Page 1


ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ

WRANGLER by ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΘΗΣ

Φαιάκων…

τέρας! Δεν είναι μόνο Αθήνα η Ελλάδα! Και αυτό το αποδεικνύουν κάθε μέρα οι τετρακίνητοι από όλη τη χώρα που μας… βομβαρδίζουν με οχήματα που εντυπωσιάζουν. Αυτό το μήνα «ταξιδεύουμε» στην Κέρκυρα για να γνωρίσουμε το «Wrangler» του Γιώργου Άνθη.

30


31


Π

ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ

WRANGLER by ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΘΗΣ

ρος τι τα εισαγωγικά στον τύπο του αυτοκινήτου; Μόνο η χαρακτηριστική των Jeep μάσκα παραπέμπει, πλέον, στο αυτοκίνητο από το οποίο ξεκίνησε, η ιδέα και μόνο, της σημερινής κατασκευής. Aν κάποιοι έμειναν εντυπωσιασμένοι από τα «θηρία από την Πάτρα» του προηγούμενου τεύχους, ας ετοιμαστούν να μείνουν άναυδοι από το τέρας αυτής της φοράς, κυρίως στο κομμάτι της ιδιαιτερότητας της κατασκευής, που πλησιάζει πολύ, σε επίπεδο, οχήματα που θαυμάζουμε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Απέναντί μας ένα πραγματικό χωροδικτύωμα, που βασίζεται απλά στο σασί ενός Wrangler TJ και προσπαθεί να παραπέμψει σε αυτό, διατηρώντας ελάχιστα αισθητικά χαρακτηριστικά από το αρχικό μοντέλο. Το χρώμα, η βαφή, η προσεγμένη στη λεπτομέρεια αισθητική, δημιουργούν μία μοναδική εντύπωση, που σε κάνει να προσέξεις – και πώς να μην το κάνεις; - το μοναδικό όχημα.

Τα χαρακτηριστικά Πάνω στο σασί του Wrangler τοποθετήθηκε ένας κινητήρας και το κιβώτιο από ένα Grand Cherokee ZJ του ‘98. O κινητήρας είναι V8, 5,2 λίτρων και αποδίδει, normal, 260 ίππους. Το κιβώτιο είναι αυτόματο, 4τάχυτο. Η μόνη μετατροπή στον κινητήρα είναι τα χταπόδια στην εξάτμιση, που σχεδίασε και κατασκεύασε η Kouzounis Exhaust. Το βοηθητικό είναι ένα συμβατικό Dana 300, που συναντά κανείς στα Jeep στα μέσα των 80s. Πρόκειται για ένα από τα πιο ισχυρά transfer case παραγωγής. Για τη συγκεκριμένη περίπτωση απέκτησε πιο αργή κοντή σχέση (4:1). Η μεγάλη όμως αλλαγή ήταν η μετατροπή του ώστε να δίνει, πέρα από τετρακίνηση, ξεχωριστή κίνηση εμπρός και πίσω, για μεγαλύτερη ευελιξία στα δύσκολα. Οι έξοδοί του αλλάχτηκαν με JB Conversion 32 spline για μεγαλύτερη αντοχή στη σκληρή χρήση. Στο κομμάτι των αξόνων εμπρός βρίσκουμε έναν Dana 60 με ενισχυμένα άκρα με 35άρι καρέ (!) και ενισχυμένα ημιαξόνια Outlet. Πίσω υπάρχει η κλασική για την περίπτωση λύση του GM 14, που έχει όμως μετατραπεί για να μπουν δισκόφρενα με 4πίστονες δαγκάνες της Brembo! Οι κεντρικοί άξονες είναι από… τσάπα, μεταποιημένοι για το Wrangler με εξασφαλισμένη αξιοπιστία! Οι ζάντες είναι Bedlock 12X16.5 με 32 βίδες, και τα λάστιχα TSL BOGGER 44x18,5x16,5, με διάμετρο 1 μέτρο και 12 εκατοστά!

32


33


ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ

WRANGLER by ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΘΗΣ 34

H ανάρτηση είναι χειροποίητη four link εμπρός και πίσω, με σχετικά περιορισμένο μήκος μπράτσων. Πίσω τα πάνω μπράτσα κλείνουν σημαντικά πάνω στον άξονα, για να λειτουργούν σαν A-bar, κάνοντας περιττή τη ράβδο Panard. Και εμπρός και πίσω υπάρχουν αντιστρεπτικές An< Rock, που αποτελούν πλέον απαραίτητη προσθήκη σε οποιαδήποτε σοβαρή εκτός δρόμου κατασκευή. To σύστημα διεύθυνσης είναι καθαρά υδραυλικό, με μπουκάλα, για να μην περιορίζει τις διαδρομές της ανάρτησης και να μην περιορίζεται η γωνία του στα μεγάλα κρεμάσματα. Τα αμορτισέρ είναι αερίου της Race Runner, που απαλλάσσουν από την ανάγκη για ελατήρια και ότι αυτό σημαίνει στη γεωμετρία των αναρτήσεων και την αντοχή του σασί. Τα αμορτισέρ έχουν διάμετρο στο καλάμι 2,5 ίντσες και είναι «φουσκωμένα» 220 psi εμπρός και 140 psi πίσω. Η διαδρομή τους φτάνει στις 18 ίντσες (45 εκατοστά), κάτι που στη συγκεκριμένη περίπτωση και για το συγκεκριμένο «φούσκωμα» μας δίνει 35 εκατοστά άπλωμα και 10 εκατοστά βύθισμα. Το χειρόφρενο είναι ιδιοκατασκευή και αυτό, με δυνατότητα να φρενάρει είτε τον εμπρός, είτε τον πίσω άξονα (!), αυξάνοντας κατακόρυφα την ευελιξία στα στενά εμπόδια Trial. To ντεπόζιτο καυσίμου είναι ασφαλείας, με σφουγγάρι, μόνο 10 λίτρων, αρκετό όμως για τη χρήση στους συγκεκριμένους αγώνες για τους οποίους προορίζεται. Ο πίνακας οργάνων είναι και αυτός χειροποίητος, με


ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ

WRANGLER by ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΘΗΣ 36

αγωνιστικά όργανα, αμερικανικού τύπου, σε λευκό φόντο για να είναι πιο ευανάγνωστα. Τα καθίσματα είναι fiber WRC της OMP και οι αγωνιστικές ζώνες 6 σημείων της Torra. Της Torra είναι και το διάκτινο κωνικό τιμόνι. Το χωροδικτύωμα είναι ιδιοκατασκευή και έχει στηριχτεί πάνω στο σασί του Wrangler ενώ στηρίζει ταυτόχρονα τα αμορτισέρ. Η χρήση του σασί σαν βάση έχει επιτρέψει σε κάποια σημεία να προσεχθεί περισσότερο η αισθητική από ότι η στρεπτική ακαμψία του συνόλου. Αντίθετα δείχνει ιδιαίτερα στιβαρό στο κομμάτι της προστασίας του «πληρώματος», με το τριπλό Π και τις διαγώνιες ενισχύσεις. Βέβαια η όλη κατασκευή δεν έχει καταφέρει να διατηρήσει το βάρος χαμηλά, φτάνοντας στα 1700 κιλά. Τα εκπληκτικά σχέδια στο αμάξωμα είναι ζωγραφισμένα στο χέρι με μολύβι από το φίλο του Γιώργου, το Σταύρο. Σίγουρα ένα εντυπωσιακό τετρακίνητο. Μία ακόμη εκπληκτική ελληνική ιδιοκατασκευή, βασισμένη σε γνωστές δοκιμασμένες λύσεις. Το καλό είναι πώς αντίστοιχα οχήματα έχουν «κατακλείσει» τους ελληνικούς αγώνες 4Χ4 τον τελευταίο καιρό. Οι επιδόσεις τους, σε συνδυασμό με τις ικανότητες των οδηγών τους, έχουν διαφοροποιήσει σημαντικά το τοπίο. Με το ξεκίνημα του επάθλου Trial Δυτικής Ελλάδας θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε και το συγκεκριμένο αυτοκίνητο, που περιμένουμε να αποτελέσει έναν σοβαρό αντίπαλο στην μεγάλη κατηγορία Κ3. 


Φαιάκων Τέρας, τεύχος 67  
Φαιάκων Τέρας, τεύχος 67  

W R A N G L E R b y Γ Ι Ω Ρ Γ Ο Σ Α Ν Θ Η Σ 30 Δεν είναι μόνο Αθήνα η Ελλάδα! Και αυτό το αποδεικνύουν κάθε μέρα οι τετρακίνητοι από όλη τη...

Advertisement