Page 1

ΠΛΗΡΩΜΕΝΟ ΤΕΛΟΣ Ταχ. Γραφείο Κ.Τ.Π. Αριθμός Άδειας 514

Κωδικός: 01-4664

H «Η ΣΙΩΠΗ ΤΗΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΜΑΡΤΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΔΕΙΛΟΥΣ».

ΒΕΛΑ

ΠΑΝΑΓΙΑ OΔHΓHTPIA 16ος αιώνας

ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΙΩΤΩΝ ΞΗΡΟΜEPOY «Η ΒΕΛΑ» N. ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΑ: Aνδρομάχης 77 - KAΛΛIΘEA • % 210-9519057 - 210-9592773 - THΛ. - FAX: 22950-23277 - 210-9578787 • T.K. 176 75 KAΛΛIΘEA Έτος 18ο • Αριθμός φύλλου 74 • ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ - ΜΑΡΤΙΟΣ 2013

ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

www.astakos.com.gr www.astakos.gov.gr www.astakos-news.gr

ΧΟΡΟΕΣΠΕΡΙΔΑ 2013

έννοια του «πολίτη» και κατ’ επέκταση του «ενεργού ΥΠΕΡΟΧΗ ΒΡΑΔΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΓΧΩΡΙΑΝΟΥΣ ΜΑΣ πολίτη», γεννήθηκε στην Αρχαία Ελλάδα στο πλαίσιο Η της «πόλεως». ο Σάββατο 2 ΦεβρουαρίΣύμφωνα με τον Αριστοτέλη, ο πολίτης, «δι’ απλώς ουδέν Τ ου 2013 πραγματοποιήθητων άλλων ορίζεται ή τω μετέχειν κρίσεως και αρχής», και αχρείος πολίτης δηλαδή άχρηστος πολίτης, ήταν αυτός που δεν είχε συμμετοχή στα κοινά. Ένας ενεργός πολίτης είναι ένας ενημερωμένος πολίτης που ξέρει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του, μπορεί να εκφράσει την άποψή του και να συμμετέχει ενεργά στην κοινωνία. οι νέοι είναι το παρόν και το μέλλον της κοινωνίας: Χρειάζονται την ελεύθερη πρόσβαση στις απλές πληροφορίες για τα θέματα που τους αφορούν. Γι’ αυτό το λόγο η Δημοτική Αρχή θα πρέπει να σταθεί αρωγός σε αυτή την προσπάθεια των νέων ανθρώπων. Ο ενεργός πολίτης είναι αυτός που: 1) Ενημερώνεται για τα κοινά, αναζητά πληροφορίες. Συμμετέχει στους χώρους της δημόσιας συζήτησης με διάφορους τρόπους, διαμορφώνει κριτική σκέψη και παίρνει θέση. 2) Διεκδικεί τα δικαιώματά του στο δημόσιο χώρο επιδιώκει τη δημιουργία υποδομών στη γειτονιά του και στη χώρα του, τη διατήρηση ελεύθερων χώρων, τη προστασία του πράσινου στους κοινόχρηστους χώρους και της πολιτιστικής κληρονομιάς. 3) Ενεργεί. Παρατηρεί τη συμβαίνει στην κοινωνία και παρεμβαίνει σε συνεργασία με συμπολίτες του, όταν διαπιστώνει παρανομίες δημοσίων ή ιδιωτικών φορέων. 4) Προστατεύει το περιβάλλον. Ενδιαφέρεται για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, δεν ρυπαίνει, υιοθετεί πρακτικές που ενισχύουν το πράσινο, την εξοικονόμηση ενέργειας, προσέχει την κατανάλωση του νερού, και ανακυκλώνει. Κυριάκος Θωμάς

κε η καθιερωμένη ετήσια χοροεσπερίδα του Συλλόγου μας στη Μουσική Σκηνή «TASS STAGE» στο Γκάζι, στο οποίο εμφανίζονται οι αξιόλογοι τραγουδιστές Δημήτρης Μπάσης, Μελίνα Ασλανίδου και ο Χαράλαμπος Γαργανουράκης. Για πρώτη φορά, μέσα στην οικονομική κρίση που διανύουμε, η ανταπόκριση των συγχωριανών μας ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις. Για πρώτη φορά επίσης η παρουσία της νεολαίας ήταν πολύ μεγάλη. Η εκδήλωση, πολύ καλά οργανωμένη από τον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, είχε όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που την έκαναν να εξελιχθεί με μεγάλη επιτυχία. Καλό ποιοτικό - κεφάτο πρόγραμμα παρεΐστικη ατμόσφαιρα - κέφι - ζωντάνια καλές ποιοτικές υπηρεσίες προς τους καλεσμένους. Όλα πήγαν καλά, όλοι πέρασαν ευχάριστα και στο τέλος μόνο καλά λόγια είχαν να ακούσουν οι διοργανωτές. Συγκινητική από κάθε άποψη η παρουσία των συγχω-

(Πλούσιο φωτορεπορτάζ στις σελίδες 4 & 5)

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ, ΤΟ ΙΕΡΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Ε

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Βασιλοπουλιωτών Ξηρομέρου «Η ΒΕΛΑ» και η εφημερίδα εύχονται σε όλους τους συγχωριανούς μας, τους συνδημότες μας και σε όλους τους αναγνώστες

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

φθασε το Πάσχα... το γεγονός της Αναστάσεως του Κυρίου ας πλημμυρίσει τις καρδιές μας και ας γεμίσει με φως άπλετο την απελπισμένη ψυχή μας, λόγω των χαλεπών καιρών που διανύουμε. Ωστόσο, η μνήμη μας, εκ νέου οφείλει να ενεργοποιηθεί και να αγκυροβολήσει στο ιστορικό γεγονός της εξόδου των Μεσολογγιτών την Κυριακή των Βαΐων, την 9ην προς 10ην Απριλίου 1826, μετά από πολύμηνη πολιορκία και συνεχείς επιθέσεις των Τουρκοαιγυπτίων.

Οι πολιορκούμενοι, ενώπιον της απειλής του θανάτου από πείνα, αποφάσισαν και πραγματοποίαν την τραγική έξοδό τους. Ο αγώνας τους ήταν δίκαι και ιερός: υπέρ πίστεως, πατρίδας και ελευθερίας. Ένας αγώνας, όμως, άνισος. Οι πολλοί πάλευαν με τους λίγους. Οι οπλισμένοι με τους άοπλους. Οι χορτάτοι με τους νηστικούς, τους πεινασμένους, τους εξαθλιωμένους. Οι δυνατοί με τους αδύνατους. Ο πολεμιστής του Μεσολογ(Συνέχεια στη σελ. 7)


H ΒΕΛΑ

2 ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ñ ΓENNHΣEIΣ: ― Στις 16-11-12 το ζεύγος Ευγενίας Τόμπα και Σπύρου Λέντη, έφερε στον κόσμο ένα χαριτωμένο αγοράκι. ― Στις 23-1-13 το ζεύγος Ηλία Καρελάκη και Καλλιρόης Αυζώτη, έφερε στον κόσμο ένα χαριτωμένο κοριτσάκι. ― Στις 6-3-13 το ζεύγος Παναγιώτη Τσόμπου και Ευαγγελίας Κορομπύλη έφερε στον κόσμο ένα χαριτωμένο αγοράκι. Στις οικογένειές τους ευχόμαστε να τους ζήσουν και να ευτυχίσουν.

ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΑΕΚ (ΒΟΛΕΪ)

Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΑΜΑΝΤΑΣ Ο συγχωριανός μας Αθανάσιος Ιων. Σαμαντάς από το καλοκαίρι, παίζει βασικός με τα χρώματα της ΑΕΚ, στο Βόλεϊ. Μέχρι στιγμής κάνει καταπληκτική πορεία και δικαιώνει τον προπονητή του για την επιλογή να είναι βασικός. Ο Θανάσης είναι πολύ καλό παιδί με αρχές και πολύ καλός αθλητής. Τον θαυμάζουμε και του ευχόμαστε και στην Εθνική ομάδα να τον δούμε.

ΘANATOI: ― Στις 17-2-13 απεβίωσε ο Λάμπρος Τσιώπος. ― Στις 11-3-13 απεβίωσε ο Παναγιώτης Πετρονικολός του Φίλιππα. Στις οικογένειές τους εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια.

― Κώστας Χολής (Λευκά Είδη).

― Ιωάννης Κυριάκος (HAIR STYLE). Τους ευχαριστούμε για την πολύτιμη βοήθειά τους.

ΑΕΚ (Κλαρούδας): Φραγκιαδάκης Μ., Ρουμελιωτάκης, Καπίρης, Σαμαντάς, Κρέτσης, Αλεξίου, Κάπελας (λ)/ Μιχαλόπουλος, Φραγκιαδάκης Ε., Παπαδόπουλος.

ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ ΨΥΓΕΙΑ - ΚΟΥΖΙΝΕΣ - AIR CONDITION

Κώστας Γερ. Κούγγελης ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ - Τηλ.: 6972-718713

Φυσική - Χημεία - Βιολογία ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ - ΛΥΚΕΙΟΥ

ΜΠΑΡΜΠΑΝΗΣ ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΤΑΣ

ΠAPAKΛHΣH Όσοι από τους διαφημιζόμενους στην εφημερίδα μας δεν έχουν πληρώσει καθόλου το 2010 παρακαλούμε να το κάνουν άμεσα με ταχυδρομική επιταγή στο όνομα: Nίκος Παύλος, Mεσολογγίου 31 - Kαλλιθέα, 176 71 ή στο λογαριασμό μας στην Aγροτική Tράπεζα για BEΛA. Aυτό σας το ζητάμε για να υπάρχει δικαιοσύνη με αυτούς που πληρώνουν τακτικά, διαφορετικά θα αναγκασθούμε να τις κόψουμε. H ΣYNTAΞH

ANAKOINΩΣH

ΑΣΤΑΚΟΣ

Όσοι χωριανοί μας θέλουν να δώσουν στο Σύνδεσμό μας, Συνδρομές, Eπιστολές για δημοσίευση ή άλλα θέματα, μπορούν να απευθυνθούν στον συνεργάτη μας Γιώργο Παπασπύρου (στο χωριό μας) ή στη διεύθυνση του Συνδέσμου μας.

ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ

ΛΑΜΠΡΟΥ ΓΙΩΤΗ ΝΑΥΣΙΚΑΣ 61 - Π. ΦΑΛΗΡΟ THΛ.: 210-9843564

KPEOΠΩΛEIO

ΓIA TIΣ ΣYNΔPOMEΣ

E Π I Π Λ A

ΛOΓAPIAΣMO ΣTHN A.T.E.

ΣTAΘHΣ Γ. BOYKEΛATOΣ

Για την εξυπηρέτηση των συνδρομητών της εφημερίδας μας, ανοίξαμε λογαριασμό στην Aγροτική Tράπεζα. Aριθμός Λογαριασμού: 3900102565713 Όσοι συμπατριώτες θέλουν να στείλουν την συνδρομή τους ή θέλουν να ενισχύσουν τον Σύλλογό μας οικονομικά, για τις δραστηριότητές του, μπορούν να καταθέτουν οποιοδήποτε ποσό στον ανωτέρω λογαριασμό. Σας ευχαριστούμε που μας ενισχύετε.

Koμμώσεις ✔ Γυναικείες ✔ Ανδρικές ✔ Παιδικές ✔ Μανικιούρ ✔ Πεντικιούρ ✔ Ονυχοπλαστική ✔ Τατοο Νυχιών ✔ Hair extensions

― ΦΥΤΑ 4 ΕΠΟΧΕΣ (Γιώργος Παύλος - Παναγ. Χολής).

― Ελένη Ζαβιτσάνου (Βιβλιοπωλείο).

«ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ»

Aστακός Aιτωλ/νίας - Tηλ.: 26460-41656

― Λάμπρος Γιώτης (Κρεοπωλείο).

― Θωμάς Λαϊνάς (Κομμωτήριο).

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ

ΣΠYPOΣ NAKOΣ

ΧΟΡΗΓΟΙ ΧΟΡΟΕΣΠΕΡΙΔΑΣ

― Γιάννης Κοτρότσος (Οινοποιείο).

ñ ΓAMOI: ― Στις 23-6-12 ο Ιωάννης Βλαχοπάνος του Νικολάου, ενώθηκε με τα δεσμά του γάμου με την εκλεκτή της καρδιάς του Μαρία Καλογιάννη. ― Στις 25-8-13 η Μαρία Στρατομήτρου του Γεωργίου, ενώθηκε με τα δεσμά του γάμου με τον εκλεκτό της καρδιάς της Κων/νο Γιαννούχο. ― Στις 21-9-13 η Θεοδώρα Κοτρότσου του Χρήστου, ενώθηκε με τα δεσμά του γάμου με τον εκλεκτό της καρδιάς της Σωτήρη Λουτράδητου Νίκου. Στο νέο ζευγάρι ευχόμαστε κάθε ευτυχία και προκοπή.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ ΜΑΡΤΙΟΣ

Tο Δ.Σ. της BEΛAΣ

ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ

ΚΑΡΦΗΣ ΒΑΓΙΑΣ Λεωφόρος Ποσειδώνος 69 - Άλιμος Tηλ.: 210-9880960 - www.Limitless.com.gr

ΑΣΤΑΚΟΣ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ THΛ.: 26460 42252

2013

ΕΔΩΣΑΝ ΤΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΟΥΣ ― ― ― ― ― ― ― ― ― ― ― ―

Κοτρότσος Χρήστος 20 € Ραφτοπούλου Μαρία (ΗΠΑ) 50 $ Σαμαντάς Αθανάσιος 20 € Λιβάνη Πανωραία 20 € Καταγή Μαρία 30 € Μακρής Άγγελος 20 € Παπαναστάσης Στυλιανός 50 € Κακκαβάς Γενναίος 20 € Πετρονικολός Φίλιππας 20 € Πετρονικολός Νίκος 20 € Κυριάκος Θωμάς 25 € Βλαχοπάνος Ιωσήφ 20 € Σας ευχαριστούμε πολύ.

ΓΝΩΜΙΚΑ «Aρχή άνδρα δείκνυσι». Περικλής

jjj «O εχθρός του εχθρού μου είναι φυσικός μου σύμμαχος».

jjj «Δεν νομίζω ότι υπήρξα μεγάλος. Φαίνομαι, ίσως, μεγάλος, γιατί δεν είχα άξιους αντιπάλους».

jjj «Στο ποτάμι της πραγματικότητας, όλοι οι ηγέτες είναι γυμνοί».

jjj «Xωρίς δουλειά το ταλέντο είναι καντήλι με λίγο λάδι». Oλέκ Mπλαχίν

H EΦHMEPIΔA MAΣ MΠOPEI NA KATAXΩPHΣEI KAI AΓΓEΛIEΣ THΛ.: 210-9592773 Η ΒΕΛΑ TPIMHNIAIA ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΙΩΤΩΝ ΞHPOMEPOY «Η ΒΕΛΑ» N. ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΑ: Aνδρομάχης 77 T.K. 176 74 KAΛΛIΘEA THΛ.: 22950-22.440 - 210-9592773 THΛ. & FAX: 210 9578787 ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΙΩΤΩΝ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ «Η ΒΕΛΑ» ΕΚΔΟΤΗΣ - ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΘΩΜΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΙΩΤΩΝ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ «Η ΒΕΛΑ» Kωδικός: 4664 Υπεύθυνος Ύλης: ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΚΡΗΣ Συντακτική Επιτροπή: NIKOΣ KYPIAKOΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΚΡΗΣ IΩANNHΣ XOΛHΣ HΛIAΣ KOYΓΓEΛHΣ Γραφικές Τέχνες ΣΤΕΛΙΟΣ ΡΗΓΑΣ Γερανίου 13 - Τηλ.: 210 5249792 e-mail:steliosrigas@otenet.gr Τα ενυπόγραφα άρθρα δεν σημαίνει ότι απηχούν και τις απόψεις της εφημερίδας. Η σύνταξη δημοσιεύει ή όχι αυτούσια ή σε περίληψη τα κείμενα που λαμβάνει. Την ευθύνη των κειμένων που δεν υπογράφονται την έχει αποκλειστικά και μόνο η σύνταξη.


ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ ΜΑΡΤΙΟΣ

2013

ΔΡΟΜΟΙ ΠΡΟΣ ΒΕΛΑ 1) Θυμάστε πριν ενάμιση χρόνο τη διάνοιξη του δρόμου προς Βλυζανά - Βελά, που επιχείρησε να κάνει ο Δήμος μας; Ε, όπως την αφήσανε τότε έτσι είναι μέχρι σήμερα (δείτε τη φωτογραφία). Άκρως επικίνδυνος με ευθύνη φυσικά της Δημοτικής Αρχής η οποία με εγκληματική αδιαφορία βάζει καθημερινά σε κίνδυνο τη ζωή των οδηγών που κινούνται στο μήκος του συγκεκριμένου δρόμου.

H ΒΕΛΑ ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΑΓΙΟΥΣ ΤΑΞΙΑΡΧΕΣ Η Εκκλησία των Αγίων Ταξιαρχών αναστηλώθηκε (βλέπε άλλη στήλη). Μεγάλο όμως πρόβλημα είναι η ακαταλληλότητα του δρόμου που οδηγεί προς το Εκκλησάκι. Κακοτράχαλος χωμάτινος δρόμος που διασχίζεται μόνο με αγροτικό ή 4x4 αυτοκίνητο. Χωρίς το δρόμο το Εκκλησάκι δεν θα μπορούν να το επισκεφθούν οι πιστοί ούτε θα μπορούμε να λειτουργούμε ούτε να πραγματοποιούμε εκδηλώσεις προς τιμή του. Είναι άμεση ανάγκη η Δημοτική Αρχή να επισκευάσει το δρόμο σε τέτοιο σημείο που να είναι προσβάσιμος και με ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο.

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ INTERNET - ΜΟΥΣΕΙΟ

2) Μετά και τις πολλές βροχές του χειμώνα τα νερά είχαν τέτοιο όγκο που διέλυσαν στην κυριολεξία τους χωμάτινους δρόμους που κατέβαιναν προς τις παραλίες της Βελάς. Τους έκοψαν στα δύο με αποτέλεσμα σήμερα να είναι αδιάβατοι (βλέπε φωτογραφίες).

Ο Σύλλογός μας προτίθεται να δημιουργήσει αίθουσα Βιβλιοθήκης - αίθουσα INTERNET και Μουσείο Λαϊκής Παράδοσης, στο χωριό μας. Για το λόγο αυτό έχουμε αιτηθεί στη Δημοτική Αρχή να μας παραχωρήσει το πρώην Κοινοτικό Κατάστημα για να στεγάσουμε τις ανωτέρω δραστηριότητες.

3 ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΕΡΓΩΝ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΧΑΡΑΣ

το χωριό μας η Παιδική Χαρά μετά και την επισκευή ορισμένων οργάνων πέρυσι το καλοκαίρι, από την Δημοτική Αρχή Σ συνεχίζει να χρήζει της προσοχής ώστε να ολοκληρωθεί και να είναι ασφαλής και σύγχρονη. Τοποθετήθηκαν δύο νέα όργανα - πύργος με τσουλήθρα και χειροπερπατήματα καθώς και τραμπάλα (ΔΩΡΕΑ συγχωριανών μας). Απομένουν άλλα δύο όργανα προς τοποθέτηση: Διπλή κούνια και ψαράκι ελατήριο (Δωρεά των ίδιων συγχωριανών μας). Ζητάμε από τη Δημοτική Αρχή να τοποθετήσει και τα δύο αυτά όργανα στο χώρο της Παιδικής Χαράς ή στην Πλατεία στα Τρία Αμπέλια, να την ηλεκτροδοτήσει και να τοποθετήσει το ειδικό δάπεδο που προβλέπεται για τις Παιδικές Χαρές. Αναμένουμε...

AΓΓΕΛΙΚΗ ΒΑΣ. ΚΟΥΓΓΕΛΗ ΝΕΥΡΟΛΟΓΟΣ Δέχεται: κάθε μέρα 5.30 - 8.30 μ.μ. Αριστοβούλου 2 - Κάτω Πετράλωνα (έναντι Ηλεκτρικού Σταθμού) THΛ.: ΙΑΤΡΕΙΟΥ: 210-3413989 - ΟΙΚΙΑΣ: 210-3420362

ΠΛΑΤΕΙΑ ΧΩΡΙΟΥ Στην εγκαταλελειμένη (από τη Δημοτική Αρχή) πλατεία μας εκτός των παρεμβάσεων που έκανε πέρυσι το καλοκαίρι ο Σύλλογός μας, καμία άλλη παρέμβαση δεν έγινε από τη Δημοτική Αρχή. Πλήρης εγκατάλειψη. Ακόμα και ο φωτισμός που μας έταξαν ούτε αυτός κατέστη δυνατός.

n fa

is

BIOTEXNIA ΠΙΝΑΚΩΝ ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΩΝ

ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΔΗΜ.ΠΑΥΛΟΥ ΛΑΣΚΑΡΙΔΟΥ 171 - 176 75 ΚΑΛΛΙΘΕΑ - ΑΘΗΝΑ THΛ.: 210-9519075 - FAX: 210-9572858 http://www.fanis.com.gr - e-mail:info@fanis.com.gr

ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΔΡΟΜΩΝ Για άλλη μια φορά παρακαλούμε την Δημοτική Αρχή να μεριμνήσει για την διάνοιξη δρόμου πρόσβασης στα χωράφια του χωριού μας που δεν έχουν πρόσβαση. Είναι μεγάλο θέμα και μεγάλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συγχωριανοί μας οι οποίοι χωράφια έχουν και χωράφια δεν έχουν, αφού δεν έχουν δρόμο να επικοινωνήσουν.

ΤΑΒΕΡΝΑ «Ο Τάκης ο Καλοφαγάς» ΔΗΜ. ΣΚΑΠΕΤΗΣ ΔΙΑΝΟΜΗ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ (έναντι Προβλήτας Φέρρυ Μπότ) Τηλ.: 26460 41612 - ΑΣΤΑΚΟΣ

ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ- ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΓΡΑΦΕΙΟ

ΝΙΚΟΣ Γ. ΚΥΡΙΑΚΟΣ Aνδρομάχης 77 - Καλλιθέα - Tηλ.: 210-9578787

ΚΑΦΕ - ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΠΕΤΡΟΝΙΚΟΛΟΥ Για να δούμε, εν όψει καλοκαιριού, θα βρεθεί χρόνος από τη Δημοτική Αρχή για να τους επισκευάσει;

ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ THΛ.: 26460/45104

ΧΡΟΝΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ


4

H ΒΕΛΑ

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ ΜΑΡΤΙΟΣ

2013

ΧΟΡΟΕΣΠΕΡΙΔΑ 2013: Υπέροχη βραδυά με τους συγχωριανούς μας (Συνέχεια από τη σελ. 1)

ριανών μας και ειδικά της νεολαίας (Τρίτης πλέον γενιάς, που σημειωτέον δεν γεννήθηκε στο χωριό μας αλλά στην Αθήνα) οι οποίοι αποδεικνύουν ότι αγαπάνε το χωριό των γονιών τους, συμμετέχουν στις κοινωνικές δραστηριότητες και το σπουδαιότερο είναι μεταξύ τους πολύ δεμένα και αγαπημένα, είναι τα ίδια παιδιά που και το καλοκαίρι στο χωριό πρωτοστάτησαν στις κοινωνικές εκδηλώσεις και δρώμενα στο χωριό μας. Αυτό είναι και το ευχάριστο μήνυμα της χοροεσπερίδας μας. Περάσαμε πολύ καλά - ξεχαστήκαμε για λίγες ώρες ανταμώσαμε - διασκεδάσαμε με καλή ευχάριστη μουσική, ικανοποιήθηκαν όλοι οι παρευρισκόμενοι και όσοι δεν μπόρεσαν να έρθουν ίσως του χρόνου το ξανασκεφτούν. Ο Σύλλογός μας ευχαριστεί όλους τους συγχωριανούς και φίλους για τη μεγάλη τιμή που μας έκαναν να παρευρεθούν στην εκδήλωσή μας. Μας τίμησαν ακόμη και οι φίλοι του Συλλόγου μας Παναγιώτης Κουρουμπλής Βουλευτής, Πάνος Σόμπολος - Δημοσιογράφος και Αποστόλης Σόμπολος - πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος Καραϊσκάκη, καθώς και μια μεγάλη παρέα απ’ την ΕΣΗΕΑ. Τους ευχαριστούμε όλους και ετοιμαζόμαστε για τις επόμενες εκδηλώσεις. Το Διοικητικό Συμβούλιο Ο Πρόεδρος Θωμάς Κυριάκος Η Γραμματέας Μαρία Σαμαντά

Στιγμιότυπα από την μεγάλη επιτυχία που σημείωσε η Χοροεσπερίδα του Συλλόγου μας. Είμασταν όλοι εκεί!!!


ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ ΜΑΡΤΙΟΣ

2013

H ΒΕΛΑ

5

ΧΟΡΟΕΣΠΕΡΙΔΑ 2013: Υπέροχη βραδυά με τους συγχωριανούς μας Στιγμιότυπα από την μεγάλη επιτυχία που σημείωσε η Χοροεσπερίδα του Συλλόγου μας. Είμασταν όλοι εκεί!!!


H ΒΕΛΑ

6

ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΗ ΜΑΝΑ

Πιο πολύ όμως απ’ όλες τις μάνες σκέφτομαι τις μανάδες του χωριού μας και της περιοχής μας. Τούτες οι μάνες δεν είναι ίδιες με τις άλλες. Τούτες οι μάνες πόνεσαν πολύ, πέρασαν πολλά, άντεξαν πολλά, δούλεψαν πολύ σκληρά και τα κατάφεραν. Οι μανάδες μας δεν έχουν καμιά σχέση με τις σημερινές. Παρ’ ότι πέρασαν πολλά, στάθηκαν πάντα στο ύψος των περιστάσεων. Δεν αγανάκτησαν ποτέ, δεν παραπονέθηκαν, δεν είπαν ποτέ όχι στη δύσκολη δουλειά. Υπηρέτησαν το χωράφι, τη δουλειά, το σπίτι, τον άντρα και τα πεθερικά. Μεγάλωσαν τα παιδιά τους, εμάς δηλαδή. Κάτω από τις πιο δύσκολες καταστάσεις, πέρασαν πολέμους, εμφύλιο, κατοχή, πείνα, δυστυχία, δικτατορίες. Τίποτα δεν τις λύγισε. Αγέρωχες πάντα με τον καλό τον λόγο, με την καλή την πράξη, με το χαμόγελο, να ανταποκρίνονται στην δύσκολη καθημερινότητα. Αυτές ΝΑΙ είναι οι μάνες. Τούτες οι γυναίκες που σήμερα είναι πάνω από τα 60 αλλά και οι λίγο μικρότερες, πρέπει να είναι φωτεινά παραδείγματα για τις νέες γενιές. Τούτες οι μάνες δημιούργησαν την καλή γειτονιά στα χωριά μας, τη συναναστροφή, την αλληλοβήθεια. Μας έμαθαν να αγαπάμε τον πλησίον μας και να τον βοηθάμε. Να νοιαζόμαστε για τον συνάνθρωπό μας. Οι μανάδες μας στήριξαν την οικογένεια σε δύσκολους καιρούς. Αυτές κράτησαν μαζί με τον ΠΑΤΕΡΑ το τιμόνι του σπιτιού και ξεπέρασαν θύελλες και φουρτούνες. Ξενυχτά, πάντα η μάνα έδινε και την ψυχή της για το παιδί της. Ακόμα και σήμερα και παρά το μεγάλο της ηλικίας των περισσότερων, παραμένουν ακούραστες, όρθιες με το βλέμμα και τη σκέψη στα παιδιά της και την οικογένειά της. Κάθε φορά που η σκέψη μου πηγαίνει σ’ αυτές τις μανάδες του χωριού μου, ανακάλυπτα ότι κάποια έχει φύγει γιατο μεγάλο ταξίδι και τότε η λύπη μου είναι μεγάλη. Δυστυχώς όμως, τα χρόνια περνούν και η γενιά των μανάδων που έφτιαξε ένα υπέροχο, από πλευρά ήθους και αξιών άνθρωπο, σιγά - σιγά χάνεται. Και αυτό είναι που με στεναχωρεί περισσότερο. Μιλάνε σήμερα, την εποχή της κρίσης, για κοινωνική αλληλεγγύη και οικογενειακή αλληλεγγύη. Μιλάνε για σύσφιγξη των σχέσεων της οικογένειας ώστε να μπορέσει ο λαός να ανταπεξέλθει στα δύσκολα. Χάρις στη μορφή της ΜΑΝΑΣ που ανέφερα πιο πάνω αλλά και στον αγέρωχο ΠΑΤΕΡΑ οι δικές μας οικογένειες στο Ξηρόμερο τα είχαν και τα δύο. Στο σπίτι μας δεν υπήρχε ατομική ιδιοκτησία όσα είχε ο πατέρας και η μάνα μας ήταν και των παιδιών και αντίστροφα. Έτσι μεγαλώσαμε, έτσι γαλουχηθήκαμε βγήκαμε στην κοινωνία σωστοί άνθρωποι. Πραγματικά ειδικά στο χωριό μας όλα τα παιδιά βγήκαμε πολύ καλά με αρχές και αξίες και αυτό το χρωστάμε στους γονείς μας καιειδικά στη ΜΑΝΑ. Για άλλη μια φορά θα υποκλιθώ στη Μάνα του χωριού και θα την τιμώ πάντα όπου και αν βρίσκομαι. Μάνα, Μητέρα, Μανούλα, Μαμά. Εσύ ναι, είσαι η Μάνα με όλες τις ερμηνείες της λέξης, που αν φύγεις καμιά δεν θα σου μοιάσει. ΥΠΟΚΛΙΝΟΜΑΙ. Παναγιώτης Ηλ. Χολής

2013

ΠΕΡΙ ΙΔΙΟΚΑΤΟΙΚΗΣΗΣ ήμερα είναι κοινά αποδεΣ κτό πως όλες οι πολιτιστικές επιδόσεις προέρχονται α-

ίναι 11.45 η ώρα το βράδυ και πάλι σκέφθηκα τη μάνα, τις Εγάλωσε, μανάδες του κόσμου. Τη μάνα που μας γέννησε, που μας μεπου αγαπήσαμε και μας αγάπησε.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ ΜΑΡΤΙΟΣ

πό την μόνιμη εγκατάσταση ενός πληθυσμού σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Αυτή η μονιμότητα γεννά με την σειρά της τα αισθήματα φιλοπατρίας, την έννοια της Εστίας μέχρι και την ανάπτυξη της αρχιτεκτονικής. Αντίθετα οι νομαδικοί λαοί δεν δένονται με συγκεκριμένο τόπο και άρα δεν αναπτύσσουν τα πολιτισμικά γνωρίσματα της μονιμότητας. Επειδή η νέα τάξη πραγμάτων βρίσκει μεγάλη αντίσταση στους λαούς με έντονο το συναίσθημα της φιλοπατρίας και της οικογένειας είναι φυσικό οι λαοί αυτοί να δέχονται σήμερα επίθεση στις παραδοσιακές τους αξίες και ιδιαίτερα στο θεμέλιο λίθο τους στην Εστία του Οίκου. Η Πατρίδα μας ήταν ανέκαθεν ένα ιδιαίτερο ζήτημα για την Δυτική Ευρώπη, στους κόλπους της οποίας εντάχθηκε βιαίως πριν τριάντα χρόνια με το περίφημο «ανήκομεν εις την Δύσιν» και αυτό έγινε γιατί η Ελλάδα ποτέ δεν συνομίλησε με τις «αξίες» του Δυτικού κόσμου παραμένοντας πάντα προσκολλημένη στην βαθειά πνευματικότητα των παραδοσιακών αξιών της, αξιών μη νεωτερικών και κυρίως «μη παραγωγικών»... Γιατί παραγωγικός δεν μπορεί να είναι ο Έλληνας που ζούσε μέσα στην οικία του με τους γονείς του αλλά ο δυτικός που στα 18 χρόνια πρέπει να φύγει από το σπίτι του και να αυτονομηθεί δήθεν, δηλαδή, να μην είναι τεμπέλης σύμφωνα με τους «διανοούμενους δυτικόφρονες», που ζει μαζί με τους γονείς του στην πατρική εστία, αλλά να φύγει από την εστία, να αυτονομηθεί «επιτέλους να γίνει παραγωγικός». Αυτό που ήθελαν να πετύχουν, το πέτυχαν αφού διέλυσαν τις οικογένειες και εν συνεχεία την συνοχή της Εστίας που είχαν οι Έλληνες από αρχαιοτάτων χρόνων. Στην συνέχεια πρέπει να στερήσουν από τον Έλληνα την ιδιοκτησία της Εστίας του. Αυτό γίνεται πλέον καθημερινά με τα διάφορα χαράτσια της πρώτης κατοικίας των Ελλήνων. Μέχρι πριν λίγα χρόνια ένα καντήλι έκαιγε μέσα σε κάθε Ελληνικό σπίτι. Σήμερα μετά την πολύχρονη και μεθοδευμένη επέλαση των «νέων αξιών», μόνο ελάχιστες οικογένειες κυρίως στην επαρχία - συντηρούν αυτό το πανάρχαιο έθιμο που έρχεται από τα βάθη της προϊστορίας, είτε ως Εφέστιου πύρ είτε ως καντήλι στον Άγιο... Οι κυβερνώντες μας σήμε-

ρα σε συνεργασία με τους ξένους εντολοδότες τους έχουν φτιάξει ένα σχέδιο που θα ανοίξει πλέον την Ελληνική οικογένεια προς τον κόσμο, δηλαδή, θα κάνει τους Έλληνες πιο «παραγωγικούς». Στην ουσία όμως θα διαλύσει την οικογένεια και τον θεσμό της σβήνοντας μία και καλή το

Εφέστιον πυρ ή καντήλι, διασκορπίζοντάς το στους τέσσερις ανέμους. Ας είναι όμως προσεκτικοί γιατί οι άνεμοι όχι μόνο δεν σβήνουν τις φωτιές αλλά αντίθετα τις θεριέβουν με ανεξέλεγκτα αποτελέσματα. Μακρής Άγγελος

Η ΠΟΛΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ μια πρόσφατη έρευνα που έγινε σε 300 φοιτητές του ΠαΣ εντείου Πανεπιστημίου Αθηνών σε ερώτηση που τους έγινε

για την Μάχη του Μαραθώνα και το γεγονός ότι σε εκείνη οφείλεται η καθιέρωση του Μαραθωνίου μία μόνο φοιτήτρια απάντησε σωστά. Σε μια χώρα που ήταν πάντα πρότυπο για τις υπόλοιπες για τον Πολιτισμό, την Ιστορία και την Παιδεία της, οι νέοι δεν γνωρίζουν πλέον ούτε τα στοιχειώδη. Ο αφελληνισμός της παιδείας οδήγησε την νεολαία στα βαλτόνερα της άγνοιας και της αδιαφορίας για τις ιερές παρακαταθήκες των περασμένων γενεών. Σε όλο αυτό πρέπει να προσθέσουμε και τις κακόσχημες πινελιές μιας «πανηγυριώτικης» και «επετειακής» αντίληψης της Ιστορίας, η οποία περιορίζεται στις μονότονες διδασκαλίες κειμένων τα οποία δεν διδάσκουν αλλά «δέχνουν» από φορμόλη και παπαγαλία. Η ανιστορικότητα της εποχής αποτελεί εργαλείο για την οικοδόμηση του εφιαλτικού νεοταξικού καθεστώτος, για το οποίο εργάζονται διάφορα παγκοσμιοποιητικά κέντρα ισχύος. Η κατασκευή ενός πλανητικού πολτού εθνών και φυλών επιβάλει την αποσύνδεση των ανθρώπων από τις ρίζες και από τα διδάγματα του συλλογικού παρελθόντος. Η άγνοια για τον Μαραθώνα ανοίγει τον δρόμο των επίδοξων Δαρείων. Η αναστροφή του κλίματος και η βελτίωση του πνευματικού επιπέδου των πολιτών δεν είναι δύσκολη υπόθεση και δεν απαιτεί τη διάθεση εξωφρενικά υψηλών ποσών. Το μόνο που χρειάζεται είναι η κοινή λογική για επανελλήνιση του δημοσίου εκπαιδευτικού συστήματος. Κρίσιμος είναι και ο ρόλος της τηλεόρασης, η οποία πρέπει να ξεπεράσει την περίοδο του πολιτισμικού και ηθικού Ματζικέρτ,που περνάει τώρα. Δεν είναι δυνατόν να αφιερώνονται από τους ιδιωτικούς σταθμούς ώρες επί ωρών για τη διάδοση της οθωμανικής και σύγχρονης τουρκικής κουλτούρας και να μην περισσεύει ούτε ένα δεκάλεπτο για την ιστορίατου έθνους, το βιβλίο, το θέατρο, την μουσική και την Ελληνική παράδοση. Αυτά, ακόμα και αν δεν τα επιθυμούν οι καναλάρχες, τα προβλέπει και μπορεί να τα επιβάλλει ο νόμος. Μακρής Άγγελος

ΒΕΛΑ (ΓΝΩΜΙΚΑ) Θα έχεις όνομα καλό κι υπόδειγμα θα γίνεις, όταν δεν πράττεις όσα εσύ στους άλλους κατακρίνεις. Συχνά η σοφία είναι βουβή, λες και δεν έχει χείλια· μα η μωρία ακούγεται εδώ και δέκα μίλια! Όλοι μας την παθαίνουμε σ’ αυτόν τον ψεύτη κόσμο, και φταίει για το σφάλμα μας ο εαυτός μας μόνο! Τα λόγια σου είναι ψεύτικα σαν του Μαρτιού το χιόνι όπου το ρίχνει αποβραδίς και το πρωΐ το λιώνει. Καλοχαιρέτα τους πεζούς, όταν καβαλικέψεις, για να σε χαιρετούν και αυτοί, όταν ξεπεζέψεις. Θεέ μου, καλέ πατέρα μου και Παναγιά γλυκιά μου, να μην τα δώσεις αλλουνού τα αναστενάγματά μου! Πριν πάρεις την απόφαση σκέψου καλά και κρίνε· μα σαν την πάρεις μια φορά, πιστός για πάντα μείνε. Ο κύκλος πάντα του καιρού ανεβοκατεβαίνει· η φρονιμάδα είναι γιατρός και κάθε ανάγκη γιαίνει. Μη χαίρεσαι των αλλωνών την πίκρα και τον πόνο γιατί όλα συναλάσσονται από μήνα και στο χρόνο. Ν.Π.


ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ ΜΑΡΤΙΟΣ

H ΒΕΛΑ

2013

ΑΣΤΕΙΑ KAI ΣΟΒΑΡΑ

Αλέξανδρος Νικ. Βαρόπουλος

« Λ υ ρ ί δ ε ς » «Μούσα» επικαλέσθηκε Ττουηστην τελευταία ποιητική συλλογή «Λυρίδες» ο δημιουργός της, Αλέξανδρος Βαρόπουλος, υμνώντας την παρουσία της στις επάλξεις κάποιου βραδιού: «Στους ώμους της εβάσταξε τους κεραυνούς των βοστρύχων της. Στο στήθος της εθήλαζε τους υετούς του φθινοπώρου και στις κλιτύες των ποδιών της με τις αγράνθιμες σιωπές των εσύναζε το ΦΩΣ απ’ τα ηράνθεμα». Μ’ αυτό το «φως», το τόσο «αδέσποτα», «ασσύμετρα» και «ασύνετα» που διαχέεται στον κόσμο και στις ανθρώπινες υπάρξεις, ο Αιτωλο-ακαρνάνας ποιητής πορεύθηκε στο μυστήριο του στίχου και εξιλέωσε τις παραστάσεις, τα συναισθήματα και τις ανάγκες της ψυχής του...

Ένιωσε το άγγιγμα του «εύκρατου Νοτιά», το «χρυσάνθεμα» του «αέρα», την «ομίχλη» και τη «βροχή»! Με «τόσες και τόσες επαφές, τόσες συνάψεις, τόσα αγγίγματα», περιηγήθηκε στο υπαρκτικό του «είναι», πάλεψε με το σκοτάδι και «Όταν το φεγγάρι έγινε βαθύ γαλάζιο σαν όπως, αζουρίτης του χαλαού», επέλεξε τη γραφή: «Σε βαθυκύανο σατέν και σε πικρούς χασέδες έγραφα στίχους χάραζα ΦΩΣ έκανα ρωγμές στους γαλαξίες ενώ ΕΣΥ κρατούσες με τους ώμους σου τα σύννεφα να μην συνθλίψουν τους χρωστήρες μου... Αφουγκράσθηκε τη Φύση, τις εποχές του χρόνου, κατέγραψε το παιχνίδι φθοράς της ζωής, την αιώνια πάλη με το θάνατο, τον έρωτα και σ’ ένα

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ «Ο ΟΡΦΕΑΣ» ΚΑΜΒΟΥΝΙΩΝ 8 ΤΗΛ. & FAX: 210 5147107 ΚΙΝΗΤΟ: 6982781197 ΑΡ. ΕΓΚΡ. ΠΡΩΤ. ΑΘΗΝΩΝ: 382/1991 ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ. 640 Προς Εφημ. «ΒΕΛΑ»

Αθήνα, 5-4-2013

ΕΚΔΡΟΜΗ Ο Πολιτιστικός Παραδοσιακός Χορευτικός Όμιλος «ΟΡΦΕΑΣ» (Καμβουνίων 8, Κολωνός - Αθήνα), πραγματοποιεί 6ήμερη ΕΚΔΡΟΜΗ (6-5-2013) για: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΗ (Πατριαρχείο - Αγ. Σοφία - Πριγκηπόνησσο - Ιππόδρομο Παναγία Βλαχερνών - Ντολμά Μπακτσέ - Βόσπορο Τοπ Καπί κ.ά.). (Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ.: 6982781197 - 210 5147107 κ. Κότσαλο Ν.) Τιμή κατ’ άτομο 370 €. Η Γραμματέας Κωνσταντοπούλου Λέλα

Ο Πρόεδρος Κότσαλος Νίκος

VILLAS HOLIS Eνοικιαζόμενα Δωμάτια ΜΠΑΓΚΑΛΟΟΥΣ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΧΟΛΗΣ ΑΣΤΑΚΟΣ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ

ΠΑΠΑΛΕΞΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Χειρουργός - Ουρολόγος - Ανδρολόγος Θεμιστοκλέους 1 - ΜΑΡΟΥΣΙ, Τηλ.: 210-6129960

Τζίμης Cafe ΑΣΤΑΚΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ Έναντι Δημαρχείου

D E L I B E R Y Τηλ.: 6977558171 - 26460 41612

7

καλοστημένο «παιγνίδι λέξεων» και διαλεκτικής σημείωσε: «Είπες: ΧΩΜΑ και σου αποκρίθηκα ΝΕΡΟ. Είπες: ΣΚΟΤΑΔΙ και σου αποκρίθηκα ΦΩΣ. Είπες: ΘΑΝΑΤΟΣ και σου αποκρίθηκα ΕΡΩΤΑΣ - αντίδοτον του ΘΑΝΑΤΟΥ. Ωστόσο, υποτάχθηκε στις θείες επιταγές της μοίρας και δεν απέφευγε να παραδεχτεί την κατάληξη! Στο ποίημά του «Το σ(ίγμα)», η ματαιότητα και το θνησιγενές στοιχείο της ανθρώπινης φύσης χάρισαν το δυναμικό τους παρών στους στίχους: «Στην αρχή ήταν ένα σίγμα έντονο, θαρρετό και ευπροσήγορο ένα (σίγμα) αρχικό, που σιγά - σιγά άρχισε να σώνεται και να λιώνει ώσπου έγινε ένα (σίγμα) τελικό παρόμοιο με την ήττα, τη φθορά και τη σιωπή». Παρά, όμως, την ήττα, τη φθορά και τη σιωπή, ο Ποιητής, πιστός στην αποστολή του, πολέμησε το δέος της απώλειας με το «ΦΩΣ» της τέχνης του. «Στην αρχή τοποθετήσαμε δύο - τρεις ασύμμετρες, μικρές σιγήσεις σαν ένα παράθεμα στα απίθανα αδιέξοδα της γραφής. Ύστερα κάναμε τρία - τέσσερα, διστακτικά, ανισότιμα βήματα για να επισημάνουμε την άρση της σιωπής. Έπειτα σε κάθε μικρή, μονοσήμαντη λέξη τοποθετήσαμε ένα ήπιο, ωχροκίτρινο ΦΩΣ. για να μπορούμε, να διαβάζουμε τις αφύλακτες διαβάσεις των ελεύσεων. Στη βάση (τέλος) του ιδιόμορφου αυτού κειμένου υψώσαμε ένα βαθυκύανο θαυμαστικό και αναρτήσαμε επ’ αυτού τη δόξα της οράσεως...». (Το τέλος ενός προαναγγελθέντος κειμένου). Ο ποιτής Αλέξανδρος Βαρόπουλος, με τις «Λυρίδες» προσέφερε έναν άρτιο ποιητικό λόγο, γεμάτο ελπίδα, προέβη σε κατάθεση ψυχής και γνώσης, μαγεύθηκε από τη μοίρα και τη σιωπή, συνδιαλλέχθηκε με τη Φύση και τον Έρωτα, υπό το πέπλο του θανάτου. Άλλωστε, ό,τι υπάρχει, υπακούει στους νόμους του σύμπαντος και θνισιγενεί... Καλοτάξιδες οι «Λυρίδες»! Μαρίνα Μιχ. Καπελάκη

ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ 250.000 € ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ

δεν υπάρχει. ΤΖΑΜΠΑ ΜΑΓΚΕΣ. Π.Σ.

Αυτό ήταν το ποσό που προκηρύχθηκε σε διαγωνισμό τον Οκτώβριο. Με αυτό το ποσό έπρεπε να γεμίσει όλο το Ξηρόμερο με Παιδικές Χαρές και όργανα. Στο χωριό μας πάντως κανένα έργο δεν έγινε από τον Δήμο,ούτε στην Παιδική Χαρά, ούτε στην Πλατεία μας. Ελπίζουμε να έγιναν στα άλλα Δημοτικά Διαμερίσματα, γιατί τα χρήματα ήταν πάρα πολλά.

tst

Π.Σ. tst Ο προϋπολογισμός του Δήμου και το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2013 για το χωριό μας,δεν αναφέρει για άλλη μια χρονιά ΤΙΠΟΤΑ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΕΡΓΑ. Είναι μέρος των ΝΕΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ αλλά και της ωχαδελφοσύνης της δικής μας. Μάλλον μας αρέσει τελικά η μιζέρια και ηδονιζόμαστε όταν μας κοροϊδεύουν. Άλλη εξήγηση δεν μπορώ να δώσω... Π.Σ. tst Κανείς μα κανείς (ελάχιστες εξαιρέσεις και αυτές από Αθήνα μεριά), σ’ αυτό το Δήμο δεν είναι αποφασισμένος να συγκρουσθεί με το Τοπικό κατεστημένο που έχει εγκατασταθεί στα Δημοτικά πράγματα τα τελευταία 30 χρόνια. Πολλά λόγια, πολλά σχόλια στο INTERNET, πολλά μπλα μπλα καφενείου, πολλές καταγγελίες ανώνυμες. Αλλά ένας να βγει μπροστά με ανάστημα και αντρίκια να συγκρουσθεί για το καλό της κοινωνίας και του τόπου

Μαθαίνω ότι τους ελέγχους για τα κομμένα λάστιχα στις αποθήκες στην ΤΣΑΠΟΥΡΝΙΑ της ΕΑΣ, η Δημοτική Αρχή τις απέκρυψε. Τα πορίσματα των ελέγχων το ίδιο τα έκρυψε. Είναι αλήθεια ή συκοφαντούν τη Δημοτική Αρχή άδικα; Ας βγει να το διαψεύσει γιατί αν αληθεύουν τότε συγκαλύπτει τι; Π.Σ. tst ΑΝΕΡΓΙΑ, ΑΝΕΡΓΙΑ, ΑΝΕΡ ΓΙΑ, στο Δήμο μας, φωνάζουν όλοι αιρετοί και μη αιρετοί. Αν, λέω, αν προχωρούσαν κάποια Δημοτικά έργα στο Ξηρόμερο έχω μετρήσει πάνω από 200 θέσεις εργασίας που θα είχαν δημιουργηθεί. Π.χ. Αθλητικό Κέντρο Σφαγεία - Βιολογικός Καθαρισμός - Μαρίνα σκαφών. Είναι μερικά που θα έπρεπε να είχαν γίνει. Αλλά είπαμε, σσσσσσ, η κοινωνία κοιμάται, ο ντόπιος πληθυσμός αρέσκεται να κάθεται να τους προσκυνά ή να τους χαϊδεύει και περιμένει κάποιος άλλος να τον σώσει ή να του λύσει το πρόβλημα. Δώδεκα χρόνια Σαμαράς Δήμαρχος με τους παρατρεχάμενους και δεν κατάφεραν ούτε τα Σφαγεία να λειτουργήσουν. Αλλά οι κάτοικοι ψηφοφόροι όμως, περιμένουν τον μεσσία να έρθει γιανα βρουν δουλειά τα παιδιά τους και οι ίδιοι. Αγαπητοί μου θα σωθεί όποιος πραγματικά το θέλει και θα ζήσει όποιος πραγματικά το επιθυμεί. Τη σωτηρία και τη ζωή δεν μας τη χαρίζουν την κερδίζουμε με κοινούς αγώνες και πρωτοβουλίες. Π.Σ.

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ, ΤΟ ΙΕΡΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ (Συνέχεια από τη σελ. 1)

γίου είχε φθάσει σε τέτοιο σημείο εξάντλησης από την πείνα, που έκλαιγε από φόβο, όχι από την ιδέα του θανάτου αλλά δεν είχε πια τη δύναμη να κρατήσει το τουφέκι στα χέρια του για να συνεχίσει τον αγώνα του. Η Μάνα η Μεσολογγίτισσα φθονούσε το πουλί που έβρισκε κάποιο σπόρο και έτρωγε... Και ήταν κι’ αυτή η άνοιξη!.. Στην πράξη, οι Μεσολογγίτες άντεξαν, αντιστάθηκαν και κατόρθωσαν ουσιαστικά να βγουν αυτοί νικητές!.. Κράτησαν την ψυχή τους ορθή και το φρόνημά τους αλώβητο. Δε λύγισαν, δεν υπέκυψαν, δεν παραδόθηκαν. Έμειναν έως την πτώση τους «Ελεύθεροι - Πολιορκημένοι». Ο Σίλλερ σημειώνει ότι:

«μια αυτόνομη ψυχή ξέρει από κάθε φοβερό αντικείμενο να γεννάει ένα υψηλό...». Η συγκεκριμένη άποψη βρίσκει εφαρμογή στο Μεσολόγγι. Η ψυχή του Μεσολογγίτη απέναντι στην πολιορκία των Οθωμανών, την πείνα, τη στέρηση, το θάνατο, έμεινε αυτόνομη, ανεξάρτητη, αδούλωτη. Κατόρθωσε να γεννήσει αντίσταση, αγώνα, θυσία για την ελευθερία. Άλλωστε, η ίδια η ελευθερία είναι η διάθεση για πάλη και μόχθο! Στις δύσκολες συγκυρίες που αντιμετωπίζουμε είθε το Μεσολόγγι να αποτελέσει «σύμβολο» και «κίνητρο» για να διατηρήσουμε την εθνική μας ελευθερία. Καλές γιορτές για όλους. Νίκος Παύλος


H ΒΕΛΑ

8

ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΣ ΣΕΒΑΣΘΟΥΜΕ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ τάσαμε στις Άγιες Μέρες Φ του ΠΑΣΧΑ και όλοι προετοιμαζόμαστε να τις τιμήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Οι χωριανοί μας προετοιμάζουν τα σπίτια τους, τα γλυκά, τα σφαχτά και οι διαμένοντες στην Αθήνα καρτερούν την ώρα που θα κατέβουν στο χωριό για να περάσουν τις Άγιες αυτές μέρες με τους δικούς τους ανθρώπους. Ο ιερέας μας με τους επιτρόπους και τους ψάλτες προετοιμάζουν την Εκκλησία για την Μεγάλη Βδομάδα καθώς και για τον Επιταφίου και την Ανάσταση, προσμένοντας να υποδεχθούν περισσότερους πιστούς. Μέχρι εδώ όλα καλά και γνωστά. Προετοιμασία όμως κάνουν και οι νεαροί του χωριού μας, παιδιά του Δημοτικού και του Γυμνασίου τα περισσότερα, σε ότι αφορά τα γνωστά χαϊμαλιά - δυναμιτάκια λες και διαγωνίζονται για το ποιός θα πετάξει τα περισσότερα. Η εμπειρία των προηγούμενων χρόνων μας διδάσκει ότι, τούτο το έθιμο και αναχρονιστικό είναι αλλά και πάρα πολύ επικίνδυνο. Άλλο πράγμα είναι έτσι για το έθιμο να πετάξεις δέκα - είκοσι στρακαστρούκες ή βεγγαλικά, άλλο πράγμα είναι να πετάξεις εκατοντάδες δυναμιτάκια σε χώρο μακριά από ανθρώπους (ας πούμε μέσα στο ποτάμι) και άλλο πράγμα είναι να πετάς εκατοντάδες δυναμιτάκια στα πόδια των συγχωριανών σου, στα πόδια των πιστών,

στα πόδια των γυναικών και των μικρών παιδιών. Αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο και άκρως επικίνδυνο για την σωματική και ψυχική ακεραιότητα των συμπολιτών μας. Η ρίψη τέτοιων αντικειμένων στο παρελθόν στο χωριό μας έφερε πολλούς τραυματισμούς, μεγάλο φόβο στις οικογένειες με παιδιά με αποτέλεσμα κάθε χρόνο και ειδικά την Μεγάλη Παρασκευή και στην Ανάσταση η Εκκλησία μας να υποδέχεται όλο και λιγότερους πιστούς. Οι συγχωριανοί μας και οι

καλεσμένοι τους επιλέγουν ή να κάτσουν σπίτι τους ή να πάνε σε άλλη Εκκλησία όπως του Αστακού ή στο Λιγοβίτσι, όπου η ατμόσφαιρα είναι πολύ πιο πολιτισμένη και πιο ασφαλής. Η επιμονή των λιγοστών, ευτυχώς παιδιών και η άγνοια του κινδύνου φτάνει σε σημείο να εκτοξεύουν δυναμιτάκια μέσα στο Ιερό (με στόχο τον παπά) και στον κυρίως Ναό (με στόχο τους δικούς τους ανθρώπους). Φέτος θα ήθελα ή θα ευχόμουν αυτά τα περιστατικά και αυτή η ατμόσφαιρα να εκλείψει. Οι γονείς των παιδιών, τα ίδια τα παιδιά, οι επίτροποι, ο ιερέας, ο σύλλογος να συνεργασθούν ώστε τα φαινόμενα των προηγούμενων ετών να μην τα ξαναζήσουμε. Δεν μας τιμά, ούτε μας αξίζει, η εικόνα που παρουσιάζαμε τα προηγούμενα χρόνια, θέλουμε να μαζέψουμε το κόσμο μας στην εκκλησία και όχι να τον διώξουμε. Ας σεβασθούμε τον οικογενειάρχη που με τα παιδιά του θα πάει να ακούσει τα Θεία Πάθη και την Ανάσταση, Ας δείξουμε ότι σεβόμαστε τον συνάνθρωπό μας, τον συγχωριανό μας και τους επισκέπτες μας, οι οποίοι επέλεξαν το χωριό μας να περάσουν το Πάσχα. Ας δείξουμε τουλάχιστον σ’ αυτούς ότι είμαστε φιλόξενοι. (Για την εκτόνωση και το έθιμο ανέφερα στην αρχή, ας τα πετάξουν μέσα στο ποτάμι). Παναγιώτης Χολής

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ ΜΑΡΤΙΟΣ

2013

ΑΓΙΟΙ ΤΑΞΙΑΡΧΕΣ το μικρό οροπέδιο στους πρόποδες από το όρος «ΑλογοβούΣ νι» υπάρχει πλέον ο νέος Ι.Ναός του μοναστηρίου των Αγίων Ταξιαρχών.

Οι προσπάθειες για την αναστήλωση του Ι.Ναού είχαν ξεκινήσει από πολύ παλιά. Ήδη από το 1939 με πρωτοβουλία του αείμνηστου Ιερέα Γεώργιου Παπασπύρου και των Παπαγιάννη Βασιλείου και Λαϊνά Απόστολου ξεκίνησε η πρώτη προσπάθεια.Ο πόλεμος διέκοψε τις ενέργειες για την αναστήλωση του Ι.Ναού και όχι μόνο.Ο μοναδικός καλόγερος του μοναστηρίου, ο Κωνσταντίνος Νάτσικας έπεσε θύμα της αγριότητας των Γερμανών.Έκτοτε το μόνο που γινόταν ήταν η θεία λειτουργία στα ερείπια του Ι.Ναού, τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο. Στη λειτουργία που γινόταν του Αγίου Πνεύματος, ο δάσκαλος του χωριού, ο αείμνηστος Στέφανος Χελώνας, μαζί με τους μαθητές του επισκεπτόταν το μαναστήρι.

Σε μια από τις λειτουργίες του στο μοναστήρι ο παπα-Γιώργης απευθυνόμενος στους πιστούς, τους παρακάλεσε να κάνουν ότι μπορούν για την αναστήλωση του Ι.Ναού. «Όταν μπορέσετε, εσείς οι νεότεροι, να φτιάξετε το μαναστήρι», ήταν τα λόγια του. Με το πέρασμα των χρόνων οι λειτουργίες σταμάτησαν σιγά σιγά και το μόνο που απέμεινε ήταν το καντηλάκι στην εξώπορτα, το οποίο θύμιζε σε όλους το παρελθόν του μοναστηρίου. Το καντηλάκι αυτό διατηρήθηκε με τη φροντίδα των λιγοστών κτηνοτρόφων της περιοχής. Όμως τα λόγια του παπα-Γιώργη, όχι μόνο δεν ξεχάστηκαν, αλλά μας συντόφευαν όλα αυτά τα χρόνια. Με τη βοήθεια κάποιων συγχωριανών κάναμε το μεγάλο βήμα να ξεκινήσουμε τις εργασίες για την αναστήλωση του Ι.Ναού. Άξιοι συμπαραστάτες σε αυτή την προσπάθεια ήταν ο Νίκος και η Λούλα Παύλου, όπως και ο εγγονός του αείμνηστου παπα-Γιώργη, Γεώργιος Παπασπύρου. Οι συγχωριανοί μας αναταποκρίθηκαν στην προσπάθεια αυτή, προσφέροντας ότι μπορούσαν. Θα πρέπει να πούμε ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ σε όλους όσους συνέλαβαν σε αυτή την προσπάθεια. Αυτοί που βοήθησαν είναι κάτοικοι του χωριού Βασιλόπουλο, συγχωριανοί μας που κατοικούν μόνιμα στην Αθήνα, αλλά και συγχωριανοί που κατοικούν μόνιμα στις ΗΠΑ. Αξίζει, επίσης, να ευχαριστήσουμε όλους όσους βοήθησαν, αλλά δεν είναι από το Βασιλόπουλο, γνωρίζουν όμως για τη μεγάλη και φιλότιμη αυτή προσπάθεια. Τέλος ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για την ηθική και οικονομική βοήθεια, στον σύνδεσμο Βασιλοπουλιωτών «Η ΒΕΛΑ», όπως και στο Δ.Σ. Του συνδέσμου που στάθηκαν αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια και με τις τελευταίες ενέργειες που έκαναν. ΚΑΚΚΑΒΑΣ ΓΕΝΝΑΙΟΣ ΜΑΚΡΗΣ ΘΩΜΑΣ

βελα  

αρ. φυλλου 74

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you