Page 1

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Ε1: «Ωχ! Το ξέχασα…»

Τεύχος 3ο

Ω χ !Το ξέχασα... Σχολική ηλεκτρονική εφημερίδα από

τα Πεμπταστέρια του 8

ο υ

Δημοτικού Σχολείου Πετρούπολης

Διαβάστε σε αυτό το τεύχος:  Συνέντευξη με τον κ. Νικόλα Ανδρικόπουλο (εικονογράφος & συγγραφέας παιδικών βιβλίων)…. Σελ. 1  ΕΝΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΔΑΥΛΕΙΑ …………………..Σελ. 3  Οι μοναδικότητές μας………………………………… Σελ. 24  Διαδίκτυο……………………………………………………… Σελ. 25  Skype…………………………………………………………….. Σελ. 25  Μια κιθάρα για σένα……………………………………. Σελ. 26  Αντίο Δημοτικό… Καλημέρα Γυμνάσιο……… Σελ. 27  Το καράβι της Στ΄……………………………………….. Σελ. 29

1. 2. Έξοδος :Πάρκο Τρίτση Σελ. 14

ΣΧ. ΕΤΟΣ: 2012-13

0

Ε1


ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Ε1: «Ωχ! Το ξέχασα…»

Τεύχος 3ο

ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΣ (Εικονογράφος-συγγραφέας παιδικών βιβλίων ) ΧΡΟΝΟΣ: Τρίτη 23 Απριλίου 2013 ΤΟΠΟΣ: Αμφιθέατρο 8ου Δημ. Σχολείου Πετρούπολης

 Καλημέρα σας ,είμαστε μαθητές της

περισσότερο ένα κίνητρο για να τις υπερβώ, να αποδείξω στον εαυτό μου τις ικανότητές μου.

Ε΄ τάξης του 8ου Δημοτικού Σχολείου Πετρούπολης. Χαιρόμαστε πολύ που σας γνωρίζουμε από κοντά και θα θέλαμε να σας κάνουμε κάποιες ερωτήσεις για να γνωρίσουμε καλύτερα εσάς και το έργο σας.  Πού γεννηθήκατε και μεγαλώσατε; Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα, πιο συγκεκριμένα στη Νέα Ιωνία.

 Ο συγγραφέας του βιβλίου σας επηρεάζει καθόλου στην εικονογράφησή σας ή λειτουργείτε αυτόνομα; Λειτουργώ αυτόνομα, δεν με επηρεάζει ο συγγραφέας , γιατί δεν τον αφήνω εγώ να με επηρεάζει. Δεν θέλω να μου περιγράφει τα γραφόμενά του με προφορικό λόγο, γιατί πολλές φορές, συνήθως ως πάντοτε θα έλεγα, χρωματίζει με τη φωνή του τα γραφόμενα του, κάνει χειρονομίες και πολλές φορές επεξηγεί αυτά που γράφει. Εγώ δε θέλω, θέλω να προσλάβω και να επεξεργαστώ αυτό που περιγράφεται με λόγο. Δηλαδή θέλω να λειτουργώ ως ένας απλός αναγνώστης, που απλώς έχω τη δυνατότητα να μετουσιώνω σε εικόνα το λόγο του συγγραφέας. Επίσης μη ξεχνάμε ότι υπάρχουν και συγγραφείς που δε γίνεται να σου περιγράψουν το βιβλίο τους, επειδή δεν είναι στη ζωή, όπως ο Παπαδιαμάντης, ο Καρκαβίτσας και τόσοι άλλοι, οι οποίοι δεν ζουν… οπότε δεν επικοινωνείς μαζί τους. Αφήνεσαι μόνο στο λόγο τους να σε παρασύρει και να σε κατευθύνει.

 Όταν ήσαστε παιδί τι ονειρευόσασταν να γίνετε μεγαλώνοντας; Ονειρευόμουν όπως και κάθε παιδί να γίνω γιατρός, πυρηνικός φυσικός και όλα αυτά…  Τι ήταν αυτό που σας ώθησε στην εικονογράφηση και τι στη συγγραφή παιδικών βιβλίων; Το βασικό μου κίνητρο ήταν πως απευθυνόμουν σε παιδιά. Μετά με ευχαριστούσε ιδιαίτερα που ασχολιόμουν με τη ζωγραφική…

 Ποιες είναι οι δυσκολίες στη δουλειά ενός εικονογράφου; Δύσκολη ερώτηση και πονηρή! Δυσκολίες υπάρχουν , όπως υπάρχουν στη ζωή. Αν αγαπάς τη ζωή, τίποτα δεν σου φαίνεται δύσκολο. Αν αγαπάς το παιχνίδι, τίποτα δε σου φαίνεται δύσκολο. Παίζεις με άνεση ό,τι δυσκολίες και αν έχει. Έτσι λοιπόν και εγώ σαν εικονογράφος δεν θεωρώ ότι υπάρχουν δυσκολίες, αλλά είναι

 Ποιο από τα βιβλία που εικονογραφήσατε ή γράψατε είναι το αγαπημένο σας και γιατί; Το αγαπημένο μου από αυτά που έχω γράψει είναι το « Η χώρα με τους παράξενους ανθρώπους» . Αγαπημένο μου σαν βιβλίο γενικώς που έχω εικονογραφήσει είναι « Οι πειρατές της λιμνοχώρας », 1


ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Ε1: «Ωχ! Το ξέχασα…» « Η χώρα με τους παράξενους ανθρώπους » και το « Δυο παπούτσια με καρότσι ».

Τεύχος 3ο Δύσκολη ερώτηση ….Είμαι εγωιστής, αλλά είμαι και ανοιχτός. Δεν είμαι ατομιστής. Σκέφτομαι το διπλανό μου, σκέφτομαι να μην ενοχλώ τους άλλο. Ο εγωισμός μου έχει να κάνει με το γεγονός ότι θέλω να είμαι πρώτος σ΄ αυτό που κάνω .

 Ποιο είναι το αγαπημένο σας χρώμα και γιατί; Το κόκκινο είναι το αγαπημένο μου χρώμα, γιατί …ίσως είναι το πιο έντονο χρώμα, …ίσως γιατί είναι το πρώτο χρώμα του ουράνιου τόξου, …ίσως γιατί είναι το χρώμα που εκφράζει πιο έντονα τα συναισθήματα και είναι το χρώμα του πάθους. Βέβαια δεν είναι γι’ αυτό το αγαπημένο μου χρώμα, απλά το αγαπώ . Όλα αυτά που σας είπα είναι εξηγήσεις που τις δίνω εκ των υστέρων.

 Τι σας αρέσει να κάνετε στον ελεύθερο χρόνο σας; Ο ελεύθερος μου χρόνος έχει να κάνει με αυτό που κάνω, το επάγγελμά μου. Μ΄ αυτό που ασχολούμαι. Το επάγγελμά μου που δεν είναι ακριβώς επάγγελμα, είναι τέχνη. Ένας καλλιτέχνης συνεχώς σκέφτεται και ασχολείται με την τέχνη του ... Δηλαδή ακόμα και τις ώρες της ξεκούρασης σκέφτεται την επόμενη κίνηση … Ποια θα είναι η επόμενη πινελιά στη δική μου περίπτωση. Προσπαθώ να βρω ευρηματικούς τρόπους για να συμπληρώσω μια εικόνα.

 Αν μπορούσατε να ήσαστε ο ήρωας ενός παιδικού βιβλίου ποιος θα ήταν αυτός; Θα ήθελα να ήμουν ο Τομ Σόγιερ.  Ποιο ήταν το αγαπημένο σας μάθημα στο σχολείο; Το αγαπημένο μου μάθημα ήταν η ιστορία και το διάλειμμα.

 Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον; Τώρα πια δεν κάνω σχέδια για το μέλλον. Είμαι αρκετά μεγάλος για να κάνω σχέδια για το μέλλον. Αλλά και γενικότερα δεν μπορώ να πω ότι έκανα σχέδια για το μέλλον. Άφηνα τα πράγματα να έρχονται μόνα τους και ανάλογα την περίπτωση ασχολιόμουν με το θέμα που είχε προκύψει.

 Εμείς τα παιδιά κάνουμε σκανταλιές. Εσείς όταν ήσασταν μικρός κάνατε; Μπορείτε να μας διηγηθείτε μία; Έκανα σκανταλιές και μπορώ να σας διηγηθώ μια που δεν είμαι καθόλου περήφανος γι΄αυτήν. Κι αυτό γιατί ήταν εις βάρος κάποιου άλλου παιδιού. Σε συνεννόηση με έναν ξάδερφό μου τον απομονώσαμε, του έκανε σκαμνάκι ο ένας και ο άλλος τον έσπρωξε και έπεσε πάνω στις λάσπες, δυστυχώς. Ήταν μια σκανταλιά για την οποία ποτέ δεν είχα νιώσει καθόλου καλά.

 Χαρήκαμε πολύ που ήρθατε στο σχολείο μας και μας δόθηκε η ευκαιρία να σας γνωρίσαμε ! Μάθαμε πολλά ενδιαφέροντα πράγματα από εσάς . Σας ευχαριστούμε ! Εγώ σας ευχαριστώ ήταν πολύ εύστοχες οι ερωτήσεις σας.

 Πώς θα εικονογραφούσατε ένα παιδί που πάει εκδρομή και πώς ένα παιδί που γράφει διαγώνισμα; Ένα παιδί που πάει εκδρομή θα το έκανα με ένα σακίδιο στον ώμο με καλοκαιρινά ρούχα, γιατί συνήθως καλοκαίρι πάμε εκδρομές. Και ένα παιδί που γράφει διαγώνισμα θα το εικονογραφούσα σαν ένα παιδάκι μ΄ένα χαρτί να γράφει και με τη γλώσσα έξω …γιατί θα έχει αγωνία για το αποτέλεσμα της γραπτής του εξέτασης. Αλλά τα όρια που μου βάζεις είναι πολύ στενά… και αυτό γιατί όταν εικονογραφείς κάτι το κάνεις σύμφωνα με το τι έγινε πριν απ΄ αυτό αλλά και με το τι θα γίνει μετά, τι το συνοδεύει …

 Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας; 2


ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Ε1: «Ωχ! Το ξέχασα…»

ΤΟ ΧΩΡΙΟ

Τεύχος 3ο

Ο επόμενος τρόπος επικοινωνίας ήταν πιο καινούριος, αλλά και πιο «ζωντανός», πιο άμεσος και έγινε μέσω skype. Σ΄αυτή την επικοινωνία μας βοήθησε πολύ η κ. Νατάσα Παπαδοπούλου (δασκάλα πληροφορικής στο σχολείο μας). Ήταν μια ενδιαφέρουσα εμπειρία, όπου είδαμε τα πρόσωπα και μιλήσαμε με τους φίλους μας από τη Δαύλεια και τη δασκάλα τους, παρόλα τα τεχνικά προβλήματα.

ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ!

Όλα ξεκίνησαν από ένα μάθημα στο βιβλίο της Γλώσσας, όπου μιλούσε για την αλληλογραφία. Μια συμμαθήτρια μας, η Αγγελική Κ. είχε ένα ξάδερφο, το Γιάννη Πρ., στην Ε΄τάξη που έμενε στη Δαύλεια της Βοιωτίας, ένα χωριό στους πρόποδες του Παρνασσού. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα της επικοινωνίας… Η δασκάλα μας επικοινώνησε με τη δασκάλα του Γιάννη, την κα Φωτεινή Λαμπρογιώργου που βρήκε την ιδέα μας καταπληκτική και με πολλή χαρά δέχτηκε την πρότασή μας. Μάλιστα σκεφτήκαμε να μη σταθούμε μόνο στην επιστολή, αλλά να γνωρίσουμε και άλλους τρόπους επικοινωνίας… Έτσι στείλαμε ένα φαξ-πρόσκληση και μας απάντησαν τα παιδιά της Δαύλειας μ΄ένα ενθουσιώδες φαξ-

Όλοι ανυπομονούσαμε να έρθει το Σάββατο (25/5/2013), γιατί εκείνη τη μέρα θα είχαμε την κορύφωση της όμορφης επικοινωνίας με τους φίλους από τη Δαύλεια, την προσωπική επαφή!!! Καλό το φαξ, καλές οι επιστολές,τα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία, καλό και το skype, αλλά σαν την προσωπική επαφή δεν είναι τίποτα απ΄ αυτά!... Ένα καταπληκτικό Σαββατοκύριακο, όπου θα βλέπαμε από κοντά έναν τόπο διαφορετικό από το δικό μας , θα κάναμε πολλές δράσεις και πάνω απ’ όλα θα γνωρίζαμε από κοντά τους νέους μας φίλους! Συνοδοιπόροι σ΄όλα αυτά ο ένας από τους γονείς μας, η δασκάλα μας και η κ. Ειρήνη Πετσαλάκη, η δασκάλα των Αγγλικών μας, που με χαρά δέχτηκε την πρόσκλησή μας να μας συνοδεύσει σ’ αυτό το «ταξίδι».

αποδοχής. Ακολούθησαν, 2 επιστολές γνωριμίας. Η μία αφορούσε την περιγραφή του κάθε παιδιού και η άλλη την περιγραφή των σχολείων μας. ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ Έτσι μάθαμε αρκετά για τους 13 συμμαθητές μας και εκείνοι για μας, αλλά και για τα σχολεία μας. Έπειτα εκείνοι μας έστειλαν πληροφορίες για τη Δαύλεια με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail) και εμείς στείλαμε για τον τόπο μας, την Πετρούπολη. (Τις πληροφορίες αυτές τις αναρτήσαμε στην ιστοσελίδα μας «Τα Πεμπταστέρια»)

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕΣΩ SKYPE

ΟΙ ΠΡΟΒΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΜΑΣ ΚΟΠΙΑΣΤΙΚΕΣ… 3

ΗΤΑΝ


ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Ε1: «Ωχ! Το ξέχασα…»

Τεύχος 3ο ανάμεσα στους δυο βασικότερους οδικούς άξονες του νομού και εξυπηρετείται από το σιδηροδρομικό σταθμό Δαύλειας, 7.1 χλμ. από τον οικισμό. Έτσι η Δαύλεια είναι το ιδανικό παραθεριστικό κέντρο για τις εξορμήσεις σας και ένας υπέροχος τόπος διαμονής για όλο το χρόνο.

ΔΑΥΛΕΙΑ

Πετρούπολη, Σάββατο 25 Ιουνίου 2013 Ο ευγενικός κος Γιώργος Παπαδόπουλος, ο οδηγός του λεωφορείου μας, ήταν εκεί μαζί και οι γονείς μας, οι δασκάλες μας, το κέφι, η χαρά, ο ενθουσιασμός, η περιέργεια και η αγωνία!

Ένα πολύτιμο πετράδι είναι η Δαύλεια χτισμένη αμφιθεατρικά στις νότιες υπώρειες του Παρνασσού κάτω από την ψηλότερη κορυφή, η οποία έχει το όνομα Λιάκουρα στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού Βοιωτίας. Βρίσκεται σε υψόμετρο 402μ, κοντά στη θέση της αρχαίας πόλης με το όνομα Δαυλίς. H Τοπική Κοινότητα Δαύλειας ανήκει διοικητικά στον Καλλικρατικό Δήμο Λεβαδέων και έχει συνολικό πληθυσμό 1.730 κατοίκους. Τα αξιοθέατα όπως: Το "κάστρο" της Δαύλειας, Το μοναστήρι Ιερουσαλήμ, οι τέσσερις παλιοί νερόμυλοι, η γραφική πλατεία, κτλ. θα σας συναρπάσουν. Η στρατηγική της θέση προσφέρει πολλές δυνατότητες στον επισκέπτη. Έτσι με έδρα τη Δαύλεια και σε χρόνο μόνο 25 λεπτά κάθε φορά. Μπορείτε να συνδυάσετε βουνό και χειμερινά σπορ στο χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού ή να απολαύσετε τον ήλιο αλλά και την όμορφη, καθαρή θάλασσα, μεταβαίνοντας στις πιο κοντινές παραλίες

Το ταξίδι ξεκινά και εμείς έτοιμοι να ρουφήξουμε την κάθε στιγμή αφήνοντας πίσω την ηλιόλουστη και γκρίζα Πετρούπολη, μα και την καθημερινότητά μας… και ξέραμε, το’ χαμε πει στην τάξη, πως αυτό το ταξίδι για τη Δαύλεια δεν είναι μόνο δικό μας… αλλά ήταν μια καλή ευκαιρία «ξεκούρασης» και για τους γονείς μας, που μας συνοδεύουν για να περάσουμε εμείς

καλά… Δεν ήξεραν πως είχαμε βάλει μπροστά ένα άλλο σχέδιο… Αυτή η εκδρομή ήταν ΚΑΙ γι’ αυτούς …να γνωριστούν μεταξύ τους, να ξεκουραστούν, να φύγουν μακριά από τη δική τους κουραστική πραγματικότητα και να’ ναι ΜΟΝΟ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ! Το ταξίδι ξεκινά…

Το τοπίο είναι μαγευτικό με μοναδική θέα προς το Παρνασσό. Η ηρεμία, ο καθαρός αέρας, το θαυμάσιο δροσερό κλίμα, σε συνδυασμό με την φιλοξενία των κατοίκων καθιστούν τη διαμονή ακόμη πιο ζεστή και ευχάριστη. Η ποικιλόμορφη παραδοσιακή κουζίνα θα ικανοποιήσει ακόμη και τους πιο απαιτητικούς. Η Δαύλεια διαθέτει όλες τις βασικές υπηρεσίες, ενώ η Λιβαδειά, πρωτεύουσα του νομού Βοιωτίας, οι πολύ σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι των Δελφών και της Χαιρώνειας, το μαρτυρικό Δίστομο, ο Όσιος Λουκάς αλλά και η κοσμοπολίτικη Αράχωβα είναι μόνο μερικά χιλιόμετρα μακριά. Η Κοινότητα βρίσκεται

ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΑΥΛΕΙΑΣ…

ΣΧΟΛΕΙΟ

Ο πρώτος σταθμός ήταν φυσικά το σχολείο! Εκεί μας περίμεναν με αγωνία οι φίλοι μας, η δασκάλα

4

ΤΗΣ


ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Ε1: «Ωχ! Το ξέχασα…»

Τεύχος 3ο

τους και οι γονείς τους. Η στιγμή της συνάντησης ήταν καταπληκτική… Τα Πεμπταστέρια της Πετρούπολης γνώρισαν από κοντά τα Πεμπταστέρια της Δαύλειας και τη δασκάλα τους! Ο ενθουσιασμός και η χαρά φώτιζε τα πρόσωπα όλων! Σαν μια κίνησης ένωσης προσφέραμε σ΄όλα τα παιδιά το μπλε καπέλο των Πεμπταστεριών με το αστέρι! Να το φορούν και να μας θυμούνται!!! Επίσης οι

Καθίσαμε στις καρέκλες και παίξαμε ένα παιχνίδι γνωριμίας. Κάθε παιδί είχε γράψει κάποια πράγματα για τον εαυτό του και θα έπρεπε τα παιδιά της Δαύλειας να το αναγνωρίσουν με αυτά τα στοιχεία . Τα υπόλοιπα παιδιά βοηθούσαν φωνάζοντας ¨κρύο¨, αν το παιδί ήταν μακριά ή «καυτό», αν το παιδί ήταν δίπλα! Όταν το ανακάλυπταν, του έβαζαν τη ταμπέλα με τ΄ όνομά του!!! Είχε πλάκα! Αυτές τις ταυτότητες τις φορούσαμε μετά συνεχώς. Όλοι είχαμε το καπέλο και την ταυτότητα των Πεμπταστεριών!!! Τώρα είμαστε μια ομάδα!!

γονείς μας είχαν φροντίσει να προμηθευτούν 16 λογοτεχνικά βιβλία για τη βιβλιοθήκη των Πεμπταστεριών της Δαύλειας! Ελπίζουμε να τους αρέσουν!!!!! Το σχολείο τους ήταν υπέροχο με ψηλοτάβανες μεγάλες και φωτεινές αίθουσες, όπως μας το είχαν περιγράψει στα γράμματά τους και η κυρία Φωτεινή γλυκιά και όμορφη, όπως μας την είχε περιγράψει η κυρία μας!!!

Κατόπιν πήραμε συνέντευξη από τους φίλους μας στη Δαύλεια, για να τους γνωρίσουμε καλύτερα και να μάθουμε για τη ζωή τους στο χωριό!!!

ΛΑΜΠΡΟΓΙΩΡΓΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ (δ α σ κ ά λ α) &

ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ

Ε΄ΤΑΞΗΣ

του Δημοτικού Σχολείου Δαύλειας Βοιωτίας ΧΡΟΝΟΣ: Σάββατο 25 Μαΐου 2013 ΤΟΠΟΣ: Δημοτικό Σχολείο Δαύλειας

Η αίθουσα τους ήταν ωραία στολισμένη και είχε στους τοίχους χάρτες και εργασίες των παιδιών. Είχαν φτιάξει και ωραίες κατασκευές. Στον πίνακα μας καλωσόριζαν !!!

Βοιωτίας

5


ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Ε1: «Ωχ! Το ξέχασα…»

Τεύχος 3ο

Καλημέρα σας! Είμαστε μαθητές της Πέμπτης τάξης του

8ου

Δημοτικού

Πετρούπολης.

Σχολείου Είμαστε

ενθουσιασμένοι

που

ήρθαμε

στο

χωριό σας και κυρίως που μας δίνετε η δυνατότητα να σας συναντήσουμε! Έτσι θα έχουμε την ευκαιρία να σας γνωρίσουμε μάθουμε

καλύτερα πολύ

και

να

ενδιαφέροντα

πράγματα για τον τρόπο ζωή σας στο χωριό.

 Κυρία Φωτεινή, στην Πετρούπολη έχουμε στην τάξη μας 25 μαθητές. Πείτε μας τα πλεονεκτήματα μιας τάξης μόνο με 13 μαθητές. Υπάρχουν μειονεκτήματα και ποια; Οι διαφορές δεν είναι πολλές. Έχω δουλέψει και με είκοσι και με δεκατρία παιδιά και με εφτά. Η δυσκολία, όσον αφορά το κομμάτι της διδασκαλίας, είναι ακριβώς ίδια. Είναι ίδιο να προετοιμάζεσαι για πολλά ή λίγα παιδιά. Το καλό όταν έχεις λιγότερα παιδιά είναι ότι μπορείς να συνεργαστείς καλύτερα. Επίσης προλαβαίνεις να κάνεις περισσότερα πράγματα μέσα στην τάξη, γιατί καταλαβαίνετε ο χρόνος είναι περιορισμένος .Οπότε θεωρώ ότι έχει περισσότερα πλεονεκτήματα. Επειδή με ρωτήσατε και για μειονεκτήματα θα ήθελα να αναφέρω ένα . Όσο περισσότερα παιδιά έχει μια τάξη, τόσο καλύτερη συνεργασία επιτυγχάνεται στο θέμα της ομάδας. Εμείς έχουμε πέντε αγόρια και οχτώ κορίτσια, έτσι όταν θέλω να

6

αναθέσω εργασία στα αγόρια δεν μπορώ να τα χωρίσω σε ισάριθμες ομάδες… Αλλά σίγουρα μέσα σε μια τάξη με λιγότερα παιδιά γίνεται πιο σωστό μάθημα! Εμείς νομίζουμε ότι κάνετε καλύτερο μάθημα στο χωριό, γιατί είστε λιγότερα παιδιά στην τάξη. Θα θέλατε να μετακομίσετε σε σχολείο της Αθήνας με περισσότερα παιδιά; (Προς τους μαθητές) Δεν θα ήθελα να μετακομίσω σε σχολείο της Αθήνας, γιατί δεν θα μπορώ να έχω τις δραστηριότητες που κάνω στο χωριό εξαιτίας των κινδύνων που υπάρχουν στην Αθήνα. Ποιες είναι οι δυσκολίες στην ζωή του χωριού; Μια δυσκολία που έχουμε εδώ στο χωριό είναι ότι δεν υπάρχουν κέντρα ψυχαγωγίας, ποδηλατοδρόμοι και λούνα παρκ. Τι σας λείπει περισσότερο εδώ στο χωριό; Εμένα προσωπικά δεν μου λείπει κάτι. Περνάω μια χαρά!!!! Τι δε θα αλλάζατε με τίποτα στο χωριό; Δε θα άλλαζα με τίποτα στον χωριό τους φίλους μου, γιατί είναι δύσκολο να μετακομίσεις σε κάποια άλλη περιοχή γιατί τότε θα τους χάσεις! Έχετε εξωσχολικές δραστηριότητες και ποιες είναι αυτές; Έχουμε πολλές εξωσχολικές δραστηριότητες. Συγκεκριμένα υπάρχει ομάδα μπάσκετ, ποδοσφαίρου, ζωγραφικής, χορευτικού καθώς και χορωδία.


ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Ε1: «Ωχ! Το ξέχασα…»  Μπορείτε να περιγράψετε μια συνηθισμένη μέρα σας; Ξυπνώ το πρωί και πάω σχολείο. Μετά πάω στα Αγγλικά και αν έχω, πάω μπάσκετ.  Παίζετε πιο πολύ παιχνίδια στο δρόμο ή σε ηλεκτρονικό υπολογιστή; Πιο πολύ παίζω με τους φίλους μου και λιγότερο με τους υπολογιστές.

Τεύχος 3ο  Αν κάποιος σάς ρωτούσε να του πείτε ένα μέρος, που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτεί εδώ στη Δαύλεια, τι θα του απαντούσατε; Θα σας πρότεινα το μοναστήρι που είναι πολύ όμορφο .Εκεί υπάρχει και μια κατασκήνωση.  Πολλοί άνθρωποι εγκαταλείπουν τα χωριά τους για μια καλύτερη ζωή στην πόλη. Εσείς τι γνώμη έχεις γι΄ αυτό; Θα έφευγα από το χωριό μόνο για να έβρισκα μια δουλειά.

 Πώς περνάτε τον ελεύθερο χρόνο σας; Εγώ στον ελεύθερό μου χρόνο πάω στο χώρο του γυμνασίου να παίξω με τους φίλους μου μπάσκετ.

 Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία στο χώρο σας και το χρόνο που μας διαθέσατε . Μάθαμε πάρα πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα από εσάς! Εμείς τα παιδιά της πόλης να ξέρετε πως σας ζηλεύουμε πολύ!

 Το καλοκαίρι που δεν έχετε σχολείο τι κάνετε; Φυσικά παίζουμε με τους φίλους μας!!  Με ποια κυρίως επαγγέλματα ασχολούνται οι κάτοικοι της Δαύλειας; Οι κάτοικοι της Δαύλειας ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Στο  Ποια είναι τα παραδοσιακά φαγητά σας; Τα παραδοσιακά φαγητά μας είναι το αρνί και η προβατίνα.

τέλος

τραγουδάκι

τους ειδικά

είπαμε

και

ένα

γραμμένο

γι΄

αυτούς… ΕΛΑ ΜΑΝΑ ΝΑ ΜΕ ΔΕΙΣ… Έλα μάνα να με δεις που ΄μαι εξερευνητής ταξιδεύω με χαρά κι έχω πάρει τα βουνά!

 Γνωρίζετε κάτι σημαντικό για τον τόπο σας που θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας; Στην περιοχή μας έχουμε ένα κάστρο και ένα εκκλησάκι εκεί κοντά. Υπάρχει επίσης ένα ωραίο μοναστήρι.  Τι σκεφτήκατε όταν σας ζητήσαμε να αρχίσουμε να επικοινωνούμε; Όταν μας ζητήσατε να αρχίσουμε να επικοινωνούμε , χαρήκαμε που θα γνωρίσουμε καινούριους φίλους …και ανυπομονούσαμε να έρθετε στο χωριό μας!!!

Ανεβαίνω σε κορφές κατεβαίνω τις πλαγιές πήγα και στον Παρνασσό με τους φίλους από δω! Ήρθαμε στη Δαύλεια που ΄ναι όλα φοβερά! Γνώρισα καλά παιδιά με δασκάλα ζωγραφιά… 7


ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Ε1: «Ωχ! Το ξέχασα…»

Τεύχος 3ο της τοπικής κοινότητας Δαύλειας. Μας καλωσόρισαν στο χωριό τους και όλοι μαζί παιδιά και γονείς κατηφορίσαμε για το σπίτι της κας Μαρίας Στουρνάρα . Εκεί κάτω από ένα πλάτανο υπάρχει ένας παραδοσιακός φούρνος με ξύλα και μας περίμενε η

ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΜΑΣ… Βροντάν τα βουνά βροντάν οι πλαγιές το όγδοο περνάει κι ανάβει φωτιές! Παντού χαλασμός και ξεσηκωμός συναντάμε τους φίλους μας θα γίνει χαμός!!! Όγδοο! Όγδοο! Αχτύπητο! Δαύλεια! Δαύλεια! Αχτύπητη!

γλυκιά και χαμογελαστή κα Νιούλα Ιερεμία μαζί με το σύζυγό της, τον κύριο Αντώνη Ιερεμία. Η κα Νιούλα πιστή στην παράδοση κάθε Σάββατο ζυμώνει και ψήνει το ψωμί του σπιτιού για όλη την εβδομάδα και για όλη την οικογένειά της!

Η Πετρού – η Πετρούπολη περνάει και τη Δαύλεια πολύ την αγαπάει! Και δυο μέρες τέλεια θα περνάμε με τους φίλους μας παντού θα πάμε!!

ΨΗΣΙΜΟΖΥΜΩΜΑ Ο φούρνος ήταν έτοιμος και έκαιγε. Όλα τα υλικά για την παρασκευή του παραδοσιακού ψωμιού ήταν πάνω στο τραπέζι. Η κα Νιούλα μας έδειξε πως το φτιάχνει και μας προσκάλεσε να φτιάξουμε το δικό μας ψωμί! Έτσι τα παιδιά έβαλαν τα υλικά,

ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΠΕΜΠΤΑΣΤΕΡΙΩΝ

Φύγαμε ενθουσιασμένοι από το σχολείο φωνάζοντας τα συνθήματά μας και πήγαμε στην πλατεία όπου οι γονείς μας ανέμελοι απολάμβαναν τον καφέ τους κάτω από τα δέντρα. Εκεί μας περίμενε ο κος Λουκάς Ιερεμίας, ο κος Στάθη Κυτέας & η κα Ντίνα Δελλή από τον Μορφωτικό και Πολιτιστικό Συλλόγου Δαύλειας, μαζί τους ήταν επίσης και η κα Κοντογιάννη Ελένη, πρόεδρος

ζύμωσαν και έπλασαν ψωμί! Ήταν κάτι πρωτόγνωρο και διασκεδαστικό για μας!

Οι γονείς μας μάς καμάρωναν πιο δίπλα! Το ψωμάκι μας ήταν έτοιμο για το φούρνο! Ουάου εύκολο φαίνεται…είναι όμως;;;; 8


ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Ε1: «Ωχ! Το ξέχασα…»

Τεύχος 3ο

Ο κος Ιερεμίας και ο κος Στάθης μάς εξηγούσαν διάφορα πράγματα και έκαναν ό,τι μπορούσαν για να μάθουμε πολλά σχετικά με την παράδοση. Όλοι φρόντιζαν να αισθανόμαστε καλά. Το ψωμί μας μπήκε στο φούρνο… και τότε μας περίμενε μια ευχάριστη έκπληξη!!! Ο κος Ιερεμίας έφερε ένα μεγάλο ταψί με υπέροχο τυρόψωμο, ένα μεγάλο μυρωδάτο και αφράτο καρβέλι ψωμί (η κα Νιούλα είναι φοβερή μαγείρισσα!!!) και φρέσκια παραδοσιακή φέτα!!! Πέσαμε με λαχτάρα, αφού δεν είχαμε φάει τίποτα … (το πρωί ταξιδεύαμε , μετά πήγαμε γρήγορα στο σχολείο και τώρα στο φούρνο!!!) ΜΙΑΜΙΑΜ!!!!ΤΕΛΕΙΑ!!! ΤΟ ΠΙΟ ΓΛΥΚΟ ΨΩΜΙ!!!(Σ΄ αυτό συμφώνησαν και οι γονείς μας!) Κυρία Νιούλα ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ και ανυπομονούμε, να ξαναέρθουμε στη Δαύλεια , και να φάμε ψωμάκι από τα μαγικά χεράκια σας!

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΟΡΓΩΜΑ … Και μετά το ζύμωμά μας …το παραδοσιακό όργωμα!!! …Να και ο πρωταγωνιστής …το γαϊδουράκι!!

Δύσκολη και χρονοβόρα δουλειά το παραδοσιακό όργωμα… ευτυχώς που βγήκαν τα τρακτέρ…

Κατηφορίσαμε προς το χωράφι του κου Λουκά, όπου εκεί θα μας δείξουν το παραδοσιακό όργωμα. Βοηθός σ΄ αυτό, εκτός από τον κο Λουκά Ιερεμία, ο κος Λουκάς Καρούζος.

9


ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Ε1: «Ωχ! Το ξέχασα…» Δεν παραλείψαμε να χαϊδέψουμε τα κουταβάκια της φιλόξενης οικογένειας του κου Ιερεμία!

Τεύχος 3ο Κύριε Λουκά Καρούζο, ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!!!!

Διψάσαμε… Αααα! Να και η βρύση τα τέσσερα κανάλια. Η Δαύλεια είναι γεμάτη από βρύσες που τρέχει γάργαρο, δροσερό νερό. Στο παρελθόν οι βρύσες ήταν το κέντρο της κοινότητας, γύρω από τις οποίες οργάνωναν τη ζωή τους οι κάτοικοι. Οι βρύσες έχασαν την αίγλη τους με την εμφάνιση της οικιακής υδροδότησης. Απολαυστικό νερό, ότι πρέπει !!!

…& ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕ ΓΑΪΔΟΥΡΑΚΙΑ Να μια άλλη έκπληξη, επιστροφή με το γαϊδουράκι!!! Όλοι θέλαμε να ανεβούμε!!! Ευτυχώς τα γαϊδουράκια ήταν 2!!! Ανεβήκαμε λίγο ο καθένας!!! Τα ξεφωνητά χαράς ακούστηκαν σ ΄όλο το χωριό! Οι Δαυλειώτες μας κοιτούσαν χαρούμενα και μας χαιρετούσαν! Ελπίζουμε να μην τους ενοχλήσαμε!

ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ (ΠΛΑΤΕΙΑ) Πάλι στην πλατεία! Εκεί είναι τα γραφεία της Κοινότητας. Στην είσοδο περιμένει να μας υποδεχτεί με ένα πλατύ χαμόγελο η κα Ελένη Κοντογιάννη Πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Δαύλεια, μαζί της ήταν και ο κος Βασίλης Κοτσιλής (Τοπικός Δημοτικός σύμβουλος). Η κα Κοντογιάννη μας ανέφερε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα για την Δαύλεια και τη ζωή εδώ. Απάντησε μάλιστα και σε κάποιες ερωτήσεις μας. Στο τέλος μας αποχαιρέτισε και έδωσε σε κάθε παιδί ένα ωραίο αναμνηστικό δώρο, ένα DVD για τη Δαύλεια! 10


ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Ε1: «Ωχ! Το ξέχασα…»

Κ Ο Ν Τ Ο Γ Ι Α Ν Ν Η Ε Λ Ε Ν Η

Τεύχος 3ο  Αν κάποιος σάς ρωτούσε να του πείτε ένα μέρος, που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτεί εδώ στη Δαύλεια και κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να γευτεί, τι θα του απαντούσατε;

(Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Δαύλειας ) ΧΡΟΝΟΣ: Σάββατο 25 Μαΐου 2013 ΤΟΠΟΣ: Γραφεία τοπικής κοινότητας Δαύλειας

Λοιπόν από τα ωραιότερα μέρη είναι η πλατεία, όπως είδατε είναι πάρα πολύ ωραία . Έχουμε πάρα πολύ ωραίες εξοχές με νερά. Επίσης ωραίο είναι και το μοναστήρι, που θα πάτε αύριο , σε μια φανταστική τοποθεσία μες τα έλατα. Υπέροχα είναι και στο Λαπαθιά , εκεί κατασκηνώνουν . Αν θέλετε κατασκήνωση χωρίς λεφτά, πάρτε τη σκηνή σας και ελάτε στο Λαπαθιά. Θα παίζετε, θα κάνετε περιπάτους και θα ζήσετε έτσι λίγο μακριά από την πόλη και μες τα έλατα .

 Πείτε μας τα θετικά και τα αρνητικά της ζωής στο χωριό κατά τη γνώμη σας. Ακούστε!!! Τα θετικά είναι περισσότερα για μένα από τα αρνητικά. Υπάρχει … αυτή η ησυχία … υπάρχει η άνεση … δεν υπάρχει το άγχος … το άγχος της πόλης. Οι διαδρομές και οι αποστάσεις είναι πάρα πολύ μικρές. Εσείς δεν ξέρω πόση ώρα κάνετε να πάτε στο σχολείο σας , αν χρησιμοποιείται σχολικά . Τα παιδιά εδώ είναι σε πέντε λεπτά . Το απόγευμα τα παιχνίδια είναι πάρα πολύ εύκολα και οι συναντήσεις των παιδιών είναι πάρα πολύ εύκολες . Προσπαθούν οι σύλλογοι να απασχολήσουν τα παιδιά με χορευτικά, ο ποδοσφαιρικός με αθλήματα για να γεμίσουν τις ώρες τους . Η ζωή είναι χωρίς άγχος… και η Δαύλεια δεν είναι και τόσο έρημο χωριό που να μην προσφέρει και κάποια διασκέδαση. Τα αρνητικά τώρα για κάποια νέα παιδιά μεγαλύτερα από εσάς , ίσως να τους λείπει η διασκέδαση που θα έχουν σε μια πόλη και η αυτονομία . Ένα από τα αρνητικά, που αυτή την εποχή το έχει όλη η Ελλάδα, είναι η δουλειά. Θα είχαμε περισσότερο κόσμο εδώ αν είχαμε ευκαιρίες να δουλέψουν τα παιδιά και να μένουν στο χωριό.

 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ Κοντογιάννη !

πολύ

κα

Να είστε καλά. Χαρήκαμε που επισκεφτήκατε τον τόπο μας και είμαστε σίγουροι ότι θα περάσετε καλά. Ελπίζουμε να σας ξαναδούμε! ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ ΣΤΗ ΔΑΥΛΕΙΑ

11


ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Ε1: «Ωχ! Το ξέχασα…»

Τεύχος 3ο

ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ ΣΤΗΝ ΤΑΒΕΡΝΑ ΤΟΥ ΚΑΡΑΜΠΕΛΟΥ…

Τ Ζ Ο Υ Β Α Ρ Α Σ (Στο δρόμο προς Αράχωβα τηλ. 22610 52217)

Ν Ι Κ Ο Σ

(Ιδιοκτήτης κτηνοτροφικής μονάδας )

Επειδή εμείς μετά το φαγητό το ρίξαμε στο παιχνίδι… έχουμε φωτογραφία μόνο από τους γονείς μας… που απολάμβαναν τα ωραία φαγητά, την ωραία ατμόσφαιρα, το καταπράσινο τοπίο και την κουβεντούλα… Να μην ξεχάσουμε να ευχαριστήσουμε την κα Σοφία Πραγιάννη και την κα Όλγα Μοιρογιάννη για τις πεντανόστιμες πίτες τους.

ΧΡΟΝΟΣ: Σάββατο 25 Μαΐου 2013 ΤΟΠΟΣ: Κτηνοτροφική μονάδα στη Δαύλεια  Καλησπέρα σας! Είμαστε μαθητές της Πέμπτης τάξης του

8ου

Δημοτικού

Σχολείου

Πετρούπολης. Θέλουμε πληροφορίες σχετικά με τη δουλειά σας και τον τρόπο ζωής σας εδώ, στο χωριό. Καλώς ήλθατε στο χωριό μας , στο μαντρί μας , στη μονάδα μας. Τι θα θέλατε να μάθετε για τα ζώα;  Θα θέλατε να μας μιλήσετε για τα ζώα που έχετε στην κτηνοτροφική σας μονάδα; Είμαστε μια οικογενειακή επιχείρηση , οι γονείς μου, εγώ ,η οικογένειά μου. Έχουμε τριών ειδών ζώα. Έχουμε πρόβατα βελτιωμένα, μια ισπανική ράτσα, τα ασάφ ,έχουμε γίδια ντόπια που βόσκουν στο βουνό

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ Το απογευματάκι επισκεφτήκαμε την κτηνοτροφική μονάδα του κου Νίκου Τζουβάρα. Αυτός και η γυναίκα του, η κυρία Σούλα, μας υποδέχτηκαν εγκάρδια στο χώρο τους και μας έδειξαν το σύγχρονο και παραδοσιακό άρμεγμα. Μας μίλησαν για πολλά ενδιαφέροντα θέματα γύρω από την κτηνοτροφία της περιοχής, έλυσαν πολλές απορίες μας και μας ξενάγησαν στην σύγχρονη κτηνοτροφική μονάδα τους.

και 180 πρόβατα ντόπια. Ασχολούμαστε όλες τις μέρες του χρόνου με τα ζώα ,είτε είμαστε καλά είτε όχι ,για να μας δίνουν αυτά και να ζούμε κι εμείς.

12


ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Ε1: «Ωχ! Το ξέχασα…»

Τεύχος 3ο Το έκανε ο παππούς μου και ο πατέρας μου. Δεν είχα άλλη επιλογή, δεν ήμουν και καλός μαθητής…  Ποιες είναι οι δυσκολίες στη δουλειά σας; Η καθημερινότητα είναι μια δυσκολία, γιατί πρέπει όλες τις μέρες του χρόνου να είμαστε εδώ . Άλλη δυσκολία επίσης είναι και οι καιρικές συνθήκες καθώς και οι ζημιές που μπορεί να πάθουν τα ζώα, όπως να μας τα φάει ο λύκος ή να αρρωστήσουν.

 Ποια προϊόντα παράγετε; Παράγουμε το κρέας ,το γάλα κυρίως ,το μαλλί από τα πρόβατα και την κοπριά.  Πού δίνετε το γάλα που αρμέγετε καθημερινά; Το γάλα το δίνουμε σε διάφορες βιομηχανίες και εργαστήρια που φτιάχνουν γαλακτοκομικά προϊόντα ,τυρί, γιαούρτι, φέτα.

 Τι είναι για εσάς η Δαύλεια;

Το σπίτι μου, η δουλειά μου, η οικογένειά μου. Μου αρέσει. Είναι κοντά στη θάλασσα, αλλά και στο βουνό. Επίσης είμαστε κοντά στη Λιβαδειά και την Αθήνα.

 Εκτός από το γάλα παράγετε κάτι άλλο; Παράγουμε το κρέας.  Υπάρχουν κάποιες κτηνοτροφικές εργασίες που κάνετε σε συγκεκριμένες εποχές του χρόνου; Σίγουρα και υπάρχουν π.χ. το κούρεμα την άνοιξη, ή όταν γεννάνε που πρέπει να μάθουν τα μικρά να τρώνε.

 Πείτε μας τα θετικά και τα αρνητικά της ζωής στο χωριό κατά τη γνώμη σας. Η ζωή στο χωριό μόνο προτερήματα έχει. Γνωρίζουμε τους άλλους ,ακόμη και η οικονομική κρίση δε μας έχει αγγίξει τόσο όσο εσάς στην Αθήνα.

 Πότε τα πρόβατα δίνουν πιο πολύ γάλα; Τα πρόβατα δίνουν πιο πολύ γάλα, όταν είναι υγιή και καλά ταϊσμένα. Επίσης αμέσως μετά τον τοκετό.

 Αν κάποιος σάς ρωτούσε να του πείτε ένα μέρος, που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτεί εδώ, στη Δαύλεια, τι θα του απαντούσατε; Πρέπει να πάτε στο μοναστήρι , να επισκεφτείτε την πλατεία, να περπατήσετε το χωριό. Έχουμε πολλές βρύσες με νερό από τον Παρνασσό.

 Ποιο είναι το πιο θρεπτικό γάλα; Το γίδινο γάλα είναι για να το πίνουμε, το πρόβειο είναι παχύ και το φτιάχνουμε γιαούρτι και τυριά.  Ποια είναι η καθημερινότητά σας στην κτηνοτροφική μονάδα; Η καθημερινότητά μας είναι μια ρουτίνα, κάνουμε συνεχώς τα ίδια πράγματα. Πρώτα πρέπει να φροντίσουμε τα ζώα και μετά την οικογένειά μας.  Γιατί ασχοληθήκατε μ ΄αυτό το επάγγελμα;

 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ για τη φιλοξενία στο χώρο σας και το χρόνο που μας διαθέσατε . Μάθαμε πάρα πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα από εσάς! Ευχαριστώ κι εγώ και ελπίζω να μάθατε αυτά που θέλατε… 13


ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Ε1: «Ωχ! Το ξέχασα…»

Τεύχος 3ο προσφέρθηκαν να χορέψουν για μας! Ο κος Στάθης Κυτέας και η κα Δελλή Ντίνα μας παρουσίασε τις παραδοσιακές στολές και μετά ακολούθησαν οι παραδοσιακοί χοροί!

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΣΤΟΛΗΣ & ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ Είχαμε όμως και εμείς μια έκπληξη γι ΄αυτούς που την προετοιμάζαμε από καιρό, κάνοντας εξαντλητικές πρόβες! Τραγουδήσαμε και χορέψαμε για τους φίλους μας τ" “ HERO-παίδες style” . Αυτό είναι ένα τραγούδι γραμμένο σε ελληνικούς στίχους Το βράδυ πήγαμε στην πλατεία του χωριού. Εκεί ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός

πάνω στη μουσική του γνωστού τραγουδιού «Gangnam Style». Όπως λένε οι δημιουργοί του «HERO-Παίδες Style», πρόκειται για ένα παραμυθάκι για την χώρα μας, που ενώνει τις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας,

Σύλλογος Δαύλειας μάς είχε ετοιμάσει μια ωραία γιορτή! Κορίτσια και αγόρια της Δαύλειας ντυμένα με τις παραδοσιακές στολές μαζί με το δάσκαλο χορού τους, τον κο Γιώργο Κουνούκλα,

καυτηριάζοντας την πολιτική επικαιρότητα. Όλοι τα έχασαν ευχάριστα, ενώ ο ρυθμός και τα λόγια ξεσήκωσαν την 14


ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Ε1: «Ωχ! Το ξέχασα…» πλατεία!!! Έτσι τουλάχιστον καταλάβαμε από το ενθουσιώδες χειροκρότημα !

Τεύχος 3ο Άνθρωποι που πιστοί στο ρόλο τους κάνουν τα πάντα για να προάγουν τον πολιτισμό στον τόπο τους. Στάθηκαν δίπλα μας κάθε στιγμή και έκαναν ό, τι περνούσε από το χέρι τους, για να γνωρίσουμε πολλά πράγματα από τον πολιτισμό του χωριού τους. ΤΟΥΣ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ! Χωρίς την δική τους συμβολή η επίσκεψή μας δεν θα ήταν τόσο υπέροχη!

Ο πρόεδρος του Μορφωτικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου Δαύλειας κος Ιερεμίας πρόσφερε εκ μέρους του συλλόγου σ΄ όλα τα παιδιά της τάξης μας ένα βιβλίο, που έχει εκδώσει ο σύλλογος. Το βιβλίο είναι μια ιστορική έρευνα που αναφέρεται στην πλούσια ιστορία της Δαύλειας και της Ιεράς Μονής Ιερουσαλήμ και το έχει γράψει ο Δαυλειώτης καθηγητής Κ.Π. Κατσαμπέκης.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ επίσης το δάσκαλο χορού κο Γιώργο Κουνούκλα και όλα τα παιδιά της Δαύλειας που χόρεψαν εντυπωσιακά, ξεδιπλώνοντας το ταλέντο τους!!!

Στη συνέχεια όλοι μαζί μικροί και μεγάλοι, ενωμένοι χέρι χέρι, διασκέδασαν χορεύοντας παραδοσιακούς χορούς!!!! Εκεί ήταν ο κ. Λουκάς Ιερεμίας, ο κ. Στάθης Κυτέας και η κ. Ντίνα Δελλή του Πολιτιστικού Συλλόγου.

ΕΤΣΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕ Η 1η ΜΕΡΑ ΣΤΗ ΔΑΥΛΕΙΑ… Η πρώτη μέρα ήταν γεμάτη εμπειρίες. Το βράδυ μείναμε οι περισσότεροι σε ξενώνες του χωριού. 15


ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Ε1: «Ωχ! Το ξέχασα…» Συγκεκριμένα στους ξενώνες των, κου Αγγελή

Τεύχος 3ο

ΜΟΝΗ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ

(6986211836 - 22610 52083), κου Βαμβακά (22610

ΑΝΑΒΑΣΗ ΣΤΟ ΝΑΪΣΚΟ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ & ΣΤΟ ΣΤΑΥΡΟ

52246 - 6974063398) και κου Μπακολουκά (τηλ. 22610- 52220, Κιν. 6937306273). Κάποια παιδιά φιλοξενήθηκαν σε οικογένειες της Δαύλειας . ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ για τη ζεστή φιλοξενία τις κυρίες Ειρήνη Σαλδάρη-Πραγιάννη, Αριστούλα Κοντογιάννη και Πέννυ Σαλδάρη-Κακόγιαννου.

Στο βορειοδυτικό τμήμα της Βοιωτίας, κοντά στη Δαύλεια, στις ανατολικές πλαγιές του Παρνασσού και σε υψόμετρο περίπου 900 μ., μέσα σε ένα πανέμορφο τοπίο από έλατα, βρίσκεται ένα από τα σημαντικότερα μοναστικά κέντρα της περιοχής, η μονή της Αγίας Ιερουσαλήμ ή της Αγιαρσαλής (Γερσαλής), κατά την τοπική έκφραση, που τιμάται στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Θεωρείται πως κτίστηκε τον 11ο αιώνα μ.Χ. και η ονομασία της υποδεικνύει τη σύνδεσή της με την περιοχή της Παλαιστίνης, καθώς στην ευρύτερη περιοχή του Παρνασσού εικάζεται ότι τους Βυζαντινούς χρόνους διέμεναν ασκητές από τους Αγίους Τόπους.

ΔΑΥΛΕΙΑ, ΚΥΡΙΑΚΗ 26 ΜΑΪΟΥ 2013

ΠΡΩΙΝΟ… Η 2η μέρα ξεκινά… Καλά λένε, πως η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται!! Ο φιλόξενος κος Ηλίας

Η μονή ακολουθεί την τυπική αρχιτεκτονική διάταξη, με το καθολικό να περιβάλλεται από κτήρια μεγάλου μεγέθους που στεγάζουν τις διάφορες δραστηριότητες της μοναστικής ζωής. Στη διάρκεια της μακρόχρονης ιστορίας της υπέστη καταστροφές που τις ακολούθησαν επισκευές και ανακαινίσεις.

Μπακολουκάς μαζί με τη σύζυγό του, και με τη συνεργασία των άλλων ιδιοκτητών των ξενώνων, μάς υποδέχτηκε στην τεράστια βεράντα του ξενώνα του με την καταπληκτική θέα, για να πάρουμε το πρωινό μας όλοι μαζί!

Κατά την Τουρκοκρατία γνώρισε μεγάλη οικονομική άνθηση και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της παιδείας της περιοχής. Το 1766, προκειμένου να προστατευτεί η κτηματική της περιουσία, να τύχει φοροαπαλλαγής και να αντιμετωπίσει τις πιέσεις των Τούρκων, τέθηκε υπό την προστασία της μονής του Όρους Σινά, της οποίας παρέμεινε μετόχι μέχρι το 1905. Η Επανάσταση του 1821 υπήρξε ορόσημο για το μοναστήρι, καθώς υποστήριξε ολόθυμα τον Αγώνα συμμετέχοντας ενεργά σε καίρια ιστορικά γεγονότα όπως στη μάχη της Αράχοβας το 1826. (Η νικηφόρα έκβαση της μάχης οφείλεται σε μεγάλο βαθμό, σε μήνυμα που έστειλε ο ηγούμενος της μονής Παφνούτιος στον Γ. Καραϊσκάκη με τον ανιψιό του να του πει πως ένα ασκέρι 2000 Τουρκαλβανών έχουν κατασκηνώσει στο μοναστήρι και πως την επαύριο θα περάσουν από την Αράχωβα με προορισμό τα Σάλωνα να βοηθήσουν τους πολιορκημένους Τούρκους από τον Πανουριά και τον Δυοβουνιώτη). Σήμερα λειτουργεί ως γυναικείο μοναστήρι και στο σκευοφυλάκιό του φυλάσσονται σημαντικά κειμήλια, 16


ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Ε1: «Ωχ! Το ξέχασα…»

Τεύχος 3ο

όπως οι συλλογές μεταβυζαντινών εικόνων και έργων μεταλλοτεχνίας. Ένα από τα αξιοθέατα της μονής είναι και ο σπηλαιώδης ναός της Φανερωμένης λίγο ψηλότερα, που αποτελούσε τόπο ασκήσεως μοναχών. Πανηγυρίζει στις 23 Αυγούστου. Η μονή είναι προστατευμένη από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα σε μία διάταξη που θυμίζει μεσαιωνική οχύρωση καθώς το εσωτερικό των τειχών αποτελούν τα κελιά των μοναχών. Κατά τις 10:00 φτάσαμε στο χώρο έξω από το μοναστήρι. Εκεί μας περίμενε ο κος Νεκτάριος

Προσκυνήσαμε και μετά συνεχίζουμε την πορεία για να πάμε στο σ ΄ένα άλλο σημείο που το λένε Σταυρό. Μπροστά μάς οδηγεί ο κος Νεκτάριος.

Κουκοβίνος, ο προπονητής του Πανδαυλειακού, μαζί με παίκτες και παράγοντες της ομάδας. Ο κος Κουκοβίνος μας μίλησε για την ιστορία του μοναστηριού και για το Ναΐσκο της Παναγιάς Φανερωμένης που είναι πιο ψηλά στο βουνό. Ο κύριος Νεκτάριος, εκτός από προπονητής του Πανδαυλειακού, είναι και υπεύθυνος στις κατασκηνώσεις της Μητρόπολης στο Λαπαθιά, που είναι δίπλα από το μοναστήρι.

Εκεί είχε ένα μεγάλο σταυρό. Η θέα ήταν καταπληκτική! Ο κος Νεκτάριος μας έδειξε το μοναστήρι και τις κατασκηνώσεις από ψηλά και μας μίλησε για τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.

Ξεκινήσαμε για να πάμε στο Ναΐσκο. Ανεβήκαμε το στενό μονοπάτι με πολλή προσοχή! Εδώ δεν πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε την οργάνωση και των προστατευτισμό των ανθρώπων της ομάδας! Μας πρόσεχαν και μας βοηθούσαν σε κάθε βήμα μας! Η διαδρομή δύσκολη, αλλά υπέροχη!

Επιστροφή πίσω στη μονή… μάς περιμένουν!

17


ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Ε1: «Ωχ! Το ξέχασα…»

Τεύχος 3ο

Ήπιαμε δροσερό νεράκι από την πηγή που βρίσκεται ακριβώς έξω από το μοναστήρι και μπήκαμε μέσα!!!

Τα λόγια είναι πολύ λίγα για να αποτυπώσουν την ομορφιά αυτού του μοναστηριού!! Παντού υπάρχουν λουλούδια και όλα

Πώς να αφήσεις αυτό το θεϊκό μέρος; Αλλά το πρόγραμμα συνεχίζεται με παιχνίδι…

ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΛΑΠΑΘΙΑΣ

είναι εντυπωσιακά περιποιημένα. Κυριαρχούν η αρμονία και η γαλήνη. Καλά μας έλεγαν όλοι στη Δαύλεια, ότι αυτό το μοναστήρι πρέπει να το επισκεφτούμε!

Λίγο πιο κάτω βρίσκεται η κατασκήνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών & Λεβαδείας που ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 1970. Με σεβασμό στο τοπίο και στο περιβάλλον ανακατασκευάστηκε εξ' ολοκλήρου από πέτρα και ξύλο και στεγάζει 120 άτομα, ενώ κάθε

Σε λίγο ήρθε η αδερφή Ξένη. Μας μίλησε πολύ σοφά …αλλά… το καλύτερο ήταν η «τιμωρία» που

καλοκαίρι φιλοξενεί περίπου 800 παιδιά Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου, φοιτητές και οικογένειες. Λειτουργεί σε ξεχωριστές περιόδους για αγόρια, κορίτσια, φοιτητές, ενώ τα τελευταία χρόνια φιλοξενεί νέους και νέες από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ρωσία και Ουκρανία στα πλαίσια του Προγράμματος «Νεολαία» της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς.

μας επέβαλε στο τέλος … Ποια τιμωρία; Μας είπε πως όποιος επισκέπτεται το μοναστήρι «τιμωρείται» με λουκούμια και κουλούρια. Καταλαβαίνετε ότι όλοι ήθελαν «να τιμωρηθούν»!!! Μας έδωσε και μια εικονίτσα.

Οι εγκαταστάσεις της κατασκήνωσης αποτελούν τον πιο σημαντικό παράγοντα καλής διαμονής και ασφάλειας των παιδιών. Η κατασκήνωση είναι ένα γραφικό χωριουδάκι μέσα στα έλατα. Τα σπιτάκια από πέτρα με σκεπή από κεραμίδια εξασφαλίζουν υγιεινή διαμονή με δροσερό περιβάλλον. 18


ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Ε1: «Ωχ! Το ξέχασα…» Οι αθλητικές εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν γήπεδα για όλα τα αθλήματα: ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ, πινγκ πονγκ. Η κουζίνα αποτελείται από μηχανήματα εστίασης με υψηλά στάνταρντ υγιεινής και ασφάλειας.

Τεύχος 3ο (Πραγματικά το κρεμάσαμε στην τάξη μαζί με τα γράμματα των φίλων μας από τη Δαύλεια)

Η κατασκήνωση περιλαμβάνει πλήρες Ιατρείο και αναρρωτήριο με απαραίτητο εξοπλισμό, με ιατρό και νοσηλεύτρια όλο το 24ωρο, εξασφαλίζοντας έτσι ασφαλή φροντίδα, ενώ παράλληλα προσφέρει πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη για όλα τα παιδιά.

Μετά χωριστήκαμε σε ομάδες , ανάλογα με το παιχνίδι που θέλαμε (ποδόσφαιρο ή μπάσκετ), και παίξαμε όλα τα παιδιά μαζί ! Δεν υπήρχαν νικητές και ηττημένοι μόνο φίλοι που διασκέδαζαν! Εδώ θα πρέπει να ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΟΥΜΕ πολύ τον κο Κουκοβίνο για την ξενάγηση στο γενικότερα χώρο της Μονής και της κατασκήνωσης καθώς και για όλα αυτά τα χρήσιμα πράγματα που μας έμαθε! Είναι ένας άνθρωπος που

Ο κος Κουκοβίνος μας περίμενε στις κατασκηνώσεις μαζί με παιδιά από τη Δαύλεια, τον κο Δελλή Γιώργο, τον πρόεδρο της ομάδας του Πανδαυλειακού και άλλους παράγοντες.

ΑΓΑΠΑ τα παιδιά!!! ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ! Επίσης ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στον πρόεδρο του Πανδαυλειακού και στους παράγοντες του για τα ημερολόγια, το κασκώλ μα πάνω απ΄ όλα για την υπέροχη στάση τους απέναντί μας!!! Τους ευχόμαστε με μια φωνή ΠΑΝΤΑ ΝΙΚΕΣ!!!!

Ο κύριος Δελλής μας καλωσόρισε στη Δαύλεια εκ μέρους της ομάδας και πρόσφερε σ΄όλα τα παιδιά το ημερολόγιο της ομάδας για το 2013 καθώς και ένα κασκόλ της, για την τάξη μας.

19


ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Ε1: «Ωχ! Το ξέχασα…»

Τεύχος 3ο

ΜΕΤΟΧΙ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ (ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ) Μετά από το παιχνίδι χαιρετίσαμε τους φίλους μας και ξαναγυρίσαμε στη Δαύλεια.

καρδιάς για όλη τη φροντίδα και αγάπη που μας έδειξαν!

Συγκεκριμένα πήγαμε στο Μετόχι της Μονής Ιερουσαλήμ, ένα πετρόχτιστο επιβλητικό κτίριο , πραγματικό στολίδι για το χωριό. Ήταν το παλιό Επισκοπείο της παλιάς Επισκοπής Δαυλείας και Ταλαντίου. Ανακαινίστηκε και εγκαινιάστηκε το

Έπειτα ο κος Μαστρογιάννης μας παρουσίασε τα αξιόλογα εκθέματα του λαογραφικού μουσείου που ήταν προσφορές των κατοίκων της Δαύλειας. Τον ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ που ήταν εκεί για μας!

Σεπτέμβριο το 2011. Σήμερα είναι το Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης και των δύο ενοριών της Δαύλειας. Εκεί μας υποδέχθηκε ο κος Στάθης Μαστρογιάννης υπεύθυνος για το Μετόχι και για το λαογραφικό μουσείο που στεγάζεται μέσα στο χώρο. Ακόμα μας υποδέχθηκε η γλυκύτατη κα Βασιλική Κοτούλα, πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Δαύλειας, μαζί με άλλες κυρίες του συλλόγου. Αφού ο κος Στάθης μας ξενάγησε στο χώρο , οι κυρίες του συλλόγου, που είχαν μαγειρέψει για μας νοστιμότατα παραδοσιακά φαγητά, μας παρέθεσαν γεύμα. Μετά από μια κοπιαστική μέρα το ζεστό γευστικό φαγητό ήταν ό,τι καλύτερο! Τις ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ από Η ώρα πέρασε πολύ γρήγορα… 20


ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Ε1: «Ωχ! Το ξέχασα…»

Τεύχος 3ο

Κάναμε μια γρήγορη στάση στην πλατεία και με βαριά καρδιά μπήκαμε στο λεωφορείο για την επιστροφή…

παραδοσιακές γιορτές, καθώς και στο κυνήγι αλεπούδων στη Σκωτία και στην Αγγλία.

Ευτυχώς είχαμε μια στάση ακόμα…

Όλα τα παιδιά λατρεύουν τα άλογα, γιατί είναι ζώο περήφανο και εντυπωσιακό! Ο κος Νίκος μας περίμενε έξω από τη φάρμα και μας υποδέχτηκε με καλοσύνη και ευγένεια ξεχωριστή, όπως ένας σωστός οικοδεσπότης! Προχωρήσαμε με γρήγορα βήματα και ανυπομονησία προς τη φάρμα… όταν είδαμε μια ομάδα αρσενικών αλόγων ενθουσιαστήκαμε! Εκείνα έτρεξαν κοντά μας… μάς περίμενα;… Όχι … Ο κύριος Νίκος μας εξήγησε ότι πίστευαν πως θα τα ταΐσουμε … και ναι! Μια μεγάλη λεκάνη με καρότα, που είχε φροντίσει ο οικοδεσπότης μας να βρίσκονται εκεί, έδωσε χαρά στα άλογα …αλλά και σε μας, αφού αρχίσαμε δειλά και άπειρα να τα ταΐζουμε!

Η ΦΑΡΜΑ ΤΟΥ κου ΔΗΜΟΥΛΑ Κάποια στιγμή βγήκαμε από την εθνική, η δασκάλα μας μάς είπε πως πάμε στη φάρμα του κου Νίκου Δημουλά. Ο κύριος Δημουλάς, μόλις έμαθε για την εκδρομή μας και πως θέλαμε να δούμε τα άλογά του, δέχτηκε με χαρά να ανοίξει το χώρο του ΜΟΝΟ για μας! Τα άλογα είναι τετράποδα χορτοφάγα θηλαστικά με δυνατές οπλές, πλούσια χαίτη και μακριά ουρά, που διαθέτει μεγάλη ταχύτητα στο τρέξιμο. Χρησιμοποιήθηκαν από την αρχαιότητα ως μέσο μετακίνησης και αποτέλεσαν βασική κινητήρια δύναμη των αμαξών αλλά και χρήσιμο εργαλείο στον πόλεμο. Βοήθησαν επίσης την εξάπλωση των ανθρώπων σε νέες περιοχές, καθώς και τη μετανάστευση ολόκληρων λαών. Εξημερώθηκαν από τον άνθρωπο γύρω στο 4.500 π.Χ. Στην αρχαία ελληνική, η ονομασία του ήταν ίππος.

Μετά προχωρήσαμε πιο μέσα, εκεί μόνο του ήταν το αρσενικό άλογο και μπαμπάς των προηγούμενων!

Το άλογο είναι ψηλό ζώο, γνωστό για την περήφανη όψη του. Γεννάει κάθε φορά συνήθως ένα μωρό, σπανιότερα δύο, και η θηλυκιά τα θηλάζει μέχρι να είναι έτοιμα να βοσκήσουν μόνα τους. Ζουν πολλά χρόνια και ο μέσος όρος ζωής του φτάνει τα 25 έως 30 χρόνια. Αν και πιστευόταν ότι δεν είναι ιδιαίτερα έξυπνο ζώο, έχει αποδειχτεί ότι κατέχει ευφυΐα που έχει να κάνει με την εκμάθηση καθηκόντων, τη μνήμη και τη λύση προβλημάτων.

(Ο επιβήτορας) Έπειτα προχωρήσαμε και στο βάθος ήταν μια ομάδα θηλυκών αλόγων, δηλαδή φοράδων.

Σήμερα η χρήση του ως μεταφορικό μέσο στην Ευρώπη έχει σχεδόν εξαφανιστεί. Παραμένει όμως σε πολλές χώρες της Ασίας, και σε ενδοχώρες της Λατινικής Αμερικής. Άλογα απαντώνται, εκτός από άθλημα στην ιππασία και τον ιππόδρομο, σε προεδρικές και βασιλικές φρουρές αλλά και σε ορισμένες άλλες περιπτώσεις, όπως σε έφιππες αστυνομικές δυνάμεις, καθώς και στις κοινωνίες των Άμις. Το άλογο χρησιμοποιείται επίσης στις

Φοράδα ονομάζεται το θηλυκό άλογο ηλικίας άνω των τεσσάρων ετών. Οι φοράδες είναι, σε γενικές γραμμές πιο λυγερές και ανέμελες από τους επιβήτορες , υπάρχουν όμως και παραδείγματα που υποδεικνύουν το αντίθετο. 21


ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Ε1: «Ωχ! Το ξέχασα…» Μόλις μας είδαν, ήρθαν κοντά μας… δίπλα μας βέβαια ήταν και η λεκάνη με τα καρότα! Ευχαριστηθήκαμε τάισμα!!! Ο κος Νίκος μας έδειξε και τους χώρους, όπου μένουν τα άλογα. Κάθε άλογο έχει το δικό του χώρο και απ’ έξω γράφει το όνομα του αλόγου. Τα άλογα, όπως μας εξήγησε, θέλουν μεγάλη περιποίηση. Κατόπιν μας πήγε σε ένα άλλο χώρο όπου ήταν φοράδες με τα μικρά τους!!! Ήταν εντυπωσιακά …τα μικρά θήλαζαν… τι τρυφερό θέαμα! Η λεκάνη με τα καρότα πανταχού παρούσα! Εεεε… να μην ταΐσουμε και τις μανούλες; Ο κύριος Νίκος είχε φροντίσει για όλα… και όταν λέω για όλα, εννοώ για ΟΛΑ!... …Τελειώνοντας την ξενάγηση ο κύριος Νίκος μάς πήγε σ΄έναν ανοιχτό καταπράσινο και ωραίο χώρο που ακουγόταν απαλή μουσική και είχε ένα μεγάλο τραπέζι και καρέκλες και μας πρόσφερε διάφορες λιχουδιές και χυμό…είχε προνοήσει και για τους μεγάλους βέβαια! Μας περιποιήθηκε με ιδιαίτερη τρυφερότητα και προσοχή! Σαν να μας ήξερε! Ήθελε πραγματικά να περάσουμε καλά και να αισθανθούμε άνετα, άσχετα αν τον βλέπαμε για πρώτη φορά και ίσως και τελευταία! Αυτό ο άνθρωπος σίγουρα έχει μια καρδιά γενναιόδωρη!!! Κύριε Νίκο Δημουλά, τα Πεμπταστέρια, οι δασκάλες τους και οι γονείς τους σας ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ! Είναι ωραίο σήμερα να γνωρίζεις τέτοιους ανθρώπου, που το ΜΟΝΟ «συμφέρον» είναι η προσφορά και η χαρά στα παιδικά μας πρόσωπα! Η ώρα του αποχωρισμού έφτασε! Μας ξεπροβόδισε ερχόμενος ως το πούλμαν! Μας χαμογέλασε γλυκά…είπε: «Όλα και μόνο για τα παιδιά!» Το λεωφορείο ξεκινά … και κοιτώντας πίσω χαιρετάμε τον κύριο Δημουλά που και κείνος μας χαιρετά κουνώντας μας το χέρι.. Αντίο κύριε Νίκο, αντίο αλογάκια…

22

Τεύχος 3ο


ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Ε1: «Ωχ! Το ξέχασα…» Και έτσι κουρασμένοι, αλλά γεμάτοι γνώσεις & εμπειρίες μοναδικές μπήκαμε στο λεωφορείο… για την επιστροφή. Τα συναισθήματα ανάμικτα, ενθουσιασμός, ικανοποίηση, αλλά και στενοχώρια που όλα σε λίγο τελειώνουν και θα αφήσουμε πίσω τους νέους μας φίλους, το πράσινο της Δαύλειας, τον καθαρό αέρα, για να δούμε το γκρι της Αθήνας, την καθημερινότητά μας, το σχολείο…

Τεύχος 3ο Παναγιώτη Πραγιάννη ( τηλ. 22610 52800 & 6977609888), που ήταν μαζί μας στις πιο πολλές δράσεις μας και τις αποθανάτιζε με τον επαγγελματικό του φωτογραφικό φακό! Όλες τις υπέροχες φωτογραφίες του μάς τις πρόσφερε αφιλοκερδώς σε ένα CD και τον ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ! Έτσι περνώντας τα χρόνια οι αναμνήσεις δε θα φθαρούν ποτέ! Επίσης οφείλουμε ένα ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στον κο Στέργιο Κακόγιαννο, ένα γνήσιο Δαυλειώτη, που αγαπά τον τόπο του αγνά! Μας έφερε σε επαφή με όλους τους φορείς του τόπου και ήταν πάντα δίπλα μας αρωγός.

Τα τραγούδια και ο χορός μέσα στο πούλμαν μάς έκαναν να ξεχαστούμε για λίγο. Ο μπαμπάς της Κατερίνας, ο κύριος Πέτρος, πήρε το μπουζούκι του και άρχισαν να τραγουδάνε μαζί του παιδιά και γονείς.

Ευχαριστούμε όλους όσους μας βοήθησαν σ ΄αυτό το ταξίδι ζωή! Είμαστε τυχεροί που γνωρίσαμε τόσο καλούς και δοτικούς ανθρώπους!

Πόσο διαφορετική εικόνα από αυτή του Σαββάτου… έχουν περάσει κάποιες ώρες …κι όμως ήταν αρκετές …τώρα είμαστε 2 αγαπημένες παρέες, των παιδιών πίσω και των γονέων μπροστά. Όλα τα πρόσωπα είναι χαρούμενα και ανανεωμένα, παρά την κούραση …Τι περίεργο! Συχνά πυκνά ακούγονται γέλια και πειράγματα!!! Α! θα το πω! Τελικά οι γονείς μας είναι πιο ζωηροί από μας!...Πίστευαν πως θα είμαστε κουρασμένοι και θα κοιμόμαστε …τους τη σκάσαμε … μας κοιτούν παραξενεμένοι, αλλά και χαρούμενοι, γιατί ξέρουν πως περάσαμε ΤΕΛΕΙΑ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ!...και δε θέλουμε να χάσουμε ούτε λεπτό! Απολαμβάνουμε κάθε στιγμή!...και το ξέρουν… Κάποιοι μελαγχολούν … ήταν τόσο ωραία! Δεν ξέρω ποιοι πέρασαν πιο καλά τα παιδιά ή οι γονείς! Εμπειρίες μοναδικές χαραγμένες στο μυαλό και στην καρδιά… φυλαγμένες από δω και μπρος στις φωτογραφίες κάποιου άλμπουμ…

Και ένα πράγμα έχουμε να πούμε πως …ΣΤΗ ΔΑΥΛΕΙΑ ΣΙΓΟΥΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΣ!!!! Όχι μόνο, γιατί είναι ένας όμορφος τόπος, αλλά

κυρίως γιατί έχει «όμορφους» και χαμογελαστούς ανθρώπους!

Τα Πεμπταστέρια του 8ου Δημ. Σχ. Πετρούπολης & η Πεμπταστεροδασκάλα τους,

Τόμπρου Νατάσα

Κυριακή 26 Μαΐου 2013, ώρα 21:00 Φτάσαμε στην Πετρούπολη… Τελειώνοντας θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον φωτογράφο μας και πατέρα μαθητή της Ε΄, κο 23


ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Ε1: «Ωχ! Το ξέχασα…»

Η ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΑ ΜΑΣ…

24

Τεύχος 3ο


ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Ε1: «Ωχ! Το ξέχασα…»

Τεύχος 3ο

Το διαδίκτυο Skype (_Σκάιπ)

Το διαδίκτυο είναι πολύ ενδιαφέρον και έχει πολλά ωραία πράγματα. Πρέπει όμως να ελέγχουμε τις ώρες που παίζουμε στον υπολογιστή. Ένας τρόπος είναι να βάλουμε χρονόμετρο. Υπάρχουν και πολλά ωραία παιχνίδια σαν το League of Legends που δεν καταλαβαίνουμε για πότε περνάει η ώρα. Πιθανή λύση είναι λοιπόν να βάλουμε ένα ξυπνητήρι!

Το Skype είναι μια εξαιρετικά δημοφιλής εφαρμογή ( VoIP,Voiceover IP ή τηλεφωνία μέσω διαδικτύου) με εκατομμύρια χρήστες από όλον τον κόσμο. Αρχικά ήταν για επικοινωνία από υπολογιστή σε υπολογιστή. Όμως τώρα προσφέρει και (βίντεο)κλήσεις από υπολογιστή σε κινητά και το αντίθετο ή ακόμα και από κινητά σε κινητά.

Καλό παιχνίδι, ΑΛΛΑ ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ!!! ΝΙΚΟΣ Λ.-Ε1 25


ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Ε1: «Ωχ! Το ξέχασα…»

Τεύχος 3ο

Διατίθεται σε εκδόσεις για Windows, Mac και Linux όπως επίσης και για τις πλατφόρμες φορητών συσκευών Android, iOS και Symbian. H σύνδεση που παρέχει μεταξύ των χρηστών γίνεται από χρήστη σε χρήστη με άμεσες συνδέσεις, χωρίς την διαμεσολάβηση τρίτων.

GIBSON Firebird V

Scale:

24-3/4

Για να στείλετε SMS αλλά και για να τηλεφωνήσετε σε κινητά τηλέφωνα χρειάζεται πρώτα να αγοράσετε μονάδες Skype Out.

Frets:

22 Nickel and Silver Alloy

Neck:

Mahogany with walnut laminate

Neck Profile:

Firebird V Porfile

Neck Joint:

NeckThrough

Pickups:

Gibson HighOutput, Ceramic, Mini Humbuckers

Controls:

Two Tones, Two Volumes

Bridge:

Tun-Omatic, Stop Bar

Hardware:

Chrome

Tuners:

Firebird Inline

Body Style:

Mahogany

Top:

Walnut

Back:

Mahogany

Fingerboard: Rosewood

Μια εφαρμογή που κυριολεκτικά έχει εκμηδενίσει «τις αποστάσεις» της επικοινωνίας, σε πολύ προσιτές τιμές για όλο σχεδόν τον κόσμο, αφού οι απλές κλήσεις είναι εντελώς δωρεάν. ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚ. .-Ε1

Έντονα παραδοσιακή η Gibson, παρ'όλα αυτά από την δεκαετία του '50 είχε πρωτοτυπήσει ρίχνοντας στην αγορά δύο μοντέλα με 26


ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Ε1: «Ωχ! Το ξέχασα…»

πρωτοποριακό σχεδιασμό. Την Flying V και την Explorer. Και τα 2 μοντέλα όμως, ελάχιστη εμπορική επιτυχία είχαν! Έτσι, ο πρόεδρος Ted McCarty, προσέλαβε τον σχεδιαστή αυτοκινήτων Ray Dietrich για να σχεδιάσει μία κιθάρα μοντέρνα που να έχει και εμπορική απήχηση. Ο Dietrich σχεδίασε την Firebird, χρησιμοποιώντας το μοτίβο της Explorer, στρογγυλεύοντας τις άκρες. Η Firebird, ήταν το πρώτο μοντέλο της Gibson στο οποίο χρησιμοποιήθηκε neckthrough κατασκευή στην ένωση μπράτσου και σώματος. ¶λλα χαρακτηριστικά της ήταν το "ανάποδο" headstock με τα κλειδιά τύπου μπάντζου και οιminihumbuckers. H Firebird πρωτοκυκλοφόρησε στα μαγαζιά στα μέσα του '63 και πολύ σύντομα η Fender απείλησε την Gibson με μήνυση, θεωρώντας ότι αντέγραψαν και παραβίασαν το σχέδιο της Stratocaster. Η κιθάρα κυκλοφόρησε σε 4 τύπους ( I, III, V, VII ) και αργότερα και σε μπάσο. Καλλιτέχνες που χρησιμοποίησαν την Firebird, ήταν ο μπλουζίστας Clarence "Gatemouth" Brown, o Waren Haynes, o Joe Perry, η P J Harvey, αλλά αυτός που την έκανε σήμα κατατεθέν του, ήταν ο περίφημος Johnny Winter.

Τεύχος 3ο

Αντίο, Δημοτικό… Αγαπημένο… Πέρασαν έξι ολόκληρα χρόνια μέσα στη ζεστή αγκαλιά σου δημοτικό, αγαπημένο! Μια ζωή για μένα! Πόσο μακρινή η εικόνα όταν πρωτοπέρασα το κατώφλι σου, πρωτάκι μικρό , σαν πουλάκι φοβισμένο. Και το σχολείο φάνταζε στα μάτια μου ΤΕΡΑΣΤΙΟ!! Όλα μου φαίνονταν μεγάλα. Το κτίριο , η αυλή , οι μεγαλύτεροι μαθητές , οι δάσκαλοι! Και τώρα έγινα εγώ η μεγάλη του σχολείου! Κι όλα μίκρυναν, πήραν την κανονική τους διάσταση. Και τώρα εγώ φεύγω, σε αποχαιρετώ για πάντα! Σφαλίζει η πόρτα σου για εμένα και μαζί της σφαλίζει στη φυγή μου ένα όνειρο γεμάτο αναμνήσεις. Ανεξίτηλα χαραγμένες, δε θα σβήσουν ποτέ! Ένα σεντόνι μεταξωτό θα τις σκεπάσει με αγάπη κι όταν το σηκώνω θα μου χαμογελούν οι αγαπημένοι μου συμμαθητές -πόσα κι αν δε μοιράστηκα μαζί τους- κι οι λατρευτοί μου δάσκαλοι! Οι άνθρωποι αυτοί, οι πρώτοι κι οι σπουδαίοι, που με πήρανε με τόση στοργή από το χέρι, κανάκεψαν τους φόβους μου, μαλάκωσαν τις αγωνίες

ΓΙΩΡΓΟΣ Λ.–Ε1

27


ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Ε1: «Ωχ! Το ξέχασα…»

μου και μου έμαθαν τη ζωή… Πώς θα τους πω αντίο;… Σε ποιο ευχαριστώ να χωρέσει ό,τι τους χρωστώ;…

Τεύχος 3ο

για το καινούριο; Αλλά όχι! Είμαι πια μεγάλη και ώριμη και έχω μάθει να ελέγχω και να βάζω λογική στα συναισθήματά μου.

Η συγκίνηση πνίγει την ψυχή μου. Τι να πρωτοθυμηθώ… τις λύπες, τις χαρές, τις σκανταλιές, τα παιχνίδια, τις συζητήσεις, τα μυστικά, τις αγωνίες, τα πειράγματα, τις δυσκολίες, τους τσακωμούς, και τις επανασυνδέσεις, τις εκπλήξεις, τις εκδρομές και τις στιγμές ευτυχίας… είναι αμέτρητες οι αναμνήσεις… Τις κλειδώνω και αλλάζω σελίδα.

Ωστόσο δεν παύω ν’ αναρωτιέμαι και να ανησυχώ λιγάκι, (λιγάκι;) για το πώς να είναι η μετάβαση αυτή. Θα δυσκολευτώ να προσαρμοστώ; Έχω ακούσει για τις μεγάλες διαφορές στις συνθήκες, στη συμπεριφορά και στην αντιμετώπιση των καθηγητών, τα καινούρια μαθήματα, τις μεγαλύτερες απαιτήσεις. Όλα αυτά μου προκαλούν αγωνία, αλλά ταυτόχρονα είναι και μια πρόσκληση και μια πρόσκληση για καινούριες συγκινήσεις!!!

Ξέρω πως η μαθητική μου πορεία έχει πολλές ακόμα εμπειρίες, πολλές συγκινήσεις να μου προσφέρει. Κοιτάζω μπροστά με καθάριο βλέμμα και προσμονή και λέω:

ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ!!

Καλημέρα, Γυμνάσιο!!!!

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΣΟΥ ΄ΡΧΟΜΑΣΤΕ !

Καλημέρα Καινούριο Μου Σχολείο! Καλημέρα Καινούρια Μου Ζωή!

ΑΝΟΙΞΕ ΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΣΟΥ ΝΑ ΜΑΣ ΥΠΟΔΕΧΤΕΙΣ!!!

Νεφέλη Ανδριανή Π.,

Πώς θα με υποδεχτείς άραγε; Τι να κρύβεται πίσω από αυτή τη μεγάλη σου πόρτα; Πάλι πρωτάκι θα γίνω! Πάλι πουλάκι φοβισμένο θα αγωνιώ και θα αισθάνομαι έναν κόμπο στο στομάχι, για το άγνωστο,

Μαθήτρια της Έκτης τάξης

28


ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Ε1: «Ωχ! Το ξέχασα…»

Τεύχος 3ο

ΣΗΜΕΙΩΜΑ: Κλείνοντας θα ήθελα να αποχαιρετήσω όλους τους μαθητές της

ΣΤ τάξης

και ιδιαίτερα (θα μου επιτρέψετε) τους πολυαγαπημένους παλιούς μου μαθητές που αποφοίτησαν από το Δημοτικό μας Σχολείο.

 Σας εύχομαι να είστε πάντα υγιείς και τα βήματά σας να σας οδηγούν στην προσωπική και επαγγελματικής σας επιτυχία!!  …Να θυμάστε πως το μόνο «πλούτο» που δεν μπορείτε ΠΟΤΕ να χάσετε είναι ο «πλούτος» της καρδιά σας και ο «πλούτος» του μυαλού σας …  ....και ακόμα για δυο πράγματα να μην στενοχωριέστε, για αυτά που διορθώνονται και γι΄ αυτά που δε διορθώνονται…

29


ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Ε1: «Ωχ! Το ξέχασα…»

30

Τεύχος 3ο

Ωχ! Το ξέχασα... 3ο τεύχος  

Η 3η ηλεκτρονική εφημερίδα των ΠΕΜΠΤΑΣΤΕΡΙΩΝ!!!

Ωχ! Το ξέχασα... 3ο τεύχος  

Η 3η ηλεκτρονική εφημερίδα των ΠΕΜΠΤΑΣΤΕΡΙΩΝ!!!

Advertisement