Page 1

ANUARI 2009

Creiem que el valor més preciat de la consultoria es ajudar als clients en el “com arribar”, una vegada determinat el “on anar”

Clúster Tèxtil Moda Anoia

e+d jordi magaña /10

Memòria 2009

Fitex

Consolidació com a centre tecnològic de referència a Catalunya en el sector tèxtil moda.

BePhysic

El projecte Physic duplica la seva activitat en el seu segon any de funcionament. C. Caponata 20, baixos 08034 Barcelona T. (34) 93 205 17 38 F. (34) 93 203 82 09 axis@axismkt.com www.axismkt.com

Fagepi

Més de 3.000 hores de formació i nous serveis d'informació per a les empreses.

www.fagepi.net


www.fagepi.net

www.fagepi.net

#4

Physic

Tecnologia de base biotecnològica i nanotecnologia aplicada al tèxtil

duplica la seva activitat i integra un total de 13 dissenyadors en el 2009.

Barcelona Fashion Suppliers supera els seus

Sumari

#5

IgualaM, la campanya que promociona la indústria tèxtil de l'Anoia.

Fitex signa un conveni amb

Privalia per oferir als creadors un nou canal de distribució. #6

objectius amb uns ingressos per valor de 232.000€.

#7

#6

Moltacte Outlets

obre amb èxit la seva primera botiga a la ciutat de Manresa. #4

Fagepi,

el sector analitza la situació actual i reflexiona sobre estratègies en un seminari.

Fitex inverteix en recerca en

l'aplicació de les noves tecnologies en els teixits. #11

EDITA: Fagepi New Projects | Pg. Verdaguer, 118, 08700 Igualada / Tel +34 938032993 / Fax +34 938054802 / www.fagepi.net / REDACCIÓ: Miriam Salazar i Imma Jubert COORDINACIÓ: Imma Jubert, Protocol i Comunicació / DISSENY: Hipo .Jordi Magaña. M 609 30 67 13 / CORRECCIÓ: Núria Vives

Agraïments: Generalitat de Catalunya

Clúster Tèxtil Moda Anoia#2

Amb l’objectiu d’innovar amb l’aplicació de les noves tecnologies en el sector del tèxtil es va dur a terme un projecte de recerca de base biotecnològica i nanotecnologia. Per una banda, es pretén aconseguir un tendal amb plaques solars incorporades per tal d’obtenir un producte autònom, capaç de funcionar sense l’ús de l’energia i per tant que segueixi criteris ecològics. La recerca segueix en aquest sentit i de moment s’ha avançat molt en novetats que cal estudiar amb profunditat. Per altra banda, el segon estudi en aquest camp fa referència a l’aplicació d’aquestes tecnologies per integrar sensors de temperatura, humitat i electrocardiograma en les peces de vestir a través de tintes conductores. Ambdós estudis compten amb el suport del Ministeri de Ciència i Innovació que ha aportat una ajuda per invertir en dos anys. Les empreses participants d’aquests projectes són: Fitex, Sati Grupo Tèxtil, Rubí Industrial, Unitex, Selvafi, Anglès Tèxtil, Citel, Vertisol Internacional, Aitex, la Universitat de Barcelona i la Universitat Politècnica de Catalunya.

Comerç Catalunya

S’estudia la implantació d’un nou model de retail Fitex ha començat l’estudi d’un projecte per establir un nou format de retail innovador. La voluntat és disposar d’un canal “directe de fàbrica” en què un o diversos fabricants venguin directament el seus productes. Fitex té una infraestructura de fabricació que utilitzen les marques sòcies del projecte i aquesta infraestructura es pot optimitzar assortint a un o diversos punts de venda. Per altra banda, s’ha tingut en compte les dificultats que molts fabricants tenen a l’hora d’accedir als canals de distribució, donat que el canal multimarca representa una part cada vegada més petita de la compra de roba d’home, dona i nen (aproximadament el 30% en valor i baixant entre 1 i 2 punts a l’any). Aquest nou canal directe de fàbrica suposaria una gran oportunitat per molts del socis de Fitex. Actualment s’està estudiant la viabilitat del projecte i quines han de ser les característiques del nou format i els elements diferenciadors que permetin crear i fer créixer una marca de retail.

FITEX elabora el Pla de Desenvolupament Competitiu del Tèxtil d’Andalusia El centre tecnològic FITEX d’Igualada va treballar per a la Conselleria d’Innovació de la Junta d’Andalusia, en cooperació amb el centre tecnològic tèxtil d’Andalusia (CITTA), en l’elaboració del Pla de desenvolupament competitiu del tèxtil andalús. FITEX va elaborar una diagnosi de la situació del sector tèxtil d’aquesta comunitat, va detallar les seves debilitats, amenaces, fortaleses i oportunitats, i va descriure les principals línies estratègiques per al desenvolupament del sector. El bon desenvolupament del treball entre les entitats ha impulsat una cooperació estable entre els centres tecnològics FITEX d’Igualada i CITTA de Córdoba, així com entre empreses catalanes i andaluses, per fer un front comú davant reptes competitius que en un entorn com l’actual, d’economia globalitzada, demanden dimensió, cooperació i força econòmica. En aquest context, els dos centres han identificat oportunitats rellevants de cooperació centrades en estimular la innovació oberta en empreses andaluses i catalanes dedicades específicament a la producció de teixits tècnics per ús sanitari, laboral i militar, sense renunciar a cooperar també en el sector tèxtil- moda. Els centres tecnològics FITEX i CITTA han iniciat també la cooperació en projectes de recerca orientats a desenvolupar nous teixits tècnics que permetin aportar propietats actuadores diferencials en els camps de captació i transferència d’energia. L’objectiu és que aquesta cooperació entre centres tecnològics es pugui transferir a empreses tèxtils d’ambdues comunitats.

Generalitat de Catalunya

Clúster Tèxtil Moda Anoia#11


www.fagepi.net

BENVINGUTS

É

BePhysic torna a la passarel·la del 080 Barcelona Fashion

s evident per a tots nosaltres que l’any 2009 ha estat un període difícil tant per a les empreses del sector tèxtil-moda, com per les de molts altres sectors d’activitat. Les dificultats d’assolir finançament, l’atonia del mercat amb uns índexs baixos de consum i la rigidesa del sistema que dificulta els processos de transformació laboral i de negoci s’han deixat notar amb contundència.

Els dissenyadors Josep Abril, Estrella Tot i així, cal recordar que al Clúster tèxtil de l’Anoia hi ha més de 100 empreses actives que, de forma agrupada, facturen més de 300 milions d’euros. El sector tèxtil a Catalunya representa el 4,6% del PIB industrial i l’1% del total del PIB català. Tanmateix, el sector representa el 7,5% de l’ocupació industrial catalana i l’1,6% de l’ocupació total. Si a aquestes xifres li sumem les de la distribució, segurament estem parlant de què el tèxtil-moda genera el 3,2% de l’ocupació total a Catalunya i aproximadament el 2,8% del PIB Català.

Archs, Teresa Helbig o Míriam Ponsa van exhibir a la pasarel·la 080 Barcelona

BEPHYSIC SOLUCIONA LES DIFICULTATS DE PROTOTIPATGE I AJUDA A CONVERTIR LA IDEA CREATIVA EN UNA PRIMERA MOSTRA

Fashion originals creacions fabricades gràcies a la gestió de BePhysic.

Als dissenyadors BePhysic els soluciona les dificultats de prototipatge, ajudant-

El mercat de la moda a l’estat espanyol representa un consum anual de 27.000 milions d’euros, el 4,4% del consum familiar. És un mercat amb molta competència però amb oportunitats per aquelles empreses que són capaces d’entendre’l i oferir valors i personalitat, a la vegada que comprendre i atendre necessitats dels consumidors a qui es dirigeixen.

los a convertir la idea creativa en una primera mostra física i de fabricació, posant-los en contacte amb l’empresa fabricant que millor encaixa amb les seves necessitats, donant-los suport en la negociació dels preus i fins i tot fent un seguiment de la fabricació i coordi-

La Fundació Sanitària d’Igualada i Fitex signen treballar conjuntament en projectes de recerca

nant el lliurament de la comanda. BePhysic també apropa els dissenyadors a la comercialització i els ajuda a elaborar

“LA FORMA DE GUANYAR COMPETITIVITAT ÉS MITJANÇANT LA COOPERACIÓ, LA RECERCA I LA INTERNACIONALITZACIÓ”

una estratègia per guanyar mercat.

La Fundació Sanitària d’Igualada i la Fundació per a la Innovació Tèxtil Fitex van signar un conveni per treballar conjuntament en projectes d’investigació, desenvolupament i innovació que requereixin de la interacció de la indústria tèxtil i el sector sociosanitari. Per una banda, el sector tèxtil aposta pel valor afegit amb nous teixits tècnics i intel·ligents. Per l’altra, l’àmbit sociosanitari vol assolir nous coneixements i experiències així com productes que permetin millorar la qualitat assistencial. La Fundació Sanitària d’Igualada i Fitex intercanviaran informació sobre els seus respectius treballs periòdicament per tal de facilitar el progrés dels projectes. Igualment, cadascun dels responsables del projecte d’I+D+I, es compromet a presentar regularment informes tècnics i econòmics de seguiment. La propietat dels resultats que es generin del desenvolupament dels projectes serà compartida per les dues fundacions.

Clúster Tèxtil Moda Anoia#10

En resum, a Catalunya existeix un veritable ecosistema de la moda format per marques, creadors, escoles de disseny, centres tecnològics i indústria tèxtil. Aquest ecosistema, format per tots els esglaons de la cadena de valor del negoci de la moda és singular a Europa i cal aprofitar-ho i potenciar-ho. La forma de fer-ho, de guanyar competitivitat i construir les grans marques de futur a la vegada que enfortim la indústria tèxtil d’alt valor afegit és mitjançant la cooperació, la recerca, la innovació i la internacionalització. En aquest sentit, el clúster tèxtil de l’Anoia, format per les empreses, el centre tecnològic FITEX, l’agrupació empresarial FAGEPI i el projecte Bephysic de suport al talent s’esforça en aportar valor a l’ecosistema de moda de Catalunya mitjançant projectes d’innovació oberta i cooperativa, de recerca aplicada i d’internacionalització. A continuació us presentem les activitats que hem desenvolupat al clúster durant el 2009 i us convidem a participar amb nosaltres en els projectes i les activitats del clúster.

Antonio Egea

Xavier Guash

President Agrupació Tèxtil FAGEPI

President Centre Tecnològic FITEX

Clúster Tèxtil Moda Anoia#3


www.fagepi.net

www.fagepi.net

Moltacte Manresa factura 300.000 euros el seu primer any El primer establiment de la xarxa de botigues “outlet” Moltacte que es va inaugurar a Manresa l’octubre del 2008 ha tancat el seu primer any d’activitat amb una facturació de 300.000 euros. Aquesta botiga ocupa a dotze persones, nou de les quals pateixen algun tipus de trastorn mental. El bon desenvolupament d’aquest projecte solidari va propiciar l’obertura d’una segona botiga a Manresa i darrerament, el passat mes de març del 2010 es va inaugurar a Sant Boi de Llobregat el tercer establiment de la xarxa Moltacte. En aquest cas, Moltacte Sant Boi ocupa a cinc persones que pateixen alguna malaltia mental. Les previsions indiquen que en tres anys la xarxa de botigues creixi amb inauguracions a altres ciutats com ara Reus o Mataró.

Un total de 13 dissenyadors integren la iniciativa. El projecte Physic durant el 2009 va duplicar la seva activitat i va integrar 13 dissenyadors, un 18% més que al 2008. Així mateix, l’any passat han augmentat els resultats del projecte en totes les seves àrees: s’han desenvolupat 642 prototips, un 86% més, s’han confeccionat prop de 1.000 unitats, xifra que representa un 92%, i la facturació en col·laboracions comercials dels dissenyadors ha superat els 124.000 euros, el 77% més que al 2008. Per altra banda, al 2010, s’han incorporat al projecte 5 noves firmes; The Avant, Jan Iú Més, David Valls, Mariana Méndez i Cardona Bonache, i s’eleven a 18 els creadors que participen a BePhysic. BePhysic és una iniciativa gestionada per Fitex (Fundació Privada per a la Innovació Tèxtil), que es va posar en marxa al 2008 i que s’emmarca en el Pla de Dinamització de la Moda 2007-2010. Physic s’adreça a creadors independents, amb seu a Catalunya i amb experiència i orientació de mercat, que vulguin contribuir a situar Catalunya com a referent del negoci de la moda. El projecte està obert, mitjançant convocatòria pública, als dissenyadors independents, que han d’aportar un pla de negoci i altres

Per tirar endavant aquest projecte solidari, Moltacte Outlets compta amb aliances amb col·laboradors d’excepció, com ara l’Àrea d’emprenedors Socials de la Generalitat de Catalunya, l’Agrupació Tèxtil Fagepi, el projecte Mosaic, l’Ordre de Sant Joan de Déu, l’Ajuntament de Manresa o l’Ajuntament de Sant Boi. Clúster Tèxtil Moda Anoia#4

Un taller ensenya les possibilitats de les xarxes socials

dades d’interès que avalua un comitè d’experts format per membres de la indústria, la comercialització, el disseny i l’administració pública. El segon any de la iniciativa Physic evidencia la necessitat de continuar en el 2010 ajudant els dissenyadors en les activitats de prototipatge i fabricació així com en nous aspectes com ara la recerca de recursos financers per créixer, les oportunitats de l’e-commerce i de l’e-branding, la construcció d’identitat de marca i la seva comunicació i la generació d’oportunitats de negoci. Per al 2010, l’objectiu de facturació en les col·laboracions comercials facilitades per Physic se situa en 150.000 euros, un 20% més que al 2009.

L’aposta per la formació ha estat un any més un dels elements estratègics per l’evolució i foment del nostre sector. Concretament, durant l’any passat es van organitzar 35 cursos que sumaven un total de 2.740 hores i 422 persones inscrites. Els cursos han estat molt diversos i de temàtiques molt especialitzades però també d’altres han estat d’un caire més general i introductoris. L’extens temari d’alguns cursos com ara “L’ABC dels teixits de punt” o “introducció a les TIC” ha fet que s’haguessin d’impartir per blocs. També s’han fet cursos d’anglès i els estudiants han pogut triar entre diferents nivells. Altres seminaris molt valorats han estat per exemple “Patronatge industrial i escalat” o “Merchandising”

“Per a les joves generacions, res que no estigui a Internet no existirà”. Aquesta és una de les conclusions a les quals es va arribar en la jornada formativa “Xarxes socials: usos i aplicacions pràctiques per a les empreses”, organitzada per l’Agrupació Tèxtil Fagepi i la Fundació per a la Innovació Tèxtil (FITEX) d’Igualada. El taller, que va tenir una molt bona acollida entre els empresaris i emprenedors, va girar entorn a les grans possibilitats que Internet, especialment les tecnologies 2.0 amb xarxes socials com Facebook, Linkedin o Xing, ofereixen a les empreses per augmentar la seva productivitat, notorietat i vendes. L’objectiu era analitzar aquestes noves eines de relació vinculades a Internet, amb un ús social cada vegada més extens, des del vessant empresarial i professional.

La iniciativa Moltacte Outlets forma part d’un projecte encapçalat per l’organització Moltacte Emprenedors Socials, entitat sense ànim de lucre que té com a objectiu generar oportunitats laborals dignes i estables per a malalts mentals i facilitar la seva reinserció al món laboral i a la societat. En aquest sentit, Fagepi col·labora en la recerca de noves empreses, a més de ser un dels principals impulsors del projecte. Moltacte comercialitza roba de dona de grans marques de temporades anteriors a preus rebaixats. En l’exclusiu ventall de productes de Moltacte Outlets hi podem trobar marques de moda com les anoienques Torrades, Escorpion i Messcalino, a més de Naulover, Jocavi, Yerse, Armand Basi, Anna Mora i Diktons.

Gairebé 3.000 hores dedicades a la formació

El projecte Physic duplica la seva activitat en el segon any de funcionament

La jornada va comptar amb la participació de reconeguts experts. Ramon Costa, del Centre d’Innovació en Productivitat, va explicar què són les xarxes socials i com se’n pot treure profit empresarialment i corporativament. Per la seva banda, el soci director de l’enginyeria de software Tecdències, Lleonard del Río, va oferir una visió ràpida i pràctica del que permeten fer xarxes socials professionals com Linkedin i Xing. Finalment, Màrius Cirera, de l’empresa Munich, va explicar l’ús que aquesta fabricant de sabatilles fa de Facebook com a eina de comunicació.

ES VAN ORGANITZAR 35 CURSOS QUE SUMAVEN UN TOTAL DE 2.740 HORES I 422 PERSONES INSCRITES.

Recerca per aconseguir fils termoplàstics La inversió en recerca ha estat una de les fites més importants de l’any passat. Entre els diferents projectes portats a terme destaca l’estudi per aconseguir un fil elàstic de fibra tallada per estudiar el seu comportament i comparar-lo amb el tradicional fil elàstic de fibra contínua. Actualment la investigació segueix i de moment s’han extret conclusions en quant a la comoditat i confort que suposa l’ús d’aquest fil en les peces de vestir.

Es tracta d’un projecte de cooperació entre empreses de tota la cadena de producciócom: Fitex, Industrias Textiles de Raschel (Interasa), Tintes Industriales Punto (Tipsa), Sellarès Alegre, Sisa, Estampunt, Urvina, Pervafil, Tex51 i Aitex. El projecte compta amb el suport econòmic del Ministeri de Ciència i Innovació del govern estatal dotat amb una ajuda de 65.550€ per invertir en dos anys.

Clúster Tèxtil Moda Anoia#9


www.fagepi.net

#3

El sector tèxtil es reuneix en seminari per reflexionar sobre estratègies de futur La indústria tèxtil necessita noves estratègies per ser competitiva en el panorama que viu el sector, ja que no hi ha sectors en crisi sinó estratègies empresarials amb més o menys èxit. Aquesta és una de les premisses sobre la qual es va reflexionar el passat novembre en un seminari sobre estratègia organitzat per l’Agrupació Tèxtil Fagepi i ACC1Ó, l’agència de suport a la competitivitat de l’empresa catalana adscrita al Departament d’Innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat de Catalunya. Els participants a la jornada van poder compartir les seves experiències, anticipar-se a les tendències de futur, trobar resposta a les seves demandes tecnològiques i conèixer les estratègies a seguir per guanyar competitivitat. En resum, algunes de les recomanacions que es van extreure van ser: abordar reptes assumibles (enfocar bé l’estratègia i

els recursos), mantenir una actitud oberta (Open Innovation: cooperar per competir), diferenciar la marca amb el seu relat i dotarla de nous valors ètics, diversificar mercats i orientar-se a economies emergents, tenir punts de venda propis i pensar on line. Aquestes són algunes de les conclusions que el sector va poder extreure de les intervencions dels ponents que van dirigir el seminari celebrat a Seva. El seminari va anar a càrrec de: Jose Luis Nueno, professor de IESE (Universitat de Navarra), Xavier Costa, director general de LéKué, Jose Manuel Villanueva, soci fundador de Privalia, Anne Lise Kjaer, consultora internacional experta en tendències, Salvatore Majorana, responsable d’expansió de l’empresa de capital risc Camelot, Enric Caparici, soci fundador de l’empresa de marketing per Internet Elogia, David Poyuelo, subdirector de PAC04, Joan Martí, director de desenvolupament competitiu i clústers d’ACC1Ó i Roger Ylla, responsable de l’àrea de clústers també d’ACC1Ó.

Clúster Tèxtil Moda Anoia#6

www.fagepi.net

es v o j els a d u j re a d n c i e s v y BePh yadors a canals n disse çant nous n mitja

a litzad pecia s e sa mpre ió b l’e m a z t li ac eni ercia conv m o n rt al c u supo l de gna a i e s n d a , c c tocs cte ysi ou proje s seus es aBePh dors un n l e e d l v en crea ulsor zen e itex i Pri rats , imp oferir als F cialit nteg r i e de e r s t s m t Fitex n per stoc s at e nden ic co n ’e s a e i g y l d p i h a e s t P u ó nd Priv terne ls se ya Be ·laboraci ors i l er In el·lent de nyad e Catalun o p e c s a s e i d d n d xc id la ve tament e nven oves dent Els j epen un co líder en c d a a n r i t s n ny cie resa mb u s clients. de disse rnet grà l’emp nal a nda e o eu i s t s c n é I a , s e ve l n L d r e S e d per a t t a n sc es arca tigi i rivali la ta ns a la pr e ma d a t lia. P s de pres e o i g t n gf ambé imat ue olupe del catàle ducte. T , el v n marq es i de la e o a es uct l pr vend lia d reparació prod t de tió de la Priva p n mb e a e A l d m . e s ge sd als res iura l t e n a l l l d o i ’a , a l s t d r ysic rofes terne c per a es com a t, entre BePh e i i Els p es per In n d t d e s è i una ors rm logí l cl uct read a té c s inte tenció a d e a prod l servei s u g e q e v v i l’a de e tas als jo ue cada . ció uen d comanda iona q g c , r e líder t r o e r a p n a pres i pro al, Inter e la s’enc p d m e ’e t g l n imen iativa Fa n can la mà de reixe segu s’ofe rau e nic i i d d a n , e a d e s t c n n e s c e e d aque de v que es v at d’a n les ven tunit anya e s r p 50% e a o l i m l p c c i a e l’o art nys da c cidèn s l e a n i E c m l . r s en majo ador te d’a eni, s cre descomp conv e l v e o j ls mb ’un rd a en d es pe hysic D’aco issenyad t gaudeix . , BeP ó a d i e d c n s a c r en or ire pece ant Inte dors temp ixa d a e e y ç t d n n a e a u m e iss mes mitj al pr en la nc d ir lloc el e ò i t r c c e e p n s de tiva resp cose va te cia nicia re de a presèn EC.O que questa i b d r o a l R A es m altre itat dical es di lada. a r a s r t u e t g a d En un ha facil n nd d’I lta ra é de ve del Rec na du oda envo als i t d n a tamb e l a ri im de m mès t igu even l bar ciuta marques , ha per a que l’esd re a a l b e m l t e s n an ov mp lhor . de n ial, que o ial de gra pel visit 0€ a 0 .0 arda 0 rc rc onal da 3 d’avantgu i a c come rta come g o e r m fe ia e a ag utlet una o xperiènc form ciativa o e d i e n ar una i d’una s factur ar en or p i d c a i t e cr par ogut han p

Barcelona Fashion Supplier supera els seus objectius Barcelona Fashion Suppliers, la iniciativa de cooperació empresarial formada per un grup d’industrials especialistes en el servei de la gestió de la producció de peces de roba, assoleix durant el 2009 uns ingressos per valor de 232.000€, dels quals 187.059€ procedeixen de la facturació de serveis de fabricació en local a empreses. Per altra banda, el balanç de l’any inclou la suma d’haver fabricat 20.000 productes, majoritàriament de gènere de punt. Els valors d’aquesta iniciativa són el fet d’integrar indústria, coneixement i cooperació. Una combinació que ha agradat a empreses com Mit Mama, Naulover i Punto Blanco que han estat entre els seus clients.

L’èxit de Barcelona Fashion Suppliers radica en la total transparència i confiança entre els diferents membres, posant de relleu que el benefici col·lectiu sempre porta associat de forma inherent el benefici individual. Això, però, comporta un important canvi de mentalitat en la forma d’entendre i gestionar l’activitat empresarial. Amb aquest objectiu de seguir innovant, durant el 2010 s’han ampliat els serveis d’outsourcing de fabricació i gestió de fabricacions en local. La intenció és arribar a ingressos per valor de 400.000€ o completar els ingressos amb serveis d’outsourcing de fabricació.

ASSOLEIX UNS INGRESSOS DE 232.000€, DELS QUALS 187.059€ PROCEDEIXEN DE LA FACTURACIÓ DE SERVEIS DE FABRICACIÓ EN LOCAL A EMPRESES.

LA INTENCIÓ ÉS ARRIBAR A INGRESSOS PER VALOR DE 400.000€

Clúster Tèxtil Moda Anoia#7


www.fagepi.net

www.fagepi.net

Fagepi participa de la promoció del centre outlet d’Òdena

IgualaM, posa de moda la indústria tèxtil de l’Anoia Les noves tecnologies ajuden a potenciar les marques.

Al gener del 2009 Fagepi signava un conveni de col·laboració amb el promotor de l’outlet tèxtil de la Conca d’Òdena a través del qual l’agrupació tèxtil aconseguia condicions preferencials per aquells associats interessats en establir-se en el centre comercial. Amb la mateixa voluntat de participar de la promoció del centre, Fagepi assolia un viver comercial per donar suport a la comercialització a aquelles marques associades amb poca experiència en retail per tal que puguin aprendre la gestió d’un punt de venda i integrar-se en un futur en l’oferta comercial del centre. Després que al juny de l’any passat el promotor assolís la llicència comercial outlet, la previsió actual és que el centre sigui una realitat en els propers cinc anys. Tot apunta que el nom comercial del centre sigui “Anoia Outlet” i que la superfície de venda sigui de 8.050,55 m2, consistent en cinc plantes amb accés a peu pla des de dos nivells diferents.

Clúster Tèxtil Moda Anoia#8

L'Agrupació Tèxtil Fagepi amb la seva nova campanya “IgualaM” va desenvolupar la seva imatge en la societat virtual i es va fer un espai en les xarxes socials. La voluntat de l’associació és aprofitar les oportunitat que ofereixen les noves tecnologies per potenciar les marques del sector de la moda de l’Anoia.

Hong Kong tanca el 2009 amb un volum de compra de 5,5 M d’euros La xifra global de compra de l’exercici 2009 de les 8 empreses usuàries de l’oficina Fitex HK ha estat de 5.490.139 euros distribuïts en 232 comandes. La comanda mitjana que les empreses han fet durant l’any passat se sitúa en 23.664€. Des que el 2005 s’obrís l’oficina a la Xina tots els exercicis havien experimentat creixements en la xifra de fabricació. Pel que fa a l’exercici 2009 hi ha hagut una estabilització de l’activitat de compra de les empreses que formen part de la plataforma d’aprovisionament a la Xina. Aquesta estabilització es deu a la reducció del consum en els mercats de destí de les empreses clients de la plataforma. Per fer front a la conjuntura actual Fitex Hong Kong ha planificat l’exercici del 2010 amb previsió i entre altres mesures, s’han reduït partides importants com salaris, habitatge i cost del lloguer de l’oficina. Una altra de les mesures estratègiques preses ha estat la integració dels grups tradicionals de treball en una única plataforma per tal de millorar l’eficiència. El pressupost de l’any 2010 és de 198.462 €. El següent repte de Fitex HK és iniciar activitats comercials a la Xina, contemplant aquest país no únicament com un mercat d’aprovisionament sinó també com un prometedor mercat de venda dels productes de marques clúster tèxtil de l’Anoia.

La creació del web Igualam.com va ser el primer pas en aquesta campanya online; un disseny de la pàgina amb noves aplicacions va ser el punt de partida per aconseguir l’eficàcia comunicativa a través de la xarxa. Les noves funcionalitats del web inclouen un newsletter, a través del qual, les persones que es donen d’alta reben setmanalment les ofertes i descomptes dels comerços associats. A més a més, aquest butlletí electrònic inclou informació cultural, d’oci i restauració d’Igualada. La segona aposta de la campanya de l’associació fa referència a les xarxes socials. Fagepi vol aprofitar l’èxit del nou fenomen de relació virtual a través de l’obertura del seu perfil a Facebook i a Twitter, les dues plataformes amb més seguidors internautes a dia d’avui. Les pàgines serveixen per a què els fans

puguin interactuar entre ells i comentar les novetats i descomptes de les marques igualadines. Un dels avantatges d’aquests microbloggings és la interacció, ja que el consumidor pot enviar missatges breus i compartir-los amb la resta de la comunitat. La immediatesa de les xarxes socials permet que les ofertes es pengin en temps real sense haver d’esperar a rebre el newsletter setmanal. Amb aquestes iniciatives, Fagepi se situa en l’estratègia comercial més innovadora d’aquests temps per aconseguir generar una comunitat de

clients, estimular les compres, atraure un major nombre de compradors de fora d’Igualada i donar a conèixer l’activitat cultural i d’oci de la comarca.

Electroluminescència aplicada a les peces de vestir Durant els dos darrers anys Fitex treballa en la valorització de les tecnologies d’electroluminescència tèxtil. L’objectiu és estudiar el mercat per tal de procedir a la seva patent i madurar el producte. Actualment el projecte està molt avançat i ara l’estudi es centra en l’estudi de la competència, els possibles camps d’aplicació i quin hauria de ser el camp d’explotació.

Les oportunitats que s’obren són molt esperançadores però cal seguir en el camí de la recerca per tal d’assegurar-nos els millors resultats.

Nou servei per estar al dia El centre tecnològic Fitex ha posat en marxa durant el 2009 un servei d'informació de tendències de moda per a empreses del sector. Aquesta iniciativa permet que les empreses usuàries estiguin constantment informades sobre el sector i la seva evolució. Fitex emet via correu electrònic tot allò relatiu a canals de distribució, tendències de consum, últimes marques, passarel·les... Per assolir informació rellevant, Fitex treballa amb fonts rellevants com és el cas del portal de tendències de moda i consum wgsn, revistes sectorials, revistes de moda i blogs de moda i consum. Fitex distribueix la informació rellevant entre les empreses usuàries per contribuir així a millorar la seva intel·ligència de mercat i desenvolupament de nous productes.

Plataforma de venda “Fashion from Catalonia” a Rússia L’Agrupació Tèxtil Fagepi amb el suport del centre tecnològic Fitex i el distribuïdor Faschion.cat van crear el passat 2009 una plataforma de venda a Rússia. La complexitat del mercat rus i la devaluació del ruble en més d’un 37% en sis mesos va provar dificultats en la penetració de les marques usuàries de la plataforma en aquest país de destí. De les sis marques que van intentar l’accés al mercat rus mitjançant aquesta plataforma, únicament dues van consolidar la seva presència en aquest mercat, mentre que la resta va haver de replantejar l’exportació a Rússia. Amb aquesta iniciativa, l’Agrupació Tèxtil Fagepi ha assolit experiència en la gestió de plataformes de venda que, de ben segur, serà d’utilitat per posar en marxa noves plataformes de venda internacional que són essencials en el futur del sector.

Clúster Tèxtil Moda Anoia#5

Activity report 2009  
Activity report 2009  

Activity report 2009 from Fitex and Fagepi.

Advertisement