Page 1

VOLLSMOSE KULTURHUS - verdens bedste kultur

09

ÅRSRAPPORT 20


ET LILLE HAK I TIDSLINJEN

I april 2009 kunne Vollsmose Kulturhus fejre sin 1 års fødselsdag. Et år eller to er nærmest ingen alder målt op imod folkeslagenes og kulturernes lange historie. Men for os med daglig gang i huset har det været et år pakket med spændende og lærerige oplevelser. Store og små udfordringer af mange slags har stået i kø næsten hver dag, og den grønne vindeltrappe der forbinder centret med kulturlokalerne på 1.salen er slidt flittigt af fødder i alle størrelser og typer. Nye "legekammerater" har skulle lære os at kende og vi dem. Sammen har vi indtaget huset og er gået på opdagelse for at finde ud af hvad et kulturhus i Vollsmose er for en størrelse - og hvordan det kan blive til mest mulig gavn og glæde for bydelen og for resten af Odense.

Så selvom der er et stykke vej endnu til vi passerer milepælen for husets første 1000 dage har vi i denne rapport nemt kunne samle indtryk og glimt fra en mangfoldig periode: kulturhusåret 2009.

ET LÆRERIGT ÅR

I 2009 fik vi testet kulturhuset på kryds og tværs. Bl.a. ved at: - lade PET-folk og ortodokse muslimer gå til foredrag sammen. - lade luftfotografen mellemlande i VOKU og koble os sammen med en snes andre fynske udstillingssteder til oktobers Fototriennale. - få Odense Teater til at benytte Store Sal til forestilling med teatermenu, røgmaskine og publikumssved inden Middle East Peace Orchestre spillede op til "De andres Drømme". - udsætte husets kontornussere for fuld bongotrommetest en hel uge med jungleglade børn op og ned ad gangene. - få populær OB-fodboldspiller til at give racismen "det røde kort" og et par fodboldfinter efter den afrikanske film "Guldbolden". - lade Lone Kühlmann lave omvendt integration og foredrag for fulde huse med nysgerrige seniorer fra hele Odense, hvor af flertallet aldrig havde været i bydelen før. - agere backstage til bydelsfesten for det omsværmede X-faktoridol og de hotte rap-piger fra Elfenbenskysten. - forbinde husets nye udendørs LED-lyskunstneriske vartegn med en indendørs udstilling af bløde klassiske tæpper og tekstiler fra 25 hjem i Vollsmose.

VER DEN (SHA S BEDS T W KUL ARMA) E TUR ? VOL KUL LSMO TUR SE HUS


TEATER

Scenegulvet er ikke skråt og vi har ikke et fast teaterlokale i huset. Men alligevel blev der spillet masser af teater i 2009: Både af professionelle med gæstespil og særforestillinger og af områdets egne lokale amatører og semi-professionelle med sans for drama og performance.

MEMORIES OF MOTOWN

HAKUNA MATATA

SKÆGSPIRE

Kulturskolen Lilleknud er en del af Odense Musikskole. I marts opførte de Hakuna Matata: En musikteaterforestilling med kendte tegnefilms-junglemelodier. De medvirkende børn kom både i TV2Fyn og DR P4, samt Fyns Stiftidende med forestillingen. Samtidig holdt vi jungledage, med besøg fra Odense Zoo og Naturama i Svendborg. 6 forestillinger med ca. 900 publikummer.

Flow 17:48 - en 3-årig HF med fokus på musik og teater bosat i Odense, præsenterede årets teaterprojekt i Vollsmose. 25 medvirkende spillede 5 forestillinger for ca. 700 publikummer. En collage af de bedste musiknumre fra pladeselskabet Motown - sat sammen af en fiktiv historie om selskabets skaber Berry Gordy.

lagde i 2009 en del af deres repertoire i Vollsmose Kulturhus: 11 arrangementer med 3 forskellige forestillinger. Særligt forestillinger med institutioner som publikum var godt besøgt, men svært at tiltrække publikum i fritiden.

TE S ED

SB N E RD FIN) ? E V ( UR T L SE KU MO US S LL RH VO LTU KU

TEATER RAMASJANGSEN

Ungdomsteatergruppen med medlemmer bosat i Vollsmose spillede deres forestilling “Fordom 09” i Vollsmose Kulturhus. 5 velbesøgte shows i oktober med støtte fra Helhedsplanen.

ODENSE TEATER

på gæstespil i september med produktionen “De andres Drømme”. Et samarbejde mellem Middel East Peace Orchestra og skuespillere fra landsdelsscenerne i Odense, Århus, Aalborg og Odsherred. Opført 6 gange for fulde huse, med mulighed for spisning inden forestillingen.


UDSTILLINGER

5240 VOLLSMOSE

er titlen på det lysende kunstværk på taget af kulturhuset, skabt af Astrid Krogh. Symbolsk knytter mønstre og ornamentik menneskene sammen på tværs af kulturer og kontinenter, så med god dialog og inspiration fra nogle af bydelens beboere har kunstneren sat lys på noget af dét, der binder os sammen. Udstillingen MANGFOLDIGE MØNSTRE gjorde det samme. En lang række beboere fortalte os om og lånte os deres tæpper og tekstiler til udstillingen. En flot udstillingsåbning og mange lokale besøgende.

NATURENS BÅND ved luftfotograf Jan Kofod

Winter var en del af Fototriennale.dk. Vi deltog sammmen med 11 andre udstillings-steder fra hele Fyn i årets store fotofestival i hele oktober under fællestemaet “Landskab”.

FRA NÆR OG FJERN

Odense Fotografiske Amatørklub med næsten 60 medlemmer, udstillede i januar-februar fotos i Kulturhuset. Et udvalg af deres bedste billeder i en mangfoldighed af genrer og stilarter samlet under titlen ”Fra nær og fjern”. Også med fotos fra det helt nære miljø i Vollsmose.

SAKSEDE SJÆLE

Kulturhuset var i 3 uger udsmykket med Torben Jarlstrøms smukke og finurlige papirklip. I vinterferien arrangerede vi samtidig workshops for interesserede små og store papirklippere.


MUSIK TIPTOE BIGBAND med Nicolaj Bentzon som både kom-

ponist og dirigent. En super flot og velklingende koncert med Store Sal som velfungerende koncertsal. Mange flere havde fortjent den oplevelse.

PRISS´K & NASH

En udendørs koncer som en del af Vollsmose Blomstrer med spændende pigerap fra Elfenbenskysten. Eksotisk, pulserende og populært.

(DOUBLE $/ RAZOR THE DON).

Hip-hop fest med Steffen og Asem, i en to timers intensiv hjemmebane koncert. Et vellykket raparrangement.

DE ANDRES DRØMME

En teaterkoncert med folk fra Odense Teater akkompagneret af Middle East Peace Orchestre. Koncerten var udsolgt hver eneste aften og fik rigtigt gode anmeldelser. (Se Odense Teater).

SYNGELYST - FOR DE MINDSTE

I samarbejde med Vollsmose Bibliotek afholdt Kulturhuset Syngelyst for de mindste, hvor orkestret Muzikzak lavede musiksjov for børn fra de omkringliggende institutioner. Det var en stor succes!

SPIL DANSK DAG

Gammelkendte toner i nye omgivelser. 2 lokale konservatoriestuderende Frey Klarskov og Anna Ågaard optrådte i Foyéren med folkemusik.

PALÆSTINAFESTIVAL

Vollsmose Kulturhus afholdt i samarbejde med Center for Kulturel Udvikling og Around et arrangement, hvor Darg Team, en palæstinensisk hip hop gruppe, og en håndfuld unge, danske kunstnere optrådte og debatterede med publikum. Darg Team fik udrejseforbud i sidste øjeblik og måtte medvirke via videokonference.

VER

DEN S (RA BEDS TE KUL P) TUR ? VOL L

KU

LTUSMOS RH E US


FILM

Vi er bydelens egen biograf. Fra debatskabende dokumentarfilm til fiktion fra mange verdenshjørner.

"DEN PERFEKTE MUSLIM"

har man kunnet møde i Vollsmose Kulturhus i 2009. Ganske vist kun i filmformat. Filmen, instrueret af Fenar Ahmad, følger PR-manden Nikolai Lang i jagten på danskernes idealbillede af den perfekte muslim. Han var selv til stede og introducerede filmen og den efterfølgende debat. Et livligt arrangement med mange deltagere.

E ST D BE S EN LM) D R I R? VE (F LTU E KU OS

M S LLSURHU O V LT KU

“BREAK IT!”

I 2009 var der premiere på kortfilmen ”Break It” om kulturkløften mellem muslimske og etnisk danske gymnasiepiger - og om hvordan man kommer over den. Filmen er skabt i regi af ”Young Docs”: et fælles fynsk filmprojekt med bl.a. Odense Filmværksted. Vi kombinerede filmen med foredrag og musik – med den muslimske sangerinde Jasmin og rapperen Solo – samt efterfølgende debat. En udpræget succes.

”SALAAM FILMFESTIVAL” Film og dialog om kulturmøder og globalt udsyn. I samarbejde med Salaam Filmfestival viste Kulturhuset i 2009 de 2 film ’Guldbolden’ og ’Slumdog Millionaire’ som et samlet familiearrangement. Knapt hundrede voksne så ”Slumdog Millionaire” i Store Sal mens ungerne så ”Guldbolden” samtidig i Lille Sal.

Så var der sparken-fodbold-konkurence for børnene. Den kendte landsholdsspiller Johan Absalonsen gav racismen det røde kort og autografer til børnene. Salaam viste derudover de to hollandske filmperler ”Polleke” og ”Schnitzel Paradise”, og publikumstilslutningen var pæn.


HØJT TIL LOFTET Kulturhuset er et mødested for mennesker med nysgerrighed og noget på hjerte. Spontant eller planlagt, uformelt eller super-seriøst. Der er afholdt rigtig mange workshops, seminarer og foredrag i årets løb: Bl.a. bibliotekets 3 omgange “Eksperimentarium for Integration”, Odenses amatørfotografer holdt lyssætningskursus, “Borgere for et anstændigt Danmark” drøftede “Bygger vi broer - eller graver vi grøfter?”, 2 tyrkiske foreninger inviterede til “Iftar”-måltid og tværkulturel dialog og hele overetagen blev involveret i indendørs “Aktivitetsfestival” en familiesøndag i november.

MØDRE OG DØTRE KVINDER AF TO KULTURER

Vollsmose Sundhedscenter afholdt i oktober et arrangement for kvinder i samarbejde med Vollsmose Kulturhus. Her var kvinder med anden etnisk baggrund end dansk til et debatarrangement om at finde balancen mellem deltagernes gamle kultur og livet i Danmark.

SPÆNDENDE AKTUELLE TEMAER

Seniorhøjskolen tog fat på temaer som ”Fra demokratiets vugge til vor tid” (lige før kommunalvalget med et panel af unge byrådskandidater), ”Bæredygtig udvikling” og ”Skæve eksistenser”.

AMEL IBRAHIMOVIC præsenterede INTERRUPTED GAME

En dybt personlig udstilling af tegninger, billeder og videokunst, hvor den unge kunster selv, flygtning fra Bosnien i 1993, uddannet fra Det Fynske Kunstakademi, viste rundt i sin udstilling, underviste og fortalte.

VERD

ENS B (BØR EDSTE N KULT E) UR?

VOL KULTLSMOSE URHU S


FASTE BRUGERE 5240 ACT NOW

er en teatergruppe i Vollsmose for unge mellem 16-25 år. Teatergruppen er et forumteater, der baserer deres stykker på de unge skuespilleres livserfaringer og aktivt involverer tilskuerne. Act Now øver i Kulturhuset en gang om ugen, og i 2010 starter de med forestillinger i huset og rundt om i landet.

MOSEKONERNE

er en kvindegruppe, der mødes hver anden onsdag i ulige uger fra kl. 12-14. I 2009 mødtes gruppen i Kulturhuset for at diskutere aktuelle emner, have kreative værksteder eller tage på studieture. Gruppen er god blanding af etniciteter, aldre og fagbaggrunde, der giver godt grundlag for sjove og interessante møder.

SENIORHØJSKOLEN er meget aktive brugere af Kulturhuset og holder jævnligt arrangementer for deres medlemmer. Seniorhøjskolen tilbyder folkeoplysende voksenundervisning for de 50+årige som heldagsarrangementer med foredrag, debat, sang og hyggeligt samvær. I 2009 afholdt Seniorhøjskolen i alt 8 arrangementer for deres medlemmer i huset og fyldte dermed huset med syngende og glade seniorer.

HEALTHY PEOPLE

Vollsmose Kulturhus indgik efteråret 2009 et sammarbejde med Healthy People, der er en sundhedsforening for beboere i Vollsmose. Aftalen sikrer at Healthy People kan træne på diverse træningsmaskiner i Kulturhusets lokaler frem til sommeren 2010. Foreningen har grupper opdelt i kvinder og mænd, der træner på forskudte tidspunkter. Aftalen gør at Kulturhuset 4 dage om ugen bliver besøgt af mænd og kvinder i alle aldre til individuel træning, men aktiviteterne virker også som en øjenåbner for andre tilbud i Kulturhuset.


AKTIVITETER & LÆREPENGE 2009-ARRANGEMENTER MUSIK TEATER/PERFORMANCE DANS KUNST/UDSTILLINGER FILM WORKSHOP FOREDRAG/DEBAT MØDER ØVRIGE TOTALT

11 32 60 8 17 52 73 163 4 420

Glæde, begejstring, udfordringer og indsigt kan ikke gøres op i tal. Kulturel rigdom måles ikke i nationalproduktet, og værdien af en nedbrudt fordom, en uindfriet frygt og 3 mentale kovendinger kan ikke ses i statistikken. Ikke alt kan gøres op i penge; men nogle få tal fra 2009 kan være nyttige at kende: Medarbejdere Den faste stab i kulturhuset omfatter 4 personer: Daglig leder (37. t ugl.) 1 rengøringsassistent, 2 kulturhusog kommunikationsmedarbejdere (henholdsvis 30 og 25 t. ugl.) Hertil kommer projektmedarbejdere, timelønnede teknikere og servicemedarbejdere efter behov i forbindelse med særlige arrangementer. Bl.a. Helhedsplanens ungekulturprojekt. Regnskab I 2009 har driften af kulturhuset kostet 2.37 mio. kr, heraf knapt 1 mio. kr til ejendomsudgifter. Desuden har vi haft omkostninger til ungdomkultursprojektet for i alt 330.000 kr netto.

VER

DEN S (NAB BEDST KUL O) E TUR ?

VOL KUL LSMO TUR SE HUS


BØRN OG UNGE I FOKUS JUNGLEDAGE

Kulturhuset lægger rammer til Odense musikskoles musical “LilleKnud”, der primært rekrutterer unge i alderen 10-14 år i Vollsmose-området. I marts 2009 opførte de stykket “Hakuna Matatata - det bedste fra Junglen”. I forbindelse med dette var der en række andre tilbud om oplevelse med vilde dyr. Der var gæste-indslag fra Naturama i Svendborg og fra Odense ZOO. Der var bygget en legejungle i atriumgården i Kulturhuset og flere daginstitutioner brugte Kulturhuset som ramme for en uge med jungleworkshops.

DM I HØJTLÆSNING

Flere spændende runder af den landsdækkende højtlæsningsdyst for 6.klasser har fyldt salen med nervepirrende læseoplevelser, strenge dommere og entusiastisk heppende klassekammerater først fra Odenses skoler, siden semifinalister fra hele Fyn.

OPLEVELSER PÅ DET STORE LÆRRED

6 gange årligt viser Vollsmose Bibliotek børnefilm i Store Sal. Hver børnefilmsdag afvikles der 3 forestillinger - med i alt et par hundrede børn og deres ”personaler” fra bydelens institutioner, hovedsageligt børnehaver og dagplejemødre. Gode film og en hyggelig introduktion til Kulturhuset, som de forhåbentligt vender tilbage til, mange gange sidenhen.


NETVÆRK OG INSPIRATION Vollsmose Kulturhus netværker aktivt, bl.a. igennem landsforeningen ”Kulturhuse i Danmark”. Det årlige hustræf for ca. 80 forskellige medlemshuse blev i 2009 afviklet i Odense, hvor vi var værter sammen med kollegerne fra Kulturmaskinen. Årets tema var ”Det åbne Hus - Kulturhusenes betydning for det lokale kulturliv” . Også internationalt har der været kontakter igennem 2009: Bl.a. til ungdomsmiljøer i Rio de Janeiro´s ghettoer (dét samarbejde gør vi mere ved i 2010) og til europæiske kulturhusfolk, der mødtes i Helsinki i november. Her havde vi en medarbejder med til at samle idéer og debatere ”Kulturliv og civilsamfund”.

ER D DEL IN MO A R BED F VERD STE E KUL NS TUR VOL ? LS KUL MO TUR SE HUS

Kulturhuset er også de unges hus - og dét har både kunne ses og høres. Energisk og nysgerrigt. Usikkert og tøvende. Vild puls og stor i slaget. Det hele blandet sammen og strittende i mange retninger. Fuld fart frem! Her kommer jeg - klar til at ta´ hele verden i besiddelse. Så nye venner og netværk er sagen, og ungekulturen i kulturhuset stikker hovedet frem på mange måder: Stærkest i dansen og rap-musikken; men også som forumteater, musicals, filmforsøg og e-sport. Og mange af Vollsmoses unge musikalske stjerne-frø tæller ned til at øvelokalerne i kælderen kan tages i brug i 2010.

Sammen med mange af kulturhusets aller nærmeste bofæller i Vollsmose har vi i årets løb været på ture for at søge inspiration: Marts 2009: Valby kulturhus, “Kraftwerket” i København, ungdomskulturhuset ”Radiatorfabrikken” i Herlev. Maj: Gjellerupparken i Århus. November: 3 kulturhuse i Malmø (bl.a. i Rosengården) og 3 i København, bl.a. ”Sjakket” på Nørrebro.


VERDENS (ALLER) BEDSTE ...? VOLLSMOSE KULTURHUS

VOLLSMOSE KULTURHUS

Årsrapport 2009  
Årsrapport 2009  

Årsrapport 2009

Advertisement