: Alexandra Tveit Premiär 2019-02- 23 Visby

Upprorets poet I samarbete med Göteborgs stadsteater och Rats Teater Medverkande: Bahareh Razekh Ahmadi, Angelica Negin Radvolt, Sara Zommorodi, Kristina Issa, Oldoz Javidi Manus: Jila Mossaed & Rebecca Örtman Regi: Rebecca Örtman Dramaturg: Lucia Cajchanova Scenograf: Annika Nieminen Bromberg Mask: Katrin Lind, Christoffer Nordin Ljusdesign: Max Mitle Musik: Kristina Issa Premiär 2019-01- 31 Borås

Scen:se I samarbete med Folkteatern Gävleborg och Scen:se Medverkande: Ulrika Beijer, Eva von Hofsten, Francoise Fournier, Hanna Edh

Skapa dans riksfinal 2019-11- 02 Hallunda Svante möter Beppe Wolgers Medverkande: Svante Thuresson , Claes Crona, Hans Andersson, Johan Löfcrantz Ramsay Av: Svante Thuresson och Claes Crona Premiär 2019-03- 10 Skellefteå Sällskapsrummet I samarbete med Inspector Sands

Vargen och glaskulan Riksteaterns Tyst Teater i samarbete med Örebro länsteater Medverkande: Mette Marqvardsen Dramatisering och Regi: Lars Otterstedt Medverkande: Mette Marqvardsen

Scenografi och Rekvisita: Lars Otterstedt Kostymdesign: Lars Otterstedt och Theresa Sulemana Ljuddesign: Kenny Nilsson Maskkonsultation: Giovanni Indelicato Ljus: Kenny Nilsson Jongleringsinstruktör: Jakkin Wiss Premiär 2019-04-11 Örebro Voices of Change Konsert med Lena Chamamyan I samarbete med Malmö Opera Konsert med Tahmoures & Sohrab Pournazeri I samarbete med Föreningen Farhang Konsert med Shahin Najafi I samarbete med Föreningen Farhang Stockholm Sangeet festival 2019 I samarbete med Stockholm Sangeet och Föreningen Farhang. Premiär 2019-02-22 Göteborg Väckarklocka, jubileumsversionen Medverkande: Marika Holmström, Maryam Nikandish, Anna Sise, Henrietta Wallberg Research och text: Katarina Bonnevier och Gunilla Edemo Bearbetning och text: Emy Stahl* och Ninna Tersman Regi och bearbetning: Maria Löfgren Scenografi & kostymdesign: Fridjon Rafnsson Ljusdesign: Patrik Bogårdh Komposition & ljuddesign: Fredrik Söderberg Koreografi: Dorte Olesen Mask- och perukdesign: Anna Olofson Sufflös: Maud Forsman * Student från Stockholms dramatiska högskola Premiär 2019-02- 10 Växjö Zebrafinken Medverkande Carlos Romero Cruz Av: Carlos Romero Cruz och Klas Wiljergård Mask och peruk: Martin Hedström Premiär 2017-09-27 Landskrona


De oroliga

VADVVI ERKSA GJORDE MH ET2019 2 0221 0 11


ON THE CUSP

Foto: Eva Würdinger

22 22VVA E R KSA D VI MGHJ O E TR 201 DE 29 0 1 9

CULLBE & PRO


ERG PROJEKT ODUKTIONER Cullberg är ett nationellt och internationellt repertoarkompani med bas i Botkyrka utanför Stockholm. Vi arbetar kontinuerligt för att en stor publik i Sverige och utomlands ska få möta samtida dans. Tillsammans med koreografer och konstnärliga team från hela världen undersöker vi idéer om hur dans kan definieras, produceras och presenteras. Det utforskande arbetet är grunden i kompaniet och vårt bidrag till dansens utveckling som konstform. Cullberg är ständigt i rörelse i centrum av den internationella dansscenen. 2019-2021 arbetar vi exklusivt med tre koreografer: Alma Söderberg, Deborah Hay och Jefta van Dinther. I kompaniet är 17 dansare verksamma som alla har en central roll i skapandet av varje verk, tillsammans med det tekniska teamet och produktionsteamet. Cullberg leds av Gabriel Smeets, konstnärlig ledare och Stina Dahlström, verksamhetsledare. Cullberg är en del av Riksteatern.

Antal föreställningar: 49 Publik: 23 467

Premiär 2015-09-24, Dansens Hus, Stockholm

Danceoke i samarbete med ÖFA-kollektivet 2019-04-27 , Kulturnatten, Nordiska Museet, och 2019-08-16–2019-08-17, Kulturfestivalen, Stockholm

NEAR – en danskonsert I samarbete med Luger Sweden och Southbank Centre, London Koncept: Eleanor Bauer och Jonatan Leandoer Håstad/Yung Lean Medverkande: 12-14 dansare Regi: Eleanor Bauer Koreografi: Eleanor Bauer tillsammans med dansarna Musik: Jonatan Leandoer Håstad/Yung Lean i samarbete med Frederik Valentin Scenografi: Josefin Hinders Ljusdesign: Jonatan Winbo Kostymdesign: Pontus Pettersson Premiär 2018-08-10, Way Out West, Göteborg

Figure a Sea Samproducenter: Zodiak – Center for New Dance, Helsingfors, Finland; Peak Performances @ Montclair State University, New Jersey, USA, Balletto di Roma, Rom, Italien, Centro per la Scena Contemporanea – Comune di Bassano del Grappa, Italien, CCAP, Stockholm, Sverige Medverkande: 15-21 dansare Koreografi: Deborah Hay Kompositör: Laurie Anderson Scenografi och ljusdesign: Minna Tiikkainen Kostym: Marita Tjärnström

ON THE CUSP Samproducenter: Tanzquartier (Wien), Norrlandsoperan, (Umeå), PACT Zollverein (Essen) Medverkande: 14 dansare

Koreografisk inramning och regi: Ian Kaler Musik: Planningtorock Scenografi: Stephanie Rauch Ljusdesign och video: Imogen Heath Kostymdesign och koreografassistent: Stéphane Peeps Premiär 2019-01-10, Wien (AT) Sverigepremiär 2019-01-30, Norrlandsoperan, Umeå POP UP, utdrag ur ON THE CUSP 2019-06-18–2019-06-27, Turné på Stockholms torg med Parkteatern. Post-Dance-ing Konferens i samarbete med MDT, Stockholm, Danscentrum och DOCH. 2019-10-23 – 2019-10-25, MDT, Stockholm Protagonist Medverkande: 14-15 dansare Koreografi, regi, text: Jefta van Dinther

Musik och ljuddesign: David Kiers Röst och sång: ELIAS Ljusdesign: Minna Tiikkainen Scenografi: SIMKA Kostymassistent: Marita Tjärnström Premiär 2016-07-07, Amsterdam (NL) The Man Who Grew Common in Wisdom Samproducerad av: Cullberg, Tanz im August / HAU Hebbel am Ufer och DHDC Deborah Hay Dance Company. I samarbete med Sophiensæle i Berlin. Residens: Atlantic Center for the Arts Florida. Dansare: Eva Mohn Koreografi: Deborah Hay Originalkostym för The Gardener och The Aviator: Susan Norwood Kostymen är tillverkad av: LiLaRo Skrädderikompaniet Coach: Chrysa Parkinson/Ros Warby Premiär, 1989, New York, nypremiär 2019-08-16, Tanz im August, Berlin, Sverigepremiär, 2019-10-08, Dansens Hus, Stockholm

The Match Medverkande: 4 dansare Koreografi: Deborah Hay Ursprunglig ljusdesign: Jennifer Tipton Uppdaterad ljusdesign: Ivan Wahren Kostym: Marita Tjärnström Premiär Danspace, New York, US, 2004 Premiär 2019-08-23, Berlin (DE) Sverigepremiär 2019-10-08, Dansens Hus, Stockholm The Mental States of Sweden in Dance I samarbete med Kungliga Dramatiska Teatern Medverkande: 15 dansare Regi och koncept: Mattias Andersson Scenografi och kostym: Martin Falck Ljuddesigner och kompositör: Anna Sóley Tryggvadóttir Ljusdesign: Charlie Åström Intervjuer: Shang Imam Premiär 2017-09-08, Stockholm

VAD VI GJORDE 2019 23


PRO


SCENKONST ODUCENTER ENGAGERADE I ARRANGEMANG AV RIKSTEATERFÖRENINGAR UNDER 2019

´abe production 123 Schtunk 4 Gubbs 4:e Teatern Ackes Dansskola Adam Lundgren Agneta Arnesson Westerdahl Aina, Lindy och Sara Alexandra von Schwerin Alla tiders ensemble Amanda Sedgwick Anders Anton Trio Taube Anders Hanser Anders Klint och Karolina Schönbeck Anders Lerner Anders Mårtensson Anders Södergård Andreas Nilsson Ann Westin Production Anna Bromee Produktion Anna Pernestål

Anna-Cari Jadling Anna-Lena Brundin Anna-Lena Hemström Anna-Lotta Larsson Ann-Cathrine Wiklander Annika Östberg Arbogateatern Arena Film & Teaterproduktion Arin productions Arkadia Arne Müller Arne Nordh och Thomas Hultgren Astrakan Athenas talarbyrå Baggård Lennart Ljungquist entertainment orchestra Bananteatern Banditsagor Barbara Hendricks Baskery BeatUs Bella Linde

Bengan Janson (Trio) Bengt Alsterlind Berghs Kulturförmedling Berit Carlberg Big Red Big Wind Bitef Teatar Björn af Kleen Blixten & co. Bo Selinder & ACCJA Bob Hansson Bobbi Lo Produktion Bolsjojteatern Botnia Dixilandband Bottleneck John Boulevardteatern Brink & Berger Brita Björs Britta Andersson Britta Bergström Bruce Brutus Östling.

Buddha of Suburbia Buller & Breja Byteatern Kalmar läns teater Camilla Ek och Connie Bergholtz. Carin Hjulström Carita Jonsson Carl Olof Berg & co Caroline Donath Caroline Wennergren Cecilia Hjalmarsson Produktion Cecilia Tomasdotter Celia Linde AB CeliDance Charlotta Sairio Charlotte Lindmark Chris O´Berg Christer Nerfont Christer Ågren Christian Zell Christina Tingskogs Dansaktioner Cirkus Cirkör Cirkus Elvira

Cirkus Saga Cirkus Trattofon Claes Malmberg Claire Parsons Co. Clownen Manne Comedy Art Theatre Company Soon Cosmos Cowboys Dag Westling Dalateatern Daniel Söderberg & Erika Jansson Danjin Malinovic Dans i Nord Dansinitiativet Danskompaniet Spinn Dansnät Sverige Daune Film & TV AB David Jonstad DIS Dans i Stockholms stad och län Divanteatern Divine Opera Dockteater Giveriet

Dockteatern Tittut Doggerland Dotterbolaget Double O’ Seven Droppen Sundberg och Lasse Arnheim Dugateatern Duo Danzeros Duo Gelland Duo Naranjo-Weurlander Duo Rydén och Rehak EksjöRevyn Eldeen Johansson produktion Elin Teilus Elina du Rietz ellenor.nu Embla dans & teater Emil Sigfridsson Emma Knyckare Ensemble Makadam Ensemble Mariposa Ensemble Yria

ENT-management Erik Segerstedt Estrad Norr - Jämtlands läns musik och teater Eva Ahlberg Teater Eva Ahremalm Ewa Gun Westfford Eva Hillered Band Exhibisionisterna Expressteatern Fabula Storytelling Falu Dramatiska Teater Familie Flöz Felix Skalberg Femtinge Teater Fergus Record Ferlin, Forsell & Fröding Fierce Entertainment Limited Figurteaterkompaniet Finlandsinstitutet Floating Sofa Quartet Folkets hus och Parker

VAD VI GJORDE 2019 25


Folkmusikgruppen WAO Folkoperan Folkteatern Gävleborg Fox Feeling Franska trion Frida Selander Friscenkonst Friteatern Funeral frogs Fyra Skägg Föreningen Ordanvind Geiger Fischer Productions GGF Verdandi GH Scenbrukare Gigafon Glenn Borgqvist med band Glugg Produktion & Smart Framförande Greger Ottosson och Thomas Andersson Greta Olsson Gunilla Hansen och Kent Johansson Gunnar Törnkvist och Anders Karlsson Gycklargruppen TRiX Göran Hansson och Mattias Kågström Göran Redin Görel Crona produktion Göteborgs Dramatiska Teater GöteborgsOperan Hampus Nessvold Hans Caldaras och Unit Hans Ingelstam Harald Leander Hasse Lind Hedmans teater Helena von Zweigbergk Helsingborg Arena & Scen AB Hervor, Mirjam och Anki Karlsson High Coast Ukulele Hilda Rydman HPM Entertainment Hugo Gustafsson Humor Musik & Allvar-produktion HW Teter och Film Härnösands Dragspelsmusik Ida Görsch Ingela Wall Estradpoesi Ing-Marie Johansson Ingrid Olterman Dans IRL gruppen Ismael Ataria Jack Vreeswijk Jacke Sjödin Jambalaya James Hollingworth Janne Schaffer Jazzoo Jeja Sundström JELNEK Dance Company Jemtlands messingssextett

26 VA D V I G J O R DE 2 0 1 9

Jens Nilsson Jessica Pilnäs & Johan Norberg JFK-studio/Vinbäcken produktion Johan Ståhl - trollkonstnär Johan Wellton John Skoog Jompa Jonas Kullhammar med grupp Jonas Södergren Jonas Torrestad & Johan Axelsson Jonas Åkerlund Josefinito Produktion AB Joyvoise Julie Lindahl Justine Kirk Arctic Minds JV Musik & Teater Jäders Teater Kahlo Kaj Ahlgren Kalasorkestern Kalle Lind Kammaropera Syd Karin Larsson KGF Runa Kils Dragspelsklubb Kingen Karlsson Klas Norberg Kodjo Akolor KolKo ink Kompani Giraff Kompani Gul Kompani Kläng Korpen Lycksele Kraja Krall Entertainment Kristianstad Storband Kristin Amparo och Klas Toresson med Filip Ekestubbe trio Kultivation Kultur & Nöje Kulturaktiebolaget Kulturaktörerna Kulturkompaniet Kulturmaffian Kunskapsteatern Kuppmakarna Kören från Ås Landskrona Stadsbibliotek Lars Hector Lars Schilken Lasse Forss Le Patin Libre Lena Lövdahl Lena Stompers Lennart Ljungkvist Entertainment orchestra Leo Lindberg Trio Lilla Vilda Teatern Lilly Zetterberg & Roland Pöntinen Lindh-Ahrnbom AB Lise & Gertrud Lotta Lundberg

Louise Hoffsten och Musica Vitae LP Flamenco Lucas Stark Kulturproduktion Lugerinc AB Lule Stassteater LW Dance Lycksele Storband Länsmusiken i Stockholm Lönnebergakvartetten Maestro Mårtensson Magnus Betnér Malin Östh Band Malmbergets Teater Malmö Opera Maltes Gitarrlåda Mangus Hördegård med kumpaner Marco Stella Margareta Bengtson och Josef Karnebäck Maria Arnadottir Maria Kulle Maria Lundqvist Maria Pihl och Per Johansson Maria Podgornik Marianne Mörck Martin Ibohm Martins Humor AB Masthuggsteatern Mats Strandberg Mattias Enn produktioner AB Mellan Ljungdahl och Berlin Memory Wax Metropolitan Opera Mighty Performing Arts Collective Mika Takehara Mikael Neumann MindFlyers Entertainment AB Minna Krook Minopera Mississippi Seven Mittiprickteatern Mjölby Dragspelsklubb MOA Kompani Molièreensemblen Monarch Musik Group Monstera Agency och promotors Moomsteatern Motala Teaterverkstad Motherfuckers Moving Vadstena Musica Vitae Musik i Blekinge Musik i Syd Musikgruppen Halm Musikriket Musikteater 89 Musikteater Gulasch Musikteater Unna Musikteatern My Quiet Companion Månteatern Mötesplatsen P&B Nadara Gipsy Wedding band

Nalle Clown Negar Zarassi Next Line Productions Nils Bergstrand Nina och Mats Nino Ramsby Nordcirkus Nordiska kammarorkestern Norrbottensmusiken Norrbottensteatern NorrDans Norrköpings symfoniorkester Norrlandsfamn NorrlandsOperan Nylands Järn När prinsen kom till byn Obanteatern Olivia Stevens Production Olof Röhlander Operabyrån Oscar Danielson Oskar Strernulf Ottosongs & Event(uellt mer!) Owe Clapson Owe Törnqvist Panikteatern Pantomimteatern Parcivalteatern Paula Ternström Pepperland Per Andersson Per-Arne Johansson Pernilla Ingvarsdotter Musikproduktion Persson & Tillberg Peter Lind and the Cabaret band Petra Kvist Pia Söderlunds sextett Pinamackorna Pinewood Avenue Piteå Kammaropera Playhouseteater Possibilitas PotatoPotato Profilteatern Pygméteatern Pyjamasorkestern Pytte Liten Cirkus Pär Sörman Raj Raj Band Rampen/Björn Söderbäck Rani Nair Ravaillac Musik och Teater Rebecka leMoine Regionteater Väst Regionteatern Blekinge Kronoberg Renhornen Rigmor Gustafsson med kvartett Riksspelman Ellinor Fritz Robin Jonsson Roger & the Rockets Romeo & Juliakören

Ronnie Gardiner All Star Quartet Ronny Eriksson Ronny Sahlén Rootrock band Rudebeck & Skarby Rynge Teater Sagofen Isadora Salongsorkestern Sami Said Samiska nationalteatern Beaivváš Samiska teatern - Giron Sámi Teáhter Samuel Ljungblahd och Red Kettle Masschoir Sanna och Klas Norberg Sara Ajnnak Satellite Live Scalateatern Scenkonst Sörmland Scenkonstgruppen ScenVerkstad Serenadensamblen Shakespeare på gräsgården Shan Atci Sirocco Sirqus Alfon Siw Carlsson Skottes Musikteater Skuggteatern Skånes Dansteater Slutprodukter Solala Solja Krapu Spect. scenkonst Staffan Björklunds Teater Stallet Stefan Sundström Stella Event Sternulfs Nöje Stina Ekblad & Ebba Witt-Brattström Stina Stoor Stina Wollter Strindbergs Intima Teater Stringbreakers musikproduktion Studio Classon Studio Wanselius musikteater Sund Nergården Sundborns Teater Svaneholmsteatern Svartå Soffteater Svensk Damteater AB Svenska Kammarorkestern Systrarna Lockwall & Malena Jönsson Systrarna-K Södertörns Brass Sölvesborgs Körsällskap Sören Hermansson / Nuova Arte Tage Granit TankeTank Taubekören Teater 23

Teater Allena Teater Bambino Teater Barbara Teater Carpa Teater DaCapo Teater De Vill Teater DOS Teater Erató Teater Fenix Teater Fredag Teater Halland Teater Imba Teater InSite Teater Jaguar Teater JaLaDa Teater KAPIJA Teater Kazash Teater Kung & Drottning Teater Lind Teater Martin Mutter Teater norra Teater Ola&Ulf Teater Pegasus Teater Pelikanen Teater Pero Teater Röd Teater Sagohuset Teater Skata Teater Sláva Teater SOJA Teater Spira Teater Stenbäraland Teater Sörmland Teater Tabberas Teater Trambolin Teater Trassel Teater Tre Teater Tropos Teater Tummeliten Teater VårVind Teater Västernorrland Teater23 Teatere og KammeRana Teateri Teaterladan Teatteri Hevosenkenkä Teatteri Kurnuttava Sammakko Teatteri Sydänkäpy Teatteri Vantaa Teg Publishing Terry Oldfield & Soraya The Cadillac Band THE CHOIR by ABBA The Museum The E Band The Hebbe sisters och Duo Sentire The Mad Man Band The odd Tuesdays Therese Sandin Thorsson Productions Tibble Transsibirisk Tivoli Blå och Byns Mats

Tomas Janzons Trio Tonicaorkestern Tornedalsteatern Torsten Östergrens Wienerensemble Totalteatern Triakel Trio mè Bumba Trollmors Sagor TT Grace Uje Brandelius / Fifti Ukke liten Ulrika Bodén duo Ulrika Knutson Umeå Jazzstudio Umeå Poetry Slam Undantaget Underhållningspatrullen Ung utan Pung Unga Klara Unga Roma United Stage Uppsalas Fria Teater UusiTeatteri WAO Wermland Opera Wic Mack AB ViGör Viktoria Tocca & Jessica Berge Viktoria Tolstoy Wilhelmina Skogh William Öberg Villman Productions Winkir Musik och teater VOICES WoJa Wretling Värmdans Väsen Västanå Teater Västerbottens Museum Västerbottens Spelmansförbund Västerbottensteatern Västerviks Glapack Västmanlands Teater XTC Producions Yanhko Yellowstone Worries Åke Andersson Band Åsele Drill Åsele musikskola Åselebygdens Folkdanslag Ögonblicksteatern Ölands Dramatiska Teater Östgötamusiken Östgötateatern Özz Nûjen och Måns Möller


RIKSTEATERN

I SIFFROR Riksteaterföreningar

Föreställningar

Publik

Medlemmar

9

621

267

Eslövs Teaterförening - en del av Riksteatern

Ale Riksteaterförening

Riksteaterföreningar

Föreställningar

Publik

24

2 267

241

7

636

186

Medlemmar

Alingsås Teaterförening - en del av Riksteatern

14

1 527

277

Essunga musik- och teaterförening - en del av Riksteatern

Alvesta Teaterförening - en del av Riksteatern

13

1 486

159

Fagersta Teaterförening – en del av Riksteatern

16

1 176

143

14

1 317

87

11

1 159

202

Arboga Teaterförening - en del av Riksteatern

8

570

152

Falkenbergs Riksteaterförening

Arjeplogs Riksteaterförening

8

330

76

Falköpings Riksteaterförening

Arvidsjaur Musik- och Riksteaterförening

10

411

61

Filipstads-Bergslags Riksteaterförening

Arvika Teaterförening – en del av Riksteatern

9

416

141

Finspångs Riksteaterförening

Askersunds Riksteaterförening Bodens Riksteaterförening

27 3

102

9

4

403

154

Fröskogs Kulturförening – en del av Riksteatern

24

2 016

131

Färgelanda Riksteaterförening

1

12

13

Färs Riksteaterförening

9

637

168

9

4 693

33

Bolidens Teater- och Musikförening – en del av Riksteatern

11

843

66

Bollebygds Riksteaterförening

5

229

51

Föreningen Farhang

49

Bollnäs Riksteaterförening

10

702

92

Föreningen Ytterjärna Kulturhus

Borlänge Teaterförening – en del av Riksteatern

3

246

63

Gnosjö Scenkonst – en del av Riksteatern

5

708

28

Gullspångs Riksteaterförening

14

764

154

Botkyrka Riksteaterförening

51

7 462

640

Boxholms Riksteaterförening

8

260

138

Gällivare Riksteaterförening Gävle Teaterförening – en del av Riksteatern

Bromölla Musik- o Teaterförening – en del av Riksteatern

18

1 848

247

Bräcke Riksteaterförening

8

255

24

Burträsk Riksteater- och Musikförening

5

433

7

Båstads Riksteaterförening

4

415

215

153 245

Göteborgs Teaterförening

200

Göteborgs Turkiska Riksteaterförening 6

272

86

5

268

100

89

Hallstahammars Teaterförening – en del av Riksteatern

10

654

128

12

2 120

240

5

680

2

12

357

Eksjö Teaterförening – en del av Riksteatern

9

458

132

Halmstads Riksteaterförening

Emmabodabygdens Riksteaterförening

2

227

45

Hammarö Teaterförening – en del av Riksteatern

10

732

107

105

11 118

136

Haparanda Teaterförening Riksteatern

19

1 008

129

Hjo Kultur- och Teaterförening – en del av Riksteatern

3

6412

34

Emådalens Kulturförening – en del av Riksteatern

6

191

55

Haninge Riksteaterförening

Enköpings Riksteaterförening

8

1 364

68

2 203

2 003 12 250

Hallsbergs Teaterförening – en del av Riksteatern

Dorotea Musik- och Riksteaterförening

23

18 66

Habo Kulturförening Riksteatern

Creative Communication Initiative – en del av Riksteatern

Eskilstuna Riksteaterförening

4

275

VAD VI GJORDE 2019 27


Riksteaterföreningar

Föreställningar

Publik

12

420

Härnösands Riksteaterförening

42

6 494

Hässleholms Teaterförening – medlem av Riksteatern

15

1 373

Höganäs Riksteaterförening

12

Hörby Riksteaterförening Jokkmokks Riksteaterförening

Hofors Teaterförening – en Riksteaterförening

Föreställningar

Publik

Medlemmar

Mjölby Riksteaterförening

7

347

121

Mora Orsa Rättvik Scen- och Riksteaterförening

13

731

6

378

Mosippans Riksteaterförening

4

270

43

188

Motala Teaterförening – en del av Riksteatern

17

1 763

289

1 251

394

Mullsjö Riksteaterförening

6

259

88

8

499

135

Musik och Teatervänner i Jönköping – en del av Riksteatern

25

1 887

156

19

861

128

Mönsterås-Blomstermåla Teaterförening – en del av Riksteatern

8

423

92

Hylte Riksteaterförening

Medlemmar 36 9

Riksteaterföreningar

Kalix Riksteaterförening

13

897

139

Nacka & Värmdö Riksteaterförening

9

508

66

Kalmar Teaterförening – en del av Riksteatern

62

6 426

469

Nora Teaterförening – en del av Riksteatern

10

532

167

Karlshamns Riksteaterförening

27

2 653

315

Nordanstigs Teaterförening – en del av Riksteatern

13

374

35

Karlskrona Riksteaterförening

20

2 630

205

Nordmalings Musik- och Teaterförening – en del av Riksteatern

16

1 189

310

Karlstads Riksteaterförening

20

1 926

418

NORDRET scen och film – en del av Riksteatern

5

233

112

6

1 728

39

Norsjö Musik & Teater – en del av Riksteatern

15

967

280

Nybro Teaterförening – en del av Riksteatern

7

379

101

19

Katrineholms Riksteaterförening Kazakiska Kulturföreningen KilArenas Vänner – en del av Riksteatern

12

1 248

42

Nyköpings Teaterförening – en del av Riksteatern

1 950

236

Kiruna Riksteater & Kulturförening

13

1 624

160

Nässjö Teaterförening – en del av Riksteatern

11

1 206

100

1

336

25

Oskarshamns Teaterförening – en del av Riksteatern

8

727

158

17

Pajala Unga Riksteaterförening

13

1 295

37

Paraden Leksand – en del av Riksteatern

29

2 931

116

1

143

1

1 259

109

Knivsta Riksteaterförening

9

407

Kristianstads Teaterförening – en del av Riksteatern

121

15 527

1 743

Kristinehamns Teaterförening – en del av Riksteatern

6

499

139

Kultur och Utbildning på distans – KUD – en del av Riksteatern

3

143

10

Piteå Riksteaterförening

Kulturföreningen Bikupan, Bjurholm

4

280

55

Riksteaterföreningen Allteatern

9

Kulturföreningen Welest – en del av Riksteatern

4

154

75

Riksteaterföreningen BANG – Malmö

12

Kumla Riksteaterförening

10

576

172

Riksteaterföreningen Eldfestkommittén i Göteborg

Kungsbacka Teaterförening - en del av Riksteatern

7

1 165

62

Riksteaterföreningen i Karlsborg

Kramfors Scenkonst – en del av Riksteatern

PerSiS

18

30 5

95

115

Kungsörs film- och teaterförening – en del av Riksteatern

8

917

174

Riksteaterföreningen i Olofström

14

1 004

86

Kungälvs Teaterförening – en del av Riksteatern

13

1 119

321

Riksteaterföreningen i Roslagen

29

1 680

102

Kävlinge Riksteaterförening

8

418

122

Riksteaterföreningen i Skara

9

363

112

Köpings Teaterförening – en del av Riksteatern

9

405

98

Riksteaterföreningen i Sörmlands hjärta

3

186

19

Landskrona Musik & Teater – en del av Riksteatern

19

2 138

228

Riksteaterföreningen Teaterns Vänner i Mariestad

7

379

74

Lessebo Riksteaterförening

6

204

58

Riksteatern Falun

15

1 774

145

Lidköpings Teaterarrangörer – en del av Riksteatern

12

287

62

Riksteatern Folkarebygden Avesta

32

1 240

100

Lindesbergs Riksteaterförening

7

604

87

Riksteatern Gislaved Värnamo

27

2 660

201

Ljusdals Riksteaterförening

8

453

142

Riksteatern Hultsfred

4

128

30

Ljusnarsbergs Riksteaterförening

1

80

10

Riksteatern i Degerfors

2

70

Lomma-Bjärred Riksteaterförening

11

607

219

Riksteatern i Krokoms kommun

19

1 144

10

978

119

Riksteatern i Ragunda kommun

46

Riksteatern Linköping

15

2 250

522

Riksteatern Ljungby

21

1 119

102

Riksteatern Lund

51

8 316

795

6

287

40

18

1 534

218

Ludvika Teaterförening – en del av Riksteatern Luleå Riksteaterförening

6

904

Lycksele Musik & Teaterförening – en del av Riksteatern

21

2 045

Malå Teaterförening – en del av Riksteatern

8

145

65

Riksteatern Lysekil

Markaryds Riksteaterförening

8

322

118

Riksteatern Norrköping

Malmö Turkiska Kulturförening

28 VA D VI G J O R DE 2 0 1 9

249 3

95 12


Riksteaterföreningar

Föreställningar

Publik

Riksteatern Osby

24

1 791

Riksteatern Skövde

13

1 640

Riksteatern Strömsund Riksteatern Söderköping

Föreställningar

Publik

Medlemmar

239

Tingsryds Riksteaterförening

7

306

64

442

Tjörns Kultur- och Teaterförening – en del av Riksteatern

15

1 006

131

12

1 360

221 41

Medlemmar

Riksteaterföreningar

6

525

35

Tomelilla Riksteaterförening

35

6 286

47

Torsby Teaterförening – en del av Riksteatern

3

105

11

540

84 134

Riksteatern Va Du Vill Sävsjö

7

546

78

Torsås Teaterförening – en del av Riksteatern

Riksteatern Vilhelmina

41

1 760

173

Tranås Riksteaterförening

8

493

Trollhättans Riksteaterförening

18

3 162

122

Trosa Riksteaterförening

20

1 963

159

3

750

40

Riksteatern Vilja Produktion

5

Riksteatern Vimmerby

3

133

22

Robertsfors Teater & Musik – en del av Riksteatern

12

1 314

222

Turkisk-Svenska Riksteaterföreningen

Sala Teaterförening – en del av Riksteatern

15

1 012

173

Töreboda Riksteaterförening 14

826

171

6

582

113

141

26 971

1 798

5

366

156

30

2 778

292

Salems Teater- o Musikförening – en del av Riksteatern

20

869

311

Uddevalla Riksteaterförening

Sandvikens Teaterförening – en del av Riksteatern

28

3 130

139

Ulricehamns Riksteaterförening

Scen Sundsvall - en del av Riksteatern

32

6 608

805

Scenkonst Hudiksvall – en del av Riksteatern

18

1 333

125

Uppsala Riksteaterförening Uppvidinge Riksteaterförening

Scenkonst Kalmar – en del av Riksteatern Scenkonst Östersund – en del av Riksteatern

7

1 718

93

57

14 250

1 045

Vadstena Teaterförening – en del av Riksteatern

9

426

219

2 439

Valdemarsviks Riksteaterförening

16

1 148

257

105

Vansbro Kultur- och Riksteaterförening

21

985

44

19

2 620

98

21

1 323

277 103

Scenpass Stockholm – en del av Riksteatern Simrishamns Riksteaterförening Skellefteå Riksteaterförening

Umeå Teaterförening

14

13

549

20

3 437

476

Vara Riksteaterförening

Skillingaryds Teaterförening – en del av Riksteatern

12

1 127

320

Varbergs Riksteaterförening

Skinnskattebergs Teaterförening – en del av Riksteatern

2

44

16

Varbergs Turkisk-Svenska Riksteaterförening

Sollefteå Riksteaterförening

16

1 220

63

Vittsjö-Bjärnum Teaterförening – en del av Riksteatern

8

431

14

629

90

9

900

162

Vänersborgs Riksteaterförening

2

199

Vännäs Riksteaterförening

5

446

41 181

Sorsele Teaterförening – en del av Riksteatern

5

244

115

Voxnadalens Riksteaterförening

Sotenäs Riksteaterförening

6

190

58

Vårgårda Teaterförening – en del av Riksteatern

SPEKTRUM teater- och konstförening Staffanstorps Teaterförening – en del av Riksteatern

8 25

2 397

511

Stenungsunds Teaterförening

Vårt kära Stenungsund – en del av Riksteatern

23 41

Storumans Musik- och Teaterförening – en del av Riksteatern

14

532

185

Västerviks Riksteaterförening

9

909

Strängnäs Riksteaterförening

9

963

65

Västerås Kulturarrangörer

2

91

27

Sudrets teaterförening – en del av Riksteatern

9

599

151

Västmanlands Finska Riksteaterförening VÄSKY

16

841

166

Surahammars Teaterförening – en del av Riksteatern

7

888

189

Västra Jämtlands Teaterförening – en del av Riksteatern

5

152

125

Svalövs Riksteaterförening

2

65

55

Växjö Teaterförening – en del av Riksteatern

43

7 086

409

Säffle Teaterförening – en del av Riksteatern

7

477

132

Ystads Riksteaterförening

26

2 020

332

Söderhamns Riksteaterförening

23

1 578

176

Åbo Svenska Teaterförening

Sölvesborgs Riksteaterförening

19

1 308

161

Åmsele Kultur- och Teaterförening – en del av Riksteatern

6

208

16

1

88

11

Åmåls Riksteaterförening

6

442

94

33

1 716

127

Ånge Teaterförening – en del av Riksteatern

10

534

134

215

Åsele Musik- och Riksteaterförening

29

1 397

25

Åstorps Riksteaterförening

21

1 996

195

Teater Arken – en del av Riksteatern Teater SAT – en del av Riksteatern Teaterföreningen i Mariehamn Teaterföreningen Superb

6

224

8

Tidaholms Riksteaterförening

2

287

62

Åtvidabergs Riksteaterförening 8

484

111

8

681

31

Tierps Riksteaterförening

6

336

128

Älmhults Teaterförening Riksteatern

Timrå Riksteaterförening

9

540

244

Älvsbyns Riksteaterförening

7

VAD VI GJORDE 2019 29


Föreställningar

Publik

Medlemmar

Ängelholms Riksteaterförening

Riksteaterföreningar

28

3 476

469

Ödeshögs Riksteaterförening

5

218

63

Blekinge Läns Bildningsförbund – BLB Ockelbo Kommun

Öfre Ljusnans Teaterförening – en del av Riksteatern

11

455

30

Bosnisk-hercegovinska Föreningen NERETVA Oscarsgymnasiet

Andra anslutna organisationer Bingsjöbystugeförening Musik i Syd

Ölands Riksteaterförening

8

422

47

Bygdegårdarnas Riksförbund

Oulun kaupunginteatteri

Örebro Riksteaterförening

18

940

314

Dalarnas Dövas Förening

Re:Orient

Örkelljunga Riksteaterförening

12

707

163

Dalateatern

Reginateatern

Örnsköldsviks Riksteaterförening

33

4 751

315

ESBO Stadsteater

Riksföreningen VÅRA GÅRDAR

Östhammars Riksteaterförening

2

141

60

Finlandsinstitutet

Ronneby Folkteater

Östra Göinge Riksteaterförening

7

279

64

Folkets Hus Nynäshamn

SDUF, Sverige Dövas Ungdomsförbund

Överkalix Riksteaterförening

4

249

95

Folkmusikens hus

Sjuhärads Bygdegårdsdistrikt

Övertorneå Teaterförening – en del av Riksteatern

15

692

102

Frölunda Kulturhus

Skaraborgs bygdegårdsdistrikt

Garantiföreningen för Svenska Teatern Smålands Musik & Teater Grums Kultur och Turism

Riksteatern regionalt och nationellt

Föreställningar

Publik

Riksteatern Blekinge Riksteatern Dalarna

51

1

Solidaritetscenter för Iranier och Svenskar

Götene kommun, Medborgarkontoret Kultur Specialpedagogiska skolmyndigheten Kristinaskolan, Härnösand Halmstads Kulturskola

Stockholms Dövas Förening

Hansjö bygdegårdsförening

Stockholms läns Bygdegårdsdistrikt *

Hedenborg Svärdsjö ekonomisk förening Stora Teatern

Riksteatern Gotland

Helsingborg Arena & Scen AB

Subtopia/Upplev Botkyrka AB

Riksteatern Halland

Höörs Musiksällskap

Sveriges Dövas Riksförbund

Riksteatern Jämtland/Härjedalen

Intercult *

Säters kommun, kulturnämden

Riksteatern Jönköpings län

Justin Theatre Production *

Södertälje Stadsscen Estrad

Riksteatern Kalmar Län

Jyväskylän kaupunginteatteri

Teater Sláva

Riksteatern Kronoberg

Jämtlandsläns Bygdegårdsdistrikt

Teaterföreningen Lyset

Riksteatern Gävleborg

1 458

390

20

1

Kotkan kaupunginteatteri

Teaterföreningen Tumurcuk

Riksteatern Skåne

Kultur Härryda

UusiTeatteri

Riksteatern Stockholms län

Kulturbruket på DAL

Wasa Teater

Riksteatern Sörmland

Kulturbyrån Trollhättan

Vimmerby kultur- och fritidsförvaltning

Kulturföreningen Lyran

Våra Gårdar Västra Götaland

Kulturföreningen Stöde Kult *

Värmlands bygdegårdsdistrikt

Riksteatern Väst

Kulturhuset i Ytterjärna AB

Västmanlandsmusiken

Riksteatern Västerbotten

175

4

Kuopion kaupunginteatteri

Västra Byggdegårdsdistriktet

Riksteatern Västernorrland

51

6

Riksteatern Norrbotten

Riksteatern Uppsala län Riksteatern Värmland

1 275

140 4 042

19

1 56

Laholms Kommun

Västra Folkets Hus och Parkregionen

Riksteatern Västmanland

Lerum, Kultur & Fritid

Västra Götalands Dövas Länsförbund *

Riksteatern Örebro län

Lindans bystugeförening

Ålands musikinstitut

Riksteatern Östergötland

Malmö Dövas Förening ”Svenske”

Åre kommun

Riksteatern nationellt

618

11

49 568

26

Manillaskolan * Endast regionalt anslutna

30 VA D VI G J O R DE 20 1 9


Scen:se

Foto: Ylva Sundgren. Retush: Johanna Kallin

VAD VI GJORDE 2019 31


32 VA D VI G J O R DE 2 0 1 9

Foto: Märta Thisner

Väckarklocka, jubileumsversionen


Ã…RS REDO VISNING 2019 VAD VI GJORDE 2019 33


ÅRS REDO VISNING 2019

FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE Förvaltningsberättelse 2019

känslor i rörelse – för alla, överallt” beslöt kongressen om fyra prioriterade mål:

Styrelsen och verkställande direktören för Riksteatern, organisationsnummer 8020061365, säte Norsborg, avger härmed årsredovisning för räkenskapsåret 2019. Om inget annat anges gäller siffror inom parentes föregående år, det vill säga 2018.

– Riksteatern ska skapa strukturer för stöd och utveckling av riksteaterföreningarna

Information om verksamheten Vision Scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla, överallt.

Ändamål/Detta är Riksteatern Riksteatern är en folkrörelse som arrangerar, främjar och producerar turnerande scenkonst – för alla, överallt. Riksteaterns verksamhet utgår från medlemmarnas engagemang, delaktighet och medskapande och är öppen för nya konstnärliga uttrycksformer, nya verksamheter och nya samarbetspartners. Riksteatern ska ge alla möjlighet att uppleva varierad och kvalitativ scenkonst, oavsett var man bor i landet, oavsett kön, könsidentitet eller könsuttryck, social eller etnisk tillhörighet, religion eller trosuppfattning, funktionsförutsättning, sexuell läggning eller ålder. Riksteatern ska bidra till att alla ska kunna delta, ha inflytande och känna delaktighet i konsten och samhället och ska på så sätt vara en föregångare i att utöva, utveckla och skapa morgondagens demokrati.

Så här är Riksteatern organiserad Riksteatern är en sammanslutning av 228 (227) riksteaterföreningar med 37 889 (37 750) medlemmar, 21 (21) regionala riksteaterföreningar och 67 (66) andra anslutna organisationer.

Främjande av ändamålet Ett tusental förtroendevalda är verksamma inom Riksteatern, nationellt, regionalt och lokalt. Deras ideella arbete skapar tusentals arbetstillfällen för konstnärer, producenter och länsteatrar och är avgörande för att scenkonsten ska nå sin publik över hela landet. 1 010 (1 117) föreställningar som Riksteatern producerade besöktes av 185 485 (222 947) personer. 3 250 (3 317) föreställningar som Riksteatern arrangerade besöktes av 379 092 (398 290) personer.

Väsentliga händelser under räkenskapsåret 2019 har till stor del präglats av Riksteaterrörelsens kongress i Karlstad i maj. Kongressen sker vart fjärde år. Utifrån Riksteaterns vision ”Scenkonst som sätter tankar och

34 VAD VI GJORDE 2019

– Riksteatern ska öka och bredda sin publik – Riksteatern ska förbättra tillgängligheten till scenkonst, bland annat genom ny teknik – Riksteaterns utvecklingsarbete ska bygga på erfarenhets- och forskningsbaserad kunskap Förutom dessa prioriterade mål tog kongressen ytterligare drygt 60 beslut. Under hösten påbörjades arbetet med att implementera dessa beslut i verksamheten i och med den nya verksamhetsinriktningen som styrelsen beslutade om i augusti. Den sammanfogar statens riktlinjer med kongressbesluten och är vägledande för Riksteaterns nationella verksamhet. Kongressen beslöt om två strategier som ska gälla för all verksamhet inom hela Riksteaterns organisation, ”Strategi för jämlikhet och mångfald” och ”Strategi för minskad klimatpåverkan”. Kongressen beslöt även om att genomföra en större analys för att undersöka hur stödet till riksteaterföreningarna kan utvecklas. Resultatet av denna analys ska ligga till grund för framtida strategiska beslut i syfte att öka och bredda Riksteaterns publik och förväntas bli klar under 2020. Riksteatern beskrivs bäst genom tre olika perspektiv: Scenkonst, Engagemang och Kunskapande. Utefter flera tydliga kongressbeslut och kopplat till Riksteaterns riktlinjer har ett fördjupat och förstärkt arbete påbörjats med att stärka Riksteatern som en lärande- och kunskapsorganisation. Flera forskningsprojekt har inletts med fokus på en ökad och breddad publik. Det handlar också om att få mer kunskap om hur en folkrörelse som Riksteatern fortsatt ska kunna vara relevant för att sprida scenkonst i hela vårt land. Under året har tre heltidsarbetande forskare fokuserat på perspektivet och ytterligare sex forskare arbetat på kortare uppdrag. I en bred kompetensinsats har perspektivet presenterats för all personal under tre medarbetarsammankomster. Riksteaterns initiativ till ett nätverk för samverkan mellan scenkonstprofessioner, scenkonstinstitutioner och forskare har under året utökats med fler teatrar och forskare. Riksteatern har känt av effekterna av den utveckling som Myndigheten för Kulturanalys beskriver i sina två rapporter Samhällets utgifter för kultur 2018 och Kulturens geografi: Tillgången till kulturen i landets kommuner (2019:3). De försvårande omständigheterna för kulturarrangörer i små städer och på landsbygden har lett till en minskning i antalet beställda föreställningar, från 1 117 till 1 010 och till en lägre beläggning av publik per föreställning från 200 till 184. Det är ett tecken på förändrade förutsättningar både för Riksteaterns produktion liksom för arrangörerna ute i landet. Riksteatern ser ett förändrat landskap som kräver nya strategier och samverkan för att stödja arrangörerna. En annan bidragande faktor till det minskade publikantalet är Riksteaterns satsningar på projekten Scen:se som riktar sig till barn och unga med svåra intellektuella funktionsnedsättningar och dansföreställningen Hemma hos dig med Carl Olof som spelades i


ÅRS REDO VISNING 2019 privata hem hos publiken. Båda föreställningarna hade ett relativt högt antal spelningar men få publikplatser. Riksteatern har tagit hänsyn till denna verklighet inför nästa repertoar, med en satsning på större differentiering av gagerna per föreställning samt en balans och fördelning av föreställningar avseende storlek och publikgrupper. Samverkan med andra aktörer i branschen har dessutom ökat. Sammantaget bedöms detta arbete underlätta för arrangörerna att beställa och arrangera fler föreställningar. Resultatet av detta arbete syns redan inför nästa repertoar där antal beställningar är rekordstort. Tyst Teater erhöll under året flera större anslag från externa finansiärer, bland annat ett treårigt projekt med stöd från Allmänna arvsfonden, som syftar till att tillsammans med flertalet länsteatrar och stadsteatrar samverka för att nå ut till en större döv publik. Även generösa anslag för internationell samverkan har beviljats. Cullbergbaletten presenterade under året sitt nya namn som innebär att ”baletten” stryks ur namnet för att istället betitlas Cullberg. Kompaniet presenterade även ett samarbete med tre koreografer som under två år ska producera två verk var. Barn & Unga har under året, tillsammans med bland annat Folkteatern i Gävle, gått in i projektet Scen:se som riktar sig till barn med grava funktionsvariationer. En viktig satsning för att kunna nå ut med scenkonst till en bredare publik; som regeringen skriver i våra riktlinjer: ”Riksteatern ska verka för god tillgänglighet till scenkonst i hela landet för personer med funktionsnedsättning”. Riksteaterns digitala satsning har under året inneburit flera livesända produktioner i samarbete med Folkets Hus och Parker. Framför allt bör nämnas att allt fler riksteaterföreningar vill ha digitalt sända scenkonstproduktioner. På så sätt kan både repertoaren och publiken breddas. Styrelsen beslöt under våren om riktlinjer för hur de ändamålsbestämda medlen, från försäljningen av fastigheten Mosebacke 10 och Södra Teatern AB, ska disponeras. Medlen ska uteslutande användas till temporära satsningar på arrangörs- och konstnärlig utveckling. Under den närmaste tioårsperioden kommer dessa medel ge Riksteatern ett tillskott till det fortsatt starka stödet från staten till att kunna fortsätta det betydelsefulla arbetet att sprida scenkonst i hela vårt land. Fram tills att medlen används så ska de förvaltas ansvarsfullt genom hållbara investeringar, en plan för förvaltning ska tas fram under våren 2020. Under året har medel från försäljningen bland annat använts till ett antal piloter baserade på ”Culture Segments”, en metod utarbetad av det engelska företaget Morris Hargreaves & McIntyre. Metoden består av en så kallad segmenteringsmodell för att undersöka hur Riksteatern enklare ska kunna nå olika målgrupper. Under året beslöt styrelsen att förvärva Riksteaterns lokaler i Hallunda, fastigheten Vickern 6. Anledningen var att både Riksteatern och Botkyrka kommun ansåg att Riksteatern själva är en bättre hyresvärd än kommunen. Förvärvet är också ett sätt att hållbart investera en del av kapitalet från försäljningen av fastigheten Mosebacke 10 och Södra Teatern AB.

Förväntad framtida utveckling Analysen av Riksteaterns stöd till föreningarna lägger grunden för kommande års arbete om hur detta stöd ska utvecklas på bästa sätt. Riksteaterns lokala föreningar är det nätverk av arrangörer som är grundförutsättningen för en stor del av den scenkonst som når ut i hela vårt land. I detta arbete ser Riksteatern stora möjligheter till utveckling men också stora utmaningar. De kanske största utmaningarna handlar om att nå en större och bredare publik samt att bibehålla eller ännu hellre öka de knappa resurser som finns för dessa arrangemang. Det ideella arrangörskapet är på många sätt ett otroligt välfungerande och resurseffektivt sätt att nå ut med scenkonst i hela vårt land, men för att detta arbete ska kunna fortlöpa och utvecklas vidare behöver såväl politiken som det övriga samhället inse vikten av detta engagemang. I prognoser för kommande år kommer även kulturen att behöva se över sina kostnader för att svara upp mot eventuella neddragningar. Inte ett helt lätt arbete i en redan resurssnål verklighet. Riksteatern nationellt behöver därför effektivisera och prioritera vilken repertoar som når ut till en större och bredare publik, men också vilket stöd som ger bäst resultat. Med hjälp av metoden ”Culture Segments” kommer Riksteatern att få ett effektivt sätt att ringa in både befintlig och önskad publik. Metoden har börjat implementeras där både repertoar och marknadsföring idag jobbar med publiknära aktiviteter. Dialogen mellan Riksteaterns olika verksamheter (lokalt, regionalt och nationellt) är avgörande för hur Riksteatern på sikt når framgång. ”Culture Segments” är en del i detta utvecklingsarbete. Under hösten 2019 släpptes repertoaren 20/21 för beställning till Riksteaterns föreningar. Väldigt många av produktionerna har beställts långt över kvot vilket är glädjande. Med det ökade gensvaret finns god anledning att tro att publiksiffrorna kommer att stiga framöver. Förvärvet av fastigheten, Vickern 6, i Norsborg innebär att Riksteatern kommer kunna hålla lokalkostnaderna på en nivå som är rimlig för teaterns verksamhet och kommer att ge oss en unik möjlighet att utifrån Riksteaterns verksamhet kunna utveckla lokalerna så de blir än mer ändamålsenliga för det framtida Riksteatern. Riksteatern ser just nu tendenser i vårt samhälle mot ett ökat intresse för ett mer gemensamt engagemang. Unga organiserar sig i olika viktiga frågor runt om i vår värld. Konsten och kulturen blir då viktiga mötesplatser för dessa rörelser och engagemang. Ett nyvunnet engagemang måste kunna landa i något som är hållbart på lång sikt. Därför menar Riksteatern att det civila samhället måste prioriteras för att kommande år kunna stå emot både en lågkonjunktur, där det civila borgar för en fortsatt resurseffektiv infrastruktur, men kanske framför allt för att få alla människor att hitta platser för sitt engagemang. Riksteatern kommer under kommande år att höja sin röst i dessa frågor vilket också kommer att gynna kulturen och konsten i sin helhet. Det fria ordet och den fria konsten måste till varje pris få en given plats för alla överallt. Under våren 2020 har Riksteatern, precis som många andra verksamheter, kommit att påverkas av spridningen av covid-19. Riksteaterns ledningsgrupp gick tidigt in i

VAD VI GJORDE 2019 35


ÅRS REDO VISNING 2019 stabsläge och var tydliga med att myndigheternas rekommendationer skulle följas. Först fattades beslut om att skydda riskgrupper, sedan om att beordra hemarbete för de som kan och till sist så kallades den nationella styrelsen in för att ta ställning till att ställa in det som kvarstår av vårens samtliga turnéer, beslutet är giltigt från och med den 18 mars. Hur mycket detta kommer att påverka Riksteatern nationellt är ännu oklart även om det med all säkerhet kommer att få stora såväl verksamhets- som ekonomiska konsekvenser. Det är också redan klart att det kommer få stora ekonomiska konsekvenser för många av Riksteaterns lokala och regionala föreningar och att detta kommer att påverka även den nationella verksamheten under en längre tid framöver.

Personal Riksteaterns interna jämlikhetsarbete har fortsatt under 2019 med fokus på att förebygga och åtgärda förekomsten av kränkande särbehandling och trakasserier. Sedan flera år tillbaka har Riksteatern arbetat med den interna organisationskulturen med särskilt fokus på bemötande och ansvarstagande. Riksteatern har systematiskt arbetat med jämlikhet utifrån strategin för jämlikhet och mångfald, sedan 2015. Under året har det bland annat genomförts kompetensutvecklingsinsatser i seminarier, under medarbetardagar och chefsutbildningar, men även genom förbättrade rutiner och processer. Det interna partsgemensamma rådet för jämlikhetsfrågor på Riksteatern har fortsatt sitt arbete med att etablera kontinuitet i hanteringen av frågor om jämlikhet och jämställdhet. Under året har en bemötandekod tagits fram för tjänstepersonsorganisationen. En forskare, Kristoffer Holm, doktorand i psykologi vid Lunds universitet, har föreläst och deltagit i diskussioner om bemötande och arbetsmiljö. Riksteatern har fortsatt utveckla och förbättra rutinerna gällande hantering av ärenden som rör trakasserier och kränkande särbehandling. Det ska vara tydligt för alla som vill arbeta på Riksteatern vilka värderingar och policyer som gäller och att Riksteatern inte accepterar någon form av trakasserier, kränkande särbehandling och diskriminering. Ledningsgruppen har under året genomfört ett stort arbete med att se över arbetsvärderingen (BAS) av samtliga befattningar för att alla ska vara korrekt värderade inför arbetet med lönekartläggning och lönerevision. I alla turnerande scenkonstproduktioner har personalavdelningen löpande genomfört, tillsammans med huvudskyddsombudet, så kallade policymöten med hela teamet. På dessa möten informeras teamet om gällande policyer, men framför allt påbörjas en dialog kring bemötande. Mötet är numera obligatoriskt för samtliga medverkande inom produktionen. En checklista har utarbetats för producenter, så att de på ett enkelt sätt kan följa upp arbetsmiljön löpande på befintliga möten. Under året har samtliga chefer inom Riksteatern utbildats under ett policymöte, cheferna har fått i uppdrag att själva genomföra policymöten för sin icke-turnerande personal under 2020. Riksteatern har fortsatt arbetet med kompetensbaserad rekrytering i alla administrativa och tekniska personalrekryteringar. Det innebär att efterfrågade kunskaper och erfarenheter för de specifika funktionerna noggrant definieras och prioriteras och att det är definitionen och prioriteringen som styr såväl annonsering, intervjuer och

36 VAD VI GJORDE 2019

referenstagningar. Det är en modell som minskar risken för medvetet eller omedvetet subjektivt tyckande i rekryteringsprocessen. I 2019 års medarbetarenkät har Riksteatern fortsatt att mäta arbetsmiljön även för visstidsanställd och inhyrd personal. En mer förfinad uppdelning av bakgrundsvariablerna har också prövats under året. Riksteatern kan konstatera vissa skillnader i resultatet avseende bakgrundsfaktorerna kön, ålder och svensk eller utländsk bakgrund. Ett exempel är Net Promoter Score (NPS), som är ett index som bygger på frågan: Hur sannolikt är det att du skulle rekommendera Riksteatern som arbetsgivare till en vän? Resultatet för hela populationen är 12, vilket är jämförelsevis högt. Men där finns skillnader. Personer med svensk bakgrund har värdet 14 medan personer med utländsk bakgrund har värdet 2. När det gäller bakgrundsfaktorn ålder har åldersgruppen 61-66 år lägst NPS-värde, -10, och åldersgruppen 51-60 år har högst NPS-värde, 28. När det gäller NPS-värdet för visstidsanställda och frilansande personal, har dessa grupper högre värden än tillsvidareanställda, frilansare så högt som 37. Dessa skillnader och resultatet i övrigt kommer att analyseras och Riksteatern kommer att vidta åtgärder för att förbättra resultatet. Utöver ovanstående har ett stort fokus under året, framförallt för ledningsgruppen och övriga chefer, varit arbetsbelastningen på Riksteatern. Vissa grupper har uppmärksammats särskilt, såsom producenter och marknadsförare. Åtgärder har vidtagits på kort såväl som lång sikt för att förbättra dessa gruppers arbetssituation.

Miljöpåverkan Riksteatern bedriver anmälningspliktig verksamhet enligt miljöbalken, gällande köldmedieanläggningar som finns installerade i fastigheten Vickern 6. Accelererande klimatförändringar till följd av människans utsläpp av växthusgaser i atmosfären är en av vår tids största utmaningar. Riksteatern har som landsomfattande folkrörelse och inflytelserik scenkonstproducent en viktig roll i att bidra till att samhället vi verkar i minskar sin klimatpåverkan. Därför driver Riksteatern ett strategiskt hållbarhetsarbete med fokus på klimatpåverkan och 2019 beslöt Riksteaterns kongress att Riksteaterns strategi för minskad klimatpåverkan ska gälla för hela Riksteaterns organisation. Huvudmålsättningen i denna strategi är att sänka Riksteaterns utsläpp av CO2 per besökare (på Riksteaterns produktioner) med 10 % per år från verksamhetsåret 2018 i linje med Riksdagens miljömål kopplade till klimatpåverkan. Beslut om klimatförbättrande åtgärder ska bygga på fakta om vilka åtgärder som ger störst klimatnytta och dessa fakta ska härstamma från tillförlitliga källor. Riksteatern påbörjade 2019 arbetet med att implementera klimatstrategin i hela organisationen samt förbättrade arbetet och datainsamlingen för att följa upp sin klimatpåverkan. Några för klimatarbetet viktiga händelser under 2019 var att Riksteatern fått fram basåret 2018 års totala CO2-ekvivalenter och nu på allvar kan följa upp Riksteaterns målsättning. Att kongressen antog klimatstrategin för hela organisationen. Att klimatsmart kost väljs vid alla event samt att Riksteatern numera har källsortering i hela huset i Hallunda.


ÅRS REDO VISNING 2019 Riksteaterns utsläpp per besökare för verksamhetsåret 2018 var 2,83 kg per besökare och den samlade klimatpåverkan i form av CO2-ekvivalenter var 632 ton. Mätningen har ett års eftersläpning på grund av omfattande datainsamling, därför redovisas 2018 års resultat. Beräkningen av CO2 utgår från hela Riksteaterns verksamhet, vilket innefattar energiförbrukningen för lokaler, tjänsteresor, hotellnätter, transporter, materialförbrukning samt inköpta varor och tjänster. De största posterna har inkluderats, men vissa mindre poster har uteslutits och vissa schablonvärden har använts. Klimatberäkningarna följer det arbetssätt som beskrivs i GHG-protokollet (Greenhouse Gas Protocol). Klimatberäkningarna är utförda i samarbete med konsultföretaget HUAros AB.

Resultat och ställning Riksteatern redovisar ett resultat på -3,3 mkr (117,5 mkr). Kassaflödet för året är -76,8 mkr (184,4 mkr). Förvärvet av fastigheten Vickern 6 på 80 mkr har påverkat kassaflödet negativt, förvärvet finansierades med likvida medel. Ett vite från Botkyrka kommun gav ett positivt bidrag på 10 mkr och är redovisat som övrig verksamhetsintäkt. Efter att kostnaderna som uppkommit i samband med förvärvet av fastigheten Vickern 6 (416 tkr) dragits av och resultatet (-3,3 mkr) justerats sätts resterande del av vitet (5,6 mkr) av till ändamålsbestämda medel. Likvida medel per 2019-12-31 uppgår till 118,6 mkr (195,3 mkr). 1,1 mkr har avsatts för kongressen och 4 mkr har tagits i anspråk av kongressfonden. Statsbidragen uppgick till 275,8 mkr under året, vilket står för 90% (86%) av Riksteaterns intäkter exklusive vitet.

VAD VI GJORDE 2019 35 37


ÅRS REDO VISNING 2019

FEM ÅR I SAMMANDRAG Fem år i sammandrag

2019

2018

2017

2016

2015

228

227

227

224

229

Övrig information (antal) Riksteaterföreningar Andra anslutna föreningar Medlemmar Riksteatern som arrangör, föreställningar Riksteatern som arrangör, besökare

67

66

61

69

65

37 889

37 750

37 666

38 274

41 334

3 250

3 317

3 318

3 200

3 165

379 092

398 290

410 860

415 003

410 626

1 010

1 117

1 212

1 181

1 406

Riksteatern som producent, besökare

185 485

222 947

229 843

282 908

285 014

Statsbidrag (tkr)

275 780

270 452

263 403

261 727

259 358

242

240

230

226

228

Intäkter

316 594

441 634

304 306

304 324

300 977

Verksamhetskostnader

-319 872

-326 697

-313 910

-307 791

-306 493

Verksamhetens resultat

-3 278

114 938

-9 604

-3 467

-5 516

Riksteatern som producent, föreställningar

Medelantal anställda

Resultat (tkr)

-12

2 522

-117

-30

-336

Resultat efter finansiella poster

-3 290

117 460

-9 721

-3 497

-5 852

Årets resultat

-3 290

117 460

-9 721

-3 497

-5 852

175 639

178 930

61 470

71 191

74 688

79

82

59

65

58

Finansiella poster

Ekonomisk ställning Eget kapital (tkr) Soliditet (%)

Definitioner Eget kapital – Företagets nettotillgångar, dvs skillnaden mellan tillgångar och skulder. Soliditet (%) – Uppgiften beräknas som utgående eget kapital dividerat med balansomslutningen (totala tillgångar i balansräkningen). Allmänna förutsättningar – Under Riksteatern som producent, föreställningar och besökare, redovisas liksom tidigare år även interaktiva arrangemang såsom konferenser och workshops.

38 VAD VI GJORDE 2019


ÅRS REDO VISNING 2019

FÖRÄNDRING AV EGET KAPITAL Förändring av eget kapital (tkr)

Ändamålsbest. medel

Belopp vid årets ingång

129 930

Kongressfond 4 000

Reservfond

Resultatutjämn. fond

35 000

10 000

Årets resultat

Balanserat kapital

178 930 -3 290

Ianspråktagande fonderade medel

-5 994

-4 000

9 994

Avsättning fonderade medel

5 604

1 100

- 6 704

129 540

1 100

Belopp vid årets utgång

Förändring ändamålsbestämda medel (tkr)

2019

2018

129 930

10 815

Expertrollen

-1 914

- 5 586

Arrangörsstöd

-3 116

-2 600

Ingående balans

35 000

10 000

Summa kapital -3 290

175 640

Nyttjade medel:

Repertoar- och publikarbete Avsättning Utgående balans

-964 5 604

127 301

129 540

129 930

Expertrollen: utveckling av turné- och planeringsverktyg. Arrangörsstöd: utveckling av riksteaterföreningarnas hemsidor, tillhandahållande av affärssystem till riksteaterföreningarna, utveckling av medlemssystem samt kongressens beslutade analys. Repertoar- och publikarbete: stöd till lokala riksteaterföreningar samt implementation av metoden Culture Segments.

VAD VI GJORDE 2019 39


ÅRS REDO VISNING 2019

RESULTATDISPOSITION Resultatdisposition (tkr)

2019

Resultatet har disponerats av styrelsen på följande sätt: Årets resultat enligt resultaträkningen

-3 290

Ianspråktagande av ändamålsbestämda medel/fonderingar Expertrollen

1 914

Arrangörsstöd

3 116

Repertoar- och publikarbete

964

Kongressfond

4 000

Summa ianspråktagande av ändamålsbestämda medel/fonderingar

9 994

Vidare avsättning till ändamålsbestämda medel/fonderingar Kongressfond

-1 100

Övriga ändamålsbestämda medel

-5 604

Summa avsättning till ändamålsbestämda medel/fonderingar

-6 704

Årets resultat efter förändring av ändamålsbestämda medel/fonderingar

0

Föreningens resultat och ställning i övrigt framgår av efterföljande resultat- och balansräkning samt kassaflödesanalys med noter.

40 VAD VI GJORDE 2019


ÅRS REDO VISNING 2019

RESULTATRÄKNING Resultaträkning (tkr)

Not

2019-12-31

2018-12-31

Verksamhetens intäkter Medlemsavgifter Statsbidrag

1 986

1 914

275 780

270 452

Övriga bidrag

2

3 414

3 611

Nettoomsättning

3

24 652

36 831

Övriga verksamhetsintäkter

4

Summa verksamhetens intäkter

10 762

128 826

316 594

441 634

-89 222

-93 476

Verksamhetens kostnader Produktionskostnader Övriga externa kostnader

5

-67 700

-71 636

Personalkostnader

6

-160 869

-157 922

Avskrivningar på anläggningstillgångar Summa verksamhetens kostnader Verksamhetsresultat

-2 080

-3 663

-319 872

-326 697

-3 278

114 938

0

2 844

Resultat från finansiella poster Resultat från andelar i koncernföretag

7

Räntekostnader

-12

-322

Summa finansiella poster

-12

2 522

Resultat efter finansiella poster

-3 290

117 460

Årets resultat

-3 290

117 460

VAD VI GJORDE 2019 41


ÅRS REDO VISNING 2019

BALANSRÄKNING Tillgångar

Anläggningstillgångar (tkr)

Not

2019-12-31

2018-12-31

8

63 879

0

21 684

0

Materiella anläggningstillgångar Byggnad Mark Inventarier

4 707

7 756

Summa materiella anläggningstillgångar

90 270

7 756

Summa anläggningstillgångar

90 270

90 270

Not

2019-12-31

2018-12-31

10

3 649

3 553

7 921

10 294

1 770

720

Summa kortfristiga fordringar

13 341

14 567

Kassa och bank

118 536

195 291

Summa omsättningstillgångar

131 877

209 858

Summa tillgångar

221 146

217 614

Omsättningstillgångar (tkr)

9

Kortfristiga fordringar Kundfordringar Övriga kortfristiga fordringar Förutbetalda kostnader och upplupna intäkter

42 VAD VI GJORDE 2019

11


ÅRS REDO VISNING 2019

BALANSRÄKNING Eget kapital och skulder

Eget kapital och skulder (tkr)

Not

2019-12-31

2018-12-31

35 000

35 000

Eget kapital Reservfond Kongressfond Ändamålsbestämda medel Resultatutjämningsfond Summa eget kapital

1 100

4 000

129 539

129 930

10 000

10 000

175 639

178 930

23 489

23 229

Kortfristiga skulder Leverantörsskulder Aktuella skatteskulder Övriga kortfristiga skulder

12

Upplupna kostnader och förutbetalda intäkter

13

362

0

2 835

2 869

16 617

12 586

3 205

0

Summa kortfristiga skulder

46 507

38 684

Summa eget kapital och skulder

222 146

217 614

Skuld ej nyttjade bidrag

VAD VI GJORDE 2019 43


ÅRS REDO VISNING 2019

KASSAFLÖDESANALYS Kassaflödesanalys (tkr)

Not

2019-12-31

2018-12-31

-3 278

114 938

14

0

-128 456

8, 9

2 080

3 663

Den löpande verksamheten Verksamhetsresultat Justeringar för poster som inte ingår i kassaflödet Resultat från försäljning av fastighet Avskrivningar Erlagd ränta Kassaflöde från den löpande verksamheten före förändringar av rörelsekapital

Ökning/minskning av kortfristiga fordringar

-12

-322

-1 210

-10 177

1 226

579

Ökning/minskning av kortfristiga skulder

7 823

-4 602

Kassaflöde från den löpande verksamheten

7 839

-14 200

8, 9, 14

-84 594

-1 412

Försäljning av materiella anläggningstillgångar

14

0

194 021

Försäljning av finansiella anläggningstillgångar

14

0

6 000

Kassaflöde från investeringsverksamheten

-84 594

198 609

Ökning/minskning av likvida medel

-76 755

184 409

Investeringsverksamheten Förvärv av materiella anläggningstillgångar

Likvida medel vid årets början Likvida medel vid årets slut

44 VAD VI GJORDE 2019

195 291

10 882

118 536

195 291


ÅRS REDO VISNING 2019

NOTER Not 1 Redovisnings- och värderingsprinciper Redovisningsprinciper Årsredovisningen upprättas med tillämpning av årsredovisningslagen (1995:1554) och Bokföringsnämndens BFNAR 2012:1 Årsredovisning och koncernredovisning (K3). Redovisningsprinciperna är oförändrade jämfört med föregående år. Verksamhetsintäkter Intäkter redovisas till det verkliga värdet av vad som erhållits eller kommer att erhållas. Intäkter i form av biljettförsäljning och gager intäktsförs när föreställningen äger rum. Medlemsavgifter Medlemsavgifter omfattar inbetalningar för medlemskap. Riksteaterns andel intäktsförs i den period som medlemsavgiften avser. Gåvor och bidrag En transaktion i vilken föreningen tar emot en tillgång eller en tjänst som har ett värde utan att ge tillbaka motsvarande värde i utbyte är en gåva eller ett erhållet bidrag. Om tillgången eller tjänsten erhålls därför att organisationen uppfyllt eller kommer att uppfylla vissa villkor och om organisationen har en skyldighet att återbetala till motparten om villkoren inte uppfylls, är det ett erhållet bidrag. Är det inget bidrag är det en gåva. Bidrag redovisas som intäkt när villkoren för att erhålla bidraget har uppfyllts. Intäkten redovisas under den period för vilket bidraget beviljats. Bidrag som erhållits för att täcka vissa kostnader redovisas samma räkenskapsår som den kostnad bidraget är avsett att täcka. Nettoomsättning Intäkt vid försäljning av varor och tjänster redovisas normalt vid försäljningstillfället. Leasing Samtliga leasingavtal redovisas som operationella, det vill säga leasingavgiften (inklusive första förhöjd hyra) redovisas linjärt över leasingperioden. Ersättningar till anställda Löpande ersättningar till anställda i form av löner, sociala avgifter och liknande kostnadsförs i takt med att de anställda utför tjänster. Eftersom alla pensionsförpliktelser klassificerats som avgiftsbestämda redovisas en kostnad det år pensionen tjänas in. Balansräkning Tillgångar och skulder har värderats till anskaffningsvärdet om inget annat anges.

Fordringar Fordringar har efter individuell värdering upptagits till det belopp varmed de beräknas inflyta. Anläggningstillgångar Materiella anläggningstillgångar redovisas till anskaffningsvärde minskat med ackumulerade av- och nedskrivningar. Avskrivning sker linjärt över tillgångens beräknade nyttjandeperiod. När en komponent i en anläggningstillgång byts ut, utrangeras eventuell kvarvarande del av den gamla komponenten och den nya komponentens anskaffningsvärde aktiveras. Tillkommande utgifter som avser tillgångar som inte delas upp i komponenter läggs till anskaffningsvärdet till den del tillgångens prestanda ökar i förhållande till tillgångens värde vid anskaffningstidpunkten. Utgifter för löpande reparation och underhåll redovisas som kostnader. I föreningen finns materiella anläggningstillgångar redovisade enligt två olika definitioner i K3: Som grundregel gäller att en materiell anläggningstillgång är en fysisk tillgång som innehas för att bedriva näringsverksamhet (ge kassaflöde). För ideell sektor gäller att materiell anläggningstillgång även omfattar fysisk tillgång som innehas för det ideella ändamålet även om grundregeln inte är uppfylld. Riksteaterns anläggningstillgångar har klassificerats utifrån den senare regeln då de används för föreningens ideella ändamål. Följande avskrivningstider tillämpas: Byggnaden Vickern 6: Stomme och grund Fasad Yttertak Fönster VVS El Ventilation Teater- och repsalar

100 år 30 år 30 år 30 år 30 år 30 år 25 år 15 år

Övriga materiella anläggningstillgångar: Fastighetsinventarier 5-7 år Teknikinventarier 5 år Korttidsinventarier och inventarier av mindre värde kostnadsförs löpande. De datorer som används i verksamheten bedöms ha en nyttjandeperiod som understiger tre år och kostnadsförs i sin helhet vid anskaffningstidpunkten.

VAD VI GJORDE 2019 45


ÅRS REDO VISNING 2019 Eget kapital och ändamålsbestämda medel Riksteaterns eget kapital är i sin helhet fritt eget kapital. Reservfond om 35 000 tkr är en reserv avsedd att säkra en stabil långsiktig ekonomi. Varje år görs en avsättning till kongressfond, för att ianspråkta för kongresskostnader vart fjärde år. Övriga ändamålsbestämda medel utgörs av redovisade överskott, bland annat från försäljningen av Mosebacke 10 och Södra Teatern AB. Dessa medel nyttjas för projekt och verksamhet efter styrelsens beslut. Kassaflödesanalysen Kassaflödesanalysen är upprättad enligt indirekt metod. Det redovisade kassaflödet omfattar endast transaktioner som medför in- eller utbetalningar. Som likvida medel klassificeras endast kassa- och banktillgodohavanden. Eventualförpliktelser En eventualförpliktelse redovisas (se not 16) när det finns: a) en befintlig förpliktelse som härrör från inträffade händelser, men som inte redovisas som skuld eller avsättning på grund av att det inte är troligt att ett utflöde av resurser kommer att krävas eller att åtagandets storlek inte kan beräknas med tillräcklig tillförlitlighet, eller b) när det finns en möjlig förpliktelse som härrör från inträffade händelser och vars förekomst bekräftas endast av en eller flera osäkra framtida händelser. Omräkning av utländsk valuta Fordringar och skulder i utländsk valuta värderas till balansdagskurs, vilket är växelkursen på balansdagen.

46 VAD VI GJORDE 2019


ÅRS REDO VISNING 2019 Not 2 Övriga bidrag Mellanstatliga bidrag Staten Företag Övriga bidrag

2019

2018

456

892

2 055

1 474

886

1 015

18

230

Summa

3 414

3 611

Not 3 Nettoomsättning fördelad på verksamhetsgren

2019

2018

23 907

29 084

Nettoomsättningen per verksamhetsgren Produktion Teknik

513

937

Administration

232

6 810

24 652

36 831

2019

2018

762

370

Summa Hyresintäkter från det avyttrade dotterbolaget Södra Teatern AB redovisas under Administration, 2018.

Not 4 Övriga verksamhetsintäkter Övriga rörelseintäkter Vinst vid avyttring av fastigheten Mosebacke 10

0

128 456

Slutreglering viteskrav mellan Riksteatern och hyresvärd

10 000

0

Summa

10 762

128 826

Not 5 Leasingavtal

2019

2018

Inom ett år

1 596

12 057

Senare än ett år men inom fem år

1 199

3 411

2 795

15 467

Årets leasingkostnader avseende leasingavtal, uppgår till 14 865 tkr (16 467 tkr). Framtida leasingavgifter, för icke uppsägningsbara leasingavtal, förfaller till betalning enligt följande:

Summa

VAD VI GJORDE 2019 47


ÅRS REDO VISNING 2019 Not 6 Medeltal anställda, löner, ersättningar och sociala avgifter

2019

2018

Medelantalet anställda Kvinnor

140

138

Män

102

102

242

240

Summa

Löner och andra ersättningar Styrelse och verkställande direktör

1 562

1 509

Övriga anställda

105 970

103 730

Summa

107 532

105 239

33 527

32 783

319

339

Pensionskostnader övriga anställda

9 491

9 799

Övriga sociala avgifter enligt lag och avtal

2 380

2 459

45 716

45 381

153 248

150 620

Antal kvinnor i Riksteaterns styrelse

6

6

Antal män i Riksteaterns styrelse

7

7

Antal kvinnor i Riksteaterns ledningsgrupp

5

5

Antal män i Riksteaterns ledningsgrupp

2

2

Sociala kostnader Sociala avgifter enligt lag och avtal Pensionskostnader VD

Summa Totala löner, ersättningar, sociala kostnader och pensionskostnader

Fördelning kvinnor och män i styrelse och ledningsgrupp

Avtal om avgångsvederlag Riksteatern har inga övriga utfästelser om avgångsvederlag till personer i ledande ställning.

48 VAD VI GJORDE 2019


ÅRS REDO VISNING 2019 Not 7 Resultat från andelar i koncernföretag

2019

2018

Resultat vid avyttring av Södra Teatern AB

0

2 844

Summa

0

2 844

2019-12-31

2018-12-31

Not 8 Byggnader och mark Ingående anskaffningsvärden Årets anskaffningar Försäljningar

0

91 264

61 716

0

0

-91 264

3 029

0

Utgående ackumulerade anskaffningsvärden

64 745

0

Netto anskaffningsvärde

64 745

0

0

-41 846

Omklassificeringar

Ingående avskrivningar Försäljningar

0

43 387

Årets avskrivningar

-866

-1 541

Utgående ackumulerade avskrivningar

-866

0

63 879

0

21 684

0

21 684

0

Utgående redovisat värde

Bokfört värde mark Summa

VAD VI GJORDE 2019 49


ÅRS REDO VISNING 2019 Not 9 Inventarier Ingående anskaffningsvärden Inköp Försäljningar/utrangeringar Omklassificeringar

2018-12-31

42 301

42 185

1 195

1 436

-7 428

-1 295

-3 029

-26

Utgående ackumulerade anskaffningsvärden

33 039

42 301

Netto anskaffningsvärde

33 039

42 301

Ingående avskrivningar

-34 545

-33 738

7 428

1 275

Försäljningar/utrangeringar Årets avskrivningar

-1 215

-2 082

-28 332

-34 545

Utgående redovisat värde

4 707

7 756

Not 10 Kundfordringar

2019-12-31

2018-12-31

1 042

1 743

Utgående ackumulerade avskrivningar

Fordringar Teaterföreningar Fakturafordringar

2 607

1 810

Summa

3 649

3 553

2019-12-31

2018-12-31

16

0

Not 11 Förutbetalda kostnader och upplupna intäkter Förutbetalda hyresutgifter

50 VAD VI GJORDE 2019

2019-12-31

Övrigt

1 754

720

Summa

1 770

720


ÅRS REDO VISNING 2019 Not 12 Övriga kortfristiga skulder Personalens källskatt Övriga skulder

2019-12-31

2018-12-31

2 507

2 370

328

498

2 834

2 869

2019-12-31

2018-12-31

Arbetsgivaravgifter, löneskatt och pensionspremier

4 565

4 913

Upplupna personalkostnader

6 259

6 113

Summa

Not 13 Upplupna kostnader och förutbetalda intäkter

Förutbetalda intäkter Stämpelskatt

438 3 400

Övrigt

1 955

1 559

Summa

16 617

12 586

2019-12-31

2018-12-31

Garantiförbindelse Svensk Scenkonst

3 343

3 218

Summa

3 343

3 218

Not 14 Kassaflödesanalys Riksteatern avyttrade dotterbolaget Södra Teatern AB och fastigheten Mosebacke 10 under 2018. Riksteatern förvärvade fastigheten Vickern 6 under räkenskapsåret, 2019.

Not 15 Gåvor i form av tjänster Riksteaterns verksamhet bygger till viss del på ideella arbetsinsatser. De ideella arbetsinsatserna varierar mellan räkenskapsåren beroende på vad för typ utav projekt som genomförs. Totalt har 43 (2) personer varit engagerade i projekt på ideell basis. Enligt föreningens uppskattning omfattar gåvan 172 (14) timmars arbete under räkenskapsåret.

Not 16 Eventualförpliktelser

VAD VI GJORDE 2019 51


ÅRS REDO VISNING 2019

SIGNATURER Norsborg den 25 mars 2020

Berit Högman Ordförande

Kristina Grubbström

Sergei Muchin

Johannes Sundelin

Osiel Ibáñez

Maria af Klintberg

Jonas Arulf

Åsa Hoang

Daniel Jönsson

Ann-Cathrin Larsson

Åsa Lindström

Helge Sjödin

Nils Ryding Abelli Personalens representant

Magnus Aspegren Verkställande direktör

Vår revisionsberättelse har lämnats 27 mars 2020 Öhrlings PricewaterhouseCoopers AB

Ulrika Granholm Dahl Auktoriserad revisor

52 VAD VI GJORDE 2019


I mellan

Foto: Märta Thisner

VAD VI GJORDE 2019 53


ÅRS REDO VISNING 2019

REVISIONSBERÄTTELSE Till kongressens i Riksteatern, org.nr 802006-1365 Rapport om årsredovisningen Uttalanden Vi har utfört en revision av årsredovisningen för Riksteatern för år 2019. Enligt vår uppfattning har årsredovisningen upprättats i enlighet med årsredovisningslagen och ger en i alla väsentliga avseenden rättvisande bild av föreningens finansiella ställning per den 31 december 2019 och av dess finansiella resultat och kassaflöde för året enligt årsredovisningslagen. Förvaltningsberättelsen är förenlig med årsredovisningens övriga delar. Vi tillstyrker därför att kongressens fastställer resultaträkningen och balansräkningen för föreningen.

Grund för uttalanden Vi har utfört revisionen enligt International Standards on Auditing (ISA) och god revisionssed i Sverige. Vårt ansvar enligt dessa standarder beskrivs närmare i avsnittet Revisorns ansvar. Vi är oberoende i förhållande till föreningen enligt god revisorssed i Sverige och har i övrigt fullgjort vårt yrkesetiska ansvar enligt dessa krav. Vi anser att de revisionsbevis vi har inhämtat är tillräckliga och ändamålsenliga som grund för våra uttalanden.

Annan information än årsredovisningen Det är styrelsen och verkställande direktören som har ansvaret för den andra informationen. Den andra informationen består av en separat avgiven verksamhetsberättelse benämnd Vad vi gjorde 2019 (men innefattar inte årsredovisningen och vår revisionsberättelse på sidorna 33-55 i verksamhetsberättelsen). Vårt uttalande avseende årsredovisningen omfattar inte denna information och vi gör inget uttalande med bestyrkande avseende denna andra information. I samband med vår revision av årsredovisningen är det vårt ansvar att läsa den information som identifieras ovan och överväga om informationen i väsentlig utsträckning är oförenlig med årsredovisningen. Vid denna genomgång beaktar vi även den kunskap vi i övrigt inhämtat under revisionen samt bedömer om informationen i övrigt verkar innehålla väsentliga felaktigheter. Om vi, baserat på det arbete som har utförts avseende denna information, drar slutsatsen att den andra informationen innehåller en väsentlig felaktighet, är vi skyldiga att rapportera detta. Vi har inget att rapportera i det avseendet.

Styrelsens och verkställande direktörens ansvar Det är styrelsen och verkställande direktören som har ansvaret för att årsredovisningen

54 VAD VI GJORDE 2019

upprättas och att den ger en rättvisande bild enligt årsredovisningslagen. Styrelsen och verkställande direktören ansvarar även för den interna kontroll som de bedömer är nödvändig för att upprätta en årsredovisning som inte innehåller några väsentliga felaktigheter, vare sig dessa beror på oegentligheter eller på misstag. Vid upprättandet av årsredovisningen ansvarar styrelsen och verkställande direktören för bedömningen av föreningens förmåga att fortsätta verksamheten. De upplyser, när så är tillämpligt, om förhållanden som kan påverka förmågan att fortsätta verksamheten och att använda antagandet om fortsatt drift. Antagandet om fortsatt drift tillämpas dock inte om styrelsen och verkställande direktören avser att likvidera föreningen, upphöra med verksamheten eller inte har något realistiskt alternativ till att göra något av detta.

Revisorns ansvar Vi har att utföra revisionen enligt International Standards on Auditing (ISA) och god revisionssed i Sverige. Vårt mål är att uppnå en rimlig grad av säkerhet om huruvida årsredovisningen som helhet inte innehåller några väsentliga felaktigheter, vare sig dessa beror på oegentligheter eller på misstag, och att lämna en revisionsberättelse som innehåller våra uttalanden. Rimlig säkerhet är en hög grad av säkerhet, men är ingen garanti för att en revision som utförs enligt ISA och god revisionssed i Sverige alltid kommer att upptäcka en väsentlig felaktighet om en sådan finns. Felaktigheter kan uppstå på grund av oegentligheter eller misstag och anses vara väsentliga om de enskilt eller tillsammans rimligen kan förväntas påverka de ekonomiska beslut som användare fattar med grund i årsredovisningen. Som del av en revision enligt ISA använder vi professionellt omdöme och har en professionellt skeptisk inställning under hela revisionen. Dessutom: · identifierar och bedömer vi riskerna för väsentliga felaktigheter i årsredovisningen, vare sig dessa beror på oegentligheter eller på misstag, utformar och utför granskningsåtgärder bland annat utifrån dessa risker och inhämtar revisionsbevis som är tillräckliga och ändamålsenliga för att utgöra en grund för våra uttalanden. Risken för att inte upptäcka en väsentlig felaktighet till följd av oegentligheter är högre än för en väsentlig felaktighet som beror på misstag, eftersom oegentligheter kan innefatta agerande i maskopi, förfalskning, avsiktliga utelämnanden, felaktig information eller åsidosättande av intern kontroll. · skaffar vi oss en förståelse av den del av föreningens interna kontroll som har betydelse för vår revision för att utforma granskningsåtgärder som är lämpliga med hänsyn till omständigheterna, men inte för att uttala oss om effektiviteten i den interna kontrollen. · utvärderar vi lämpligheten i de redovisningsprinciper som används och rimligheten i styrelsens och verkställande direktörens uppskattningar i redovisningen och tillhörande upplysningar. · drar vi en slutsats om lämpligheten i att styrelsen och verkställande direktören använ-


ÅRS REDO VISNING 2019 der antagandet om fortsatt drift vid upprättandet av årsredovisningen. Vi drar också en slutsats, med grund i de inhämtade revisionsbevisen, om huruvida det finns någon väsentlig osäkerhetsfaktor som avser sådana händelser eller förhållanden som kan leda till betydande tvivel om föreningens förmåga att fortsätta verksamheten. Om vi drar slutsatsen att det finns en väsentlig osäkerhetsfaktor, måste vi i revisionsberättelsen fästa uppmärksamheten på upplysningarna i årsredovisningen om den väsentliga osäkerhetsfaktorn eller, om sådana upplysningar är otillräckliga, modifiera uttalandet om årsredovisningen. Våra slutsatser baseras på de revisionsbevis som inhämtas fram till datumet för revisionsberättelsen. Dock kan framtida händelser eller förhållanden göra att en förening inte längre kan fortsätta verksamheten. · utvärderar vi den övergripande presentationen, strukturen och innehållet i årsredovisningen, däribland upplysningarna, och om årsredovisningen återger de underliggande transaktionerna och händelserna på ett sätt som ger en rättvisande bild. Vi måste informera styrelsen om bland annat revisionens planerade omfattning och inriktning samt tidpunkten för den. Vi måste också informera om betydelsefulla iakttagelser under revisionen, däribland eventuella betydande brister i den interna kontrollen som vi identifierat.

eller gjort sig skyldig till någon försummelse som kan föranleda ersättningsskyldighet mot föreningen. Rimlig säkerhet är en hög grad av säkerhet, men ingen garanti för att en revision som utförs enligt god revisionssed i Sverige alltid kommer att upptäcka åtgärder eller försummelser som kan föranleda ersättningsskyldighet mot föreningen. Som en del av en revision enligt god revisionssed i Sverige använder vi professionellt omdöme och har en professionellt skeptisk inställning under hela revisionen. Granskningen av förvaltningen grundar sig främst på revisionen av räkenskaperna. Vilka tillkommande granskningsåtgärder som utförs baseras på vår professionella bedömning med utgångspunkt i risk och väsentlighet. Det innebär att vi fokuserar granskningen på sådana åtgärder, områden och förhållanden som är väsentliga för verksamheten och där avsteg och överträdelser skulle ha särskild betydelse för föreningens situation. Vi går igenom och prövar fattade beslut, beslutsunderlag, vidtagna åtgärder och andra förhållanden som är relevanta för vårt uttalande om ansvarsfrihet. Stockholm den 27 mars 2020 Öhrlings PricewaterhouseCoopers AB

Rapport om andra krav enligt lagar och andra författningar Uttalande Utöver vår revision av årsredovisningen har vi även utfört en revision av styrelsens förvaltning för Riksteatern för år 2019. Vi tillstyrker att kongressens beviljar styrelsens ledamöter ansvarsfrihet för räkenskapsåret.

Ulrika Granholm Dahl Auktoriserad revisor

Grund för uttalande Vi har utfört revisionen enligt god revisionssed i Sverige. Vårt ansvar enligt denna beskrivs närmare i avsnittet Revisorns ansvar. Vi är oberoende i förhållande till föreningen enligt god revisorssed i Sverige och har i övrigt fullgjort vårt yrkesetiska ansvar enligt dessa krav. Vi anser att de revisionsbevis vi har inhämtat är tillräckliga och ändamålsenliga som grund för vårt uttalande.

Styrelsens ansvar Det är styrelsen som har ansvaret för förvaltningen.

Revisorns ansvar Vårt mål beträffande revisionen av förvaltningen, och därmed vårt uttalande om ansvarsfrihet, är att inhämta revisionsbevis för att med en rimlig grad av säkerhet kunna bedöma om någon styrelseledamot i något väsentligt avseende företagit någon åtgärd

VAD VI GJORDE 2019 55


Stående fr v: Kristina Grubbström vice ordförande, Holger Tistad (utsedd av Riksteaterns personal), Osiel Ibáñez (utsedd av regeringen), Daniel Jönsson, Helge Sjödin, Berit Högman ordförande (utsedd av regeringen), Åsa Lindström. Sittande fr v: Sergei Munchin, Ann-Cathrine Larsson, Maria af Klintberg, Jonas Arulf, Åsa Hoang. Saknas på bilden: Johannes Sundelin samt Magnus Aspegren (adjungerad). Om inget annat anges är ledamöterna valda av Riksteaterns kongress. Det är styrelsen som leder organisationens verksamhet mellan kongresserna, utser vd och styr genom vd organisationen med Riksteaterns nationellt anställda. Styrelsens ordförande och ytterligare en ledamot utses av regeringen. Riksteaterns kongress väljer tio ledmaöter inklusive en vice ordförande.

56 VAD VI GJORDE 2019

RIK


KSTEATERNS STYRELSE VAD VI GJORDE 2019 57


Stående fr v: Anette Majoros personalchef, Karin Anghammar teknisk chef, Magnus Aspegren vd, Maureen Hoppers kommunikationschef Sittande fr v: Karin Westerberg administrativ chef, Dritëro Kasapi teaterchef, Mia Larsson danschef

RIKSTEATERNS

LEDNINGSGRUPP

58 58VVAD E R KSA VIMGJORDE H E T 201 2019 9


Teater-, dans- och musikintresserade medlemmar runt om i landet bildar närmare 230 lokala riksteaterföreningar. Förutom dessa finns inom Riksteatern också ett flertal anslutna organisationer. I varje län har Riksteatern också en regional förening som fungerar som samverkansorgan för de lokala riksteaterföreningarna och andra anslutna organisationer.

MEDLEMMARNA Närmare 40 000 scenkonstintresserade personer är medlemmar. De äger organisationen. I sin lokala riksteaterförening beslutar man till exempel vid årsmötet om verksamhetsplan och utser den lokala styrelsen.

REGERINGENS RIKTLINJER Den ideella organisationen Riksteatern får anslag från staten. Med bidraget följer ett uppdrag i form av riktlinjer för vad man vill att Riksteatern ska göra för dessa medel.

KONGRESSEN

KOMMUNALA OCH REGIONALA AVTAL

Riksteaterns högsta beslutande organ äger rum vart fjärde år. Då träffas ombud från riksteaterföreningarna för att tillsammans besluta om mål och riktlinjer. Man väljer också Riksteaterns styrelse för kongressperioden.

Regionalt eller lokalt kan det finnas avtal med till exempel regionen eller kommunen som – på samma sätt som regeringens riktlinjer påverkar den nationella verksamheten – påverkar arbetet regionalt och lokalt.

RI KST E AT E RN B E STÅ R AV: Riksteatern nationellt Riksteatern regionalt Lokala riksteaterföreningar Anslutna organisationer

SE FILM OM RIKSTEATERN

ä

Sveriges största teater med egna turnéer

Projektledare och redaktör: Peter Köhler, Texter: Henry Stenberg, PALT STHLM, Årsredovisning: Maria Gustafsson Thors, Grafisk form: Linda Fredriksson, Repro och Tryck: Ale Tryck, våren 2020

En levande folkrörelse i hela Sverige


BLĂ„DDRA DIGITALT

ä

145 83 Norsborg 08-531 991 00 info@riksteatern.se

riksteatern.se facebook.com/riksteatern Instagram.com/riksteatern

Profile for Riksteatern

Riksteatern – vad vi gjorde 2019  

Vi är här. För dig. Och dig och dig och dig. Vi är mötesplatser. Vi är upplevelser. Vi är teater, dans och musik i hela landet. Scenkonst so...

Riksteatern – vad vi gjorde 2019  

Vi är här. För dig. Och dig och dig och dig. Vi är mötesplatser. Vi är upplevelser. Vi är teater, dans och musik i hela landet. Scenkonst so...