Page 1

γράφουν για την Παγκόσµια ηµέρα του παιδιού. Τρίτη 11 ∆εκεµβρίου 2012

Τεύχος 4ο

Αφιέρωµα Τα δικαιώµατα των Παιδιών.

Αφιέρωµα Η παραβατική συµπεριφορά των ανηλίκων στην Ελλάδα.

Συνεντεύξεις Από ανθρώπους που βοήθησαν και βοηθούν τα παιδιά.

Έρευνα ∆ιαβάστε για τη σχέση που έχουν τα παιδιά µε την τεχνολογία και τον Η/Υ


Οι ∆αιµόνιοι ∆ηµοσιογράφοι γράφουν για την

Παγκόσµια ηµέρα του παιδιού

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ∆ΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙ∆ΑΣ

∆ηµοσιογράφοι και ερευνητές: Τσιτιρίδης Σάββας Τσάκα Κλέιντι Γάκη Ευαγγελία Κοµίδης Νίκος Γάκης Πέτρος Κοκκαλένιος Χρήστος Σκοροσπελωβ Αλέξανδρος Μαζγαλτζίδης Κωνσταντίνος Κιουρτσόγλου Χαρούλα

Αρχισυντάκτριά: Αντωνίου Βιβή


Τρίτη 11 ∆εκεµβρίου 2012

ΤΑ ∆ΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙ∆ΙΩΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΙΣΤΟΡΙΕΣ 1η Ιστορία. Αρχή πρώτη Τρία παιδιά ξεκίνησαν ένα ταξίδι µε µοναδικό προορισµό το µοναστήρι του σοφού. Στο µοναστήρι ο σοφός θα επέλεγε ένα παιδί για να γίνει µαθητής του. Τα τρία παιδιά είχαν τρία διαφορετικά χαρίσµατα. Το ένα ήταν δυνατό, το άλλο έξυπνο και το άλλο όµορφο. Τα παιδιά κατάφεραν µε τη συνεργασία να φτάσουν στον 2η ιστορία. Αρχή ∆εύτερη Μια φορά κι έναν καιρό η βασίλισσα της Βαµβακοχώρας γέννησε το πρώτο της γιο. Οι γιατροί και οι σοφοί ανακοίνωσαν όµως στην βασίλισσα και το βασιλιά ότι ο µικρός ήταν πολύ ευαίσθητος γι’ αυτό πρέπει να µην τον δει ούτε ο ήλιος. Ο βασιλιάς και η βασίλισσα έκλεισαν όλα τα παράθυρα του κάστρου και εξαφάνισαν όλα τα βιβλία του παλατιού για να µη µπορεί να γνωρίσει τον έξω κόσµο ο γιος τους. Όταν όµως ο 3η Ιστορία. Αρχή Τρίτη Ο Αµίν ήταν ένα αγόρι από τη φυλή ΤακαΤάκα. Μια µέρα ο Αµίν ξεµάκρυνε από την υπόλοιπη φυλή και την οικογένεια του και χάθηκε στο δάσος. Τότε σκέφτηκε ότι µπορεί να ζήσει µε τα ζώα και επισκέφθηκε µια οικογένεια µαϊµούδων, µια λιονταριών και µια κροκόδειλων. Τότε κατάλαβε ότι δεν µπορούσε 4η Ιστορία. Αρχή Τέταρτη Η Αριάδνη έχει ένα µαγικό κουτί . Στο µαγικό κουτί ζούνε τρία λαγουδάκια. Όταν τα λαγουδάκια δεν µπορούν να βρουν φαγητό τα φάνε. Η Αριάδνη τα βοηθάει. Όταν τα λαγουδάκια χάνουν το σπίτι τους η 5η Ιστορία. Αρχή Πέµπτη Ο Ρίκι είναι ένα παιδί που έχασε την όραση του και έµεινε στο σπίτι κλεισµένος. Μια µέρα εκεί που καθόταν ανακάλυψε το µπαστούνι της γιαγιάς του. Με το µπαστούνι του παρέα αποφάσισε να βγει µια βόλτα. Ενώ προσπαθούσε να κάνει βόλτα του συνάντησε ένα σκύλο ο οποίος έγινε ο οδηγός του. Μια µέρα ο Ρίκι αποκάλυψε 6η Ιστορία. Αρχή Έκτη Μια φορά κι έναν καιρό τρία παιδιά σκέφτηκαν ότι θα ήταν ωραία να µην έχουν γονείς. Αφού τους έβαζαν να κάνουν πράγµατα που δεν τους άρεσα. Όπως να κοιµούνται νωρίς ή να τρώνε φρούτα. Πήγαν λοιπόν σε µια µάγισσα για να τους βοηθήσει και οι γονείς τους εξαφανίστηκαν. Μαζί µε τους γονείς τους όµως εξαφανίστηκαν και όλα όσα οι γονείς τους είχαν φτιάξει για αυτά. Το σπίτι, το δωµάτιο του και τα ρούχα τους.

σοφό. Εκεί ο σοφός τους ανακοίνωσε την απόφαση του να τους κρατήσει και τους τρεις για µαθητές του αφού δεν µπορεί να ξεχωρίσει κανέναν.

Κάθε παιδί πρέπει να απολαµβάνει τα ίδια δικαιώµατα χωρίς την παραµικρή διάκριση.

πρίγκιπας έγινε 6 χρονών ανακάλυψε µια έξοδο για να το σκάσει από το παλάτι. Έτσι κι έγινε ο πρίγκιπας το έσκασε από την καπνοδόχο. Βγήκε έξω, συνάντησε άλλα παιδιά και έπαιξε. Όταν οι γονείς του τον βρήκαν κατάλαβαν ότι δεν έπρεπε να τον έχουν τόσα χρόνια κλεισµένο. Τώρα ο πρίγκιπας ήταν χαρούµενος.

Κάθε παιδί πρέπει να µεγαλώνει σε συνθήκες ελευθερίας και αξιοπρέπειας.

να ζήσει µαζί τους και άρχισε να ψάχνει την οικογένεια του, την οποία και βρήκε. Από εκείνη την ηµέρα ο Αµίν κατάλαβε ότι πρέπει να προσέχει για να µη τους χάσει ξανά.

Κάθε παιδί πρέπει να έχει όνοµα και εθνικότητα.

Αριάδνη τα βοηθάει να φτιάξουν άλλο. Τέλος, όταν τα λαγουδάκια αρρωσταίνουν η Αριάδνη τα φροντίζει.

Κάθε παιδί πρέπει να έχει τροφή, στέγη, ψυχαγωγία και ιατρική περίθαλψη.

στη γιαγιά του ότι βαρέθηκε να κάθετε στο σπίτι. Τότε η γιαγιά του του µίλησε για έναν τρόπο να διαβάζει µε την αφή του. Τη µέθοδο Braille.

Κάθε παιδί που µειονεκτεί πρέπει να λαµβάνει ιδιαίτερη φροντίδα.

Όταν νύχτωσε οι 3 φίλοι µας δεν είχαν που να κοιµηθούν ούτε κάτι να φαν και δεν είχαν ούτε ρούχα για να ντυθούν και να είναι καθαρά. Μετάνιωσαν λοιπόν και πήγαν πάλι στη µάγισσα για να φέρει πίσω τους γονείς τους.

Κάθε παιδί πρέπει να µεγαλώνει µε τη φροντίδα και την προστασία των γονέων του.


Οι ∆αιµόνιοι ∆ηµοσιογράφοι γράφουν για την 7η Ιστορία. Αρχή Έβδοµη. Τα τέσσερα παιδιά της οικογένειας Κανέλου αποφάσισαν να βρουν τα χρώµατα που είχαν χαθεί. Άρχισαν λοιπόν να ταξιδεύουν σε δάση, θάλασσες και ερήµους. Όµως τα χρώµατα δεν βρέθηκαν πουθενά. Τα παιδιά επέστρεψαν στο σπίτι τους αλλά δεν το έβαλαν κάτω. Αποφάσισαν να ξαναψάξουν στη βιβλιοθήκη 8η Ιστορία. Αρχή Όγδοη. Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε έναν καπετάνιος που είχε ένα πειρατικό καράβι, ο καπετάν τροµάρας. Ο τροµάρας έψαχνε για πολύ καιρό ένα µεγάλο θησαυρό αλλά δεν έβρισκε τίποτα γι’ αυτό ζήτησε τη βοήθεια από µια πειρατική οµάδα παιδιών. Τα παιδιά µαζί µε τον καπετάν τροµάρα βρήκαν το θησαυρό όµως στην επιστροφή έπεσαν πάνω σε µια καταιγίδα. Το καράβι είχε πολύ βάρος αφού ήταν φορτωµένο µε το θησαυρό.

Παγκόσµια ηµέρα του παιδιού

διαβάζοντας τα βιβλία. Μόλις άρχισαν να διαβάζουν και να µελετούν τα βιβλία µε προσοχή, το δωµάτιο γέµισε χρώµατα . Όλη η πόλη λοιπόν άρχισε να µελετά και τα χρώµατα επέστρεψαν.

Κάθε παιδί έχει δικαίωµα στην εκπαίδευση.

Τότε ο καπετάνιος διέταξε να πετάξουν τα παιδιά στη θάλασσα για να γλιτώσουν. Ο µάγειρας του καραβιού κατάφερε να αλλάξει γνώµη στον καπετάν-τροµάρα αφού το βάρος όλων των παιδιών µαζί ήταν λιγότερο από ένα τσουβάλι µε το θησαυρό. Έτσι έριξαν στη θάλασσα δυο τσουβάλια µε φλουριά και γλύτωσαν όλοι.

Κάθε παιδί πρέπει να απολαµβάνει προστασία και περίθαλψη.

9η Ιστορία. Αρχή Ένατη. Μια φορά κι έναν καιρό ένας γίγαντας σκέφτηκε να βάλει τα παιδιά να δουλεύουν γι αυτό. Έτσι κι έγινε, ο γίγαντας άνοιξε το κάστρο του και είπε στα παιδιά του χωριού ότι τα περιµένει για να παίξουν. Αφού λοιπόν ξεγέλασε τα παιδιά , τα κλείδωσε µέσα στο κάστρο και τα έβαζε να κόβουν και να κουβαλάνε ξύλα. Ένα παιδί προσπάθησε να σο σκάσει και κρύφτηκε µέσα σε ένα κουτί. Το κουτί όµως δε βγήκε από το κάστρο και το παιδί για να περάσει την ώρα του έφτιαξε ένα ξύλινο 10η Ιστορία. Αρχή ∆έκατη Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε ένας άνθρωπος που ταξίδευε συνέχεια. Ήταν λίγο αστείος αλλά όλοι οι µεγάλοι πίστευαν ότι έτρωγε παιδιά. Μια µέρα λοιπόν κατασκήνωσε κοντά σε τρία χωριά. Σε τρία χωριά όπου το ένα δεν είχε ποτέ επικοινωνία µε το άλλο. Με το που ξύπνησε συνάντησε ένα παιδί. Το παιδί προσπαθούσε να κουβαλήσει µικρά κοµµάτια από γυαλί αλλά δεν µπορούσε γιατί αυτά έσπασαν. Το παιδί χάρισε στο γυρολόγο µας τα γυάλινα κοµµατάκια από. Έπειτα ο γυρολόγος συνάντησε δυο παρέες παιδιών από άλλα χωριά. Η πρώτη παρέα προσπαθούσε να διώξει κάποια µεγάλα πουλιά από τα κτήµατα χρησιµοποιώντας µια

αλογάκι. Ο γίγαντας όµως βρήκε το παιδί µαζί µε το ξύλινο αλογάκι και τότε έγινε κάτι που κανείς δεν το περίµενε. Ο γίγαντας φώναξε όλα τα παιδιά και άρχισαν να παίζουν όλοι µαζί. Από εκείνη τη µέρα ο γίγαντας κατάλαβε ότι τα παιδιά πρέπει να παίζουν και όχι να δουλεύουν. Μετέτρεψε λοιπόν, το κάστρο του σε παιδότοπο για τα παιδιά.

Κάθε παιδί πρέπει να προστατεύεται από την εγκατάλειψη, τη σκληρότητα και την εκµετάλλευση.

φλογέρα. Ενώ η άλλη παρέα προσπαθούσε να µαζέψει 2 πρόβατα που έφυγαν από το κοπάδι χρησιµοποιώντας τα πιο µαλακά και γερά υφάσµατα που είχε. Τότε ο φίλος µας είχε µια φανταστική ιδέα. Έδωσε στα παιδιά που θέλανε να διώξουν τα πουλιά τα γυάλινα κοµµατάκια για να τα κρεµάσουν στα δέντρα και τους ζήτησε τη φλογέρα τους. Όταν πήρε τη φλογέρα την έδωσε στα παιδιά που έψαχναν τα πρόβατα. Τέλος, πήρε τα υφάσµατα τα οποία έδωσε στο παιδί από τον Υαλόκοσµο για να κουβαλάει τα γυαλιά χωρίς να σπάνε.

Κάθε παιδί πρέπει να προστατεύεται από οποιαδήποτε µορφή διάκρισης.

Σάββας, Κλέιντι, Νίκος, Πέτρος, Ευαγγελία, Χαρούλα, Κωσταντίνος, Αλέξανδρος, Χρήστος


Τρίτη 11 ∆εκεµβρίου 2012

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ∆ΙΟΙΚΗΤΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΑΙ∆ΙΩΝ «Η ΜΗΤΕΡΑ» Κ. ∆ΗΜΗΤΡΗ ΒΕΖΥΡΑΚΗ. Αγαπητά παιδιά, σας ευχαριστώ που επιδεικνύετε ενδιαφέρον για θέµατα παιδικής προστασίας. Είναι γεγονός ότι ζούµε σε έναν κόσµο πολύ διαφορετικό από αυτόν που γνωρίσαµε στο παρελθόν. Οι ραγδαίες οικονοµικές εξελίξεις αγγίζουν όλες τις πτυχές της καθηµερινότητας. Σήµερα στη σύγκρουση ανάµεσα στην ψυχρότητα

των αριθµών και των συµφερόντων του ανθρώπου, οι αξίες µας για αλληλεγγύη µας προσανατολίζουν όχι ως ελεηµοσύνη αλλά ως στοιχείο οργάνωσης της κοινωνίας των πολιτών, ανάπτυξης και ποιότητας ζωής.

Πόσα παιδιά φιλοξενούνται σήµερα στο κέντρο προστασίας παιδιού «Η µητέρα» και ποια είναι η ηλικία τους; Σήµερα το Κέντρο Προστασίας του Παιδιού Αττικής " Η ΜΗΤΕΡΑ " µαζί µε τα τρία Παραρτήµατά του ( Αναρρωτήριο Πεντέλης Παιδόπολη ¨Αγιος Ανδρέας¨ - Παιδόπολη ¨Αγία Βαρβάρα ¨, προστατεύει συνολικά 467 παιδιά -

άτοµα εκ των οποίων τα 168 φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του και τα 299 παιδιά - άτοµα, είναι τοποθετηµένα σε 225 Ανάδοχες Οικογένειες.

Με ποιο τρόπο βρίσκετε χρήµατα για να παρέχετε στα παιδιά όλα όσα χρειάζονται (ρούχα, παιχνίδια κ. α); Οι επιχορηγήσεις προέρχονται όλες από το Κράτος, ενώ σε συνεργασία µε πολλούς συνανθρώπους µας υπάρχουν πάρα πολλές

δωρεές και σε ρούχα και σε παιχνίδια και σε άλλα χρηστικά αντικείµενα.

Πόσα παιδιά έρχονται στο κέντρο κατά µέσο όρο το χρόνο και πόσα από αυτά δίνονται σε οικογένειες για υιοθεσία; Από 1-1-2012 έως σήµερα, έχουν εισαχθεί συνολικά 92 παιδιά και έχουν πάρει εξιτήριο 110 παιδιά. Από τα παιδιά που έχουν πάρει εξιτήριο τα 47 έχουν υιοθετηθεί, τα 16 έχουν τοποθετηθεί σε Ανάδοχη Οικογένεια, τα 25 έχουν επιστρέψει στη

φυσική τους οικογένεια ενώ 22 παιδιά έχουν εισαχθεί σε ένα άλλο ίδρυµα, εξαιτίας του ότι δεν βρέθηκε οικογένεια να τα θέλει αφού ήταν παιδιά µε αναπηρία.

Πόσο διαδεδοµένος είναι ο θεσµός της αναδοχής στην Ελλάδα και πόσα παιδιά δίνονται σε ανάδοχες οικογένειες από το κέντρο προστασίας παιδιού «Η µητέρα» ; Όπως σας είπα πριν, από τα 110 παιδιά που πήραν εξιτήριο, τα 16 τοποθετήθηκαν σε Ανάδοχη Οικογένεια. Συνολικά 299 παιδιά είναι τοποθετηµένα σε 225 Ανάδοχες Οικογένειες και δαπανούµε κατ΄ έτος για την στήριξή τους 1.120.000 $ . Πρόκειται για παιδιά που δεν µπορούν να επιστρέψουν στην φυσική τους οικογένεια λόγω ακαταλληλότητάς της ή εγκατάλειψής τους από αυτήν και τα οποία λόγω

των σοβαρών προβληµάτων στην ψυχοκοινωνική τους εξέλιξη ή σοβαρών ιατρικών προβληµάτων, δεν υιοθετούνται. Τα παιδιά που τοποθετούνται σε Ανάδοχες Οικογένειες βρίσκονται υπό την προστασία του Κέντρου και παρακολουθούνται από ∆ιεπιστηµονική Οµάδα. ∆υστυχώς ο θεσµός της Αναδοχής δεν είναι διαδεδοµένος όσο η Υιοθεσία στην Ελλάδα.


Οι ∆αιµόνιοι ∆ηµοσιογράφοι γράφουν για την

Παγκόσµια ηµέρα του παιδιού

Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο λόγος που αποτρέπει µια ελληνική οικογένεια να ανοίξει το σπίτι της σε ένα παιδί µε τον τρόπο της αναδοχής ; Για να γίνει κάποιος συνάνθρωπός µας Ανάδοχος πρέπει να έχει κάνει την υπέρβασή του σε ηθικά, κοινωνικά και προσωπικά πρότυπα. ∆εν είναι εύκολη υπόθεση, όχι όµως και δύσκολη. Αυτό που πρέπει να έχει κάποιος για να γίνει Ανάδοχος,

είναι ανθρωπιστική στάση, παιδοκεντρικά κίνητρα, αγάπη και µια ανοιχτή αγκαλιά. Εµείς θα υποστηρίξουµε και οικονοµικά και συµβουλευτικά την οικογένεια για να ανταποκριθεί στον νέο της ρόλο.

Υπάρχουν παιδιά που παραµένουν µέχρι τα 18 τους χρόνια στο κέντρο προστασίας παιδιού «Η µητέρα» ; Το Κέντρο Προστασίας του Παιδιού Αττικής " Η ΜΗΤΕΡΑ " έχει τα εξής προγράµµατα προστασίας - φιλοξενίας : α) νεογέννητων έως 6 ετών, συνολικής δυναµικότητας 120 παιδιών β) 3 12 ετών συνολικής δυναµικότητας 32 παιδιών γ) κορίτσια ηλικίας από 12 - 18 ετών συνολικής δυναµικότητας 30 παιδιών. Προσπαθούµε να µειώσουµε τον ιδρυµατικό χρόνο έχοντας σαν πρώτο στόχο την επιστροφή των παιδιών στην φυσική τους οικογένεια και όπου αυτό δεν είναι εφικτό, τότε µέσω των προγραµµάτων εναλλακτικής µορφής οικογένειας ( υιοθεσία αναδοχή ) να µεγαλώνουν παιδιά σε µια οικογένεια και όχι σε ίδρυµα. Όπως είδατε και από τα τηρούµενα στοιχεία το 80% των παιδιών αποκαθίστανται οικογενειακά ενώ δυστυχώς ποσοστό 20 % παιδιών µε βαριές

αναπηρίες θα µεγαλώσουν σε ένα άλλο ίδρυµα και ίσως δεν θα γνωρίσουν ποτέ οικογένεια. Γι΄ αυτό πρέπει να αναπτύξουµε περισσότερο το θεσµό της Αναδοχής. Η ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού σε οικογένεια και όχι σε ιδρυµατικό περιβάλλον έχει απείρως θετικότερα αποτελέσµατα. Όπως είναι γνωστό η ιδρυµατοποίηση για τα παιδιά ιδιαίτερα πριν την ηλικία των 3 ετών, επιδρά αρνητικά στην οµαλή ανάπτυξή τους και δηµιουργεί σοβαρά προβλήµατα στη ζωή τους ( συναισθηµατικές διαταραχές, κοινωνικά προβλήµατα, παραβατικότητα κ.α.). Να σηµειωθεί ότι τα παιδιά δεν εγκαταλείπονται για λόγους οικονοµικούς. Η ανάδειξη του προγράµµατος Αναδοχής, φαίνεται ως ο καλύτερος τρόπος προστασίας των παιδιών µακριά από ιδρυµατικές νοοτροπίες.

Σας ευχαριστώ πολύ και να ξέρετε ότι τα παιδιά που φιλοξενούνται στο Κέντρο Προστασίας του Παιδιού Αττικής " Η ΜΗΤΕΡΑ ", έχουν τις ίδιες ανάγκες µε εσάς. Σήµερα όσο ποτέ, έχουµε ανάγκη ο ένας τον άλλον. Καλή πρόοδο και καλή επιτυχία σε ότι κάνετε. Με εκτίµηση Ο ∆ιοικητής του Κέντρου Προστασίας του Παιδιού Αττικής " Η ΜΗΤΕΡΑ " ∆ηµήτρης Βεζυράκης.

Η συνέντευξη του κ. ∆ηµήτρη Βεζυράκη πραγµατοποιήθηκε µε τη χρήση του ηλεκτρονικού ταχυδροµείου. Τις ερωτήσεις έγραψαν ο Πέτρος, ο Αλέξανδρος και ο Κωνσταντίνος.


Τρίτη 11 ∆εκεµβρίου 2012

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ∆ΙΕΥΘΥΝΤΗΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙ∆ΕΥΣΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ Κ. ΑΛΕΞΑΝ∆ΡΟ ΚΙΤΣΟ Θυµάστε την πρώτη µέρα που µπήκατε στην τάξη για να διδάξετε; Πώς αισθανθήκατε; Βεβαίως και το θυµάµαι. Ήταν χειµώνας, Γενάρης µήνας και είχε ρίξει πολύ χιόνι. Είχα τοποθετηθεί δάσκαλος σε ένα µονοθέσιο σχολείο, δηλαδή ήµουν δάσκαλος για όλες τις τάξεις. Βεβαίως δεν ήταν πολλά παιδιά 12. Αυτό που µου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν ότι τα παιδιά όταν ερχόντουσαν στο σχολείο έφερναν από το σπίτι τους ένα ξύλο. Έφερναν ένα ξύλο το πρωί και ένα το απόγευµα, γιατί τότε κάναµε µάθηµα και το πρωί και το απόγευµα. Έπειτα όταν συγκεντρώθηκαν τα παιδιά και περίµεναν να δουν

τον δάσκαλο τους είδα 12 ζευγάρια µάτια να µε κοιτάνε και να αναρωτιούνται άραγε είναι καλός ο δάσκαλος, θα λέει αστεία ή θα είναι σοβαρός. Μήπως θα βάζει τιµωρίες; Εκείνη τη µέρα πάντως αισθάνθηκα όχι ότι έκανα µια δουλειά αλλά ένα λειτούργηµα. Πιστεύω ότι δεν πρέπει µόνο να φορτώνουµε τα παιδιά µε γνώσεις αλλά να διαµορφώνουµε το χαρακτήρα τους. Να τους κάνουµε υπεύθυνους ανθρώπους δηµοκρατικούς και να έχουν σωστή σκέψη αλλά και να αγαπούν την πατρίδα τους.

Πόσους µαθητές είχατε στην τάξη και τι µαθήµατα τους διδάσκατε; Είχα 12 µαθητές σε όλο το σχολείο και έπρεπε να κάνεις 32 ώρες µάθηµα την εβδοµάδα και 17 µαθήµατα. Γινόταν συνδιδασκαλία. Όταν έκανα µάθηµα στα 3 παιδιά µιας τάξης ι τα υπόλοιπα στον ίδιο χώρο έκαναν εργασίες. Με τον τρόπο αυτό κέρδιζα χρόνο. Τότε ο δάσκαλος έµενε στο χωριό έπρεπε να γνωρίζει και να συζητάει µε

τους γονείς για το καλό των παιδιών και του χωριού. Εκείνα τα χρόνια τον δάσκαλο τον είχανε σαν στήριγµα στο χωριό. Τον αγαπούσαν, τον σέβονταν και τον συµβουλεύονταν. Βέβαια ο δάσκαλος έπρεπε να είναι έτοιµος να δώσει όλες τις λύσεις σε όλα τα προβλήµατα.

Όταν οι µαθητές σας κάνανε αταξίες τους βάζατε τιµωρία; Οι µαθητές κάνουν πάντοτε αταξίες αλλά ο δάσκαλος πάντοτε πρέπει να ενθαρρύνουν τα παιδιά. Ξέρετε, τότε οι γονείς ήταν αυστηροί. Αν µάθαιναν ότι ο δάσκαλος τα έβαζε τιµωρία τα

έβαζαν και αυτοί και µπορεί και να τα έδιναν και ξύλο.

Σήµερα οι µαθητές διδάσκονται την Αγγλική γλώσσα από την Τρίτη δηµοτικού. Όταν ήσασταν δάσκαλος διδάσκονταν τα παιδιά Αγγλικά; Τα πρώτα χρόνια που ήµουν δάσκαλος όχι µόνο δεν µάθαιναν αγγλικά αλλά σε πολλά σχολεία δεν υπήρχαν ούτε νηπιαγωγοί. Τα Αγγλικά άρχισαν να µπαίνουν σο γυµνάσιο και το λύκειο. Στο δηµοτικό δεν υπήρχαν. Μετά το1985 τα αγγλικά µπήκαν στα σχολεία δοκιµαστικά. Στην Καστοριά ήταν το 2ο ∆ηµοτικό Σχολείο Καστοριάς Όταν

λοιπόν ήµουν προϊστάµενος ξεκίνησε η διδασκαλία των Αγγλικών από την Τετάρτη τάξη. Βέβαια πρέπει να ξέρετε ότι η διδασκαλία των αγγλικών κρίνεται απαραίτητη για να µπορούν τα παιδιά και γενικώς οι έλληνες να ταξιδεύουν στο εξωτερικό, να συνεννοούνται και να προοδεύουν.

Τι είναι αυτό που σας λείπει περισσότερο από τότε που ήσασταν δάσκαλος ; Τώρα µου λείπει το σχολείο και τα παιδιά. Αν και έχουν περάσει 5 χρόνια από τότε που ήµουν προϊστάµενος και 10 χρόνια από τότε που ήµουν δάσκαλος. Η σκέψη µου, η καρδιά µου και η ψυχή

είναι στο σχολείο. Μπορεί να έκανα λάθη, µπορεί να µην πέτυχα όλους τους στόχους που έθεσα αλλά προσπάθησα γιατί ήθελα να προσφέρω.


Οι ∆αιµόνιοι ∆ηµοσιογράφοι γράφουν για την

Παγκόσµια ηµέρα των παιδιών

ΕΡΕΥΝΑ Αγαπητοί αναγνώστες, στην παρούσα έρευνα θα σας παρουσιάσουµε ένα θέµα που προβληµατίζει όλους τους ενήλικες αλλά κυρίως τους γονείς και τους δασκάλους µας. Το θέµα µας λοιπόν είναι η σχέση που έχουν οι µαθητές του σχολείου µας µε τον Ηλεκτρονικό Υπολογιστή αλλά και µε το διαδίκτυο. Για να ερευνήσουµε το θέµα αυτό όλοι οι µαθητές του σχολείου µας συµπλήρωσαν ένα ερωτηµατολόγιο. Οι ερωτήσεις που έπρεπε να απαντήσουν οι είναι οι εξής: 1.Έχετε υπολογιστή στο σπίτι σας; 2. Έχεις υπολογιστή στο δωµάτιο σου; 3. Πόσο συχνά χρησιµοποιείς τον Η/Υ 1 α) 1-2 ώρες την ηµέρα β) περισσότερο από 2 ώρες την ηµέρα

γ) 1-2 φορές την εβδοµάδα; δ) περισσότερο από 2 φορές την εβδοµάδα; ε) 1 φορά το µήνα; 4. Για ποιο λόγο χρησιµοποιείς τον Η/Υ; α) για εργασίες του σχολείου; β) για να περιηγηθείς στο διαδίκτυο; γ) για να βλέπεις ταινίες δ) για να παίζεις παιχνίδια; 5. Έχεις προσωπικό λογαριασµό στο διαδίκτυο; (e-mail, facebook κα); 6. Έχεις αναρτήσει φωτογραφία σου στο διαδίκτυο(εσύ ή κάποιος άλλος); Στη συνέχεια µπορείτε να δείτε τις απαντήσεις των µαθητών συγκεντρωµένες ανά δύο τάξεις.

Α’ ΤΑΞΗ ΚΑΙ Β’ ΤΑΞΗ Ερώτηση 1 Απαντήσεις Ναι 78 Όχι 14 Σύνολο 92

Ποσοστά 84,8% 13% 100%

Ερώτηση 3 Απαντήσεις α 29 β 7 γ 23 δ 3 ε 30 Σύνολο 92

Ποσοστά 31,6% 7,6% 25% 3,2% 32,6% 100%

Ερώτηση 4 Απαντήσεις Α 36 Β 13 Γ 23 ∆ 67 Σύνολο 139

Ποσοστά 25,8% 9,4% 16,5% 48,2% 100%

Ερώτηση 2 Απαντήσεις Ναι 14 Όχι 78 Σύνολο 92

Ποσοστά 15,2% 84,8% 100%


Τρίτη 11 ∆εκεµβρίου 2012 Ερώτηση 5 Απαντήσεις Ναι 7 Όχι 85 Σύνολο 92

Ποσοστά 7,6% 92,4% 100%

Ερώτηση 6 Απαντήσεις Ναι 33 Όχι 59 Σύνολο 92

Ποσοστά 35,8% 64,2% 100%

Γ’ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ∆’ ΤΑΞΗ Ερώτηση 1 Απαντήσεις Ναι 77 Όχι 8 Σύνολο 85 Ερώτηση 2 Απαντήσεις Ναι 22 Όχι 63 Σύνολο 85

Ποσοστά 90,6% 9,4% 100%

Ποσοστά 25,9% 74,1% 100%

Ερώτηση 3 Απαντήσεις α 28 β 2 γ 30 δ 15 ε 10 Σύνολο 85

Ποσοστά 33% 2,3% 35,3% 17,6% 11,8% 100%

Ερώτηση 5 Απαντήσεις α 15 β 9 γ 30 δ 61 Σύνολο 115

Ποσοστά 13% 8% 26% 53% 100%

Ερώτηση 5 Απαντήσεις Ναι 20 Όχι 65 Σύνολο 85

Ποσοστά 23,5% 76,5% 100%

Ερώτηση 6 Απαντήσεις Ναι 27 Όχι 58 Σύνολο 85

Ποσοστά 31,7% 68,2% 100%


Οι ∆αιµόνιοι ∆ηµοσιογράφοι γράφουν για την

Παγκόσµια ηµέρα των παιδιών

Ε’ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΣΤ’ ΤΑΞΗ Ερώτηση 1 Απαντήσεις Ναι 60 Όχι 5 Σύνολο 65

Ποσοστά 92,3% 7,6% 100%

Ερώτηση 2 Απαντήσεις Ναι 22 Όχι 43 Σύνολο 65

Ποσοστά 33,8% 66,2% 100%

Ερώτηση 3 Απαντήσεις Α 16 Β 10 Γ 22 ∆ 12 Ε 5 Σύνολο 65

Ποσοστά 24,6% 15,3% 33,8% 18,5% 7,8% 100%

Ερώτηση 4 Απαντήσεις α 41 β 17 γ 22 δ 47 Σύνολο 127

Ποσοστά 32,2% 13,4% 17,4% 37% 100%

Ερώτηση 5 Απαντήσεις Ναι 13 Όχι 52 Σύνολο 65

Ποσοστά 20% 80% 100%

Ερώτηση 6 Απαντήσεις Ναι 22 Όχι 43 Σύνολο 65

Ποσοστά 33,8% 66,2% 100%

ΠΙΝΑΚΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Ερώτηση 1 Απαντήσεις Ναι 215 Όχι 27 Σύνολο 242

Ποσοστά 88,8% 11,2% 100%

Ερώτηση 2 Απαντήσεις Ναι 58 Όχι 184 Σύνολο 242

Ποσοστά 24% 76% 100%

Ερώτηση 3 Απαντήσεις α 73 β 19 γ 75 δ 30 ε 45 Σύνολο 242

Ποσοστά 30,3% 7,8% 31% 12,4% 18,5% 100%

Ερώτηση 4 Απαντήσεις α 92 β 39 γ 75 δ 175 Σύνολο 381

Ποσοστά 24,1% 10,3% 19,7% 45,9% 100%


Τρίτη 11 ∆εκεµβρίου 2012

Ερώτηση 5 Απαντήσεις Ναι 40 Όχι 202 Σύνολο 242

Ερώτηση 6 Απαντήσεις Ναι 82 Όχι 160 Σύνολο 242

Ποσοστά 16,5% 83,5% 100%

Ποσοστά 33,9% 66,1% 100%

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ Παρατηρώντας τις απαντήσεις των 242 παιδιών βλέπουµε ότι το 24% του δείγµατος έχει τον Η/Υ στο δωµάτιο του. Από τους 58 µαθητές που έχουν Η/Υ στο δωµάτιο τους οι 22 είναι µαθητές των δύο µεγάλων τάξεων, οι 22 είναι µαθητές των Γ’ και ∆’ τάξεων και οι 14 µαθητές των δύο µικρότερων τάξεων. Από τους παραπάνω αριθµούς βλέπουµε ότι το αν θα έχει το παιδί Η/Υ στο δωµάτιο του δεν εξαρτάται από την ηλικία του. Το µεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών , δηλαδή το 31% φαίνεται ότι ασχολούνται µε τον Η/Υ µία µε δυο φορές την εβδοµάδα. Μικρή είναι όµως η διαφορά µε το δεύτερο µεγαλύτερο ποσοστό όπου το 30,3% των παιδιών κάθονται µπροστά στον Η/Υ µια µε δύο ώρες την ηµέρα.

Τι κάνουν οι µαθητές του σχολείου µας όταν κάθονται µπροστά από τον Η/Υ; Η απάντηση είναι παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια. 175 παιδιά παίζουν παιχνίδια. Η δική µας απορία είναι µα που πήγαν τα επιτραπέζια; Που πήγαν οι µπίλιες; Που πήγαν οι κούκλες; Που πήγε το ποδόσφαιρό; Τέλος, 40 παιδιά έχουν λογαριασµό στο διαδίκτυο και 82 έχουν δηµοσιεύσει φωτογραφίες τους. Απ’ότι φαίνεται ο Η/ Υ έχει µπει για τα καλά ο στη ζωή µας αλλά και στη ζωή των παιδιών . Το ερώτηµα όµως είναι µας έκανε τη ζωή καλύτερη;

Σάββας, Κλέιντι,Ευαγγελία, Χρήστος, Κωνσταντίνος, Αλέξανδρος, Νίκος, Χαρούλα, Πέτρος και Βιβή.


Οι ∆αιµόνιοι ∆ηµοσιογράφοι γράφουν για την

Παγκόσµια ηµέρα των παιδιών

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ∆Α

Αγαπητοί αναγνώστες, η παραβατικότητα των ανηλίκων είναι ένα θέµα που µας κέντρισε το ενδιαφέρον. Προσπαθήσαµε λοιπόν να συναντηθούµε µε κάποιον αρµόδιο ο οποίος πιθανόν να έλυνε τις απορίες µας, αλλά οι προσπάθειες µας ήταν άκαρπες. Παρ’ ολαυτά θα σας παρουσιάσουµε κάποια στοιχεία που βρήκαµε κατά την ενασχόληση µας µε το θέµα.  Σύµφωνα µε τα στατιστικά στοιχεία για το έτος 2007-2008, 1.032 ανήλικοι συνελήφθησαν για παραβάσεις του Κ.Ο.Κ ενώ 116 ανήλικοι συνελήφθησαν για κλοπές.  Το 45% των ανήλικων που οδηγούνται στις αίθουσες δικαστηρίων της Ελλάδας αντιµετωπίζουν ποινές φυλάκισης από 5 έως 15 χρόνια.  Το 2010 ο αριθµός των ανήλικων που εκτίουν την ποινή τους στις ελληνικές φυλακές είναι 584. Η Υπηρεσία Επιµελητών Ανηλίκων των ∆ικαστηρίων Αθηνών δηµοσιοποίησαν στοιχεία για την χρήση παράνοµων ουσιών από ανήλικους για το έτος 2010 και 2011. Σύµφωνα λοιπόν µε τα στοιχεία αυτά οι ανήλικοι που συνελήφθησαν για κατοχή παράνοµων ουσιών είναι 204, 185 ήταν αγόρια και 19 κορίτσια. Από τους 204 συλληφθέντες οι 138 κατηγορήθηκαν για προµήθεια ναρκωτικών ουσιών για ιδιωτική χρήση ενώ οι 49 για κατοχή ναρκωτικών ουσιών µε σκοπό την εµπορία.

Από τους 138 χρήστες οι 109 ξεκίνησαν την χρήση ναρκωτικών σε ηλικία 15 µε 16 ετών ενώ οι 9 έκαναν περιστασιακή χρήση. Συγκλονιστικό όµως είναι το γεγονός ότι από τους 204 ανήλικους µόλις οι 7 παρακολούθησαν πρόγραµµα απεξάρτησης και το ολοκλήρωσαν. Τελικά ποιος µπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνος για την προβατική συµπεριφορά των ανηλίκων στην Ελλάδα; Τι είναι αυτό που κάνει τα παιδιά να παρανοµήσουν; Είναι οι διάφορες µορφές κακοποίησης που µπορεί να βιώνουν στην οικογένεια; Είναι ο τρόπος που τους αντιµετωπίζουν οι ενήλικές; Είναι η βιοµηχανία του ελεύθερου χρόνου; Είναι τα µέσα µαζικής ενηµέρωσης που σε εξαναγκάζουν να ταυτιστείς µε βίαιους ήρωες; Ή µήπως είναι όλα µαζί; Το 2003 η νοµοθεσία στην Ελλάδα µε ένα νέο διάταγµα προβλέπει εναλλακτικές ποινές σε ανήλικους δράστες πέραν του αναµορφωτηρίου. Βάση της ρύθµισης αυτής η κοινωφελής εργασία αποφασίζεται από το δικαστήριο Ανηλίκων Αθηνών. Μέχρι σήµερα έχει τοποθετηθεί ένας ανήλικος στο τυπογραφείο του ιδρύµατος τυφλών, έναν στο «αττικό µετρό» και ένας στο κέντρο ηµερήσιας φροντίδας «Ίασις». Παράλληλα µε την κοινωφελή εργασία προτείνονται και άλλα αναµορφωτικά µέτρα όπως η επίπληξη από το δικαστήριο, η αποζηµίωση του θύµατος και η έκφραση συγνώµης από τον θύτη στο θύµα.

Κωνσταντίνος, Χαρούλα

Ευχαριστούμε πολύ τον διοικητή του κέντρου «Η Μητέρα» κ. Βεζυράκη και τον κ. Κίτσο πρώην Διευθυντή Α’/βάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς που δέχτηκαν να μας παραχωρήσουν τις συνεντεύξεις. Θέλουμε επίσης να ευχαριστήσουμε τον κ. Γαπκιάδη Γεώργιο, Διευθυντή του σχολείου μας, που στήριξε για μια ακόμη φορά την έκδοση της εφημερίδας μας. Τέλος, ευχαριστούμε όλους όσους μας βοήθησαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.


---------------------

Τεχνική Υποστήριξη: ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Καστοριάς http://plinet.kas.sch.gr/

Εφημερίδα του 9ου Δημοτικού Καστοριάς (Τεύχος 4ο)  

Οι Δαιμόνιοι Δημοσιογράφοι γράφουν για την Παγκόσμια ημέρα του παιδιού

Εφημερίδα του 9ου Δημοτικού Καστοριάς (Τεύχος 4ο)  

Οι Δαιμόνιοι Δημοσιογράφοι γράφουν για την Παγκόσμια ημέρα του παιδιού