Page 1

СИГУРНИ КОРАЦИ МАЛОГ ПИНГВИНА Либреофис Писац корисни савети прво издање


Ауторска права © 2011 Александар Станисављевић. Нека права су задржана.

Овај рад је издат под лиценцом „Приписивање заједничког стваралаштва – Дозвола за истоветно де љење 3.0“. Да видите примерак ове лиценце посетите http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/, или пошаљите писмо на адресу: „Creative Commons, 171 Second Street, Suite 300, San Francisco, California, 94105, USA“. Упутство „Сигурни кораци малог пингвина; Либреофис Писац корисни савети“ можете преузети без новчане надокнаде са адресе http://forum.ubuntu-rs.org/Thread-Е-приручник-Либреофис-Писацкорисни-савети. Допуштамо вам, штавише, охрабрујемо вас да расподелите примерак овог упутства вашим колегама, пријатељима, породици и свима онима који за исто могу бити заинтересовани.


Садржај Предговор првом издању .............................................................................................................................. 1 1 Подешавање локалитета у оквиру програма Либреофис Писац ............................................................ 2 2 Дефинисање потребних стилова странице .............................................................................................. 3 2.1 Дефинисање стила странице за насловну страницу ....................................................................... 3 2.2 Дефинисање стила странице за лиценцу под којом се књига издаје ............................................. 5 2.3 Дефинисање стила странице за садржај ......................................................................................... 6 2.4 Дефинисање стила странице за основни текст ............................................................................... 7 3 Дефинисање потребних стилова пасуса .................................................................................................. 7 3.1 Дефинисање стила пасуса за наслов књиге .................................................................................... 8 3.2 Дефинисање стила пасуса за наслов првог угњеждења .............................................................. 10 3.3 Дефинисање стила пасуса за наслов другог угњеждења ............................................................. 10 3.4 Дефинисање стила пасуса за основни текст ................................................................................. 11 4 Дефинисање потребних стилова знакова .............................................................................................. 12 5 Активирање претходно дефинисаних стилова странице, стилова пасуса и стилова знакова ........... 14 6 Различита нумерација страница у оквиру истог документа ................................................................. 18 7 Аутоматско генерисање садржаја електронске књиге ........................................................................... 20 Захвалнице сарадницима ........................................................................................................................... 23 Поговор ........................................................................................................................................................ 24 О коришћеним софтверским пакетима у овом пројекту ........................................................................... 25

а


Сигурни кораци малог пингвина

Либреофис Писац корисни савети

Предговор првом издању Циљ овог упутства је да читаоци науче корисне могућности софтверског пакета Либреофис Писац. Могућности овог софтверског пакета су огромне па ће стога у овом електронском упутству бити објашњено само неколико његових корисних могућности за које сматрам да могу да помогну свакоме ко планира да овај софтверски пакет озбиљније користи. Ово упутство је настало у току завршних фаза у реализацији једног великог пројекта чији сам та кође аутор. Ради се о електронској књизи „Сигурни кораци малог пингвина; Запловите у свет рачунара и слободног софтвера; потпуно оптимизовано за Убунту Линукс оперативни систем“. Ову електронску књигу можете пронаћи на адреси http://forum.ubuntu-rs.org/Thread-Књига-Запловите-у-свет-рачунара-ислободног-софтвера. Приликом писања те електронске књиге, (као и приликом писања овог електронског упутства), користио сам софтверски пакет Либреофис Писац. Тада сам се сусретао са многобројним проблемима који су ми представљали препреку да електронска књига изгледа баш онако како то желим. Уз своју велику упорност, као и уз велику помоћ Горана Ракића са форума http://otvorenidokument.com све те проблеме сам успешно решио. Горан ми је тада предложио да напишем једно илустровано упутство за Либреофис Писац како би оно било што разумљивије за све читаоце а у њему објасним како сам решио те проблеме са којима сам се сусретао, па овом приликом то и чиним. новембра 2011. године

Александар Станисављевић

1


Сигурни кораци малог пингвина

Либреофис Писац корисни савети

1 Подешавање локалитета у оквиру програма Либреофис Писац Невезано за подешавање локалитета Убунту Линукс оперативног система, показаћемо како се подешава локалитет у оквиру програма Либреофис Писац. У овом упутству ће се за јединице мере ко ристити милиметри па ћемо сада видети како се за јединице мере у оквиру програма Либреофис Писац постављају милиметри. Отворите програм Либреофис Писац. Кликните на главни мени Алатке, а затим у падајућем менију који ће се појавити, кликните на ставку Подешавања..., као што је то приказано на наредној слици.

Слика 1.1 Подешавања програма Либреофис

У прозору који ће се појавити кликните на стрелицу испред текста LibreOffice Писац.

Слика 1.2 Подешавања програма Либреофис Писац

Кликните сада на ставку Опште која ће се претходно појавити.

Слика 1.3 Општа подешавања програма Либреофис Писац

Сада кликните на сиви квадратић који се налази у оквиру поља Мерна јединица а унутар кога се налазе две мале стрелице (супротно усмерене).

Слика 1.4 Подешавање мерних јединица у програму Либреофис Писац

У падајућем менију који ће се појавити одаберите милиметре тако што ћете кликнути на Милиметар.

2


Сигурни кораци малог пингвина

Либреофис Писац корисни савети

Слика 1.5 Избор милиметара као основне јединице за меру у програму Либреофис Писац

Потврдите избор тако што ћете кликнути на дугме У реду.

Слика 1.6 Потврда избора милиметара као основне јединице мере у програму Либреофис Писац

Овиме сте дефинисали милиметре као основне јединице мере у програму Либреофис Писац.

2 Дефинисање потребних стилова странице Као и код стандардних књига у папирном облику и код електронских књига се примењују неки општеприхваћени стандарди. Ти стандарди подразумевају да се на насловној страници књиге налази име књиге, име аутора и евентуално година када је та књига издата. На другој страници се обично налази садржај, а после садржаја се пише основни текст књиге. За све ове логичке целине књиге (насловну страницу, садржај и основни текст књиге), најбоље је дефинисати стилове странице како би електронска књига што боље изгледала. Дакле, пре него што почнете да пишете вашу електронску књигу најбоље је да претходно размислите о томе које ћете све стилове странице за то употребити, односно из којих ће се све логичких целина (у том погледу), ваша електронска књига састојати. Приликом дефинисања стилова странице могуће је користити подразумеване стилове странице или их евентуално прилагодити својим потребама, мада постоји и могућност дефинисања потпуно нових стилова странице. У овом електронском упутству ће бити објашњено прилагођавање постојећих стилова странице у складу са захтеваним очекивањима које дати стилови странице требају да испуне. Биће објашњено дефинисање следећих стилова странице: стил странице за насловну страницу, стил странице за лиценцу одмах након насловне странице, стил странице за садржај и стил странице за основни текст електронске књиге. Наравно да се стил странице може дефинисати и током самог писања електронске књиге али ћемо у овом упутству претпоставити да се сви стилови странице дефинишу на самом почетку.

2.1 Дефинисање стила странице за насловну страницу У Либреофис Писцу подразумевано постоји стил странице за насловну страницу који се зове Прва страница. Сада ћемо видети како се овај стил странице прилагођава у циљу добијања жељеног изгледа. Кликните на мени Формат а затим кликните на ставку Стилови и форматирање.

3


Сигурни кораци малог пингвина

Либреофис Писац корисни савети

Слика 2.1.1 Одабир ставке Стилови и форматирање из менија Формат

Сада кликните на дугме Стилови странице.

Слика 2.1.2 Одабир категорије Стилови странице

Кликните сада десним кликом на Прва страница, а затим у менију који ће се појавити, кликните на ставку Промени....

Слика 2.1.3 Намера за променом постојећег стила странице

Појавиће се дијалог прозор са свим могућим опцијама за измену постојећег стила странице које су разврстане по категоријама. Одаберите категорију Страница тако што ћете кликнути на картицу Страница.

Слика 2.1.4 Одабир категорије Страница унутар подешавања за дати стил странице

У оквиру поља Формат одаберите А4. У оквиру поља Оријентација обележите Усправно како би папир био усправно односно вертикално оријентисан (у случају да изаберете Положено папир ће бити положено односно хоризонтално оријентисан). Све маргине подесите на 20 [mm]. У оквиру поља Распоред странице одаберите Само десно. Након што све подесите како треба потврдите избор кликом на дугме У реду.

4


Сигурни кораци малог пингвина

Либреофис Писац корисни савети

Слика 2.1.5 Подешавање категорије Страница унутар подешавања стила странице Прва страница

Овиме сте дефинисали стил странице за насловну страницу.

2.2 Дефинисање стила странице за лиценцу под којом се књига издаје Пошто у програму Либреофис Писац не постоји претходно дефинисан стил странице искључиво за лиценцу, искористићемо постојећи стил странице Подразумевано како бисмо његовом изменом направили нови стил странице Страница за лиценцу одмах након прве странице. Кликните на мени Формат а затим кликните на ставку Стилови и форматирање. Сада кликните на дугме Стилови странице. Кликните сада десним кликом на Подразумевано, а затим у менију који ће се појавити, кликните на ставку Ново....

Слика 2.2.1 Намера за дефинисањем новог стила странице користећи поставке постојећег

У оквиру поља Име укуцајте Страница за лиценцу одмах након прве странице. У пољу Следећи стил одаберите такође Страница за лиценцу одмах након прве странице. Овде се под следећим стилом подразумева онај стил странице који ће бити додељен следећој страници у документу након текуће странице. То практично значи да ће свака наредна страница у документу (а након прве странице на којој је лиценца) имати такође стил странице Страница за лиценцу одмах након прве странице. Препоручујем вам да овако подесите овај стил странице из разлога што претпостављам да на почетку не знате колико ће страница у документу заузети сам текст лиценце под којим објављу јете вашу књигу. Када сте све подесили како треба, кликните на картицу Страница.

5


Сигурни кораци малог пингвина

Либреофис Писац корисни савети

Слика 2.2.2 Дефинисање имена за стил странице као и следећег стила странице

У оквиру поља Формат одаберите А4. У оквиру поља Оријентација обележите Усправно како би папир био усправно односно вертикално оријентисан. Све маргине подесите на 20 [mm]. У оквиру поља Распоред странице одаберите Пресликано. Након што све подесите како треба потврдите избор кликом на дугме У реду.

Слика 2.2.3 Дефинисање распореда странице за стил странице за лиценцу

Овиме сте дефинисали стил странице за лиценцу.

2.3 Дефинисање стила странице за садржај Пошто у програму Либреофис Писац не постоји претходно дефинисан стил странице искључиво за садржај, искористићемо постојећи стил странице Подразумевано како бисмо његовом изменом направили нови стил странице Страница за садржај. Кликните на мени Формат а затим кликните на ставку Стилови и форматирање. Сада кликните на дугме Стилови странице. Кликните сада десним кликом на Подразумевано, а затим у менију који ће се појавити, кликните на ставку Ново.... У оквиру поља Име укуцајте Страница за садржај. У пољу Следећи стил одаберите такође Страница за садржај. Када сте све подесили како треба, кликните на картицу Страница. У оквиру поља Формат одаберите А4. У оквиру поља Оријентација обележите Усправно како би папир био усправно односно вертикално оријентисан. Све маргине подесите на 20 [mm]. У оквиру поља Распоред странице одаберите Пресликано. Кликните сада на картицу Подножје. Укључите опцију Подножје укључено. Када сте све подесили како треба потврдите избор кликом на дугме У реду.

6


Сигурни кораци малог пингвина

Либреофис Писац корисни савети

Слика 2.3.1 Подешавање категорије Подножје унутар подешавања стила странице за садржај

Овиме сте дефинисали стил странице за садржај.

2.4 Дефинисање стила странице за основни текст У Либреофис Писцу подразумевано постоји стил странице за основни текст који се зове Подразумевано. Сада ћемо видети како се овај стил странице прилагођава у циљу добијања жељеног изгледа. Кликните на мени Формат а затим кликните на ставку Стилови и форматирање. Сада кликните на дугме Стилови странице. Кликните сада десним кликом на Подразумевано, а затим у менију који ће се појавити, кликните на ставку Промени.... У прозору који ће се појавити кликните на картицу Страница. У оквиру поља Формат одаберите А4. У оквиру поља Оријентација обележите Усправно како би папир био усправно односно вертикално оријентисан. Све маргине подесите на 20 [mm]. У оквиру поља Распоред странице одаберите Пресликано. Кликните сада на картицу Подножје. Укључите опцију Подножје укључено. Овиме сте дефинисали стил странице за основни текст.

3 Дефинисање потребних стилова пасуса Веома је пожељно да за све логичке целине пасуса дефинишете њихове стилове како бисте аутоматизовали процес њихове измене и омогућили (између осталог), аутоматско генерисање садржаја књиге. У програму Либреофис Писац постоје претходно дефинисани стилови пасуса који се најчешће користе па ћемо сада видети како се ти постојећи стилови мењају а све у циљу добијања тачно жељеног изгледа пасуса.

7


Сигурни кораци малог пингвина

Либреофис Писац корисни савети

3.1 Дефинисање стила пасуса за наслов књиге У Либреофис Писцу већ постоји претходно дефинисани стил пасуса за наслов књиге који се зове Наслов. Сада ћемо овај стил пасуса мало прилагодити како би изгледао баш онако како то желимо. Кликните на мени Формат а затим кликните на ставку Стилови и форматирање. У прозору који ће се појавити кликните на прво дугме Стилови пасуса.

Слика 3.1.1 Одабир категорије Стилови пасуса

Одаберите затим приказ свих постојећих стилова пасуса тако што ћете кликнути на ставку Сви стилови.

Слика 3.1.2 Одабир опције за приказ свих постојећих стилова пасуса

Скроловањем миша пронађите стил пасуса Наслов. Кликните затим десним кликом на Наслов а затим у менију који ће се појавити, кликните на ставку Промени....

Слика 3.1.3 Намера за променом постојећег стила пасуса

У прозору који ће се појавити кликните на картицу Фонт. У оквиру поља Породица одаберите DejaVu Sans. У оквиру поља Стил одаберите Подебљано. У оквиру поља Величина одаберите 36тач.. У оквиру поља Језик одаберите српски ћирилицом (СРБ). Када сте све подесили како треба кликните на картицу Увлачење и размак.

8


Сигурни кораци малог пингвина

Либреофис Писац корисни савети

Слика 3.1.4 Дефинисање фонта одабраног стила пасуса

У оквиру подкатегорије Увлачење у пољима Пре текста, После текста и Први ред, упишите 0 [mm]. У оквиру подкатегорије Размак у пољима Изнад пасуса и Испод пасуса упишите 4 [mm] односно 2 [mm]. Када сте све подесили како треба кликните на дугме У реду.

Слика 3.1.5 Дефинисање увлачења и размака одабраног стила пасуса

Овиме сте дефинисали стил пасуса за наслов.

9


Сигурни кораци малог пингвина

Либреофис Писац корисни савети

3.2 Дефинисање стила пасуса за наслов првог угњеждења У Либреофис Писцу већ постоји претходно дефинисани стил пасуса за наслов првог угњеждења који се зове Наслов 1. Сада ћемо овај стил пасуса мало прилагодити како би изгледао баш онако како то желимо. Кликните на мени Формат а затим кликните на ставку Стилови и форматирање. У прозору који ће се појавити кликните на прво дугме Стилови пасуса. Кликните затим десним кликом на Наслов 1 а затим у менију који ће се појавити, кликните на ставку Промени.... У прозору који ће се појавити кликните на картицу фонт. Подразумевани фонт овога пута немојте да мењате већ само у оквиру поља Језик одаберите српски ћирилицом (СРБ). Кликните сада на картицу Увлачење и размак. У оквиру подкатегорије Увлачење у пољима Пре текста, После текста и Први ред, упишите 0 [mm]. У оквиру подкатегорије Размак у пољима Изнад пасуса и Испод пасуса упишите 4 [mm] односно 2 [mm]. Када сте све подесили како треба кликните на дугме У реду.

Слика 3.2.1 Дефинисање увлачења и размака постојећег стила пасуса

Овиме сте дефинисали стил пасуса за наслов првог угњеждења.

3.3 Дефинисање стила пасуса за наслов другог угњеждења У Либреофис Писцу већ постоји претходно дефинисани стил пасуса за наслов другог угњеждења који се зове Наслов 2. Сада ћемо овај стил пасуса мало прилагодити како би изгледао баш онако како то желимо. Кликните на мени Формат а затим кликните на ставку Стилови и форматирање. У прозору који ће се појавити кликните на прво дугме Стилови пасуса. Кликните затим десним кликом на Наслов 2 а затим у менију који ће се појавити, кликните на ставку Промени.... У прозору који ће се појавити кликните на картицу фонт. Подразумевани фонт и овога пута мојте да мењате већ само у оквиру поља Језик одаберите српски ћирилицом (СРБ).

не-

10


Сигурни кораци малог пингвина

Либреофис Писац корисни савети

Кликните сада на картицу Увлачење и размак. У оквиру подкатегорије Увлачење у пољима Пре текста, После текста и Први ред, упишите 0 [mm]. У оквиру подкатегорије Размак у пољима Изнад пасуса и Испод пасуса упишите 4 [mm] односно 2[mm]. Када сте све подесили како треба кликните на дугме У реду. Овиме сте дефинисали стил пасуса за наслов другог угњеждења.

3.4 Дефинисање стила пасуса за основни текст За основни текст књиге у програму Либреофис Писац постоји претходно дефинисани стил пасуса Подразумевани. Сада ћемо овај стил пасуса мало променити како би га прилагодили својим потребама. Кликните на мени Формат а затим кликните на ставку Стилови и форматирање. У прозору који ће се појавити кликните на прво дугме Стилови пасуса. Кликните затим десним кликом на Подразумевани а затим у менију који ће се појавити, кликните на ставку Промени.... У прозору који ће се појавити кликните на картицу Фонт. У оквиру поља Породица одаберите Ubuntu. У оквиру поља Стил одаберите Обичан. У оквиру поља Величина одаберите 10тач.. И на крају, у оквиру поља Језик одаберите српски ћирилицом (СРБ). Кликните сада на картицу Ток текста. У оквиру поља Прелом речи укључите Аутоматски. У оквиру поља Опције укључите Контрола сирочића и Контрола удовица. Кликните затим на картицу Поравнање.

Слика 3.4.1 Дефинисање тока текста подразумеваног стила пасуса

Укључите опцију Обострано поравнато, а у пољу Последња линија одаберите Лево, чиме ће задња линија у пасусу имати лево поравнање. Кликните затим на картицу Увлачење и размак.

11


Сигурни кораци малог пингвина

Либреофис Писац корисни савети

Слика 3.4.2 Дефинисање поравнања подразумеваног стила пасуса

У оквиру подкатегорије Увлачење у пољима Пре текста и После текста упишите 0 [mm]. У пољу Први ред упишите 8 [mm]. У оквиру подкатегорије Размак у пољима Изнад пасуса и Испод пасуса упишите 2 [mm] односно 0 [mm]. Када сте све подесили како треба кликните на дугме У реду.

Слика 3.4.3 Дефинисање увлачења и размака подразумеваног стила пасуса

Овиме сте дефинисали стил пасуса за основни текст.

4 Дефинисање потребних стилова знакова У циљу што веће аутоматске контроле над електронском књигом коју пишете веома је пожељно да користите и претходно дефинисане стилове знакова, поготово у оним случајевима када требате често да наглашавате неку реч (односно неке речи) у књизи. У тим случајевима је довољно да означите само текст кога желите да нагласите а затим му само доделите претходно дефинисани стил знакова. Уколико се касније деси да желите да промените начин на који сте нагласили поједине речи у доку менту, не морате ручно тражити све те речи већ је довољно само да измените стил знакова кога сте доделили одговарајућим речима, чиме ће се аутоматски све речи са тим стилом знакова и променити. У Либреофис Писцу постоји доста претходно дефинисаних стилова знакова опште намене. Сада ћемо видети како се изменама постојећег стила знакова прави нови стил знакова за тачно предвиђену намену. Намена тог стила знакова кога ћемо направити је видно истицање одређене категорије речи у документу.

12


Сигурни кораци малог пингвина

Либреофис Писац корисни савети

Кликните на мени Формат а затим кликните на ставку Стилови и форматирање. У прозору који ће се појавити кликните на друго дугме Стилови знакова.

Слика 4.1 Одабир категорије стилови знакова

Кликните сада десним кликом на Подразумевани, а затим у менију који ће се појавити, кликните на ставку Ново....

Слика 4.2 Намера за дефинисањем новог стила знакова користећи поставке постојећег

У оквиру поља Име укуцајте Наглашавање битних речи.

Слика 4.3 Давање имена новом стилу знакова

Кликните затим на картицу Фонт. У оквиру поља Породица одаберите Ubuntu. У оквиру поља Стил одаберите Подебљано. У оквиру поља Величина одаберите 10тач.. И на крају, у оквиру поља Језик одаберите српски ћирилицом (СРБ). Кликните затим на картицу Ефекти фонта.

Слика 4.4 Подешавање фонта новог стила знакова

У оквиру поља Боја фонта одаберите Зелена. Након што сте све подесили како треба кликните на дугме У реду да потврдите избор.

13


Сигурни кораци малог пингвина

Либреофис Писац корисни савети

Слика 4.5 Дефинисање боје фонта одабраног стила знакова

Овиме сте дефинисали потребни стил знакова.

5 Активирање претходно дефинисаних стилова странице, стилова пасуса и стилова знакова Сада када сте дефинисали све потребне стилове странице, стилове пасуса и стилове знакова, можете да приступите писању ваше електронске књиге. Најпре је потребно да првој (и јединој) страници у вашем документу доделите претходно дефинисани стил странице Прва страница. То ћете урадити на следећи начин. Кликните десним тастером миша на картицу Подразумевано у оквиру статусне траке.

Слика 5.1 Приказ тренутног стила странице текуће странице

У менију који ће се појавити кликните на ставку Прва страница.

Слика 5.2 Промена стила странице из Подразумевано у Прва страница

Након тога ће у статусној траци на месту где је писало Подразумевано сада писати Прва страница. То је знак да сте успешно изменили стил странице прве странице из Подразумевано у Прва страница. Сада можете да дате име вашој електронској књизи, али пре него што то урадите пожељно је да одаберете прво стил пасуса за текст који ћете написати. То ћете урадити на следећи начин. Кликните на квадратић са стрелицом усмереном на доле (а одмах иза речи Подразумевани) у оквиру падајућег менија за избор стилова пасуса.

Слика 5.3 Активирање падајућег менија за брзи одабир стила пасуса

У падајућем менију који ће се појавити кликните на ставку Још....

14


Сигурни кораци малог пингвина

Либреофис Писац корисни савети

Слика 5.4 Одабир опције која омогућава приказ још неких стилова пасуса

Сада прво морате да одаберете опцију за приказ свих постојећих стилова пасуса. Након што то урадите пронађите у листи свих стилова пасуса стил пасуса Наслов а затим кликните два пута на њега како бисте га активирали. Сада можете да напишете текст наслова ваше електронске књиге. У овом случају напишите Наслов е-књиге.

Слика 5.5 Пример наслова електронске књиге

Након што сте написали текст наслова ваше електронске књиге потребно је да дефинишете стил наредне странице на којој ће се налазити лиценца под којом објављујете вашу електронску књигу. Поставите курсор тастатуре иза задњег карактера у тексту наслова ваше електронске књиге а затим кликните на мени Уметни а након тога на ставку Ручни прелом.... У прозору који ће се појавити одаберите за врсту прелома Прелом странице а за стил одаберите Страница за лиценцу одмах након прве странице. Кликните затим на дугме У реду да бисте потврдили избор.

Слика 5.6 Додељивање жељеног стила странице наредној страници у документу

Након тога ће се појавити још једна празна страница у вашем документу која ће имати стил стра нице који сте јој претходно доделили. Кликните сада мишем негде у оквиру те странице како бисте активирали курсор тастатуре. Приметићете да курсор тастатуре стоји на почетку странице и то тачно на средини странице. То је зато што је сада активиран стил пасуса који се зове Поднаслов, јер је уобичајена пракса да се након наслова електронске књиге у новом пасусу напише и поднаслов елек тронске књиге. Како смо ми овога пута прескочили писање поднаслова књиге сада морамо да проме нимо стил пасуса у жељени. У падајућем менију за брзи избор стилова пасуса одаберите стил пасуса Подразумевани. Сада је потребно да напишете лиценцу под којом издајете вашу електронску књигу. Пошто постоји много ли-

15


Сигурни кораци малог пингвина

Либреофис Писац корисни савети

ценци под којима се може издати електронска књига у овом примеру ћемо само нагласити да се на те кућој страници мора налазити лиценца под којом се издаје електронска књига.

Слика 5.7 Видно означавање странице на којој ће се налазити лиценца под којом се издаје електронска књига

Након што сте видно и недвосмислено обележили текстом страницу на којој ће бити лиценца под којом издајете електронску књигу, или пак након што сте написали тачан назив лиценце под којом издајете вашу електронску књигу, поставите курсор тастатуре иза задњег карактера на страници на којој ће се налазити (или се налази) текст лиценце, а затим кликните на мени Уметни а након тога на ставку Ручни прелом.... У прозору који ће се појавити одаберите за врсту прелома Прелом странице а за стил одаберите Страница за садржај. Укључите опцију Промени број странице, а у пољу испод за унос оставите број 1. Када сте све подесили како треба потврдите избор кликом на дугме У реду.

Слика 5.8 Додељивање жељеног стила странице наредној страници у документу уз промену броја странице

Након овога ће се појавити још једна празна страница у вашем документу која ће имати стил странице који сте јој претходно доделили. Кликните сада мишем негде у оквиру те странице како бисте активирали курсор тастатуре. Приметићете да курсор тастатуре стоји на почетку странице и то мало увучен у односу на леву маргину. То је зато што је сада активиран стил пасуса који се зове Подразумевани. Пошто још увек нисте ни почели да пишете основни текст ваше електронске књиге ни садржај још увек не може да постоји. Забележите сада само да ће се на тој страници налазити садржај ваше електронске књиге.

Слика 5.9 Видно означавање странице на којој ће се налазити садржај електронске књиге

И на крају, потребно је да подесите да наредна страница има стил странице за основни текст. То ћете урадити на следећи начин. Поставите курсор тастатуре иза задњег карактера на страници на којој ће се налазити садржај електронске књиге. Кликните затим на мени Уметни, а затим у падајућем менију који ће се појавити кликните на Ручни прелом.... У прозору који ће се појавити одаберите за врсту прелома Прелом странице а за стил одаберите Подразумевано. Укључите опцију Промени број странице, а у пољу испод за унос оставите број 1. Када сте све подесили како треба потврдите избор кликом на дугме У реду.

16


Сигурни кораци малог пингвина

Либреофис Писац корисни савети

Слика 5.10 Додељивање жељеног стила странице наредној страници у документу уз промену броја странице

Сада када сте активирали све потребне стилове странице, можете приступити писању основног текста ваше електронске књиге. Пошто ће се ваша електронска књига састојати из више логичких целина које ће јасно бити дефинисане насловима и поднасловима, сваком наслову и поднаслову морате да доделите одређени стил пасуса а све у циљу каснијег аутоматског генерисања садржаја књиге. У падајућем менију за брзи избор стила пасуса одаберите стил пасуса Наслов 1 а затим напишите Први главни наслов.

Слика 5.11 Пример наслова првог угњеждења

Када након овога притиснете тастер Enter стил пасуса ће аутоматски бити промењен у стил пасуса Тело текста. Напишите сада следећи текст: Произвољни текст који желимо да напишемо у циљу преласка курсора тастатуре на следећу страницу у документу. Прва битна реч у документу је Либреофис, друга Писац а трећа е-књига. Сада ћемо видети како се аутоматски наглашавају битне речи у документу. Држите притиснут тастер Ctrl а затим означите курсором миша речи Либреофис, Писац и е-књига.

Слика 5.12 Визуелни приказ више означених речи у тексту

Кликните сада на мени Формат а затим кликните на ставку Стилови и форматирање. У прозору који ће се појавити кликните на друго дугме Стилови знакова. У листи свих стилова знакова пронађите а затим и два пута кликните на стил знакова Наглашавање битних речи. Затворите затим прозор Стилови и форматирање. Након тога ће претходно одабране речи бити видно наглашене у тексту.

17


Сигурни кораци малог пингвина

Либреофис Писац корисни савети

Слика 5.13 Приказ истакнутих речи у тексту

Када сте поставили курсор тастатуре на почетак наредне странице одаберите прво стил пасуса Наслов 2 а затим напишите Први поднаслов.

Слика 5.14 Пример наслова другог угњеждења

6 Различита нумерација страница у оквиру истог документа У овом примеру ћемо различито нумерисати странице документа на којима се налази садржај књиге и странице документа на којима се налази основни текст књиге. Прво ћемо извршити нумерацију страница на којима се налази, односно на којима ће се налазити садржај књиге. Пронађите страницу на којој сте претходно написали Овде ће бити садржај а затим кликните негде унутар подножја на тој страници.

Слика 6.1 Подножје

Сада када сте поставили курсор тастатуре унутар подножја кликните на мени Уметни а затим, у падајућем менију који ће се појавити доведите курсор миша на ставку Поља након чега ће се десно од те ставке појавити још један падајући мени у коме је потребно да кликнете на ставку Број странице.

Слика 6.2 Број странице унутар подножја

Потребно је да сада промените стил пасуса Подножје на следећи начин. Кликните на мени Формат а затим кликните на ставку Стилови и форматирање. У прозору који ће се појавити кликните на прво дугме Стилови пасуса. Означите сада приказ свих постојећих стилова пасуса а затим у листи пронађите стил пасуса Подножје. Кликните десним кликом на стил Подножје а затим у менију који ће 18


Сигурни кораци малог пингвина

Либреофис Писац корисни савети

се појавити кликните на Промени. У прозору који ће се затим појавити кликните на картицу Увлачење и размак. У оквиру поља за унос за ставке Пре текста, После текста, Први ред, Изнад пасуса и Испод пасуса укуцајте 0 [mm]. Кликните затим на картицу Поравнање а онда унутар поља Опције означите Десно. Када сте све подесили како треба кликните на дугме У реду.

Слика 6.3 Измењен положај броја странице унутар подножја

Пошто желимо да имамо различиту нумерацију страница у оквиру истог документа, при чему ћемо странице на којима се налази садржај нумерисати словима азбуке а странице на којима се налази основни текст књиге арапским бројевима, потребно је да унесемо измене унутар постојеће нумерације страница садржаја. Означите број странице садржаја унутар подножја тако што ћете кликнути ле вим тастером миша непосредно испред броја један а затим држећи притиснут леви тастер миша, померити миша мало у десно након чега ће број странице бити видно означен.

Слика 6.4 Визуелни приказ означеног броја странице садржаја

Кликните сада на мени Уређивање а затим кликните на ставку Поља.... У прозору који ће се појавити означите српску азбуку а затим кликните на дугме У реду да потврдите избор.

Слика 6.5 Промена начина нумерисања страница за жељени стил странице

Након тога ће странице садржаја бити нумерисане малим словима српске азбуке.

Слика 6.6 Изглед подешене нумерације странице са садржајем електронске књиге

Сада је потребно да подесите нумерацију страница на којима се налази основни текст ваше електронске књиге. Пронађите страницу на којој сте написали Први наслов а затим кликните негде унутар подножја на тој страници тако да се курсор тастатуре налази унутар подножја на тој страници. Кликните сада на мени Уметни а затим, у падајућем менију који ће се појавити доведите курсор миша на ставку Поља након чега ће се десно од те ставке појавити још један падајући мени у коме је по требно да кликнете на ставку Број странице. Након овога ће странице ваше електронске књиге са основним текстом бити нумерисане арапским бројевима.

19


Сигурни кораци малог пингвина

Либреофис Писац корисни савети

Слика 6.7 Изглед подешене нумерације странице са основним текстом електронске књиге

7 Аутоматско генерисање садржаја електронске књиге Нађите страницу на којој сте написали Овде ће бити садржај а затим обришите тај текст на следећи начин. Поставите курсор тастатуре одмах иза речи садржај а затим притискајте тастер Backspace све док не обришете и последњи карактер О. Кликните сада на мени Уметни а затим, у падајућем менију који ће се појавити доведите курсор миша на ставку Садржај и пописи након чега ће се десно од ове ставке појавити још један падајући мени у коме је потребно да кликнете на ставку Садржај и пописи.... У прозору који ће се појавити кликните на картицу Уноси. Кликните сада унутар белог поља непосредно испред знака #.

Слика 7.1 Постављање курсора тастатуре испред знака # у структури садржаја или пописа

Сада кликните на дугме Хипервеза.

Слика 7.2 Постављање почетка хипервезе испред знака # у структури садржаја или пописа

Поставите затим курсор тастатуре унутар белог поља непосредно иза знака #. Након тога поново кликните на дугме Хипервеза.

Слика 7.3 Постављени почетак и крај хипервезе испред односно иза знака #

Кликните затим на број 2 у оквиру поља Ниво како бисте на исти начин подесили хипервезе за други ниво угњеждења у садржају књиге. Хипервезе које сте подесили за знак # се односе на редне бројеве странице одговарајућих наслова првог угњеждења односно наслова другог угњеждења и воде из садржаја књиге директно до одго варајуће странице унутар електронске књиге. Када сте све подесили како треба кликните на дугме У реду. Након тога ће се аутоматски појавити генерисан садржај ваше електронске књиге.

20


Сигурни кораци малог пингвина

Либреофис Писац корисни савети

Слика 7.4 Изглед аутоматски генерисаног садржаја електронске књиге

Као што можете приметити број странице унутар садржаја је обојен и подвучен плавом бојом што значи да се ради о хипервези. Уколико држите притиснут тастер Ctrl а затим кликнете левим тастером миша на тај подвучени број бићете аутоматски пребачени на страницу у документу са истим редним бројем односно на наслов књиге у чијем реду је стајао дати број у садржају књиге. Сада када сте направили садржај књиге не морате више да бринете о његовој исправности већ једноставно наставите да пишете даље. Касније можете само ажурирати садржај након чега ће он бити обогаћен новим насловима које сте у међувремену написали. За тестирање овог тврђења поставите курсор тастатуре на почетак прве празне странице у вашем документу. Одаберите стил пасуса Наслов 2 из падајућег менија за брзи избор стилова пасуса а затим напишите Други поднаслов ТЕСТ.

Слика 7.5 Пример наслова другог угњеждења направљеног са циљем провере веродостојности освежавања садржаја или пописа

Пронађите сада страницу на којој се налази садржај електронске књиге а затим кликните десним кликом негде на сиву површину, односно негде унутар садржаја. У падајућем менију који ће се појави ти кликните сада на ставку Освежи садржај или попис.

Слика 7.6 Освежавање садржаја или пописа

Након тога ће садржај бити веродостојан.

21


Сигурни кораци малог пингвина

Либреофис Писац корисни савети

Слика 7.7 Изглед веродостојног садржаја у овом примеру

22


Сигурни кораци малог пингвина

Либреофис Писац корисни савети

Захвалнице сарадницима Овом приликом се најискреније захваљујем свима онима који су ми помогли да успешно реализујем овај мали пројекат. Посебно се захваљујем Горану Ракићу (Goran), Александру Урошевићу (urke) и Драгану (dragan99) који су ми својим конструктивним предлозима доста помогли у успешној реализацији овог пројекта.

23


Сигурни кораци малог пингвина

Либреофис Писац корисни савети

Поговор Либреофис Писац је слободан софтверски пакет што значи да је потпуно бесплатан и легалан. Сматрам да својом функционалношћу може задовољити и оне кориснике којима је потребан професионални текст процесор. Радује ме што је Либреофис софтверски пакет окренут мени, у том погледу да буде што лакши за крајње кориснике, па га зато радо користим. Такође желим овом приликом да похвалим и, не тако малу, заједницу корисника Либреофис софтверског пакета која је ту да помогне свима онима којима је помоћ потребна приликом коришћења овог софтверског пакета. Препоручио бих вам да пробате да користите Либреофис Писац софтверски пакет као основни текст процесор и веру јем да се нећете покајати. новембра 2011. године

Александар Станисављевић

24


Сигурни кораци малог пингвина

Либреофис Писац корисни савети

О коришћеним софтверским пакетима у овом пројекту Овај мали пројекат сам радио на локализованом Убунту Линукс 11.10 оперативном систему. Основни текст сам писао у програму Либреофис Писац 3.4.4. Све слике сам обрађивао уз помоћ програма Гимп 2.6.11.

25

Либреофис Писац корисни савети  

Циљ овог електронског приручника је да подстакне његове читаоце да користе Либреофис Писац као основни текст процесор.

Либреофис Писац корисни савети  

Циљ овог електронског приручника је да подстакне његове читаоце да користе Либреофис Писац као основни текст процесор.

Advertisement