Page 1

Συστήματα Αλουμινίου

Πάνελ

Συστήματα Καγκέλων

Τεύχος 2ο, Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 2009

κούφωμα & κατοικία

www.themelio.gr | e-alοuminio

Βαφές: Κουφώματα με Χαρακτήρα ...στη σελίδα 6

Αυτοματισμοί στα Ρολά σας: Άνεση! ...στη σελίδα 10

Ενεργειακά Τζάμια: Το μέλλον!

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΘΕΜΑ:

   8:89,4.9. /1.8:7<405.26:;=4.9..36:415-6: 40

      

       &!%%!%!&("$)(+ '#"!)! *$&      

Πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ» Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τις διαδικασίες, τα ισχύοντα μέτρα και τις πρακτικές εφαρμογής του προγράμματος. Διαβάστε το στη σελ. 8

...στη σελίδα 12


ΣΕΛΙΔΑ 2

Έγχρωμα πολυκαρμπονικά φύλλα ALUMINCO Η ALUMINCO, μέσω του εμπορικού της δικτύου, διαθέτει ετοιμοπαράδοτα, συμπαγή πολυκαρμπονικά φύλλα Lexan ® Exell d ® με UV προστασία 2 όψεων στο πάχος των 5 mm, σε 5 νέα χρώματα, κόκκινο, κίτρινο, γαλάζιο, γκρι σκούρο και βιολετί. Τα νέα εντυπωσιακά χρώματα συμπληρώνουν τη χρωματική παλέτα των Lexan® Exell d® και μαζί με τα τρία standard χρώματα (διάφανο, διάφανο ανάγλυφο, opal & bronze) αποτελούν μια ιδανική λύση για αρχιτεκτονικού τύπου εφαρμογές. Τα συμπαγή Lexan ® Exell d ® συνδυάζονται με ειδικά σχεδιασμένα προφίλ και εξαρτήματα της πέργκολας αλουμινίου “Classic” και του συστήματος κάγκελου “F50” τύπου inox. Για περισσότερες πληροφορίες και για αποστολή δειγμάτων, απευθυνθείτε στο τμήμα εξυπηρέτησης πελατών της ALUMINCO και στο εμπορικό της δίκτυο.

AL.VEK για Ποιότητα και Αξιοπιστία Η AL.VEK είναι μια κάθετη μονάδα παραγωγής κουφωμάτων αλουμινίου και PVC. Λόγω της τεχνογνωσίας, της εμπειρίας, της υλικοτεχνικής υποδομής και του υπερσύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού της, η εταιρεία έχει προβεί στην παραγωγή δικών της προφίλ αλουμινίου που είναι πιο ενισχυμένα, καθιστώντας τα πιο αποτελεσματικά και λειτουργικά. Η εταιρεία αποφάσισε να διαφοροποιήσει τα προϊόντα της, σχεδιάζοντας δικές της μήτρες άριστης ποιότητας και υψηλής αισθητικής, για να καλύψει τις ανάγκες της αγοράς για καλύτερη μόνωση, στεγανοποίηση και ασφάλεια. Ο πελάτης του σήμερα είναι ενημερωμένος και έχει απαιτήσεις, στις οποίες η AL.VEK μπορεί να ανταποκριθεί. Ασφαλώς, η άριστη ποιότητα των κουφωμάτων οφείλεται, κατά βάση, στις πιστοποιημένες, επώνυμες πρώτες ύλες που χρησιμοποιεί και επιβεβαιώνεται με την Πιστοποίησή τους με ISO 9001.

Τεύχος 2, Σεπτέμβριος - Οκτώβριος

κούφωμα & κατοικία

ΕΚΔΟΤΗΣ - ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ - ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΑΛΑΤΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Φιλελλήνων 10, Αργυρούπολη 164 52 Τηλ. / Fax: 210 9952961 - 2 web: www.themelio.gr e-mail: info@themelio.gr ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ: Κρίκου Ειρήνη (ikrikou@themelio.gr) ΣΥΝΤΑΞΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: Φατούρου Βασιλική (vfatourou@themelio.gr) ART DIRECTOR / CREATIVE DIRECTOR: Φατούρου Βασιλική (vfatourou@themelio.gr) ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΕΝΤΥΠΟΥ: Β. Βογιατζής Α.Ε. Γραφικές Τέχνες Λ. Βουλιαγμένης 511, 163 41 Ηλιούπολη Τηλ.: 210 9967760 - 3, Fax: 210 9967765

Το έντυπο αποκτά αυτόματα το copyright της δημοσίευσης, αναφορικά με τα αποστελλόμενα προς δημοσίευση κείμενα και φωτογραφίες. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση κειμένου ή εικόνας με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς τη γραπτή άδεια της Διεύθυνσης του εντύπου. Τα ενυπόγραφα άρθρα δεν απηχούν υποχρεωτικά και τις απόψεις του εντύπου.

Για θερμομονωτικά ανοιγόμενα κουφώματα αλουμινίου: aluset Τ 680 Ένα νέο σύστημα για θερμομονωτικά ανοιγόμενα κουφώματα αλουμινίου, αποτελεί η σειρά aluset Τ 680. Η σειρά αυτή διαθέτει μια πολύ μεγάλη γκάμα διατομών υψηλών προδιαγραφών που κάνουν δυνατή και την πιο απαιτητική κατασκευή. Για τις κατασκευές υπάρχουν διαφόρων διαστάσεων φύλλα που δέχονται διπλούς υαλοπίνακες, καθώς και όλων των τύπων κάσες από χαμηλές απλές έως και ενιαία κάσα για τζάμι - σήτα και παντζούρι. Όλα τα προφίλ ακολουθούν τις προδιαγραφές διαστάσεων Camera Europea, με αποτέλεσμα να συνεργάζονται άψογα με ποιοτικά εξαρτήματα και μηχανισμούς όλων των ελληνικών και ευρωπαϊκών βιομηχανιών. Τα προφίλ της ALUSET βάφονται εκτός από λευκά σε όλη την γκάμα χρωμάτων RAL, καθώς και εξαιρετικής ποιότητας χρώματα ξύλου. Όλα τα παραπάνω κάνουν την T 680 να αποτελεί την πιο αποτελεσματική προστασία, προσφέροντας υψηλές προδιαγραφές θερμομόνωσης, υδατοστεγάνωσης και αεροστεγάνωσης, σε συνδυασμό με εξαιρετική αντοχή στη μακροχρόνια χρήση.

Ανοιγόμενο θερμομονωτικό BLK 254 Είναι το σημείο εκκίνησης των θερμομονωτικών συστημάτων BLK. Το στάνταρ στη θερμομόνωση και την ηχομόνωση. Κατάλληλη για ανοίγματα μέχρι μεσαίου μεγέθους και για εργολαβικές ή εμπορικές κατασκευές καθώς και για μεταλλικά ή βιομηχανικά κτίρια. Η BLK Classic Thermo ενσωματώνει τα σημαντικότερα από τα σύγχρονα σχεδιαστικά πλεονεκτήματα, προσφέροντας την ιδανική λύση όταν ο παράγοντας κόστος υλικών έχει προτεραιότητα, χωρίς να γίνονται παραχωρήσεις στη θερμομόνωση, τη λειτουργικότητα, την ασφάλεια και το σωστό φινίρισμα του κουφώματος.


ΣΕΛΙΔΑ 3

Πρωτοποριακή αντικατάσταση παλαιών κουφωμάτων με EUROPA

με Συστήματα Αλουμινίου Europa

Η EUROPA PROFIL ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ Α.Β.Ε., λαμβάνοντας υπόψη τη γενικότερη τάση της αγοράς, πρωτοπορεί με λύσεις και για την αντικατάσταση παλαιών κουφωμάτων με σειρές που ικανοποιούν ιδανικά κάθε αρχιτεκτονική ανάγκη. Πολύτιμο εργαλείο για το σκοπό αυτό, αποτελεί ο νέος 48-σέλιδος οδηγός, απευθυνόμενος σε επαγγελματίες του κλάδου, που βρίσκεται ήδη σε κυκλοφορία από το Φεβρουάριο. Μέσω του ειδικού καταλόγου, η EUROPA συστήνει λύσεις αντικατάστασης παλαιών κουφωμάτων που καλύπτουν ένα εύρος διαφόρων κατηγοριών κατασκευών, όπως ανοιγόμενων ξύλινων με επικαθήμενο ρολό, χωνευτών, επαλλήλων, καθώς και συνδυασμών κουφωμάτων με ρολά και σήτα. Εμπλουτισμένος με λεπτομερείς σχεδιαστικές τομές και με προτάσεις που καλύπτουν κάθε τύπο κουφώματος, ο κατάλογος αποτελεί έναν πλήρη πρακτικό οδηγό για τον επαγγελματία κατασκευαστή, αρχιτέκτονα και μηχανικό. Η EUROPA προτείνει, προσφέροντας τη δυνατότητα αντικατάστασης των παλαιών κουφωμάτων ...μια για πάντα!

Επιτοίχιος δέκτης e-door Οι εταιρεία e-door γνωρίζει καλά τη σημασία που έχουν οι λέξεις «ποιότητα», «αξιοπιστία» και «αισθητική» για τους πελάτες της με αποτέλεσμα να επενδύει χρόνο και χρήματα με σκοπό την αναβάθμιση των προϊόντων της και την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων που έχουν ως απώτερο στόχο τη μέγιστη ικανοποίηση τους. Η edoor γνωρίζει την πίεση χρόνου που έχουν οι επαγγελματίες, γεγονός που αυξάνει το αίσθημα της ευθύνης απέναντι στα προϊόντα της. Σήμερα, η εταιρεία e-door είναι στην ευχάριστη θέση να σας παρουσιάσει την πιο εύχρηστη, ανώδυνη και οικονομική λύση για τη μετατροπή των ενσύρματων ρολών σας σε ασύρματα. Απλά αντικαταστήστε τον παλιό διακόπτη του ρολού με τον επιτοίχιο δέκτη της e-door και απολαύστε όλα τα οφέλη της ασύρματης τεχνολογίας στα ρολά σας. Η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή χωρίς να χρειάζεται να ανοίξετε το ρολό και να κάνετε επιπλέον διεργασίες στο σπίτι. Παράλληλα, η καινοτομία αυτή ξεχωρίζει γιατί εκτός από την ασύρματη λειτουργία, ο δέκτης σας δίνει τη δυνατότητα για την κατασκευή σεναρίων, ώστε να μπορείτε να προγραμματίζετε τη λειτουργία των ρολών σας και να ανοίγουν και να κλείνουν όποτε εσείς το επιθυμείται ακόμα και όταν θα λείπετε από το σπίτι. Αξίζει να αναφέρουμε πως ο επιτοίχιος δέκτης είναι απολύτως συμβατός με όλες τις ηλεκτρονικές ευκολίες που παρέχει η εταιρεία, όπως χειριστήρια για την ομαδοποίηση των ρολών κ.α..


ΣΕΛΙΔΑ 4

Exalco και Βίκυ Χατζηβασιλείου πάνε πακέτο στη νέα καμπάνια για την αντικατάσταση κουφωμάτων Η Exalco, μας έχει πια συνηθίσει στην πρωτοτυπία επιλογής επωνύμου στις διαφημιστικές της εκστρατείες. Μετά τον Αντώνη Νικοπολίδη και τη Φανή Χαλκιά, τη σκυτάλη στην προβολή των γνωστών συστημάτων αλουμινίου παίρνει η Βίκυ Χατζηβασιλείου, καταξιωμένη δημοσιογράφος, συγγραφέας και παρουσιάστρια της επιτυχημένης εκπομπής «πάμε πακέτο». Αυτή τη φορά, με δεδομένη και επίκαιρη την επιδότηση από το κράτος για αντικατάσταση κουφωμάτων, η Exalco, με τη Βίκυ Χατζηβασιλείου, προβάλλει τη νέα ειδική σειρά προϊόντων της «EXALCO ECONOMY». Η σειρά περιλαμβάνει το ανοιγόμενο σύστημα ALBIO 109 και το συρόμενο ALBIO 225, που χάρη στο σύστημα θερμοδιακοπής που διαθέτουν εξοικονομούν πολύτιμη ενέργεια τόσο το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι. Το αποτέλεσμα είναι ότι μειώνουν σημαντικά τα έξοδα θέρμανσης και ψύξης αλλά παράλληλα σέβονται και το περιβάλλον! Τώρα λοιπόν, όπως αναφέρει και η Βίκυ Χατζηβασιλείου: «οικονομία και περιβάλλον, πάνε πακέτο!». Η Exalco χτίζει σταθερά με διαφήμιση στην τηλεόραση την επώνυμη ζήτηση των προϊόντων της και δραστηριοποιείται τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό σε επίπεδο παραγωγής και εμπορίας με εξαγωγές σε όλο τον κόσμο.

Νέα κλειδαριά EXMETAL: συρομένου αλουμινίου για κλείδωμα απόλυτης ασφάλειας Η εταιρεία ex.metal σας παρουσιάζει μία καινούρια κλειδαριά συρομένου αλουμινίου, η οποία προσφέρει ασφαλές κλείδωμα και μεγάλη διάρκεια στη χρήση χωρίς προβλήματα, καθώς διέπεται από άριστο σχεδιασμό κλειδαριάς και σπανιολέτας. Πρόκειται για μια νέα κλειδαριά συρομένου με πείρο, για τις νέες σειρές που διαθέτουν θάλαμο κλειδαριάς. Ο σχεδιασμός σπανιολέτας, της επιτρέπει να κάνει κίνηση 180 μοιρών, ώστε να μη χτυπάει στο αρμοκάλυπτρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κυπρί είναι ανοξείδωτο με μικρές διαστάσεις, προκειμένου να μη δημιουργεί πρόβλημα στη χρήση.

EXTRAPLASTICA: Γραμμή τεχνικής υποστήριξης για τους μηχανισμούς ρολού και γκαραζόπορτας H εταιρεία extraplastica, στα πλαίσια της προσπάθειας για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών της, ξεκινάει από σήμερα τη λειτουργία αποκλειστικής γραμμής τεχνικής υποστήριξης για τους μηχανισμούς ρολού και γκαραζόπορτας, καθώς και για τους αυτοματισμούς αυτών. Η γραμμή τεχνικής υποστήριξης θα λειτουργεί σε συνεργασία με την εταιρεία Somfy και φέρει την ονομασία Τηλεφωνική γραμμή Τεχνικής Υποστήριξης Μηχανισμών extraplastica-Somfy 211-6000215. Στόχος της γραμμής αυτής είναι η άμεση και σωστή εξυπηρέτηση εξυπηρέτηση των πελατών της, όσον αφορά στα προβλήματα που προκύπτουν με τους μηχανισμούς και αυτοματισμούς των ρολών.

G-ENERGY: Νέο μπράτσο G-BAT H G-ENERGY παρουσιάζει κατ’ αποκλειστικότητα στην Ελλάδα, το νέο μπράτσο της GENIUS, G-BAT. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό προϊόν με χαρακτηριστικά του το άψογο design, τον απόλυτο βαθμό στεγανότητας και την ανταγωνιστική τιμή του. Το μπράτσο G-Bat προορίζεται για 300kg / φύλλο και για 3-4 m πλάτος φύλλου. Η εταιρεία G-ENERGY βρίσκεται πάντα στη διάθεσή σας για να καλύψει τις ανάγκες σας.

PL 1100: Το νέο Αδιάρρηκτο Σύστημα Ασφαλείας της POWER LOCK Η Power Lock συνεχίζει τις καινοτομίες στα συστήματα ασφαλείας και παρουσιάζει στην ελληνική αγορά το νέο της προϊόν: το αδιάρρηκτο σύστημα ασφαλείας PL 1100, πολλαπλών κλειδωμάτων τύπου καρρέ. Η πρωτοπορία του έγκειται στο εξής: Είναι το μοναδικό συρόμενο σύστημα που κλειδώνει σε τύπο καρρέ σε 2, 3,4 και 6 σημεία, ανάλογα με τις ανάγκες του πελάτη. Η λάμα και το αντίκρυ είναι ανοξείδωτα (inox), με αποτέλεσμα να μην σκουριάζουν με το πέρασμα του χρόνου. Στα πολλαπλά κλειδώματα, εφαρμόζονται και οι μηχανισμοί PL 210 και PL 020.

του έγκειται στο εξής μοναδικό συρόμενο κλειδώνει σε τύπο 3,4 και 6 σημεία τις ανάγκες του π και το αντίκρυ εί (inox), με αποτέ σκουριάζουν μ


ΣΕΛΙΔΑ 6

Βαφές Κουφωμάτων για ένα σπίτι με προσωπικότητα! Το χρώμα έπαιζε πάντα σημαντικό ρόλο στη ζωή μας, πόσο μάλλον σε ένα περιβάλλον που μας αγκαλιάζει τις περισσότερες ώρες της ημέρας, όπως το σπιτικό μας. Η σύγχρονη αρχιτεκτονική υπαγορεύει όχι πλέον μουντές πόλεις και κτίρια, αλλά κατασκευές με άποψη και κυρίως νέες χρωματικές παραλλαγές. Η βαφή των κουφωμάτων, που απαρτίζουν το σπίτι μας, την εξοχική μας κατοικία ή οποιοδήποτε οικοδόμημα, αποτελεί το θέμα που θα αναπτύξουμε παρακάτω και που προσδίδει μια ξεχωριστή προσωπικότητα στο σύνολο, ανάλογα με τις προσωπικές μας προτιμήσεις.

Αλουμίνιο σε χρώμα Ξύλου και Μαρμάρου; Κι όμως, γίνεται! Επιλέγετε κουφώματα αλουμινίου για το σπίτι σας επειδή διέπονται από αντοχή, ανθεκτικότητα και διάρκεια στο χρόνο, όμως θεωρείτε ότι έτσι δε σας μένουν περιθώρια να αφομοιώσετε το «παραδοσιακό» και το «ζεστό» κλίμα που εκπέμπει το ξύλο ή την πολυτέλεια που πηγάζει από το μάρμαρο; Εν έτει 2009, η τεχνολογία έχει εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό, που σας δίνει τη δυνατότητα να βάψετε τα κουφώματα αλουμινίου σε χρώματα ξύλου, μαρμάρου και άλλων στυλ. Με το διαρκώς αυξανόμενο ρόλο που έχει σήμερα το αλουμίνιο στον τομέα των κατασκευών, ένα βασικό χαρακτηριστικό ρόλο παίζουν φυσικά και τα διάφορα φινιρίσματα που γίνονται εφικτά με τη βοήθεια ειδικών διαδικασιών βαφής. Το πιο γνωστό σήμερα από αυτά τα νέα φινιρίσματα είναι η “βαφή απόχρωσης ξύλου” που κατορθώνει όχι μόνο να αναπαραγάγει τα χρώματα των διαφόρων ειδών ξύλου, αλλά και τα πιο πολύπλοκα γραφικά «νερά» που τα χαρακτηρίζουν οπτικά. Αποτέλεσμα είναι, το τελικό προϊόν να ξεχωρίζει δύσκολα από το πραγματικό είδος ξύλου που “μιμείται”. Με αυτή την ευελιξία, οι επιλογές που ξεδιπλώνονται μπροστά σας, φαίνεται να είναι αναρίθμητες, καθώς μπορείτε να επιλέξετε τον τύπο του ξύλου που σας αρέσει, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να έχει την ανθεκτική ποιότητα του αλουμινίου, αλλά και τα «νερά» και την πιστή απεικόνιση του ξύλου. Θα μπορούσαμε να πούμε λοιπόν ότι η βαφή ξύλου είναι ο πρωταγωνιστής αυτής της τεχνολογικής ανανέωσης της “εικόνας” του αλουμινίου, δεδομένου του ότι υπάρχουν αποχρώσεις για όλα τα γούστα (π.χ. καρυδιά, πεύκο, κερασιά, μαόνι με ρόζους, χωρίς ρόζους κτλ). Ανάλογη επιτυχία έχουν και οι βαφές διαφόρων αποχρώσεων μαρμάρου ή γρανίτη στο αλουμίνιο. Αξίζει να σημειωθεί η σημασία όλων των παραπάνω, στις αναπαλαιώσεις των παραδοσιακών κτιρίων σε ιδιαίτερες περιοχές ή στις συντηρήσεις διατηρητέων κτιρίων και αρχιτεκτονικών μνημείων. Αλλά και στις νέες κατασκευές, η βαφή ξύλου μπορεί να απαντήσει πειστικότατα και στις πιο εξεζητημένες αισθητικές απαιτήσεις δεδομένου του ότι το «ξύλο» θεωρείται από πολλούς ακόμα και σήμερα βασικό και αναντικατάστατο υλικό για τα κουφώματα. Παρακάτω, σημειώνονται οι διάφορες μέθοδοι βαφής των κουφωμάτων αλουμινίου.

Οι Τεχνολογίες Βαφής που έχετε στη διάθεσή σας! ΣΟΥΜΠΛΙΧΡΩΜΙΑ Η Σουμπλιχρωμία είναι μία μέθοδος βαφής αλουμινίου σε χρωματισμούς ξύλου, η οποία δεν εφαρμόζεται μόνο στο βαμμένο αλουμίνιο, αλλά και σε άλλα υλικά. Η διαδικασία που ακολουθείται είναι η μεταφορά μιας εκτυπωμένης σε μία μεμβράνη εικόνας, στην ήδη βαμμένη επιφάνεια. Τα σχέδια, όπως π.χ. τα «νερά» του ξύλου, προσδίδονται με ειδικά μελάνια και η αποτύπωσής τους γίνεται εν θερμώ και σε κενό αέρος. Με τη μέθοδο της σουμπλιχρωμίας μπορείτε να αποδώσετε τη βαφή που επιθυμείτε, σε πολύ ρεαλιστικά επίπεδα. Αυτό εξαρτάται αφενός από την ποιότητα των μελανιών, τα οποία θα πρέπει να είναι ανθεκτικά στις ποικίλες συνθήκες της ατμόσφαιρας και αφετέρου από την ποιότητα της βαφής, που πρέπει να μπορεί να απορροφήσει επιτυχώς τα μελάνια. Η βαφή αλουμινίου σε χρωματισμούς ξύλου με την τεχνική της Σουμπλιχρωμίας ενδείκνυται για εφαρμογές σε διάφορους χώρους, καθώς επιτυγχάνεται υψηλή αισθητική και τελική αντοχή στα κουφώματα. Αξίζει να τονίσουμε ότι το σύστημα της σουμπλιχρωμίας μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε ποικιλία συνδυασμών σχεδίων, οποιασδήποτε μορφής, άρα μπορεί να ικανοποιήσει και τις πιο δύσκολες απαιτήσεις.

PROFILMEDIA

Μια ακόμη μέθοδος βαφής στα χρώματα του ξύλου, είναι η λεγόμενη «Πούδρα στην πούδρα», η οποία όμως συναντάται σε λιγότερες εφαρμογές, λόγω των περιορισμένων χρωματικών τόνων. Παρόλαυτα, προσδίδει στα κουφώματα ικανή στερεότητα βαφής.

ΗΛΕΚΤΡΟΣΤΑΤΙΚΗ ΒΑΦΗ - ΧΡΩΜΑΤΑ ΞΥΛΟΥ

Ζήσε το χρώμα!

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΡΟΛΩΝ ΑΠΟ ΤΟ 1973

info@extraplastica.gr www.extraplastica.gr

ΡΟΛΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ - ΓΚΑΡΑΖΟΠΟΡΤΕΣ Eργοστάσιο - Γραφεία: Φούρτζη 4, 136 77 Αχαρναί Τηλ.: 210/57.35.315, 57.12.414, 24.06.461, 24.06.612 Fax: 210/5723544, 5712464


ΣΕΛΙΔΑ 7

ΗΛΕΚΤΡΟΣΤΑΤΙΚΗ ΒΑΦΗ Η ηλεκτροστατική βαφή, αποτελεί δημοφιλή τεχνολογία βαφής λόγω του χαμηλού κόστους (σε σύγκριση με την τεχνολογία φινιρίσματος ξύλου). Λειτουργεί ως εξής: επικαλύπτει την επιφάνεια του αλουμινίου με ειδικό στρώμα από πολυεστερικές ρητίνες, ώστε να προστατεύσει το κούφωμα από τη διάβρωση και να προσδώσει τον επιθυμητό χρωματισμό. Στη συγκεκριμένη μέθοδο, μπορείτε να βρείτε απεριόριστες χρωματικές επιλογές, ανάλογα με το γούστο και τη διακόσμηση του σπιτιού σας. Η βαφή κουφωμάτων αλουμινίου με τη μέθοδο της ηλεκτροστατικής βαφής, απευθύνεται σε όλα τα βαλάντια και μας δίνει χωρίς αμφιβολία το αισθητικό αποτέλεσμα που επιθυμούμε ανάλογα με την περίπτωση. Τα χρώματα που βάφονται με τη μέθοδο αυτή, ποικίλουν και δίνουν διαφορετικό οπτικό αποτέλεσμα, ακόμα και διαφορετική υφή, δηλαδή γυαλιστερά, ματ, σαγρέ κτλ..

ΑΝΟΔΙΩΣΗ Η ανοδίωση είναι μια τεχνολογία βαφής που λειτουργεί με εντελώς διαφορετικό τρόπο, που ίσως προκαλέσει την περιέργειά σας: μετασχηματίζει την επιφάνεια του αλουμινίου και δημιουργεί ένα στρώμα σκουριάς, ιδιαίτερα σκληρό. Το αποτέλεσμα αυτού είναι να αποφεύγεται η διάβρωση του μετάλλου κατά την έκθεση στην ατμόσφαιρα. Φυσικά, το στρώμα της ανοδίωσης που δημιουργείται στην επιφάνεια του κουφώματος είναι διαφανές, αφήνοντας το περιθώριο να το χρωματίσετε όπως επιθυμείτε.

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΣΤΑΤΙΚΗΣ ΒΑΦΗΣ & ΑΝΟΔΙΩΣΗΣ Η διαφορά της ηλεκτροστατικής βαφής από την ανοδίωση είναι η εξής: το επίστρωμα της ηλεκτροστατικής βαφής αλλάζει τις τελικές διαστάσεις του κουφώματος, καθώς προστίθεται στην επιφάνεια του μετάλλου, ενώ το επίστρωμα της ανοδίωσης εισχωρεί στο μέταλλο χωρίς να επηρεάζει τις τελικές διαστάσεις. Επίσης ειδοποιός διαφορά είναι οι περισσότερες και διαφορετικές σε υφή και αισθητική χρωματικές επιλογές που προσφέρει η μέθοδος της ηλεκτροστατικής βαφής σε σύγκριση με την μέθοδο της ανοδίωσης. Κατά τα άλλα όμως, αποτελούν και οι δυο αξιόπιστες μεθόδους βαφής.

Ποιες Πιστοποιήσεις Βαφής να αναζητήσετε! Υπάρχουν συγκεκριμένες και σαφείς προδιαγραφές, που ελέγχουν την ποιότητα των βαμμένων κουφωμάτων αλουμινίου, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Αρχικά υπάρχει η πιστοποίηση του ISO, καθώς και η απονομή Πιστοποιήσεων QUALICOAT και QUALANOD που προκύπτουν από τα αποτελέσματα πολλών ελέγχων, όπως για παράδειγμα την επιβολή αυτοέλεγχου της μονάδας σε καθημερινή βάση, τον απροειδοποίητο έλεγχο σε εταιρείες, δύο φορές, τουλάχιστον το χρόνο, σε ακαθόριστα χρονικά διαστήματα, έλεγχοι από επιθεωρητές ποιότητος κ.α.. Η παρακολούθηση της διαδικασίας και η απονομή των πιστοποιητικών ποιότητας γίνεται σε κάθε χώρα από εξειδικευμένες Εθνικές Ενώσεις. Στη χώρα μας η Ελληνική Ένωση Αλουμινίου αποτελεί τον εξουσιοδοτημένο και υπεύθυνο Οργανισμό για τη διενέργεια των ελέγχων και την απονομή των σημάτων ποιότητος Qualicoat και Qualanod. Ένα ακόμα σημαντικό Πιστοποιητικό βαφής, αποτελεί η Παραθαλάσσια Κλάση, ή αλλιώς SEASIDE CLASS, για κουφώματα που έχουν υποστεί ειδική διπλή προεργασία. Η διαδικασία παραθαλάσσιας κλάσης αποτελεί μια ενισχυμένη επιφανειακή κατεργασία του αλουμινίου πριν το στάδιο της βαφής. Προβλέπει δε διπλή, αλκαλική και όξινη προσβολή του μετάλλου πριν την χρωμάτωση με σκοπό την μεγαλύτερη προστασία των προφίλ. Προτιμάται ιδίως σε παραθαλάσσιες περιοχές ή γενικά σε περιοχές με ιδιαίτερα βεβαρημένο περιβάλλον, για την αντιμετώπιση του κινδύνου της νηματοειδούς διάβρωσης στα προφίλ. H SEASIDE CLASS απονέμεται έπειτα από έλεγχο, σε εταιρείες που ήδη κατέχουν το πιστοποιητικό QUALICOAT. Ευχαριστούμε για την επιμέλεια του άρθρου την εταιρεία EXTRAPLASTICA.


ΣΕΛΙΔΑ 8

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΘΕΜΑ:

Πρόγραμμα “ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ Κ Α Τ ’ Ο Ι Κ Ο Ν” Όλα όσα θέλατε να μάθετε, αλλά δεν ξέρατε πού να ρωτήσετε!

Τ

ο θέμα που συζητείται πολύ έντονα τους τελευταίους μήνες ανάμεσα σε οικογένειες, εργολάβους, κατασκευαστές και απλούς πολίτες, αφορά στο Πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ’ΟΙΚΟΝ». Παρακάτω παρατίθενται συχνές ερωτήσεις και συνοπτικές απαντήσεις πάνω στην πρακτική του Προγράμματος, τις επεκτάσεις του και τις προδιαγραφές του, προκειμένου να διαμορφωθεί μια ικανοποιητική εικόνα ενημέρωσης γύρω από αυτό.

Πρώτα όμως, λίγα εισαγωγικά λόγια για το Πρόγραμμα αυτό καθεαυτό: Προγραμματίζεται να διαρκέσει 2 χρόνια και εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης Ενεργειακής Αποδοτικότητας, που αποβλέπει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 4%, στην κάλυψη ποσοστού 18% της ακαθάριστης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και στην κατά σύνολο εξοικονόμηση ενέργειας στην τελική χρήση κατά 20%. Η δημόσια δαπάνη του ανέρχεται στα 400.000.000 ευρώ και καλύπτει και τις 13 Περιφέρειες της Ελλάδας. Ο ΦΠΑ είναι επιλέξιμη δαπάνη και συμπεριλαμβάνεται στον συνολικό προϋπολογισμό του έργου. Τέλος, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι τόσο οι κατασκευαστές, που θα αναλάβουν την εκπόνηση των έργων, όσο και τα κουφώματα που θα τοποθετήσουν, πρέπει να φέρουν Πιστοποίηση με τη σήμανση CE.

10 Ερωτήσεις ζητούν Απαντήσεις! 1) Τι είναι το Πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ’ΟΙΚΟΝ»; Το Πρόγραμμα μεταφράζεται ως «Εξοικονόμηση ενέργειας στον οικιακό κτιριακό τομέα» και αποτελεί ένα εθνικό πρόγραμμα ανακαίνισης του κτιριακού αποθέματος της χώρας μας, δίνοντας βάρος στα παλαιά κτίρια που χρησιμοποιούνται κυρίως για κατοικία σε περιοχές με χαμηλή τιμή ζώνης.

2) Ποια κτίρια θεωρούνται μονοκατοικίες και ποια πολυκατοικίες βάσει του Προγράμματος; Ως μονοκατοικίες θεωρούνται οι οικοδομές που περιλαμβάνουν μια μόνο κατοικία (και τα παραρτήματά της εάν διαθέτει), σε ένα ή περισσότερα επίπεδα. Η κατοικία αυτή είναι μοναδική εντός του οικοπέδου, που καθορίζεται με πράξη κάθετης ιδιοκτησίας. Αντίθετα, ένα κτίριο χαρακτηρίζεται πολυκατοικία όταν εντός του οικοπέδου υπάρχουν περισσότερες από μία οριζόντιες ιδιοκτησίες.

3) Ποια είναι τα κριτήρια επιλεξιμότητας δικαιούχων του Προγράμματος και ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληρούν τα κτίρια για να ενταχθούν στο Πρόγραμμα; Δικαιούνται να συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα οι ιδιοκτήτες νόμιμων μονοκατοικιών και οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών νόμιμων κτιρίων με κύρια χρήση κατοικίας. Τα επιλέξιμα κτίρια, πρέπει είτε να φέρουν οικοδομική άδεια που να έχει εκδοθεί πριν την 01/01/1980, είτε να έχουν κατασκευασθεί πριν την ανωτέρω ημερομηνία. Επίσης να ισχύει κύρια χρήση κατοικίας και να βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης χαμηλότερης του ποσού των 1.500 ευρώ/τ.μ..

4) Ποιες παροχές περιλαμβάνει η επιδότηση του Προγράμματος και ποια τα ποσοστά επιχορήγησής τους; » » »

» »

Θερμομόνωση στο δώμα του κτιρίου. ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ για τα κτίρια που δεν έχουν ήδη Τοποθέτηση διπλών θερμομονωτικών υαλοπινάκων και θερμομονωτικών πλαισίων - κουφωμάτων. ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ για τις ιδιοκτησίες που δεν έχουν ήδη Αντικατάσταση παλαιού συστήματος καυστήρα / λέβητα με νέο υψηλής απόδοσης ή με σύστημα φυσικού αερίου ή με σύστημα που κάνει χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ για τα κτίρια που δεν έχουν ήδη Εγκατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων για παραγωγή ζεστού νερού χρήσης. ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ σε επίπεδο κτιρίου ή ανά ιδιοκτησία Θερμομόνωση στο λοιπό κέλυφος του κτιρίου. ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ σε επίπεδο κτιρίου

Το ποσοστό ενίσχυσης κυμαίνεται από 30 έως 50% του κόστους των επιλέξιμων επεμβάσεων αναλόγως του είδους των κατοικιών και των παρεμβάσεων (βάσει αριθμού παροχών ηλεκτρικού ρεύματος) καθώς και του είδους των επεμβάσεων που θα πραγματοποιηθούν. Για τις μονοκατοικίες το ποσοστό ενίσχυσης ανέρχεται στο 30%, ενώ για τις πολυκατοικίες στο 35%.


ΣΕΛΙΔΑ 9

5) Πού μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να αντλήσουν περισσότερες πληροφορίες για τις λεπτομέρειες του Προγράμματος; Είναι προγραμματισμένη η δημιουργία και η λειτουργία Υπηρεσίας Αρωγής Χρηστών, η οποία θα είναι προσβάσιμη μέσω αστικής τηλεφωνικής κλήσης (801 11 36 300 Καθημερινά 9.00 - 17.00), αλλά και ηλεκτρονικά, μέσω του Διαδικτύου.

6) Ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος που επιθυμεί να συμμετάσχει στο Πρόγραμμα; Η προετοιμασία της Πρότασης γίνεται με βάση προτυποποιημένα έντυπα - δικαιολογητικά (απόφαση γενικής συνέλευσης, αίτηση χρηματοδότησης, οικονομική προσφορά, κ.λπ.), καθώς και συμπληρωματικό υλικό (πολεοδομική άδεια ακινήτου, υπεύθυνες δηλώσεις ιδιοκτησίας, λογαριασμοί καταναλώσεων, φωτογραφίες όψεων ακινήτου κ.λπ.). Ο αριθμός των δικαιολογητικών ανέρχεται σε περίπου 10. Οι πολίτες είναι οι εν δυνάμει ωφελούμενοι, που επισκέπτονται τα ΚΕΠ και λαμβάνουν τον Οδηγό Εφαρμογής και το σχετικό έντυπο υλικό (τα λεγόμενα Προτυποποιημένα Έντυπα). Παρολαυτά υπάρχει και η δυνατότητα απόκτησης του υλικού και μέσω διαδικτύου.

9) Ποια οφέλη αναμένονται από την εφαρμογή του προγράμματος; » » » » » »

Εξοικονόμηση ενέργειας Μείωση εκπομπών CO2 ως αποτέλεσμα της εξοικονόμησης ενέργειας Ευαισθητοποίηση και αλλαγή της συμπεριφοράς των πολιτών για την αποδοτική χρήση της ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος Αναβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης στα κτίρια και στις πόλεις και η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη Δημιουργία ευνοϊκού αστικού περιβάλλοντος Κινητοποίηση των δυνάμεων της αγοράς προς όφελος της ανάπτυξης βιώσιμων κοινωνιών

10) Πότε ξεκινάει το Πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ’ΟΙΚΟΝ»; Οι εν λόγω διαδικασίες προγραμματίζονται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, ώστε να αρχίσει να «τρέχει» το Πρόγραμμα την 1η Νοεμβρίου 2009.

Πηγή πληροφοριών:

Λαμβάνεται απόφαση συμμετοχής στο Πρόγραμμα από τη Γενική Συνέλευση (ΓΣ) του κτιρίου, όπου προσδιορίζονται οι ανάγκες των επεμβάσεων του κτιρίου, αποφασίζονται ο σχηματισμός κεφαλαίου και ο τρόπος αποπληρωμής του κόστους των επεμβάσεων, εξουσιοδοτείται ένας εκ των ιδιοκτητών να ενεργεί για λογαριασμό των ιδιοκτητών του κτιρίου, να υπογράφει αιτήσεις, συμβάσεις και κάθε απαραίτητο έγγραφο που θα χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο του Προγράμματος. Ο εκπρόσωπος αυτός ορίζεται ως ο «Ωφελούμενος» του Προγράμματος.

(www.ypan.gr)

Επίσημη ιστοσελίδα Υπουργείου Ανάπτυξης

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η συλλογή των παραπάνω πληροφοριών, πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια προεκλογικής περιόδου. Για οποιαδήποτε τροποποίηση σχετικά με τα

Ο Ωφελούμενος προβαίνει στη λήψη προσφοράς από Εργολάβο για την υλοποίηση του έργου που έχει αποφασιστεί, η οποία προσυπογράφεται από Μηχανικό για βεβαίωση της ορθότητας των προμετρήσεων και γενικότερα του συνόλου της προσφοράς. Έπειτα, απευθύνεται εκ νέου στη ΓΣ για την τελική λήψη της απόφασης για την υποβολή Πρότασης με τη μορφή «Αίτησης Χρηματοδότησης».

7) Θα υπάρξουν και φορολογικά κίνητρα συμμετοχής στο Πρόγραμμα; Σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών έχει προκριθεί η στήριξη των κτιρίων που δεν θα είναι επιλέξιμα στο πρόγραμμα, δηλαδή με τιμή ζώνης μεγαλύτερη του ορίου των 1.500 ευρώ/τ.μ., με ευνοϊκή φορολογική αντιμετώπιση. Τα εν λόγω φορολογικά κίνητρα θα είναι ισοδύναμου αποτελέσματος με την επιχορήγηση και θα εξειδικευτούν από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

8) Ποια η διαδικασία ελέγχων και πληρωμών; Για λόγους απλοποίησης των διαδικασιών και περιορισμού της ταλαιπωρίας των πολιτών, οι πληρωμές θα γίνονται προς τους Αναδόχους-Εργολάβους. Ο Ωφελούμενος πληρώνει στον Εργολάβο μόνο το ποσό που του αναλογεί. Με την ολοκλήρωση των εργασιών, ο Ωφελούμενος, ο Εργολάβος και ο Μηχανικός συνυπογράφουν τη Δήλωση Περαίωσης Εργασιών και ο εργολάβος υπογράφει Βεβαίωση εξόφλησης στον Ωφελούμενο για το ποσό που αντιστοιχεί. Ο Εργολάβος για την αποπληρωμή του έργου, υποβάλλει στην αρμόδια Υπηρεσία Περιφέρειας: 1. Δήλωση Περαίωσης Εργασιών 2. Βεβαίωση εξόφλησης και παραστατικά πληρωμής του συμβατικού ποσού που αντιστοιχεί στον Ωφελούμενο 3. Τιμολόγια, δελτία αποστολής των βασικών υλικών και εξοπλισμού που αντιστοιχούν στις επιμέρους εργασίες, αποδείξεις πληρωμής υπεργολάβων 4. Φωτογραφίες του ακινήτου μετά την παρέμβαση Η αρμόδια Υπηρεσία Περιφέρειας, ενεργεί έλεγχο οικονομικού αντικειμένου και: 1) Εισηγείται στο Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας την έκδοση απόφασης και εντολής πληρωμής 2) Προωθεί το Φάκελο του υποέργου για πληρωμή και ειδοποιεί τον εργολάβο για την πληρωμή Αυτοψίες για έλεγχο του φυσικού αντικειμένου θα γίνονται από την αρμόδια Υπηρεσία της Περιφέρειας με την υποστήριξη Τεχνικού Συμβούλου.

ισχύοντα του Προγράμματος, θα ενημερωθείτε στο επόμενο τεύχος της εφημερίδας μας.


ΣΕΛΙΔΑ 10

Αυτοματισμοί Ρολών Άνεση & Λειτουργικότητα Ο αυτοματισμός σήμερα, αποτελεί έναν τομέα που συνεχώς ανανεώνεται με νέα δεδομένα. Στη ζωή μας έχει μπει για τα καλά πλέον, προσφέροντας ως επί το πλείστον σημαντικά πλεονεκτήματα, για τα οποία θα γίνει λόγος παρακάτω, με πεδίο ενδιαφέροντος τα ρολά.

Ο ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ

Μ

ε το πάτημα ενός κουμπιού, αυτόματα, χωρίς κούραση και κόπο. Αυτό σημαίνει αυτοματισμός. Ο αυτοματισμός στο σπίτι μπορεί να εντοπιστεί στις τέντες, στις περσίδες, στις καγκελόπορτες ή αυλόπορτες, στο φωτισμό, στη θέρμανση / ψύξη, στις οικιακές συσκευές και φυσικά στα ρολά. Μπορούμε να ανοιγοκλείνουμε όλα τα παραπάνω ακόμα και εάν απουσιάζουμε από την κατοικία, είτε με τη βοήθεια χρονιστών (timer), είτε μέσω κινητού τηλεφώνου, είτε μέσω διαδικτύου, ανάλογα με τις δυνατότητες του συστήματος αυτοματισμού που έχουμε τοποθετήσει.

Ο αυτοματισμός στα ρολά είναι μια «πολυτέλεια» για τον κάτοικο, όχι από άποψη χρημάτων, αλλά από άποψη ωφελειών. Ας δούμε όμως πρώτα, πώς «λειτουργεί» ο αυτοματισμός στα ρολά.

ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ ΡΟΛΩΝ Τηλεχειριστήρια: Τα τηλεχειριστήρια κινούν με το πάτημα ενός κουμπιού τα ρολά σας, σε αντίθεση με τη χειροκίνητη κίνηση που ορισμένες φορές είναι κουραστική και χρονοβόρα. Με τα τηλεχειριστήρια μπορείτε να ανεβάσετε / κατεβάσετε ένα ρολό ή ομάδες ρολών στο σπίτι σας, έχοντας κάνει τις απαραίτητες προσωπικές σας ρυθμίσεις.

Επιτοίχιοι διακόπτες: Οι επιτοίχιοι διακόπτες συνήθως τοποθετούνται δίπλα από κάθε άνοιγμα ρολού. Πάλι, όπως και τα τηλεχειριστήρια, με ένα κουμπί δίνουν την εντολή κίνησης των ρολών σας. Οι επιτοίχιοι διακόπτες μπορούν να είναι είτε ενσύρματοι, με αυξημένο το κόστος εγκατάστασης λόγω καλωδιώσεων, σκαψίματος του τοίχου, σοβατίσματος κτλ, είτε ασύρματοι, που δεν απαιτούν ιδιαίτερη διαδικασία εγκατάστασης.

Χρονοδιακόπτες: Οι χρονοδιακόπτες σας δίνουν τη δυνατότητα να προγραμματίσετε την ώρα που επιθυμείτε να ανοίγουν και να κλείνουν τα ρολά σας, ακόμα και όταν λείπετε από το σπίτι.

Κινητό τηλέφωνο: Υπάρχει η δυνατότητα να ανοιγοκλείνουμε ένα ή περισσότερα ρολά, μέσω του κινητού μας τηλεφώνου, είτε στέλνοντας ένα προκαθορισμένο μήνυμα, είτε κάνοντας μία αναπάντητη κλήση σε ένα συγκεκριμένο τηλέφωνο.


ΣΕΛΙΔΑ 11

ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ Άνεση: Σαφώς ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του αυτοματισμού των ρολών είναι η άνεση που προσφέρουν. Η κούραση του χειροκίνητου χειρισμού των ρολών με τη μανιβέλα, αντικαθίσταται από την πίεση ενός κουμπιού από απόσταση. Δηλαδή εσείς μπορείτε να κάθεστε στον καναπέ του σπιτιού σας και να κατεβάζετε το ρολό εξ αποστάσεως, για να μη σας ενοχλεί ο ήλιος.

Εξοικονόμηση ενέργειας: Με τις δικές σας ρυθμίσεις, μπορείτε να δώσετε αυτόματη εντολή στα ρολά σας να κατεβαίνουν έπειτα από μια συγκεκριμένη ώρα (τη δύση του ήλιου για παράδειγμα), πετυχαίνοντας τη συγκράτηση της θερμοκρασίας στο εσωτερικό του σπιτιού. Με τη σωστότερη διαχείριση της ηλιακής ενέργειας, επιτυγχάνετε και εξοικονόμηση χρημάτων.

Ασφάλεια: Γνωρίζετε ότι πλέον τα ρολά μπορούν να αντιλαμβάνονται τα εμπόδια και να σταματούν την οποιαδήποτε κίνηση για την αποφυγή τραυματισμού; Κι όμως, χάρη στον αυτοματισμό τους, τα ρολά μπορούν να σταματήσουν σε περίπτωση αντίληψης εμποδίου, παρέχοντας ασφάλεια στα παιδιά ή και σε μεγαλύτερους, καθώς επίσης και στα ίδια τα ρολά, αποφεύγοντας κάποια ανεπανόρθωτη βλάβη στο μηχανισμό. Ο δε κινητήρας μπορεί να «κλειδώσει» το ρολό όταν είναι κλειστό, μεγιστοποιώντας την ασφάλεια της κατοικίας. Τέλος, η προγραμματισμένη κίνηση των ρολών κατά την απουσία μας από το σπίτι, προσφέρει ένα παραπάνω βαθμό ασφαλείας, καθώς δίνει την εντύπωση παρουσίας μέσα στην κατοικία. Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την εταιρεία e-door.


ΣΕΛΙΔΑ 12

Ενεργειακά Τζάμια: Οι διάφανοι σύμμαχοι τ η ς Θ ε ρ μ ο μ ό ν ω σ η ς γράφει... Χρ. Λούσης, Χρήστος Λούσης, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εμπόρων και Βιοτεχνών Υαλοπινάκων

Πολλά έχουν ειπωθεί σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια και το πόσο εύκολο (ή δύσκολο) και δαπανηρό (ή όχι) είναι να επιτευχθεί αυτή. Το σίγουρο είναι ότι εάν μιλάμε για μία προϋπάρχουσα κατασκευή, η ευκολότερη, γρηγορότερη, φθηνότερη και αποτελεσματικότερη παρέμβαση είναι η αλλαγή των υαλοπινάκων με σύγχρονους ενεργειακούς υαλοπίνακες τελευταίας γενιάς, οι οποίοι είναι σε θέση να προσφέρουν θερμομόνωση ισάξια με αυτή μιας σύγχρονης τοιχοποιίας.

Μύθος και πραγματικότητα Η απλούστερη εφαρμογή υαλοπινάκων, η οποία κυριάρχησε μέχρι και τη δεκαετία του 1980 ήταν οι μονοί απλοί υαλοπίνακες, οι οποίοι ουσιαστικά δεν προσέφεραν τίποτα περισσότερο, από αυτό που προσέφεραν οι υαλοπίνακες από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκαν στις ανθρώπινες κατασκευές από τον 10ο πχ αιώνα: »

προστασία από τα καιρικά φαινόμενα

»

επαφή με το φυσικό περιβάλλον / είσοδο του φυσικού φωτός

»

υποτυπώδη θερμομόνωση (Συντελεστής θερμοπερατότητας

Εν’ τούτοις, η επικέντρωση στο συντελεστή θερμοπερατότητας και μόνο, είναι το λιγότερο παραπλανητικό για θερμά κλίματα, όπως της Ελλάδος. Σε τέτοια κλίματα, το ζητούμενο είναι η συνεχής θερμομόνωση, τόσο το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι. Αυτό επιτυγχάνεται με τη μείωση του συνόλου της ηλιακής ενέργειας που επιτρέπει ο υαλοπίνακας να εισέλθει στο κτίριο. Αυτό ακριβώς είναι αυτό το οποίο έχει κατορθώσει να επιτύχει η σύγχρονη τεχνολογία των υαλοπινάκων.

U= 5,7 w/m² ºC)

ΤΑ ΕΙΔΗ ΥΑΛΟΠΙΝΑΚΩΝ & ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ Η εξέλιξη της τεχνολογίας έδωσε τους διπλούς απλούς υαλοπίνακες, οι οποίοι βελτίωσαν τη θερμομόνωση κατά 80% περίπου (Συντελεστής Θερμοπερατότητας U= 3,2 w/m² ºC). Παρόλα αυτά, η παγκόσμια ενεργειακή κρίση σε συνδυασμό με τις δυσμενείς παγκόσμιες οικολογικές εξελίξεις, κατέστησαν τους διπλούς απλούς υαλοπινάκες παρωχημένους μέσα σε δύο μόλις δεκαετίες (σε σχέση με τις τρεις χιλιετίες που χρειάστηκαν για τους μονούς απλούς). Η σύγχρονη ανάγκη βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων οδήγησε την παγκόσμια βιομηχανία παραγωγής υαλοπινάκων στην κατασκευή των σύγχρονων διπλών ενεργειακών υαλοπινάκων ελέγχου ηλιακής ακτινοβολίας (Low-e Solar Control). Οι υαλοπίνακες αυτοί κατόρθωσαν να βελτιώσουν τη θερμομόνωση σε σχέση με τους απλούς διπλούς κατά 200% περίπου (Συντελεστής θερμοπερατότητας U= 1,0 w/m² ºC) και κατά 400% περίπου σε σχέση με τους απλούς μονούς! Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι κατά την παραγωγή ενός τετραγωνικού μέτρου διπλού ενεργειακού υαλοπίνακα απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα 20kg διοξείδιο του άνθρακα, ενώ ο ίδιος υαλοπίνακας εξοικονομεί τουλάχιστον 120kg διοξειδίου του άνθρακα ετησίως καθόλη τη διάρκεια της ζωής του (λόγω της εξοικονόμησης ενεργείας στην οποία συμβάλλει).

Ο ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΥΑΛΟΠΙΝΑΚΑΣ Ένας σωστός ενεργειακός υαλοπίνακας τελευταίας γενιάς, οφείλει να κρατάει τη ζέστη μέσα στο σπίτι το χειμώνα, ενώ το καλοκαίρι, αντιστρέφοντας τη δράση του, να την κρατάει έξω. Ο συντελεστής που εκφράζει την ιδιότητα αυτή, είναι ο ηλιακός συντελεστής (g-factor). Όσο χαμηλότερος είναι ο συντελεστής αυτός, τόσο καλύτερη η απόδοση του υαλοπίνακα το καλοκαίρι. Όλα αυτά φυσικά χωρίς να εμποδίζουν το φυσικό φώς να εισέλθει στο κτίριο, με αποτέλεσμα την άσκοπη δαπάνη για φωτισμό. Στο σημείο αυτό, πρέπει να τονιστεί ότι το μεγαλύτερο από τα επιτεύγματα της παγκόσμιας βιομηχανίας υαλοπινάκων είναι ότι, σε αντίθεση με το μύθο που θέλει κάθε καινούργια τεχνολογία αιχμής να περνά στον καταναλωτή σε ένα δυσβάσταχτο κόστος, που μόνο λίγοι να μπορούν να απολαύσουν, στην προκειμένη περίπτωση αυτό δεν ισχύει! Η πραγματικότητα είναι ότι το κόστος απόκτησης (είτε για αντικατάσταση υπαρχόντων, είτε για πρωτογενή τοποθέτηση) μίας σωστής ενεργειακής υάλωσης για ένα τυπικό διαμέρισμα, δεν ξεπερνά τα 1000 - 1500 ευρώ!


ΣΕΛΙΔΑ 13

[

Η φωτογραφία απεικονίζει έναν Ενεργειακό Υαλοπίνακα, με τα κυριότερα μέρη του. Οι αποδόσεις του σχετικά με τη σωστή διαχείριση της θερμότητας εξηγούνται μέσα την ποιοτική κατασκευή του.

]

Σύμφωνα με μελέτες, η διαφορά του κόστους κτήσης, μεταξύ αυτών των υαλοπινάκων και των απλών διπλών, αποσβένεται σε ένα περίπου έτος. Αυτό σημαίνει ότι από το δεύτερο έτος και μετά και για όλο το χρόνο ζωής του κτιρίου, οι ενεργειακοί υαλοπίνακες πρακτικά συνεισφέρουν στον οικογενειακό προϋπολογισμό! Τέλος, πρέπει να τονιστεί ότι για τους ενεργειακούς υαλοπίνακες τελευταίας γενιάς, πρακτικά δεν υπάρχει όριο ζωής, ενώ δεν απαιτούν απολύτως καμία ειδική συντήρηση πέρα του τυπικού καθαρισμού, όπως και όλοι οι απλοί υαλοπίνακες. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων Βιοτεχνών Υαλοπινάκων προτρέπει τους καταναλωτές να εμπιστεύονται για την προμήθεια τέτοιου είδους υαλοπινάκων μόνο τους πιστοποιημένους εμπόρους υαλοπινάκων, που αποτελούν την εγγύηση για τη σωστή εφαρμογή ενός τόσο τεχνολογικά εξελιγμένου προιόντος. Εξίσου σημαντικό είναι και το θέμα της ασφάλειας των πολιτών από θραύσεις υαλοπινάκων καθώς και η πυρασφάλεια.

ΦΩΤΟ: THERMOGLASS

Θα πρέπει να γίνει συνείδηση στους καταναλωτές ότι το ισχυρότερο δομικό υλικό της οικοδομής πρέπει να διαχειρίζεται από τους ειδικούς με γνώση και μελέτη σε κάθε περίπτωση.


ΣΕΛΙΔΑ 14

PROFILCO: Νέες δυνατότητες στην κατασκευή πατζουριών Η PROFILCO επεκτείνει τις δυνατότητες που έχει ο κατασκευαστής για την κατασκευή πατζουριών εισάγοντας στην ελληνική αγορά μια νέα μορφή προφίλ για την κατασκευή τους. Χρησιμοποιώντας υπάρχοντα προφίλ από το σύστημα φυσαρμόνικας PR48 και παρέχοντας ειδικά μάσκουλα και μεντεσέδες δίνεται η δυνατότητα για την κατασκευή τρίφυλλων, τετράφυλλων ή εξάφυλλων πατζουριών. Λόγω της συμμετρικότητας του προφίλ του φύλου υπάρχει η δυνατότητα φύλο με φύλο να διπλώνει είτε προς τα μέσα είτε προς τα έξω εκμεταλλευόμενο πλήρως το μέγεθος του μάσκουλου ή με χρήση το απλού μεντεσέ να στέκεται στις 90 μοίρες.

Ecoline 600 & Ecoline 600inox από την ΑΛΚΟ Το σύστημα ECOLINE 600 της ΑΛΚΟ ΕΛΛΑΣ ΑΒΕΕ, για συρόμενα κουφώματα, αποτελεί την ιδανική λύση όταν απαιτείται συνδυασμός καλής κατασκευής με χαμηλό κόστος. Στο σύστημα εντάσσεται και η Ecoline 600inox. Η ονομασία προέρχεται από τους οδηγούς κύλισης που φέρουν κουμπωτή ανοξείδωτη βέργα, από ειδικό κράμα (316L) για μεγάλη αντοχή στο χρόνο. Η ανοξείδωτη βέργα δεν επιτρέπει στα ράουλα των φύλλων να έρθουν σε επαφή με τους οδηγούς, αποφεύγοντας τον τραυματισμό τους και επιμηκύνοντας τη διάρκεια ζωής του κουφώματος. Επιπροσθέτως, εξασφαλίζει την αθόρυβη και εύκολη κύλιση των φύλλων. Στον επάνω και στους δύο κάθετους οδηγούς του κουφώματος, τοποθετούνται ελαστικά, τα οποία προσφέρουν μεγαλύτερη στεγάνωση και καλύπτουν την υποδοχή της ανοξείδωτης βέργας, δίνοντας καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Η μελέτη του συστήματος βασίστηκε στην επίτευξη της βέλτιστης δυνατής σχέσης μηχανικής αντοχής και βάρους. Οι Ecoline 600 & Ecoline 600inox είναι κατάλληλες και για αντικαταστάσεις παλαιών κουφωμάτων. Ένα τριήμερο που δεν πρέπει να χάσετε!

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ

Η Ελληνική Ένωση Αλουμινίου διοργανώνει το Συνέδριο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ, με διεθνή συμμετοχή στις εΚΘεςη ΠροΪοΝΤΩΝ ΑΛοΥΜίΝίοΥ ΤΩΝ χορηγΩΝ 30 Οκτωβρίου - 1 Νοεμβρίου 2009, στο ΕxpoAthens. To Συνέδριο Αλουμινίου της ΕΕΑ θα είναι ιδιαίτερα αναβαθμισμένο με πολλές παράλληλες εκδηλώσεις και με εκθεσιακό χώρο όπου οι χορηγοί θα μπορούν να εκθέτουν τα προϊόντα τους. Στόχος του είναι : 1. η έγκυρη και ουσιαστική ενημέρωση των συμμετεχόντων με έμφαση στους κατασκευαστές και στους μηχανικούς 2. η δυνατότητα έκφρασης των προβληματισμών, των αιτημάτων και των προσδοκιών όλου του κλάδου και 3. η προβολή της μεγάλης σπουδαιότητας του κλάδου μας για την ελληνική οικονομία Παράλληλα με το ςυνέδριο θα λειτουργήσει έκθεση προϊόντων αλουμινίου σε έναν άνετο χώρο 1500 τμ. όπου οι εταιρείες του κλάδου (χορηγοί) θα εκθέτουν αρχιτεκτονικά συστήματα αλουμινίου, υαλοπετάσματα, συστήματα για αντικαταστάσεις κουφωμάτων, συστήματα σκίασης, εξαρτήματα, ρολά, κάγκελα, μηχανήματα, εργαλεία, βαφές/πούδρες, κ.λπ. η Έκθεση θα λειτουργεί 10:00 - 21:00 και τις 3 ημέρες.

ALUSTAR: νέο ειδικό χρωματολόγιο 58 αποχρώσεων Η ALUSTAR σε συνεργασία με την Akzo Nobel, παρουσιάζει το νέο χρωματολόγιο ALUSTAR ειδικών χρωμάτων. Συνολικά 58 πρωτοποριακές αποχρώσεις συμπεριλαμβάνονται στο νέο τετράπτυχο χρωματολόγιο ALUSTAR, δίνοντας πολλαπλές επιλογές για κάθε γούστο και αισθητική. 58 πρωτοποριακές αποχρώσεις, ειδικά μελετημένες για την προστασία και διακόσμηση των αρχιτεκτονικών εξωτερικών κατασκευών (κουφώματα, μεταλλικά πλαίσια, πετάσματα και ρολά), απελευθερώνουν τη φαντασία για εφαρμογές χωρίς όριο!


ΣΕΛΙΔΑ 15

CLIO FAST της ERRETI από την GROUP GEORGIADIS Η Group Georgiadis με συνεχή βελτίωση της ποιότητας και εμπλουτισμό της γκάμας των προϊόντων, διαθέτει ποιοτικά εξαρτήματα για κάθε ανάγκη στις κατασκευές αλουμινίου. Η εταιρεία διαθέτει τους μεντεσέδες CLIO FAST της ERRETI, ειδικούς για πόρτες με μεγάλη χρήση, πιστοποιημένους κατά EN1935 για βάρος μέχρι 100 κιλά και για 200.000 κύκλους εργασίας και ρύθμιση -+ 7 χιλιοστά. Η γκάμα εμπλουτίζεται με τους νέους ρυθμιζόμενους μεντεσέδες μηχανισμού και το kit μηχανισμού AC5100S. Το kit αυτό διαθέτει «μανιτάρια» για την ασφάλιση του φύλλου, όπως και οι μηχανισμοί «περιμετρικού», αλλά είναι σχεδιασμένο για τα συμβατικά συστήματα «camera europea».

SECURITY LOCK: κλειδαριές σε χρωματικές επιλογές Η πολυετής πείρα και εμπειρία της εταιρείας SECURITY LOCK σφραγίζουν με εγγύηση και ασφάλεια την ποιότητα των εξαρτημάτων και των μηχανισμών αλουμινίου που παράγει. Ποικίλες λύσεις που αντέχουν στη φθορά του χρόνου και καθιστούν την εταιρεία την πρώτη επιλογή για κάθε κατασκευαστή. Ολοκληρωμένες λύσεις και απεριόριστες επιλογές που προστατεύουν, ασφαλίζουν και ομορφαίνουν το χώρο από την εταιρεία SECURITY LOCK. Εξαρτήματα και μηχανισμοί αλουμινίου, που ξεχωρίζουν για τον εντυπωσιακό και πρωτότυπο σχεδιασμό τους, τις πλούσιες χρωματικές επιλογές τους, την απόλυτη ασφάλεια και την ασύγκριτη ποιότητα που παρέχουν σε κάθε κατασκευή.

SOMFY: Θερμαντήρας Εξωτερικού Χώρου Ο εξωτερικός θερμαντήρας είναι μια νέα τεχνολογία της Somfy, η οποία αναβαθμίζει τη γκάμα της εταιρείας και προσφέρει μια ακόμα λύση για την καλύτερη εκμετάλλευση του εξωτερικού χώρου ενός σπιτιού, ακόμα και τις πιο κρύες μέρες. Ο θερμαντήρας εξωτερικού χώρου μπορεί να θερμάνει μια περιοχή κάλυψης ενός τραπεζιού 8 με 10 ατόμων (περίπου 16 τ.μ.) και ανάβει και σβήνει, ενώ παράλληλα ρυθμίζεται η ένταση της θερμοκρασίας από τα ασύρματα χειριστήρια της Somfy.

GIESSE ανυψούμενο σύστημα GS 3000 Το νέο σύστημα GS 3000 έφτασε. Έρχεται από το μέλλον! Αποτελεί την ιδανική λύση για το κλείσιμο μεγάλων ανοιγμάτων. Το ανυψούμενο σύστημα της GIESSE, το GS 3000, συνδυάζει τα πλεονεκτήματα του παραδοσιακού συρόμενου, με τα πλεονεκτήματα του ανοιγόμενου, προσφέροντας τέλεια θερμομόνωση, ηχομόνωση και ασφάλεια. Η συναρμολόγηση του μηχανισμού έγινε, πλέον, απλή και τυπική διαδικασία, το δε design παραμένει το μεγάλο ατού της GIESSE.

G.U: Κλειδαριές ασφαλείας πολλαπλών σημείων G.U-SECURY Η G.U προσφέρει ένα πλήρες πρόγραμμα σε κλειδαριές πολλαπλών σημείων για εισόδους κατοικιών, διαμερισμάτων και βοηθητικές εισόδους από ξύλο, PVC και αλουμίνιο. Πλεονεκτήματα: 1. Σημαντικά βελτιωμένη ασφάλεια ενάντια σε παραβιάσεις 2. Πιστοποιήση επιπέδου ασφάλειας WK 2 και WK 3. Πιστοποίηση VdS class Α 3. Μεγάλο εύρος εξαρτημάτων 4. Αξιοπιστία που προσφέρει παγκοσμίως το όνομα G.U

DOMUS: Το “ποιοτικότερο ζευγάρι” Το νέο πακέτο από την εταιρεία Domus είναι το “πάντρεμα” της ίσιας γλωσσού 91130 & 91135, μαχαιρωτής γλωσσού 91430 & 91435 και της κλειδαριάς 3 σημείων 94430 & 94435, με το πόμολο 6110, σε ανταγωνιστική τιμή, πάντα με την σφραγίδα ποιότητας της Domus. Αγοράζοντας τις παραπάνω κλειδαριές σε συνδυασμό με το πόμολο, εξασφαλίζετε όλα τα πλεονεκτήματα των συγκεκριμένων προϊόντων.


ΚΟΥΦΩΜΑ & ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΕΥΧΟΣ 2  

Εφημερίδα για το κούφωμα και την κατοικία. Μάθετε για θέματα που σας αφορούν όπως είναι: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΚΑΤ' ΟΙΚΟΝ, ΒΑΦΕΣ ΚΟΥΦΩΜΑΤΩΝ...

Advertisement